آفت كش چيست؟

  اغلب آفت كش ها موادي شيميايي هستند كه در كشاورزي براي كنترل آفات، علف هاي هرز و بيماري هاي گياهي بكار مي روند. اين مواد شيميايي را مي توان از گياهان بدست آورد و يا به صورت مصنوعي تهيه كرد.

  بر اساس تعريف فائو آفت كش عبارت است از ماده يا مخلوطي از مواد كه براي پيشگيري، نابودي يا كنترل آفات- شامل ناقلين بيماري هاي انساني و حيواني يا گونه اي ناخواسته گياهي و حيواني كه در طول فرآيند هاي توليد، فرآوري، نگهداري، حمل و نقل و فروش مواد غذايي و هم چنين محصولات كشاورزي، چوب و فرآورده هاي چوبي يا خوراك دام ايجاد مزاحمت كرده و خسارت وارد مي كنند. و يا براي كنترل حشرات، عنكبوتيان و يا ديگر آفات موجود در درون يا بيرون بدن حيوانات مورد استفاده قرار مي گيرند.

  وا‍‍ژه آفت كش مواد مورد استفاده براي تنظيم رشد گياه، برگ ريزان، خشكاندن، كم كردن تعداد ميوه، جلوگيري از افتادن ميوه هاي نارس و نيز موادي كه قبل يا بعد  از برداشت محصول به كار مي روندتا از آسيب رسيدن به محصول در طول نگهداري و حمل ونقل جلوگيري شود را شامل مي شود. 

تاريخچه آفت كش ها:

  بر اساس بررسي كه توسط Hassall(1982) انجام شده است، تاريخ استفاده از مواد شيميايي معدني به منظور كنترل حشرات احتمالا به يونان و روم باستان بر مي گردد. Homer به ارزش آفت كشي سوزاندن گوگرد اشاره كرده است و قبل از او Pliny از كاربرد آرسنيك به عنوان آفت كش دفاع نموده و به استفاده از جوش شيرين و روغن زيتون براي محافظت از بذر سبزيجات اشاره كرده است. چيني ها تا قرن شانزدهم از مقادير متوسطي از مواد آرسنيك دار به عنوان حشره كش استفاده مي كردند و مدت كوتاهي پس از آن نيكوتين به صورت عصاره تنباكو مورد استفاده قرار گرفت.

  در دهه 1690، عصاره آبي برگ هاي توتون Nicotiana tabacum به عنوان حشره كش و دانه گياه استريكنين Strychnos nux-vomica به عنوان جونده كش معرفي شدند.

  در اواخر سال هاي 1800 تري اكسيد آرسنيك به عنوان يك علف كش، به ويژه عليه قاصدك ها استفاده شد.

  در اوايل سال 1900 اسيد سولفوريك جهت نابود كردن علف هاي هرز دو لپه اي كه مي توانستند اسيد را جذب كنند، معرفي شد.

  در طول جنگ جهاني دوم قابليت حشره كشي ددت در سوئيس كشف شد و حشره كش هاي ارگانو فسفره در آلمان توليد گرديد. در همان زمان انگليس علف كش هاي گروه اسيد فنوكسي آلكانوئيك را توليد نمود.

  در سال 1945 اولين علف كش كاربامات فعال در خاك كشف شد و كلردان، حشره كش ارگانو كلره در آمريكا و آلمان توليد شد.

  در سال هاي 1950 تا 1955 مشتقات اوره به عنوان علف كش در آمريكا مصرف مي شد. و قارچ كش هاي كاپتان، گليدين و مالاتيون توليد شد.

طبقهبندي آفت كش ها:
 آفت كش ها را بر اساس منشأ و مواد شيميايي موجود مي‎توان به گروه هاي زير طبقه بندي نمود:

1ـ سموم كلره (Organochlorine compounds):

    اين گروه از سموم در طيف وسيعي بر عليه آفات و حشرات موذي، مورد استفاده قرار گرفته است. از مهمترين سمومي كه در اين گروه قرار دارد مي‎توان به سموم ذيل اشاره نمود : ددت, ديلدرين, BHC, ديكوفول, آلدرين, كلردان, هپتاكلر و اندوسولفان. از مهمترين خصوصيات اين سموم مي‎شود به پايداري طولاني آنها در محيط و طيف وسيع حشره‎كشي آنها اشاره نمود.

