جزوه دانش افزایی بسکتبال

مقررات و قوانين بسكتبال

1- تعريف:

بازي بسكتبال توسط دو تيم انجام مي پذيرد كه هر تيم شامل 5 بازيكن مي باشد، هدف آنها عبور دادن توپ از حلقه و ممانعت از گل زدن تيم مقابل است. اندازه زمين بسكتبال بايد (28*15) يا (26*14) يا (24*12) باشد و ارتفاع زمين بازي تا سقف سالن بايد هفت متر باشد.

تمامي خطوط زمين بايد 5 سانتيمتر عرض داشته باشد: شعاع دايره ها بايد 08/1 متر باشد. اندازه تخته بايد 180 * 05/1 متر باشد كه با فاصله 09/2متر از سطح زمين نصب مي گردد.

يك بازي بسكتبال با يك سر داور و يك داور، منشي، وقت نگهدار مسؤول 24 ثانيه، مسؤول تابلو و يك ناظر فني مسابقات برگزار مي شود. بازي بسكتبال با 5 بازيكن شروع مي شود و با دو نفر هم مي توانند ادامه دهند كمتر از دو نفر بازي انجام نمي شود. بازي در چهار پريوت ده دقيقه اي انجام مي شود. بين ده دقيقه اول و دوم يك وقت دو دقيقه استراحت و بين ده دقيقه دوم و سوم كه نيمه اول هم ناميده مي شود يك وقت ده تا پانزده دقيقه استراحت و بين ده دقيقه سوم و چهارم يك وقت دو دقيقه اي استراحت انجام مي شود. تايم استراحت هر ده دقيقه، يك تايم استراحت يك دقيقه اي و ده دقيقه آخر تيمها مي توانند از دو تايم استراحت يك دقيقه اي استفاده نمايند.

2- تخلف ها:

سه ثانيه: زماني كه تيمي توپ را در اختيار دارد نبايد هيچ يك از بازيكنان آن تيم بيش از سه ثانيه در منطقه ذوزنقه تيم مقابل توقف نمايند. تمامي خطوط منطقه ذوزنقه جزء منطقه محدوده محسوب مي شوند .

هشت ثانيه: زماني كه بازيكني مالكيت توپ را در زمين دفاعي خود در اختيار مي گيرد بايستي در عرض هشت ثانيه توپ را از زمين خارج كرده و به زمين حمله ببرد.

24 ثانيه: اگر تيمي مالك توپ شده باشد. بايد در عرض 24 ثانيه توپ را وارد حلقه حريف بكند يا به طرف حلقه تيم مقابل شوت بزند در زدن شوت توپ بايد حتماً به حلقه بخورد تا 24 ثانيه صفر شود اگر توپ به تخته بخورد 24 ثانيه ادامه مي يابد و اگر توپ توسط تيم مقابل اوت شود باز هم 24 ثانيه ادامه مي يابد. 24 ثانيه موقعي صفر مي شود كه 1- خطا صورت بگيرد 2- بازيكن تيم مقابل با پا توپ را به اوت بياندازد. اگر دستگاه 24 ثانيه بوق بزند و توپ از دست بازيكن رها شده و در هوا باشد، اگر گل شود گل قبول مي باشد. اگر در هوا با دست بازيكني لمس شود و گل شود گل مردود مي باشد .

رانينگ: موقعي كه بازيكن توپ را در دست گرفته و يك يا دو گام به اطراف برود، رانينگ نام دارد.

پاي پيوت: اگر بازيكني توپ را در دست داشته و يك پا را ثابت و پاي ديگر را به هر طرف كه بخواهد به حركت در آورد پاي ثابت را پاي پيوت مي گويند. اگر بازيكني با توپ با دو پا همزمان به زمين بيايد هر دو پاي او پاي پيوت مي باشد. اگر يك پاي خود را بلند كند پاي ديگر به عنوان پاي پيوت خواهد بود.

3- خطاها:

خطاي شخصي: 1- بلاك كردن 2- شارژ كردن 3- دفاع از پشت سر 4- تماس با دست 5 - نگهداشتن 6- استفاده غيرقانوني از دستها 7- هل دادن 8- اسكرين غير قانوني خطاي شخصي در تمامي حالات جهت بازيكن خاطي اعلام مي شود.

خطاي طرفين: خطايي است كه دو بازيكن مخالف روي همديگر در يك زمان انجام مي دهند.

