آشنایی با روستای خلج مالمیر

روستای خلج در استان مرکزی و از توابع شهر اراک و شازند ، در بخش سربند واقع شده ، برای رفتن به خلج ، از خروجی شهر شازند ، به سمت آستانه و گردنه زیبای سرسخت و پاکل و با عبور از هندودر و خنادره و مالمیر به دهات خلج می رسیم .

خلج از سمت جنوب به شهر بروجرد و دشت سیلاخور منتهی میشود که با عبور از تواندشت و بیاتان ، در محلی به نام تک درخت وارد جاده بروجرد می شود .

از گذشته های دور تا کنون ، اهالی خلج برای رفع نیازهای شهری ، هم به اراک می روند و هم به بروجرد ، فاصله از اراک حدود ۴۵ کیلومتر و از بروجرد نیز حدود ۴۵ کیلومتر است .

به جهت مجاورت خلج با روستای مالمیر و اهیمت و شهرت بیشتر مالمیر ، این روستا به خلج مالمیر شهرت یافته است .

روستای خلج در دهه ۵۰ و قبل از آن ، جمعیت زیادی داشته ، بطوری که در هر حیاط  چندین خانواده با هم زندگی می کردند ، رفته رفته به دلیل مهاجرتهای بی رویه در دهه ۵۰ و ۶۰  جمعیت روستا کاهش یافت و در حال حاضر حدود ۱۵۰نفر می باشد ،  البته در فصل تابستان و تعطیلات عید نوروز ، این جمعیت چند برابر میشود .

نسل جدید و مهاجرین خلج ، اغلب در شهرهای اراک - بروجرد - دورود - و بخش اعظمی از آنها در تهران ( پاکدشت - ورامین - افسریه - تهرانپارس - لویزان - سرآسیاب دولاب ) ساکن هستند .  

در سالهای اخیر ، بسیاری از مردم و بویژه بازنشستگان مهاجر ، جهت آرامش بیشتر و فرار از زندگی در شهرهای بزرگ ، به خلج بر می گردند ، و بسیاری دیگر نیز خانه های تابستانی در خلج برای خودشان دست و پا کرده اند.

خلج دارای آب لوله کشی ، برق و تلفن و گاز  می باشد ، همچنین خلج دارای مدرسه ابتدایی است ( با تعداد  ۱۰ دانش آموز ) و برای مقطع راهنمایی و دبیرستان ، دانش آموزان به روستاهای بزرگتر مثل مالمیر و هندودر می روند .

در دهه ۴۰ و ۵۰ خلج دارای حمام عمومی ( خزینه ) بود که در دهه ۶۰ حمام عمومی با سبک شهری ساخته شد و امروزه اهالی در خانه خود حمام ساخته اند .

امامزاده غایب از اماکن مقدس برای خلجی ها بوده و نذر و نیاز ها و مراجعات هیئت سینه زنی در روز عاشورا و همچنین حضور زائرین از روستاهای مجاور ، از موارد قابل توجه این امام زاده می باشد .

خلج دارای دو مسجد ( مچد ) قدیمی است ، که یکی آنها در سالهای اخیر ، به همت اهالی و کمک مالی خیرین مهاجر و شهر نشین ، کاملا تخریب و به شکل نوین و مطلوبی نوسازی و به نام مسجد باب الحوائج نامگذاری شده  .

زبان مردم خلج ، ترکی قشقایی و شغل غالب اهالی کشاورزی و دامداری است ، از جمله محصولات کشاورزی  : گندم ، جو ، یونجه و نخود و لوبیا و میوه های مختلف مثل گردو ، بادام ،زرد آلو ، آلبالو ، سیب ،هلو ، انگور .. و انواع سیفی جات و سبزیجات است که بیشتر جنبه خودکفایی و در حد مصرف خانوارها کاشته میشود .

روستای خلج دارای باغ و بیشه ها و چشمه ها و طبیعت زیبایی است که از جمله آنها : باغ و چشمه صفایه ، هرنگ ، مرفیج ، قز بولاغی ، اریگ بولاغی ، قلته ، گدیگ ، سوماخلی ، فرح چمه ، عباس آباد دره سه ، آقا دره سه ،خانمی دره سه ، نوه گله ، اسماعیل آباد باغه ، تک درخت و همچنین چشم اندازهای کوه کارگاه ، کوه تپار - کوه قره گینه - کدیگ و صخره زیبای شیش می باشد .

