عیب یابی و تعمیر کولر آبی
پیام خور: در کولر آبی آب توسط الکتروپمپ از تشتک به ناودانهای در بالای پوشالها هدایت میشود و سپس بر روی پوشالها میریزد و آنها را خیس نگه میدارد. با کار الکترو فن هوا از روی پوشالهای مرطوب عبور کرده به طرف کانال و یا داخل سالن هدایت میشود عبور هوا از روی پوشالهای مرطوب موجب تبخیر آب پوشالها شده و آب برای تبخیر شدن گرمای هوا را جذب میکند و در نتیجه موجب خنک شدن هوا میشود هوای خنک با رطوبت حدود ۹۰ درصد وارد سالن میگردد این کولر در نقاطی که دارای آب و هوای خشک هستند با بازده خوب کار میکنند. در نقاط مرطوب و کنار دریا کارایی ندارند.
اجزاء کولر آبی و نحوه کار آنها:
کانال خروجی کولرآبی: این کانال بین دریچه هوا و برزنت قرار داشته و هرچقدر بتوان از برخورد نور آفتاب با این قسمت جلوگیری نمود، سرمای به وجود آمده، تلفات کمتری داشته و راندمان خنک کنندگی کولر آبی افزایش خواهد یافت.
کانال داخلی کولر ابی: این کانال داخل کولر قراردارد و پروانه در مقابل آن میباشد.
بدنه کولر- پارچه برزنتی:جهت جلوگیری از انتقال لرزشهای کولر آبی و کانال خارجی الزاما باید از برزنت استفاده شود.بدیهی است این پارچه باید کاملا سالم باشد.
ناودانها: بر روی هر یک از درپوشهای کولر آبی مسیری جهت ورود و توزیع آب وجود دارد که به ناودانی معروف است.
آب پخش کن (سه راه آب)- پولی بزرگ و پولی کوچک: توسط دو پولی و تسمه رابط بین آنها نیروی مکانیکی به وجود آمده در الکتروموتور به محور فن منتقل میشود.هم راستا بودن دو پولی بسیار با اهمیت است.
شناور (فلوتر): با استفاده از شناور میزان آب داخل مخزن کولر همواره ثابت است.
اجزا الکتریکی کولر آبی -کابل رابط چهارسیم: جهت انتقال برق از کلید به کولر آبی
فیوز:جهت حفاظت الکتریکی کولر آبی در برابر خطراتی چون اضافه بار.
جعبه ترمینال: جهت ایجاد اتصالات مطمئن و عایق از بدنه کولر آبی.
کلید مخصوص کولر آبی:جهت راه اندازی و کنترل موتور دو دور و واتر پمپ
الکترو موتور دوسرعته: جهت به چرخش در آوردن فن در کولر آبی.
پمپ آب کولر:به کمک واتر پمپ، آب از مخزن به سه راه آب منتقل و از آنجا به ناودانها هدایت میشود.
ظرفیت کولر آبی
کولرهای آبی را در اندازههای مختلف تا ظرفیت ۱۳۰۰ میسازند و آنها را بر اساس ظرفیت میشناسند عبارت کولر ۴۵۰۰ به معنی این است که ظرفیت هوادهی کولر ۴۵۰۰ فوت مکعب در دقیقهاست.
نکات بهداشتی در مورد کولر آبی
کولرهای آبی میتوانند با دور تند ریزگردها را وارد اتاق کنند. باز بودن قسمتی از هواگیر کولر باعث وارد شدن ریزگردها به محوطه کولر و ورود به ساختمان میشود و باید پس از هر بار افزایش غلظت ریزگردها در هوا، پوشالهای کولر شستشو و آب محفظه آن تخلیه شود. برای جلوگیری از ورود ریزگردها و هوای گرم از طریق کولرهای آبی باید قسمتهای هواگیر کولر کاملاً به وسیله پوشال گرفته شده و مقدار کافی آب داشته باشند.
عیب یابی و تعمیر کولر آبی :
عیب۱- با زدن کلید ها ،الکتروموتور دو دور وپمپ آب روشن نمی شوند.
علت۱- فیوز قطع است ویا خراب شده.
رفع عیب۱- ورود و خروج فاز به فیوز را بتوسط فاز متر بررسی نمایید.اگر به فیوز فاز می رسد امابا حرکت اهرم آن فاز خارج نمی شود ،فیوز خراب شده است آن را با فیوزی هم آمپر خودش تعویض نمایید.
عیب۲- با زدن کلید ها الکتروموتور وپمپ آب روشن نمی شود.
علت۲- در فاز یا نول اصلی (سیم رابط ) مشکلی بوجود آمده.
