گزارش صعود به قله دماوند

تاريخ اجرا: چهارشنبه – پنجشنبه – جمعه  21- 22- 23 تير 1391

تعداد شركت كنندگان: 9 نفر

راهنما: امير حسين نوشين

 

آري تا دماوند پر شقايق هست زندگي بايد كرد

 

معرفی قله:
قله دماوند به ارتفاع 5671 متر، به عنوان بام ایران و با شهرتی جهانی یکی از منحصر بفرد ترین جاذبه‌های طبیعی ایران به شمار می‌رود. کوه دماوند در ۹۰ کیلومتری شمال شرقی تهران و ۷۵ کیلومتری جنوب غربی شهر آمل در البرز مرکزی و بخش لاریجان قرار دارد و جاده توریستی هراز که تهران را به مازندران متصل می‌سازد از نزدیکی آن عبور می‌کند . در عین حال دماوند به عنوان بلندترین قله مخروطی جهان با کمتر از 3000 نفر صعود کننده خارجی کم‌گذرترین قله مخروطی جهان به‌شمار می‌رود. این در حالی است که از رقیب آن یعنی فوجی یاما در ژاپن با 3776 متر ارتفاع سالانه 300000 گردشگر خارجی بازدید می‌کنند.
آخرین فعالیت آتشفشانی دماوند به چند هزار سال پیش برمی‌گردد. اکنون آتشفشان دماوند در مرحلۀ نیمه فعال به سر می‌برد. وجود چشمه‌های گوگردی و آب گرم که در جنوب شرقی کوه قرار دارند و همچنین فوران گازهای گوگردی، نشانه‌هایی از این فعالیت است.
نشانه‌های فعالیت‌های آتشفشانی کوه دماوند، در 500 متر انتهایی قلۀ آن و در جبهه جنوبی دیده می‌شود که این محل به تپه گوگردی یا دودکوه معروف است. بزرگترین حفره‌ای که گاز گوگرد از آن خارج می‌شود، در بالای تپه گوگردی و در نزدیکی قله و دهانۀ آتشفشان قرار دارد که بخار گوگرد مانند ستونی بزرگ، از حفره‌ای با فشار زیاد به بیرون رانده می‌شود و تا ارتفاع چند متر به بالا می‌رود. این ستون بخار از دامنه‌های دماوند نیز قابل مشاهده است.

 

دسترسی به منطقه:

كروكي مسير جنوبي قله دماوند


از تهران که در جاده هراز قرار می‌گیرید ابتدا شهرهای بومهن و رودهن را رد کرده و پس از آبعلی به دو راهی دماوند – فیروزکوه و آمل که رسیدید مسیر مستقیم به سمت آمل را ادامه می‌دهید. پس از پشت سر گذاشتن امام‌زاده هاشم و حدود 20 کیلومتر بعد از پلور ورودی شهر رینه در سمت چپ قرار دارد. از اینجا حدود 5 کیلومتر راه تا رینه دارید.
برای دسترسی به گوسفند سرا (مسجد صاحب الزمان) هم باید از جاده‌ای که به موازات جاده هراز، رینه را به پلور متصل می‌کند به سمت پلور حرکت کنید و پس از حدود 5 کیلومتر به جاده خاکی می‌رسید که تابلوی زرد با نوشته "منابع طبیعی دماوند" در ورودی آن دیده می‌شود. این جاده خاکی به طول 6-7 کیلومتر به گوسفند سرا می‌رسد که مبدا صعود کوهنوردان از جبهه جنوبی است. از این جاده خاکی ماشین‌های شاسی بلند، مینی بوس، نیسان و یا ون می‌توانند عبور نمایند. از رینه به گوسفند سرا نیسان کرایه‌ای نیز وجود دارد.

چهارشنبه 21/04/1391:

با هماهنگي دوستان آماده و علاقه‌مند و راهنمايي خوب آقاي نوشين؛ روز چهارشنبه ساعت  11 صبح با دو دستگاه ماشين شخصي به سمت رينه (2100متر ارتفاع) در بخش لاريجان شهرستان آمل حركت كرديم. ساعت 14 به مجسمه كوهنورد رينه رسيديم 5 كيلومتر جلوتر براي صرف ناهار ايستاديم و سپس به رستوران سالاري در سمت چپ به حركت خود ادامه داديم با دوستي ميهمان‌نواز بنام آقاي مصطفي لاريجاني از اهالي رينه كه عاشقانه خود و منزل خود را وقف كوهنوردان كرده هماهنگ كرده بوديم.

