راهنمای ارسال صورت معاملات فصلی موضوع ماده 169 ق.م.م
راهنمای ارسال صورت معاملات فصلی موضوع ماده 169 ق.م.م نویسنده: جامعه سردفتران ودفتریاران استان سمنان - ۱۳٩٢/۱٢/۱٧
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی موضوع بندهای الف و ب ماده 59 قانون مالیاتهای مستقیم مکلفند از تاریخ 1391/01/01 فهرست معاملات خود را بصورت الکترونیکی (بر اساس سال شمسی) ، تا یک ماه پس از پایان هر فصل بصورت الکترونیکی از طریق پرتال سازمان به اداره امور مالیاتی ذیربط ارسال فرمایند.
مهلت تسلیم و ارسال یا تکمیل فهرست اطلاعات معاملات چهار فصل سال 1391 ( بهار ، تابستان ، پاییز و زمستان ) و سه فصل اول سال 1392 ( بهار ، تابستان و پاییز ) تا تاریخ 28 اسفندماه سال جاری تمدید شده است. (لینک منبع)
جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن های 17- 33967515 تماس حاصل فرمائید.
برای مشاهده راهنمای تصویری ارسال صورت معاملات فصلی ، ادامه مطلب را مطالعه کنید.
دو روش برای ثبت و ارسال اطلاعات معاملات در سامانه پیش بینی شده است.
1- روش برخط (online): این روش برای آن دسته از مودیانی می باشد که در سامانه الکترونیکی ثبت نام مودیان ،حداقل مرحله پیش ثبت نام و اعتبار سنجی مربوطه را پشت سر گذاشته و کد کاربری و کلمه عبور مرحله دوم را از طریق پاکات پستی مخصوص مربوطه دریافت نموده اند. برای این دسته از مودیان گرامی با ورود به سامانه، امکان ثبت هر یک از فرم های زیر برحسب نوع اطلاعات فراهم می باشد.
- ثبت گزارش خرید- ثبت گزارش فروش
- ثبت اطلاعات پرداخت قراردادها
- ثبت گزارش امتناع
پس از تکمیل اطلاعات هر فرم با استفاده از ثبت نهایی، اطلاعات در سیستم ثبت و امکان هیچگونه تغییر یا ورود مجدد نیست.
2- روش غیر برخط(offline) : مودیانی که از سیستم های رایانه ای خرید و فروش استفاده می نمایند، می توانند در سامانه اینترنتی سازمان امور مالیاتی قالب مورد نظر این سازمان را با هماهنگی متخصصین مربوطه به ویژه تولید کنندگان این گونه نرم افزارها به طور مستقیم از سیستم کامپیوتری خود دریافت و در قالب مذکور وارد (Import ) نمایند، و با استفاده از نرم افزار کنترلی و ارسال اطلاعات با اتصال به شبکه اینترنت مبادرت به ارسال اطلاعات به طور یکجا نموده و رسید دریافت نمایند.
برای دریافت راهنمای استفاده از سامانه برخط(آنلاین) ارسال صورت معاملات مودیان مالیاتی و فهرست سوالات رایج در خصوص سیستم اطلاعات معاملات مودیان اینجا کلیک کنید.
برگرفته از فهرست سوالات:
سوال 3 : برای اتصال به سامانه آنلاین از چه مرورگری استفاده شود؟
پاسخ : Internet Explorer 8 یا بالاتر
سوال 8 : آیا دفاتر اسناد رسمی مکلف به اجرای دستورالعمل 169 مکرر می باشند؟
پاسخ : بر اساس دستورالعمل اجرایی ماده 169 مکرر کلیه اشخاص حقوقی و حقیقی موضوع بند "الف" و "ب" ماده 95 قانون مالیاتهای مستقیم از جمله دفاتر اسناد رسمی مکلف به اجرای دستورالعمل مذکور می باشند.
سوال 9 : دفاتر اسناد رسمی برای اجرای ماده 169 مکرر مکلف به ارسال چه اطلاعاتی هستند؟
پاسخ : دفاتر اسناد رسمی باید مبالغ دریافتی بابت ثبت قراردادها ، معاملات ، اسناد و ... را که تحت هر عنوان از جمله "کارمزد" و "حق التحریر" از مشتریان برای انجام امور مربوطه دریافت می نمایند در فهرست فروش و کلیه هزینه ها بابت خریدهای انجام پذیرفته را در فهرست خرید ثبت و ارسال نمایند. لازم به توضیح است ارسال مبالغ قرارداد بین متعاملین ، متصالحین و ... به هیچ عنوان ضروری نیست و ارتباطی با تکالیف دفاتر اسناد رسمی در اجرای ماده مذکور را ندارد.
