سوالات جلسه خواستگاری
مهمترين سوالات جلسه خواستگاري
در طرح سئوالات جلسهخواستگاري و شناسايي دختر و پسر، که به آن ها کمک مي کند تا نسبت به طرفمقابل شناخت عقلاني ( نه احساسي) کسب کنند شرايطي...
چه سئوالاتي در جلسات آشنايي دختر و پسر جهت خواستگاري و ازدواج بايد مطرح شود:
ما در اين مقاله سعي داريم تا نحوه ساختن سئوال را در اين جلسات براي شما بازگو کنيم .
درطرح سئوالات جلسه خواستگاري و شناسايي دختر و پسر، که به آن ها کمک ميکند تا نسبت به طرف مقابل شناخت عقلاني ( نه احساسي) کسب کنند شرايطي حائزاهميت است که بعضي از آنها به قرار ذيل است:
1.فکر نکنيم که سئوالات بايد استاندارد شده و از پيش تعيين شده و باجوابهاي مشخص باشد، بايد هنگام گفتگو سعي کنيم سئوالات را در همان جلسهنسبت به هرمسئله مبهم، طرح کنيم.
2.سئوالات کلي براي شروع خوب است ولي فايده هاي آن اندک هستند. مثلا نظر شمادر مورد حجاب چيست؟ شما چه توقعي از همسر آيند ه ات داري؟ شما نظرت درمورد اخلاق و ايمان چيه؟ ميعارهاي شما براي ازدواج چيست؟ شما چه نقشيبراي زن در خانواده ، يا چه نقشي براي مرد در خانواده قائل هستيد؟سئوالاتکلي، حتما جواب کلي دارد و جوابهاي کلي چون مبهم و ناشفاف هستند ، مفهومشناخت از يکديگر را با تحريف روبرو مي سازد.
3. به جاي سئوالات کلي، سعي کنيد مفاهيم را به زودي به طرف مصداق ها ومثالهاي عيني بکشانيد، و با طرح مسئله فرد را در موقعيت قرار دهيد. موقعيتهايي که هر روز در زندگي خانوادگي افراد پيش مي آيد و زوجين نسبت به آنواکنش احساسي، فکري يا رفتاري نشان مي دهند. به عنوان مثال به جاي اينسئوال کلي که "نظرتان در مورد حجاب چيست؟" سئوالات جزئي زير را بپرسيد؟آيا آقايان هم بايد حجاب داشته باشند؟ آيا شما خانواده اي را ديده ايد کهبه خاطر رعايت نکردن حجاب از طرف مرد گسسته شده است؟ حدود حجاب براي خانمها چقدره؟ آيا نوع پوشش خانم در خانواده با جمع هاي فاميلي تفاوتي داره؟آيا به فرض پذيرش حجاب مورد نظر شما، کار خانم در محيط هايي که کاملامردانه هست ، مثل يک کارخانه يا معدن يا ...، اشکالي داره؟ خانم يا آقا درارتباط با نا محرم چه حدودي را بايد رعايت کنن؟
(اين به شما بستگي دارد که چه سئوالهاي جزئي را متناسب با احوال خود طرح کنيد)
اما .... اين سئوالات جزئي و دقيق و عمليات را حول چه محورهايي تهيه کنيم.
مسئوليت پذيري و انجام وظايف فرد
شغل،تحصيلات، وظايف دوستي و خانوادگي از جمله مسئوليت هاي فرد محسوب مي شود وما به جاي سوال "آيا شما مسئوليت پذيريد يا نه" ، سئوالات دقيقي را نسبتبه زندگي قبلي فرد طرح مي کنيم تا از ميزان مسئوليت پذيري او مطلع شويم. مثل: شما در چه تاريخي سرباز شديد، کي به سربازي رفتيد؟ آيا غيبت همداشتيد؟
آيا در انجام کارها در خانواده باپدر و مادرتان مشاجراتي داشتيد، آيا آنها کارهايي را به اجبار از شما ميخواهند؟ رفتار همکارانتان با شما چگونه است؟ ( معمولا افرادي که باخانواده و همکار و ...، ديگران مشاجره دارند و ناسازگارند کساني هستند کهنسبت به انجام وظايف و مسئوليت هاي خود کوتاهي مي کنند)
موقعيت هايي کههر روز در زندگي خانوادگي افراد پيش مي آيد و زوجين نسبت به آن واکنشاحساسي، فکري يا رفتاري نشان مي دهند، بهترين مبنا براي شناخت شخص مقابلاست.