دوستاني بهتر از برگ درخت

منزل ايشان (1) نزديكي قرارگاه فدراسيون كوهنوردي در رينه‌‌‌‌ (2) است. ساعت 15:20 به منزل ايشان رسيديم و پس از رفع خستگي و جمع آوري كوله‌ها به لطف آقاي لاريجاني ماشين‌ها را در منزل ايشان پارك كرده با نيسان ايشان به سمت گوسفندسرا و مسجد صاحب‌الزمان حركت كرديم پس از طي مسافتي آسفالت به مسير سنگلاخ  و ناهموار رسيديم كه ظاهرا تنها با نيسان و لندور يا ماشين شاسي بلند وميني بوس سالم مي‌توان از آن عبور كرد. 5000 تومان ورودي داديم  كه  با پرسش ما براي اينكه چرا و چگونه از اين ورودي ها استفاده بهينه مي شود (نه سطل زباله مناسبي؛ نه جاده همواري؛ نه فرهنگ سازي وآموزشي؛ نه...) تنها به لبخندي جواب گرفتيم. ساعت 17 به مسجدصاحب الزمان (3) رسيديم. 4 نفراز دوستان براي حمل كوله‌ها از قاطر استفاده كردند قيمت بابت هر كوله يا گوني 25000 تومان اعلام شده بود ولي باربران قيمت 000؛40 تومان را به ما تحميل كردند (4)و مي‌گفتند وسايل شما سنگين است و قاطرها از شما زودتر خواهند رسيد به هر حال كوله‌ها و آبهايي كه از شهر آورده بوديم را بار قاطر كرده و خود زودتر حركت كرديم.

 

لا به لاي شقايق‌ها گم مي‌شديم

 ساعت 17:20 را نشان مي داد كه از لابه لاي دشت زيباي شقايق‌ها در اواخر تيرماه در حاشيه گوسفند سرا گذشته و در مسيري كه پاكوب مشخصي داشت با هوايي دلنشين شروع به حركت كرديم. با استفاده از تجربه ساير دوستان و تحقيق از گزارش برنامه‌هاي موجود، براي مسير رينه تا بارگاه، بادگير و آب و تنقلات برداشته بوديم. خنكاي هواي غروب، شنيدن اشعار راهنما، لذت ديدار شقايق‌هاي بزرگ دماوند، دور نماي زيباي دماوند؛  گله‌هايي كه مشغول چرا بودند و شيب مناسب مسير، همگي صعود را برايمان آسان كرده بود.

 ساعت 22:15 بود كه به بارگاه 3 در ارتفاع 4150 متري رسيديم هوا تاريك بود اما ما چراغ پيشاني‌ها را روشن نكرده بوديم. زير نور ستاره‌ها مسير ما روشن بود. حد فاصل  بارگاه 3 و50 متر بالاتر؛ مجتمع كوهنوردي دماوند كه در سال 1387 تاسيس شده بود چادرهاي زيادي برپا بود تصميم داشتيم در جايي كه براي برپايي چادرها تعبيه شده بود چادر بزنيم كه چادر به همراه بارها هنوز به ما نرسيده بود. به مجتمع كوهنوردي دماوند رفتيم نمازي خوانده استراحتي كرديم. ساعت 23:30 بارها رسيدند و ما مشغول خوردن شام شديم و از  فضاي غذاخوري مجتمع(5) جهت خواب استفاده كرديم.

پنجشنبه  22/04/1391:

صبح ساعت 4:45 برپا اعلام شد نظر راهنما بر اين بود كه خوب بخوابيم و جهت داشتن انژي مناسب در سردي هوا حركت نكنيم. بعد از نماز و صرف صبحانه كوله حمله را برداشته و ساعت 6 از بارگاه خارج شديم مسير با شيبي خوب و سايه‌اي خنك ما را همراهي مي‌كرد. در مسير گروه‌هاي زيادي بود كه با خواندن آواز!!! حس خوب سكوت را از ما مي‌گرفتند با گام‌هاي آهسته و پيوسته  به آبشار يخي در ارتفاع 5100 متري در سمت راست‌مان رسيديم.

 از لابه لاي سنگ‌ها مي‌گذشتيم هوا خنك‌تر مي‌شد و برف‌هاي بيشتري در مسير مي‌ديديم در مسير تيرك‌هاي فلزي نايلوني از زباله به چشم‌مان خورد هميشه فكر مي‌كردم اين ارتفاع؛ ارتفاعي است كه تنها عده‌اي از افراد كه بايد با ديگران تفاوت‌هايي داشته باشند به آن مي‌رسند بايد تاسف خورد! در بلندترين نقطه كشورمان كه مهمترين خواستگاه طبيعي وآثار ملي كشورمان است اين تصاوير هنوز! ديده مي‌شود. در مسير سنگي به راه‌مان ادامه داديم؛ هرچه ببيشتر به تپه گوگردي‌ها مي‌رسيديم بوي گوگرد بيشتري به استقبال‌مان مي‌آمد. باد شديدي كه از غرب به سمت شمال شرق مي‌وزيد به ما بسيار كمك مي كرد؛ اما نياز به پوشيدن بادگير وكلاه و دستكش را هم واجب مي‌نمود. 2 تن از دوستان حالت تهوع داشتند اما با وجود اينكه  2 تن از ديگر دوستان ما بدون پيش برنامه به اين برنامه آمده بودند ولي به دليل داشتن آمادگي جسماني صعود خوبي داشتند. از حدود 200- 300 متري قله باد شدت گرفت. ماسك‌هاي خود را به صورت زديم و كمي مايل به غرب شديم تا به بخارات گوگرد برنخوريم. البته دهانه‌هاي كوچك گوگردي غربي هم امروز ما را همراهي مي‌كردند و فعاليتي نداشتند.

