نعمت نعمتی «فن بیان و آیین سخنوری» را به ناشر سپرد

نعمت نعمتی از پایان نگارش کتاب تازه خود با نام "فن بیان و آیین سخنوری" و سپردن آن به ناشر خبر داد.

 

نعمت نعمتی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در خوزستان اظهار کرد: پنج سال قبل، نگارش کتاب "فن بیان و آیین سخنوری" را آغاز کردم و در این رهگذر، علاوه بر دانسته‌های خود به پژوهش در منابع گوناگون نیز پرداختم که خوشبختانه هفته گذشته ویرایش نهایی‌اش به اتمام رسید و آن را به ناشر سپردم.

 

نعمتی که  سی و اندی سال تجربه تدریس" فن بیان و آیین سخنوری"، "پرورش مهارت های ارتباطی"، "فن رهبری جلسات و مخاطب شناسی" و "اصول و فنون مذاکره" را در کارنامه آموزشی خود دارد ، در خصوص اهمیت فن بیان گفت: گوته می‌گوید "رفتار، آینه‌ای است که هر کس تصویر ذهنی خود را در آن نشان می‌دهد". رفتار و حرکات ما، عملکردهای ما، در زندگی، طرز برخورد، لباس پوشیدن و حتی طرز نگاه کردن، می‌تواند بخشی از شخصیت ما را نمایان سازد.اما به وسیله  گفت‌وگو و کلماتی که رد و بدل می‌کنیم و چگونگی به کار بردن آن‌ها ، لحن ، زیر و بم بودن صدا ، شفافیت یا خفگی صدا، عمق افکار و احساس خود را به دیگران منتقل می‌نماییم. به قول معروف: تا مرد سخن نگفته باشد/ عیب و هنرش نهفته باشد.بنابراین می توان گفت که بیان ، جلوه‌ای از شخصیت ماست.

وی در پاسخ به این پرسش که در حال حاضر وضعیت بیان افراد در ایجاد ارتباط با یکدیگر چگونه است، پاسخ داد: متاسفانه، آن گونه که باید و شاید به پرورش و تقویت بیان خود توجه نمی‌کنیم. این مهم ، صرفا مختص افراد عادی نیست ، بلکه شامل بازیگران تئاتر ، سینما و گویندگان رادیو و تلویزیون نیز می شود. کافی است با دقت به چگونگی بیان این قبیل افراد بنشینید تا متوجه چنین نقصی بشوید. علاوه بر آن ، حتما بارها مشاهده کرده‌اید که برخی سخنرانان علی رغم داشتن مدارج عالی تحصیلی به دلیل ضعف در بیان ، در انتقال دانسته‌های خود به دیگران عاجزند و علت اصلی این امر را باید در ضعف آموزش دانست.مثلا در کلاس‌های فن بیان خودم ، مدیران یا حتی مشاوران و روانشناسانی بوده‌اند که به چنین معضلی اذعان داشته ، اما خوشبختانه با  جدیتی که از خویش نشان داده‌اند در رفع آن کوشیده‌اند.

 

این مدرس فن بیان در خصوص بیان بازیگران تئاتر گفت: همان گونه که بارها در مصاحبه‌های خود عرض کرده‌ام، متاسفانه کمتر بازیگری را – بویژه در عرصه نمایش اهواز – دیده‌ام که بیان را به شکل اصولی و آکادمیکی یاد گرفته باشد .نتیجه این می‌شود که اخیرا نیز در همایش تئاتر استانی ، شاهد آن بودیم. اکثر بازیگران ، کلمات را جویده ادا می‌کردند.تاکیدها بر روی کلمات انجام نمی‌شد و لحن و آهنگ صدا به گونه‌ای بود که ملالت‌آور بود.مخلص کلام اینکه ریتم در بیان نیز رعایت نمی‌شد و انتقال حس به تماشاگر صورت نمی‌گرفت.

 

نعمتی افزود : مشاهده مکرر چنین مواردی و همچنین مطالعه و تحقیق در این زمینه ، مرا  متوجه اهمیت نگارش چنین کتابی کرد.بنابراین تصمیم گرفتم که  به نگارش کتاب "فن بیان و آیین سخنوری" بپردازم .به ویژه آنکه  در این مورد از منابع غنی ، آن چنان که باید  برخوردار نیستیم.البته یکی از منابع معتبر ، کتاب "پرورش صدا و بیان هنرپیشه ، نوشته سیسیلی بری ، ترجمه و اقتباس محسن یلفانی است و تاجبخش فناییان نیز در کتاب اصول و مبانی بازیگری ، بخشهایی را به بیان اختصاص داده است.

 

این نویسنده و مدرس فن بیان در پاسخ به این پرسش که چه کسانی در کلاسهای فن بیان وی شرکت می کنند گفت: هنر جویان من از اقشار مختلف جامعه بوده و هستند. بازیگران تئاتر و سینما ، روان‌شناسان ، مشاوران ، اساتید دانشگاه ، مدیران شرکت‌ها و سازمان‌های مختلف، دبیران ، دانشجویان کارشناسی ارشد و کارشناسی که ارایه‌ پایان‌نامه داشته و دارند و برای دفاعیه ، نیازمند پرورش بیان خود هستند تا بتوانند با تسلط کامل به هدف خویش نایل آیند.و بی‌تردید دیگر اقشار جامعه که به نوعی نیازمند خوب سخن گفت هستند و در خدمتشان بوده و هستم.

