روابط کار قبل از انقلاب صنعتی
روابط کار قبل از انقلاب صنعتی و بعد از انقلاب صنعتی
روابط کار قبل از انقلاب صنعتی
تا قبل از انقلاب صنعتی ، به علت سادگی و کم حجم بودن تولیدات صنعتی و کشاورزی، روابط کار و کارگر و کارفرما پیچیدگی چندانی نداشت و شرایط سیاسی،اجتماعی نیز اجازه نمی داد کارگران حرفی برای گفتن داشته باشند.تحت تاثیر این شرایط روابط کار به صورت زیر مطرح بود:
1.دوران بردگی که در این دوران رابطه بین ارباب و برده مانند رابطه بین مالک و شیء بود و برده ازهرگونه حقوق مالی واجتماعی محروم شده بود.
2.دوران فئودالیته که مصادف بود با کم شدن بردگان. دراین دوره رعیت و زارع با نامی دیگر جای برده را گرفت ، به این صورت که رعیت به زمین و زمین به ارباب تعلق داشت. شاید بتوان گفت تفاوت برده و رعیت این بود که اولی یک پدیده معمولا شهری و دومی پدیده ای روستایی به حساب می آمد.
نظام صنفی: در نظام صنفی که مربوط به فعالیتهای صنعتی و بازرگانی بود و در چارچوب حرفه های خاصی قرار داشت ، عمدتا رابطه کارگر و کارفرما بصورت استاد و شاگردی و با شیوه پدر سالاری شکل میگرفت.
روابط کار بعد از انقلاب صنعتی
شکل گیری روابط کار بعد از انقلاب صنعتی ناشی از دو پدیده است:تحول فکری و تحول صنعتی. انقلاب کبیر فرانسه ابتدا تحول فکری مناسبی برای حمایت از طبقه کارگر و موظف کردن جامعه به تامین وسایل زندگی و کار برای همه مردم را فراهم آورد ولی دیری نپایید که اندیشه اصالت فرد و فلسفه فکری اقتصاد آزاد آن چنان توسعه یافت که رابطه بین کارگر و کارفرما در چارچوب قراردادهای کار بر اساس اراده و رضایت طرفین قابل توجیه شد. انقلاب صنعتی و گسترش واحدهای تولیدی پدیده های جدیدی را به جامعه غرب تحمیل کرد که این پدیده ها در حال حاضر در کشورهای در حال صنعتی شدن کم و بیش به چشم می خورد.
اهم این پدیده ها عبارتند از:
1.هجوم روستائیان به شهر و مراکز صنعتی
2.افزایش تعداد کارگران واحدهای صنعتی و مزد بگیران
3.تنوع نوسانات شغلی و جابه جایی های مکرر
4.کاهش امنیت شغلی و ایجاد سوء ظن های شغلی ناشی از آن
5.دشواری زندگی در شهرهای بزرگ
6.کاهش انس و الفتها
باتوجه به توضیح مختصر فوق ملاحظه می شود که زمینه فکری اجتماعی تا قرن نوزدهم به هیچ وجه برای حمایت از کارگران مناسب و مساعد نبود.
از جمله عواملی که از اوایل قرن نوزدهم زمینه تحول روابط کار و دخالت دولت در امور مربوط به کارگر و کارفرما را فراهم کرد عبارتند از:
-عامل ایدئوژیک و مورد سوال قرار دادن فلسفه اقتصاد آزاد و لزوم حمایت از کارگران،چه در چارچوب نظام سرمایه داری و چه در چارچوب مکتبهای مخالف سرمایه داری.
- عامل حقوق فلسفی و مورد سوال قرار دادن اصل حاکمیت اراده.
- عامل اقتصادی و تمرکز سرمایه و توسعه تکنولوژی تولید.
جنبش های کارگری
توضیح فوق معرف و موید آن است که در طول تاریخ هنگامی به حمایت از کارگر توجه شده که زمینه سیاسی ، اقتصادی واجتماعی مساعدی وجود داشته است. مطالعه تاریخچه تحول حقوق کارگر در ایران نیز همین نظریه را تایید می کند.
مطالب مشابه :
روابط کار قبل از انقلاب صنعتی
تا قبل از انقلاب صنعتی ، به علت سادگی و کم حجم بودن تولیدات صنعتی و کشاورزی، روابط حقوق
روابط کار - تاریخچه درایران و جهان
مرتبط با حوزه روابط کار ، حقوق کار و روابط کار ( روابط صنعتی ) در وزارت کارو امور
حقوق ثبت شرکتهاومالکیت صنعتی
حقوق ثبت شرکتهاومالکیت صنعتی کرد.حقوق تجارت که روابط تجاری کارو
نمونه سوالات تشریحی کلی درس قانون كار
7-حقوق عمومي 14-روابط ميان 170- اولین مسئله مهم مورد توجه پس از انقلاب صنعتی
نمونه طرح درس حسابداری
گروه حسابداری صنعتی (حقوق ودستمزد مهارت حسابداری صنعتی شاخه کارو دانش به شرح زیر می
حقوق کاروتعاون
همانگونه که قبلا درمقدمه ی حقوق اساسی به بودن روابط صنعتی حداقل
دانشگاه صنعتی کرمانشاه استخدام می کند
استان پنجم - مدیر روابط عمومی دانشگاه صنعتی کرمانشاه از انتشار آگهی استخدام کارو نیوز
برچسب :
حقوق کارو روابط صنعتی