36 نکته برای پراندن جوجه‌های جوان


۴- وقت مناسبیست که جوجه‌ها را به پشت دری ها یا ولشو یی ها معرفی‌ کنید. در این مرحله شما باید پشت دری ها را با جوجه‌ها در یک گنجه نگهدارید.

۵- پشت دری ها برای جوجه‌ها خانه را تداعی میکنند. وقتی‌ که جوجه‌ها ۶ هفته شدند به آنها فقط روزی یک بار دان میدهیم( مقدار و نوع آن را بعدا توضیح میدهم) بطوریکه بدنبال دان بدوند. پشت دری ها بزودی آنها را راهنمایی میکنند، چون همیشه گرسنه هستند. حالا میتوانید که آنها را از جوجه‌ها جدا کنید و فقط در زمان دان دادن برگردانیدشان.


۶- در این مرحله جوجه‌ها میدانند که پشت دری ها در رابطه مستقیم با غذا هستند. سعی‌ کنید پشت دری ها ی شما کبوترانی سفید و درشت باشند.

۷- این مرحله اول جوجه بازیست.

۸- حالا وقت آن است که جوجه‌ها را با محیط بیرون اشنا کنید. اینجا به یک خانه تور احتیاج دارید. بهتر است که شما جوجه‌ها را بعد از ظهر در زیر تور رها کنید تا زمانی‌ که وقت دان دادن در غروب میشود آنها را صدا زده و با پشت دری ها آب و دان بدهید.

۹- اکنون کنجکاوی شما می‌خواهد بداند که چه موقع میشود که جوجه‌ها را رها کرد. فراموش نکنید که جوجه‌ها در این سنّ بال‌هایشان از مغزشان قوی تر است(احتمال باخت رفتن هست). بهترین زمان برای آزاد سازی جوجه‌ها زمانیست که رنگ چشمان آنها تغییر می‌کند. این تغییر رنگ نشانگر اینست که جوجه عاقل تر شده. در این زمان جوجه‌ها تقریبا ۸هفته سنّ دارند. شما می توانید پشت دری ها ی گرسنه را بر پشت بام رها ساخته و دان بپاچید و همزمان جوجه‌ها را آزاد سازید تا به دنبال دان بدوند. با پاچیدن دان روی بام و داخل گنجه، جوجه‌های شما راه ورود و خروج را یاد میگیرند. بعد از این تمرین کوتاه آنها را صدا کرده و در داخل گنجه دان و آب بدهید. این کار را برای مدتی‌ به هنگام غروب تکرار کنید تا وقتی‌ که جوجه‌ها آماده پریدن بشوند. در صورتی‌ که جوجه‌ها بلند شدند اطمینان حاصل کنید که پشت دری ها ی گرسنه شما همیشه حضور دارند و به دنبال دان بر روی بام شما در حرکت هستند.

۱۰- با تصور اینکه جوجه‌های شما بعد از ظهر‌ها چند باری بالا و پائین شده اند، وقت انست که آنها را بدون حضور پشت دری‌ها آزاد کنید. بعد از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه پشت دری‌ها را رها کنید. دیدن پشت دری ها یاد آور غذا و خانه برای جوجه‌ها است. به همین دلیل آنها پائین خواهند آمد و بمحض نشستن، آنها را صدا وجا کرده و دان و آب بدهید.


۱۱- این روش بهمین ترتیب ادامه خواهد یافت. هر بار اجازه بدهید که تیپ شما طولانی‌ تر بپرد. منظورم از طولانی‌ تر، ساعات طولانی‌ نیست بلکه فقط ۲ یا ۳ ساعت است.

۱۲- تا به الان جوجه‌های ما باید کاری را که از آنها انتظار داریم انجام داده باشند ( این کار پریدن تا زمانی‌ که آنها را صدا زده و جا کنیم است). این مرحله در حقیقت مرحله پرورش فکری برای جوجه میباشد، اکنون ما باید بروی مرحله استقامت فیزیکی‌ یا جسمی‌ جوجه‌ها کار بکنیم. این مرحله برای من چه سر بلند بیرون بیایم چه نیایم بهترین مرحله می‌باشد که به قضاوت من در مورد جوجه‌ها بستگی دارد.