ثبات فکري و احساسي فرد
شمامي توانيد با سوالاتي متوجه شويد که آيا او شغل عوض کرده است؟ رشته تحصيليخود را جابجا کرده؟ آيا با دوستان هر چند وقت يکبار قطع رابطه مي کند؟ آيابه تناسب سنش چه چيزي اندوخته ؟ مثلا يک آقاي 27 ساله چه ميزان تحصيلاتداره ، چه ميزان سرمايه داره ، چه ميزان تخصص داره و ....؟ چون اين فرد کهحداقل 7 سال از بهترين زمان جواني را در اختيار داشته در ازاي آن چهاندوخته است؟ ( اين سئوال با سئوالات سنتي که فقط به داشته هاي فرد توجهدارند متفاوت است، مثلا ممکن است شخصي 7 سال کار کرده و سرمايه خود را خرجدرمان پدر بيمارش کرده و اکنون هيچ ندارد ، ولي اين فرد با ثبات است. چونچگونگي گذران عمر و ثبات در کار و زندگي براي ما مهم است)
انعطاف پذيري
مابايد با طرح سئوالاتي متوجه بشويم اين فرد تا چه ميزان حاضر به انعطاف وتغيير در نظراتش است. به اين سئوال توجه کنيد:اگر ما آماده شده ايم به يکمسافرت راس ساعت 18 برويم، ناگهان تلفن زنگ مي زند و يکي از اقوام که ازشهرستان آمده اند، خواهان آدرس دقيق منزل ما هستند که به منزل ما بيايند،در اين هنگام شما چه کار مي کنيد؟
نحوهپاسخگويي به اين سئوال مهم است نه خود جواب. اگر فرد بگويد به آنها ميگوييم برنامه مسافرت داريم و نمي توانيم در خدمت شما باشيم.( اين نشانهعدم انعطاف است)
اگر فرد بگويد به آنها مي گوييم قدمتان روي چشم بفرمائيد( اين هم نشانه عدم انعطاف است)
درحاليکه فرد منعطف به راههاي ديگري به غير از بلي يا خير نيز توجه دارد. مثلا مي گويد: بايد ببينم سفر ما چقدر اهميت دارد؟ آنها چه نسبتي با مادارند؟ ضرورت ميهماني چيست؟ تاثير رفتن به اين سفر روي ما چقدر هست؟ و ....، يعني بررسي همه جوانب و جوابي شبيه اين: به او مي گوييم قصد سفرداريم، اما خيلي دوست داريم در خدمت شما باشيم، لذا تا ساعت 18 که وقتحرکت ماست مي توانيم در خدمتتون باشيم. يا اينکه ما مي توانيم هفته آيندهاين سفر را برويم لذا خوشحال مي شويم در خدمتتون باشيم. ( فراموش نکنيد ،حتي گذشته فرد هم نشان مي دهد که او در برابر مشکلاتي که در حوزه شغلي ،تحصيلي و خانوادگي داشته هست تا چه اندازه انعطاف پذير و سازگار بوده است).
نکتهمهم اينست که از نشانه هاي عدم انعطاف پذيري، عدم رابطه صحيح فرد باخانواده ، دوستان، همکاران و ...است. يعني کسي که نتوانسته است نسبت بهخواسته هاي خود در قبال والدينش انعطاف نشان دهد، حتما در برابر همسر همداراي انعطاف نخواهد بود.
تقسيم وظايف و نقش زن و مرد
شمامي توانيد با مثالهايي مسئوليت هايي را مطرح کنيد و از او بپرسيد چه کسياين کارها را بايد انجام دهد. خريد، تصميم گيري، کارهاي منزل ، نگهداريبچه ، ادامه تحصيل، تفريحات و ....