بر فراز دماوند. تير ماه 1391

ساعت 14:30 خيلي آهسته و آرام با پا قدم عالي آقاي نوشين به قله رسيديم با گرفتن عكس و خوشحالي دوستان، به دليل شدت زياد باد و سرما و تراكم ابرهاي  بالاي سرمان ناچار شديم خيلي سريع به سمت پايين حركت كنيم.

كاسه دماوند نسبت به برنامه قبلي گروه (مسير شمال شرقي) از برف بيشتري پوشيده شده بود و باد و سرماي بيشتري داشت. در حال فرود، باد به سرعت كلاه آفتابي و پلار يكي از دوستان را از جا كند و برروي شيارهاي برفي كناري انداخت. به هرحال سعي كرديم سريع‌تر اين قسمت مسير را پايين بياييم و از همان مسير صعود به پايين برگشتيم ساعت 17:30  بارگاه بوديم و بسيار گرسنه؛ با كمال تعجب ديديم مكان خوابمان را كه بابت آن شبي  4000 تومان به ازاي هر نفر پرداخت كرده بوديم دوستان ديگري گرفته‌اند. مشكل را حل كرده و بعد از شامي مفصل خوابيديم.(6)

جمعه  23/04/1391:

ساعت 4:30 از خواب بلند شديم با صداي دوستان و افرادي كه در حال آماده شدن براي صعود بودند  ديگر آرامشي براي خواب نبود.  بعد از صبحانه و نماز ساعت 6:45 به سمت بارگاه 3 حركت كرديم تعداد چادرهاي رنگي كه مثل جشن رنگ‌ها در اطراف بارگاه بود نسبت به روز قبل تقريبا 2 برابر شده بود.

جشن رنگ‌ها

گويا قبل از شروع ماه مبارك همه براي ديدن دماوند با شكوه به جشن نشسته‌اند در برگشت عكس‌هاي زيادي گرفتيم با دوستان ايراني و خارجي هم صحبت شديم.

 

شكوه و سكوت بيداد مي‌كرد

كمي تنقلات و ميوه خورديم و با كوله‌هاي همچنان سنگين، رو به مسجد باز هم با صحنه چيدن شقايق‌هاي دشت توسط جواناني سرخوش روبه رو شديم. ساعت 10:15 كنار نيسان (7) آقاي لاريجاني بوديم كه از ساعتي پيش بي‌صيرانه منتظر آمدن ما بود. ساعت 11:30منزل آقاي لاريجاني بوديم كمي نظافت و گرفتن عكس با اين خوب مهربان  و ديدن اتاق؛ كه مملو بود از  تابلوها؛ عكس ها؛ نقشه‌ها و پرچم‌هايي كه دوستان به يادگار و تشكر برايشان آورده بودند.

گزارش برنامه‌اي و عكسي به يادگار با آقاي لاريجاني لذت صعود را دو برابر كرد. در برگشت  سري به آبگرم لاريجان زديم و چنان خستگي از تنمان رفت كه حاضر بوديم مسير غربي را هم صعود كنيمJ. ناهار را  در دشت گل زرد در كنار عشاير ساكن دشت، خورديم آنها هم از  دوغ و كشك و لبنياتشان ما را ميهمان كردند. (جاي دوستان خالي) و دماوند همچنان وفادار ما را در پرتو مهر خود داشت  تا اينكه مهي غليظ به  نزديكي ما آمد. شروع به جمع‌آوري وسايل كرديم و  به راه افتاديم. خوشبختانه به ترافيك شديدي نخورديم و با رساندن دوستان برنامه به خوبي به اتمام رسيد.

 

نكات:

1-    منزل آقاي لاريجاني داراي تمام امكانات شهري و وسيله جهت رسيدن به گوسفندسرا هست؛ تنها بايد با ايشان هماهنگ كرد.

2-    قرارگاه رينه گنجايش30 نفر براي شب‌ماني را دارد كه ظاهرا هزينه كمي هم دريافت مي‌كنند.

