معرفی شهر زیارتی تاریخی خالدآباد
معرفی شهر زیارتی تاریخی خالدآباد
شهر خالدآباد یکی از چهار شهر شهرستان نطنز می باشد که در 25 کیلومتری شمال این شهرستان واقع گردیده است.این شهر پس از شهرداری یکی از مناطق تهران اولین شهر در کشور است که گواهینامه زیست محیطی ایزو 14001 را از آلمان کسب کرده است.
خالدآباد مشهد و مدفن امام زادگان آقا علی عباس و شاهزاده محمد از فرزندان امام موسی کاظم علیه السلام می باشد .این شهر ولایتمدار میراث دار خون چهل شهید دفاع مقدس و چهل شهیده ی حامی حریم ولایت است چهل دخترانی که همچون شیر زنان بنی اسد کمر همت راست کردند و بدن مطهر امام زادگان را که به دلیل وجود خفقان عمال مامون کسی جرات دفنشان را نداشت در محوطه ی گود ریگ خالدآباد به خاک سپردند و نقل است خودشان نیز از دیده ها پنهان شدند .در آستان مبارک تا این اواخر صحنی به نام صحن چهل دختران وجود داشت که بعد از بازسازی صحن مطهر از بین رفت اما نام و یاد این عزیزان در جای جای تاریخ باقی خواهد ماند .تولیت آستان بیش از هزار و اندی سال در دست متولیان خالدآباد بود طایفه ای از خالدآبادی ها که این افتخار را از امام حسن عسگری دریافت کردند و آن سال هایی که هیچ راه عبور و مرور نبود از تپه ماسه ها گذر می کردند و به زائرین محترم آستان خدمت رسانی می کردند.اخیرا تولیت آستان نیز از دستان با کفایت متولیان خارج شده است و به جز دفن اموات در گورستان متولیان که آن هم با پرداخت مبالغ گزاف میسر می شود نقش دیگری در اداره ی امور آستان که توسط امام معصوم به ایشان تفویض شده است ندارند .
موقعیت جغرافیایی و وضعیت آب و هوایی:
شهر خالدآباد از توابع شهرستان نطنز واقع در استان اصفهان در بیست و پنج کیلومتری شمال شهرستان نطنز، پنجاه و پنج کیلومتری شرق شهرستان کاشان ، پنجاه و پنج کیلومتری غرب شهرستان اردستان ، و در حاشیه کویر و سیاهکوه قرار دارد.
خالدآباد در طول جغرافیایی َ56-ْ51 و عرض جغرافیایی َ40-ْ33 واقع شده و فاصله آن تا مرکز استان 160 کیلومتر میباشد.
خالدآباد بعلت قرار گرفتن در ناحیه کویری از تابستانهای گرم و خشک و زمستانهایی سرد و سخت برخوردار است این شهر در فاصله 25 کیلومتری از رشته کوه کرکس (مرکز شهرستان) قرار گرفته بطوریکه ساکنین آن براحتی میتوانند در مدت زمان اندکی خود را از آب و هوای گرم و خشک کویری به آب و هوای خنک کوهستانی برسانند. ارتفاع شهر از سطح دریا 995 متر و مساحت آن حدود 1300 هکتار میباشد.
این منطقه بعلت قرارگیری در حاشیه کویر دارای پوسته زمینی کلفت میباشد و برعکس مناطق مانند نطنز خطر نسبی زلزلهای کمتر بوده و دارای دوره بازگشت بیش از 230 سال میباشد. بررسی لایههای زمینشناختی توسط مهندسان چینی نشان میدهد که منطقه به جز در محدوده آران و بیدگل دارای تاقدیسهای مهم و بزرگی نیست.
خالدآباد در قدیمالایام در مسیر جاده ابریشم واقع گردیده بود و درحال حاضر نیز در کنار اتوبان تهران – اصفهان و جاده ترانزیت تهران – جنوب و راهآهن سراسری واقع شده است.
1- خالدآباد را به خالدبن ولید نسبت میدهند اما نباید این قول محکم باشد چون با شکست سپاه ایران از سپاه اسلام در زمان خلیفه دوم هنوز نیروهای اسلام در قسمت مرکزی تسلط نداشتند.
