مصاحبه با دکتر عبدالرضا باقری رکن آبادی
دكتر عبدالرضا باقري متولد سال 1337 از روستای رکن آباد شهرستان میبد يزد متخصص ژنتيك و اصلاح نباتات (گرايش بيوتكنولوژي) استاد پايه بيست و دو دانشكده كشاورزي دانشگاه فردوسي مشهد است. وي مسئوليتهاي اجرايي فراواني را که مرتبط با سازمانهاي پژوهشي و دانشگاهي ميباشد عهده دار بوده است ولي به اذعان همكارانش او هيچگاه حتي در دوره 8 ساله رياستش بر دانشگاه فردوسي مشهد از فعاليت هاي علمي و پژوهشي غافل نشده است. از او تا کنون 54 مقاله علمی در مجلات علمی- پژوهشی و 79 مقاله در نشریات علمی ترویجی و یا كنفرانس هاي علمي داخلي و خارجي منتشر شده است. ایشان در انجمن علوم زراعت و اصلاح نباتات ايران، انجمن بيوتكنولوژي جمهوري اسلامي ايران و انجمن ژنتيك جمهوري اسلامي ايران عضويت دارد و درحال حاضر در صدد شکل دهی انجمن علمی حبوبات کشور برای ساماندهی فعالیت های مربوط به حبوبات می باشد. . از دكتر باقري كه دانش آموخته دانشگاه آدلايد استراليا مي باشد، بيش از بيست عنوان كتاب به چاپ رسيده است كه عموما در زمينه ژنتيك و اصلاح نباتات و به طور خاص اصلاح حبوبات بوده است كه مي توان از كتاب هاي اصول اصلاح نباتات، اصلاح نباتات در كشاورزي پايدار، راهنماي مسائل ژنتيك، زراعت و اصلاح نخود، زراعت و اصلاح عدس و زراعت و اصلاح لوبيا نام برد كه با همكاري اساتيد ديگر تاليف يا ترجمه شده است. ایشان وجمعی از همکارانش در 15 سال گذشته تحقیقات علمی خود را روی حبوبات متمرکز کرده اند ودرحال حاضر نیز كتاب ديگري توسط ايشان و همكارانش در رابطه با حبوبات در دست تهيه است كه منبع جامعي در اين زمينه در اختيار علاقمندان قرار خواهد داد.
كتاب "بيوتكنولوژي گياهي" تازه ترين اثري است كه از ايشان و همكاران نسرين مشتاقي و احمد شريفي از سوي انتشارات جهاددانشگاهي مشهد منتشر شده است. به همين بهانه با دكتر باقري گفتگويي انجام داديم كه در پي مي آيد.
جناب دكتر علت توجه روزافزون به حوزه بيوتكنولوژي در سال هاي اخير چه بوده است؟
بر اساس پیش بینی های انجام شده جمعیت جهان تا سال 2025 به 2/8 میلیارد نفر خواهد رسید که 83 درصد آن متعلق به کشورهای در حال توسعه و 17 درصد آن متعلق به کشورهای توسعه یافته می باشد. جمعیت بیشتر به معنی مصرف بیشتر انرژی و مصرف بیشتر انرژی، آلودگی بیشتر اتمسفر را به دنبال خواهد داشت. علاوه بر آن جمعیت بیشتر تقاضای زیاد برای منابع غذایی، بهره برداری مفرط از منابع، فرسودگی، تخریب، انهدام منابع طبیعی و کاهش تنوع زیستی را به دنبال خواهد داشت. در هر حال انتظار مي رود که جمعيت جهان تا سال 2050 به حدود 10 ميليارد نفر برسد، در حالي که رشد بخش کشاورزي بسيار کند و سالانه 8/1 درصد مي باشد. با توجه به این روند افزايش سريع جمعيت و تقاضاي بيشتر مواد غذايي، چنين برآورد شده است که تا 50 سال آينده، توليد مواد غذايي بايد به دو برابر افزايش يابد. تنها بخش کمي از اين افزايش از طريق بالا بردن سطح زير کشت و کاهش خسارت هاي بعد از برداشت ميسر مي شود و بنظر مي رسد روش هاي کلاسيک موجود نتوانند چنين هدفي را تامين نمايند. بدين ترتيب اميد به فناوری هاي جديد نظير فناوری زیستی (بیوتکنو لوژی) در جهت تامين غذاي جمعيت رو به رشد در حال افزايش است. در واقع بیوتکنو لوژی یکی از سه فناوري است که در دنيا بسيار مورد توجه قرار گرفته است و در ايران هم در برنامه ريزي هاي كلان كشور (برنامه های سوم و چهارم توسعه) بر اساس ضرورت اين سه فناوري مورد تاکید قرار گرفته است. دو فناوری دیگر عبارتند از فناوري IT و ریزفناوری یا نانوتكنولوژي.
