اقدام پژوهي

  اقدام پژوهی

اقدام پژوهی پیشرفت دائمی حرفه ایست و راه مستقیمی برای بهبود آموزش و یاد گیری است . همانطور که می دانیم تقاضا برای دانستن بیشتر و داشتن بهترین عملکرد همیشه وجود دارد و به همین منظور اکثر افراد آموزش دهنده همیشه در آرزوی زندگی و رشد در سطح ایده آلی هستند . من در ده سال گذشته  برای معرفی  اقدام پژوهی در مدارس موسسات و معلمان و سازمانهای آموزشی از تعریف زیر استفاده کرده ام . تعریف قراردادی که برای اقدام پژوهی وجود دارد بیان می کند که اقدام پژوهی یک تحقیق منظم و دائمی برای  بهبود و آگاهی از کار ما به عنوان یک  معلم می باشد . اقدام پژوهی از معلمان می خواهد تا درس و مفهوم آنرا ابتدا بطور کامل فراگرفته و یک پایه تحقیقاتی برای نظرات موجود کشف کنند و سپس آنها را با هم مقایسه کرده و آنها را در تمرینات اعمال کرده تا بتوانند تغییرات لازم را ایجاد کرده و بتوانند به بررسی تغییرات بوجود آمده  بر روی خود و دانش آموزانشان بپردازند . به مدت شصت سال اقدام پژوهی راهی برای ایجاد کمیته های حرفه ایی یادگیری - یاددهی بوده است که اعضای آن در حل مشکلات شرکت کرده و برای دستیابی به اهداف انفرادی و جمعی تلاش می کنند . 
تجربه ایی که نویسنده در اقدام پژوهی داشته است وی را قانع کرده که اقدام پژوهی توانایی لازم را برای ایجاد یک پیشرفت عالی دارد . اقدام پژوهی می تواند سیستم اجتماعی موجود در مدرسه و سایر سازمانهای آموزشی را تغییر داده و در اثر استفاده از آن یک یادگیری دائمی قابل انتظار و قابل پشتیبانی را بوجود آورد . اقدام پژوهی
می تواند داده هایی را برای اندازه گیری تاثیرات برنامه ها و روشهای مختلف بر روی دانش آموزان و اعضایی که مورد یادگیری قرار می گیرند در اختیار مربیان و معلمان بگذارد .

اقدام پژوهی در کار : داستان یک معلم

 مدرسه کیتی (Katie)  در یک طرح با نام Every child Reads شرکت کرده بوده که توسط مرکز ایوا حمایت مالی می شد . هدف از اجرای آن  تغییر در مفهومی است  که دانش آموزان در این پیشرفت حرفه ایی شریک هستند و به آنها کمک می شود تا  با دادن بورس در زمینه خواندن بیشتر آشنا شده و آنها را در مورد بدست آوردن اطلاعات بیشتر و افزایش قابلیتهایشان به عنوان یک دانش آموز و رهبر حمایت کند .  در طول دوره سه ساله تیمهای همکارمدارس شرکت کننده  ( شامل ترکیبی از معلمان مدیر مدرسه و در زمانی که ممکن باشد اداره ناحیه و مدیر اداره خدمات متوسطه که مسئول حمایت از پیشرفت مدرسه می باشد ) به عنوان تیمهای یادگیری تخصصی در آموزش سواد عمل می کردند . شرکت کنندگان در یک کارگاه آموزشی به مدت 14 روز شرکت کرده و کمکهای تکنیکی بیشتری را در مورد مدارسشان بدست آوردند . آنها تمرینات رایج در مدرسه و کلاس خودشان را آموختند که شامل بررسی و امتحان کردن تحقیقاتی که مربوط به گسترش سواد می شد و همچنین انتخاب و استفاده از وسایل ارزیابی مورد استفاده در سنجش سواد و سازمان دادن و استفاده از داده های موجود برای تصمیم گیری در مورد تاثیر گذاری آن و آموختن چگونگی انجام دادن تمرینات جدید و آموختن به سایر کارکنانی که در این اقدامات شرکت کرده اند . کیتی (Katie) از مدلی یه نام مدل استقرائی حرف مصور  (PWIM) که یک روش آموزش جدید برای او بود استفاده کرد و با استفاده از این مدل به آموزش و توسعه لغات دانش آموزان خود پرداخت . این مدلoriented  -inqury که با استفاده از اشکالی که شامل اشیاء آشنا برای دانش آموزان  و اقداماتی که موجب استفاده از گنجینه لغات توسط خود دانش آموزان می شد به اجرا در آمد . معلمان از این روش استفاده نموده تا دانش آموزان خود را وادار سازند تا درباره ویژگیهای کلمات پرسش کنند و این لغات را در خواندن و نوشتنشان استفاده کنند و طرز تلفظ و ساختار اولیه کلمات را بدست آورده و از مشاهدات و تجزیه تحلیلهای خود در آموزش خواندن و نوشتن و درک مطلب و انشاء استفاده کنند . دوره استفاده از حروف مصور معمولا 4 تا 6 هفته در دوره کودکستان می باشد .  Calhoun , 1999 )  ) در ابتدا کیتی تصور می کرد تکلیف ممکن است برای دانش آموزانش مورد نیاز باشد . ولی او آنچه را که دانش آموزانش در پاسخ به این طرح از خود بروز دادند آزمایش و بررسی کرد . او تفکرش را تغییر داد  اطلاعاتی که توسط وی جمع آوری گردید نشان دادند که دانش آموزان او در طول سومین قسمت این مدل در حدود 16 لغت جدید یاد گرفته اند و در قسمت ششم استفاده از این مدل حدود 27 لغت جدید دانش آموزانش آموختند که این نتایج تاثیر استفاده از این مدل را برای او تایید کردند . کیتی به جمع آوری جزئیات اطلاعات مربوط به آموخته های لغتی هر دانش آموز در ابتدا و انتهای هر قسمت از این مدل پرداخت . این اطلاعات به او اجازه داد تا به آنالیز روشهای خواندن لغات که بصورت انفرادی برای هر دانش آموز به صورت لغات مصور غیر رمزی و روشهای معمولی تلفظ وروش مقایسه ایی و روش استفاده از کلمات در یک متن  بکار گرفته شده بود بپردازد . (Ehri,1999) . وقتی او به آنالیز اطلاعات برای هر دانش آموز به صورت انفرادی و بصورت جمعی در بین آنها پرداخت توانست تصمیات آموزشی جدیدی بگیرد که این تصمیمات به قرار زیر بود :