یکی از مشکلات سالهای اخیر در منطقه ،کاهش بارش برف و باران و کمبود ذخایر آبی است که اهالی را با مشکلات عدیده روبرو کرده است .

در سالهای دور ( دهه ۴۰ و ۵۰ ) مردمان خلج ، در فصل زمستان که کار کشاورزی تعطیل می شد ، برای کار و کسب درآمد به تهران رفته و به کارگری ساختمان و کار در  گرمابه ها وحمام عمومی ( که آن زمان برو بیایی داشتند ) مشغول می شدند ، در دهه ۶۰ و ۷۰  نسل جوان و جدیدترها به کارهای صنعتی و فنی از قبیل اطاقسازی اتوبوس و تراشکاری و ..... روی آوردند و برخی هم به سمت درس و دانشگاه رفته و در مشاغل ادرای و دولتی و مهندسی مشغول شدند .

نام خانوادگی خلجی ها : کرمی - سرایی - پاپی - تقوایی - سلیمانی - علیخانی - زمانی - پیرهادی - گرشاسبی و میرجمالی است .

معرفی چهره های شاخص که به هر دلیلی برای اهالی خلج ، برجسته و شناخته شده تر هستند ، خالی از لطف نیست :

شهیدان : قدرت اله گلمحمدی و امیر پاپی

کدخدایان : کدخدا باقر ، کد خدا خدا رحم - کدخدا اسماعیل

چهره های مقبول و تاثیر گذار: حاج غلامحسین سراییآقا ریحان میرجمالی - علی اکبر سرایی - حاج رحم خدا کرمی - حاجی خدارحم کرمی - عباس معینی - معمار شکر اله  و ..  که اغلب این نفرات به رحمت خدا رفته اند .

رانندگان قدیمی : امین الله تقوایی ( پدر بنده ، که در قدیم تراکتور و سپس نیسان و بعد مینی بوس داشتند ) - شکر خدا سرایی و مرحوم حبیب سرایی .

مغازه داران : مصطفی میرجمالی ( تعاونی مصرف )- شیخ محمد زمانی - حسین پاپی 

کشاوزران نمونه : رضا گلمحمدی ( معروف به رضا کشاورز )- حاج محمد سرایی ( نظر علی ) ، صادق سرایی ،حجت سلیمانی

اعضاء شورای روستا : مردان گرشاسبی - احمد کرمی - حاجی پاپی

دهیار : مهدی پاپی ، برادر شهید امیر پاپی

ورزشکاران پر سابقه تر : حسن پاپی ( از قدیمی ها ) - عباس پاپی- رضا پاپی - رضا نوروزی - مصطفی تقوایی ( آقای گل دهه ۶۰ ) - عزت اله تقوایی ( خودم ،دروازه بان خلج در دهه ۷۰ ) - مرتضی تقوایی - علی کرمی و شهید امیر پاپی ( دروازه بان خوب خلج در دهه ۶۰ )

سایر چهره ها :رحم خدا کرمی ( رمخدا لوطی ) رحم خدا پیرهادی(رمخدا داشی)محمد هادی کرمی (  مامد هادی )، ذبیح گلمحمدی ( مش ذبی ) ، شیخ محمد زمانی ( شیخ مامد ) ، حجت سلیمانی (حجت عمه زا ) - شکرخدا گلمحمدی (شکری آملا ) ، عظیمی ( شمر )  - شوقعلی سلیمانی ( شوقعلی بورشله )  - حسین زمانی ( حسین احمد قلی ) - حاجی محمد گلمحمدی ( حاجی مد آقا ) - علی حسین پاپی ( قصاب ) - رضا سرایی - ولی و محمد علی کرمی ( ولی خاله زا ) - یوسف و عزیز ( عربعلی ) - نظام و عربعلی خانی ( قره داشله ) - قدرت پیرهادی (قدرت عباس آبادله ) محمد رضا تقوایی ( مش مامد رضا = پدر بزرگ بنده ) - حاجی عباس ( آتا ) - علی عباس - یوسف  و عباس ( عربعلی قره داشله )  - محمود ( دوشی )  - محمود  ( ذبی ) -  ناصر ( نبی ) -مردان ( تپه له ) - علی رحم ( آلا رم تپه له )و .... ( لازم به ذکر است برخی از افراد فوق به رحمت خدا رفته اند )