رفع عیب۲- اگر در مبدأ درون کلید برق وجود دارد ،فیوز هم سالم است اما به ترمینال کولر برق ۲۲۰ ولت نمی رسد،بطور قطع سیم (کابل) رابط دچار اشکال شده است.آن را تعویض نمایید.
عیب ۳- موتور کار می کند اما باد کولر خنک نیست.
علت ۳- در کف تشتک آبی وجود ندارد.
رفع عیب۳- عدم وجود آب یا کافی نبودن آن می تواند به سوراخ شدن تشتک کولر – نشتنمودن آب از شیر اطمینان- تنظیم نبودن فلوتر (شناور) مربوط باشد.
عیب۴- موتور کار می کند اما باد کولر خنک نیست.
علت۴- واتر پمپ عمل نمی کند یا شلینگ رابط پاره شده.
رفع عیب۴- به کنار کولر بروید وبه پوشال ها دقت نمایید. اگر صدای ریزش آب به گوش نرسید وهمچنین قطرات آب جاری روی پوشال ها رؤیت نشد،مطمئن باشید در سیستم پمپاژ آب مشکلی بوجود آمده. این عیب می تواند به خود واتر پمپ ویا پارگی شلینگ مربوط باشد.دریچه ها را باز نمایید تا مورد معیوب را دقیقا” شناسایی کنید. خرابی واتر پمپ می تواند به هر زگرد شدن پروانه ویا نیم سوز شدن موتور مربوط باشد البته گاها”دیده می شود که واتر پمپ کاملا” سالم است اما در سیستم برق رسانی به آن مشکل بوجود آمده قبل از آن که واتر پمپ را سوخته تلقی کنید، سیم های رابطش را جدا نموده وبتوسط دو سیم دیگر به آن برق ۲۲۰ ولت برسانید.اگر عمل نکرد وپروانه هم گریپاژ نیست پس واتر پمپ سوخته است در صورت پاره شدن شلینگ نیز آن را تعویض نمایید.
عیب۵- موتورکار می کند اما باد کولر خنک نیست.
علت۵- سوراخ ناودان ها مسدود شده .
رفع عیب۵- دریچه ها را از کولر جدا نموده ودر صورت امکان پوشال ها را نیز جدا نمایید سپس سوراخ های موجود روی ناودان ها را با جوهر نمک وبرس بشوئیدتا جرم روی حفره ها کاملا” پاک شود. سپس ناودان ها را با آب کافی بشوئید تا بوی جوهر نمک کاملا” رفع گردد، سپس پوشال ها وشبکه های توری را ببندید و مطمئن باشید به تهویه مناسبی دست خواهید یافت.
عیب۶- واتر پمپ والکتروموتور دو دور در حال کارند اما خنک کنندگی کولر ، کیفیت چندانی ندارد.
علت ۶- تسمه تنظیم نیست.
رفع عیب۶- برای تنظیم تسمه باید پیچ های پایه الکتروموتور را شل کرد وپایه را طوری جابجا کرد که تسمه نه شل باشد که روی پولی ها کمانه کند ونه آنقدر سفت باشد که محور را تحت تنش قرار داده بوش ویا تاقان ها را خراب کند ویا سبب سوختگی موتور گردد. بهترین حالت رگلاژ تسمه آن است که اگر تسمه را نزدیک پولی کوچک توسط دو انگشت به هم نزدیک کنیم به اندازه یک بند انگشت با هم فاصله داشته باشند.یا اینکه اگر موتور را خاموش نمودیم سریع فن توقف نکند بلکه حدود ۵ الی ۶ دور بزند سپس بایستد.برای تعویض تسمه ضخامت وطول تسمه را باید جزء مشخصات آن در نظر داشته باشید.
عیب۷- واتر پمپ والکتروموتور در حال کارند اما خنک کنندگی کولر کیفیت چندانی ندارد.
علت۷- پارچه برزنتی لرزه گیر پاره است.
رفع عیب۷- پارچه برزنتی را بر رسی نمایید واگر در آن پارگی مشاهده وقابل تعمیر نیست،آن را تعویض نمایید.
عیب۸- واترپمپ و الکتروموتور کار می کنند اماخنک کنندگی کولر کم است.
علت۸- موتور فن نیم سوز است.
رفع عیب۸- بتوسط یک آمپر متر ،جریان موتور فن را اندازه گیری نموده وبا جریان ثبت شده بر روی آن مطابقت دهید.اگر جریان اندازه گیری شده چند برابر جریان نامی موتور بوده وبدنه استاتور سریع داغ می شود موتور نیم سوز است.
عیب۹- واتر پمپ والکتروموتور درحال کارند اماکیفیت خنک کنندگی کم است.
علت۹- مقدار پوشال ها کم است وهوا آزادانه وارد کولر می شود.
