بهبود ایمنی شهری ، نوسازی بافتهای فرسوده و مقاوم سازی شهری

بهبود ایمنی شهری ، نوسازی بافتهای فرسوده و مقاوم سازی شهری

 تحلیل شرایط موجود:

استقرار شهر تهران در منطقه­ اي فعال از نظر لرزه­ خيزي، با نسبت بالايي از مستحدثات آسيب­ پذير در برابر زلزله (يکي از پرمخاطره­ ترين شهرهاي جهان) تهدید بزرگی برای این شهر است. همچنین بر کسی پوشیده نیست که تهران به سبب قرار داشتن در رشته­ کوه البرز در برابر جاری شدن مازاد آب باران‌های شدید که گاه به شکل سیلاب به سوی شهر روانه  می­ شود، آسیب­ پذیر است.توام با این شرایط، در سالهای اخیر، وضعیت بافت‏های فرسوده کشور ماهیتی بحرانی یافته و به مساله­ ای ملی تبدیل شده است که نگاه سیاستگذاران و تصمیم­ سازان ملی را به خود جلب کرده است. مطابق با اطلاعات شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران، مساحت بافت­هاي ‌فرسوده شهري ايران 117 هزار هكتار از مساحت 457 شهر ایران است كه جمعيتي حدود 14 میلیون نفر را در خود جاي داده است. چالش­های محتوایی حاکم در این نواحی از قبیل کیفیت پایین محیطی و آسیب­ پذیری در مقابل سوانح طبیعی  انسان ساخت، شرایط نامطلوب اجتماعی، زوال اقتصادی و تنزل تدریجی نظام کار و فعالیت، بدمسکنی، ضعف زیرساخت­ها و موارد دیگری از این دست به­ نوعی بحران برای مدیریت توسعه کشور شده و سبب توجه ویژه نهادهای ملی  و محلی به ضرورت موضوع نوسازی و بهسازی شهری شده است. اهمیت این موضوع است که موجب گردید در سال 1382 شمسی، اساسنامه شرکت مادر تخصصصی عمران و بهسازی شهری به تصویب هیئت وزیران برسد و در جهت استقرار تشکیلاتی منسجم و یکپارچه در این زمینه در وزارت مسکن و شهرسازی تلاش گردد. همچنین اسناد مرتبط با چشم­انداز بیست ساله و برنامه چهارم و پنجم توسعه توجه ویژه­ای به موضوع احیاء بافت­های فرسوده مبذول نموده­ اند که می­تواند در صورت پیش­ بینی تمهیدات لازم، ثبات در نظام مدیریت و تصمیم­ گیری و تعهد مدیران و مسئولان اجرایی کشور، آغاز دوران تحولی شتابان در نوسازی و بهسازی شهری در کشور را رقم زند.

خوشبختانه در شرایط کنونی، چارچوب­های قانونی نسبتا موثری نیز در حوزه نوسازی بافت‏های فرسوده شهری شکل گرفته است. از آن­ جمله باید به قانون حمایت از احیاء، بهسازی و نوسازی بافت‏های فرسوده و ناکارآمد شهری (1389) و سند راهبردی ساماندهی و توانمندسازی نواحی نابسامان شهری در ایران (1389) و سیاست­های کلی نظام در بخش مسکن (1389) ابلاغی مقام معظم رهبری اشاره داشت. همچنین ماده 171 قانون برنامه پنجم توسعه، پیش­ بینی­ های متعددی را در حوزه نوسازی و بهسازی شهری به عمل آورده است. «بر این اساس وزارت مسکن و شهرسازی و شهرداری­ها موظفند هرسال در طول برنامه حداقل ده درصد (10%) از بافت‏های فرسوده شهری را احیاء و بازسازی نمایند تسهیلات و بودجه مورد نیاز همه‌ساله با پیشنهاد وزارت مسکن و شهرسازی در بودجه عمومی پیش‌بینی و در اختیار وزارت مسکن و شهرسازی و شهرداری­ها یا مجریان طرح­های نوسازی با معرفی شهرداری قرار خواهد گرفت». البته ماده هیچگونه پیش­بینی مشخصی در زمینه نحوه توزیع تسهیلات و بودجه مورد نیاز میان شهرداری­ها و دستگاه­های اجرایی دولتی ارائه ننموده است و صرفا به نوعی تکلیفی برای شهرداری­ها مقرر نموده است که مشخص نیست چگونه می­تواند گره از چالش نوسازی بافت‏های فرسوده بگشاید.

