تعاریف و مفاهیم ایمنی


ایمنی :

تعریف ایمنی عبارت است از میزان درجه دور بودن از خطر، واژه (Hazard) که در تعریف علمی ایمنی آمده است، در واقع شرایطی است که دارای پتانسیل رساندن آسیب به کارکنان، تجهیزات و ساختمانها، از بین بردن مواد یا کاهش کارایی در اجرای یک وظیفه از پیش تعیین شده می باشد.

هنگامی که (Hazard) وجود دارد  امکان وقوع اثرات منفی یاد شده وجود خواهد داشت.


کلمه (Danger) گویای قرارگرفتن در معرض یک  (Hazard) است، یه این ترتیب ایمنی متضاد (Danger) بوده است، و در صدد حذف خطرات بالفعل موجود در محیط کار می باشد.



ایمنی کامل :


به معنی مصونیت در برابر هر نوع آسیب ، جراحت و نابودی که با توجه به تغییر پذیری ذاتی انسان و غیر قابل پیش بینی بودن کامل اعمال و رفتار او و همچنین علل دیگر به نظر می رسد که هیچگاه ایمنی صد در صد حتی برای یک دوره کوتاه مدت وجود نداشته باشد به همین علت کارشناسان امر معمولا به جای کلمه ایمنی از اصطلاحاتی نظیر پیشرفت ایمنی ، ارتقاء ایمنی و ایمن تر و غیره استفاده می کنند , از اینروست که گفته می شود ایمنی حفاظت نسبی در برابر خطرات است.



سیستم ( System ) :


عبارت است از مجموعه افراد ، تجهیزات ، قوانین ، روشها و دستورالعملها که به منظور اجرای یک فعالیت معین در یک محیط خاص کنار یکدیگر قرار می گیرند .

ایمنی سیستم :


عبارت است از بکارگیری مهارتهای فنی و مدیریتی ویژه در قالبی نظام مند و آینده نگر به منظور شناسائی و کنترل خطرات موجود در طول عمر یک پروژه ، برنامه یا فعالیت ، به عبارت ساده تر ایمنی سیستم عبارت است از فرایند تجزیه و تحلیل خطرات و کنترل آنها که از فاز ایده سیستم شروع و در فازهای طراحی ، ساخت ، آزمایش ، استفاده و کنار گذاشتن آن ادامه می یابد .


خطر ( Hazard ) :


به شرایطی اطلاق می شود که دارای پتانسیل رساندن آسیب و صدمه به کارکنان ، خسارات به تجهیزات ، وسایل و ساختمانها و از بین بردن مواد و کاهش قدرت کارائی در اجرای یک عمل از قبل تعیین شده می باشد .


شدت خطر :


-عبارت است از یک توصیف طبقه بندی شده از سطح خطرات بر اساس پتانسیل واقعی یا مشاهدا شده آنها در ایجاد جراحت ، صدمه و یا آسیب .
-نشان گر جدی بودن خطر و آثار بالقوه آن می باشد .


خطر بالقوه : شرايطي كه داراي پتانسيل صدمه به افراد، خسارت به تجهيزات و ساختمان‌ها، از بين بردن مواد و ... باشد.

خطر بالفعل : واژه خطر بالفعل بيان كننده قرارگرفتن نسبي در معرض يك خطر بالقوه مي‌باشد ولي وقتي كه يك خطر بالقوه وجود داشته باشد الزاماً يك خطر بالفعل را به همراه نخواهد داشت. 


حادثه ( Accident ) :


عبارت است ازیک اتفاق پیش بینی نشده و خارج از انتظار که سبب صدمه و آسیب گردد.
یک رویداد برنامه ریزی نشده و ناخواسته که موجب آسیب یا جراحت و یا زیان مالی می شود .

تعاریف دیگرحادثه accident :
در لغت : بمعنی رویداد incident، واقعه و پیشامد ناخوشایند و خارج از نظمدر تعریف : اتفاقی پیش بینی نشده و ناگهانی که بدون خواست شخص ایجاد میشود و برای او عوارض جسمی و روانی یا خسارات مالی بهمراه داشته باشد .سازمان بین المللی کار : اتفاق پیش بینی نشده و خارج از انتظار که سبب آسیب و صدمه گردد .
ohsas 180001 :
رویداد ناخواسته که منجر به مرگ ، بیماری ، آسیب ، خرابی و زیان گردد .


شبه حادثه ( Near Miss ) :


یک رویداد برنامه ریزی نشده که همه شرایط بروز حادثه را داشته ، ولی بر اثر خوش شانسی ( نه طراحی ) بدون زیان پایان گرفته است .


تعریف حادثه ناشی از کار :


حادثه ناشی از کار در ماده 60 قانون تامین اجتماعی چنین تعریف شده است : حادثه ناشی از کارعبارت از حادثه ای که درحین انجام وظیفه و به سبب آن برای بیمه شده اتفاق می افتد.


اعمال نا ایمن :


عبارت است از انجام هر نوع کاری که توسط یک یا چند کارگر به گونه ای که احتمال بروز یک حادثه افزایش یابد .

دلایل بوجود آمدن اعمال نا ایمن :


1.عدم وجود استاندارد های شغلی در انجام کار
2.نداشتن آموزش کافی
3.ناتوانی جسمی ، روحی و عدم تطابق با استانداردها
4.نامناسب بودن استانداردها و عدم بازنگری آنها
5.نبود تشویق در تولید و عدم وجود نظارت کافی
6.فشار کاری زیاد


شرایط ناایمن :


عبارت است از تمام شرایطی که ممکن است یک کارگر در معرض انواع خطرات فیزیکی ، شیمیائی ، ارگونومیکی ، مکانیکی و ... قرار بگیرد ، بدون اینکه خودش امکان پیشگیری از این مواجهه را داشته باشد .



