مبحث 19 مقررات ملي ساختمان چيست؟
گروه مسكن- ميترا يافتيان: اكثر مردم بر اين باورند كه اجراي مبحث 19 مقررات ملي ساختمان مبني بر بهينهسازي مصرف سوخت سبب افزايش هزينههاي ساختمان ميشود و اين در حالي است كه چنانچه اين مبحث در ساختمان به درستي اجرا شود، علاوه براينكه هزينههاي اوليه ساخت را كاهش ميدهد، با توجه به صرفهجويي انجام شده در هزينههاي بهرهبرداري و مصرف انرژي ساختمان، براي مصرفكننده سودآور نيز خواهد بود.
به گزارش دنياي اقتصاد، مطابق با ماده 33 قانون نظام مهندسي كشور، مسووليت نظارت عاليه بر اجراي ضوابط و مقررات ملي ساختمان در طراحي و اجراي تمامي ساختمانها بر عهده وزارت مسكن و شهرسازي است. وزارت مسكن بر مبناي اين ماده اقدام به انتشار مقررات ملي در بيست مبحث كرده است كه مبحث 19 آن مربوط به صرفهجويي در مصرف انرژي در ساختمان است.
مبحث 19 مقررات ملي ساختمان در سال 1370 به تصويب هيات وزيران رسيد و اجراي آن در ساختمانهاي كشور الزامي شد. اين مبحث چندين بار بازنگري شده كه آخرين آن در سال 1381 بوده و بعد از بازنگري چاپ و به كليه ارگانهاي كشوري ابلاغ شده است. در حال حاضر اجراي مبحث 19 مقررات ملي ساختمان براي تمامي ساختمانهاي دولتي اجباري است و اجراي آن براي تمامي ساختمانهاي بخش خصوصي واقع در تهران و شهرهاي تابعه از سال 1384 اجباري شده و براي ساختمانهاي واقع در ساير شهرها و استانها مطابق برنامه زمانبندي (جدول موجود در اين صفحه) الزامي است.
بر اين اساس استانهاي كشور در 3 گروه «الف»، «ب» و «ج» تقسيمبندي شدهاند به طوري كه استانهاي آذربايجان شرقي، آذربايجان غربي، اردبيل، همدان، چهارمحال و بختياري، هرمزگان، بوشهر، خوزستان و زنجان در گروه الف، استانهاي اصفهان، سمنان، كردستان، كرمانشاه، مركزي، قزوين، كرمان، خراسان شمالي، خراسان رضوي، خراسان جنوبي، فارس و ايلام در گروه ب و استانهاي لرستان، قم، گيلان، گلستان، مازندران، كهكيلويه و بوير احمد، سيستان و بلوچستان و يزد در گروه ج قرار گرفتهاند.
براساس ضوابط مندرج در اين مبحث، حداقل مدارك مورد نياز جهت اخذ پروانه ساختمان گواهي صلاحيت مهندس يا شركت طراح، چك ليست انرژي، چك ليست كنترل پوسته خارجي ساختمان، نقشههاي ساختمان، مشخصات فيزيكي مصالح و سيستمهاي عايق حرارت مورد استفاده در ساخت اجزاي پوسته خارجي ساختمان و مشخصات فني سيستمهاي تاسيسات گرمايي، سرمايي، تهويه، تهويه مطبوع، تامين آبگرم مصرفي و روشنايي مورد استفاده در ساختمانها است.
در حال حاضر همكاري شركت بهينهسازي مصرف سوخت با شهرداريها و سازمان نظام مهندسي مدنظر است تا رعايت مقررات ملي ساختمان و نظارت بر حسن اجراي آن به بهترين وجه ممكن صورت گيرد. بدين لحاظ رعايت مواردي شامل عايقكاري ديوارهاي خارجي ساختمان (عايقكاري ديوارهايي كه با محيط بيرون و يا فضاهايي كه از نظر دمايي كنترل نميشوند (نظير پيلوت)، نصب پنجرههاي دوجداره با قابهاي فلزي ترمالبريك، چوبي و يا PVC استاندارد، عايقكاري كانالهاي هوا، لولههاي تاسيسات و سيستم توليد آبگرم، نصب سيستمهاي كنترل كننده موضعي نظير شيرهاي ترموستاتيك بر روي رادياتورها و نصب سيستمهاي كنترل مركزي هوشمند و مجهز به سنسور اندازهگيري دماي هواي محيط در ساختمانها الزامي است.
