آتریوم

انواع آتريوم در روم

 

:Atrium tuscanium.1اين نوع ستون ندارد و سنگيني سقف با تيرهاي عرضي تحمل مي شود ولي براي ساخت بسيار گران است . به نظر مي آيد كه متداول ترين نوع آتريوم مورد استفاده در خانه هاي رومي بوده است.

:Atrium tetrastylum.2اين نوع يك ستون در هر گوشه از استخر impluvium  دارد.

:Atrium corinthium.3اين نوع آتريوم شبيه نوع قبل است اما باز شو (چشمه) بزرگتري در سقف دارد و تعداد بيشتري هم ستون دارد.

:Atrium displuviatum.4سقف عملا شيب دار است به سمت ديوارها، بنابراين مقدار زيادي از آب باران به بيرون هدايت مي شوند.

Atrium testudinatum .5 :اين نوع آتريوم هيچ چشمه اي در سقف ندارد و فقط در خانه هاي كوچك و بي اهميت ديده مي شود

 

آتريوم امروزي

 

 

آتريوم در معماري امروز: فضاي باز بزرگ چند طبقه بلند با سقف شيشه اي كه داراي پنجره هاي بزرگ است

 

عملكرد آتريوم

 

آتريوم با دو پديده طبيعي كار مي كند:

-1 پديده گلخانه (Green house effect)

اشعه خورشيد با طول موج كوتاه از جدار شيشه عبور مي كند و باعث گرم شدن درون فضا مي شود و هنگام بازتاب به خاطر طول موج بلندش نمي تواند از شيشه ها عبور كند و باز مي گردد، اين پديده معمولا در زمستانها به گرم شدن فضاي داخلي كمك مي كند و در تابستان مناسب نيست

 اثبات: انرژي و طول موج رابطه عكس دارند.

2-پديده (Stack effect) :

اين پديده در اثر همرفت در فضاهاي باز صورت مي پذيرد، هواي گرم و سبك به طرف بالا مي رود و سعي مي كند كه خارج شود، اين باعث مي شود فشار مثبت در بالاي فضا و فشار منفي در قسمت مياني ايجاد شود اگر اين هوا نتواند خارج شود، باعث لايه بندي هوا با درجات مختلف دما مي شود

 

تابش خورشيد به ديواره داخلي مقابل آن را گرم مي كند كه سبب  گرم ش دن هواي مجاور آن مي شود.اين گرم شدن هوا گردش هوا را داخل آتريوم ايجاد مي كند ازآنجا كه اين اشعه خورشيد انرژي خود رااز دست داده است نمي تواند خارج شود و در داخل آتريوم مي ماند .هواي گرم شده به سمت بالا  حركت مي كند  و هواي سرد تميز بيرون كه از دريچه هاي پايين وارد آتريوم مي شود جايگزين ان مي شود و اين روند ادامه دارد .اگر هواي گرم به نحوي از آتريوم خارج نشود سبب لايه لايه شدن هواي داخل آن با دماي متفاوت مي شود به همين  خاطر معمولا در بالاي آتريوم دريچه هایي براي خروج هواي گرم  تعبيه ميشود.

 

 

فن هواي گرم شده داخل آتريوم را داخل ساختمان مي كشد اين هوا گرم شده توسط كانال هايي به داخل طبقات هدايت مي شودو فضا هاي داخلي را گرم مي كند.

 

 

هوايي سرد طبقات پس ازگرم و آلوده شدن توسط مكش هاي هوا به داخل كانال كشيده مي شود اين كانال ها هواي آلوده وگرم را به پايين منتقل مي كند .اين هوادر پايين با هواي سرد تميز بيرون تركيب شده دوباره وارد آتريوم مي شود.

آتريوم و حفظ انرژي

 

استفاده از آتريوم به تنهايي باعث نگهداري و حفظ انرژي ساختمان نمي شود، مقدار انرژي ساختمان اصلي وابسته به نور مصنوعي، تهويه مكانيكي و خنك كننده هاست.

