نقش ارزیابی های اقتصاد دارو در تصمیم گیری های فرمولاری در کشورهای مختلف
نقش ارزیابی های اقتصاد دارو در تصمیم گیری های فرمولاری در کشورهای مختلف
مینا گلستانی(رزیدنت اقتصاد و مدیریت دارو)
بیان مساله
عموما،تامین کنندگان بخش سلامت تحت فشار هزینه های رو به افزایش نظام سلامت هستند.در استرالیا،کانادا ایرلند ،سوئد وایالات متحده آمریکا هزینه های پزشکی بیش از 70% در سالهای بین 1990 تا 2001 می باشند. داروها بیش از 10% هزینه ها را در این کشورها به خود اختصاص داده اند(OECD،2003) . در کانادا و جاهای دیگر رشد هزینه ها ودرمانهای داروئی بدون نسخه بیشتر از هر زمان دیگر می باشند. در بیمارستانهای کانادا به طور متوسط هزینه بیماران بستری و درمانهای دارویی به ازای هر روز 3/8% از سال 2002 تا 2003 افزایش پیدا کرده است.در عربستان سعودی حدود 4% GDP در سال 2007به نظام سلامت اختصاص یافته که نسبت به کشورهای توسعه یافته پایین بوده که از این میزان کل هزینه مصرفی خانوارها از داروها حدود 3 بیلیون ریال سعودی است.
وضعیت جهانی فارماکواکونومیک وفرمولاریهای پزشکی
سیاستگزاران در جستجوی درمانهای هزینه اثربخش می باشند که در این بین فارمااکونومی به عنوان یک ابزار ارزیابی جهت بررسی میزان هزینه های به کاررفته در برابر پیامدهای استفاده از درمانهای داروئی خاص با استفاده از تکنیکهای CUA , CEA می باشد. فارماکواکونومی و فرمولاریهای پزشکی مفاهیمی هستند که جهت کاهش هزینه ها با استفاده کافی از منابع در دسترس به کار می روند. امروزه بازپرداخت یا وارد نمودن دارو در لیست فرمولاریها بستگی به چنین شواهدی دارد. در سطح بین المللی شرکتهای دارویی با سرمایه گذاری بر روی تحلیلهای فارماکواکونومیک جهت افزایش تولیدات به این تغییرات پاسخ میدهند.
تجربیات کشورهای مختلف در زمینه استفاده از فارماکواکونومیک در تصمیم گیریهای فرمولاری
NHS
بیشتر بیمارستانهای NHSدارای کمیته های دارو ودرمان (DTC) می باشند که نقش کنترلی در شناسائی داروهای جدید و فرمولاری که ایفاگر این مکانیسم های اجرائی در این فرایند است .چنین کمیته هایی تعیین سیاستهای داروئی جهت بیمارستانها را عهده دار است که این امر توسط مدیران بالینی و داروسازان با نفوذ صورت می گیرد.در سطح مراقبتهای اولیه ، کمیته های تجویز منطقه ای در خصوص استفاده از تکنولوژیهای مراقبت سلامت تصمیم گیری نموده که این امر ارتباط این کمیته ها وگروههای بحران را افزایش می دهد که در حرکت به سمت فرمولاریهای مبتنی بر اقتصاد سلامت و پیوستن به این ماموریتها موثر می باشد.این امر نشان دهنده آنست که نقش مرکزی در تصمیم گیری فرمولاری برای نظام های تحلیلی مانند اقتصاد سلامت افزایش یافته است.
استرالیا
فرمولاری در موسسات ملی استرالیا (HMO) دارای وضعیت بسیار موفق استفاده از این اطلاعات می باشد.به ویژه آنکه استرالیا اولین کشوری است که استفاده مستمر از تحلیلهای هزینه-اثربخشی را به عنوان یک نیاز جهت فرمولاریهای ملی به کار گرفته (طرح منافع صنعت داروسازی) که تصمیم گیری در زمینه صنعت داروسازی را با تامین بهترین گزینه ها صورت داده است.