3-    مسجد صاحب الزمان درارتفاع 3050 متري با گنجايش براي حدود 50 نفر داراي نمازخانه؛ سرويس بهداشتي و مكاني براي استراحت است.

4-    بعد از برنامه فهميديم براي گرفتن قاطر با قيمت واقعي مي‌توان با قرارگاه يا شهرداري هماهنگ كرد.

5-    در مجتمع كوهنوردي دماوند گنجايش حدود 200 نفر شامل تخت و فضا است. ساختمان 2 طبقه؛ ديوارها سنگي؛ پنجره‌ها دو جداره؛ وجود برق تا ساعتي از شب؛ دستشويي بيرون ساختمان و آب از شلنگي كه از ذوب برف‌ها تامين مي‌شود. هزينه هر نفر بدون تخت؛ شبي 4000 و هرنفر روي تخت شبي 7000 تومان است. مي‌توان مواد غذايي كمتري حمل كرد در مجتمع؛  سوپ؛ عدسي؛ تخم مرغ؛ نوشيدني؛ تنقلات و آب تا حدي موجود است.

6-    ظاهرا مجتمع كوله‌ها را به امانت مي‌گيرد و ما چون فكر مي‌كرديم مشكلي نيست كوله ها را در گوشه‌اي جمع كرده و زيراندازها را به روي آنها انداخته بوديم كه بعد متوجه شديم باربران به دنبال يك كوله گم شده كوله‌هاي مارا نيز تفكيك كرده‌اند البته مشكل خاصي پيش نيامده بود.

7-    هزينه نيسان بابت سرويس رفت 50000 تومان و برگشت نيز 50000 پرداخت شد.

8-    اگر قصد برنامه طولاني تري را داريد بهتر است برای صعود به قله دماوند جهت هم هوایی و کاهش عوارض ارتفاع زدگی حتما یک یا دو شب مانی را در رینه و بارگاه در برنامه خود بگنجانید.

9-   آنتن همراه اول و ایرانسل از گوسفند سرا تا بارگاه و حتی كمي  بالاتر از بارگاه برقرار بود.

10-مسير خاكي رينه تا گوسفندسرا بسيار ناهموار است بهتر است با وسيله مناسب اين مسير طي شود.

11-از بارگاه 3 تا قله به علت خنكي هوا آب كمتري استفاده شد  با توجه به تمامي نكات مي‌توان بار زيادي را تا قله و برگشت آن حمل نكرد.

12-در برگشت از بارگاه 3 تا گوسفند سرا قاطري نبود نداشتن كوله سنگين در اينجا نيز كمك كننده است.

13-براي عبور از تپه گوگردي به ما پيشنهاد شده بود از سير استفاده كنيم كه به علت جهت باد موافق به آن نيازي نبود تنها از ماسك استفاده كرديم.

14-آب در بارگاه 3 و مسجد آب حاصل از ذوب برف‌هاست. بهتر است از آب شهري براي اطمينان سلامت‌تان استفاده شود.

 تهيه و تنظيم: خ. خاكسار


مطالب مشابه :


گزارش صعود به قله دماوند (جبهه جنوبی) - مرداد92

گزارش صعود به قله دماوند (جبهه جنوبی) گزارش صعود به قله ی دماوند از جبهه ی جنوب :




قله دماوند(جبهه جنوبی)

صعود - کوهنوردی ,طبیعت,اجتماعی بعد ازعبور شهرفیروزکوه وازجاده شهر ارجمند به لاسم




صعود به قله دماوند از جبهه جنوبی

با سلام در تاریخ ۲و ۳ شهریورماه آقایان رحمت الله مرادی و سید رضا بنی هاشمی موفق به صعود قله




صعود دماوند ...جبهه شمالی -جنوبی ..

صعود به دماوند جبهه شمالی- جنوبی برنامه روزهای ۶،۵و ۷/۵/۹۰. سرپرست :اقای مهدی قاسمی




گزارش صعود به قله دماوند

قله دماوند به ارتفاع 5671 آن و در جبهه جنوبی دیده می همان مسير صعود به پايين




صعود به قله دماوند از جبهه جنوبی

کوهستان اسرار آمیز - صعود به قله دماوند از جبهه جنوبی - کوه پیمایی - کوهنوردی




صعود به دماوند از جبهه جنوبی

روزی که قرار بود برنامه دماوند از جبهه جنوبی اجراء شود 25 تیر بود . اما به دلیل شرایط نامساعد




صعود به دماوند از جبهه جنوبي

» صعود به دماوند از جبهه یخی ، كه در ارتفاع ۵۱۰۰ متری از جبههٔ جنوبی کوه دماوند واقع




برچسب :