کتاب با طعم یک فنجان قهوه
اگر یک کتاب فروشی هنری و یک کافی شاپ را کنار دست هم در خیابان ببینید کدام را انتخاب می کنید؟ یک فنجان قهوه داغ داغ بهتر است یا یک نمایشنامه پوچی از بکت یا شکسپیر یا خواندن یک داستان کوتاه از صادق هدایت؟ کدام بیشتر می چسبد؟ <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
حال اگر یک روز ببینید این کافی شاپ همان کتاب فروشی است یا به عبارت دیگر این کتاب فروشی همان کافی شاپ است یا اصلا هردوی آنها یکی هستند چکار می کنید؟
شاید باور نکنید اگر همین الان بشنوید همچین جایی واقعا در همین شیراز خودمان وجود دارد.
اما واقعیت همیشه خیلی هم باورکردنی نیست.
«کافه کتاب گودو» ، یک کافی شاپ- کتاب فروشی نوین در شیراز است که می تواند امکان خوردن یک فنجان قهوه داغ و همزمان مطالعه آثار صادق هدایت را به راحتی برای شما فراهم کند. باور نمی کنید ، ببینید!
از پله های تودرتوی ساختمان آناهیتا که بالا بروی ، تابلوی بزرگی را می بینی که نوشته: «کافه کتاب گودو» و بغل دستش عکس یک فنجان قهوه با کاپوچینو خودنمایی می کند.
آن داخل ، بدجوری تاریک است ، انگار فقط به درد هنرمندهای جوان قرن بیست و یکمی شیراز میخورد! آنهایی که دور هم جمع می شوند و توی این محفل روشنفکرانه حسابی فلسفه بافی هایشان را سر هم خالی می کنند.
موسیقی کلاسیک ملایمی که در فضا پخش می شود ، تصویر نویسندگان معروف قرن بیستم روی دیوارها ، و عناوین مختلف کتاب هایی که در قفسه ها دیده می شود ، از اینجا فضای متفاوتی ساخته است.
آلبر کامو، وودی آلن ، صادق هدایت ، آل احمد و فرانتس کافکا ، همه و همه روی دیوارهای «کافه کتاب گودو» بدجوری خودنمایی می کنند و خود به خود به نظر آدم می رسد دارند از پشت تابلو به چهره هنرمندان جوان شیرازی چشمک می زننند!
مصطفی کشتگر ، مدیر کافه کتاب گودو ، که خود در زمینه ادبیات نمایشی تحصیل کرده ، درمورد انتخاب اسم «گودو» برای این کافه کتاب می گوید: «ما این اسم را بر اساس نمایشنامه معروف «در انتظار گودو» ، اثر بکت انتخاب کردیم که یکی از بهترین تراژدی های پست مدرن قرن بیستم است.
«گودو» به عبارتی از کلمه «گاد» در انگلیسی به معنای خدا می آید. این نمایشنامه یک جور به معنای انتظار برای یک منجی ، شاید خداست. به همین دلیل ما هم از این اسم استفاده کردیم.»
مدیر کافه کتاب «گودو» می گوید:«کافه کتاب شاید در ایران چیز جدیدی باشد ، اما در جهان خیر. از سالها پیش کشورهایی مثل فرانسه ، آلمان و انگلستان دارای کافه هایی بودند که در کنار آنها کتابفروشی قرار داشت و علاقه مندان در این محیط ها بحث و تبادل نظر میکردند. حتی کافه «نادری» در تهران خودش یک جور کافه کتاب بوده که اساتید بزرگی در این محیط دور هم جمع می شده اند.»
وی می افزاید: «امروز دنیا ، دنیای پیشرفت و دنیای سرعت است ؛ اگر ما با این دنیا همگام نباشیم مسلما عقب می افتیم ، همینطور که در چندین سال اخیر عقب افتاده ایم. بنابراین امروز برای آشنایی هرچه سریعتر و بهتر با دنیای خارج به اینچنین فضایی نیاز داریم.»
اما کتاب های کافه «گودو» نیز با کتاب های یک کتابفروشی معمولی خیلی متفاوت است. اینجا خبری از رمان های عاشقانه و کوچه بازاری یا کتاب های روانشناسی عامه پسند نیست.
کشتگر در این زمینه می گوید: ما سعی کرده ایم فقط کتاب های هنری در زمینه های سینما ، موسیقی و تئاتر را در اینجا جمع آوری کنیم ، ضمنا در کنار کتاب ها آرشیو کاملی از موسیقی و فیلم کلاسیک را در کنار این کتاب ها گذاشته ام تا بچه هایی که به هنر در هر زمینه ای علاقه مند هستند به منابع مورد نیازشان دسترسی داشته باشند. ضمن این که در کنار همه این چیزها فضایی را به شکل کافی شاپ آماده کرده ایم تا جوانان اهل هنر بتوانند دور هم جمع شوند و به تبادل نظر و تبادل اطلاعات بپردازند.
مدیر کافه کتاب گودو معتقد است: «متاسفانه امروز به مقوله کتاب در ایران به دیدی نابهنجار نگریسته میشود. کتاب های هنری هم بخاطر گستردگی کم چاپ جمع آوریشان خیلی سخت است. به همین دلیل هیچ کتابفروشی حاضر نیست این ریسک را بکند و تعداد زیادی از این کتاب ها بخرد ، چرا که این کتاب ها با استقبال گسترده ای مواجه نمی شوند. ما سعی کرده ایم این کار را با همه خطرهایش انجام دهیم.»