رفع عیب۹- اگر پوشال ها را تعویض نموده اید ،در جاگذاری پوشال های جدید دقت به عمل نیامده سعی شود جاگذاری پوشال ها یکدست باشد وپوشال ها همه ی سطح در پوش ها را اشغال نماید زیرا اگر قسمتی بدون پوشال باشد هوای گرم خارج کولر از آن قسمت مکیده شده وبه محیط ساختمان راه یافته وتهویه هوا را مختل می سازد.
عیب۱۰-موتور فن کار نمی کند (واتر پمپ کار می کند.).
علت۱۰- به موتور فن برق نمی رسد.
رفع عیب۱۰- ممکن است فاز مربوط به موتور در کلید مخصوص کولر قطع شده ویا موردی مشابه در مورد نول صورت گرفته باشد.اگر مشکل از پارگی ویا قطع شدگی فاز یا نول است ،نقطه پاره شده را ترمیم نمایید.
عیب۱۱- موتور فن کار نمی کند.
علت۱۱- بازدن کلید بین کنتاکت های HI وCOM (روی تخته فیبری موتور) برق ۲۲۰ ولت وجود دارد اما راه نمی افتد.
رفع عیب۱۱- به عیب یابی موتور های آسنکرون مراجعه کنید.
عیب۱۲- موتور صدای هوم می دهد.اما براه نمی افتد.
رفع عیب۱۲- برای اطلاع بیشتر به عیب یابی موتور ها مراجعه نمایید. اما بطور مختصر متوان گفت :سیم پیچ راه انداز سوخته است -سیم بندی راه انداز به کلید گریز از مرکز وصل نشده است- پس از خاموش کردن کولر کلید گریز از مرکز به حالت عادی خود باز نگشته است- تسمه بیش از حد سفت شده است-پولی ها در یک امتداد نیستند-سیم بندی دور تند نیم سوز شده است- اگر موتورفن ۴/۳ اسب است،احتمال دارد خازن راه انداز آن سوخته باشد.
عیب۱۳- فقط یکی از دور های موتور فن کار می کند.
علت۱۳- سیم مربوط به دور دوم از صفحه کلید موتور قطع شده.
رفع عیب۱۳- ابتدا برق کولر را قطع نمایید.سپس سیم های متصله به موتور را از آن جدا نموده وبا اهم متر هر سیم پیچ به کلید موتور را بر رسی نمایید.به احتمال زیاد یکی از سر سیم های HI ویا LOW از صفحه کائوچویی جدا شده است که می بایست سیم مربوطه را لحیم نمایید.اگر پارگی در درون استاتور باشد،کار قدری مشکل می شود وبهتر است در صورت عدم تخصص کافی به سیم پیچ های استاتور دست نزنید واز تعمیر کار مجرب کمک بگیرید.
عیب۱۴- فقط یکی از دور های موتور فن کار می کند.
علت ۱۴- یکی از سر سیم های رابط بین کلید تبدیل وپایه های LOW ویا HI در مسیر قطع شده است.
رفع عیب۱۴- برای آن که مطمئن شویم سیم های رابط بین تبدیل وموتور سالم اند بهتر است دو خروجی را داخل کلید تبدیل به یکدیگر متصل نموده ودو سیم متصل به پایه های LOW و HI رااز اتصالات تخته کلید موتور جدا نموده واهم متر را به آن ها متصل می کنیم .اگر دو سیم رابط سالم بوده ودر مسیر دچار پارگی نشده باشند عقربه منحرف شده ومقداری اهم که در واقع اهم سیم های رابط است را نشان می دهد.واگر عقربه منحرف نشده ،سیم ها دچار پارگی شده اند وچون کابل چهار سیمه است باید کابل اصلی تعویض شود.
عیب۱۵- فقط یکی از دور های موتور کار می کند.
علت ۱۵- کلید گریز از مرکز عمل نمی کند.
رفع عیب۱۵- در موتور کولر همیشه در لحظه اول سیم پیچ های استارت ودور تند در مدارند وبه محض رسیدن سرعت موتور به ۷۵ درصد سرعت نامی کلید عمل نموده واستارت را از مدار خارج می کند وبا خارج شدن استارت دور تند در مدار مانده و موتور سرعت می گیرد.سپس می توان با تغییر دادن وضعیت تبدیل از دور کند موتور استفاده نمود واگر کلید گریز از مرکز عمل نکند وسیم پیچ کمکی در مدار باقی بماند، موتور سرعت چندانی نداشته وضمن بگوش رسیدن صدای خشن از موتور ،داغ هم می شود. مشکل کلید گریز از مرکز معمولا”شکستن صفحه فیبری ویا اکسید شدن فنر ها است که می بایست روتور را از استاتور جدا نموده وپس از سرویس محرک کلید ، یقینا” موتور به کار نرمال خود ادامه می دهد.