مسائل اقتصادي خانواده
اينبند هم بايد با سئوالات جزئي همراه باشد. مثلا "ميزان هزينه اي را که جهتمراسم ازدواج در نظر داريد چقدر است؟ محل مسکوني مد نظر چگونه است ،کجاست؟" و يا "درآمدهاي زن و مرد چگونه در خانواده هزينه مي شود؟ تصميمگيرنده کيست؟ "
ميزان استقلال يا وابستگي فرد
شمابا طرح سوالاتي در مورد زندگي در شهر ديگر، نوع عکس العمل در قبال نصايحديگران، ميزان معاشرت با خانواده، و دوستان مي توانيد در مورد استقلالشخصيت وي تصميم بگيريد.
صفات شخصي و رواني
افسردگي،پرخاشگري، اضطراب، وسواس، سوء ظن و .... جزء مهمترين مسائلي هست که بايدبررسي شود،( شايد بررسي اين بند يکي از ضرورتهايي هست که دختر و پسر بايدبه روانشناس مراجعه کنند). اما اگر خودشان قصد بررسي داشتند بايد نشانههاي اين اختلالات را بشناسند، و با سئوال و دقت در نشانه ها و علائم ايناختلالات پي به مشکل ببرند. همچنين صفاتي مثل حسابگر (خساست) يا ولخرجبودن، اجتماعي بودن و يا منزوي و بي علاقه به تفريح، (اهل تفکر و مطالعهبودن) و پشتکار و ....، جزء مسائلي هست که مي تواند با مثالهاي عملياتيپرسيده شود. فراموش نکنيد در سئوالات بايد معادل مثبت صفات را بپرسيد، چونممکن است فرد موضع بگيرد. مثلا شما به فرد بگوئيد شما بيشتر حسابگر هستيديا دست و دلباز ؟ تا فرد هر کدام را انتخاب کرد احساس بدي نداشته باشد.
مسائل اعتقادي و اخلاقي
اينسئوالات را بر اساس آنچه خود هستيد، بايد طراحي کنيد، اگر به مواردياعتقاد نداريد، بايد با طرح سئوالهاي متناسب بررسي کنيد تا فرد مقابل دراين زمينه در تعارض با شما نباشد.
براي مثال "آيا وجود اعتقادات ديني درون انسان کافيست يا بايد حتما در رفتار نمود داشته باشد؟
آيا خانمها براي بيرون رفتن از منزل بايد از شوهرشان اجازه بگيرند؟
در صداقت به خود چه نمره اي مي دهيد؟
دوستان
تحقيق در مورد دوستان فرد و شناسايي آنها ، مسائل زيادي را در مورد همسر آينده براي شما باز گو مي کند.
سئوالاتياز اين قبيل چند تا دوست صميمي داريد؟ ( تعداد زياد آن نشانه برونگرا بودنو تعداد کم آن نشاندهنده حساسيت ، زودرنج بودن و درونگرا بودن هست)
باکدام دوست صميمي هستيد و او چه خصوصيت مثبتي دارد؟ ( پيش بيني اينکه اگربخواهي در آينده خيلي خوب در کنار آن طاقت بياوري بايد چنين باشي)
با کدام دوستت ارتباط کمتري داري ؟ ( مهم از اين نظر که اگر چنين هستي، در زندگي با اين فرد مشکل دار خواهي شد)
بيماريهاي جسمي، معلوليت ها
اينمورد بايد مستقيم سئوال شود. چون برخي افراد، صداقت دارند اما ملزم بهگفتن موارد سوال نشده نيستند. ( البته اگر سلامتي جسمي همسر آينده تان درتصميم گيري شما موثر هست)
همچنين سوالاتي درمورد خانواده و کيفيت روابط اعضاي خانواده و تفريحات و سرگرمي هاي شخصنيز از جمله زمينه هاي مفيد در جهت شناخت بهتر افراد است.