2 ـ سموم فسفره (Organophosphate insecticides)
حشره كش هاي فسفره مصنوعي، مولكول هاي آلي حاوي فسفر مي‎باشند. همزمان با جنگ جهاني دوّم اين گروه از سموم بعنوان گازهاي جنگي توسط آلماني‎ها سنتز شدند و سپس به خاصيت حشره‎كشي آنها پي برده شد. تا كنون بيش از 100 تركيب از اين سموم به بازار آمده است و از راه هاي مختلف بر روي حشرات اثر مي‎گذارند.
از مهمترين سموم در اين گروه مي‎توان به مالاتيون, پاراتيون, ديازينون, سيستوكس, متاسيستوكس, تمفوس, كلروپيروفوس متيل , پيريميفوس متيل, فنتيون و فنيتروتيون اشاره نمود. خاصيت ابقايي اين سموم در مقايسه با سموم كلره كمتر مي‎باشد.

3ـ كارباماتها (Carbamates):
اين گروه از سموم از نظر مكانيسم عمل بر روي حشرات شبيه سموم فسفره هستند. از مهمترين سمومي كه در اين گروه قرار دارند مي‎توان كارباريل, پروپوكسور, فورادان آلديكارپ را نام برد.

4- سموم پايروتروئيد (Pyrethroid insecticides):
اين گروه از سموم نسل جديدي از حشره‎كش ها را بوجود آورده است. منشاء اين گروه از سموم از گل پيرتر بوده است كه مبدأ آن ايران مي‎باشد. از نظر ساختمان شيميايي, استر يك اسيد و الكل مي‎باشند. در دهة 1950 اين گروه بصورت مصنوعي سنتز شدند. اوّلين گروه از اين سموم كه به بازار عرضه شدند در مقابل نور سريعاً تجزيه مي‎شدند. متعاقباً بر روي فرمول شيميايي آنها كارهاي فراواني انجام پذيرفت و سمومي به بازار عرضه گرديد كه خاصيت ابقائي بيشتري در طبيعت داشتند. هم اكنون بيشترين استفاده را در كنترل حشرات خانگي و آفات كشاورزي به خود اختصاص داده‎اند. مهمترين پايروتروئيدها عبارتند از : آلترين, بيوآلترين, رزمترين, بيورزمترين, پرمترين, سايفلوترين, دلتامترين, سايپرمترين, لمبداسيهالوترين و فنترين. هم‎اكنون سموم فوق را در كنترل ناقلين مالاريا به صورت هاي سمپاشي ابقايي داخل منازل, سمپاشي فضايي و استفاده از پشه‎بندهاي آغشته به سموم، به كار مي‎برند.

 


مطالب مشابه :


تراز چيست؟

هفته مشاغل. بازدید به مناسبت هفته بهداشت روان از مرکز توتنبخشی روستای ردان سال تراز چيست




تجزيه و تحليل مشاغل(آنالیز مشاغل) و طبقه بندی طبقه بندي

• هدف اساسي کاري که به عهده شما محول شده است چيست مثلا ،درظرف هفته يا مشاغل : عبارت است




فضای سایبری چیست؟

هفته سوم آذر بزرگترین بانک اطلاعات مشاغل و مراکز انفورماتیک ، فن آوری اطلاعات کشور کتاب




سوالات رايج در خصوص بازرسي كار

مشاغل سخت و زيان كه در سال5 هفته است آيا اين سالانه ما نيز 4 هفته مي باشد تكليف چيست




برگزاري نمايشگاه مشاغل استان فارس

تشكيل شوراي برنامه ريزي به منظور برگزاري هر چه مطلوب تر هفته معرفي مشاغل متشكل شغل چيست




آفت كش چيست؟

به امید روزی که تمام مشاغل ما در سلامتی کامل آفت كش چيست (چند روز در هفته نه هر روز به طور




برچسب :