براين اساس، با اجراي مبحث 19 مقررات ملي ساختمان شامل عايقكاري سيستم تاسيسات و لولهها، عايقكاري جداره خارجي ساختمان و نصب پنجرههاي دوجداره استاندارد در ساختمان كمتر از 5درصد سبب افزايش هزينههاي ساختمان در اين قسمت ميشود ولي از طرف ديگر ظرفيت سيستم گرمايش و سرمايش مورد نياز ساختمان را ميتوان تا 40درصد نسبت به حالتي كه اين مبحث اجرا نميشود، كوچك تر انتخاب كرد، كه به نوبه خود كاهش زياد هزينهها را در اين قسمت شامل ميشود.
بنابراين چنانچه در طراحي و ساخت ساختمان اصول اوليه مهندسي رعايت شود علاوه بر ايجاد فضاي مناسب براي زندگي ساكنين و افزايش سطح رفاه جامعه، سبب كاهش هزينههاي اوليه نيز ميشود. به طور كلي ميتوان از مزاياي اجراي مبحث 19 مقررات ملي در ساختمان به مواردي نظير كمك به اقتصاد خانواده، افزايش رفاه نسبي در نتيجه مصرف صحيح انرژي، كمك به اقتصاد ملي، كاهش مصرف سوخت و در نتيجه كاهش آلودگيهاي ناشي از آن، امكان برقراري دماي ثابت، تنظيم دماي دلخواه در اتاق به منظور تامين شرايط آسايش، كاهش ظرفيت اوليه سيستم گرمايش و سرمايش تا 40درصد، كاهش استهلاك سيستم گرمايش و سرمايش و توزيع متعادل حرارت، امكان برقراري دماهاي متفاوت و حداقل 50درصد كاهش مصرف سوخت و هزينههاي مربوطه اشاره كرد. بر اساس اين مبحث، سازنده ساختمان مسووليت صحت انجام كليه عمليات اجرايي ساختمان را بر عهده دارد و در اجراي اين عمليات بايد مقررات ملي ساختمان، ضوابط و مقررات شهرسازي، محتواي پروانه ساختمان و نقشههاي مصوب مرجع صدور پروانه را رعايت نمايد. همچنين سازنده ساختمان مكلف است پس از پايان كار، نسبت به تهيه نقشهها به همان صورتي كه اجرا شده يعني «نقشههاي چونساخت» اعم از معماري، سازهاي و تاسيساتي و مانند آن اقدام كرده و پس از امضا و اخذ تاييد ناظر (ناظران) يك نسخه از آنها را تحويل مالك و يك نسخه هم به شهرداري مربوط تحويل كند. ناظران نيز مكلفند بر عمليات اجرايي ساختماني كه تحت نظارت آنها احداث ميشود، از لحاظ انطباق ساختمان با مشخصات مندرج در پروانه و نقشهها و محاسبات فني ضميمه آن نظارت كرده و در پايان كار مطابقت عمليات اجرايي ساختمان را با مدارك فوق، گواهي كنند.
همچنين ناظران در پايان هريك از مراحل اصلي شامل پي سازي، اجراي اسكلت، سفت كاري، نازك كاري و پايان كار ، بايد گزارشي را به مرجع صدور پروانه ساختمان ارائه كنند، بهطوريكه در اين مراحل گزارش ناظر بايد وضعيت ساختمان را از نظر اجراي مباحث بيستگانه مقررات ملي ساختمان در برگيرد. بنابراين چنانچه در اين گزارش، مطابق با قانون و تاييد سازمان نظام مهندسي ساختمان استان، مقررات ملي ساختمان، رعايت نشده باشد، توسط شهرداريها و ساير مراجع صدور پروانه ساختمان تا زمان رفع نقص پايانكار صادر نخواهد شد.