وی ادامه داد: همان گونه که در کتاب خواهید خواند ، پرورش صدا ، صرفا مربوط به انجام کارهای فنی و فیزیکی نیست ، بلکه داشتن یک بیان خوب و مناسب، مستلزم توجه کردن به عواملی مثل اندام‌های تنفس و گفتار، روانشناسی شخصیت و روانشناسی اجتماعی است .چراکه با پرداختن به چنین مواردی ، می‌توانیم به صورت ریشه‌ای به پرورش بیان برسیم.به بیانی دیگر، به باور من ِ نگارنده ، بدون در نظر گرفتن موارد روانشناختیِ فرد- تقویت اعتماد به نفس و کاهش یا از بین بردن  استرس ـ نمی‌توانیم آن‌گونه که باید بیان وی را پرورش دهیم که برای دستیابی به چنین مهمی از مبحث تاثیر گذار " روانشناسی خجالت " بهره گرفته‌ام.

 

نعمتی در خصوص پرورش صدا توضیح  داد: برای بازیگری در تئاتر و فیلم ، گویندگی  و سخنرانی در مجامع، همه ما نیازمند ان هستیم که صدای خود را پرورش دهیم و آنچه که از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است ، واژه است که در نهایت باید موثر واقع شود.زیرا کلمه است که محتوای احساس و اندیشه ما است.

 

این نویسنده و پژوهشگر، ادامه داد: برای محقق ساختن این امر، لازم است یاد بگیریم که به صدای خود، عمق ببخشیم.از لحاظ فیزیکی ، این کار عبارت است از به کار انداختن دنده‌های تحتانی و پایین بردن دیافراگم به درون شکم.آن چنان که نفس تا حد ممکن از عمق بدن ما آغاز شود.اما ریشه‌دار شدن صدا ، وجه دیگری نیز دارد و آن توجه عمیق به مفهوم و احساس گفته و جذب آن است. بدین لحاظ بخشی از این کتاب ، شامل تمرین هایی در خصوص تنفس درست و تقویت تمرکز حواس است.

 

این مدرس فن‌بیان اضافه کرد: تنفس، نياز حياتي براي ادامه زندگي است و دم و بازدم ، محتاج  به تمرکز خاصي نیست. پس هيچ بهانه‌اي براي تمرين و تقويت نکردن تنفس صحيح وجود ندارد.در این کتاب به ارزيابي روش صحيح تنفس اشاره شده است.

 

نعمتی در مورد چگونگی تنفس صحیح برای بهتر شدن و پرورش صدا گفت:  نفسکشيدن بيشتر از آن چه تصور مي‌ کنيم ، پيچيده است. بطور متوسط ، ما روزانه درحدود بیست هزار بار نفس کشيده و در هر بار نفس کشيدن بيش ازبیست ماهيچه دربدنمان به کار گرفته مي‌‌شود. اختلال در عملکرد اين ماهيچه‌ها مي‌‌تواندمصرف اکسيژن را محدود کرده و عملکرد ناقص سلول‌‌ها را به‌دنبال داشته باشد.پس لازم است مراقب نفس ‌کشيدن خود باشیم تا روش‌‌هايصحيح تنفس را تقويت کنيم.

 

نعمتی تصریح کرد: به طور کلی  آن چه در این کتاب لحاظ کرده‌ام به منظور ایجاد ارتباط با اقشار مختلف جامعه بوده که می‌توانم به این مواردی همچون صدا و گفتار، صدا چیست؟، پرورش صدا، ریتم در بیان، لحن در بیان، چگونگی تاثیر بر مخاطب به وسیله گوش کردن ، مراحل سخن گفتن موثر، مهارت‌های سخنرانی، مخاطب شناسی، تنوع در سخنرانی به منظور جذب مخاطب، نکات پیش از سخنرانی، چگونه هنگام سخنراني بر ترس خود غلبه كنيم؟، اصول گفت‌وگوی موفق، چگونه یک سخنرانی حرفه‌ای داشته باشیم، تمریناتی جهت تقویت تمرکز حواس، تماس چشمی،سؤال‏های کوتاه و باز، هنر خوب گوش کردن و توانایی پاسخ‏های انعکاسی، چگونه توضیح دهیم؟، روانشناسی خجالت، علت‌شناسی کمرویی، تمرین‌های تنفس و صدا، تأثیر هورمون‌ها و افزایش سن بر صدای انسان، مراقبت از صدا، تمرین‌های ضروری برای سخنرانی و گویندگی اشاره کنم.


مطالب مشابه :


نعمت نعمتی «فن بیان و آیین سخنوری» را به ناشر سپرد

مثلا در کلاس‌های فن بیان خودم فن بیان در خصوص کوتاه شیراز راه




فن بیان (مکالمه معکوس- Reverse Speech)

فن بیان (مکالمه گوید، حقیقت را بیان می کند. در برخی موارد هم می کند و کلاس هایی برای




شروع ثبت نام کلاس های تابستان

شروع ثبت نام کلاس های اجرای نمایش کودک در بازیگری ، کارگردانی ، فن بیان ، گریم




از شیراز تا چین

کلاس درس. شعر و آموزش سخنرانی و فن بیان. ابن بطوطه با این که در شیراز آرامگاه سعدی را




پیشنهادات ما برای بالا بردن حجاب و عفاف آموزشگاه:

2- تشکیل کمیته ی عفاف و حجاب و داشتن زیر مجموعه در کلاس ها . 3- ی فن بیان با این شیراز. لینک




پیشینه تحقیق تفاوتهای فردی در مدارس

دانشگاه شیراز در مقاله ای در کلاس سهیم هستند در مورد تلفظ صحیح و فن بیان




رتبه نخست فارس در اسکان مسافران نوروزی در مدارس

کنفرانسی خبری در شیراز بیان 10 هزار مدرسه در قالب 100 هزار کلاس، 300 اردوگاه فن آوری




كاربرد جي آي اس در صنايع نظامي

آموزشگاه چشم انداز در شهر شیراز برگزار تکنولوژی و فن‌آوری بیان دیگر، به




برچسب :