سوال وجواب های در مورد مشکلات جنسی جوانان(بهمراه راهنمایی)(8)

سفارش دین اسلام برای جوانان مجرد جهت آلوده نشدن به مسائل جنسی چیست؟

.

در دوران نوجوانی و جوانی، از یک طرف کشش‏ها و جاذبه‏های فطری، معنویت، پاکیها و نیکیها، فعّال‏تر میشوند و انسان را به سوی خود دعوت میکنند و از طرف دیگر جاذبه‏های غریزی و میل‏های جنسی، گل میکند و بیدار میشوند و انسان را به سوی خود فرا میخوانند. هر دوی این جاذبه‏ها و نیروها، لازم و ضروری است و خداوند از روی حکمت و مصلحت این‏ها را برای رشد و کمال انسان، در وجود او قرار داده است و به دعوت هر دو باید پاسخ مثبت داد و آن‏ها را اشباع و ارضا کرد. اگر به جاذبه‏ها و میل‏های شهوی و جنسی پاسخ صحیح آن گونه که خداوند مقرّر کرده، داده نشود طغیان میکنند و سر به آشوب و شورش میگذارند.اگر نیازهای طبیعی نسل جوان و مشکلات آنان مورد توجه قرار بگیرد و به موقع و به صورت مشروع ارضا شود، زمینه اکثر انحرافات اخلاقی و جرایم اجتماعی از بین میرود. در دوران جوانی افکار پریشان، مغز جوانان را تهدید میکند. یک ساعت افکار عشقی میتواند تمام نیروی مغز را خالی کند، در نتیجه، تمرکز و قدرت و دقّت و نشاط و توان و ابتکار را از بین ببرد.مشکلاتی که در دوران بلوغ و جوانی برای جوانان ایجاد میشود عبارتند از:1- حسایّت‏های افراطی و توقّعات بی جا؛جوانان با بلوغ سنّی حساس شده و در خود فرو میروند و دوستدار خویش میشوند؛ یعنی خودخواه میشوند به طوری که حتی به پدر و مادر توجهی نمیکنند، خود رأی و خود فکر میشوند، حالت پرخاشگری، تندی کردن حتی به پدر و مادر از حالات خطرناک این دوران است.احتمال بروز حالت یأس و اضطراب و افسردگی به دنبال این گونه حساسیّت‏ها در بعضی از جوانان ممکن است.یکی از عوارض ناشی از این حالت این است که ممکن است ارتباط با دوستان ناباب و خطرناک قوی بشود تا از تنهایی خود را به درآورد و با اندک محبتی، جذب دیگران میشوند و زود تحت تأثیر قرار میگیرد، لذا مسئله انحرافات و اعتیاد جوانان ناشی از همین مسئله است.2- شهوت جنسی:جوان در اوج بروز اینگونه شهوت است و برای او بسیار خطر آفرین است. اگر جوان خود درنیابد راه و چاره صحیحی برای این وضع پیدا نکند، به مفاسد خطرناکی از قبیل تجاوز، خودارضایی (استمناء)، چشم چرانی، و بالاخره به خاطر این‏ها دچار مشکلات روانی و اخلاقی میشود.طریق درمان:راه‏های نجات جوانان و نوجوانان از این خطرات عبارتند از:1- دلجویی و مهرورزی به آنان؛2- ایجاد زمینه برای موفقیت جوانان؛3- کار و اشتغال؛4- تقویت روحیه مذهبی جوانان؛5- آگاه کردن جوانان از عواقب خطرناک مفاسد؛6- ازدواج صحیح و سالم.

در مورد خود ارضایی راهنمائی ام کنید؟

.

از مشکل خودارضایی برای ما گفته‏اید و خطراتی که شما را تهدید میکند. این عمل زشت، جوانی انسان را به پیری تبدیل میکند و ده‏ها مشکل اخلاقی، روانی و جسمانی پدید میآورد. نامه‏های فراوانی از افرادی که دچار این مشکل شده‏اند و مبتلا به بیماریهای سخت و لاعلاجی شده‏اند، داشته‏ایم و خود شما از بیماریهای مربوط به آن مطلع هستید. برای جبران این موارد چه باید کرد؟ جواب این است که جز با ترک این عادت زشت و خطرناک هیچ راه و چاره دیگری نیست. ابتدا ترک این عادت و بعد تقویت بدن و ورزش. برای ترک این عادت سفارش أکید میکنیم که از تنهایی و از دوستان زیبا یا از مواجهه با مناظر شهوت‏انگیز جداً خودداری کنید.

دو مشکل (استمنا و انحراف آلت تناسلی ) دارم . امیدوارم در این مورد مرا یاری و راهنمایی کنید.

.

برادر عزیز! از این که با ما مکاتبه کرده و مشکل خود را مطرح کرده اید, ممنون و متشکریم . در مورداستمنا و خودارضایی که گناه بزرگی است و باعث مفاسد بزرگی در آینده برای شما خواهد شد, هشدار می دهیم .کسانی که دچار این عادت بد شده اند, به مرحله ای رسیده اند که نتوانسته اند ازدواج کنند. بینایی آنان ضعیف شده وضعف و سستی در بدنشان به وجود آمده و دردهای سخت و مزمن آنان را فرا گرفته است . همه به خاطر استمنا وخودارضایی بوده است . پزشکان راجع به این مسئله و عواقب بد آن هشدار می دهند. در این زمینه جزوه ای خدمت شما ارسال می شود. آن را چند مرتبه مطالعه فرمایید و از خداوند متعال بخواهید شما را از این بلا نجات عنایت فرماید.مشکل دومتان ضرری به ازدواج نمی زند. می تواند ازدواج کنید. البته انحنا و خمیدگی اگر زیاد باشد, ممکن است نارضایتی هایی از طرف همسرتان ابراز شود. خوب است در این زمینه به پزشک متخصص مراجعه کنید.ان شاءاللّه مشکلی نباشد, تا بتوانید هر چه زودتر به ازدواج که امر مقدّس و مبارکی است , موفق شوید.

جوانی 19 ساله هستم که متأسفانه مبتلا به استمنا هستم. لطفاً مرا راهنمایی نمایید؟

.

