امامزاده ابراهيم عليه‌السلام شفت (1)

امامزاده ابراهيم ابراهيم عليه‌السلام (1)

همراهان هميشگي‌ام سلام

فرا رسيدن عيد قربان را به شما تبريک و تهنيت عرض مي‌کنم. دوست بزرگواري امشب پيامکي برايم ارسال کرده بود، حيفم آمد آن‌را تقديم‌تان نکنم:

نوش بادا عيد بر جان شما

آفرين بر عهد و پيمان شما

گوسفند نفس را قربان کنيد

عيد قربان است قربان شما

اما تاکنون به زيارت امام‌زاده ابراهيم عليه‌السلام در شفت مشرف شده‌ايد؟ به همه‌ي شما ـ چه آناني که توفيق زيارت نصيبشان شده و چه افرادي که هنوز قسمتشان نشده به زيارت آن امام‌زاده بزرگوار نائل شوند ـ توصيه مي‌کنم مقاله‌ي ذيل را ملاحظه فرماييد شايد برايتان جالب باشد. ضمناً از نظراتتان نگارنده را بي‌نصيب نگذاريد.

پيشگفتار

پوشيده نيست که صنعت گردشگري يکي از مهم‌ترين منابع درآمدي کشورهاي توريستي‌ است که در عين تنوع به نظر مي‌رسد در کم‌ترين حدً جريانات و نوسانات چالشي قرار دارد. يک گردشگر موارد متعددي را سير مي‌کند که هر کدام از آن در نوع خود حائز اهميت و جالب توجه است. در يک نگاه کلي مي‌توان اذعان کرد که براي يک گردشگر موارد زير از اهميت بيشتري در سفر برخوردار است: مردم‌شناسي، جامعه‌شناسي، مطالعه در فرهنگ و آداب و رسوم ملل، بازديد و مطالعه در آثار و ابنيه؛ اعم از تاريخي و باستاني، نوع معماري مسکوني اقوام، اماکن ديني نظير بقاع متبرکه،  و مساجد در قلمرو جهان اسلام، سير در طبيعت و بسياري از مسائل ديگر در اين راستا.

با نهايت مسرت بايد گفت ايران يکي از کشورهايي است که با نظر به تمدن بسيار کهن و ديرينه خود يکي از غني‌ترين و پربهاترين گنجينه‌هاي گردشگرپذيري را داراست. اين کشور چهارفصل با تنوع اقوامش فرهنگ‌هاي بسيار زيبا و ديدني را در سفره‌ي رنگارنگش چيده است که يک گردشگر به هر گوشه‌ي اين سفره‌ي پربرکت رنگارنگ چشم بيفکند از چشم‌اندازي بي‌بديل بهره‌مند خواهد بود. در اين ميان استان گيلان و سرزمين تالش، بعضاً از ويژگي‌هاي خاص و منحصربه‌فردي برخوردارند که بسياري از زوايايش هنوز پنهان و ناشناخته باقي مانده است.

بـهانـــه

پس از اداي فريضه‌ي نماز صبح روز چهارشنبه 9 مردادماه 1387 مطابق با 27 رجب‌المرجب 1429 هجري، سالروز بعثت حضرت پيامبر اعظم صلي‌الله عليه‌وآله‌وسلم، به اتفاق پدر گراميم آقاي کربلايي حبيب‌الله صحرائي چاله‌سرائي و برادر ارجمندم آقاي مهندس کوروش صحرائي چاله‌سرائي و خانواده‌هايمان راهي منطقه‌ي شفت جهت زيارت بارگاه امام‌زاده‌ابراهيم عليه‌السلام شديم.

اگرچه از خردسالي تاکنون به دفعات توفيق يافته بودم تا اين امام‌زاده‌ي عظيم‌الشأن را زيارت نمايم وليکن از همان ابتدا در نظر داشتم در کنار زيارت امام‌زاده و سياحت در مناظر اطراف آن، اين‌بار از منظر تحقيق و پژوهش به اين مکان نگاهي داشته باشم. آنچه در پي‌ مي‌آيد ره‌آورد اين سفر يک‌روزه مي‌باشد.