کدامیک از قوانین تلفظی نیاز به آموزش واضحتری دارند وچه زمانی مدلسازی بیشتری برای ساپورت ازکلیدهای راهنما در متن لازم است  وکدامیک از دانش آموزان نیاز به کار در گروههای کوچک بر روی تجزیه و تحلیل اصوات دارند و اینکه چه کسی نیاز به توجه بیشتری به منظور ترغیب شدن برای رمزگشایی به صورت مستقل دارد . بررسی کردن نحوه عملکرد دانش آموزان و همچنین تمرینات آموزشی خود کیتی جزئی از زندگی وی بشمار می آید .

قدرت سازمان یا  wide support

استفاده کیتی از اقدام پژوهی به عنوان بخشی از یک  ابتکار سازمان یافته که بوسیله بخش آموزش ایالتی حمایت می شد انجام شد . این ابتکار مشخص می کند که چگونه یک رهبر آموزشی در نواحی ، بخشها و مدارس در جهت ساختن و اجرای اقدام پژوهی به عنوان یک راهکار دائمی برای انجام کار ساخت زمینه یک سازمان که بوسیله مدیران مدرسه حمایت شده و بصورت مشترک با هم کار کرده و بوسیله گروههای کوچکتر راهکارهای مختلف خود را در زمینه آموزش به مرحله اجرا می رسانند . کمیته های تحقیق ، تشخیص توسعه اقدام پژوهی به منظور پیشرفت روشهای آموزشی در مدرسه که بر روی انجام این ابتکار مورد نیاز است را به عهده دارد  به عنوان مثال دوره های تحصیلی جدید و یا روشهای جدید ارزیابی . اگرچه من طرفدار اقدام پژوهی هدفمند حال چه بصورت فردی و یا گروهی و یا بصورت سازمانی هستم ولی من تمام وقت و انرژی خود را صرف انجام اقدام پژوهی در سطح مدرسه و سازمان می کنم .