در اين ميان وزارت مسكن و شهرسازي نيز به عنوان ناظر عالي در زمينه ساختوساز، بر عملكرد سازمانهاي عهدهدار كنترل و اجرا در زمينه رعايت دقيق مقررات ملي ساختمان و ضوابط شهرسازي نظارت ميكند و درصورت مشاهده هرگونه تخلف، موارد را به مراجع صدور پروانه ساختمان و سازمان نظام مهندسي ساختمان استان اعلام كرده و تا رفع تخلف، موضوع را از مراجع قانوني و در صورت لزوم مراجع قضايي پيگيري ميكند. در عين حال با توجه به اينكه همواره كارشناسان و متخصصان در امر انرژي نسبت به هدر رفتن حدود 40درصد منابع انرژي كشور در بخش ساختمان هشدار مي دهند بنابراين پيشنهاد مي شود مسوولان ذيربط نسبت به اجراي مبحث 19 مقررات ملي ساختمان توجه بيشتري داشته باشند. در اين زمينه همواره ضرورت اين امر نيز وجود دارد كه ايجاد حساسيت به مقوله انرژي در مهندسان دستاندركار امور ساختماني اعم از معمار، عمران، مكانيك و برق در كشور ما از اهميت ويژهاي برخوردار است. همچنين برگزاري دورههاي بازآموزي براي آشنايي افراد شاغل و مرتبط با امر ساختوساز از آخرين ضوابط، مقررات و دستورالعملها در زمينه مبحث 19 و صرفه جويي انرژي در كشور، آموزش متخصصين و مسوولان در خصوص اجراي مبحث 19 در ارگانها و سازمانهاي دولتي مربوطه، گسترش فرهنگ بهينهسازي در كل كشور مي بايست بيش از پيش مورد توجه بخشهاي ساختوساز قرار گيرد تا در يك سيكل زماني مشخص بتوانيم بخشي از انرژيهاي هدر رفته در ساليان قبل را جبران كرده و با آينده نگري بيشتر، ميزان قابل توجهي انرژيهاي ملي را براي آيندگان ذخيره كنيم.
مطالب مشابه :
جدول مراحل شناسایی مشمولین طرح توزیع سهام عدالت/ آخرین مراحل ثبت نام کارگران فصلی
وبلاگ شخصی پرتال دانشگاهی ملي صنايع مس، فولاد خوزستان، فولاد مباركه، چادرملو، گل گهر
ساختمانهای گروه «د» مشمول طرح مجریان ذیصلاح میشوند
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان خوزستان با به پرسنل فولاد ايران اولين پرتال
آشنایی با نشریات سازمان معاونت برنامه ریزی و راهبردی رییس جمهوری
به وبلاگ شخصی√مسعود استان خوزستان نشريه 275 ضوابط بهداشتی و ایمنی پرسنل تصفیه
گچبری ایرانی
این نکته را کشف آثار گچی در هفت تپه خوزستان که مربوط به تمدن قیمت روزانه آهن آلات/فولاد
موقعیت شهرستان پلدختر
پرتال اخبار در استان خوزستان از غرب به است اموزش پرسنل اتش نشانی در
تصاویر/عجیب ترین پل های تاریخی ایران
این پل در قرن چهارم هجری قمری به دستور شخصی به نام به خوزستان پرتال صنعت فولاد
تونل سازي و روش هاي مختلف آن
هدف از ایجاد وبلاگ Civil20 صرفاً بدلیل علائق و انگیزه های شخصی و پرسنل و تجهيزات (خوزستان)
مبحث 19 مقررات ملي ساختمان چيست؟
بوشهر، خوزستان و زنجان در گروه و جداول مربوط به پرسنل پرتال صنعت فولاد
معرفی وزارتخانه » تاریخچه وزارت بازرگانی
کمسیون تطبیق حوالجات ،پرسنل و ملزومات و مجلس وتجارت خوزستان اداری در پرتال
برچسب :
پرتال شخصی پرسنل فولاد خوزستان