۱۳- یک تشبیه برای درک مطلب: در نظر بگیرید که یک اتومبیل دارید که باک پر از بنزین آن شما را تا ۳۰۰ کیلومتر خواهد راه برد. در آغاز راه اتومبیل شما با باک پر در سنگین‌ترین وزن خود قرار دارد. نکته دیگر این است که اتومبیل شما باید در شرایط خوبی‌ باشد که برای شما در طول مسیر مشکل ایجاد نکند. خوب حالا جوجه‌های ما باید برای روز آزمایش ( با ساعات طولانی‌) هم شکمشان سیر باشد و هم ساز باشند. با توجه به مثال اتومبیل، فرض می‌کنیم که جوجه شما در آغاز روز اول پرش ۳۰۰ گرم وزن دارد، و در آخر روز بعد از مصرف سوختش ۲۲۰ گرم. حالا فرض کنید که شما با همان اتومبیل می‌خواهید فقط ۲۰ کیلومتر مسافرت کنید. مطمئناً شما احتیاجی به باک پر از بنزین ندارید.

۱۴- پس شما سوخت کمتری در باک می‌ریزید، بعلاوه اتومبیل شما سبک تر خواهد بود. بنابراین اگر شما می‌خواهید که جوجه‌هایتان فقط ۳ تا ۴ ساعت بپرند، شکم آنها را پر نکنید. با اینحال این روش به این معنی‌ نیست که شما اگر جوجه‌هایتان را سیر سیر (و نتیجتاً چاق) بکنید آنها کلّ روز را برایتان خواهند پرید. نه این درست نیست. جوجه ‌های شما باید از نظر فیزیکی‌ مرحله به مرحله ساخته شوند مثل تمام ورزش کاران خوب. حالا تصور کنید که جوجه‌های شما بعد از پراندن در ساعت ۴ صبح به مدت ۱۴ ساعت پریده اند، در این زمان آنها بیشتر سوخت خود در مصرف کرده اند، و سبکتر شده اند. در طول این مدت شما آنها را در آسمان میبیند و متوجه تغییر در پریدن آنها در طول روز میشوید. در آخر روز کبوتر شما بجای بال زدن قوی، سعی‌ می‌کند که بر روی باد سوار شود بر خلاف اول صبح که پر از دان و انرژی بود.

۱۵- از این مساله نتیجه میگیریم که میتوا نیم تمرینات را با پراندن کبوتر‌ها در بعد از ظهر وقتی‌ که فقط به اندازه کافی‌ دان در شکم دارند شروع کرد. این روش تداعی این را می‌کند که کبوتر شما اگر با شکم پر اول صبح پرانده شود بهنگام غروب این مقدار سوخت در جیره خواهد داشت.

۱۶- حالا برمیگردیم به سراغ جوجه ها. با این فرض که آنها از نظر عقلی بالغ شده اند و ما خطر باخت دادن، هرز نشستن و یا زود نشستن آنها بدون اینکه آنها را صدا کرده باشیم را پشت سر گذشته ایم.

