کارکردهای قیام عاشورا (Uprising Ashoura function)

کارکردهای قیام عاشورا (Uprising Ashoura function) دانیال حاتم پور   مقدمه تاریخ زندگی بشر مملو از حوادث ، جنگها و عبرتهائی  است که سیر جوامع بشری را تحت تاثیر قرار داده اند از بین اتفاقات متعددی که تاریخ بشر بخود دیده است خیلی سخت بتوان همتائی برای واقعه عاشورا یافت که عمق اثرگذاری آن در روند تاریخ با قیام کربلا همسنگی کند، لذا بررسی زوایا ، ابعاد و کارکردهای مختلف آن می تواند به شناخت ما از سیره و آینده نگری بزرگان دین کمک شایانی کند   مروری بر تاریخچه عزاداری عاشورائی: عزاداری برای امام حسین(ع) بطور علنی از زمان حکومت آل بویه (سال 352ق) شروع شد و تا پایان حکومت آل بویه ادامه داشت. عزاداری در زمان سلجوقیان(قرن پنجم (سال 406)) بخصوص در زمان ملکشاه سلجوقی کاملا علنی شد. در زمان ایلخانان مغول بخصوص زمان اولجایتو عزادری عاشورا عمومیت یافت( قرن هفتم هجری). اوج پرداختن به مصائب سیدالشهداء با روی کار آمدن حکومت صفویه و رسمی شدن مذهب تشیع شروع می شود در این زمان سرودن شعر در مدح و رثای ائمه و شهدای کربلا برای شاعران افتخاری بس بزرگ محسوب می شد و تکیه ها و حسینیه ها برای عزاداری در ایران شکل گرفتند. تعزیه خوانی در زمان زندیه نمود پیدا کرد. ‎در عصر قاجار، خون آلود كردن سر و صورت با تيغ و قمه زدن به فرق سر به مراسم سینه زنی اضافه شد .

 

اهداف قیام:

 امر به معروف و نهی از منکر ( اصلاح امت پیامبر)

عدالت خواهی (مبارزه با اشرافیگری دستگاه حاکمه)

مبارزه با بدعت در دین

 

راز ماندگاری قیام:  قیام عاشورا نهضت سراپا قرص خدایی بود. امام حسین برای اولین بار به بشر درس جنگ برای کشته شدن را آموزاند. امام حسین علاوه بر نوه پیامبر بودن، به عنوان رهبر قیام ،به لحاظ سیره عملی سرآمد بندگان خدا در عصرش بود. فداکاری ها و جانفشانی های شهدای کربلا بطور عموم خارج از تصور آدمی عجیب و شگفت می نماید و ناخود آگاه وجدان انسانی را به گفتن آفرین می خواند. قیام عاشورا مظلومانه ترین رویداد در طول تاریخ است. چنانچه امت پیامبر نوه و جگرگوشه پیامبر شان را با بی رحمی تمام و بالب تشنه به شهادت رسانیدند، جوانان اهل بیت پیامبر شان را سر بریدند و زنان و کودکان خاندان پیامبر شان را به اسارت در آوردندو ... زینب با دلاوری و شهامت تمام پیام قیام عاشورا را به گوش جان مردم رسانید.

 

کارکرد قیام:  الف) تاریخی: ایجاد حس همگرائی علویون مضاعف کردن محبت به اهل بیت پیامبر تبلیغ شهامت برخورد با ظلم و عدم پذیرش ظالم ترویج و تبلیغ دین اسلام و مذهب تشیع نماد و  المان تشیع = عزاداری سیدالشهدا  معاصر: تقویت همبستگی اجتماعی ( کمرنگ کردن قومگرائی ) تقویت روحیه ایثار و شهادت در عصر مدرنیسم توجه به ایمان و عقیده ، رعایت ظاهر مذهبی تقویت روحیه انفاق و رسیدگی به همنوع (نذر و اطعام عزاداران و همسایگان) رونق اقتصادی جامعه (ایجاد مشاغل متعدد و تولید لباس و آلات سوگواری و ...) کاهش ناهنجاریهای اجتماعی و بازیابی هویت دینی از طریق شرکت در مراسمات مذهبی پیوند بین نسلهای مختلف تخلیه درونی عزاداران از تشویش ها ، دغدغه ها و نگرانیهای مخفی و پنهان افزایش امید به آینده با تقویت روحیه توسل تقویت روحیه غیر خواهی و اولویت دادن دیگران بر خود

 

و در پایان:

هیچ کس همچون حسین (ع) نتوانست از مرگ زندگی بسازد


مطالب مشابه :


روش تحقیق در علوم اجتماعی

روش تحقیق در علوم روش تحقیق در علوم اجتماعی و کاربرد پرسشنامه تحقیقاتی عملی




موضوع پایان نامه و روش تحقیق عملی

موضوع پایان نامه و روش تحقیق عملی. معرفی روش های نوین تحقیق در علوم اجتماعی. 6.




روش تحقیق در علوم اجتماعی

روش تحقیق در علوم روش تحقیق در علوم اجتماعی و کاربرد پرسشنامه تحقیقاتی عملی




روش تحقیق و تکنیک های خاص تحقیق

در علوم اجتماعی به صورت کلی در سه ردیف می توان تقسیم بندی کرد ولی در ادامه کار و پژوهش عملی




مقدمه طرح تحقیق

علوم اجتماعی روش تحقیق / دانشمندان اینگونه تحقیق را عملی منظم که در نتیجه آن پاسخ




برنامه ی کلاسی رشته ی علوم اجتماعی -پژوهشگری

کاربرد کامپیوتر در علوم اجتماعی(رضاپور) کاربرد کامپیوتر در علوم اجتماعی روش تحقیق عملی




کارکردهای قیام عاشورا (Uprising Ashoura function)

روش تحقیق در علوم به لحاظ سیره عملی سرآمد بندگان خدا در اجتماعی و




دستورالعمل‌ انجام روش تحقيق عملي(دانشجويان علوم اجتماعي پيام نور)

(دانشجويان علوم دانلود مقاله و تحقیق نكات‌ زير‌ را در انجام‌ کار روش تحقيق عملي




دانلود جزوه روش تحقیق در علوم اجتماعی

دانلود جزوه روش تحقیق در علوم 1- روشهای تحقیق در علوم اجتماعی، ارل ببی، ترجمه رضا




برچسب :