خطاي غير ورزشي: خطاي شخصي است كه به طور عمد روي بازيكن با توپ و يا بدون توپ صورت مي گيرد و جريمه آن دو پرتاب آزاد و مالكيت توپ از وسط زمين مي باشد.

ديسكاليفه: هرگونه خطايي خارج از روحيه ورزشكاري را با ديسكاليفه (اخراج از زمين بازي) جريمه و دو پرتاب آزاد و مالكيت توپ از وسط زمين به حريف داده مي شود.

خطاي فني: خطايي است كه بدون برخورد بازيكن بوجود مي آيد. جريمه آن يك پرتاب آزاد با مالكيت توپ از وسط زمين مي باشد. خطاي فني براي بازيكن ذخيره دو پرتاب آزاد با مالكيت توپ و خطاي فني براي مربي و همراه تيم دو پرتاب آزاد و مالكيت توپ است.

خطاي تيمي: در هر ده دقيقه، تيمي كه خطاهاي انجام شده آن بيش از 4 خطا باشد، خطاي تيمي محسوب مي شود و جريمه آن دو پرتاب آزاد توسط بازيكني كه خطا روي آن اتفاق افتاده است انجام مي شود.

اما چند خطاي ديگر:

1 - دبل

 الف :  اگر توپ را دو دست دریبل بزنیم ، مرتکب خطای دبل شدیم .

ب : اگر در دریبل زدن توپ بالاتر از سینه آید ، دبل محسوب می شود که جریمه ی آن تعویض مالکیت توپ است .

ج : اگر توپ را روی زمین بغلتانیم و پیش بریم .

2 - نیمه : در صورتی که توپ را از زمین خود به زمین حرف منتقل کنیم ، دیگر حق برگشت توسط ما وجود ندارد در غیر اینصورت خطای نیمه اعلام می گردد .

3 - سد : اگر بازیکن مدافع در جلوی بازیکن صاحب توپ که لی آپ یا سه گام می رود ساکن نایستد و ضربه بزند ، خطای سد اعلام می شود . این خطا ، عکس حطای شارژ می باشد .

4- رانینگ : این خطا در چند مرحله ی مختلف گرفته می شود :

الف : دویدن با توپ بدون دریبل بیش از یک گام

ب : برداشتن گام اضافه در سه گام ، لی آپ و پاور موو ( Power move )

ج : برداشتن گام ریز در سه گام بطوری که قابل تشخیص نباشد

د : کشیده شدن پا روی زمین برای فاصله ی بیش از 5 سانتی متر در هر حرکت

ه : پرش با توپ و برگشت به زمین بدون رها کردن آن . برای مثال بازیکنی که به قصد شوت ، پرش جفت می کند اگر به زمین برسد و هنوز توپ را رها نکرده باشد ، رانینگ کرده .

و : اگر بازیکن در اوت ، هنگام پرتاب اوت با توپ حرکت کند .

خطای پیک : اگر در پیک دادن به بازیکن خودی ، حریف را هل دهیم یا دستها حرکت کند .

خطای پا : دفع و حرکت توپ به وسیله ی پا .

خطای اوت و پرتاب آزاد : در صورتی که پا از محدوده ی مجاز خارج شود این خطا رخ می دهد .

خطای اسلم دانک : این خطا صرفاً در ایران اجرا می شود و منوط به هنگامی است که بازیکنی اسپک یا اسلم دانک اجرا کرده و بعد از آن به حلقه آویزان شود .

شایان ذکر است که خطای فنی همان خطای Technical ( تکنیکال ) مبیاشد .

هر تیم پس از انجام 4 خطا در هر 10 دقیقه ، جریمه ی خطای تیمی میگیرد .

صحیح آن اینست که پس از هر 5 خطای تیمی آن هم در هم پریود دو پرتاب به تیم مقابل داده می شود و این جریمه در مسابقات دانشگاه های آمریکا ( NCAA ) به دلیل اینکه زمان بازی در دو وقت 20 دقیقه ای صورت می پذیرد ، تفاوت دارد و این قانون فقط مشمول بازیهای برگزار شده به سبک NBA و FIBA می باشد .