۱۷- اکنون ما برای خودمان یک روز موعود را تعیین می‌کنیم. مثلا ۳ هفته دیگر. ما باید جوجه هایی داشته باشیم که در بهترین شرایط جسمی‌ هستند. زیرا که در این میان جوجه‌ها یی هستند که اشتباهاتی خواهند کرد که بالفعل ما آنها راز تیپ من جدا خواهیم کرد. به این ترتیب در انتها شما یک تیپ از بهترین‌ها خواهید داشت. برای اینکه یک تیپ هماهنگ داشته باشید شما باید جوجه‌ها یی را که حتالامکان از نظر وابستگی‌های خونی یا جسمی‌ شبیه به هم هستند را انتخاب کنید. همچنین میتوانید آنها را از روش پریدنشان انتخاب کنید. دقیقا به مثابه چند نفر که به طور رندم برای مسابقه راه روی طولانی‌ انتخاب شده باشند، مسلما آن کسی‌ که به سختی راه میرود و سعی‌ در حرکت با گروه را دارد زود تر از بقیه خواهد برید. جوجه‌ها باید در یک گنجه با اتاقک‌های مجزا ی کوچک قرار بگیرند بطوریکه همدیگر را نبینند. ندیدن همدیگر برای جوجه‌ها به مهمی‌ کهنه تر‌ها نیست مخصوصا ماده ها. کبوتر‌ها باید بطور جداگانه با قرار دادن جا دانی‌ در داخل هر اتاقک دان داده شوند. این اتاقک‌ها باید به سایز ۴۰x ۴۰ x ۴۰ سانتیمتر باشند. کبوتر‌ها باید شب‌ها دیر وقت دان داده شوند و بعد از ۲ ساعت به آنها آب که شامل پاک کننده روده می‌باشد داده شود. من از نمک Epsom (مترجم: گوگل آن را "نمک فرنگی‌ اصل" ترجمه کرد) استفاده می‌کنم. نام علمی‌ آن مگنزیوم سولفات است (MgSO۴+۷H۲O,( Hydrated Magnesium Sulfate . من یک قاشق غذا خوری در یک لیتر آب مخلوط می‌کنم. من از نمک EPSOMبه این دلیل که تمام جوجه‌ها شکم‌هایشان پاک شود و با هم آغازی هماهنگ داشته باشند استفاده می‌کنم. برای اینکه مطمئن شوید که این هماهنگی‌ رعایت شده باید این کار را از پائین شروع کرد (منظور از پائین، آخر روز است). روز بعد کبوتران شما شاید کمی‌ غمزده به نظر بیایند. نگران نباشید و به آنها تا شب آنروز دان ندهید ؛ فقط گنجه خود را تمیز کنید. در زمان تمرینات ما برای دان از جو پاک نکرده که بهمراه پوست آن است استفاده می‌کنیم. جو تأثیری را که ما می‌خواهیم داشته باشد، دارد بطوریکه که انرژی زیادی به کبوتر نمیدهد و باک پرنده را پر نمیکند.

۱۸- کبوتران شما بعد از تغذیه ساکت و راضی‌ خواهند بود چونکه شکم آنها به مقدار کافی‌ پر شده و همچنین با این کار ما اطمینان حاصل می‌کنیم که اعضا گوارشی پرنده بصورت بر عکس عمل نمیکنند.

۱۹- اگر برای شما فراهم کردن جو مشکل می‌باشد از چیزی شبیه به آن که در دسترس دارید استفاده کنید. این دان باید پاک نکرده باشد (سبوس داشته باشد). به این دلیل که سبوس به سیستم گوارشی آسیب نمیرساند و از طرفی‌ انرژی ان مد نظرمان نیست.

۲۰- در روز دوم تیپ را در بیاورید. اگر جوجه‌ها تمایلی به پریدن نشان ندادند به آنها فشار نیاورید. ممکن است که آنها وضیعتی ضعف داشته باشند و حریص غذا باشند. از طرفی‌ دیگر ممکن است که بلند شوند و خیلی‌ سرحال بنظر بیایند. از این دو حالت یک نتیجه گیری میشود کرد. اگر تیپ شما بمحض آزاد شدن آنطوری که می‌خواهید به پرواز در آمد و شما بعد از یک ساعت پشت دری‌ها را رها کردید و آنها نشنستند نشانگر اینست که شرایط وضعی آنها خوب است. حال اگر بر عکس بود و جوجه‌ها شوقی به پرواز نشان ندادند نشانگر این است که از وضعیت ضعیفی برخوردارند. از گذاشتن این دو در کنار هم میتوا نیم نتیجه بگیریم که چه مقدار باید به دان آنها اضافه کرد تا به حالت اول یعنی‌ شاداب و آماده برای پرش در بیایند. این کار را به اینصورت انجام میدهیم. در اینجا من از لفظ "چینه پر" استفاده می‌کنم. برای اینکه مقدار چینه پر برایتان مشخص بشود اینکار را بکنید. یک دستمال جیبی‌ از نوعی که پدر بزرگ شما همیشه در جیب داشت را گرفته و در وسط آن مقداری دان بریزید طوریکه بتوانید ۴ گوش دستمال را به هم رسانده و آنرا تاب بدهید. این مقدار باید با مقداری که در چینه دان کبوتر بعد از اینکه کاملا سیر شده است برابری کند. با زیاد یا کم کردن این مقدار شما اندازه دقیق دان کبوتر را بدست خواهید آورد، اکنون دستمال را باز کرده و دان آنرا داخل ظرفی‌ که برای اندازه گیری در نظر دارید بریزید.