آفریقای جنوبی
هدف سیاست دارویی آفریقای جنوبی کاهش هزینه های دارویی در دو بخش عمومی و خصوصی می باشد که امروزه این امر اصلاح لایحه کنترل داروها و پیامدهای مرتبط در سال 1965 را در بر داشته است . شرکت دادن اقتصاد دارو به عنوان بازی کننده نقش اصلی در قیمت گذاری داروها متضمن همین موضوع است.بر اساس مطالعه ای که در آفریقای جنوبی صورت یافت از بین 28 پرسشنامه توزیع شده که 23 پرسشنامه تکمیل گردید در خصوص مواردی نظیر آگاهی از گایدلانهای داروئی و نیز مفید بودن تحلیلهای فارمااکونومی در ارزیابیهای فرمولاری و... از مدیران دارویی پرسش شد که تحلیل پاسخها بدین شرح بود: در زمینه آگاهی از گایدلاینهای دارویی ارزیابان فرمولاری اکثرا از گایدلانهایی که توسط خودشان تهیه شده است استفاده می کنند. گایدلاینهایی نظیر UK NICE و گایدلاینهای فرمولاری مراقبتهای مدیریت شده US از جمله مشهورترین گایدلاینهای بین المللی هستند که گایدلاین US بیشترین استفاده را در تصمیم گیری فرمولاری داراست. در زمینه مفید بودن تحلیلهای اقتصادی در ارزیابی فرمولاری تحلیلهای هزینه – اثربخشی بیشترین میزان استفاده و تحلیلهای هزینه منفعت و هزینه مطلوبیت و.. در رتبه های پایین تر قرار داشتند.
در زمینه منابع اطلاعاتی در ارزیابی فرمولاری، مقالات بالینی در ژورنالهای دارای کمیته های ارزیابی دارای امتیاز 100 و منابع اطلاعاتی نمایندگان صنعتی دارویی دارای امتیاز 34 بودند. در زمینه معیارهای تصمیم گیری که در ارزیابی فرمولاری بسیار مهم می باشند کارآمدی(Efficacy) و ایمنی دارویی (Safety) بیشترین میزان امتیاز را کسب کردند.
عربستان سعودی
براساس مطالعه مقطعی که در سال 2007 صورت گرفت پرسشنامه ای بین 11 بیمارستان مختلف که دارای کمیته دارو ودرمان در ریاض عربستان سعودی می باشند توزیع گردید. از بین 48 پرسشنامه تکمیل شده مشخص گردید که کارآمدی و ایمنی دارویی بیشترین اهمیت را در بین معیارهای تصمیم گیری فرمولاری دارا بوده اند. هم چنین مطالعات هزینه اثربخشی نسبت به مطالعاتی نظیر هزینه منفعت بیشتر توسط پاسخ دهندگان ترجیح داده می شوند.
ü این مطالعه نشان داد که فارمااکونومی بیشترین نقش را در تصمیم گیری فرمولاری در کمیته های دارویی به عهده دارد.
ü آموزش به متخصصین مراقبت سلامت و مدیران بیمارستانها باید جهت تسهیل در استفاده از فارمااکونومی بکار گرفته شود.
ü بیمارستانها باید متخصصینی را با مهارت در زمینه فارمااکونومی بکار گیرند که به آنها در زمینه تخصیص و مدیریت منابع محدود در بهترین راهها کمک نماید.
سنگاپور
بر اساس مطالعه ای که در سنگاپور صورت گرفت اطلاعات از پرسشنامه ای که در سال 1999-1998 تهیه شده بود جمع آوری گردید.جامعه مورد مطالعه از داروسازان 5 بیمارستان عمومی در سنگاپور بودند. تقریبا همه بیمارستانها "فرمولاری" یا انواعی از "لیست دارویی" را داشتند. در این مطالعه از آیتم هایی نظیر "بهترین روش برای کنترل هزینه چیست" پرسش گردید که حدود 57% محدودسازی فرمولاری را بهترین روش جهت کاهش هزینه ها عنوان نمودند که بالاترین امتیاز را کسب نمود. در پاسخ به این سوال که "فرمولاری چیست" 77% پاسخ دهندگان آن را لیستی از داروهای اساسی خواندند. 31% لیستی از داروهای مورد استفاده و 10% هم آن را لیستی از ارزانترین انتخابها عنوان کردند.
اینکه "تصمیم گیران نهایی فرمولاری سازمانشان چه کسانی هستند" حدود 93% کمیته های دارو و درمان را به عنوان تصمیم گیران نهایی عنوان کردند. در پاسخ به این سوال که "هدف فرمولاری چیست" 91% کنترل بودجه های بیمارستانی را خاطر نشان کردند. 82% مدیران دارویی در زمینه "مهم ترین فاکتور در انتخاب داروها" اثربخشی دارویی را عنوان کردند. در خصوص "دستیابی فرمولاری به اهداف تعیین شده" حدود 70% جواب مثبت دادند.
بحث و نتیجه گیری
به هر جهت اگر ارزیابیهای اقتصاد دارویی برای توزیع منطقی منابع در سطوح بیمارستانی به کار گرفته شود کمیته های دارو و درمان می بایست نقش بالقوه ای را در این بین ایفا نمایند.