براي اطمينان از اينكه آتريوم باعث كاهش مقدار انرژي داخل فضاهاي اصلي ساختمان نمي شود بايد به نكاتي توجه كرد:

1-درزبندي بازشوها بايد كاملا بي نقص باشد، شيشه ها بايد خاصيت بازتاب باشد اين باعث مي شود كه استفاده از نورهاي مصنوعي در فضاهايي كه در كنار آتريوم هستند كم شود و حداكثر استفاده از نور طبيعي صورت بگيرد

2-آتريوم ها بايد داراي تامين كننده هواي تازه از خارج باشد تا بتواند به صورت طبيعي فضا را تهويه كند

3-سايه بان و وسايل تهويه اي پيشرفته اي لازم است تا فضاي آتريوم ها را در تابستان از گرماي بيش از حد نجات دهد

 

جهت قرار گيري آتريوم در ساختمان

 

  آتريوم بهتر است طوري در داخل ساختمان اصلي واقع شود كه قسمتي از آن در فضاي باز قرار گيرد اين قرار گيري سبب حداكثر استفاده از نور روز و بهره مندى از تهويه طبيعي مي شود. بهتر است اين بيرون زد گى از طرف جنوب باشد .

 

آتريوم و نور گيري 

در بسياري از موارد مسئله نورگيري و سايه به آنها با هم در تعارض قرار مي گيرند معمولا از قابليت بازتاب نور و سايبانهاي موثر در تهويه آتريوم استفاده مي شود استفاده از سايبان باعث جلوگيري از نورگيري كامل در زمستان و لزوم وجود نورهاي مصنوعي بيشتر در بقيه اتاقهاي ساختمان و حتي در خود آتريوم مي شود بدين منظور معمولا از سايه بانهاي متحرك و قابل جابه جايي و امكانات تهويه متفاوت در زمستان و تابستان استفاده مي شود

معمولا طراحان و معماران در مورد نورگيري اتاقهاي دور تا دور آتريوم ها به صورت طبيعي بسيار خوش بينانه فكر مي كنند ولي معمولا حركت ابرها باعث اختلاف نورگيري در ارتفاعهاي مختلف آتريوم و فضاهاي اطراف آن مي شود. يعني در ارتفاعات بالاتر نورگيري كمتري صورت مي گيرد كه معمولا اين مشكل از طريق نورگيري سقفي حل مي شود.

.

 

آتريوم در اقليم سرد وگرم

 

اقليم سرد:

در اقليم هاي سرد كاربرد آتريوم بيشتر به خاطر پديده گلخانه اي است كه در آن ايجاد مي شود،به وسيله سيستم هاي كامپيوتري مي توان امروزه مقدار انرژي كه داخل آتريوم جمع مي شود را محاسبه كرد ميزان اين انرژي به نوع مصالح به كار رفته ، نوع سطح و همينطور عايق بندي هاي انجام شده بستگي دارد. آتريوم ها مانند يك جعبه استاندارد از لحاظ لايه بندي هوا، تهويه طبيعي و همينطور آسايش از لحاظ تابش و دما عمل مي كنند

اقليم گرم:

محاسبه لايه بندي هاي هواي داخل آتريوم ها در اقليم هاي گرم نه تنها به محاسبات دقيق رياضي به وسيله نمودارهاي كامپيوتري نيازمند است بلكه ساخت مدل هايي براي بررسي و حدس در مورد علمكرد لايه هاي هوا را نيز مي طلبد.

 

آتريوم در زمستان

 

آتريوم ها حتي اگر وسايل گرم كننده نداشته باشند دماي انها به طور طبيعي از فضاي بيرون بالاتر است.

اين اختلاف دما به موارد زير بستگى دارد:

1.قسمت حفاظت كننده از قسمتي از آتريوم كه بازشو درد اين قسمت مربوط به ساختمان اصلي است و بستگي به محل قرار گيري آتريوم در داخل ساختمان دارد.

2. راه هاي انتقال حرارتي بين ساختمان اصلي و اتريوم و ديوار هاي جدا كننده فضا

3.انتقال حرارتي بين فضاي آتريوم و بيرون

4.منطقه قرار گيري آتريوم

 

آتريوم در تابستان

 

بيشترين مشكل آتريوم ها در تابستان بالا رفتن بيش از اندازه دماست.

سايبانها نخستين راه حل كم كردن دما در طول تابستان هستند، سايبانها دماي موثري كه توسط استفاده كنندگان حس مي شود را تا حدی كاهش مي دهند.

سايبانهاي ايده آل قابليت جا به جايي دارند ولي سايبانهاي بدون حركت و ثابت باعث كاهش دما در طول سال مي شوند كه براي زمستانها مناسب نيست.