2- بعضی خالدآباد را به خالد بن برمکی نسبت میدهند که این قول هم اعتبار چندانی ندارد و شاید در زمان ایشان قنات جدید خالدآباد (قنات کهنسال فعلی) احداث شده باشد و وجود قناتهای تخریب شده قبلی دلالت بر این دارد که سابقه بوجود آمدن خالدآباد بیش از این باشد.
3- وجود تپههای باستانی (ابوذر و مسی) که به ثبت میراث فرهنگی رسیده و هنوز حفاری نگردیدهاند در دل خود تمدنی برابر با سیلک کاشان دارد و عمر آن را به بیش از شش هزار سال گمان زدهاند.
4- کلمه «خالدآباد» یا «خلدآباد» یا « خلدبرین» از سرسبزی ، خرمی گرفته شده است که بعدها در چرخش کلامی به «خالدآباد» تغییر کرده است. وجود دو قنات کهنسال «جنتآباد» و «خلدآباد» که از پرآبترین قناتهای کویری هستند دلیل بر این مدعاست و حتی در تذکره امامزادگان آقاعلی عباس و شاهزاده محمد که در سال 1348 هجری قمری توسط محمدجعفر بیدگلی فرزند ملامحمدباقر بیدگلی که از روی نسخه اصلی کتابت نموده اشاره دارد بر اینکه : امام حسن عسگری(ع) پس از مراجعت از طوس در مزرعه خالدآباد توطن فرمودند آنحضرت تنخواهی به والی خالدآباد (وزیر ابراهیم یا خواجه ابراهیم) داده که برای امامزادگان قناتی احداث نمایند و تولیت امامزادگان را به خواجه ابراهیم سپردند.
تاریخچه و وضعیت فرهنگی و آموزشی خالدآباد:
اولین مدرسه منطقه بنام «فیاض» در سال 1304 در خالدآباد تأسیس شد که زیر نظر اداره فرهنگ کاشان اداره میشد و چهارمین مدرسه در سطح شهرستان کاشان بوده است (در آن زمان خالدآباد از توابع نطنز و مجموعاً بخشی از شهرستان کاشان بوده است) نخستین دبیرستان منطقه نیز در سال 1333 در خالدآباد بنام دبیرستان «فیاض» تأسیس شد.
در حال حاضر شهر خالدآباد دارای 8 آموزشگاه در 3 مقطع تحصیلی ابتدایی ، راهنمایی و متوسطه می باشد.
به صدر اسلام میرسد و ریشه در زبان تاتی دارد و تلفیقی از فارسی دری ، کردی و عربی است که با لهجه مخصوص ویژه خالدآبادیها بیان میشود.
زمانی که حضرت امام رضا ثامنالائمه (ع) جهت ولایتعهدی به ایران مشرف شدند جمعی از اقارب و فرزندان و برادران آن جناب نیز رهسپار این دیار گشتند ازجمله امامزادگان آقاعلیعباس و شاهزاده محمد که در منطقه به دستور عبدالحمید یا شهابالدین حکمران بادافشان (بادرود فعلی) به شهادت رسیدند و جنازه پاکشان در بیابان مانده بود و کسی از ترس مأموران جرأت نزدیک شدن به جنازهها را نداشت. تعدادی از زنان خالدآباد (به نقل از گذشتگان چهل نفر) عزم را جزم کرده و برای دفن حضرات اقدام کردند که این امر باعث تهییج مردان گردید و کار را به انجام رساندند. در تذکره امامزادگان آمده که والی خالدآباد (خواجهابراهیم) تولیت آستان را برعهده داشته و بعد از او پسرش حاج یوسف به این سمت منصوب گردید و از آن زمان تا بحال فرزندان ایشان در امر عمران و آبادی بارگاه امامزادگان فعالیت داشتهاند و در سال 1299 هجری قمری که مسئولیت بارگاه برعهده میرزا ابوالقاسم بوده و ایشان افرادی را جهت دریافت نذورات به اطراف و اکناف اعزام مینمود نوشتهای داشت که به تأئید علمای وقت کاشان رسیده و اعلام نموده بودند که دادن نذورات به افراد اعزامی بدلیل اینکه انتصاب ازطرف ابوالقاسم بوده و ابوالقاسم مورد وثوق اینجانبان میباشد بلامانع خواهد بود. دو طایفه سعیدی و عابدی از نسل آن بزرگان هم اکنون در این شهر زندگی میکنند.