برادر گرامی، از این که با ما مکاتبه نموده اید، تشکر می کنیم.یکی از مشکلات جوانان ابتلا به خود ارضایی و استمنا است که اسلام شدیداّ با آن مبارزه نموده و آن را حرام دانسته است. جهت آشنایی بیشتر شما با پیامدهای منفی خودارضایی و راه های مبارزه با آن ، جزوه ای که دربارة استمنا تدوین شده است، ارسال می گردد.سعی کنید از اضطراب و نگرانی و منفی بافی و خودآزاری پرهیز نمایید، که علل برخی ناهنجاری های رفتاری و اخلاقی ، از جمله خود ارضایی (استمنا) است. اگر در شرع، کیفرهایی برای آن بر شمرده شده، برای جلوگیری از ارتکاب گناه است؛ نه این که انسان ، راه درمان و بازگشت را بسته ببیند. از این رو با نشاط و امید ، راه درست را بروید و برای خود سرگرمی های شادی آفرین تدارک ببینید. موفق و سربلند باشید. ما را از حال خود با خبر نگذارید.

دختری با شنیدن حرف های تحریک آمیز مردی، به خودارضایی می پرازد و پس از پشیمانی و توبه، دوباره آن عمل را مرتکب می‌شود. گناه این کار به گردن چه کسی است؟ اگر باز توبه کند، گناهش بخشیده می‌شود؟

.

باید سعی شود که این عمل را کلاً‌ ترک کرده و انجام ندهد و چنان چه انجام داد،‌ از عمل خویش توبة جدی داشته باشد که دوباره انجام ندهد، اما به هر حال محرّک گناه و فاعل آن هر دو مرتکب معصیت شده و باید توبه کنند، که اگر توبه کنند، خداوند می آمرزد. ای عزیز! هرگز از دوست بریده ای و با کسان ترک آشنایی گفته ای؟ چون تو از سویی رَوَی، او از سوی دیگر می رود! اگر در رهگذرش بینی، از تو روی بگرداند و بسا که اگر سلامش دهی، جواب نیاید. کارایی آشنایان چنین است. اما از آن دم که از جان جانان و معشوق حقیقت طلبان بریدی و روی بگردانیدی، مدت ها است که او به دنبالت افتاده و فریاد زند: بنده ام، باز گرد. بنده ام، بازگرد! در قرآن مطهّرش "توبوا، توبوا" فراوان گفته و برای این که گرفتار نشویم و به عذاب آن‌هایی که فریاد می زنند راه فرار کجا است، و فرار گاهی نمی یابند. "یقول الانسان یومئذٍ اَیْنَ المفرّ" مبتلا نشویم، به ما می‌گوید: "ففرّوا الی الله؛ بگریزید به سوی خدا، که پناهگاه آن جا است. همان خدای توبه پذیر و مهربان می‌گوید: اگر گناهکارانِ روگردان از من بدانند که چگونه بر آنان مشتاقم و در انتظار بازگشت آنان هستم، از شوق جان می سپردند و بند بندشان از هم می گسیخت! ".[1]ای عزیز! چون او چنینی خواهد، چرا چنین هستی؟ دست یاریت پیش آورد، دست واپس می زنی؟! وعدة ستاریت دهد، گناه آشکار می کنی؟ نوید آمرزش دهد، بر لغزش‌هایت می‌افزایی؟ از این پس شیطان را رها کن و به رحمان نزدیک شو. باز آ باز آ هــر آنچه هستی باز آ گر کافر و گبر و بت پرستی باز آ این درگه ما درگه نومیدی نیست صدبار اگـر توبه شکســتی باز آعطّار نیشابوری سخن نغزی می سراید و می‌گوید: گر کُنه کردی، در توبه است باز توبه کن کاین در نخواهد شد فراز گر بدین در آیی از صدقی دمی صــد فتوحـت پیشبـار آیـد همی کرده بود آن مـرد بسیاری گناه توبه کرد از شرم و باز آمد به راه بار‌دیگر نفس چون قوّت‌گرفت توبه بشکست و پی‌شهوت‌گرفت مـدتی دیگــر ز راه افتـاده بود در هـمه نوع از گنـاه افتــاده بود زآن سپس دردی در آمد در دلش وز خجالت کار شد بس مشکلش چون بجز بی حاصلی بهره نـداشت خواست تا توبه کند، زَهره نداشت در سحـرگـه هــاتفـش آواز داد سـازگارش کرد و کارش ساز داد گفت مـی‌گوید خـداوند جهــان چون در اوّل توبه کـردی ای فلان عفـو کـردم، توبه بپـذیرفتمــت مــی تـوانستــم ولی نگرفتــمت بار دیگر چون شکستی توبه پاک دادمت مهلت، نـگشتــم خشمناک گرچنان است ای‌زمان ای بی‌ خبر آرزوی تــو کــه بـاز آیی دگـر باز آی آخـر کـه در بگشاده ایم تو غـرامت کرده، مــا ایستاده ایم[2]1 - لو علم المدبرون عنی کیف اشتیاقی لهم و انتضاری الی توبتهم لماتوا شوقاً الی و تقطعت اوصالهم ، میرزا جواد آقا تبر یزی، لقاءالله، ص 140.2 - آداب و مراحل سلوک الهی، ج1، کریم محمود حقیقی، ص 90 - 91، با تلخیص.

درباره علاج خودارضایی؟

.

در این باره کتاب های فراوانی نوشته شده،‌ به واسطه کثرت سؤالات مطروحه در این مورد از واحد،‌ جزوه ای کوچک تهیه گردیده است که به پیوست نامه خدمتتان ارسال می گردد. چنانچه بیش از آن چه در جزوه آمده، سؤالاتی به ذهنتان رسید و پاسخ نیافتید، مجدداً مکاتبه نمایید. و سؤالتان را به صورت دقیق تر و مصداقی تر طرح نمایید. ان شاء الله در اسرع وقت پاسخ خود را دریافت خواهید کرد.

در مورد خود ارضایی مفصّل توضیح دهید و راه مبارزه آن را بنویسید؟ آیا تأثیری بد در ازدواج و بچه‏دار شدن میگذارد؟

.