شفت در يک نگاه

شهرستان شَفت از شهر‌هاي استان گيلان در شمال ايران است که در فاصله‌ي 22 کيلومتري جنوب غربي رشت قرار دارد. در غرب شفت، فومن و ماسوله، در شمال و شرق آن، شهر رشت و در جنوب آن رودبار و استان زنجان واقع شده‌اند. شهرستان شفت داراي سه اقليم کوهستاني، جنگلي و منطقه‌ي خشک ييلاقي مي‌باشد. مهمترين ارتفاعات کوهستاني شفت منطقه‌ي امام‌زاده ابراهيم عليه‌السلام ـ موضوع اصلي اين مقاله ـ است که در ارتفاع 1840 متري از سطح دريا قرار دارد. بر اساس اطلاعات ثبت شده شفت در گرم‌ترين ايام حداکثر 8/29 درجه سانتيگراد حرارت را دارد و کمترين درجه حرارت آن هم حداقل به 2/3 درجه سانتيگراد مي‌رسد. اين شهرستان را 2 بخش و 4 دهستان و 98 روستا تشکيل داده‌ که در سال 1383 بيش از 70292 نفر جمعيت را در خود جاي داده بود. بخش‌هاي شفت عبارتند از: بخش مرکزي و احمدگوراب. دهستان‌هاي شفت عبارتند از چوبَر، جيردِه، مُلاسرا و نصيرمحله‌.

همانند ديگر شهرهاي استان گيلان در اين شهر نيز بازار هفتگي برپاست اما اين شهر داراي دو بازار هفتگي است: روزهاي دوشنبه (دوشنبه بازار) در شفت و روزهاي چهارشنبه در نصيرمحله (چهارشنبه بازار) داير مي‌شود. وابستگي اقتصادي اين شهر در درجه‌ي اول به کشاورزي و سپس دامپروري و فراورده‌هاي اين دو مي‌باشد. برنج از جمله محصولات كشاورزي اين منطقه و باغ‌داري، پرورش دام و طيور و زنبور عسل، شيلات و پرورش آبزيان و كرم ابريشم از ديگر فعاليت‌هاي جاري در شهرستان شفت است. علاوه بر منابع درآمدي فوق، مي‌توان توليد خشكبار از جمله شاه‌ْبلوط و صيفي‌جات و گل و گياه زينتي را نيز از منابع درآمدي مردم منطقه محسوب کرد. از صنايع دستي شفت بايستي به بافت شال و جوراب که به عنوان صنايع کارگاهي معروف بوده و مهم‌ترين صنايع خانگي نيز بافت حصير، زيلو و سبد اشاره کنيم.

مردم شفت به دو زبان تالشي و گيلکي تکلم مي‌کنند. همه‌ي کوهستان‌نشينان و بخش‌هايي از جلگه‌نشينان تالش و مابقي گيلک‌اند. اين مردم تماماً مسلمان و به مذهب شيعه‌ي دوازده‌امامي فرايض مذهبي و ديني را انجام مي‌دهند.

بنا به نگاره‌هاي تاريخي، شيخ‌عبدالقادر گيلاني از اهالي شفت بوده است. نيز اين منطقه زادگاه بزرگاني چون فقيه و مرجع تقليد بزرگ، ميرزا ابوالقاسم بن محمد بن نظرعلي شفتي، متولد 1152 و درگذشته در 1233 هجري قمري، مدفون در قم، مشهور به ميرزاي قمي، از بزرگترين علماي عصر فتحعلي‌شاه قاجار که در علوم فقه، اصول، حديث، رجال، تاريخ، حکمت و کلام تبحر داشت؛ مي‌باشد. همچنين سيدمحمدباقر بن محمدتقي بن محمد زکي موسوي گيلاني شفتي، متولد 1175 و درگذشته در 1260 هجري قمري، مدفون در اصفهان، مشهور به حجةالاسلام شفتي، از فقهاي بزرگ دوره‌ي قاجاريه که در علوم فقه، رجال، اصول، رياضي و ادبيات تخصص داشت، از اهالي اين ديار است. از ديگر مشاهير و بزرگان شفت بايد سيد اسدالله شفتي (فرزند حجةالاسلام شفتي)، شيخ ابوطالب شفتي ، ملاحسن شفتي و ... را نام ببريم.

... انشاءالله ادامه دارد

 


مطالب مشابه :


تحقیق درباره غدیرخم

حسان بن ثابت انصاري در آن روز دربارة اين انتخاب و عيد در نزد ائمه (ع جمعه و فطر و قربان




آهن زنگ نزن

انديشه ي آموزگار شهرستان درباره وبلاگ. 34 سال عيد قربان. بازخورد هاي




امامزاده ابراهيم عليه‌السلام شفت (1)

درباره وب. قربان قربان صحرايي از ذهن قاصرم عبور مي‌کنند؛ نيز گاهي چشم‌اندازهايي كه در




مراسم عروسی ترکمن ها

خانواده عروس پس از تحقيق درباره داماد و خانواده در عيد قربان نبز گردن و سينه صفحه ي نخست




عید قربان، عید ذبح میوه دل ابراهیم و ایثار سبز اسماعیل،عید لبیک به دعوت حق مبارک باد.

اطلاع رساني و تحقيق و تفحص نموده و عيد قربان كه پس از و سوخته ي حياتش، چشم به




برچسب :