)Calhon , 1994; Joyce, Calhon,& Hopkins,1999) . انتخاب این اقدام پژوهی این قدرت را دارد که اصول سازمانی و ترتیب کاری را به کمیته های یادگیری وارد کند . تجربه نشان داده است که استفاده منظم از منابع چندگانه اطلاعات به منظور آگاهی خودمان از نحوه عملکرد دانش آموزان و همچنین درباره عملکرد خودمان در ابتدا ترسناک به نظر می رسد  زیرا لازم است تا اینکه ما تمرینات خود و عملکرد دانش آموزان را در کنار هم گذاشته و آنها را در مقابل تمرینات پایه ایی مطرح شده در این تحقیق نیز قرار داده تا دانش آموزان بتوانند به بالاترین سطح عملکرد در یک وضعیت مشابه برسند. خبر خوش زمانی است که گروهها به میزان لازم از حمایت سازمان در استفاده از داده ها به عنوان یک منبع اطلاعات برای راهنمایی تمرینات و انجام رهبری در بین گروه برخوردار شوند . این رهبران اقدام به تهیه مثالهایی در زمینه استفاده از داده های مربوط به کلاس درس به منظور ایجاد تغییرات آموزشی و تغییرات مربوط دوره آموزشی و مدلسازی یاددهی و روش حل مشکلات موجود در اقدام پژوهی می کنند . مدارس آنها شروع به استفاده از اطلاعات موجود کرده و با استفاده از پایه اطلاعات خارجی موجود به عنوان منبعی برای ارزیابی دائمی تاثیرگذاری اقدامات و تمرینات استفاده می کنند . این رهبر معمولا یک تغییر در سیستم اجتماعی مدرسه را ایجاد می کند و این تغییر نمی تواند در ساختار تمام مدارس وارد شود اما با ایجاد فرصت و حمایت از طرف مدارس و مدیر ناحیه می توان این تغییرات را ایجاد کرد .

استفاده از یک مدل اقدام پژوهی سازمانی

معلمان که به دنبال استفاده از اقدام پژوهی به منظور توسعه و پیشرفت مدرسه هستند باید ابتدا به انتخاب یک فرآیند سازمان یافته به منظور استفاده در مدرسه ، ناحیه و یا بخش بپردازند . اگرچه در تمامی روشهای اقدام پژوهی  نظم ، تامل،  سنجش ، توسعه تمرینات ، افزایش و توسعه اطلاعات وجود دارد ولیکن هر یک از این روشها می تواند تاثیرات و اهداف مختلفی به دنبال خود داشته باشد . روشی که توسط             (Calhon,1994) مورد استفاده قرار داد در سطح مدرسه و یا ناحیه و بروی اهداف آموزشی دانش آموزان تمرکز داشت . استفاده از اقدام پژوهی برای تغییر دادن روش کار سازمان مورد تاکید قرار گرفته است  . بنابراین معلمان به دانش آموزان یاد می دهند و مدیران هم بطور مداوم در حال یادگیری هستند و اطلاعات بدست آمده از اطلاعات خارجی پایه ایی را به یادگیری دسته جمعی و قرآیند اقدام پژوهی تعمیم می دهند .
(
Glanz , 1998 ) تعدادی از وسایلی را که می توانست برای مدیران و رهبران گروهها در زمینه میزان تاثیرگذاری یادگیری در مدرسه و عملکرد دانش آموزان مفید بفایده باشد تهیه کرد .  Sagor (1992)  بر روی پیشرفت و افزایش میزان گروههای همکار که به تشخیص مشکلات و یا موضوعات درسی جمع آوری داده ها می پردازند تاکید کرده است . همچنین هاپکینز بر روی تغییراتی در زمینه تمرینات کلاسی تاکید کرده است . بعد از انتخاب منبع و مدل اقدام پژوهی کسانی که رهبری انجام آنرا بر عهده می گیرند باید طریقه استفاده از آن را در حین کار نیز بیاموزند و باید به مشخص کنند که چگونه می توانند از این طرح در میان سازمان خود حمایت کنند . اگر در گروه اولیه ایی که برای انجام اقدام پژوهی تشکیل شده افراد باتجربه و با مهارت کافی وجود نداشته باشند افرادی که در دانشگاهها حضور دارند می توانند از نظر کمکهای تکنیکی آنها را حمایت کنند . اگر این گروه قصد استفاده از اقدام پژوهی را به منظور پیشرفت مدرسه داشته باشند مدیر اصلی این طرح در قسمت مدرسه و یا ناحیه باید بصورت مستقیم در این طرح شرکت داشته باشد . در بیشتر تشکیلات لازم است مدیر مدرسه و یا ناحیه طریقه استفاده از اطلاعات موجود و روش آموزشی را تغییر دهد . این تغییرات در صورت همکاری نکردن هریک از افراد اجرا کننده این طرح ممکن بدرستی اجرا نشده و حتی اجرا طرح را با مشکل مواجه سازد .       