عیب۱۶- فقط یکی از دور های موتور کار می کند.
علت ۱۶ – کلید تبدیل خراب است.
رفع عیب ۱۶- به علت بالا بودن جریان مصرفی در کولر گاها”کنتاکت ها درون کلید تبدیل به یکدیگر جوش می خورند.قاب کلید تبدیل را باز نموده ،وبا اهم متر (در حالی که فیوز اصلی کولر قطع است ) از حرکت اهرم کلید بین کنتاکت مشترک با دو خروجی اطمینان حاصل کنید.اگر در کنتاکت ها جوش خوردگی دیده شود،آن ها را از یکدیگر جدا نموده وپس از سمباده کشی کلید را مجددا” در مدار قرار می دهیم.اگر همچنان عملکرد مثبتی نداشت آن را تعویض می کنیم.
عیب۱۷- با روشن نمودن کولر ،موتور براه نمی افتد اما اگر پولی با دست چرخانده شود موتور بکار خواهد افتاد.
رفع عیب۱۷- از آن جا که این عیب مشابه عیب۱۲ است به رفع عیب ۱۲ مراجعه نمایید.
عیب۱۸- صدای کولر در حال کار زیاد است.
علت۱۸- پولی ها یا یکی از پولی ها شل شده است.
رفع عیب۱۸- در پوش سمت پولی ها را از بدنه جدا نموده واتصال آن ها به محور را کنترل نمایید.در صورت لزوم ،پولی ها را محکم بر روی محور فن ببندید.
عیب۱۹- صدای کولر در حال کار زیاد است.
علت۱۹- یاتاقان ها گشاد شده اند.
رفع عیب۱۹- در پوش های دوطرف فن را باز نموده ومحور را بصورت شعاعی (عمودی) حرکت دهید اگر محور حرکت عمودی داشت ،نیاز است بوش ها را تعویض نمایید.البته در بعضی موارد یاتاقان ها (بوش ها) سالم اند اما به سبب شل شدن بست یاتاقان این عیب بروز می کند.
عیب۲۰- صدای کولر در حال کار زیاد است.
علت۲۰- محور فن تاب بر داشته است.
رفع عیب۲۰- اگر محور فن تاب داشته باشد،در حال گردش لنگر انداخته وعلاوه بر تولید صدای زیاد،سبب خرابی یاتاقان نیز می گردد. رفع این عیب نیاز به تجربه ومهارت خاصی دارد واز جمله مهارت های تراشکاران محسوب می شود.
عیب۲۱-صدای کولر در حال کار زیاد است.
علت۲۱- صدا از موتور فن است.
رفع عیب۲۱- صدای خشن موتور فن می تواند از در گیر شدن پروانه خنک کننده با در پوش به سبب خرابی یا تا قان وتاب داشتن محور فن ناشی گردد. موارد فوق را بررسی نمایید وقطعه معیوب را شناسایی وعیب را بر طرف نمایید.
عیب۲۲- صدای کولر در حال کار زیاد است.
علت۲۲- تسمه خراب است.
رفع عیب۲۲- خراش های روی تسمه موجب صدای خشن کولر در حال کار می شود. اگر تسمه معیوب است با ارائه آن به فروشگاه قطعات کولر، تسمه ای با سایز خودش را تهیه نمایید.
عیب۲۳- موتور فن مرتبا” خاموش وبصورت خودکار روشن میشود.
رفع عیب۲۳- روشن وخاموش شدن مرتب موتور نشانگر وجود اورلود سر راه سیم مشترک موتور ویا داخل آن (موتور ) میباشد.در بعضی از لوازم الکتریکی مثل چرخ گوشت ها جهت حفاظت موتور در برابر جریان اضافه بار ویا اتصال کوتاه در داخل موتور از محافظ استفاده می شود . این محافظ گاها”فیوز شیشه ای است که جریان نامی آن متناسب با جریان دستگاه انتخاب می گردد ودر موارد دیگر از اورلود بعنوان محافظ استفاده می شود. با عبور جریان بیش از حد از وسیله وبوجود آمدن گرمای زیاد اورلود بطور خودکار عمل کرده وجریان را قطع می کند وبا سرد شدن مجدد وسیله (موتور ) جریان بر قرار وموتور به حرکت در می آید .