از این که با ما مکاتبه نموده‏اید سپاسگزاریم. در نامه از عدم پاسخ کامل سخن گفته‏اید، ولی شماره نامه قبلی را ذکر نکرده‏اید تا بررّسی نماییم. در صورت لزوم در نامه بعدی شماره نامه پیش را ذکر کنید.خود ارضایی یکی از اقسام انحرافات جنسی به شمار میرود. در پیدایی آن علل مختلفی دخالت دارد مانند تحوّلات بلوغ، عوامل تحریک زا، عقده حقارت، مساعد نبودن محیط خانواده، معاشرت با منحرفان، ضعف ایمان و ناآگاهی از پیامدهای خودارضایی. متأسفانه خودارضایی، عوارض زیان باری دارد، مانند ضعف سیستم عصبی، ناتوانی جنسی، گریز از ازدواج، سرد مزاجی، پژمردگی رنگ، ایجاد حلقه سیاه دور چشم، خستگی و خواب آلود بودن، شرم کاذب، گوشه‏گیری و آشفتگی در خواب.(1)البته تأثیر خودارضایی در ازدواج و یا بچه دار شدن مطلبی نیست که برای همه افراد یکسان باشد. در این باره باید پزشک متخصص با معاینات خود نظر دهد. معمولاً این مشکل برای افرادی که در خود ارضایی افراط کرده و سابقه زیادی دارند، ممکن است اتفاق افتد.از نظر شرعی شکی نیست که خود ارضایی حرام است و استغفار و توبه از آن لازم میباشد.اسلام برای مقابله با انحرافات جنسی عموماً و خودارضایی خصوصاً در دو بخش پیش‏گیری و درمان راهکارهای مناسبی را ارائه کرده است. اما روش‏های کاربردی در بخش نخست عبارت است از:1- خردورزی: خودارضایی نتیجه عدم تعدیل غریزه جنسی است.بدیهی است که با مهار احساسات و تعدیل غریزه جنسی میتوان از خود ارضایی پیشگیری کرد.یکی از راه‏های مهار غریزه جنسی استفاده از نیروی عقل است. امام علی(ع) میفرماید: "در دل‏های بشر، خاطرات بد و خواهش‏های زشت پدید میآید و عقل از اعمال آن خاطرات جلوگیری میکند".(2) البته به دلیل نیرومندی غریزه جنسی و نارسایی عقل در ایام بحرانی بلوغ، این چراغ هدایت، کم فروغ میگردد. در این شرایط باید از احساسات مذهبی بهره گرفت.2- خدا محوری: در هنگامه بحران بلوغ، با استمداد از احساسات مذهبی و رعایت تقوا میتوان شهوت را کنترل کرد. بزرگ‏ترین قدرت برای مهار غرایز از نظر اسلام احساس مذهبی است. قرآن مجید نماز را عامل باز دارنده از گناه میداند و میفرماید: "نماز آدمی را از کارهای زشت باز میدارد".(3) جوانی از انصار نماز را با پیامبر ادا میکرد، ولی آلوده به گناهان زشتی بود. حضرت فرمود: "سرانجام نمازش او را از این اعمال پاک میکند".(4) البته هر نمازی به نسبت رعایت شرایط، این اثر را دارد. رسول اکرم(ص) به جوانان توصیه میکند برای کنترل غریزه جنسی، از روزه و امساک از خوردن استفاده کنند.(5)3- رعایت اصل مهم حیا و عفت در محیط خانه: رعایت بعضی مسائل مانند جداسازی محل خواب کودکان، محدود کردن، تماس بدنی با آنان، دور نگاه داشتن کودکان از مناظر مهیج از بروز انحراف جنسی جلوگیری میکند. 4- دقت در دوست یابی: اولین قدم‏های انحراف را نوجوانان به کمک دوستان ناباب بر میدارند. برای پیش‏گیری از انحرافات جنسی باید در انتخاب دوست وقت کافی صورت گیرد.5- کنترل غریزه جنسی: جوان باید از ابتدای بلوغ، غریزه جنسی را به کنترل در آورد تا انحراف به صورت عادت در نیاید. کنترل از طریق: طرد افکار شیطانی، پر کردن اوقات فراغت، کنترل چشم و عدم اختلاط زن و مرد انجام میگیرد. بیدار ماندن در رختخواب ممکن است زمینه ساز برخی انحرافات شود، از این رو به جوانان توصیه میگردد زمانی وارد بستر شوند که به حد کافی خسته شده و آماده خواب باشند. برای این امر میتوان از مطالعه کتاب‏های مفید قبل از خواب استفاده کرد، زیرا اشتغالات فکری اثر عمیقی در انصراف فکر از عادات و انحراف جنسی دارد، از این رو پر کردن اوقات فراغت از اهمیّت خاصی برخوردار است.6- یاد مرگ: یکی دیگر از عواملی که در غلبه بر شهوت نقش مهمی دارد، یاد مرگ است. رسول اکرم(ص) میفرماید: "زیاد مرگ را یاد کنید که یاد مرگ شکننده لذّات نفسانی و حایل میان تو و شهوات است".(6)7- ازدواج: راه صحیح ارضای غریزه جنسی، ازدواج قانونی است. رسول خدا(ص) میفرماید: "ای جوانان! هر یک از شما که قدرت ازدواج دارد، حتماً اقدام کند، زیرا بهترین وسیله است که چشم را از نگاه‏های آلوده و عورت را از بی عفتی محافظت میکند".(7) از این رو اسلام، در جایی که ترک گناه منوط به ازدواج باشد، آن را واجب کرده است. فقهای عظام فرموده‏اند: کسی که به دلیل نداشتن زن به حرام میافتد واجب است زن بگیرد.(8) این مسئله در مورد زنان نیز مؤثر است.8- خویشتن داری: قرآن مجید راه مقابله با طغیان غریزه جنسی را در صورت فراهم نبودن زمینه ازدواج، خویشتن داری در امور جنسی میداند و میفرماید: "آن‏ها که وسیله ازدواج ندارند، باید عفت پیشه کنند تا خداوند آنان را به فضلش بی نیاز کند".(9)البته تسلط بر نفس و تعدیل غریزه جنسی، کار بسیار دشوار است که نیاز به مقاومت سرسختانه دارد. امام علی(ع) میفرماید: "شهوت‏ها و خواسته‏های نفسانی، بیماریهای کشنده هستند و بهترین دوای آن‏ها، صبر و پایداری در برابر آن‏ها است".(10) 9- تقویت اراده: اگر زیاده خواهی جنسی به صورت عادت ناپسند خودارضایی در آمده باشد، از آن جا که عادت به منزله طبیعت دوم آدمی به شمار میرود، رهایی از آن، احتیاج به عزمی راسخ دارد. آن چه در شروع کار مهم است، خواستن و انگیزه داشتن است. در این جهت تلقین مثبت بسیار کارساز است. افراد مبتلا به خودارضایی باید مرتب به خود تلقین کنند که به خوبی قادرند این عادت را ترک کنند، ضمن این که به دنبال آن جای گزین کردن یک عادت پسندیده ضروری است.روان شناسان میگویند: برای ترک یک عادت بد، حتماً باید به سراغ عادت خوب رفت و آن را جانشین عادت بد نمود. در مورد عادات بدجنسی باید درست در همان ساعاتی که انگیزه آن در مبتلایان تولید میشود، به سراغ برنامه خاصی (مانند ورزش، تفریح، رفتن پیش دوستان و بطور کلی بیرون آمدن از خلوت و تنها بوده) که برای چنین ساعاتی از قبل پیش بینی کرده‏اند بروند.(11)10- مؤاخذه و تنبیه: آدمی گذشته از همت والا، به محرک هایی نیازمند است تا نفس مایل به تنبلی و رکود را به حرکت و تلاش وا دارد و در طریق مجاهدت با نفس ثابت قدم و مقاوم گرداند. در این میان، مهم‏ترین محرّک، تنبیه و مجازات است.مجازات در برابر زیاده خواهی جنسی از ملامت شروع و سپس به مراحل شدیدتر مانند محروم کردن خویشتن از بعضی لذایذ زندگی در مدّت معیّن منتهی میگردد.11- ورزش: یکی از راه‏های آرام کردن طوفان غریزه جنسی در انسان، ورزش و فعالیت بدنی است، زیرا ورزش مقدار فراوانی از انرژیهای بدنی و فکری انسان را به خود اختصاص میدهد و از مسائل دیگر کم میکند.12- کم خوری: در روایات اسلامی از روزه داری به عنوان یک عامل غلبه بر شهوت یاد شده است. پیامبر اکرم(ص) میفرماید: "ای جوانان! هر یک از شما قدرت ازدواج دارد ازدواج کند و اگر قدرت ندارد، روزه بگیرد، زیرا روزه گرفتن برای کنترل شهوت مفید است".(12)پی نوشت‏ها: 1. احمد احمدی، روانشناسی نوجوان و جوان، ص 120.2. غررالحکم، ج 2، ص 500.3. عنکبوت (29) آیه 45.4. تفسیر نمونه، ج 16، ص 287.5. بحارالانوار، ج 100، ص 220.6. بحارالأنوار، ج 74، ص 388.7. مکارم الاخلاق، ص 100.8. توضیح المسائل مراجع، ج 2، مسئله 2443.9. نور (24) آیه 33. 10. غررالحکم، ج 1، ص 72 11. ناصر مکارم شیرازی، مشکلات جنسی جوانان، ص 169.