روستای خالدآباد در تاریخ 16/10/83 با مصوبه شماره 107200/42/3/1 هیئت دولت به شهر تبدیل شد و شهرداری خالدآباد در تاریخ 17/12/1383 افتتاح و رسماً آغاز بکار نمود.
آمارجمعیت و اشتغال و وضعیت اقتصادی شهر در حال حاضر:
جمعیت شهر خالدآباد طبق آخرین آمار حدود 3400 نفر و 813 خانوار میباشد که 49 درصد جمعیت مردان و 51 درصد زنان هستند. لازم بذکر است که حدود 3 برابر جمعیت ساکن شهر خالدآباد در تهران زندگی میکنند.
23 درصد جمعیت شهر خالدآباد را افراد زیر 15 سال ، 65 درصد افراد بین 15 تا 60 سال و 12 درصد افراد بالای 60 تشکیل میدهند. شغل قاطبه مردم خالدآباد کشاورزی و دامپروری بوده و درصدی نیز به مشاغل اداری ، صنعتی ، تولیدی و صنفی اشتغال دارند. شغل 20 درصد زنان خالدآباد قالیبافی بوده و قالی شادسر کاشان که در بازارهای جهانی شهرت دارد زاییده دستان هنرمند زنان خالدآبادیست.
بطورکلی آمار اشتغال مردم خالدآباد بدینصورت است که:
از جمعیت مردان: حدود 25 درصد کارمند ، 60 درصد کشاورز و دامدار ، 10 درصد راننده و 5 درصد به مشاغل صنفی و سایر مشاغل اشتغال دارند.
از جمعیت زنان: حدود 5 درصد کارمند ، 20 درصد قالیباف ، 70 درصد خانهدار و 5 درصد به مشاغل صنفی و سایر مشاغل اشتغال دارند.
مساحت کل شهر حدود 1300 هکتار میباشد که از این میزان حدود 100 هکتار بافت مسکونی و بقیه اراضی کشاورزی ، باغات و بایر هستند.
مساحت اراضی کشاورزی حدود 700 هکتار و باغات حدود 400 هکتار میباشد و تعداد 16 حلقه چاه عمیق کشاورزی و 2 رشته قنات در شهر وجود دارد که یکی از قناتها چندسالی است خشک شده است. سطح زیرکشت مزارع صیفیجات ، گندم و جو بوده و محصولات باغی نیز عمدتاٌ انار میباشد.
تعداد 70 واحد صنفی فعال در شهر وجود دارند که مشاغل عمده آنها عبارتند از : خوار و بار فروشی ، آهنگری ، تعمیر موتورسیکلت ، نانوایی ، ابزارفروشی ، آرایشگری ، تأسیسات ، قصابی و … میباشد.
تعداد 2 شعبه بانکی (صادرات و کشاورزی ) در این شهر موجود میباشد.
ویژگیهای شهرسازی و معماری شهر خالدآباد
این شهر با قدمتی دیرینه همپای سیلک کاشان بوده و کارشناسان با بررسی محوطههای باستانی شهر (تپه ابوذر و مسی) بر این امر صحّه میگذارند که مردمانی که در گذشته در این خطه زندگی میکردند مردمانی آشنا با صنعت روز بوده و از آثار زیستی که از منطقه خالدآباد بدست آمده محدوده زندگی مردم خالدآباد در ادوار گذشته در دایرهای به قطر 3 کیلومتر بوده است.
قدیمیترین محله شهر محله توده میباشد و همانطور که از نامش پیداست مرکز آبادی بوده و بعدها دو محله دیگر به نام حصارو و قلعهنو بوجود آمدند. وضعیت سکونت در گذشته بصورت قلعهای و دستهجمعی بوده که متأسفانه این قلعهها بدست جهالت تخریب گردیدند. بعدها به مرور زمان مردم از زندگی در قلعهها به شهرنشینی روی آوردند. بافت ساختاری منازل همچون دیگر شهرهای کویری بصورت حیاط مرکزی (اندرونی) به این صورت که اطاقها در دو یا سه طرف حیاط قرار میگرفتند و اطاقهای تابستانی و زمستانی پنجرهای کوچک داشتند که ساکنین را از گزند سرما و گرما حفظ کنند از دیگر مشخصههای منازل قدیمی سقفهای گنبدی شکل و وجود هشتی و سرداب در اغلب ساختمانها میباشد که از سرداب برای سکونت در گرمترین روزهای سال استفاده میشد.