--------------------------------------------------------------------
جلسه خواستگاری به دلیل بینش و شناختی كهبه آدم نسبت به طرف مقابلش می دهد جلسه مهمی است اگر ما توی این جلسه بهشناخت درست و درمانی نمی رسیم به خاطر این است كه سوالات و صحبتهای درستو درمانی را ردوبدل نمی كنیم. و اما نكته های مهم جلسه خواستگاری:
اول از همه توانایی ها، ضعفها و خصوصیات اخلاقی و رفتاری خود را خوببشناسید و تكلیفتان را با خودتان مشخص كنید بعد هدفها، معیارها، ویژگی هاو خط قرمزهای زندگی و همسر آیندتان را برای خودتان لیست كنید تا حداقلبفهمید چی از این زندگی می خواهید! این خودشناسی به سوالات و صحبتهایتانتوی جلسه خواستگاری جهت می دهد و شمارا از پرسیدن سوالات بی خود و بیفایده دور می كند.
برای شروع صحبت از موضوعات روز شروع كنید تا همین اول كار ، نگاه و دیدطرف مقابل را نسبت به مسائل اجتماعی و سیاسی روز متوجه شوید و البته خطمشی فكری اش هم دستتان بیاید.
اگر می خواهید او را خوب بشناسید خودتان را خوب معرفی كنید . همه مواردزیر را درباره خودتان بگویید تا او هم متقابلا همین كاررا بكند.
درباره شكل گیری زندگیتان بگویید یعنی تحصیلات، شغل و فعالیتهایتان را بیان كنید.
اعتقادات خودتان را كاملا باز كنید مثل این كه خداكیه؟ كجای زندگی شما قرار دارد و ... .
ویژگی های روحیتان را نام ببرید اینكه آدم آرامی هستید یا بدخلق یا آدمشادی هستید البته بگویید چه نوع آدم شادی و اصلا شادی را توی چه می بینید!
برنامه و چشم انداز زندگیتان هم یادتان نرود این كه قرار است به كجابرسید، طرح زندگیتان چیست ابزار و امكاناتی كه دارید و روشهای زندگی كردنو... خوش آمدها و بد آمدهایتان را هم نام ببرید.
محاسن و معایب را هم فراموش نكنید مخصوصا معایب جسمی و روحی تا بعدا به دروغگویی متهم نشوید!
طوری سوال كنید كه بتوانید كاملا طرف را بشناسید مثلا درباره چراییوچگونگی بینش ها و گرایشهایش سوال كنید این كه چرا می خواهد ازدواج كندچرا این شغل را دارد، چرا درس می خواند، از نماز خواندن چه چیزی را میخواهد، منظورش دقیقا از حجاب چیست و... اینطوری سطحی یا عمقی بودن باورهاو عقایدش را می فهمید.
یادتان باشد كه آدمها توی نظرات خود دنبال بیان جوابهای درست و صحیح هستند نه معرفی آن چیزی كه واقعا هستند پس سوالات مصداقی بپرسید.
درباره ویژگی های روانشناختی، روحی و ذاتی جنس مخالف هم اگر اطلاعاتیداشته باشید خیلی خوب است اینطوری راحت تر ابعاد شخصیتی او را می شناسید وبراساس ذهنیتهای خودتان اورا ارزیابی نمی كنید!
مسائل خانوادگی معاشرتها و مخصوصا نوع رابطه با والدین و میزان تاثیر گذاری یا تاثیر پذیری از آنها را هم توی سوالتتان قرار دهید.
در جلسه اول سوالات كلی تر را مطرح كنید اما در جلسات بعدی وارد مباحثجزئی تر عمیق تر و واقعی تر شوید. راستی خیلی هم جلسات خواستگاری را لفتندهید وتوی همان 2 یا 3 جلسه خلاصه اش كنید چون بعدا تصمیم گیری دربارهانتخابتان احساسی می شود تا عقلانی!
و آخر اینكه زیادی روی جوابهای طرف مقابل كه توی جلسه می گوید حساب بازنكنید چون جوابهای ما همیشه باورهای قلبی ما نیستند بلكه ذهنیات ماراتشكیل می دهند پس سعی كنید ارزیابی تان از جلسه خواستگاری سوال محور باشدتا جواب محور! بد نیست بدانید سوالات افراد سطح بینش و فهم افراد را نشانمی دهد و جوابهای آن سطح دانش و حافظه افراد را نشان می دهد پس به سوالاتیكه از شما می شود بیشتر دقت كنید. چون سوالات نشان دهنده دغدغه های فرد واولویتهای اوست.