عوامل تحریک کننده اورلود در کولر عبارتنداز: نیم سوز بودن موتور- خارج نشدن سیم پیچ استارت از مدار (عمل نکردن کلید گریز از مرکز )-سفت بودن تسمه – گریپاژ بودن یاتاقان ها -بسته بودن دریچه هوای کولر ودر نتیجه آن تراکم هوای داخل که گردش فن را مشکل می سازد-در یک امتداد نبودن پولی ها . کلیه موارد مذکور می بایست مورد به مورد بر رسی گردد تا مشکل اصلی شناسایی وعیب بر طرف شود.
عیب۲۴- آب کولر سر ریز می شود.
رفع عیب۲۴- این مشکل می تواند به تنظیم نبودن فلوتر مربوط باشد. همچنین سوراخ شدن گوی پلاستیکی شناور سبب می شود گوی پر از آب شود وبه ته آب تشتک رود ، در نتیجه آب بیش از حد وارد کولر شده وسر ریز می کند در این صورت می بایست شناور تعویض شود.
عیب۲۵- هنگام کار کولر قطرات ریز آب وارد محیط می شود.
رفع عیب۲۵- شلینگ پاره شده و آب بداخل پره های تور بین پاشیده می شود.آب از طریق پوشال وتسمه بداخل فن ریخته می شود.
با توجه به اینکه پمپ کولر آبی مدتی بیش از 6 ماه بدون حرکت و در معرض رطوبت می باشد لذا شفت پمپ به علت رسوب و زنگ زدگی تقریبا درگیر می باشد و در صورت عدم روانکاری آن و روشن کردن پمپ آب ، شاهد سوختن پمپ آب خواهیم بود.
سرویس ونگهداری کولر آبی :
۱- هنگام نصب کولر، محلی را انتخاب کنید که ایجاد لرزش وصدا ننماید مثل روی ستون ها ونزدیک دیوار ها -
۲- برای زیر کولر از چهار پایه ای به ارتفاع ۳۰ سانتیمتر استفاده کنید.وبرای جلوگیری از فرو رفتن پایه ها در آسفالت وغیره از صفحات فلزی به اضلاع ۱۰در ۱۰ استفاده کنید.
۳- کولر را در نزدیکی لوله دودکش وهوا کش آشپزخانه ولوله چاه فاضلاب قرار ندهید.
۴- بمنظور جلوگیری از لرزش در محل اتصال کولر به کانال ها باید از برزنت استفاده شود.
۵- هنگام راه اندازی کولر در ابتدای فصل گرما به نکات زیر توجه کنید:
دیواره های کولر را جدا کنید ودر صورت نیاز پوشال ها را تعویض کنید. (معولا” هر دو سال یک بار ).ضمنا”پوشال ها باید به گونه ای توسط توری های سیمی محکم به در پوش ها بسته شوند که آب از آنها بر روی فن ویا تسمه وپمپ وموتور نریزد.- کف کولر را شست وشو داده ودر صورت زنگ زدگی ،سوراخ شدن آن را ترمیم کنید. البته بهتر است در پایان فصل گرما واز کار انداختن کولر محل های زنگ زده را ضد زنگ زده ورنگ کاری نماییم.- یاتاقان های توربین وجا روغنی های روی موتور را روغن کاری کنید وبا دست هر دو فلکه را بچرخانید تامطمئن شوید که مانعی در حرکت آن ها موجود نیست .تسمه وفلکه های (پولی ) موتور وتوربین باید در یک امتداد باشند تا موجب لنگی وساییدگی تسمه و لرزش نشود. در صورت ساییدگی وبریدگی تسمه آن را تعویض کنید.معمولا”پمپ های آب احتیاج به روغنکاری ندارند ولی آن ها را از جای خود خارج کرده ورسوب اطراف پروانه ها را تمیز کنید همچنین صافی آن را تمیز کرده ودر جای خود قرار دهید. با پر کردن تشتک تحتانی از آب وروشن نمودن واتر پمپ اطمینان حاصل نمایید که مسیر آب در شیلنگ و سه راهه و آب پخش کن ها باز است.ناودان های پخش کننده مستقر در در پوش ها را تمیز کرده تا منافذ آن ها باز شود. شناور را طوری تنظیم نمایید که آبی از تشتک یا دریچه اطمینان سرازیر نشود. هنگام روشن کردن کولر ابتدا به مدت ده دقیقه واتر پمپ را روشن کرده تا پوشال ها خیس شوند.وقبل از روشن کردن موتور اصلی کولر برای اولین بار پارچه بزرگی را خیس نموده جلوی دریچه ها گرفته تا ذرات زنگ وگرد خاک را به خود گرفته ومحیط را کثیف نکند. در پایان فصل گرما آب تشتک را خالی کرده وروی کولر را با برزنت بپوشانید.وشیر فلکه آب را بسته وحتی الامکان لوله های رابط را قطع نمایید