با این وجود  به سبب محدودیت­های اجرایی و امکانات در اختیار شهرداری­ها، سابقه تاریخی بی­ توجهی به طراحی چارچوب نظری خاص نوسازی شهری در ایران، وارد شدن دولت و شهرداری­ها به تصدی­گری در حوزه نوسازی بافت فرسوده، فقدان شرکت­های توسعه و عمران بخش خصوصی (developers)  برخوردار از توان و ظرفیت مناسب، تضاد برخی از سیاست­های توسعه مسکن (مانند مسکن مهر و شهرهای جدید با رویکرد نوسازی شهری و توسعه درون بافت (infill development)) و موارد متعدد دیگری از این دست، چالش­های رویه­ای در زمینه مدیریت و مالیه چنین طرح­هایی همچنان تداوم یافته است و شاید همچنان بتوان اینگونه گفت که چالش­های متعددی پیش­روی نوسازی شهری وجود دارد. ضمن آنکه ابعاد متعدد اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی حوزه نوسازی شهری، با در نظر گرفتن هدف کلان رویکرد تحقق پایداری شهری نیازمند توجه و دقت است.

به نظر می­رسد که در شرایط کنونی، نظام شهرسازی کشور – علی­رغم برخی خطاها و انحرافات در محتوا و ساختار تهیه طرح­های ویژه بافت‏های فرسوده-قادر به تهیه طرح­های کالبدی مطلوب در زمینه نوسازی بافت­های فرسوده است، اما مشکل از جایی آغاز می­شود که عملیات اجرای طرح مورد توجه قرار می­گیرد و مشکلات حقوقی، مالیه و مدیریت و اجرای طرح به­ عنوان مهمترین ابعاد پیچیده طرح­های نوسازی بافت­های فرسوده  همچنان بدون راه حل باقی می­ ماند. در یک مرور گذرا به­ نظر می­ رسد در شرح خدمات تهیه طرح­های نوسازی شهری نیز کمترین توجه به موضوعات مدیریت، مالیه و مشارکت شهروندان در نوسازی بافت­های فرسوده به عمل آمده و مداخلات صرفا کالبدی هدفگیری شده است. بنابراین به نظر می­رسد تغییر رویکرد اجرایی و عملیاتی در این زمینه در کنار تحول در رویه­ ها  و سازوکارهای ملی و محلی می­ باید مورد پیگیری قرار گیرد. در این زمینه از یکسو انجام فعالیت­های مطالعاتی با استفاده از تجارب موفق جهانی و بومی­ سازی آنها ضرورت دارد و از سویی دیگر تحول در ساز و کارهای قدیمی و ناکارآیی که همچنان آزموده می­شود.

به نظر می­رسد دولت و شهرداریها، می­باید به بازتعریف فرآیند نوسازی شهری در قالب مدل مشارکت بخش عمومی خصوصی (Public Private Partnership) پرداخته و خود از هرگونه منفعت مالی در این بافتها چشم بپوشند.

با توجه به شرایط متفاوت و متمایز بافت‏های فرسوده شهری کشور از یکسو و توانایی و ظرفیت متفاوت شهرداری­های مختلف، به نظر می­رسد نمی­توان رویکردی یکپارچه در ارتباط با تمامی این بافت‏های فرسوده در نظر داشت. از این رو، به نظر می­رسد برخلاف روند کنونی، لازم است بافت‏های فرسوده تهران، از منظر ویژگی­ها و مختصات مختلف اجتماعی، فرهنگی، تاریخی، کالبدی و محیطی، مورد طبقه­ بندی قرار گیرند و بر مبنای ویژگی­های خاص هریک از این طبقه­ ها، رویکردهای مداخله متفاوت و ویژه­ای شناسایی و پیگیری شود.

در شرایط کنونی، گرایش مشخصی به­ سوی ارتقاء دستاوردهای کمی نوسازی شهری وجود دارد. حال آنکه به نظر می رسد به لحاظ اثرات اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی ، کالبدی  و.... و نیز فشاری که مداخله در روند موجود بر زیرساخت­های شهری وارد می­ نماید، نظام نوسازی شهری تهران نیازمند نوعی بازنگری در اهداف نوسازی در سطح بر پایه هدف­گیری دستاوردهای کیفی نوسازی در چارچوب توسعه پایدار شهری، ارتقاء کیفیت محیطی و کیفیت زندگی ساکنان است.

