مهاجمان صحرا
قسمتهاي غربي، جنوب غرب و جنوبي كشور در 2سال گذشته بهويژه پارسال در چند مرحله با هجوم ريزگردهاي غليظي مواجه شد...
كه شهرهاي بسياري از استانهاي كشور از جمله خوزستان، ايلام، كهگيلويه و بويراحمد، فارس و لرستان را در هالهاي از گردوغبار فرو برد و آسمان اين مناطق را پوشيده از ذرات ريزگرد كرد.
ميزان محاصره شهرها به وسيله غبار غليظ به حدي بود كه زندگي روزانه مردم و ارائه خدمات مختلف در سطح شهرهاي بزرگ و كوچك اين مناطق مختل شد و مشكلات تنفسي بسياري را براي ساكنانش پديد آورد. هجوم موريانهوار اين ريزگردها در اين مناطق چنان گسترده بود كه مردم بايد از ماسكهاي تنفسي استفاده ميكردند و تردد خودروها نيز بهدليل نداشتن ديد كافي رانندگان، سبب ساز كندي حملونقل شد.
همچنين لغو پروازها در فرودگاههاي اين شهرها و تعطيلشدن فرودگاهها آنهم بهصورت مداوم مدتي بود كه ديگر براي مسافران عادي شده بود و موج دلهره و اضطراب را براي آنان به همراه داشت.
كارشناسان هواشناسي و اقليمشناسي، وزش باد از صحراي عربستان و بيابانهاي عراق را مهمترين دليل هجوم ريزگردهاي تازي به ايران ميدانند.
غبار در هرمزگان
در جنوب ايران فقط شهرهاي استان خوزستان نبودند كه آسماني غبارآلود داشتند. گردوغبار، شهرهاي هرمزگان و بهويژه بندرلنگه و قشم را نيز تحتتأثير خود قرار داد. گرد و غباري كه فروردين ماه گذشته در آسمان اين استان معلق شد، تا هفتهها ادامه داشت. فضاي غبارآلود قشم مانع فرود هواپيما در اين جزيره شد و مسافراني هم كه از قشم عازم تهران بودند چشم به بهترشدن هوا براي انجامشدن پرواز داشتند. با توجه به اين شرايط در قشم، لنجها تنها وسيلهاي بودند كه امكان تردد در آبهاي خليجفارس را داشتند و قايقها هم از حملونقل مسافر منع شدهبودند.
خوزستان؛ 60 روز در ازدحام ريزگرد
پديده هجوم ريزگردها كه به مشكل اصلي شهرهاي جنوب كشور تبديل شده، سال87 با شدت بيشتري رخ داد بهنحوي كه مردم بيشتر نواحي استان خوزستان بهويژه آبادان و خرمشهر كمتر روزي را شاهد بروز اين پديده نبودند.
بهار سال گذشته در مقاطعي غلظت ذرات ريزگرد در هواي اين استان به 12 برابر حد مجاز هم رسيد و براي شهروندان خطرآفرين شد؛ طوريكه اداره هواشناسي استان خوزستان غلظت اين ذرات را 1564ميكروگرم بر متر مكعب دانست و از شهروندان خواست تا با رعايت نكات بهداشتي در شهرهاي اين استان تردد كنند.
تغييرات فشار هوا و وزش باد شديد در جنوب عراق و شمال عربستان و انتشار آن در جنوب غربي ايران موجب وقوع پديده گردوغبار شديد و كاهش ديد به ميزان 200متر شد؛ بهطوري كه در پي تداوم گردوغبار، قدرت ديد فرودگاههاي جنوبي ايران 200 متر بود در حاليكه قدرت ديد براي انجام پرواز دستكم بايد 1200متر باشد. اين در حالي است كه در اسفندماه سال86 نيز آلودگي هوا و وجود گردوغبار 2بار موجب تعطيلي مدارس و لغو پروازهاي شهر اهواز شده بود. محدوده آلودگي هوا بيشتر در شهرستانهاي اهواز، آبادان، ماهشهر، خرمشهر، دشت آزادگان و اميديه بود.