سرویس فصلی کولر شامل مراحل مختلفی است :
1 -ابتدا در شروع فصل گرما که میبایست یاطاقانها و گردنده های کولر را بازدید و روغن کاری نمائید
2- روغن کاری و روان کاری در پایان هر ماه
3- شستشوی مناطقی که گرد و غبار گرفته
4-بازدید مسیر هوا و اطمینان از سالم بودن برزنت
5- انتهای فصل گرما که موتور و پمپ روغن کاری شده و از کولر جدا میشود و در جای مناسب که رطوبت نداشته باشد نگهداری میشود ،
یکی از عوامل سوختن موتور و پمپ کولر در شروع فصل گرما این است که حدودا 6 الی 8 ماه موتور در معرض رطوبت بوده و سیم پیچ آن دچار زنگار میشود ، روغن کاری و سرویس در ابتدای فصل میتواند به طول عمر موتور بیافزاید
6- محافظ کولر در برابر ریزشهای باران و برف زمستان و تابش مستقیم نور آفتاب جلوگیری از پوسیدگی زود هنگام - جلوگیری از اکسید کردن یاطاقان ها و لوازم آهنی کولر مفید میباشد
از کولر خود میتوانید سالها استفاده کنید ، اگر سرویس فصلی و پایان فصل را بخوبی انجام دهید .سرویس پایان فصل شامل : ( خالی کردن آب و خشک کردن کولر ، باز نمودن موتور و پمپ ، گریسکاری و روغن کاری نقاط گردنده و حساس و استفاده از روکش برزنتی ضد آب
کولر های آبی که برای خنک کردن هوای داخل ساختمان ها بویژه در مناطق خشک بکار می روند از دو قسمت عمده تشکیل یافته اند:
۱- اجزاء الکتریکی ۲- اجزاء مکانیکی
اجزاء الکتریکی شامل: ۱- کابل چهار رشته وکلید مخصوص-برای ارتباط کلید به کولر از کابل چهار رشته استفاده می شود که سطح مقطع سیم ها نباید کمتر از ۵/۱ میلی متر مربع باشد.کلید کولر شامل :یک کلید تک پل برای واتر پمپ ، یک کلید تک پل برای الکتروموتور فن ویک کلید تبدیل برای دور کند وتند الکتروموتور می باشد. ۲- جعبه اتصال یا ترمینال – جهت ایجاد اتصالات مطمئن وعایق از بدنه فلزی کولر که در داخل اطاقک کولر قرار دارد.۳- خازن اصلاح ضریب قدرت – که بر روی بدنه نصب شده واز نوع روغنی وبا ظرفیت ۲۰ الی ۲۵ میکرو فاراد با ولتاژ نامی ۴۰۰ تا۴۵۰ ولت است.۴- الکتروموتور دو دور فن – که معمولا”دارای دو دور ۱۰۰۰ و۱۵۰۰ دور در دقیقه است. الکتروموتر کولرهای خانگی از قسمت های زیر تشکیل شده است:الف -استاتور ب- روتور ج- در پوش وبوش ها د- کلید گریز از مرکز که نقش عمده ای در راه اندازی وتنظیم دور موتور دارد وبر اساس نیروی گریز از مرکز عمل کرده وضمن عمل خود سیم پیچ راه انداز را از مدار خارج می کند قسمت متحرک این کلید بر روی محور روتور تعبیه شده وصفحه کائوچویی کلید گریز از مرکز بر روی در پوش موتور نصب شده است. بر روی قسمت کائچویی موتور این لغات (com=مشترک) (HI=تند) (LO=کند) دیده می شود . ۵- خازن راه انداز – با ظرفیت ۴۸۰-۱۳۰ میکروفاراد – ۱۱۰ ولت که در هنگام استارت در مدار بوده وپس از آنکه روتور به ۷۵ در صد سرعت نامی خود رسید.کلید گریز از مرکز خازن راه انداز وسیم پیچ کمکی را از مدار خارج می سازد.۶- پمپ آب (واتر پمپ )- آب را از تشتک تا حدود دو متر ارتفاع پمپاژ کرده وبه سه راهی آب وناودانی ها در بالای اطاقک کولر می رساند.
اجزاء مکانیکی – ۱- بدنه کولر ۲- سه راهی آب ( أب پخش کن ) ۳- ناودان ها ۴- فن (پروانه ومحور فن یا توربین )۵- شناور ( فلوتر ) ۶- کانال داخلی وخارجی ۷- پولی ها (فلکه ها ) وتسمه پروانه ۸- یاتاقان ها
با توجه به اینكه در كولرهای آبی با تبخیر شدن آب ،عمل سرمایش انجام می گردد .لذا به مرور زمان با تبخیر شدن آب و باقیماندن املاح موجود در آب در تشتك كولر آبی ،غلظت املاح در آب در گردش كولر آبی افزایش می یابد و شرایط برای شوره گذاری و تشكیل رسوب بر روی پوشال ها و درب كولر آبی افزایش می یابد .