چگونه خود ارضایی را ترک کنیم؟

.

توصیه‏های اساسی به منظور کنترل شهوت و فرار از خودارضایی:1 - به هنگام خواب شکم نباید پر باشد، از این رو در شب غذای سبک و کم حجم میل فرمایید وزودتر غذا میل کنید تا به هنگام خواب احساس پری و سنگینی نکنید.2 - از پوشیدن لباس‏های تنگ و چسبان (به ویژه لباس‏های زیر) خودداری کنید. 3 - از نگاه کردن به مناظر، فیلم‏ها و تصاویر تحریک کننده خودداری کرده، به محض رو به رو شدن با این امور، چشم خود را بسته یا به زمین و آسمان خیره شوید و حتی محیط تحریک کننده را ترک کنید. 4 - از فکر کردن و تصور نمودن و حتی تخیل امور جنسی (چه جنس موافق چه مخالف) اجتناب کنید و حتی به قصد داشتن اطلاعات و آگاهی به سراغ این نوع مطالب نروید.5 - به دنبال خواندن مطالب جنسی و شوخیهای جنسی و تحریک کننده نروید و به هیچ بهانه و دلیلی به سراغ خواندن یا شنیدن این نوع مطالب و کتاب‏ها و مجلات نروید.6 - از مشاهده شوخیها، حرکات و رفتارهای جنسی دیگران و حتی تصور و تخیل آنها خودداری کنید. همیشه برای ذهن و فکر خود محتوای خوب، مفید و مورد علاقه و... دسترس داشته باشید تا ذهن در حالت سرگردانی به سراغ این امور نرود.7 - از خوردن غذاهای محرک مانند خرما، پیاز، فلفل، تخم مرغ، سوسیس، کالباس، گوشت قرمز، غذای پرچرب اجتناب کنید. بدانید بدن شما هرگز دچار کمبود جسمی و سوءتغذیه نمیشود. بهتر است کمتر به تغذیه آن توجه نمایید. همیشه در خود احساس گرسنگی اندک را حفظ کنید. 8 - از نوشیدن افراط گونه آب و مایعات پرهیز کنید، به خصوص شب‏ها و قبل از خوابیدن و به ویژه در بین غذاها و غذای پرچرب. 9 - به منظور تخلیه انرژی زاید به طور منظم و زیاد نرمش و ورزش کنید. ورزش‏ها باید ساده پیوسته و طولانی مدت انجام گیرد تا بدن از انجام آنها به نوعی ریاضت وادار گردد و از شدت فعالیت عرق کند.10 - تماس دستان را با اندام جنسی کنترل کنید تا موارد ناخودآگاه هیچ گاه پیش نیاید. 11 - هرگز بیکار نباشید و برای اوقات فراغت خود برنامه داشته باشید، هر چند در ابتدا کم فائده ولی با علاقه. اوقات فراغت خود را با مطالعه، گردش، زیارت، هنرهای دستی و عبادت و هر کار مورد علاقه پر کنید. 12 - هرگز در مکانی خلوت و تنها و دور از نظر دیگران نباشید. خود را در محیطهای شلوغ قرار دهید.13 - به محض ورود افکار جنسی به ذهنتان سریع به نماز خواندن یا هر فکر معنوی و مثبت مشغول شوید و به نیت رها شدن از این فکر نیایش کنید و نماز بخوانید و از خداوند کمک بگیرید، حتی اگر در خیابان هستید و یا در اتوبوس... به صورت نشسته و در حال حرکت نیت کرده و به نماز خواندن مشغول شوید. در این حالت اگر در مکان خلوت هستید، تغییر محیط داده و به مکان‏های عمومی بروید و کسی را جهت همراهی نزد خود بخوانید، مانند کسی که احساس ترس دارد و به همین انگیزه از افراد کمک میگیرد تا در کنارش بمانند. اگر در شب و در رختخواب به این عمل مبادرت میورزید، حتی در این موقعیت تنها نباشید و کسی در اتاقتان باشد. در بدنتان و در ذهنتان را تنها و بیکار رها نکنید.14 - روزه مستحبی بگیرید و اگر توان آن را ندارید، روزه اخلاقی بگیرید، یعنی میزان مصرف غذا و آب مصرفی را کاهش دهید و فاصله هر وعده غذا را افزایش دهید و مقدار آن را اندک اندک کنید.15 - با جنس مخالف کمتر مراوده داشته باشید و از روی ملایمت، لطف و محبت با آنها صحبت نکنید.16 - قرآن و ادعیه بیان شده را زیاد بخوانید؛ در معانی آن فکر کنید و در مراسم دینی و مذهبی شرکت کنید تا روحیه دینی و میزان پایبندیتان را به رفتارهای دینی تقویت کنید و افزایش دهید.17 - از دوستی با افرادی که کشش جنسی و تمایل به این رفتار را در شما افزایش میدهند، سخت دوری کنید.18 - بیاد مرگ و مردن و عالم آخرت را همیشه در ذهن و دل خود زنده نگه دارید. به این منظور مطالعه کتب شهید دستغیب را فراموش نکنید و هر روز بیست صفحه از کتابهای معاد، قلب سلیم و سرای دیگر و... نوشته‏ی شهید دستغیب را مطالعه نمایید و در محتوای آن فکر کنید. 19 - هرگز به رو نخوابید و یا در حالتی که اقدام به آن عمل میکنید قرار نگیرید. اگر ناخودآگاه این اقدام را انجام میدهید، به محض یادآوری ترک کنید و برای خود جریمه و ریاضت شرعی در نظر بگیرید تا این عادت را ترک کنید. در پایان این بخش چند تذکر را تقدیم میداریم:الف) توجه داشته باشید که تنها رعایت تمام این امور است که میتواند شما را به هدفتان برساند بدون کم و کاست و به صورت مستمر آنها را به کار بگیرید و بعد از بیست روز عمل کردن از تأثیر آن ما را مطلع سازید.ب) به محض ارتکاب گناه، مأیوس از رحمت الهی نباشید و با توبه راه پاکی را پیش گیرید. سعی کنید عاملی که شما را به تکرار دعوت مینماید، حذف کنید تا دیگر از آن راه ضربه نخورید.ج) در تمام حالات و مراحل انجام راهکارها از خداوند استعانت بجویید و او را بخوانید و با پروردگار نیایش کنید.

