رشد و عوامل موثر بر آن8

پراكندگی‌ جغرافیایی‌ كلر‌ در جهان

‌     در مورد اهمیت كلر به عنوان یك عنصر غذائی مورد نیاز گیاه اطلاعات اندك است و كمبود آن تنها در شرایط گلخانه و آزمایشگاه دیده شده است. مشكل اصلی در رابطه با كلر، مسئله سمیت ناشی از زیادی یون كلر در خاك و در محیط رشد گیاه می‌باشد. از آنجا كه آب دریا مقدار زیادی كلر دارد، غلظت این عنصر در خاك‌های نزدیك دریا زیاد است. علاوه بر این آب‌های مناطق خشك و نیمه خشك، نظیر ایران، حاوی مقدار زیادی كلر می‌باشند كه در اثر مصرف اینگونه آبها مقدار زیادی كلر در خاك‌های زراعی متراكم می‌شود و موجب ایجاد سمیت در گیاهانی می‌شود كه در اینگونه خاك‌ها رشد كرده اند. از آنجائی كه نمك غالب در بیشتر مناطق خشك و نیمه خشك، نمك كلرور سدیم می‌باشد، پراكندگی جغرافیائی مناطق مبتلا به زیادی كلر در این نواحی با  پراكنش خاك‌های متاثر از شوری مرتبط  است.

 

مكانیسم‌های‌ جذب‌ و انتقال‌كلر در گیاهان‌

     در طبیعت، كلر عنصر منحصر بفردی است كه تنها بصورت یون یك ظرفیتی كلرید وجود دارد. وجود بار منفی آن باعث می‌شود كه به آسانی بر روی كلوئیدهای رسی تثبیت نشده و تحرك آن در خاك زیاد باشد. این ویژگی باعث می‌شود كه یون كلرید به آسانی توسط گیاهان جذب گردد و میزان تحرك آن در فواصل كم و زیاد در داخل گیاه كم باشد. در داخل گیاه نیز كلر بفرم یك آنیون آزاد عمل می‌كندو پیوند ضعیفی با محل های تبادلی دارد. در بیشتر گونه های گیاهی مقدار نیاز به كلر برای رشد مناسب 10 تا 100 برابر كمتر از میزان موجود در گیاه است. دلیل امر این است كه كلر معمولاً از منابع مختلفی نظیر ذخایر موجود در خاك، آب آبیاری، بارندگی، كودها و آلودگی هوا در اختیار گیاه قرار می‌گیرد. به همین دلیل مسائل و مشكلات زیادی كلر بسیار گسترده تر از مشكلات كمبود آن است. بنابر این گیاه از لحاظ جذب و انتقال كلر مشكلی ندارد و این یون براحتی توسط گیاهان جذب و به آسانی در داخل گیاه انتقال می‌یابد.

نقش‌كلر در  فیزیولوژی‌ گیاه‌

    كلر در كره خاكی و در اتمسفر فراوان است. این عنصر در محلول‌های آبی، عمدتاً بصورت یون منفی، كه بسیار متحرك است و به آسانی توسط گیاه جذب می‌گردد، می‌باشد. متوسط غلظت كلر در گیاهان از یك تا 20 گرم در كیلوگرم است و بنابر این در دامنه عناصر پر مصرف قرار دارد. در مقایسه با غلظت زیاد این عنصر در بافت‌های گیاهی، نیاز گیاهان به این عنصر برای رشد مطلوب كم است. هرچند تركیبات حاوی كلر مختلفی در طبیعت وجود دارد، اما كلر نقش خود را عمدتاً بصورت یون كلر در پروسه‌هائی نظیر تنظیم اسمزی و موازنه بار در گیاهان آلی ایفا می‌كند. معلوم شده است كه كلر برای شكستن مولكول آب در فتوسیستم II مورد نیاز است. برای این كار كلر بعنوان یك كوفاكتور برای فعال نمودن سیستم شكستن مولكول آب حاوی منگنز عمل می‌كند. كلر همچنین می‌تواند بطور غیرمستقیم و از طریق تنظیم اسمزی بصورت یك آنیون متحرك برای پتاسیم بر رشد گیاهی تاثیر بگذارد. افزایش رشد گیاه در اثر مصرف كلر، می‌تواند ناشی از تاثیر این عنصر در محدود نمودن بیماری ها، مانند لكه خاكستری برگ در كوكونات، پاخوره در گندم، پژمردگی كاكل در ذرت و سفیدك پودری در ارزن باشد. كاربرد كودهای حاوی كلر به سبزیجات چند روز قبل از برداشت، می‌تواند غلظت نیترات در بافتها را از طریق جایگزینی كلر با نیترات كاهش دهد و در نتیجه كیفیت تغذیه ای سبزیجات را بالا ببرد.

