تبرّک جستن در کجای قرآن آمده است!!
تبرّک جستن در کجای قرآن آمده است!!
فلسفه تبرک چیست؟ آیا تبرک جستن به مکانها و اشیای مقدس، شرک نیست؟ چرا اهل سنت تبرک جستن ما را حمل بر شرک می کنند ؟
«تبرک» به معنى مبارک شدن و برکت پیدا کردن است.
در پاسخ به این سۆال، چند مطلب را اگر در نظر بگیریم، به سهولت پاسخ آن را در مىیابیم. این مطالب عبارتند از:
1. تبرک، منشأ و مبداء و ریشه قرآنى دارد. زمانى که حضرت یعقوب نبىعلیه السلام از فراق یوسف نابینا شد، به تصریح قرآن کریم، حضرت یعقوب، لباس یوسف را بر چشم خود نهاد و بینایى خود را باز یافت؛ «فَلَمَّا أَنْ جاءَ الْبَشِیرُ أَلْقاهُ عَلى وَجْهِهِ فَارْتَدَّ بَصِیراً قالَ أَ لَمْ أَقُلْ لَکمْ إِنِّى أَعْلَمُ مِنَ اللَّهِ ما لا تَعْلَمُونَ»؛ یوسف (12)، آیه 96.؛ «پس چون مژده رسان آمد، آن پیراهن را بر چهره او انداخت؛ پس بینا گردید. گفت: آیا به شما نگفتم که بىشک من از (عنایت) خدا چیزهایى مىدانم که شما نمىدانید»؟ تبرّک و استشفا به پیراهن یوسف، نمونهاى از تبرّک و استشفا به چیزى است که به شکلى، منسوب به اولیاى الهى است. نقل این داستان توسط قرآن و عدم رد آن، نشان دهنده تأیید آن مىباشد.
2. قرآن خود را هم مبارک و با برکت معرفی می کند و می فرماید: «كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَیْكَ مُبَارَكٌ لِّیَدَّبَّرُوا آیَاتِهِ وَلِیَتَذَكَّرَ أُوْلُوا الْأَلْبَابِ » ؛ این قرآن کتابی است که ما آن را به سوی تو فرستادهایم و مبارک است. تا خردمندان در آیات بیندیشند و پند گیرند. (سوره ص آیه 29 )
خداوند خود را با همین صفت درباره نزول قرآن ستوده است. آنجا که میفرماید: « تَبَارَكَ الَّذِی نَزَّلَ الْفُرْقَانَ عَلَى عَبْدِهِ لِیَكُونَ لِلْعَالَمِینَ نَذِیرًا» (سوره فرقان آیه 1) ؛پاک و منزه بزرگ و متعالی ، فزونی بخش و پای دارنده خیر است آن خداوند که قرآن را بر بندهاش فرو فرستاد تا برای جهانیان بیم دهندهای باشد.
صفت مبارک برای قرآن به معنای آن است که قرآن موجب سعادت و کامروایی، باعث فزونی و کثرت درهمه خیرهاست. خواندن قرآن، عمل به آن، فهم آیات آن همگی باعث سعادت و کامرانی اهل ایمان است و عامل خیر و نیکی.
ادله روایی اهل سنت در تبرک جستن
3. در تاریخ نبى مکرم اسلامصلى الله علیه و آله نیز چنین چیزى اتفاق افتاده است. بر اساس روایات معتبر نزد شیعه و سنى، اصحاب پیامبر اکرمصلى الله علیه وآله هنگام وضو گرفتن وى، هجوم مىآوردند؛ تا هر کسى قطرهاى از آب وضوى او را به عنوان تبرّک، برگیرد؛ به گونهاى که نمىگذاشتند قطرهاى از آب وضوى پیامبرصلى الله علیه وآله بر زمین بریزد و اگر به کسى چیزى نمىرسید، از رطوبت دست دیگرى استفاده مىکرد.(صحیح بخارى، ج 1، ص 33 و ج 7، ص 50؛ مسند احمد، ج 4، ص 329 و 330)
براساس داورى وهابیان - که صرف بوسیدن و تبرک جستن به آثار اولیاى الهى شرک و حرام است - پیامبر اکرم و اصحابش و نیز یعقوب نبى و همه انسانها - حتى خود وهابیان که فرزندان خود را مىبوسند - مرتکب شرک و حرام شدهاند و فرق گذاردن بین بوسیدن کسى که زنده است و ضریح کسى که از دنیا رفته، دلیل قابل قبولى ندارد؛ اگر شرک است، باید هر دو مورد، شرک باشد
مورد دیگر این که پیامبر قباى خود را کفن فاطمه بنت اسد قرار داد و در قبر او خوابید؛ تا به برکت این عمل، فاطمه بنت اسد از سختى شب اول قبر در امان باشد.
سیره اصحاب، تبرّک جستن به ظرف غذاى پیامبرصلى الله علیه وآله، چاههایى که آن حضرت از آنها آب نوشیده بود و... - چه در زمان حیات او و چه بعد از رحلت وى - بوده است. (صحیح بخارى، ج 3، ص 35؛ المغازى؛ فضائل اصحاب النبى، باب مناقب على بن ابیطالب؛ صحیح مسلم، کتاب الجهاد السیر، ح 132؛ صحیح مسلم، کتاب الحج، ح 323 و 326؛ مسند احمد، ج 5، ص 68)
بنابراین، اصل تبرک، جایز است؛ ولى باید توجه داشت که اشیاى متبرک شده، هیچ اختیارى از خود ندارند و هیچ مشکلى را به خودى خود نمىتوانند از انسان برطرف کنند و حتى حفظ خود آن پارچهها و پرده کعبه و ضریح امامعلیه السلام با خداوند است.