در دوران دبیرستان با انحراف جنسی آشنا شدم و آن را چند سال ادامه داده‏ام. اکنون عوارض آن را مانند گودی چشم، نداشتن خواب، ضعف اعصاب و غیره مشاهده میکنم. راه درمان آن را بیان نمایید. اگر منابع علمی پزشکی و مذهبی را سراغ دارید معرّفی کنید.

.

از مکاتبه مجددتان سپاسگزاریم و از انتقادتان نیز خوشحال بوده و استقبال میکنیم.در نامه قبلی شما حدس زده بودیم که مشکل شما خودارضایی است، ولی متأسفانه در مرحله تایپ آن قسمت (یک صفحه) جا افتاده بود که از این بابت پوزش میطلبیم. از این که در این نامه به طور صریح و شفاف همه مسائل را مطرح کرده‏اید تشکر میکنیم، البته میتوانستید زودتر این نامه را ارسال نمایید.برای مقابله با انحراف جنسی و خودارضایی، در دو مرحله پیشگیری و درمان باید اقدامات لازم صورت گیرد. مرحله پیشگیری برای کسی که مبتلا به خودارضایی است، لازم است، از جهت این که تمایلات غریزی را تحت کنترل در میآورد. نمیتوان بدون در نظر گرفتن عوامل پیشگیری تنها به درمان فکر کرد، همان طوری که در مورد بیماریهای جسمی چنین است، مثلاً کسی که بیماری معده دارد، باید از خوردن بعضی از غذاها خودداری کند و سپس به معالجه بپردازد. پس پیشگیری مرحله‏ای از درمان به حساب میآید. برای درمان خودارضایی باید عوامل تشدید کننده غریزه جنسی را بشناسیم که عبارتند از: 1- غذاهای تحریک کننده و تند مانند فلفل و پیاز.2- بیکاری.3- دیدن مناظر تحریک کننده.4- شنیدن مطالب در مورد مسائل جنسی.5- خواندن داستان‏های تحریک کننده.6- فرم لباس‏ها مخصوصاً لباس‏های زبر و نرم و چسبان زیرین.7- ورود به رختخواب قبل از نیاز به خواب و دیر بیرون آمدن از آن پس از بیداری و غلطیدن‏های بی مورد.8- لمس‏های نامشروع.بدیهی است در این راستا باید مراقبت هایی انجام گیرد، که جزئی از درمان محسوب میشود. مهم‏ترین آن‏ها عبارتند از: مراقبت در غذا و لباس و خواب و بیداری، نیز کیفیت استراحت و معاشرت و بهداشت و کنترل محیط، هم چنین واردات ذهنی و تکیه بر ورزش و اشتغال و کارهای هنری و بدنی، نیز ایجاد اندیشه‏های عالی و انجام وظایف مذهبی به خصوص نماز و ازدواج در اولین فرصت.در این باره جزوه و کتابی را ارسال میداریم که امیدواریم مؤثر واقع شود. در نامه بعدی نظر خود را درباره مطالب مطرح شده بنویسید.در مورد مشکل مادی باید عرض کنیم که این واحد متأسفانه امکاناتی در اختیار ندارد و از این بابت پوزش میطلبیم.

دانشجویی هستم که مدتی است به خود ارضایی مبتلا شده ام. همین امر باعث شده نسبت به درس علاقه ای نداشته باشم. در این ترم واحد هایی از دروس را حذف کرده ام. نمی دانم آخر چه می شود. در مورد حل این مشکل از نظر علمی راهنمایی کنید.

.