۲۱- به این ترتیب کار ما با یک اندازه گیری ساده راحت تر شده. فقط ما باید کیفیت غذا (مترجم: هر کجا که صحبت از کیفیت غذا یا دان میشود منظور همان انواع دانه ها بصورت مخلوط می‌باشد، مثل ترکیب ارزان، گندم ، جو ،قره ماش و دانه‌های دیگر.) را بر حسب احتیاج انرژی مورد نظر به کنترل در بیاوریم. این انرژی برای پریدن کبوتر بر حسب زمان پرش متغییر میباشد. اگر ما کبوترانی که از نظر روحی‌ آماده و از نظر غذا کنترل شده هستند را در اختیار داشته باشیم فقط به یک چیز دیگر احتیاج داریم که بتوانیم بهترین نتیجه را بگیریم. این چیزی نیست بجز برداشت و قضاوت کبوتر باز از پریدن کبوتر هایش. اگر شما به محض اینکه احساس کردید که جوجه شما دارد خسته میشود و آنرا نادیده گرفتید و بالنتیجه جوجه پائین آمد و نشست، شما از یک جوجه خوب یک پرنده‌ خود سر و تنبل بوجود خواهید آورد. حال اگر به محض احساس کردن نشان خستگی‌ پشت دری‌هایتان را در آوردید و این را به جوجه قبولاندید که شما به او‌ اجازه میدهید که بنشیند‌ نه بخاطر اینکه خسته است بلکه بخاطر اینکه شما اینطور صلاح دیده اید، آنوقت شما یک پرنده خوب و تبیت شده خواهید داشت. لپ کلام این است که جوجه باید بفهمد که بخاطر اینکه سوختش را تمام کرده نباید پائین بیاید بلکه باید آنقدر بپرد تا شما به او‌ اجازه نشستن بدهید.

۲۲- تجربه نشان داده است که شما باید از نتیجه پریدن جوجه ها، کیفیت دان آنها را بدست بیاورید. تصور بر این است که تیپ شما به نوعی غذا داده شده که میتواند ۲/۱ -۳ ساعت بپرد. تمام جوجه ها به کمیّت و کیفیت مساوی دان داده شده اند . حالا بعد از ۲/۱-۲ ساعت یکی‌ از جوجه‌ها خود را نشان میدهد و کم کم پائین میاید و شما پشت دری‌ها را آزاد می‌کنید و جوجه دوم نیز اولی‌ را دنبال می‌کند و جوجه سوم بعد از ۱۰ یا ۱۵ دقیقه خود را نشان میدهد. این به این معنیست که ما یک تیپ نا‌ هماهنگ داریم. حال این سوال پیش میاید که چکار باید کرد؟ آیا باید جوجه‌ای را که زود پائین آمد را بزور به ۲/۱-۳ ساعت برسانیم یا این که دان آن جوجه آخری را که با وجود خستگی‌ و پشت دری ها نمیخواست پائین بیاید را کم کنیم تا او هم به مانند بقیه زود تر بنشیند‌؟


۲۳- در اینجا کبوتر‌ها را با هم مقایسه کنید و یاد داشت بردارید، مخصوصاً کبوتر اول و سوم را ( مترجم: در اینجا یاد آور میشوم که این متن در مورد کبوتر tippler نوشته شده. تیپلر‌ها را معمولاً در تیپ‌های ۳ تایی و بعضی‌ وقتها، حد اکثر ۷ تایی میپرنند.). ما میدانیم که کبوتر‌های اول و سوم بر عکس همدیگر هستند و اصولاً کبوتر دوم در مکان درست قرار دارد.