منظور از ایمن و غیر ایمن چیست؟


یک مکان، یک کار معین و یا یک دستگاه زمانی ایمن انگاشته می شود که احتمال خطر مرگ، مجروح شدن و یا ابتلا به بیماری برای کسانیکه در آنجا بوده یا با  آن دستگاه کار می کنند در حد قابل قبول پایین باشد. به طور کلی، میتوان چنین گفت که میزان خطر قابل قبول با پایین آمدن سطح ایمنی، افزایش و با افزایش سطح ایمنی کاهش می یابد. در واقع بهداست حرفه ای بیماریها را کاهش می دهد و ایمنی صنعتی به کاهش تمام خطرات می پردازد.


مهندسی ایمنی صنعتی :


با توجه به تعریف ایمنی، مهندسی ایمنی عبارت است از " مقررات یا نظامی که برای کاهش وقوع حوادث از طریق حذف یا کنترل خطرات بکار می روند ) در مهندسی ایمنی صنعتی مسائلی که ایمن کردن محیط کار مورد توجه قرار می گیرند عبارتند از:

الف- پیشگیری از حوادث

ب- عوامل انسانی 

ج- طراحی و جا نمایی دستگاهها و تجهیزات

د – مدیریت و راهبری ایمنی

ه – آموزش  و – بازرسی



حیطه فعالیت مهندسی ایمنی امروزه گسترده تر شده است و به شاخه ها و گرایشهای گوناگون دانشگاهی گسترش یافته است که عبارت است از :


1- مدیریت خطر 

2- پیشگیری از خطرات

3- مهندسی آتش سوزی

4- کنترل خطر



مدیریت و راهبری ایمنی:


مدیریت، مسئول ایمنی و بهداشت کارکنان است، همانگونه که یک مدیر برای بهره وری وسود آوری مسئولیتی سنگین دارد، در مورد ایمنی و بهداشت نیز چنین وضعیتی صادق است تولید از دست رفته ممکن است از طریق بهبود مدیریت مجددا بدست آید. اما هیچ راهی برای جبران تلفات انسانی که در نتیجه بروز حوادث حاصل می شود، وجود ندارد. این نکته مورد توافق متخصصان علم مدیریت است که تنها 15 درصد از مشکلات سازمان یا کارخانه ممکن است بوسیله کارکنان حل و کنترل شود، در صورتیکه 85 درصد این مشکلات را می توان از طریق مدیریت مهار کرد.


عوامل اصلی در مدیریت ایمنی:


1-   برنامه ریزی ایمنی   2- سازماندهی ایمنی و فعالیت های آن   3- هدایت برنامه های ایمنی   4- کنترل عملکرد ها و نتایج حاصله


تعریف پیشگیری:

کلیه اقداماتی که در جهت جلوگیری یا کاهش در صد وقوع حادثه انجام می شود.


مثال:


کلیه اقدامات وابزارهایی که جهت جلوگیری از بروز حادثه دریک بنا نهادینه می شود ویا رعایت نکات ایمنی که در هنگام ساخت بنا در نظر گرفته می شود رادر بر می گیرد.


تعریف پیش بینی:


کلیه اقداماتی که جهت جلوگیری از بروز حادثه در ذهن متصور می گردد .



تفاوت پیش بینی وپیشگیری:


پیش بینی عمل ذهنی است وفقط در ذهن است وبه عمل واجرا در نیامده است. بطور مثال هنگام عبور از خیابان به طرفین نگاه می کنیم وخیابان را مورد بررسی قرار می دهیم ومشاهده می کنیم که خطر تصادف با وسیله نقلیه وجود دارد یعنی خیابان را مورد بررسی قرار میدهیم وسپس پیش بینی می کنیم چه خطراتی مارا تهدید می کند وهمچنین راه های فرار از آن خطرات را وزمانی که برای جلو گیری ا زخطرات اقدام به کشیدن خطوط عابر پیاده می نماییم ویا پل عابر پیاده نصب می نماییم در این مرحله وارد پیش گیری شده ایم یعنی از مرحله ذهن خارج وبه مرحله عمل در آمده است.


سلامت health : حفاظت جسم و روح افراد ازمواد - فرایندها و روش های اجرایی .


مطالب مشابه :


دستورالعمل HSE پيمانكاران نفت

آكادمى بهداشت حرفه اى زنجان ZOHA - دستورالعمل HSE پيمانكاران نفت - Web site of Zanjan University Community Occupational




تعاریف و مفاهیم ایمنی

آكادمى بهداشت حرفه اى زنجان ZOHA - تعاریف و مفاهیم ایمنی - Web site of Zanjan University Community Occupational Health




خطرات زیست محیطی و سلامت لامپ های کم مصرف

آكادمى بهداشت حرفه اى زنجان ZOHA - خطرات زیست محیطی و سلامت لامپ های کم مصرف - Web site of Zanjan University




بانک مشاغل

شرکت فرزانگان ارتباطات شبکه ، مجری طرح سرشماری و تهیه بانک اطلاعات اصناف و زنجان - خرمدره




استخدام دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان قزوین

آگهی استخدام سامانه اطلاعات اصناف ایران با کد53234 واقع در زنجان : اطلاعات بیشتر




انصراف نهاد از شرکت در نمایشگاه کتاب

کتابخانه عمومی سهروردی - انصراف نهاد از شرکت در نمایشگاه کتاب - کتابخانه مرکزی استان زنجان




ائتلاف بزرگ اصناف وتشكل ها جهت انتخابات شوراي اسلامي شهر تهران اعلام موجوديت كرد

ائتلاف بزرگ اصناف وتشكل ها جهت وزارت ارتباطات وفن آوری اطلاعات انجمن استان زنجان




برچسب :