در نامة قبلی، راه کارهایی جهت ترک این عادت ناپسند ارائه کردیم، ولی با توجه به وضع کنونی تان، مطالب دیگری را مطرح می کنیم. امیدواریم در حل مشکل شما مؤثر باشد. پیش از آن ذکر این نکته را لازم می دانیم: ترک عادتی که چندین سال انجام گرفته، یک روزه ممکن نیست و باید به تدریج آن را ترک کنید. نیز صبر و حوصله و تحمّل بسیار لازم دارد. برای ایجاد و تقویت هر چه بیشتر اراده، به فواید و آثار آن و نتیجه ای که به دست خواهید آورد، نیز اهمیت آن و آیندة روشنی که دارید، همچنین نجات از مشکل و سختی که با آن روبرو هستید، به شما کمک خواهد کرد. به پاداش عظیم اخروی و رضایت حضرت دوست (به جهت سختی و مشکل بودن ترک عمل) توجه نمایید. به خاطر داشته باشید هر چه گناه و ترک عمل سنگین تر باشد و تلاش بیشتری لازم داشته باشد، در صورت تحقّق، انسان را به کمالات بالاتری می رساند که برای دیگران شاید حتی قابل تصوّر نباشد. از این رو هرگز یأس به خود راه ندهید و برای آن برنامه ریزی کنید. به نکاتی که مطرح می کنیم، توجه نمایید و آن را به کار ببندید، قطعاً اثر آن را خواهید یافت. 1ِـ بر اساس تحقیقات به عمل آمده، بیشتر افراد مبتلا به استمنا اظهار کرده اند آن قدر اراده ندارند تا بتوانند دست از این کار بردارند. اینان خود را غریقی می بینند که میان امواج خروشان دریا گرفتار شده اند، در حالی که حقیقیت این نیست. در طول زندگی به موازات رشد بدنی، اراده نیز تعمیق می یابد و انسان در هر شرایطی قادر به تسلط بیشتر بر خواسته های خود می باشد. عواملی در تقویت اراده مؤثر است مانند: 1ـ تمرکز بخشیدن به فعالیت های گوناگون. 2ـ توجه به عبادات به ویژه نماز که تمرین تمرکز فکر است. 3ـ پایان رسانیدن کارهای نیمه تمام. 4ـ تلقین مثبت.همواره به خود این گونه تلقین کنید که ارادة انجام این کار را دارید و شکست مفهومی ندارد. تلقین در ترک عادات نامطلوب و غلبه بر خودارضایی مؤثر است.پل ژاگو می گوید: "وقتی بخواهیم با عادت زشتی ستیزه کنیم، ابتدا باید نتایج نامطلوب آن را در نظر مجسّم سازیم، بعد منافعی را که در نتیجة ترک آن عاید می شود، در روح خود تصور کنیم، در نتیجة این عمل، هر بار که چنین نمایشی در روح خود می دهیم، بر آن تحریک یا وسوسه چیرگی یافته و لذت ترک آن را در خود احساس می کنیم. اگر تلقین به نفس را بلافاصه پیش از خواب اجرا کنیم، مؤثر تر از مواقع دیگر خواهد بود.به طور کلی، متمرکز ساختن فکر در کاری که می خواهیم برای اجرای آن فردا صبح در فلان ساعت بیدار شویم کافی است".(1)بنابراین باید خود را باور کنید و ترس و شکست را به خود راه ندهید. بدانید که اگر بخواهید می توانید. این جمله شعار نیست، بلکه در عمل نیز افراد زیادی توانسته اند بر عادات ناپسند غلبه کنند و به حال طبیعی برگردند.2ـ گسترش دایرة ارتباطات: افراد مبتلا به انحرافات اخلاقی و جنسی معمولاً از بُعد ارتباطی، آسیب دیده و تنهایی را برگزیده اند. درمان خودارضایی وقتی میسر است که از انزوا خارج شوید و به جمع بپیوندید. در محیط دانشگاه در فعالیت های فوق برنامه مانند اردوهای دانشجویی یا فعالیت های هنری مانند شعر، سرود، بازی در نمایش، تئاتر و غیره حضور فعال داشته باشید.3ـ تغییر زاویه نگرش و عمل: یکی از شیوه های درمان خودارضایی، تغییر جهت دادن انرژی روانی جوان از هدف های جنسی به هدف های فرهنگی و هنری است. البته انتخاب اهداف مذکور بستگی به استعدادها و توان های جوان دارد. گرایش به معنویت یک نوع تصعید نیز می تواند حساب شود. به طور کلی منظور آن است که هر وقت خواستید به عادت ناپسند روی آورید، فوراً خود را مشغول کار دیگری کنید که به آن علاقه دارید.4ـ مثبت گرایی: هرگونه منفی گرایی و احساس پوچی، درمان خودارضایی را به تأخیر می اندازند، در عوض اصلاح فکر و مثبت گرایی، گام مؤثری در ترک خودارضایی محسوب می شود. قطعاً درگذشته موفقیت هایی داشته اید، مانند قبولی در دانشگاه که بسیاری از جوانان آرزوی آن را دارند. این پیروزی را مورد توجه قرار دهید و بر نقاط مثبت خویش و خود باوری و ایمان به خود پافشاری کنید. در این صورت احساس می نمایید هنوز قادرید زندگی نوینی را بیافرینید.5ـ امید آفرینی: بیش تر افرادی که دچار خودارضایی شده اند، از دو جهت نگرانی دارند: از آینده و از عوارض جسمی و روانی. در حالی که آنان نباید تصوّر کنند بعد از چند بار توبه و شکستن آن، دیگر امیدی وجود ندارد. در توبه همیشه به روی بندگان گناهکار باز است و امکان بازگشت فراهم می باشد. این درگه ما درگه نومیدی نیست صد بار اگر توبه شکستی باز آیامام باقر(ع) فرمود: "محبوب ترین افراد پیش خدا گناهکارانی هستند که بیشتر در معرض گناه بوده و توبه کرده اند".(2) کافی است از صمیم دل توبه کنید و بر ترک گناه تصمیم بگیرید. اگر این اتفاق بیفتد، مانند کسی هستید که اصلاً گناهی مرتکب نشده است. در مورد زیان های جسمی و روانی ناشی از خود ارضایی مانند احساس درد در ناحیه چشم و گودی چشم و غیره، همة این عوارض، در پرتو معالجات و تدابیر درمانی قابل جبران است.از این که به عوارض جسمی مبتلا شده اید، احساس حقارت نکنید. با عینک گذاشتن و تدابیر دیگر می توانید عیب ظاهری را پنهان کنید، اگر عیب باشند! هر گونه مشکلات احتمالی یا خیالی را فدای درمان خود در این مسئله نمایید. اگر احساس می کنید برای درمان آن با ورزش و کوه رفتن و انجام کارهای مثبت، از درس و دانشگاه عقب می افتید یا حتی یک ترم را از دست می دهید، باز این کارها را انجام دهید.6ـ درمان تدریجی: ترک عادت نامطلوب به طور ناگهانی و دفعی امکان پذیر نیست، بلکه هرگونه تغییر نیازمند فرصت بخشیدن وگذشت زمان خواهد بود، پس مرحله به مرحله پیش بروید و از ادامة کار خسته نشوید.7ـ پرورش معنویت: نماز بهترین راه ارتباطی با خدا است و سد پولادینی در برابر امواج گناه به حساب می آید، پس نماز عاملی تهاجمی علیه انحرافات است. هر چه می توانید رابطة خود را با خدا تقویت کنید و نماز را با توجه کامل بخوانید. خود را در برابر وسوسه های شیطانی مسلّح سازید. هر روز قرآن بخوانید و دعاهای مورد علاقه به ویژه مناجات شعبانیه همراه با معنای آن را زمزمه کنید.8ـ ورزش: یکی از عواملی که هم در پیشگیری نقش دارد و هم در درمان، ورزش است، از جمله کوهنوردی که انرژی های متراکم را در مسیر سالم به جریان می اندازد. 9ـ ازدواج: در اولین فرصت ازدواج کنید، حتی اگر به صورت نامزدی و عقد کردن انجام گیرد.10ـ رژیم غذایی: از خوردن غذاهایی که مقدار زیادی کالری دارد، اجتناب کنید.11ـ درمان طبی: در مواردی لازم است به متخصص مراجعه کنید. تزریق نوعی هورمون موجب تعادل تمایلات می شود. ـ منتظر نامه های بعدی شما هستیم ما را از وضع خود بی خبر نگذارید.پی نوشت ها: 1. پل ژاگو، قدرت اراده، ترجمه کاظم عمادی، ص 81 ـ 80.2. بحارالانوار، ج 6، ص 38. 1

تجربه موفق از خودارضایی و توصیه به دیگران

.