در بعضی كولرهای آبی یك عدد شیر تخلیه برقی وجود دارد كه در فواصل زمانی مناسب بخشی از آب در گردش كولر آبی را تخلیه می نماید و باعث كاهش غلظت املاح آب می گردد و به این ترتیب رسوب گذاری آب بسیار كم می شود .در بیشتر كولرهای موجود در ایران این شیر برقی وجود ندارد .بنابراین لازم است به صورت دستی هر دو هفته یكبار و یا هر ماه یكبار(بستگی به سختی و املاح آب محل نصب كولر آبی) نسبت به تخلیه آب تشتك كولر آبی نمود تا با كاهش میزان غلظت املاح اثر رسوب گذاری آب كم گردد .البته موادی نیز تولید شده است كه جاذب املاح بوده و با قرار دادن ان در داخل تشتك می تواند املاح موجود در آب را جذب خود نماید
پمپ آب کولر مارک الکتروژن از پمپ های آب نسبتا مناسب می باشد که در حال حاضر که 6 اردیبهشت 91 می باشد قیمتی حدود 12000 هزارتومان دارد
واترپمپ (پمپ آب)
واتر پمپ یا پمپ آب کولر مانند همه پمپها از دو قسمت الکتریکی (موتور) و یک قسمت مکانیکی (پمپ) تشکیل میشود.
قسمت الکتریکی
-
استاتور : قسمت استاتور از دو بوبین یا بالشتک تشکیل شده است، که روی هسته در داخل شیارها قرار گرفتهاند.
-
روتور :
هسته روتور ، واترپمپ را از ورقهای آهن سیلیسدار تهیه و شیارهایی به منظور قرار گرفتن میله یا هادیها روی روتور ، روی آن ایجاد میکنند. این شیارها به منظور افزایش گشتاور واتر پمپ انتخاب می شوند. در داخل آنها مواد مذاب تزریق میکنند. بطوری که یک قفسه آلومینیومی تشکیل میشود.
- درپوش ها :درپوشها محل قرار گرفتن یاتاقانها و نگهداری دو سر محور موتور میباشند، و در نگهداری روتور نقش مهمی ایفا میکنند.
قسمت مکانیکی
-
واتر پمپ(پمپ آب) :
قسمتی از مجموعه موتور کولر که به شکل پرههای منظم در قسمت انتهایی (پایینی) محور قرار دارد، واتر پمپ نامیده میشود، و عمل پمپاژ آب را به بدنه کولر انجام میدهد. قسمتهای مختلف پمپ عبارتند از :- پایه اصلی پمپ که در داخل آب قرار میگیرد.
- پروانه چهار یا سه پره که نقش توربین را داشته و آب را پمپاژ میکند.
- کفی یا پایه پمپ که در زیر پایه نصب میگردد و نقش آببندی پمپ را دارد.
- چپقی پایه پمپ ، محل قرار گرفتن شیلنگ ، که آب را به سه راهی منتقل میکند.
- کلاهک پمپ ، قسمت فوقانی الکتروپمپ ، که به صورت چتری بالای الکتروپمپ قرار میگیرد تا از ورود آب به داخل آن جلوگیری کند
کولرهای ACDC60 و ACDC80 آبسال مدل های جدیدی می باشند که مطابق اعلام شرکت آبسال دارای رده مصرف انرژی A بوده و کم مصرف می باشند .
- مصرف برق این کولر در شرایط واقعی کارکرد کولر، 3/2 از کولرهای معمولی کمتر است
2- دارای برچسب انرژی A
3- دارای 2 سال گارانتی محصول و 5 سال گارانتی الکتروموتور، برد و کلید میباشد.
4- مجهز به پمپ کم مصرف میباشد
5- مقاوم در برابر نوسانات ولتاژ برق، بدون اختلال در کار کردن کولر می باشد.
6- دارای سه دور(کم، متوسط، زیاد)و قابل تنظیم است
7- طراحی کلید منحصر به فرد که دارای:
الف:نمایشگر دمای محیط
ب:دارای تایمر جهت تنظیم زمان روشن و یا خاموش شدن کولر بین یک الی 24 ساعت
ج:دارای حالتECOnomy (اقتصادی) روی کلید می باشد این حالت برا ی زمانی است که در لحظه اول نیاز به خنکی بیشتری احساس می گردد و بطور اتوماتیک کم می شود.
8- اگر دکمه پمپ فشرده شود و کولر تا یک ساعت روشن نشود پمپ به صورت اتوماتیک خاموش می گردد.