*************************

 

معرفي پستهاي بازيكنان در بسكتبال

1 - گارد رأس یا Point guard، پست 1

گارد رأس نقشی مانند کارگردان در محل فیلمبرداری دارد چون بازیها را اعلام کرده و حمله را هدایت می کند. همچنین وظیفه دارد که توپ را به هم تیمی های خود که در بهترین موقعیت قرار دارند و می توانند امتیاز کسب کنند برساند و معمولا بهترین دریبل زن و پاس دهنده در تیم است. گارد رأسها معمولا کوتاه قدترین و سریعترین بازیکنان تیم هستند و اغلب به آنها گارد اول one guard اطلاق می شود. گارد راسها را معمولا با چگونگی پخش توپ در بین بازیکنان تیم که به پاس منجر به گل یا assist می انجامد، می سنجند.

2- گارد شوتزن یا Shooting guard، پست 2

گارد شوتزن یا گارد دوم معمولا بدلیل قابلیت شوتزنی از راه دور و کسب امتیازات ناگهانی مورد توجه قرار می گیرند. این بازیکنان معمولا از گارد راسها بلند قدتر هستند و بیشتر از آنها نیز شوت می زنند. پست گارد شوتزن به پست 2 و یا گارد دوم و یا off guard نیز شناخته می شود. (این بازیکنان عمدتا از قابلیتهای بالای دفاعی نیز برخوردارند)

3- فوروارد کوچک یا Small forward، پست 3

فوروارد کوچک عموما امتیاز آور قوی و مدافع مستحکمی است. چند بعدی بودن این بازیکن از خصوصیات عادی یک فوروارد کوچک است که باید به اندازه ای قد بلند و تنومند باشد که بتواند نزدیک به حلقه باشد اما از سوی دیگر به اندازه کافی سریع باشد تا قادر به انجام بازی پیرامونی هم باشد. این پست به پست 3 نیز شناخته می شود.

4- فوروارد قدرتی یا Power forward، پست 4

همانطور که از اسم آن نیز پیداست، این بایکنان معمولا بیشتر در شاخصهای فیزیکی بازی تبحر دارند: ریباند و دفاع. فوروارد قدرتی عموما از قوی ترین بازیکنان تیم از لحاظ جسمانی است و در پست 4 بازی می کند. به این بازیکن ممکن است بازیکن پست (بازیکنی که پشت به حلقه بازی می کند) نیز اطلاق شود باین معنی که زمان زیادی را در پست پائین (نزدیک حلقه) می گذراند.

5- بازیکن مرکزی یا Center، پست 5

بازیکن مرکزی یا سنتر بسیار مهم است زیرا در هر دو سوی زمین، تیم به او اتکا دارد. این بازیکن در حمله باید قادر به کسب امتیاز از داخل (نزدیک حلقه) بوده در حالیکه در دفاع نیز باید بلاک شوت و ریباند کند. بازیکن مرکزی معمولا بلند قدترین بازیکن تیم است و سنترهای NBA حداقل 210 سانتیمتر بلندی قد دارند. سنتر بازیکن پست 5 است و اغلب به او big man و یا بازیکن پست post man اطلاق می شود.

**************

 

 


مطالب مشابه :


جزوه دانش افزایی بسکتبال

گروه تربیت بدنی شهرستان راز - جزوه دانش افزایی بسکتبال مقررات و قوانين بسكتبال. 1- تعريف:




آموزش مهارتهای پایه بسکتبال

بديهي است كه ارائه يك بازي خوب و زيبا در بسكتبال ، مستلزم تسلط بر مجموعه جزوه درس آسیب




جزوه تربیت بدنی سوم دبیرستان

براي مثال بازي بسكتبال را در واقع شما نمي بينيد و در جزوه سال اول ودوم به بررسي پشت گرد




جزوه تربیت بدنی اول دبیرستان

جزوه تربیت بدنی اول اين آسيب درميان افرادي كه فوتبال، هاكي،بسكتبال و واليبال بازي مي




جزوه سال اول

جزوه سال اول. جزوه اين آسيب درميان افرادي كه فوتبال، هاكي،بسكتبال و واليبال بازي مي كنند




جزوه درس زبان مقدماتی

وبلاگ زمان دانشگاه که تعطیلش نکردم - جزوه درس زبان مقدماتی نمي توانم خوب بسكتبال بازي




دروس اول دبیرستان

جزوه فصل اول درس مثال1: 10 دقيقه بازي بسكتبال چه مقدار انرژي نياز دارد؟




بررسی سیستم های قدرت

بسكتبال*اخبار روز*دانلود كليپ* جزوه دینامیک سیستم های قدرت . فایلهای امتحانی مباحث ویژه .




پاس بیسبالی

تاريخچه بسكتبال. ابعاد زمین و توپ جزوه آموزش گام به گام




برچسب :