-------------------------------------------------------------------------
مهمترين سوالات جلسه خواستگاري
در طرح سئوالات جلسهخواستگاري و شناسايي دختر و پسر، که به آن ها کمک مي کند تا نسبت به طرفمقابل شناخت عقلاني ( نه احساسي) کسب کنند شرايطي...
چه سئوالاتي در جلسات آشنايي دختر و پسر جهت خواستگاري و ازدواج بايد مطرح شود:
ما در اين مقاله سعي داريم تا نحوه ساختن سئوال را در اين جلسات براي شما بازگو کنيم .
درطرح سئوالات جلسه خواستگاري و شناسايي دختر و پسر، که به آن ها کمک ميکند تا نسبت به طرف مقابل شناخت عقلاني ( نه احساسي) کسب کنند شرايطي حائزاهميت است که بعضي از آنها به قرار ذيل است:
1.فکر نکنيم که سئوالات بايد استاندارد شده و از پيش تعيين شده و باجوابهاي مشخص باشد، بايد هنگام گفتگو سعي کنيم سئوالات را در همان جلسهنسبت به هرمسئله مبهم، طرح کنيم.
2.سئوالات کلي براي شروع خوب است ولي فايده هاي آن اندک هستند. مثلا نظر شمادر مورد حجاب چيست؟ شما چه توقعي از همسر آيند ه ات داري؟ شما نظرت درمورد اخلاق و ايمان چيه؟ ميعارهاي شما براي ازدواج چيست؟ شما چه نقشيبراي زن در خانواده ، يا چه نقشي براي مرد در خانواده قائل هستيد؟سئوالاتکلي، حتما جواب کلي دارد و جوابهاي کلي چون مبهم و ناشفاف هستند ، مفهومشناخت از يکديگر را با تحريف روبرو مي سازد.
3. به جاي سئوالات کلي، سعي کنيد مفاهيم را به زودي به طرف مصداق ها ومثالهاي عيني بکشانيد، و با طرح مسئله فرد را در موقعيت قرار دهيد. موقعيتهايي که هر روز در زندگي خانوادگي افراد پيش مي آيد و زوجين نسبت به آنواکنش احساسي، فکري يا رفتاري نشان مي دهند. به عنوان مثال به جاي اينسئوال کلي که "نظرتان در مورد حجاب چيست؟" سئوالات جزئي زير را بپرسيد؟آيا آقايان هم بايد حجاب داشته باشند؟ آيا شما خانواده اي را ديده ايد کهبه خاطر رعايت نکردن حجاب از طرف مرد گسسته شده است؟ حدود حجاب براي خانمها چقدره؟ آيا نوع پوشش خانم در خانواده با جمع هاي فاميلي تفاوتي داره؟آيا به فرض پذيرش حجاب مورد نظر شما، کار خانم در محيط هايي که کاملامردانه هست ، مثل يک کارخانه يا معدن يا ...، اشکالي داره؟ خانم يا آقا درارتباط با نا محرم چه حدودي را بايد رعايت کنن؟
(اين به شما بستگي دارد که چه سئوالهاي جزئي را متناسب با احوال خود طرح کنيد)
اما .... اين سئوالات جزئي و دقيق و عمليات را حول چه محورهايي تهيه کنيم.
مسئوليت پذيري و انجام وظايف فرد
شغل،تحصيلات، وظايف دوستي و خانوادگي از جمله مسئوليت هاي فرد محسوب مي شود وما به جاي سوال "آيا شما مسئوليت پذيريد يا نه" ، سئوالات دقيقي را نسبتبه زندگي قبلي فرد طرح مي کنيم تا از ميزان مسئوليت پذيري او مطلع شويم. مثل: شما در چه تاريخي سرباز شديد، کي به سربازي رفتيد؟ آيا غيبت همداشتيد؟
آيا در انجام کارها در خانواده باپدر و مادرتان مشاجراتي داشتيد، آيا آنها کارهايي را به اجبار از شما ميخواهند؟ رفتار همکارانتان با شما چگونه است؟ ( معمولا افرادي که باخانواده و همکار و ...، ديگران مشاجره دارند و ناسازگارند کساني هستند کهنسبت به انجام وظايف و مسئوليت هاي خود کوتاهي مي کنند)
موقعيت هايي کههر روز در زندگي خانوادگي افراد پيش مي آيد و زوجين نسبت به آن واکنشاحساسي، فکري يا رفتاري نشان مي دهند، بهترين مبنا براي شناخت شخص مقابلاست.