خوشحالیم که جوانی مؤمن ، در پرتو آموزه های دینی، راه سعادت را شناخته و دامن خویش را از گناه و آلودگی دور نگه داشته است. خداوند را به خاطر این نعمت که بالاترین نعمت است سپاس می گوییم تجربه ارزنده و پیام حیات بخش شما گوهر گرانبهایی است که می تواند دستمایة جوانان دیگر باشد. قطعاً در نامه های خود از آن استفاده خواهیم کرد. توفیق بیشتر شما را در مراقبت از این موضوع و مسایل دیگر (که مطمئناً مبارزه با نفس محدود به آن نمی شود) از خداوند بزرگ خواستاریم. امیدواریم همواره در زندگی خود. 2 1 |

جوانی هستم متأسفانه معتاد به استمناء و نادم و پشیمان و متنفر از این عمل زشت، تقاضا دارم راهکارهای مناسبی برایم ارائه نمایید تا بتوانم از شر این بلا خلاص شوم؟

.

اکنون که شما به لطف خدا به زشتی این عمل پی برده اید عزم خود را جزم نمایید و دامن همت به کمر زده از نیرو و اراده جوانی استفاده کنید و به صورت جدی این عمل را ترک کنید اما قبل از هرچیز لازم است بدایند که این عمل (خودارضایی) چه عوارض خطرناکی به دنبال دارد: ضعف بینایی، تحلیل رفتن قوای جسمانی و آسیب پذیری سریع در برابر بیماریها، ضعف مفاصل، پیری زودرس، دم تمرکز حواس، اضطراب و افسردگی، پرخاشگری، یأس از زندگی و بی نشاطی، ضعف اراده و عدم اعتماد به نفس و احساس کسالت دائمی و. که جملگی از عوارض زشت این عمل است و در صورت استمرار آن تهدیدی برای سلامت جسمانی و روانی فرد است. البته اگر فرد از همان ابتدا و به طور جدی جلوی ارتکاب آن را نگیرد، به خاطر زیاده‏خواهی ذاتی انسان، به تدریج به آن عادت کرده که در آن صورت نجات یافتن از آن کاری بس دشوار خواهد بود. بنابراین توصیه میشود هرگز اقدام به چنین عملی (حتی یک بار) نکرده و با پیگشیریهای لازم از این دام خطرناک فرار کنو با به کار بستن راه‏کارهای عملی که قبلاً رعایت میکردید از همان ابتدا جلوی این عمل را بگیرید. مثلاً:- کنترل نگاه‏ها،- پرهیز از دست‏ورزی اندام جنسی خود،- خودداری از نگاه به فیلم‏های مبتذل و نامحرمان و مناظر محرک،- نپوشیدن لباس‏های تنگ و چسبان و تنها در جای خلوت و دیگر دستورات بهداشتی واخلاقی و دینی مثل ورزش کردن و روزه گرفتن. اگر احتمال میدهید که بودن شما در کنار آنها ممکن است دوباره روی شما اثر بگذارد و نگذارد شما اقدام به ترک استمنا کنید سعی کنید به هر بهانه‏ای که شده از آنها جدا شوید و دوستان مناسب‏تر و بهتری انتخاب کنید چه اینکه شما بخوبی واقفید که دوست میتواند سرنوشت انسان را تغییر دهد و انسان به سوی سعادت وخوشبختی سوق دهد یااینکه باعث انحراف و انحطاط و سقوط و شکست انسان شود بنابراین مسأله دوست و همنشین را فوق‏العاده مورد اهمیت قرار دهید برای انتخاب دوست معیارهای زیر را رعایت کنید. 1- اولین شرط یک دوست خوب وفاداری اوست، دوست باید به اصول اخلاقی و تعهدات دوستی و عهد و پیمان‏های خود پایبند و وفادار باشد. 2- مؤدب بودن به آداب اجتماعی، چه اینکه اگر باکسی دوست شوید که بیگانه با آداب اجتماعی باشد نه تنها به شما آسیب میرساند و همراه بودن او با شما حیثیت شما را لکه‏دار میکند بلکه بیادبی او برای شما به صورت غیرمستقیم بدآموزی دارد و شما کم‏کم همان‏گونه عمل می‌کنید که آن دوستتان عمل میکند. 3- متدین بودن، پایبندی به دین و احکام آن و فرامین الهی اثر زیادی در نیل انسان به سعادت و خوشبختی دارد و دوست متدین در استوار و محکم شدن باورهای دینی انسان بسیار مؤثر است. 4- دوراندیشی نیز از دیگر ویژگیهای دوست خوب است. 5- تقوا و ترس از خدا، سعی شود دوستی را انتخاب کنید که در مقابل محارم الهی و رعایت حدود الهی فردی جدی باشد و از گناه دوری کند. 6- راز دار باشد. 7- همترازی اجتماعی با یکدیگر داشتن. حسین عزیز، شرایط دوست خوب بیشتر از این است که در پاسخ یک نامه بتوان آنها را برشمرد لذا بیان تفصیلی آن از حوصله اینگونه مکاتبات خارج است ازاین‏رو به اختصار میگوییم که دوست خوب آن است که: سخنش موجب افزونی علم و دانش شما شود، رفتارش شما را به یاد آخرت بیندازد و دیدارش شما را به یاد خدا بیندازد در ادامه مطالعه کتاب‏های زیر را در مورد دوست و دوستیابی توصیه میکنیم. 1- دوستی در قرآن، نوشته: ریشهری 2- دوستی و دوستان، نوشته: سیدهادی مدرسی ترجمه رضا شیخی و حمیدرضا آژیر 3- آئین دوستی، نوشته:دیل کارنگی 4- آئین دوست یابی در اسلام، نوشته: بابازده 1- سعی کنید همیشه پیش از خواب مثانه خود را تخلیه کنید و شب‏ها به خصوص غذایی سبک میل کنید. 2- هرگز شکم خود را بیش از حد معمول پر نکنید بلکه تا چند لقمه دیگر که جای دارید دست بکشید. 