شيراز، زير چتر گردوغبار
سال گذشته دامنه و حجم آلودگي و گردوغبار رسيده از مرزهاي غربي كشور در ادامه مسير خود در حاشيههاي جنوبي كشور تا استانهاي كهگيلويه و بويراحمد، بوشهر و سرانجام فارس نيز كشيده شد؛ طوريكه گزارشهاي رسيده حاكي از آن بود كه پديده ريزگرد به شهر شيراز كه فاصلهاي 1000كيلومتري با مرزهاي غربي دارد هم رسيدهاست. اداره هواشناسي فارس، اين وضعيت را ناشي از سامانه كمفشاري دانست كه با وزش باد انتقالدهنده گرد و غبار، خاك و شنهاي روان از كشورهاي عربستان و عراق همراه بود. ميزان آلودگي هواي شيراز، سال گذشته 4برابر ميزان مجاز بود.
مسئولان اداره محيطزيست و هواشناسي استان فارس تفاوت شيراز با ساير شهرهاي فارس به لحاظ تاثيرپذيري از پديده جوي ريزگرد را در شرايط اقليمي خاص اين شهر و وجود كوههايي كه اطراف آن را محصور كرده است، ارزيابي كردند كه موجب ماناشدن و سكون اين پديده شده بود.
ايلام در اضطرار
افزايش پديده ريزگرد و ذرات معلق در هوا در استان ايلام به حدي رسيد كه بسياري از نقاط شهري در هالهاي از گردوغبار فرو رفت و لايهاي از خاك روي در و ديوار و سطح خيابانها و خانههاي شهروندان را پوشانيد. كارشناسان مسئول در اداره محيطزيست ايلام، ميزان ذرات گردوغبار معلق در هوا را در مجموع بيش از 5 برابر حد مجاز دانستند. در اواخر بهار شهروندان ايلامي حتيالامكان و جز براي انجام كارهاي ضروري از منزل خارج نميشدند. پديده بارش گردوغبار بيش از دو هفته در ايلام ادامه داشت.
اين در شرايطي است كه هرچندوقت يكبار از طريق مركز آزمايشگاهي محيطزيست يا هواشناسي نسبت به آلودگي هوا در برخي مناطق غربي كشور گزارشها و هشدارهايي اعلام ميشود. اما آنچه مسلم است اين است كه چندان به يافتن راهي براي مقاومت در برابر هجوم ريزگردها توجهي نميشود.
مطالب مشابه :
باران زیبای کیش
اين كارشناس اداره هواشناسي جزيره كيش در پايان با توجه به رگبار شديد باران در روز جاري در
بررسی جزیره حرارتی شهر مشهد با استفاده از تصاویر ماهواره ای و نظریه فرکتال
بررسي جزيره حرارتي شهر مشهد با استفاده از سيستم هاي هواشناسي حاكم بستگي داشته و در
خارگ، ركورد دار بارندگي استان بوشهر
هواشناسی و پیش بینی وضعیت آب و هواي بندر بوشهر : در جريان بارندگي هاي اخير، جزيره خارگ با 114
بارندگي امروز در استان؛ بيشترين بارش در آبپخش- كمترين بوشهر
خانم راستگو كارشناس سازمان هواشناسي استان بوشهر در پس از آب پخش، جزيره خارگ نيز با 21
جزر و مد
اين تارنما جهت اطلاع رساني به دريانوردان محترم در جزيره قشم ايجاد شده بولتن هواشناسي
هواشناسي بوشهر: رطوبت هوا كاهش و گرما افزايش مي يابد
هواشناسی،آب وهواي بندربوشهر - هواشناسي بوشهر: رطوبت هوا كاهش و گرما افزايش مي يابد
صفایی مدیر عامل شرکت ملی نفتکش ایران شد
اين تارنما جهت اطلاع رساني به دريانوردان محترم در جزيره قشم ايجاد شده و هواشناسي جزيره::
طالقان به تنكابن
سازمان هواشناسي> سرزمین آسمانی ما> سرزمين تايباد> جزيره لاوان> جزاير شيتور و هندورابي>
سازمان هواشناسي در ارتباط با توفان حارهاي هشدار داد
زارایا؛ سرای فرهنگ و هنر سیستان - سازمان هواشناسي در ارتباط با توفان حارهاي هشدار داد
مهاجمان صحرا
كارشناسان هواشناسي و اقليم فضاي غبارآلود قشم مانع فرود هواپيما در اين جزيره شد و
برچسب :
هواشناسي جزيره