خانه آقاگل که یکی از قدیمیترین خانههای به جا مانده است ماکتی کوچک از خانه طباطبایی کاشان با همان ویژگیها میباشد. کوچههای محله قدیمی اکثراً تنگ و باریک با دیوارههای بلند بوده تا در روزهای گرم دیوارها برروی هم سایه افکنده و گرما کمتر احساس شود اما در محلههایی که بعداً بوجود آمدند کوچهها بواسطه شترداری عریضتر گردیدند.
بررسی کلی برروی ساختمانهای خالدآباد در زمان گذشته و حال مؤید این مطلب است که تمام ساختمانها بطوری احداث شدهاند که یکی از اضلاع برراستای جهت قبلع عمود است. به عبارتی دیگر همواره ازطرف سازندگان و معماران موقعیت و قرارگیری ساختمانها دقیقاً در راستای جهات اصلی جغرافیایی قرار نگرفته است یعنی باتوجه به اینکه امتداد جهت قبله با راستای شمال جغرافیایی دارای زاویه 15 تا 30 درجه میباشد. ساختمانها دقیقاً در راستای قبله احداث شدهاند که خود بیانگر ویژگیهای اقلیمی و نیز فرهنگی این منطقه است. لازم بذکر است تنها اثر قدیمی بنا شده در خالدآباد که براساس قرارگیری درراستای جهات اصلی جغرافیایی بنا گردیده بقعه معروف به بقعه باباحاجی میباشد که براساس اصول ساختمانی معماران یزدی ساخته شده است.
رزومه ی شهرداران خالدآباد
شهرداری خالدآباد در تاریخ 17/12/1383 تاسیس گردیده است .
اولین شهردار خالدآباد: نام و نام خانوادگی: هومن شیروانیان دهکردی فرزند: مصطفی متولد 1349 تحصیلات: لیسانس مهندسی کشاورزی گرایش علوم دامی تاریخ و مدت فعالیت در شهرداری: از تاریخ 17/12/1383 لغایت 20/2/1386 به مدت 2 سال و 2 ماه رزومه کاری: 1- از سال 1380 الی 1382 مسئول فنی بخشداری برخوار 2- از سال 1382 الی 17/12/1383 دهیار شاپورآباد برخوار 3- از 17/12/1383 الی 20/2/1386 شهردار خالدآباد 4- از سال 1386 شهردار نیک آباد دومین شهردار خالدآباد: نام و نام خانوادگی: بابک جعفری قوام آبادی فرزند ایرج متولد 1352 تحصیلات : لیسانس مهندسی کشاورزی گرایش خاک شناسی – دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی (MBA) تاریخ و مدت فعالیت در شهرداری خالدآباد : از تاریخ 1/4/1386 لغایت 23/8/1388 به مدت 2 سال و 5 ماه رزومه کاری: 1- از سال 1387 الی 1380 کارشناس فضای سبز شهرداری کاشان 2- از سال 1380 الی 1382 مدیر بازرگانی شرکت کافی کولا 3- از سال 1382 الی 1385 مسئول فضای سبز شهرداری خوراسگان 4- از سال 1385 الی 1/4/1386 مدیر مجتمع فرهنگی ولایت شهرداری خوراسگان 5- از 1/4/1386 الی 23/8/1388 شهردار خالدآباد 6- از 24/8/1388 معاونت فضای سبز شهرداری منطقه 20 تهران سومین شهردار خالدآباد: نام و نام خانوادگی: محمدرضا سرافرازی خالدی فرزند علی متولد 1354 تحصیلات: لیسانس مهندسی عمران تاریخ استخدام در شهرداری خالدآباد: 1/5/1384 بعنوان مسئول فنی و شهرسازی تاریخ شروع بکار در پست شهردار خالدآباد: 13/11/1388 رزومه کاری: 1- از سال 1378الی 31/4/1384 : مسئول فنی و سرپرست کارگاه در پروژه های شهرک سازی ، انبوه سازی و راهسازی شرکت ساختمانی صدر عمران تهران 2- از 1/5/1384الی 1/3/1386 : مسئول دفترفنی و کارشناس شهرسازی شهرداری خالدآباد 3- از 1/3/1386 الی 1/4/1386 : سرپرست شهرداری خالدآباد 4- از 1/4/1386 الی 23/8/1388 : مسئول دفترفنی و کارشناس شهرسازی شهرداری خالدآباد 5- از 24/8/1388 : شهردار خالدآبادمعرفی اعضای شورای اسلامی شهر خالدآباد