بنابراین این حقیقت که فرمولاری به عنوان عاملی جهت ارتقا استفاده اثربخش دارویی با مدنظر قرار دادن کنترل هزینه ای شناخته شده است نشان دهنده آنست که نیاز برای ارزیابیهای اقتصاد دارویی در تصمیم گیری فرمولاری آشکار و مشخص می باشد. اطلاعات فارمااکونومی از وارد و یا خارج نمودن داروها از فرمولاری حمایت نموده هم چنین از گایدلاینها جهت ارتقا استفاده هزینه-اثربخش از داروها پشتیبانی می کند.استراتژیهای متنوع می تواند از ارزیابیهای اقتصاد دارو در تصمیم گیری فرمولاری استفاده نماید که این امر شامل استفاده از مطالعات چاپ شده،تکنیکهای مدلسازی اقتصادی و تحقیقات در حال انجام بومی می باشد.
پیشنهادات
ü در یک فرمولاری ایده آل تصمیم گیران به اطلاعات فارمااکونومی جهت کاربرد فرمولاری نیاز دارند.هم چنین آنها معتقدند که استفاده از این اطلاعات بر تصمیم گیری فرمولاری موثر می باشد.به نظر می رسد که فقدان مهارت کافی جهت ارزیابی اطلاعات فارمااکونومی جهت این امر مشهود می باشد.
ü صنعت داروسازی در ارتباط با تامین کنندگان جهت توسعه گایدلاینهای بومی در دو قسمت صنعت داروسازی و تصمیم گیران فرمولاری می باشد. گایدلاینها هم چنین می توانند اصلاح و تغییر یافته و به صورت گایدلاینهای ملی درآیند.
ü صنعت داروسازی آموزشهای ارزیابی اقتصاد دارو را برای سیاستگزاران تامین می نماید که این آموزشها فهم استفاده از این اطلاعات را تسهیل می کند.هم چنین شرکتهای دارویی می بایست این آموزشها را برای نمایندگانشان فراهم نمایند.
ü جهت قیمت گذاری توسط قانونگذاران اطلاعات اقتصاد دارو نیازمند می باشد که این امر برای صنعت داروسازی در زمینه تصمیم گیری جهت قیمت گذاری ارزش فراوانی را داراست.
References:
_ ROLE OF PHARMACOECONOMICS IN FORMULARY DECISION-MAKING ANUJA NIDUMOLU ROY NATIONAL UNIVERSITY OF SINGAPORE 2003ANUJA NIDUMOLU ROY (B.Pharm, MBA)scholarbank.nus.edu.sg/bitstream/handle/.../Final%20PDF%20thesis.pdf?...1
- PHARMACOECONOMIC INFORMATION IN THE SOUTH AFRICAN MEDICINES FORMULARY DECISION-MAKING PROCESS.
CHARMAINE: Mr. DP Nazer Co-Supervisor: Mr. F Wessels October 2004 libserv5.tut.ac.za:7780/pls/eres/wpg_docload.download_file?p_filename...
- - Cost-effectiveness analysis and formulary decision making in England: Findings from research Iestyn P. Williamsa,_, Stirling -Bryan econpapers.repec.org/RePEc:eee:socmed:v:65:y:2007:i:10:p:2116-2...
The role of pharmacoeconomics in formulary decision making in different hospitals in Riyadh, Saudi Arab-
Mohammed s. Alsultan Pharmacoeconomic and Outcomes Research Unit, epartment of Clinical Pharmacy, College of Pharmacy, King Saud university linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1319016410000927
- Drug formulary decision-making in two regional health authorities in British Columbia, Canada Kristy Armstrong a,∗, Craig Mitton a,b,c, Bruce Carleton c,d, Jean Shoveller econpapers.repec.org/RePEc:eee:hepoli:v:88:y:2008:i:2-3:p:308-316
مطالب مشابه :
نقش ارزیابی های اقتصاد دارو در تصمیم گیری های فرمولاری در کشورهای مختلف
وبلاگ مدیریت و اقتصاد سلامت و دارو - نقش ارزیابی های اقتصاد دارو در تصمیم گیری های فرمولاری
کليد سو.الات تجو.يز منطقي دارو و انديکاسيون ارجاع
7-در مدیریت داروهایی که در فرمولاری بیمارستان قرارندارند، کدام نکته ي زيرصحيح
نققش اقتصاد دارو در تصمیم گیری های فرمولاری(The Role of Pharmacoeconomics in Formulary Decision-Maki
وبلاگ مدیریت و اقتصاد سلامت و دارو - نققش اقتصاد دارو در تصمیم گیری های فرمولاری(The Role of
برچسب :
فرمولاری