ثبات فکري و احساسي فرد
شمامي توانيد با سوالاتي متوجه شويد که آيا او شغل عوض کرده است؟ رشته تحصيليخود را جابجا کرده؟ آيا با دوستان هر چند وقت يکبار قطع رابطه مي کند؟ آيابه تناسب سنش چه چيزي اندوخته ؟ مثلا يک آقاي 27 ساله چه ميزان تحصيلاتداره ، چه ميزان سرمايه داره ، چه ميزان تخصص داره و ....؟ چون اين فرد کهحداقل 7 سال از بهترين زمان جواني را در اختيار داشته در ازاي آن چهاندوخته است؟ ( اين سئوال با سئوالات سنتي که فقط به داشته هاي فرد توجهدارند متفاوت است، مثلا ممکن است شخصي 7 سال کار کرده و سرمايه خود را خرجدرمان پدر بيمارش کرده و اکنون هيچ ندارد ، ولي اين فرد با ثبات است. چونچگونگي گذران عمر و ثبات در کار و زندگي براي ما مهم است)
انعطاف پذيري
مابايد با طرح سئوالاتي متوجه بشويم اين فرد تا چه ميزان حاضر به انعطاف وتغيير در نظراتش است. به اين سئوال توجه کنيد:اگر ما آماده شده ايم به يکمسافرت راس ساعت 18 برويم، ناگهان تلفن زنگ مي زند و يکي از اقوام که ازشهرستان آمده اند، خواهان آدرس دقيق منزل ما هستند که به منزل ما بيايند،در اين هنگام شما چه کار مي کنيد؟
نحوهپاسخگويي به اين سئوال مهم است نه خود جواب. اگر فرد بگويد به آنها ميگوييم برنامه مسافرت داريم و نمي توانيم در خدمت شما باشيم.( اين نشانهعدم انعطاف است)
اگر فرد بگويد به آنها مي گوييم قدمتان روي چشم بفرمائيد( اين هم نشانه عدم انعطاف است)
درحاليکه فرد منعطف به راههاي ديگري به غير از بلي يا خير نيز توجه دارد. مثلا مي گويد: بايد ببينم سفر ما چقدر اهميت دارد؟ آنها چه نسبتي با مادارند؟ ضرورت ميهماني چيست؟ تاثير رفتن به اين سفر روي ما چقدر هست؟ و ....، يعني بررسي همه جوانب و جوابي شبيه اين: به او مي گوييم قصد سفرداريم، اما خيلي دوست داريم در خدمت شما باشيم، لذا تا ساعت 18 که وقتحرکت ماست مي توانيم در خدمتتون باشيم. يا اينکه ما مي توانيم هفته آيندهاين سفر را برويم لذا خوشحال مي شويم در خدمتتون باشيم. ( فراموش نکنيد ،حتي گذشته فرد هم نشان مي دهد که او در برابر مشکلاتي که در حوزه شغلي ،تحصيلي و خانوادگي داشته هست تا چه اندازه انعطاف پذير و سازگار بوده است).
نکتهمهم اينست که از نشانه هاي عدم انعطاف پذيري، عدم رابطه صحيح فرد باخانواده ، دوستان، همکاران و ...است. يعني کسي که نتوانسته است نسبت بهخواسته هاي خود در قبال والدينش انعطاف نشان دهد، حتما در برابر همسر همداراي انعطاف نخواهد بود.
تقسيم وظايف و نقش زن و مرد
شمامي توانيد با مثالهايي مسئوليت هايي را مطرح کنيد و از او بپرسيد چه کسياين کارها را بايد انجام دهد. خريد، تصميم گيري، کارهاي منزل ، نگهداريبچه ، ادامه تحصيل، تفريحات و ....