در مورد آموزش اين رشته در دانشگاهها چه كارهايي انجام شده است؟
در بعد آموزش عالي، توسعه اين رشته ها در دانشگاهها مورد توجه قرار گرفته است ولذا شما ملاحظه می کنید طی ده سال گذشته این رشته ها در اکثر دانشگاههای بزرگ کشورتا مقاطع دکتری راه اندازی شده و یا در حال راه اندازی است . در دانشگاه فردوسي مشهد هم دوره فوق ليسانس از سال 76 و دوره دكتري آن در سال82 در بخش كشاورزي داير شده است و در ساير گروه های آموزشی هم در حال راه اندازي است. در سطح كشور هم اين رشته ها دارد توسعه پيدا مي كند. در کنار توسعه این رشته ها در مقاطع تحصیلات تکمیلی طبيعتا بايد تغييراتي هم در دوره های كارشناسي صورت می گرفت تا دانشجويان براي دوره هاي بالاتر آماده شوند.این کار هم کم وبیش انجام شده است. به عنوان نمونه از چند سال پيش در دوره كارشناسي کشاورزی دانشگاه فردوسي و ديگر دانشگاههاي ديگر كشور درسي بنام بيوتكنولوژي گياهي به ارزش دو واحد گنجانده شده كه هدف از ارائه آن آشنا کردن دانشجويان با اصول و مبانی اين رشته است تا در صورت علاقمند شدن به تحصیل در این رشته ها زمینه های لازم در آنها فراهم شده باشد.
كتاب بيوتكنولوژي گياهي براي چه مخاطباني نوشته شده است؟
اين كتاب براي دانشجويان مقطع كارشناسي رشته هاي كشاورزي تهيه شده و مبناي كار ما براي تدوين آن سرفصل درس بيوتكنولوژي گياهي بوده است. البته مطالب اين كتاب پایهای است ولذا میتواند برای سایر رشتههای مرتبط با علوم زیستی و از جمله زیست شناسی مورد استفاده قرار گیرد. این کتاب بر مبناي سرفصل مصوب این درس در شش فصل تنظیم شده است. در ابتدا مطالبی در مورد تاريخچه، اهمیت وتقسيم بنديهاي مختلف و تعاريف مربوطه آمده و در فصلهای بعد تكنيكهاي مورد نياز مورد بحث قرار گرفته است. از جمله كشت بافتهاي گياهي، همسان سازي ژنها، انواع نشانگرهای مولکولی و يك فصل هم راجع به انتقال ژن و نقش آن در اصلاح نباتات صحبت شده است. مباحثی نظیر توليد گياهان مقاوم به تنشهاي زيستي و غيرزيستي و توليد گياهان تراريخته برای تولید تركيبات غذايي و دارويي از جمله مطالب مورد توجه در این کتاب است. فصل آخر كتاب هم به مباحثي كه امروزه در سطح جهانی از منظر زيست محيطي و اخلاقي مطرح است- از قبيل خطراتي كه اين گياهان ممكن است براي سلامتي داشته باشند و مباحث ايمني زيستي و ارزيابي خطر و نگرش هاي اجتماعي- پرداخته شده است.
مطالب مشابه :
دکتر عبدالرضا باقری یکی از نخبگان رکن آباد میبد
بنا به درخواست یکی از بازدید کنندگان بلاگفای رکن آباد که از ما خواسته بودند که درباره
یه عکس
رکن آباد میبد یزد. رکن آباد
یک عکس زیبا از دیدنی های رکن آباد میبد
رکن آباد میبد یزد - یک عکس زیبا از دیدنی های رکن آباد میبد - رکن آباد زیبا
مصاحبه با دکتر عبدالرضا باقری رکن آبادی
دكتر عبدالرضا باقري متولد سال 1337 از روستای رکن آباد شهرستان میبد يزد متخصص ژنتيك و اصلاح
محرم 89
وبلاگ رکن آباد فرا رسیدن ماه پیروزی خون بر شمشیر را به تمام آزادگان جهان تبریک و تسلیت میگوید.
حسن یا حسینم
روزی که سر حسین بر نیزه زدند. حسن یا حسینم. مرغان هوا به دور او خیمه زدند *** مرغان هوا و ماهیان
برچسب :
رکن آباد میبد یزد