سوال 22 : مشمولین اجرای دستور ماده 169 مکرر قانون مالیاتهای مستقیم چه اشخاصی هستند؟
پاسخ (بند 15) : صاحبان دفاتر اسناد رسمی
مطالب مرتبط: اصلاحیه دستورالعمل اجرائی شماره 24468/200/ص مورخ 90/10/27 موضوع ماده 169 مکرر قانون مالیاتهای مستقیم اصلاحی مصوب 80/11/27
ورود به سامانه ارسال الکترونیکی صورت معاملات
راهنمای تصویری ارسال اطلاعات به صورت برخط(آنلاین)
لطفا تا بارگذاری کامل تصاویر چند لحظه منتظر بمانید
از آنجا که پیشنهاد شده این عملیات را با Internet Explorer انجام دهید ، ابتدا تنظیمات زیر را در Internet Explorer خود اعمال کنید:
از منوی Tools گزینه Internet Option را انتخاب کرده و سپس از سربرگ Privacy قسمت Pop-up Blocker چک مارکTurn on Pop-up Blocker را بردارید.
بعد از اعمال این تنظیمات ، وارد سایت سامانه عملیات الکترونیکی مودیان مالیاتی به نشانیhttp://www.tax.gov.ir شوید.
از منوهای سمت راست ، روی صورت معاملات فصلی کلیک کنید.
پنجره کوچی در پایین همان قسمت باز خواهد شد.
روی ورود به سامانه کلیک کنید.
وارد صفحه سامانه ارسال صورت معاملات (169 مکرر) و گزارش خرید و فروش الکترونیکی خواهید شد.
در قسمت پایین سمت چپ صفحه ، روی ورود به سامانه ارسال الکترونیکی صورت معاملات کلیک کنید.
وارد صفحه زیر خواهید شد:
با کد کاربری و کلمه عبور خود وارد سامانه شوید.
بعد از ورود به سامانه ابتدا باید اداره کل را مشخص کنید
دقت کنید اداره کل خود را صحیح انتخاب کنید
در طریق لینک صفحه اصلی و یا زیر منوهای ابزار می توانید به "ثبت گزارش خرید" و "ثبت گزارش فروش" دسترسی پیدا کنید
در این آموزش ، فقط قسمت ثبت گزارش فروش توضیح داده می شود.
بر روی ثبت گزارش فروش کلیک کنید
وارد صفحه زیر خواهید شد:
اکنون روی ایجاد کلیک کنید
وارد صفحه زیر خواهید شد:
در این صفحه باید سال و فصل را تعیین کنید.
بعد از مشخص کردن سال و فصل روی ثبت و جدید کلیک کنید تا ضمن ذخیره فصلی که مشخص کردید ، سیستم آماده ثبت فصل بعدی شود.
باید 7 ردیف ایجاد کنیم: بهار 1391 ، تابستان 1391 ، پاییز 1391 ، زمستان 1391 ، بهار 1392 ، تابستان 1392 و پاییز 1392. برای زمستان 1392 بعد ، تا پایان فروردین 1393 مهلت داریم.
زمانی که آخرین فصل ، یعنی زمستان 1392 را مشخص کردید ، به جای ثبت و جدید ، روی ثبت کلیک کنید تا به صفحهثبت گزارش فروش بازگردید که مطابق شکل زیر در آن 7 رکورد ایجاد شده است.
اکنون نوبت وارد کردن میزان درآمد و اعداد و ارقام مربوط به هر فصل است.
برای اینکار ، روی سطر فصل مورد نظرتان دوبار کلیک کنید تا وارد صفحه زیر شوید:
بعد از وارد شدن به صفحه فصل مورد نظرتان ، برای وارد کردن اعداد ، روی گزینه ایجاد کلیک کنید.
پنجره جدید مطابق شکل زیر باز خواهد شد:
گزینه معاملات کمتر از 10% مبلغ حد نصاب را تیک بزنید.