مسائل اقتصادي خانواده
اينبند هم بايد با سئوالات جزئي همراه باشد. مثلا "ميزان هزينه اي را که جهتمراسم ازدواج در نظر داريد چقدر است؟ محل مسکوني مد نظر چگونه است ،کجاست؟" و يا "درآمدهاي زن و مرد چگونه در خانواده هزينه مي شود؟ تصميمگيرنده کيست؟ "
ميزان استقلال يا وابستگي فرد
شمابا طرح سوالاتي در مورد زندگي در شهر ديگر، نوع عکس العمل در قبال نصايحديگران، ميزان معاشرت با خانواده، و دوستان مي توانيد در مورد استقلالشخصيت وي تصميم بگيريد.
صفات شخصي و رواني
افسردگي،پرخاشگري، اضطراب، وسواس، سوء ظن و .... جزء مهمترين مسائلي هست که بايدبررسي شود،( شايد بررسي اين بند يکي از ضرورتهايي هست که دختر و پسر بايدبه روانشناس مراجعه کنند). اما اگر خودشان قصد بررسي داشتند بايد نشانههاي اين اختلالات را بشناسند، و با سئوال و دقت در نشانه ها و علائم ايناختلالات پي به مشکل ببرند. همچنين صفاتي مثل حسابگر (خساست) يا ولخرجبودن، اجتماعي بودن و يا منزوي و بي علاقه به تفريح، (اهل تفکر و مطالعهبودن) و پشتکار و ....، جزء مسائلي هست که مي تواند با مثالهاي عملياتيپرسيده شود. فراموش نکنيد در سئوالات بايد معادل مثبت صفات را بپرسيد، چونممکن است فرد موضع بگيرد. مثلا شما به فرد بگوئيد شما بيشتر حسابگر هستيديا دست و دلباز ؟ تا فرد هر کدام را انتخاب کرد احساس بدي نداشته باشد.
مسائل اعتقادي و اخلاقي
اينسئوالات را بر اساس آنچه خود هستيد، بايد طراحي کنيد، اگر به مواردياعتقاد نداريد، بايد با طرح سئوالهاي متناسب بررسي کنيد تا فرد مقابل دراين زمينه در تعارض با شما نباشد.
براي مثال "آيا وجود اعتقادات ديني درون انسان کافيست يا بايد حتما در رفتار نمود داشته باشد؟
آيا خانمها براي بيرون رفتن از منزل بايد از شوهرشان اجازه بگيرند؟
در صداقت به خود چه نمره اي مي دهيد؟
دوستان
تحقيق در مورد دوستان فرد و شناسايي آنها ، مسائل زيادي را در مورد همسر آينده براي شما باز گو مي کند.
سئوالاتياز اين قبيل چند تا دوست صميمي داريد؟ ( تعداد زياد آن نشانه برونگرا بودنو تعداد کم آن نشاندهنده حساسيت ، زودرنج بودن و درونگرا بودن هست)
باکدام دوست صميمي هستيد و او چه خصوصيت مثبتي دارد؟ ( پيش بيني اينکه اگربخواهي در آينده خيلي خوب در کنار آن طاقت بياوري بايد چنين باشي)
با کدام دوستت ارتباط کمتري داري ؟ ( مهم از اين نظر که اگر چنين هستي، در زندگي با اين فرد مشکل دار خواهي شد)
بيماريهاي جسمي، معلوليت ها
اينمورد بايد مستقيم سئوال شود. چون برخي افراد، صداقت دارند اما ملزم بهگفتن موارد سوال نشده نيستند. ( البته اگر سلامتي جسمي همسر آينده تان درتصميم گيري شما موثر هست)
همچنين سوالاتي درمورد خانواده و کيفيت روابط اعضاي خانواده و تفريحات و سرگرمي هاي شخصنيز از جمله زمينه هاي مفيد در جهت شناخت بهتر افراد است.