اگر سایبانها در جهت جنوبي ساختمان نصب شوند اثر آنها به حداكثر خود مي رسد ولي اگر در جهت شمالي نصب شوند در زمستان ها كاريي بيشتري دارند ولي در تابستان دماي زياد آتريوم را نمي توانند به خوبي كاهش دهند، اگر سايبانها در رنگهاي روشن باشند  تهويه به خوبي صورت گيرد .سايبانهاي داخلي اثر زيادي بر روي كاهش دما خواهند داشت همين طور از نظر هزينه ارزانتر تمام مي شوند. زيرا هزينه نگهداري و كنترل آن كمتر است.

 

آتريوم و ذخيره انرژي گرمايي

 

وقتي هواي داخل ساختمان اصلي با هواي داخل آتريوم جا به جا مي شود . دماي هواي داخل آتريوم كه گرم است به طبقات بالا مي رود و جايش را با هواي سرد بقيه ساختمان عوض مي كند و اين جا به جايي به صورت مداوم ادامه پيدا مي كند ذخيره انرژي در اين ساختمانها به اندازه آتريوم و ساختمان اصلي بستگي دارد.

درروزهاي آفتابي ذخيره انرژي ممكن است با تهويه بين آتريوم و ساختمان اصلي بالا روددر ساعاتي كه نورگيري از بقيه ساعات بيشتر است ممكن است دماي داخل آتريوم بيش از حد لزوم بالا رود ولي در روزهاي ابري زمستان در آتريوم هاي بلند ذخيره انرژي گرمايي با مشكل روبرو مي شود.

 جريان هواي داخل آتريوم ها در24ساعت شبانه روز انجام مي شود در حالي كه به طور متوسط10 ساعت در روز از آن استفاده مي شود.اين مطلب نشان دهنده آن است كه  در بسياري از ساختمانهاي غير مسكوني سيستم هاي گرم كننده بخش كوچكي از انرژي گرمايي را تامين مي كند با تهويه طبيعي و نورگيري در طي روز تامين كننده اصلي اين انرژي است

  

آتريوم و تهويه

 

بسياري از آتريوم ها از دستگاه هاي تهويه مكانيكي بهره مي برند و مخصوصا وسايل سرد كننده

وقتي بازشوها فقط در بالاي آتريوم باشند از همان دريچه اي كه هواي گرم داخل آتريوم به خاطر سبكي از آن خارج مي شود و هواي سرد در سنگين به داخل كشيده مي شود و به طرف پايين مي رود و در راه با هواي گرمتر مخلوط مي شود.

دماي داخل آتريوم ها به اندازه بازشوه بستگي دارد، هر چه بازشوها بزرگتر باشند، نزديكي دماي داخل و بيرون بيشتر است.

در آتريوم هايي كه بازشوها يشان هم در قسمت بالا و هم در قسمت پايين آن قرار دارد. از قسمتهاي بالا هواي گرم خارج مي شود و هواي سرد و سنگين از پايين داخل مي شود. اين بازشوها در تابستان بيشتر و بهتر مورد استفاده قرار مي گيرند و اين باعث لايه بندي هواي داخل آتريوم مي شود. اين نوع جا به جايي باعث تهويه ضربدري مي شود در فضاهاي مجاور، جايي كه راه دخول جريان هوا قرار دارد. البته در طراحي بنا  زياد مورد توجه قرار گيرد. زيرا اين پديده عملكرد ضعيفي دارد و احتياج به بازشوهاي بسيار بزرگي دارد. هم سايبانها و هم بازشوها را مي توان با سيستم هاي مكانيكي با حس گرهاي واكنش نشان دهنده به دما مجهز كرد تا درمواقع لزوم جا به جا شوند.

آتريوم به خودي خود خاصيت ذخيره انرژي ندارد و تابع ميزان هدايت گرمايي ديوارهاي جدا كننده و پوشش آتريوم، تبادل تهويه بين آتريوم و ساختمان اصلي.

براي فراهم كردن نور قابل استفاده در فضاهاي مجاور هم در آتريوم بايد براي حداكثر نور گيري طراحي كرد و در ضمن از ديوارها و سقف با بازتاب بالا استفاده كرد.

گرماي زياد تابستان مي تواند توسط سايبانها و تهويه كاهش داده شود، سايبان ايده آل سايبان متحركي است كه اجازه نفوذ حداكثر نور را در زمستان بدهد.