4. اگر تبرّک جستن به قطرات آب و یا ظرف غذاى پیامبرصلى الله علیه و آله، شرک و حرام بود، وظیفه آن حضرت، نهى و بازداشتن اصحاب از این عمل بود؛ چنان که در مورد تصور مردم - هنگام فوت ابراهیم، فرزند آن حضرت - درباره ارتباط خورشید گرفتگى با غم پیامبرصلى الله علیه وآله، وى بر فراز منبر، مردم را از این خرافه نهى فرمود.
اصولاً مبارزه با شرک و خرافهپرستى، جزء اصلىترین وظایف پیامبران بوده است.
اگر تبرّک جستن به قطرات آب و یا ظرف غذاى پیامبرصلى الله علیه و آله، شرک و حرام بود، وظیفه آن حضرت، نهى و بازداشتن اصحاب از این عمل بود؛ چنان که در مورد تصور مردم - هنگام فوت ابراهیم، فرزند آن حضرت - درباره ارتباط خورشید گرفتگى با غم پیامبرصلى الله علیه وآله، وى بر فراز منبر، مردم را از این خرافهنهى فرمود
آیا تبرک جستن عامه مردم به بزرگان و یا اشیا، براى پرستیدن آنها شرک است؟
قطعاً چنین نیست؛ حتى اکنون که هر ساله پرده کعبه تعویض مىشود، پرده سال قبل را قطعه قطعه مىکنند و با تشریفات خاص به عنوان احترام، به کشورها و سفراى آنان هدیه مىدهند. سۆال ما این است که معناى این عمل، آیا چیزى غیر از تبرّک است که خود وهابیون آن قدر از آن نهى مىکنند؟
حال پیامبران و امامان بدان جهت که بندگان شایسته خداوند هستند، سزاوار احترام و محبتند و احترام و ابراز ارادت به آنان، بدان جهت نیست که براى آنان در مقابل خدا، مقام و ارزشى مستقل قائل باشیم؛ بلکه آنان مستقل از خدا، هیچ چیزى ندارند و همه عظمت آنان و عشق و محبت ما به ایشان، ناشى از آن است که آنان در اوج معرفت، بندگى و عبودیت حضرت حق قرار دارند
و مورد عنایت خاص پروردگار مىباشند. بوسیدن ضریح امامانعلیهم السلام و اولیاى الهى، برخاسته از عشق و محبت نسبت به آنان است؛ همان گونه که عاشق، هر چیزى را که منتسب به معشوق است، مىبوید و مىبوسد و به سینه مىچسباند.
براى زائر امام معصومعلیه السلام، سنگ و چوب، ارزشى ندارد. بوسیدن ضریح و در و دیوار حرم، از آن جهت است که منسوب به محبوبش، یعنى امام معصومعلیه السلام است. بنابراین، بوسیدن و تبرک جستن، بدون اعتقاد به الوهیت یا ربوبیت (فاعلیت استقلالى)، شرک نیست.
براساس داورى وهابیان - که صرف بوسیدن و تبرک جستن به آثار اولیاى الهى شرک و حرام است - پیامبر اکرم و اصحابش و نیز یعقوب نبى و همه انسانها - حتى خود وهابیان که فرزندان خود را مىبوسند - مرتکب شرک و حرام شدهاند و فرق گذاردن بین بوسیدن کسى که زنده است و ضریح کسى که از دنیا رفته، دلیل قابل قبولى ندارد؛ اگر شرک است، باید هر دو مورد، شرک باشد.
منابع :
سایت پرسمان
کتاب در پیشگاه قرآن نویسنده:دکتر نادر فضلی
مطالب مشابه :
مطلبی بعنوان تبرک از برادران طریقت قادر کسنزانی
وب سایت بدر - مطلبی بعنوان تبرک از برادران طریقت قادر کسنزانی - خبری و تحلیلی - وب سایت بدر
گفتگوی ایرانفودنیوز با علیرضا بوستانی مدیرعامل شرکت تبرک
درباره وب. مدیر وبلاگ سایت خبری صنایع هسته اولیه گروه کارخانجات صنعتی تبرک را که شرکت
حسین(ع)کیست؟
وب سایت رسمی عشق علیه فلک تبرک جوی،فرشته،کحل بصر زخاک مقدم زوّار سیدالشهداء . در سومین
فعالیت وب سایت این شرکت ها نظیر پدیده شاندیز ممنوع است.
EPSnews - فعالیت وب سایت این شرکت ها نظیر پدیده شاندیز ممنوع است. - اخبار/ گزارش و تحلیل
Խաղող օրհնեք جشن تبرک انگور
گارنی garni - Խաղող օրհնեք جشن تبرک انگور معرفی سایت ها ، وب سایت ها و وبلاگ های
مقاله ای در مورد منابع آبهای سطحی ایران 3
وب سایت تخصصی مهندسی آبخیزداری - مقاله ای در مورد منابع آبهای سطحی ایران 3 تبرک . 560. 33. 316/0.
تبرک جویی از قبر پیامبر یه زبان اهل سنت
» تبرک جویی از قبر کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق است به حجت الاسلام و
تبرّک جستن در کجای قرآن آمده است!!
موضوعات وب. تبرّک و استشفا به پیراهن یوسف، نمونهاى از تبرّک و استشفا به سایت پرسمان
برچسب :
وب سایت تبرک