دقت کنید اگر حق التحریر سندی برابر یا بیش از مبلغ حد نصاب (8.800.000 ریال) باشد ، بدون آنکه گزینه معاملات کمتر از 10% مبلغ حد نصاب را تیک بزنید ، باید اطلاعات مربوط به آن سند را جداگانه وارد کرده و بقیه اسناد باقیمانده را به صورت تجمیعی (به روش زیر) وارد کنید.
صفحه به شکل زیر تغییر شکل خواهد داد:
اکنون میزان درآمد فصل مربوطه را در کادر مبلغ خالص(تجمیعی) وارد کنید. میزان درآمد شما در این قسمت ، همان است که زمان واریز مالیات بر ارزش افزوده محاسبه کرده و برابر آن مالیات و عوارض را پرداخت کرده بودید.
اگر سوابق مالیات بر ارزش افزوده خود را در اختیار دارید ، می توانید از اعداد مندرج در آن کادرهای مالیات بر ارزش افزوده(تجمیعی) و عوارض ارزش افزوده(تجمیعی) را هم تکمیل کنید. در غیراینصورت این دو کادر را به صورت دستی محاسبه و وارد کنید. دقت کنید میزان مالیات و عوارض ارزش افزوده در سال 1391 برابر 5% و در سال 1392 برابر 6% است.
ضمنا سوابق آمار ارسالی مالیات بر ارزش افزوده شما در سایت http://www.evat.ir در دسترس است.
اگر دقت کرده باشید مبلغ کل به صورت خودکار محاسبه شده است. این همان مبالغی است که شما از مشتری خود دریافت کرده بودید (نه میزان درآمد شما)
در نهایت روی ثبت کلیک کنید تا پیغام اطلاعات با موفقیت ذخیره شد نمایش داده شود.
به صفحه مربوطه به فصل جاری بازخواهید گشت.
در این صفحه روی بازگشت کلیک کنید تا به صفحه ثبت گزارش فروش بازگردید و همین عملیات را برای سایر فصول هم تکرار کنید.
بعد از اینکه تمام فصول را تکمیل کردید ، باید اطلاعات هر فصل را ثبت نهایی کنید.
برای اینکار در صفحه ثبت گزارش فروش روی هر فصل دوبار کلیک کنید تا وارد صفحه مربوط به آن فصل شوید.
همانطور که مشاهده می کنید ، اطلاعات مالی در این صفحه نمایش داده شده است.
روی ثبت نهایی کلیک کنید تا صفحه زیر نمایش داده شود:
بعد از بررسی مجدد ، روی تایید کلیک کنید تا پیغام اطلاعات با موفقیت ذخیره شد نمایش داده شود.
بعد از کلیک بر روی OK صفحه به صورت زیر تغییر شکل خواهد داد:
روی گزینه چاپ کلیک کنید و اطلاعات صفحه را چاپ کنید. علاوه بر آن می توانید برای چاپ جزئیات ، روی چاپ جزئیاتکلیک کنید و در صفحه جدیدی که باز خواهد شد ، اطلاعات آن صفحه را هم ذخیره و چاپ کنید.
بعد از چاپ اطلاعات ، صفحه را با کلیک بر روی انصراف ببندید.
مشاهده خواهید کرد که قسمت ثبت نهایی به چاپ اطلاعات تغییر وضعیت داده و این به معنی آن است که امکان ویرایش اطلاعات وجود ندارد.
همین عملیات ها را برای سایر فصول هم تکرار کنید. هر فصل را باید جداگانه ثبت نهایی کرده و برای آن کد رهگیری دریافت کنید.
بعد از اینکه برای تمام فصول کد رهگیری دریافت کردید ، در صفحه ثبت گزارش فروش مشاهده خواهید کرد که کد رهگیری تمام فصول درج شده است.
تمام شد ، به همین سادگی !
http://tehran778.persianblog.ir
آموزش تکمیل و ارسال صورت معاملات فصلی به صورت آفلاین :
برای تکمیل و ارسال صورت معاملات فصلی به صورت آفلاین ابتدا به سایت سازمان امور مالیاتی کشور به نشانیhttp://www.tax.gov.ir/Entrance/ مراجعه نموده و در سمت راست روی لینک صورت معاملات فصلی کلیک نمایید و وارد صفحه مربوطه شوید و در پایین صفحه روی لینک " دریافت نرم افزار غیربرخط " کلیک نمایید و نرم افزار را دنلود نمایید.