 

 

عوامل‌ موثر بر فراهمی‌مولیبدن و كلر  برای‌ گیاه‌

     عوامل متعددی بر فراهمی‌مولیبدن وكلر مورد نیاز گیاه دخالت دارند. در مورد مولیبدن مواد مادری،pH  و تهویه خاك مهمترین عوامل تاثیرگذار بر فراهمی‌این عنصر می‌باشند. طبیعی است كه هرچه مواد مادری سازنده خاك مولیبدن بیشتری داشته باشند، فراهمی‌این عنصر برای گیاه بیشتر است.  از طرف دیگر قابلیت استفاده مولیبدن ، برخلاف عناصر كم مصرف كاتیونی، در خاك‌های قلیائی بیشتر و  با كاهش pH از فراهمی‌آن كاسته می‌شود. در مجموع فراهمی‌مولیبدن در مناطقی با خاك‌های اسیدی و با زهكشی خوب كم است. گیاهان با زیادی غلظت مولیبدن اغلب در مناطق با خاك‌های آلی  و زهكشی ضعیف ، كه غالبا قلیائی هستند، دیده می‌شود. در خاك‌های با تهویه خوب، آهن بفرم سه ظرفیتی بوده، در این شرایط مولیبدن بفرم مولیبدات فریك نامحلول یا كمپلكس‌های مولیبدات نامحلول درآمده و در نتیجه مقدار قابل استفاده آن در خاك كم است. اما در خاك‌های با زهكشی ضعیف وتهویه نا مطلوب ،آهن بفرم دو ظرفیتی بوده و مقدار زیادی مولیبدات فریك محلول تشكیل می‌شود كه این امر نهایتاً منجر به زیادی مقدار مولیبدن در گیاه می‌شود.  در مورد كلر نیز ذخایر موجود در خاك ، كیفیت آب آبیاری، بارندگی، كودهای حاوی كلر و آلودگی هوا مهمترین عوامل موثر در كمبود یا در بیش بود این عنصر هستند.

 

 

تشخیص علائم كمبود یا بیش بود كلردر تعدادی‌از گیاهان شاخص زراعی و باغی

    خشكیدگی برگ‌ها، مخصوصاً حواشی آن‌ها علائم عمومی‌كمبود كلر در نباتات زراعی و باغی است. در اثر كمبود شدید، پیچیدگی برگ‌های جوان مشاهده می‌گردد كه ممكن است با آن حالت سوختگی نیز دیده شود. در برگ‌ها و ریشه‌های گیاهان مبتلا به كمبود، علاوه بر تقسیم سلولی، توسعه سلولی نیز آسیب می‌بیند. اما سمیت ناشی از بیش‌بود كلر گستردگی جهانی شدیدتری دارد و از فاكتورهای محدود كننده رشد در مناطق خشك و نیمه خشك می‌باشد. غلظت‌های بیش از 5/3 میلی گرم كلر در گرم ماده خشك گیاهان حساس مانند بسیاری از درختان میوه، لوبیا و پنبه ایجاد مسمومیت می‌كند. بر عكس غلظت‌های 30-20 میلی گرم كلر در گرم ماده خشك در گیاهان مقاوم نظیر جو، اسفناج، كاهو و چغندر مضر نمی‌باشد.


مطالب مشابه :


بررسی کاملا تخصصی و بدون نقص نوکیا ان8

Super Tips & Tricks for Mobile phones - بررسی کاملا تخصصی و بدون نقص نوکیا ان8 - سایت ترفندهای تخصصی موبایل




مسنجر وی چت برای نوکیا سیمبان

goryand - مسنجر وی چت برای نوکیا سیمبان - - goryand




دانلود مسنجر WhatsApp برای سیمبیان - نرم افزار نوکیا

ترین های NOKIA N97 mini - دانلود مسنجر WhatsApp برای سیمبیان - نرم افزار نوکیا - بروزترین و جدیدترین نرم




دانلود مداحی و روضه ویژه ایام فاطمیه

دانلود موبایل کلیپ اهنگ بازی عکس مذهبی - دانلود مداحی و روضه ویژه ایام فاطمیه - - دانلود




دانلود آخرین ورژن ( نسخه ) نیم باز سیمبیان Nimbuzz 3.03 برای موبایل

تک نیمباز - Nimbuzz - دانلود آخرین ورژن ( نسخه ) نیم باز سیمبیان Nimbuzz 3.03 برای موبایل -




رشد و عوامل موثر بر آن8

دوستان - رشد و عوامل موثر بر آن8 - اموردام /گاوشیری/گیاهان داروئی /باغبانی /تاریخی /ادبی /علمی




بررسی نوکیا N8

وب سایت تخصصی نوکیا.:: - بررسی نوکیا n8 - بروزترین وبلاگ نوکیا - ::. وب سایت تخصصی نوکیا.::




دانلود برنامه واتس آپ جدیدWhatsApp Messenger 2013

پارس دانلود - دانلود برنامه واتس آپ جدیدWhatsApp Messenger 2013 - بزرگترین مرجع دانلود ایرانیان




برچسب :