 

مفاد اقدام پژوهی در مدرسه

شکل شماره 1 مثالی را نشان می دهد که چگونه یک مدرسه می تواند اقدام پژوهی خود ر ا در حول اهداف مرسومی که درباره یادگیری دانش آموز وجود دار دسازماندهی  کند  به منظور کمکهای تکنیکی به منظور تکمیل مراحل اقدام پژوهی که بر روی یادگیری دانش آموزان متمرکز شده است من معمولا توصیه می کنم که آنها از این زمینه و مفاد موجود در آن به عنوان راهنمایی برای سازماندهی تحقیق دسته جمعی و اقدام جمعی استفاده کنند . این زمینه شامل محلی است تا بتوان هدف از یادگیری دانش آموز را که مدیر مدرسه وی را انتخاب کرده  و شش بخش برای توضیح مفاد مطالعه- گروهی و اقدامات مربوط به آن وجود دارد . معلم ها برنامه مربوط به اقدام پژوهی در مدرسه و یا ناحیه را طراحی کرده وهمچنین باید  برنامه های مربوط به پیشرفت مدیر مدرسه در کنار اقداماتی که در هر یک از شش بخش این ماتریکس وجود دارد نیز طراحی گردد .    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

یادگیرنده ها

محیط یادگیری

 

اطلاعات رایج مربوط به دانش آموزان

Gates-

MacGinitie

scores, grade

9:

فقط 25 % نمره دانش آموزان 9 و یا بالاتر بوده

State Tests:

در سال 1998 12 %

در سال1999

10 %

در سال 2000

14 %

حضور معلم والدین و مدیران

عدم آمادگی دانش آموزان

2 . اطلاعات خارجی مربوط به دانش آموزان

جمع آوری اطلاعات بدست آمنده از امتحانات پایا نی از بقیه مدارس که 3 مدرسه عملکردشان بهتر بود

استانداردهای دوره تحصیلی در یک ناحیه

تست NAEP

اجرا دانش آموز و پاسخی که ما از دانش آموز انتظار داریم

باید دانش آموزان قادر به ربط دادن مطالب و یادگیری از طریق کتابهای در دسترس باشند

نمره کمتر از 8 تا  10 در طول دوره تحصیلی نگیرند

توسعه ارزیابی انجام شود 

 

اطلاعات مرسوم به محیط یادگیری در مدرسه و یا ناحیه

·   مدارس تابستانی

·   معلمان خصوصی

·   برنامه کمکی

·        آموزش ویژه

·   خواندن با صدای بلند

·        کار گروهی

·   وقت اضافی برای ارزیابی

·   آموزش از طریق کامپیوتر

 

محیط یادگیری ما خواستار آن هستیم

·   افزایش پیشرفت مدیر مدرسه در طرح ریزی فعالیتهای درسی در کلاس و  درس 

·   افزایش دسترسی دانش آموزان به tradebooks  

·   افزایش معلمان خصوصی

·   واحد درسی برای آموزش بیشتر به دانش آموزان ضعیف

 

5 اطلاعات خارجی مربوط به محیط یادگیری

منابع :


مطالب مشابه :


دانلود مجموعه اقدام پژوهی ها (20 مورد)

دانلود مجموعه اقدام پژوهی ها (20 مورد) معاون اجرایی دبستان شهید صدوقی دستجرداصفهان




اقدام پژوهي

اقدام پژوهی . اقدام پژوهی پیشرفت دائمی حرفه ایست و راه مستقیمی اهداف اجرایی




تجربیات مدون آموزشی

برای تهیه تجربیات مدون آموزشی ، اقدام پژوهی، تجربیات معاون اجرایی یک معاون




موضوع اقدام پژوهی

پژوهش آمل ، رمز موفقیت یک معلم پژوهنده ، علاوه بر طی نمودن گام های اقدام پژوهی اجرایی




شیوه نامه فعالیت های گروه های آموزشی دوره ی ابتدایی در سال تحصیلی 92 – 91

هر منطقه شامل معاون آموزش اجرایی گروه آموزشی اقدام پژوهی گروه




نقش اقدام پژوهي در افزايش كيفيت فعاليت هاي آموزشي و پرورشي

نقش اقدام پژوهي در افزايش كيفيت فعاليت هاي جمعه دهم دی ۱۳۸۹ | 15:54 | نویسنده : معاون




آمزش اقدام پژوهی همراه با مثال

آشنايي كلي با اقدام پژوهی. مراحل اجرایی اقدام پژوهی. (معاون مدرسه) :




نمونه اقدام پژوهي - راههاي مقابله با ترس و اضطراب در دانش آموزان

مدیریت، روانشناسی، اقدام پژوهی، روش تدریس، اجتماعی و




گزارش اولین جلسه ی اقدام پژوهی دبستان امید2

گزارش اولین جلسه ی اقدام پژوهی دبستان معاون آموزشی موضوع جلسه با توجه به تقویم اجرایی :




برچسب :