فایل نرم افزار به صورت فشرده می باشد پس از باز کردن پوشه مربوطه روی فایل اجرایی کلیک نموده و نرم افزار را نصب نمایید. پس از نصب نرم افزار در پوشه نرم افزار دنلود شده روی فایل اکسس TTMS.mdb راست کلیک نموده و فایل Extract to the specified folder را انتخاب نمایید و آنرا در مسیر دلخواه در یکی از درایوهای خود ذخیره نمایید. سپس به پوشه مورد نظر رفته و روی فایل اکسس راست کلیک و گزینه کپی را انتخاب نمایید و قبل از Paste کردن باز هم روی فایل مورد نظر راست کلیک نموده و گزینه Rename را انتخاب نمایید و نام فایل مورد نظر را تغییر دهید به عنوان مثال TTMS 1-Bahar 91 ( بهتر است نام فصول را قید نمایید تا هنگام انتخاب فایل اکسس هنگام تکمیل به راحتی بتوانید فصل مورد نظر را انتخاب نمایید) و شش بار فایل مورد نظر را Paste نموده و نام آنرا برای فصل و سال مورد نظر تغییر دهید.
حال روی شورتکات برنامه در دسکتاپ کلیک نموده و برنامه را اجرا نمایید . با باز شدن برنامه تصویر زیر را مشاهده می نمایید از شما می خواهد فایل اکسس مورد نظر را انتخاب نمایید.
برای انتخاب فایل اکسس روی گزینه " انتخاب فایل اکسس " در گوشه بالای سمت راست کلیک نموده و به مسیر فایلهای اکسس که قبلا با نام فصول ذخیره نموده اید رفته و فایل اکسس فصل و سال مورد نظر را انتخاب نمایید.
پس از انتخاب فایل اکسس مورد نظر روی " ورود اطلاعات فروش " در بالای برنامه کلیک نمایید.
در کارد باز شدهتیک گزینه « معاملات کمتر از 10% مبلغ حد نصاب برای ثبت مجموع فاکتورهایی با مبلغ هر فاکتور کمتر از 8008000 ریال از این گزینه استفاده شود» را بزنید و در قسمت «مبلغ خالص ( تجمیعی)» جمع کل حق التحریر سه ماهه مورد نظر و در قسمت «مالیات ارزش افزوده ( تجمیعی )» مالیات واریزی و در قسمت «عوارض ارزش افزوده ( تجمیعی)» مبلغ عوارض واریزی را قید نمایید ( منظور از مالیات و عوارض همان مالیات و عوارض درصد ارزش افزوده می باشد.) که این مبالغ را می توانید از روی فرم های اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده که در پایان هر فصل ارسال نموده اید تکمیل نمایید. اگر پرینت این اظهار نامه ها را در اختیار ندارید می توانید با مراجعه به لینک http://www.evat.ir/vatlogin/frmtaxreturnview.aspx به سوابق اظهارنامه های مالیات بر ارزش افزوده خود دسترسی یابید.) (نکته: در صورتی که سندی ثبت شده باشد که حق التحریر آن بیش از مبلغ 8008000 ریال باشد بایستی اطلاعات مرتبط به آن سند را مجزا ارسال نمود)
پس از ورود اطلاعات خواسته شده روی گزینه ثبت کلیک نمایید تا اطلاعات ثبت گردد.سپس روی گزینه انصراف در کادر جدید باز شده کلیک نمایید و به تب " عملیات " در سربرگ نرم افزار رفته و روی گزینه " ارسال اطلاعات فروش " کلیک نمایید
در کادر باز شده فصل مورد نظر را انتخاب و سال مورد نظر را نیز دستی وارد نمایید و روی گزینه " تایید و ادامه " کلیک نمایید.
در صفحه باز شده روی گزینه " بررسی داده ها کلیک نمایید.
و مشاهده می کنید که پیام زیر ظاهر می گردد.
آنرا تایید نمایید. تا اطلاعات کلی برای ارسال در بالای صفحه ظاهر گردد. ارقام آنرا چک نموده و از صحت ان اطمینان حاصل نمایید.
حال روی گزینه " ارسال اطلاعات / تحویل سی دی به سازمان " کلیک نمایید. ( چون ارسال اطلاعات برای کسانی است که نام کاربری و رمز عبور خود را دریافت نکرده اند) روی گزینه " نام کاربری ندارم کلیک نمایید.