مي توان فاصله عمودي نورگير را زياد و دريچه هاي نورگير را كوچك طراحي كرد، براي نورگيري مناسب فضا بهترين تناسب بين ارتفاع و طول فضا 3 به 1 است.

 

قصر رقص

 قصر رقص با 21.000 مترمربع بخشی از خاکریزی پلان اصلی شهر اروپایی برای یک میدان شهری جدید در مرکز تاریخی سنت پترزبورگ است

ساختمان دارای فضای تئاتری با گنجایش 1300 مهمان است ( آتریوم بزرگ 1000 ، آتریوم کوچک 300 ) .
یکپارچه سازی با ساختمان های موجود در همسایه ، توسط مقیاس ساختمان و شفافیت قابل تغییر توسط سیستم نما با پانل های مثلثی با روکش فلزی بدست آمده .
 تنوع بین پانل های مات و سوراخ دار ، ورودی کنترل شده ای بسته به برنامه ، مناظر و جهت گیری ها ایجاد می کنند . در سالن اصلی شکل نعل اسب به دلیل مزایای آکوستیکی آن انتخاب شده است

هتل هیلتون باندونگ،اندونزی،الهامی ازتوپوگرافی باندونگ ورشته کوههای آتشفشانی اطراف آن

هتل ۵ ستاره هیلتون باندونگ Bandung Hilton در باندونگ-اندونزی- توسط معماران WOW طراحی شده است. این هتل تجاری با برگزاری کنفرانس هایی در سطح جهانی،تسهیلات و امکانات پذیرایی برای هردو مسافران تجاری و تفریحی فراهم میکند.روند طراحی این پروژه، بر اساس درک جامعی ازتحقیقاتی در چهارچوب فرهنگی،اقتصادی و آب و هوای جغرافیایی ِ منطقه باندونگ انجام شده. سایت مجموعه در قلب مرکز شهر قرار گرفته و نزدیکی آن به ایستگاه قطار مرکزی باندونگ، دسترسی آسان مسافران به آن را فراهم میکند و اندونزیایی ها را تشویق میکند برای گریز از جاکارتا، آخر هفته خود را آنجا سپری کنند و استفادۀ آنها از قطار، باعث کاهش ِ ترافیک آخر هفته میشود.فضاها، طراحی های داخلی و چشم انداز بنا، یک تجربه جامع، آغشته با روح باندونگ، ارائه میدهد.فضاهای عمومی هتل در اطراف آتریوم مرکزی سازمان یافته. مجموعه ای از پلها و پله ها قادر به آرام کردن جریان ترافیک مهمانان به سالن رقص، اتاق غذاخوری،مرکز تجاری و آب گرم است که در عقب نشینی پشت بام قرار گرفته اند.


مطالب مشابه :


پلان و نقشه های هتل هیلتون ( فوق العاده زیبا ) – بهمراه عکس

وبلاگ تخصصی معماری - پلان و نقشه های هتل هیلتون ( فوق العاده زیبا ) – بهمراه عکس - www.mp70to90.blogfa




هتل هیلتون

memarie.avangard.blogfa.com - هتل هیلتون - "معماری ، هنر چگونه صرف كردن فضاست " ."Architecture is the art of how to - memarie




پلان و نقشه های هتل هیلتون ( فوق العاده زیبا ) – بهمراه عکس

معمار ایرانی - پلان و نقشه های هتل هیلتون ( فوق العاده زیبا ) – بهمراه عکس - - معمار ایرانی




معماری خارجی از نمای هتل

هتل هیلتون شهر بانکوک اندونزی در سال ۲۰۰۷ سایت پلان این بنا در دامنه رشته کوههای




آتریوم

قصر رقص با 21.000 مترمربع بخشی از خاکریزی پلان اصلی شهر هتل ۵ ستاره هیلتون باندونگ Bandung




معرفي هتل وستين كوالالامپور westin kuala lumpur

آژانس هواپيمايي ستاره جهان سير - معرفي هتل وستين كوالالامپور westin kuala lumpur - بزرگترين مركز




افتتاح بهترین هتل ایران در اردیبهشت امسال .

افتتاح بهترین هتل ایران در شروع با طرح و پلان هتلی ساخته شده و با بیست هتل هیلتون




برچسب :