زنبورداری در آتش بیگ (مهدی دوستی)
بنام خدا
زنبورداری در آتش بیگ
وَ أَوْحى رَبُّكَ إِلَى النَّحْلِ أَنِ اتَّخِذي مِنَ الْجِبالِ بُيُوتاً وَ مِنَ الشَّجَرِ وَ مِمَّا يَعْرِشُونَ (سوره نحل آیه 68)
و پروردگارت به زنبور عسل الهام كرد كه: از كوهها و درختان و آنچه [از دار بستهايى] كه [مردم] بر مىافرازند، براى خود خانه هايى برگير.
ثُمَّ كُلِي مِنْ كُلِّ الثَّمَرَاتِ فَاسْلُكِي سُبُلَ رَبِّكِ ذُلُلًا يَخْرُجُ مِنْ بُطُونِهَا شَرَابٌ مُخْتَلِفٌ أَلْوَانُهُ فِيهِ شِفَاءٌ لِلنَّاسِ إِنَّ فِي ذلِكَ لَآيَةً لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُون(سوره نحل آیه 69)
سپس از همه ميوهها بخور، پس راههاى پروردگارت را خاضعانه طى كن. از شكمهاى آنها نوشيدنى رنگارنگ بيرون مى آيد كه در آن شفاى مردم است، البتّه در اين (زندگى زنبور) براى كسانى كه فكر مى كنند قطعاً عبرتى است.
زنبورداری شغلی بسیار جالب و متحیر کننده می باشد. در این شغل با موجوداتی سر و کار داریم که زندگی تشکیلاتی آنها نمونه بارزی است از نظم و ترتیب و همکاری متقابل و هر وقت به کندوها سر می زنیم با مشاهده فعالیت های هر یک از زنبور ها متوجه نظم و ترتیب بسیار شگفت انگیز آنها شده و به قدرت خداوند یکتا پی می بریم.
زنبورداري يك هنر است. هنري كه به شما مي آموزد در دنياي صنعتی امروزه ،چگونه مي تواني در چهار فصل سال، منبع درآمد خوبي داشته باشي. زنبورداري علاوه بر درآمد اقتصادي از لحاظ روحي نيز خانواده هاي زنبورداران را سرزنده و شاد نگه مي دارد. در دل طبيعت بودن و همراه با گذر فصول زندگي جديدي را تجربه كردن از فوايد و زيبايي هاي اين شغل است. کسانی که به اين شغل مي پردازند معمولا از روحيه هايي شادتر و اجتماعي تر برخوردارند.
زنبورداری در روستای ما آتش بیگ همیشه به عنوان یک شغل جانبی مطرح بوده و تمامی بزرگانی که به این حرفه مشغول بوده اند از آن به منظور تامین رزق و روزی خود و خانواده و سوغات فامیل و بستگان بهره برده و می برند. حرفه زنبورداری به شکل سنتی در روستای ما قدمتی طولانی دارد از پیشکسوتان شغل زنبورداری می توان به آقایان مرحوم مشهدی سلیمان دهپور پدر بزرگوار جناب دهپور، مرحوم مشهدی امیر عبدی ایده لو، مرحوم قربانعلی میرزایی، مرحوم احمد شاکری، خیرالله امیری، رحمت امیری، مرحومه مشهدی خدیجه (مادر آقای فرامرز نجفی)، فرامرز نجفی و از فعالان این حوزه در حال حاضر می توان به آقایان حسین شاکری، حاج برات دوستی، جهانگیر شاکری، باباعلی پیری، لطفعلی پیری، رحمت امیری و عسگر جراحی اشاره نمود.