در سال­های اخیر، روند نوسازی شهری، عمدتاً در قالب ساختمان­های منفرد پیگیری شده و در بهترین حالت، تجمیع دو یا چند قطعه ساختمانی و احداث بنای جدید در زمین حاصله مورد توجه قرار گرفته است. حال آنکه بر پایه تجارب موفق جهانی و نیز سوابقی که از ساخت مجموعه­های سکونتی پایدار وجود دارد، لازم است به منظور ارتقاء کیفیت محیطی و اثر بخشی سرمایه­ گذاری گسترده­ای که در حوزه نوسازی بافت‏های فرسوده شهری صورت می­گیرد، رویکرد مجموعه­ سازی، درعوض ساخت تک بناها در نتیجه طرح­های نوسازی شهری در دستور کار قرار گیرد.

در پایان قابل ذکر است که تهران نیز در سال­های اخیر در جریان نوسازی شهری نقشی مهم ایفا نموده است. براساس اطلاعات شرکت عمران و بهسازی شهری ایران مساحت بافت فرسوده (مصوب) در تهران برابر با  3268 هکتار می­باشد که نسبت مساحت بافت فرسوده به سطح كل شهر تهران در حدود 5 درصد می­ باشد .به سبب وجود همین شرایط از دهه 1380 شمسی، سازمان نوسازی شهر تهران (با استفاده از اساسنامه مصوب درسال 1373) و با استفاده از منابع مالی ملی و محلی، تلاش نموده است تا نهضتی جدید در نوسازی شهر تهران آغاز نماید و فعالیت مستقل و رو­ به­ رشد این سازمان و اقدام مستقیم در زمینه برنامه­ریزی و طراحی در زمینه نوسازی بافت­های فرسوده که منجر به نقش موثر شهرداری تهران در نوسازی مجموعه بافت‏های فرسوده کشور (با عملکردی قریب به 40 درصد از نوسازی کل بافت‏های فرسوده شهرهای کشور) شده است، نشان از اراده نظام مدیریت شهری تهران در این زمینه دارد. به ­طور خاص در تهران ضرورت دارد مبتنی­ بر رویکردهای کلان نظری ، ملی و محلی، شهرداری تهران به سمت چابک­ سازی و کوچک­ سازی مجموعه مدیریت نوسازی شهری تهران، کاهش تصدی­ گری و ارتقاء نقش بخش خصوصی و سرمایه­ گذاران داخلی و خارجی در این عرصه، حمایت از نوسازی شهری با رویکرد محرومیت­ زدایی از پهنه­ های جنوبی تهران و نیز ارتقاء کیفی فعالیت های نوسازی در کنار توجه به ابعاد کمی آن حرکت نماید. امید است که این امر در سایه مشارکت مدیران، متخصصان و شهروندان در نهضت نوسازی شهر تهران میسر گردد.

در اینجا توجه جدی به ایفای نقش فعال مدیریت شهری تهران در حوزه مدیریت بحران نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در حال حاضر، مدیریت مخاطرات و بحران در تهران با رویکردهایی شامل استقرار سامانه مدیریتی یکپارچه و مطمئن برای مقابله با حوادث و بحران‌های محتمل، مقاوم ساختن شهر در برابر آسیب‌های احتمالی ناشی از پدیده‌های طبیعی و غیرطبیعی و آمادگی سامانه‌های امداد و نجات در مواقع بروز بحران از سوی شهرداری تهران اعمال می‌شود. در این  زمینه لازم است در پیوند با تلاشهای ارزشمند صورت گرفته در دوره اخیر مدیریت شهری تهران،  اقداماتی جدی چون توسعه ظرفیت‌های مدیریت بحران، مقاوم سازی تأسیسات و شبکه انتقال آب و توزیع گاز، مقاوم سازی و بازسازی پل‌ها در شبکه اصلی حمل و نقل، مقاوم سازی و بازسازی ساختمان‌های عمومی موجود و ترویج مقاوم سازی ساختمان‌های خصوصی، ارتقا و استانداردسازی کیفیت ساخت و ساز، نوسازی بافت‌های فرسوده با دیدگاه کاهش خطر پذیری لرزه ای، شناسایی، ایجاد و تجهیز فضاهای تخلیه امن، اجرای طرح‌های اساسی در زمینه توسعه و استقرار سیستم مدیریت بحران در اماکن مهم، آموزش و جلب مشارکت‌های مردمی و سازماندهی نیروهای داوطلب از جمله در قالب طرح دوام ( داوطلب واکنش اضطراری محله)، طرح تخلیه امن اضطراری، ساماندهی و توسعه خدمات و استقرار گروه‌های امداد با جدیت تداوم یافته و مورد توجه قرارگیرند. همچنین توسعه ظرفیت‌ها و زیرساخت‌های امداد و نجات شهر تهران در قالب تجهیز مراکز آتش نشانی و امداد اضطراری، ضرورت دیگری است که می باید مبتنی بر استانداردهای شهری و نیز برنامه عملیاتی شهرداری تهران صورت پذیرد. با عنایت به توضیحات فوق، مهمترین راهبردها و راهکارهای پیشنهادی در ادامه مورد اشاره قرار گرفته اند: 