3- از پوشیدن لباس‏های تنگ و چسبان (به خصوص لباس زیر چسب) اجتناب ورزید.4- هرگز فکر گناه را به ذهن خود راه ندهید و از تصور و تخیل امور جنسی و شهوانی سخت پرهیز کنید. 5- از خواندن، شنیدن، نگاه کردن به امور و تصاویر شهوت‏آفرین دوری کنید. 6- از خوردن مواد غذایی محرک مانند: خرما، پیاز، فلفل، تخم‏مرغ و غذاهای چرب اجتناب و یا به حداقل اکتفا نمایید. 7- از نگاه کردن و دست‏ورزی به اندام جنسی خود پرهیز کنید. 8- هرگز به رو نخوابید. 9- هیچ‏گاه تنها در یک مکان نباشید تا فرصت و زمینه گناه از بین برود. 10- برای تخلیه انرژی زاید بدن به طور منظم و زیاد ورزش کنید. 11- هیچ‏گاه بیکار نباشید و همیشه برای مشغول ساختن خود به فعالیتی مطلوب و مثبت برنامه داشته باشید. 12- روزه مستحبی بگیرید و اگر قادر نیستید، روزه تربیتی بگیرید یعنی به کمترین مقدار غذا و کم‏حجم‏ترین نوع غذاها اکتفا کنید و وعده غذایی خود را کم کنید.13- هرگز به نامحرم نگاه نکنید، حتی اگر به ارتباط کلامی با آنها مجبور باشید. 14- با جنس مخالف رفتار متکبرانه داشته باشید، هرگز با روی باز و نرمی با آنها برخورد نکنید. 15- هرگاه افکار جنسی به ذهن شما وارد شد خود را تنبیه کنید. مثلاً با بستن یک کش به مچ دست خود و کشیدن و رها کردن آن به خود هشدار دهید. 16- به بدی گناه و عواقب آن بیاندیشید و تا زمانی که به گناه آلوده نشده‏اید بیشتر در فکر زیان‏های خطرات، آبروریزی و عقاب آن باشید.17- هرگز از رحمت خدا مأیوس نباشید. 18- به محض لغزش فوراً توبه کنیدو سعی کنید که دیگر تکرار نشود. 19- قرآن زیاد بخوانید و در معانی آیات آن تفکر کنید. 20- در مجالس مذهبی، دعا و توسل و موعظه زیاد شرکت کنید. 21- از کتبی که جنبه موعظه و بیدارگری قلبی دارد بهره بگیرید و مقید باشید در روز چند ساعت به مطالعه این‏گونه کتب بپردازید. برای مثال مجموعه کتاب‏های شهید دستغیب توصیه میشود به خصوص کتاب گناهان کبیره، قلب قرآن، ایمان، قلب سلیم و معاد و. 22- اوقات فراغت خود را با مطالعه، ورزش، زیارت، عبادت و عیادت از نزدیکان و... پر کنید. 23- به معاد و قیامت فکر کنید. 24- ذکر لاحول ولا قوة الا باللَّه را زیاد بر زبان جاری سازید. 25- عبادت‏های خود مانند نماز و روزه و... را صحیح و دقیق و در اول وقت انجام دهید و در انجام هر چه کامل‏تر و بهتر نماز خود بکوشید و در این مورد از کتاب آداب‏الصلوة امام خمینی بهره بگیرید 26- از محیطهای آلوده، سخت دوری کنید و بیشتر وقت خود را در کتابخانه بگذرانید و بیعلت در خیابان‏های آلوده نباشید. حسین جان، برای رسیدن به هدف پاک و الهی خود لازم است با پیامدهای این عمل نیز بیشترآشنا شوی ازاین‏رو به برخی از پیامدهای این عمل زشت مجدداً اشاره میکنیم: الف) پیامدهای جسمانی:- ضعف بینایی و تاری چشم- تحلیل رفتن قوای جسمانی- عقیم شدن و نازایی- پیری زودرس- ضعف مفاصل- لرزش دست- چروک صورت و بی حالت شدن چهره. ب) پیامدهای روحی و روانی:- ضعف حافظه و حواسپرتی- اضطراب- انزوا و گوشه‏گیری- افسردگی- پرخاشگری و تند خویی بیذوقی و کم‏نشاط شدن- یأس از زندگی و آینده. ج) عوارض اجتماعی:- انزواطلبی- ناسازگاری خانوادگی- بیمیل شدن همسر- ناتوانی در همسر داری و خانه داری- بیتوجه به اطرافیان حتی فرزندان- تمایل نداشتن به ازدواج- از بین رفتن عزت و پاکی و جایگاه اجتماعیو طرد شدن. ضمن‌آرزوی حسن عافیت برای شما دوست عزیز، خواهشمندیم که ما را از نتایج اجرای توصیه‏ها مطلع سازید تا در مراحل بعدی، مشاوره‏های لازم را ارائه نماییم. سخن آخر این است که این دستورات وقتی نتیجه میبخشد که هر چه دقیق‏تر به آن عمل شود زمان نتیجه آن بستگی به شرایط و خصوصیات افراد دارد، ازاین‏رو پیگیر زمان نتیجه نباید بود فقط هم و غمّ صرف عمل به دستورات شود.


مطالب مشابه :


آموزش گفتار اثر پل ژاگو

آموزش گفتار اثر پل ژاگو شده اند پشنهاد ما دانلود همه کتاب از چیزهایی با خبر می




کمرویی

اختلال خواندن + دانلود کتاب ورق این کودکان در دوران تحصیل از روخوانی کتاب 7-ژاگو ،پل




سوال وجواب های در مورد مشکلات جنسی جوانان(بهمراه راهنمایی)(8)

روز عمل کردن از تأثیر آن مؤثر است.پل ژاگو در این مورد از کتاب آداب‏الصلوة




جوان و تمركز فكر

، همان گونه که مشهود است، به توانایی تفکر شخص، مربوط می شود، تأثیر فاصله یک متری پل




بیماری خاموش

پل ژاگو بر آن است که غذا را کاهش و فاصله هر وعده غذا را کتابخانه که از نداشتن کتاب دارد




خود ارضایی بیماری خاموش

از شما خوانندگان عزیز تقاضا ساموئل اون ویر در بخش 9 کتاب خود با عنوان پل ژاگو بر




روش ترک خود ارضائی

كه در اين زمينه وجود دارد، بدست مي آيد. زمينه هاي مطالعه عبارتند از:




استمنا یا اونانیسم یا ماستور باسیون یا خود ارضایی

حال راه بیفتیم کتاب بنویسیم فاصله بین مهره ها را از ماده لازمه و نرم پل ژاگو بر




برچسب :