به دلیل تنوع آب و هوایی منطقه، وجود اراضی وسیع، مزارع سرسبز و فراوانی گل، پوشش گل و گیاه وحشی در ارتفاعات روستا، ازقبیل گون، یونجه، آویشن و صدها گونه متنوع دیگر و غنای آبهای جاری، منطقه ما را برای رشد این حرفه مستعد ساخته است. بدین سبب، این حرفه تقریبا در ده سال گذشته روند رو به رشدی داشته و گمان میرود اگرپاره ای از معضلات سامان یابد و برخی مشکلات مرتفع گردد می توان حرفه زنبورداری روستا را به عنوان یک فرصت شغلی تعریف کرد. در پی صحبتی که با پدرم حاج برات دوستی به عنوان یکی از زنبورداران روستا داشتم در خصوص این شغل به مواردی اشاره نمودند که در ذیل به صورت مختصر ذکر می گردد:
به نظر ایشان شغل زنبورداری شغل سخت و پرهزینه ای می باشد. شخصی که قصد ورود به این حرفه را دارد باید توان جسمی و مالی این کار را داشته باشد. اگر فردی قصد ورود زنبورداری را دارد بهتر است سال اول با 3 الی 6 کندو شروع نماید تا ضمن مشغولیت و رفع خستگی کار روزانه و یا سرگرمی با زندگی و کار زنبورداری آشنا گردد. به نوعی سال اول را کارآموزی کند و با مطالعه کتب و مشورت و آموزش از کسانی که سابقه زیادی در این شغل دارند خود را برای توانایی در این کار محک زده و در ضمن نیاز خانواده خود را به عسل طبیعی برآورده نماید. در صورت تمایل در سال دوم با 20 الی 30 کندو به عنوان شغل دوم و کمک هزینه زندگی ادامه دهد و با آزموده شدن و تجربه جستن از خسارت های احتمالی وارده و پیدا کردن دلیل آن و سود جستن از موارد منفعت آور، خود را برای زنبورداری به عنوان شغل اصلی و تنها ممر درآمد خانواده برای سال بعد آماده نماید. در سال سوم فرد می تواند با 100 کندو ادامه دهد. در صورت برخورداری از 100 کندو به بالا فرد زنبوردار حرفه ای نامیده می شود و نیاز به نفرات بیشتری دارد. در منطقه ما تنها از یکی از محصولات زنبور عسل یعنی عسل آن استفاده می شود و از دیگر محصولات آن مثل موم، زهر و ...استفاده آنچنانی نمی گردد. عسل تولیدی از هر کندو نیز به طور متوسط 20 الی 25 کیلو می باشد که به نسبت زنبورداران حرفه ای بازدهی پایینی دارد ولی از لحاظ کیفیت یکی از بهترین و مرغوبترین عسل های موجود می باشد. در زنبورداری تجربه، مهارت و صبر و حوصله لازمه کار است. شخص باید همه بیماریها و آفات زنبور عسل را به مانند یک دکتر شناخته و راههای درمان آن را آموخته باشد و باید احتیاجات کندو از قبیل گرده، دیواره مومی، پوکه و یا طبق را به موقع برآورده نماید و به موقع ملکه ها را عوض کند تا مانع پیر یا ضعیف شدن جمعیت زنبورها گردد. در پایان ایشان تاکید کردند که می توان با تشویق جوانان به امر زنبورداری ضمن کمک به اشتغال جوانان روستا و تامین معاش زندگی، از آسیب های ناشی از بیکاری نیز پیشگیری نمود.
با تشكر ويژه از حاج برات دوستي و آقا مجيد دوستي
ذکر مطلب در خصوص عسل، زنبور عسل و زنبورداری بسیار زیاد بوده و از صبر و حوصله این مطلب خارج است. فقط در پایان ذکر این نکته را ضروری می دانم که شاید مهمترین فایده زنبورداری و پرورش زنبور عسل این نکته است که به عنوان یکی از اسرار هزاران سرّ عالم آفرینش موجود، انسان را با قدرت لایزال الهی آشنا و بر وجود خالقی یکتا و قدرت بی انتهای او مهر تایید می نهد.
مطالب مشابه :
150 نکته جالب و دانستنی در زنبورداری
زنبور عسل و پرورش ان - 150 نکته جالب و دانستنی در زنبورداری - تولید عسل نگهداری زنبور عسل پرورش
چگونه زنبورداری را آغاز کنیم
زنبورداری عمومی و شروع آن - چگونه زنبورداری را آغاز کنیم - نکات و بحث آموزش و پرورش زنبور عسل
آشنایی با زنبور عسل
زنبورداری عمومی و شروع آن - آشنایی با زنبور عسل - نکات و بحث آموزش و پرورش زنبور عسل در ایران
فهرست مطالب وبلاگ
زنبورداری عمومی و شروع آن - فهرست مطالب وبلاگ - نکات و بحث آموزش و پرورش زنبور عسل در ایران و
زنبورداری در آتش بیگ (مهدی دوستی)
بنام خدا. زنبورداری در آتش بیگ. وَ أَو ْحى رَبُّكَ إِلَى النَّحْلِ أَنِ اتَّخِذي مِنَ
شماره ها و آدرس های بدرد بخور :
زنبورستان - شماره ها و آدرس های بدرد بخور : - نکات نایاب و کلیدی در زنبورداری ، بحث و سوال و جواب
قدم های اولیه جهت شروع آموزش و پرورش زنبور عسل
زنبورداری عمومی و شروع آن - قدم های اولیه جهت شروع آموزش و پرورش زنبور عسل - نکات و بحث آموزش
پرورش زنبور عسل در استان یزد
زنبورداری عمومی و شروع آن - پرورش زنبور عسل در استان یزد - نکات و بحث آموزش و پرورش زنبور عسل
زنبورداری - نکات کلی در مورد زنبورداری
تکنوسبز اندیمشک - زنبورداری - نکات کلی در مورد زنبورداری - علمی،خبری،تخصصی کشاورزی و منابع
سالنامه زنبورداری
زنبور داری - سالنامه زنبورداری - مسائل و مشکلات مربوط به زنبورداری و تبادل نظر
برچسب :
زنبورداری