وی می افزاید: خوشبختانه بیشتر کسانی که به هنر علاقه مند بوده اند ، با این فضا آشنا شده و از آن استقبال کرده اند. ضمن آن که ما سعی کرده ایم برای این افراد برنامه هایی مثل نمایشنامه خوانی ، کارگاه عروسک سازی و مرور فلسفه در طول هفته برگزار کنیم.
کشتگر می گوید: «مزیت این فضا این است که قشری که می خواهند از کتاب ها استفاده کنند میتوانند در کنار هم از منابع اطلاعاتی استفاده کنند و عقایدشان را در مورد مسائل هنری در همه زمینه ها بیان کنند.»
بیشتر مخاطبین کافه کتاب «گودو» از گروه جوانانی هستند که خود دستی در هنر دارند.
مدیر کافه کتاب در این زمینه می گوید:« البته مخاطب ما قشر خاصی از جامعه نیست ، همه می توانند از کافه کتاب استفاده کنند. اما بیشتر افرادی که به هنر علاقه مند هستند به اینجا مراجعه می کنند.»
جالب است بدانید این کافه کتاب ، کتابها را به قیمت ارزانی به افراد کرایه می دهد و علاقه مندان حتی می توانند در همین محیط ، وقتی دارند یک بستنی ، آب پرتقال یا یک فنجان قهوه را سر میکشند فارغ از همه مسائل روزمره به مطالعه بپردازند.
مصطفی کشتگر می گوید: خوشبختانه حضور اینجا در هزینه خاصی ندارد ، حضور در کلاس ها و بحث ها نیز آزاد است و کتاب در هر زمینه ای به آسانی در دسترس عموم قرار دارد.
وی می افزاید: سعی کرده ایم اینجا بیشتر آثار ایرانی و خارجی را اینجا در کنار هم داشته باشیم ، ضمن آن که اینجا اشعار مولوی و حافظ را در اختیار داریم نمایشنامه های معروف خارجی نیز در دسترس عموم قرار دارد.
کشتگر می گوید: از آنجایی که کافه کتاب اولین بار است که در شیراز و حتی جنوب کشور تاسیس می شود ، تلاش کرده ایم از طریق بچه های تئاتر آن را به همه علاقه مندان به هنر معرفی کنیم.
یکی از بازدیدکنندگان کافه کتاب «گودو» می گوید: از آنجایی که رشته دانشگاهی ام هنر بود وقتی با این کافه کتاب آشنا شدم ، خیلی زود به این محیط علاقه مند شدم و حالا این محل به پاتوق همیشگی من تبدیل شده است.
وی که به تئاتر و ادبیات نمایشی علاقه مند است ، داستان کوتاه را بیشتر از رمان می پسندد. این بازدیده کننده معتقد است: در دنیای مدرن کسی رمان نمی خواند ، امروز دوران داستان کوتاه است ، و رمان نویس های سابق به داستان کوتاه گرایش دارند.
وی می گوید: نمی شود از اینجا به عنوان یک «پاتوق» یاد کرد. اما به هر حال حداقل برای اهالی هنر محل مناسبی است.
حمیده مقدسی ، دیگر همکار کافه کتاب «گودو» در خصوص ایده راه اندازی این محل می گوید: مدتی پیش با چند نفر از بچه های هنر دور هم جمع شدیم تا در مورد راه اندازی مکانی تصمیم گیری کنیم که هم کتابفروشی تخصصی هنر باشد و هم بچه ها بتوانند دور هم جمع بشوند و تنها مکانی که همچین امکانی را داشت یک کافی شاپ بود. در تهران قبلا چند کافه کتاب بود که بنا به دلایل و مشکلات زیادی متاسفانه تعطیل شده بود. بالاخره ما جایی را راه اندازی کردیم که هم کافی شاپ باشد و هم کتاب فروشی.
وی می افزاید: در حال حاضر ما پیگیر مراحل قانونی دریافت مجوز از اداره ارشاد برای اجرای برنامه های نشست های هنری، نمایشنامه خوانی و پخش فیلم هستیم.
مدیر کافه کتاب «گودو» می گوید: تنها هدف ما از راه اندازی گودو، ارتقای فرهنگ در جامعه است و این که هرچه زودتر شیراز به جایگاه خاص خودش برگردد.
مطالب مشابه :
گزارشی از کارگاه آموزشی عروسکهای غول پیکر، با حضور ”فلورماری فوئنتس”
و استادان عروسک سازی هستند که دیگر هم صرف راهاندازی و کارگاه عروسک غول
دومین کلاسِپرنده و افتتاح مدرسه در روستای تخم بلوط ایلام= خیرین مدرسه ساز
برای مثال در کارگاه عروسک سازی خانم «هاله مودبیان اجرا می کنیم یک وبلاگ راه اندازی
سوغات میبد
عروسک سازی هم اکنون کارگاه های متنوع بعد از گذشت چند سال و با راه اندازی سفره خانه
حسین آباد را به سمت صنعتی شدن پیش ببریم
1- در روستای خودمان اکثر خانم ها دارای هنر گل سازی، عروسک سازی و راه اندازی کارگاه زیره
اولین کارخانه های تاریخ
شاگرد پنبهریسی راهاندازی کارگاه بزرگ کارخانههای ساعتسازی امکان تولید
کتاب با طعم یک فنجان قهوه
خوانی ، کارگاه عروسک سازی و مرور تا در مورد راه اندازی مکانی تصمیم
مشاغل درآمدزا در اوقات فراغت!
تا زمانی که نگرش خانواده ها و دست اندرکاران به کسب و کارهای خانگی راه اندازی عروسک سازی
برچسب :
راه اندازی کارگاه عروسک سازی