یکی از چهر ه های روشنفکر و متمایز خلج ، که در فرهنگ و ادبیات و شعر ، دستی بر آتش داشته و دفتر شعر و مرثیه و نوحه و روضه هایی از ایشان به جا مانده ، مرحوم خدا رحم کرمی بود که شعری در وصف خلج دارد که با این مطلع آغاز میشود :

ای خلج !  ای منزل و مآوای من        ای چومن طاووس و تو پرهای من

و ... خلاصه اینکه سختکوشی و همت ، و صداقت و راستی ، صفات مردان این دیار و مهربانی و محبت و سادگی ، صفات زنان خلج بوده و هست .

من ( عزت الله تقوایی ) متولد و بزرگ شده روستای خلج هستم ، و هر چه عشق و احساس در زندگی آموخته ام و هر چه خاطرات پاک داشته و دارم ، برمی گردد به خلج . 

به زبان شعر و با صدای رسا می گویم :

               زادگاهم خلج !!!!

                       بوسه بر خاکت ....

                                استواریت را می ستایم ....

                                                     به امید دیدار ......

                                                               به امید دیدار .....

نمایی از خلج از سمت تک درخت

باغ صفایه - یوخاره باغ

دره عباس آباد

حیاط حاجی مد آقا - آشاقه حاصار

حیاط مش مامد رضا  تقوایی - یوخاره حاصار

امام زاده غایب خلج

 

                      بفرمائید چای آتیشی - دره عباس آباد

 

              ریواس دره سوماخلی

نشاط صبحگاهی در فرح چمه - صحرای بابابزرگ

تکیه بر حیاط خاطره ها و کودکی 

پسرم امیر در            دالان آلته - گذرگاه کودکی و خاطره های ما

  بر فراز قله کوه کارگاه با مهندس جوان    ناصر گودرزی - خواهر زاده

 

باغ صفایه

 مش مامد رضا ( مش بابا )  و نتیجه هایش امیر و امیر حسین

درخت توت کنار مدرسه با بیش ار یکصد سال قدمت

منظر کوه کارگاه از هرنگ

گوسفندان محمود ( دوشی )

هرنگ - آسمان آبی خلج                    


مطالب مشابه :


یه لره ، یه ترکه

لحظه ها و احساس - یه لره ، یه ترکه - یادها و خاطره ها - موسیقی و شعر - گردش و ورزش




عزت الله انتظامی

عزت الله انتظامی در جشنواره بیست و یکم فیلم فجر با فیلم دیوانه ای از (ناصر تقوایی، ۱۳۵۱)




آشنایی با روستای خلج مالمیر

( عزت الله تقوایی ) متولد و بزرگ شده روستای خلج هستم ، و هر چه عشق و احساس در زندگی




دیالوگ به یاد ماندنی از آقای بازیگر

توی فیلم روسری آبی ، آقای عزت اله انتظامی عزت الله انتظامی و ناصر و آقای ناصر تقوایی




عزت الله انتظامي

7apple | هــفـت ســيـب - عزت الله انتظامي - لوگوی سایت: آخرین 1351 صادق کرده ( ناصر تقوایی )




عزت‌الله انتظامی بزرگ مرد تاریخ سینمای ایران

عزتالله انتظامی كه همزمان با افرادی چون علی حاتمی، ناصر تقوایی، داریوش مهرجویی و بهمن




خانه عزت الله انتظامی و موزه ملی هنر و سینما

سیــرون - خانه عزت الله انتظامی و موزه ملی هنر و سینما - ایران از نگاه سیرون




گزارش تصویری از مراسم عاشورا لرستانی ها در تهران

وبلاگ عزت الله تقوایی. جناب آقای جلال




خانه عزت الله انتظامی موزه می شود

خانه عزت الله انتظامی، بازیگر سرشناس فیلم های ایرانی برای تبدیل شدن به موزه به شهرداری




برچسب :