راهبردها و راهکارها

تکمیل و حفظ روزآمدی طرح جامع خطرپذیری تهران

 ایجاد ظرفیت لازم به منظور مشارکت بخش خصوصی در عرصه نوسازی و بهسازی بافتهای فرسوده شهری تهران

بازتعریف فرآیند نوسازی شهری در قالب مدل مشارکت بخش عمومی خصوصی(PPP)

طراحی رویکردهای مداخله متفاوت و ویژه­گونه های مختلف بافتهای فرسوده شهر تهران به سبب ویژگی­ها و مختصات اجتماعی، فرهنگی، تاریخی، کالبدی و محیطی متفاوت آنها

هدف­گیری به سوی دستاوردهای کیفی نوسازی در چارچوب توسعه پایدار شهری، ارتقاء کیفیت محیطی و کیفیت زندگی ساکنان در عوض تلاش جهت نیل به ارتقاء دستاوردهای کمی نوسازی شهری

توجه به رویکرد مجموعه­سازی شهری  درعوض ساخت تک بناها در اقدامات و طرحهای نوسازی شهری

حرکت به سمت چابک­ سازی و کوچک­ سازی مجموعه مدیریت نوسازی شهری تهران و تغییر نقش از تصدی گری به تسهیل گری و سیاستگذاری

حمایت از نوسازی شهری با رویکرد محرومیت­ زدایی از پهنه ­های جنوبی تهران

توسعه ظرفیت‌های مدیریت بحران

مقاوم سازی ابنیه و تجهیزات و تاسیسات اصلی شهر تهران 

تجهیز فضاهای تخلیه امن

 و استقرار سیستم مدیریت بحران در اماکن مهم 

 آموزش و جلب مشارکت‌های مردمی و سازماندهی نیروهای داوطلب در حوزه مدیریت بحران

منبع:

 http://www.manafhashemi.name


مطالب مشابه :


بهبود ایمنی شهری ، نوسازی بافتهای فرسوده و مقاوم سازی شهری

و نوسازی بافتهای فرسوده و طراحی در زمینه نوسازی و ساز، نوسازی بافتهای




محمد سعید ایزدی

دکترای معماری با گرایش و نوسازی بافت های فرسوده طراحی شهری بافت های




ظرفیت پذیری بافت های فرسوده ی شهری

سایت هفت صفحه طراحی. و غریزی گرایش های فرد در بافت های کهنه و فرسوده ،کاهش




بررسی انسان شناختی موانع فرهنگی – اجتماعی نوسازی مشارکتی بافت های فرسوده

های فرسوده - نوسازی بافت کوچه های باریک و کم عرض بافت های طراحی شده




بررسی طرح های بهسازی و نوسازی بافت قدیم شهرها(نمونه موردی: بافت قدیم کرمانشاه)

طرح های بهسازی و نوسازی بافت های و بافت های فرسوده و از هرگونه گرایش




دومین همایش ملی پژوهش های کاربردی در عمران،معماری و مدیریت شهری

نوین در بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده - بافت های فرسوده و شیوه های طراحی




رهیافتی در بلند مرتبه سازی

نوسازی بافت فرسوده های بلند، طراحی در بافت های کالبدی بلند و




بلندمرتبه سازی و كاهش مناطق متراكم و فرسوده شهری

در شهر تهران هم اکنون بیش از 60 درصد بافت های مسکونی فرسوده های نوسازی و طراحی فضای سبز




احیای بافت فرسوده اطراف مسجد کبود با پروزه عتیق

تجدید حیات، بهسازی و نوسازی محله بافت های فرسوده قرار گرایش شهری و




فروش و دانلود سوالات مهم آزمون - کارشناسی ناپیوسته علمی کاربردی

طراحی و نوسازی بافت های شبکه های انتقال و گرایش انتقال




برچسب :