۲۴- بنابر این با کم کردن دان پرنده سوم و اضافه کردن به دان پرنده اول ما باید، بعد از ظهر روز بعد ۳ عدد پرنده هماهنگ داشته باشیم. ما باید ۳ کبوتر که یک مقدار سوخت دارند و بعد از ۳ ساعت همزمان سوخت آنها تمام میشود داشته باشیم.

۲۵- باتوجه به اینکه ما کبوترانی هماهنگ داریم و مهارت کافی‌ در مقدار دان آنها بدست آورده ایم، میتوا نیم کیفیت دان آنها را تغییر بدهیم. این کار را با اضافه کردن ۲/۱ گندم به ۴/۱ جو انجام میدهیم (مترجم: منظور اینست که اندازه ۴/۱ جو را به دست بیاورید و به اندازه نصف آن به دان جوجه گندم اضافه کنید یعنی‌ یک هشتم کلّ دان.). حالا جوجه‌ها باید یک روز در میان پرانده شوند و باید قادر باشند که ۴ تا ۵ ساعت بپرند. بعد از پرش پشت دری‌ها را در آورده و آنها را جا کنید. این کار برای ۱۰ روز به همین ترتیب ادامه خواهد داشت.

۲۶- حالا ما تیپی‌ داریم که همه اعضا آن با هم اشنا و هماهنگ هستند و طوری کت میزنند که اگر فرضا آنها را صبح پرانده بودید دقیقا مثل حالا در آخر روز میپریدند. در زمان این تمرینات باید به جوجه‌ها انواع و اقسام دانه‌ها را داد. این دانه‌ها برای اواخر تمرینات لازم هستند. شما میتوانید مقدار کمی‌ به عنوان نمونه و امتحان اکنون به جوجه‌ها فقط در روزی که آنها میپرند بدهید. این مخلوط عبارت است از تخم‌های ریزو درشت. تخم‌های ریز تخم کتان، ارزان، تخم شلغم (از نوعی که به پرنده هایی قفسی داده میشود) میباشند و دانه های درشت ذرت و نخود فرنگی‌ خشک هستند. همچنین میتوانید کمی‌ هم نان خرده خشک به اضافه کنید. تمام اینها قسمتی‌ از آموزش برای جوجه‌های جوان می‌باشد.

۲۷- اکنون ۶ روز به روز موعود مانده است. وقتی‌ جوجه‌ها را بعد از ۳ یا ۴ ساعت پریدن جا کردید این مخلوط را به آنها بدهید. ۴/۱ تخم‌های ریز، ۴/۱ جو، ۴/۱ نخود فرنگی‌ و ۴/۱ گندم. و بدلیل اینکه ما به طور ناگهانی دان آنها را تغییر داده ایم، باید اطمینان حاصل کنیم که جوجه‌ها زمان کافی‌ برای هضم دان دارند. منظور من اینست که معمولا ۱۳ تا ۱۴ ساعت طول می‌کشد تا یک پرنده سالم چینه دانش را خالی‌ کند از طرفی‌ چونکه ما غذا آنها را عوض کرده ایم این احتمال همیشه وجود دارد که پرنده ترش کند و کمی‌ ناخوش بگردد که البته ما وقت و جائی برای این مشکل نداریم بهمین دلیل در آب آنها مقدار کمتری نمک EPSOM میریزیم که عمل هضم غذا را کمک می‌کند.

۲۸- روز بعد به آنها استراحت میدهیم و همان مقدار روز قبل، دان به آنها میدهیم و اگر که دان را به خوبی‌ هضم کردند دیگر به آنها نمک EPSOM نمیدهیم.