مشاهده می کنید که پیام زیر ظاهر می گردد.
حال به قسمت خواسته شده مراجعه نمایید.( روی گزینه های انصراف کلیک نموده و از این قسمت خارج شوید و به صفحه اصلی نرم افزار برگردید) و در تب " انتخاب فایل " روی گزینه " مشخصات و صحت سنجی " کیلک نمایید. و در این قسمت گزینه " فروش " را انتخاب نمایید.
در کادر باز شده اطلاعات خواسته شده را تکیمل نمایید
( اطلاعات توسط سردفتر تکمیل شود و بند " ب " انتخاب گردد) سپس روی ثبت اطلاعات کلیک گردد.تا پیام زیر را مشاهده کنید.
پس از ثبت اطلاعات گزینه " چاپ صفحه " فعال می شود. دو نسخه از ان پرینت گرفته یکی برای دارایی و یکی برای بایگانی دفترخانه ، و فایل اکسس فصل و سال تنظیم شده را بایستی روی یک سی دی رایت نمایید( برای هر فصل یک پرینت و یک عدد سی دی حاوی فایل اکسس تهیه نمایید). به همین ترتیب برای سایر فصول و سالهای خواسته شده عمل نمایید. در نهایت بایستی هفت عدد سی دی و هفت برگ کاعذ پرینتی که به امضا سردفتر رسیده تهیه نموده و تحویل اداره دارایی خود نمایید.
البته توصیه می کنم همکارانی که نام کاربری و رمز عبور خود را دریافت نموده اند از طریق آنلاین کارهای خود را انجام دهند چون از طریق آنلاین راحت تر و کم دردسر تر است و نیازی به پرینت و تهیه سی دی و تحویل به دارایی محل نیست. البته امیدوارم که دفاتر با رایزنی کانون محترم از شمول این ماده خارج شوند و یا تصمیماتی اتخاذ شود که در آینده با هماهنگی با اداره ثبت این اطلاعات از اداره ثبت دریافت شود . هر چند که این اطلاعات موازی کاری با اظهار نامه مالیات بر ارزش افزوده و همچنین دفتر درآمد و هزینه است.
http://notary4.blogfa.com/
مطالب مشابه :
دانلود آخرین نسخه نرم افزار گزارش فصلی خرید و فروش ۳ ماهه
گزارش فصلی خرید و فروش دوره ورود به سامانه ارسال الکترونیکی صورت معاملات این
مهلت ارسال و آخرین نسخه نرم افزار گزارش فصلی خرید و فروش ۳ ماهه پاییز
مهلت ارسال و آخرین نسخه نرم افزار گزارش فصلی خرید و فروش در سامانه الکترونیکی ثبت
مهلت ارسال و آخرین نسخه نرم افزار گزارش فصلی خرید و فروش ۳ ماهه
مهلت ارسال و آخرین نسخه نرم افزار گزارش فصلی خرید و فروش به نقل از سامانه الکترونیکی
راهنمای ارسال صورت معاملات فصلی موضوع ماده 169 ق.م.م
که در سامانه الکترونیکی خرید و فروش الکترونیکی معاملات فصلی کلیک
سامانه ارسال صورت معاملات (169 مکرر) و گزارش خرید و فروش الکترونیکی
سامانه ارسال صورت معاملات و گزارش خرید و فروش الکترونیکی. گزارش فصلی, مودیان, خرید.
راهنمای تصویری ارسال صورت معاملات فصلی موضوع ماده 169 ق.م.م
که در سامانه الکترونیکی ثبت خرید و فروش الکترونیکی ضمن ذخیره فصلی که مشخص
دانلود آخرین نسخه نرم افزار گزارش فصلی خرید و فروش ۳ ماهه
دانلود آخرین نسخه نرم افزار گزارش فصلی خرید و فروش که در سامانه الکترونیکی ثبت نام
آموزش تکمیل و ارسال صورت معاملات فصلی به صورت آفلاین
آموزش تکمیل و ارسال صورت معاملات فصلی به الکترونیکی وجوه مورد خرید و فروش
دستورالعمل اجرايي ارسال گزارش خريد و فروش سه ماهه (فصلی) داروخانه
دستورالعمل اجرايي ارسال گزارش خريد و فروش سه ماهه (فصلی) خرید و فروش فصلی *سامانه
برچسب :
سامانه الکترونیکی خرید فروش فصلی