معرفی اعضای شورای اسلامی شهر خالدآباد
روی عکس کلیک بفرمایید
نقشه ی راهنمای شهر خالدآبادنحوه ی شهادت امام زاده آقا علی عباس سند شماره 1
نحوه ی شهادت امام زاده آقا علی عباس سند شماره 2
معرفی آثار باستانی شهر خالدآباد
هویت ، فرهنگ و اصالت یک قوم را باید در پیشینه آن قوم جستجو کرد. شهر خالدآباد مثل همه شهرها و روستاهای کنار کویر از هویت و فرهنگ نیاکان سرشار است. تاکنون بیش از 40 اثر تاریخی در شهر خالدآباد شناسایی شده اند که شاخص ترین این آثار و ابنیه عبارتند از :
(0برای مشاهده توضیحات کامل هر اثر برروی نام آن اثر کلیک نمایید)
- مسجد بیرین با قدمتی بالغ بر 800 سال متعلق به دوره ایلخانی
- محوطه تاریخی ابوذر با قدمتی بالغ بر شش هزار سال متعلق به عهد مفرغ
- محوطه تاریخی تپه مسی باقدمتی بالغ بر شش هزار سال متعلق به عهد مفرغ
- خانه آقاگل انصاری خالدی متعلق به عهد قاجاریه
- حمام توده (حمام خزینه ای) متعلق به دوره قاجار
- مسجد ورگرموئه متعلق به عهد صفویه
- کاروانسرا (بارانداز) باقدمتی بالغ بر 400 سال
- بقعه باباحاجی متعلق به دوره صفویه
- خانه ایرج خواجه امیری
- خانه صولتی
- خانه حاج عباس آقا امیرسعیدی
- خانه حائری
- بازارچه قنات
محتویات این صفحه در آینده کاملتر خواهد شد.
پیوست ها:
محوطه تاریخی ابوذر | [محوطه تاریخی ابوذر شهر خالدآباد] | 121 kB |
خانه آقاگل | [خانه تاریخی آقاگل شهر خالدآباد] | 158 kB |
بقعه باباحاجی | [بقعه تاریخی باباحاجی شهر خالدآباد] | 161 kB |
کاروانسرای شهر خالدآباد | [کاروانسرا (بارانداز) شهر خالدآباد] | 182 kB |
مسجد بیرین خالدآباد | [مسجد تاریخی بیرین شهر خالدآباد] | 133 kB |
حمام خزینه ای | [حمام باستانی شهر خالدآباد] | 180 kB |
محوطه تاریخی تپه مسی | [محوطه تاریخی تپه مسی شهر خالدآباد] | 139 kB |
قرآن خطی | [قرآن های خطی شهر خالدآباد] | 168 kB |
مسجد ورگرموئه | [مسجد ورگرموئه شهر خالدآباد] | 157 kB |
مطالب مشابه :
گزارشي از فعاليتهاي بعثه رهبری در اصفهان
دفتر زیارتی آل یاسین اصفهان فلاورجان53155 تقاطع خیابان شریعتی و بقیع ابتدای خیابان شریعتی
گزارشي از فعاليتهاي بعثه رهبری در اصفهان
زیارتی ثامن الائمه از اصفهان،دفتر زیارتی فدک از خمینی شهر و دفتر زیارتی راهیان
تاریخ پرواز های مرحله اول عمره 91 استان اصفهان
(دفتر زیارتی 11/17 53052 ثامن الایمه 7 جواد الائمه 2287560 اصفهان 12 مدينه
نام، آدرس و تلفن زائرسراهای مشهد مقدس
زائر سرای سوم شعبان اصفهان زائرسرای ثامن الائمه زائرسرای دفتر تبلیغات
تشکیل کلاس های آموزش قرائت قران ویژه خواهران در مهرجان
اژانس زیارتی استان اصفهان می باشد که قرانی ثامن الائمه خوروبیابانک
معرفی شهر زیارتی تاریخی خالدآباد
معرفی شهر زیارتی شهر خالدآباد از توابع شهرستان نطنز واقع در استان اصفهان در بیست و
زیارتگاه امامزاده های بن
کرکن اصفهان مدفون می و دلپذیر زیارتی و سیاحتی حضرت ثامن الائمه
برچسب :
دفتر زیارتی ثامن الائمه اصفهان