۲۹- روز بعد آنها را باتوجه به اینکه ۸ ساعت تا غروب و تاریکی‌ وقت خواهند داشت دربیاورید (یعنی‌ اگر ساعت ۸ شب هوا تاریک میشود شما آنها را ساعت ۱۲ ظهر در بیاورید). اما به آنها اجازه ندهید که بیشتر از چهار ساعت و نیم یا پنج ساعت بپرند. دلیل: جوجه‌ها به علت کیفیت بهتر غذا دارای انرژی بیشتری هستند و قادر خواهند بود که ۸ ساعت را بپرند اما ما نمیخواهیم که اتفاقی‌ بیفتد و آنها را به سختی در تاریکی‌ شب به پائین بیاوریم و همچنین ما نمیخواهیم که جوجه‌ها باکشان را کلاً خالی‌ کنند.

۳۰- بعد از این پرش آنها را جا کرده و ۲/۱ نخود فرنگی‌ ۲/۱ دانه ریز به آنها بدهید.

۳۱- روز بعد ۲/۱ نخود فرنگی‌ و ۲/۱ گندم بدهید و آنها را در نیاورید.

۳۲- روز بعد ۴/۱ ذرت، ۴/۱ نخود فرنگی‌ و ۲/۱ دانه ریز. اول ذرت دوم نخود فرنگی‌ و در آخر دانه هایی ریز را به آنها بدهید تا حسابی‌ سیر شوند. این وعده باید ۱۲ ساعت قبل از پرش به آنها داده شود. آب آخرین روز را تا یک ساعت بعد در اختیا رشان نگذارید که حسابی‌ تشنه باشند و آب زیادی بخورند. حالا آنها را در اطاقک‌هایشان بگذارید و جایشان را تاریک کنید تا جوجه ها به خوبی‌ بخوابند.

۳۳- روز بعد در حالیکه ۱۶ ساعت تا تاریکی‌ شب وقت دارید به آنها آب بدهید و آنها را بپرنید. شما میتوانید بدون هیچگونه دلواپسی به شرط اینکه کبوتر هایی سالم و با نژاد داشته باشید روی آنها حساب باز کنید. آنها قادر خواهند بود ۱۲ تا ۱۶ ساعت براحتی بپرند.

۳۴- امیدوارم که توانسته باشم تا حدودی ایده جوجه پرانی را تشریح کرده باشم. با خضوع باید بگویم که این تنها روش دان دادن به کبوتر پرشی نیست. بطوریکه من خودم بعضی‌ وقت‌ها آنرا اندکی‌ تغییر میدهم اما اصول آن همیشه یک جور میماند.

۳۵- بدون شک شما باید خودتان شخصا تجربه بکنید.

۳۶- در ضمن همیشه صدف خورد شده و سنگ ریزه GRIT در زمان تمرین در اختیار کبوتر‌هایتان بگذارید.


مطالب مشابه :


36 نکته برای پراندن جوجه‌های جوان

کبوتر پلاکی(مسافتی) - 36 نکته برای پراندن جوجه‌های جوان - فروش کبوتران پلاکی انگلیس" هلند




چگونگی چشم خوانی کبوتر های مسافتی

کبوتر پلاکی(مسافتی) - چگونگی چشم خوانی کبوتر های مسافتی - فروش کبوتران پلاکی انگلیس" هلند




بیماری های کبوتران پلاکی و رنگی

کبوتر پلاکی(مسافتی) - بیماری های کبوتران پلاکی و رنگی - فروش کبوتران پلاکی انگلیس" هلند




انواع دانه ها و غذاهای کبوتران درتابستان و فصل های مختلف

کبوتر پلاکی(مسافتی) - انواع دانه ها و غذاهای کبوتران درتابستان و فصل های مختلف - فروش کبوتران




بیماری های کبوتران و درمان برخی ازآنها

کبوتر مسافتی اهواز ( یوسف ) - بیماری های کبوتران و درمان برخی ازآنها - کبوتر مسافتی اهواز




برچسب :