9- در صورتی که فن کولر به هر علتی(مثلا گیرپاژ و ...)از کار بایستد کولر به صورت خودکار خاموش شده و در صفحه نمایش علامت اخطار ظاهر می شود.
10- در صورتی که سرعت موتور به هر علتی(مثلا پارگی تسمه)افزایش یابد کولر به صورت خودکار خاموش شده و در صفحه نمایش علامت اخطار ظاهر می شود.
11- بعد از 1500 ساعت کار کردن کولر، علامت اخطار جهت تعویض پوشال نشان داده می شود.
12- در صورتی که طی 24 ساعت هیچ گونه فرمانی به کولر داده نشود کولر به صورت خودکار(اتوماتیک)خاموش می شود(جهت اطمینان از حضور افراد در منزل)
13- راه اندازی و خاموش شدن کولر بدون سر و صدا می باشد و از ایجاد شوکهای ناگهانی جلوگیری می کند. Soft Start
14
كولرهای گازی و اسپیلت یونیت ها در سه نوع كلاس آب و هوایی معتدلT1 ،سردT2 و گرمسیر T3 تولید و عرضه می گردند كه در انتخاب و خرید كولرگازی باید این مطلب مد نظر قرار گیرد .مطابق استادندارد كولرگازی و اسپیلت های بدون داكت به شماره ملی 6016 شرایط تعیین ظرفیت كولرگازی در این سه منطقه آب و هوایی به شرح زیر می باشد.
با توجه به نقش کندانسور کولرگازی و اسپیلت در دفع گرمای جذب شده از فضاهای داخلی،تمیز بودن کندانسور از گردوخاک تاثیر قابل توجهی در کاهش زمان کارکرد کولرگازی و اسپیلت دارد .لذا با سرویس و شستشوی مناسب و به موقع کندانسور اسپیلت می توان زمان کارکرد انرا کاهش داد.
روش تست خازن کولر گازی
1ـ ساده ترین راه تست خازن آن است اگر حدس زدید که خازن خراب است ،یک خازن با همان مشخصات در مدار قرار دهید چنانچه عیب برطرف شد حدس شما درست است.
۲- چنانچه روی خازن اثرات برآمدگی/ ترکیدگی دیده شود احتمال معیوب بودن خازن زیاد است.
۳ـ بهترین روش با استفاده از اهمتر عقربه ای است ابتدا دو سر خازن را به هم زده تا چنانچه ولتاژ ذخیره شده در خازن وجود دارد، تخلیه (دشارژ) شود . با وصل کردن دو سر سیمهای اهمتر به دو سر خازن ، چنانچه عقربه بسرعت تا انتها رفته و دوباره به آرامی تا وسط صفحه برگشته و از آنجا به کندی به جای اول خود برگردد در این صورت خازن سالم وگرنه معیوب است.
۴ـ روش خطرناک، چنانچه دو سر خازن را با دو رشته سیم به ولتاژی که روی آن نوشته وصل و سپس به هم متصل کنید اگر شعله(جرقه)آبی شدید ایجاد کرد، خازن سالم است و اگر شعله زرد رنگ و ضعیف بود خازن خراب است(این روش توصیه نمی شود)
مطالب مشابه :
انواع اسپلیت و انتخاب آنها
لازم است در موقع خرید کولر گازی به ترین مارک ها a و b بهترین حالت ممکن
مقایسه کولر گازی با کولر آبی
مقایسه کولر گازی با کولر آبی همیشه انتخاب یک مارک مشهور بهترین و معمول ترین روش
کولر گازی اجنرال-قیمت کولر گازی
ساختمان کولرهای آبی راهنمای نصب کولر بهترین کولرگازی بانه مارک کولر گازی
عیب یابی و تعمیر کولر آبی
اجزاء کولر آبی و بهترین حالت رگلاژ تسمه آن پمپ آب کولر مارک الکتروژن از پمپ های
معرفی کالای ایرانی: کولر ایرانی با مصرف انرژی A!
کولرهای آبی برای مناطق غیر شرجی بهترین گزینه هستند اینکه مارک کولر آبی را همیشه
Air Conditioner کاملترین راهنمای خرید کولر گازی
کولرهای گازی بر خلاف کولر های آبی رطوبت محیط را اسکرول بهترین یک مارک خاص را
راهنمای خرید کولر گازی
نحوه کارکرد کولر ها با توجه به آبی همچنین پیش از آنکه یک مارک کوتاه ترین، بهترین و
هزینه زندگی در شهر حیدر آباد
بهترین مارک 1800 تشک یک کولر آبی مارک
برچسب :
بهترین مارک کولر آبی