---------------------------------------------------------------------
سوالات مربوط به جلسات خواستگاری:
در اینگونه جلسات بدون تعارف و یا رو دربایستی و با آرامش کامل و با وقت کافی به گفتگو و تبادل نظر پرداخته و از عجله کردن به شدت بپرهیزید.در ابتدای امر-قبل از شروع هر کاری- یک بیوگرافی کامل از خودتان ارائه بدهید و متقابلاً از طرف مقابل بخواهید که کامل خود را معرفی کند(تاریخ تولد، سوابق تحصیلی و سوابق شغلی خود و اعضای خانواده و...).
کاتی وجود دارد که در طرح سئوالات جلسات خواستگاری ، شناسایی دختران و پسران در رابطه هایشان یا ....، کمک می کند که فرد شناخت عقلانی ( نه احساسی) نسبت به طرفش کسب کند باید دارای شرایطی باشد که بعضی از آنها به قرار ذیل است:
1 - فکر نکنیم که سئوالات باید استاندارد شده و از پیش تعیین شده و با جوابهای مشخص باشد، باید هنگام گفتگو مانند آدم آهنی خشک نباشیم و سعی کنیم سئوالات را در همان جلسه نسبت به هرچیزی که مبهم هست، طرح کنیم.
2 - سئوالات کلی برای شروع خوبست ولی فایده های آن اندک هستند. مثلا این سئوالات:
نظر شما در مورد حجاب چیست؟
- شما چه توقعی از همسر آیند ه ات داری؟
- شما نظرت در مورد اخلاق و ایمان چیه؟
- میعارهای شما برای ازدواج چیست؟
- شما چه نقشی برای زن در خانواده ، یا چه نقشی برای مرد در خانواده قائل هستید؟
چون سئوالات این چنین کلی، حتما جواب کلی دارد و جوابهای کلی چون مبهم و ناشفاف هستند ، طرفین همانطور که دوست دارند بر اساس ذهنیات خود تفسیر می کنند و این مفهوم شناخت از یکدیگر را با تحریف روبرو می سازد
3 - به جای سئوالات کلی، سعی کنید مفاهیم را به زودی به طرف مصداق ها و مثالهای عینی بکشانید، و با طرح مسئله فرد را در موقعیت قرار دهید. موقعیت هایی که هر روز در زندگی خانوادگی افراد پیش می آید و زوجین نسبت به آن واکنش احساس، فکری یا رفتاری نشان می دهند.
شما بهتر است به عنوان مثال به جای اینکه این سئوال کلی را بپرسید که نظرتان در مورد حجاب چیست؟ می توانید سئوالات جزئی زیر را بپرسید؟
آیا آقایان هم باید حجاب داشته باشند؟ اگر بلی چند تا مثال بزنید؟
آیا شما خانواده ای را دیده اید که به خاطر رعایت نکردن حجاب از طرف مرد گسسته شده است؟
آیا به نظر شما برای حجاب خانم حتما چادر ضروریست؟
آیا مانتو و مقنعه را حجاب می دانید؟
آیا روسری و لباس پوشیده مثل بلوز و شلوار حجاب هست؟
آیا خانم می تواند بین افراد نزدیک مثل پسر عمو، دوست ، پسر خاله، یا اقوام بدون روسری باشه؟
آیا به فرض پذیرش حجاب مورد نظر شما، کار خانم در محیط هایی که کاملا مردانه هست ، مثل یک کارخانه یا معدن یا ...، اشکالی داره؟
آیا خنده ، شوخی، و سر به سر گذاشتن یک آقایی را که ازدواج کرده با خانمهای دوست و فامیل را قبول دارید، یا همین مورد را در مورد خانمها می پذیرید؟
و صدها سئوال از این دست که تمرکزشان بر جزئیات هست؟ یعنی مثالهایی که در زندگی های مختلف کم و بیش ممکن است پیش بیاید.
(این به شما بستگی دارد که سئوالهای را جزئی و با مثال و متناسب با حال و احوال خود طرح کنید)
یک سری سؤالات کلی و جامع که در این زمینه بسیار مفید می باشد را برایتان فراهم نموده ام که البته در پستهای بعدی ارائه خواهم داد . لازم بذکر است قابلیت گسترش و تبدیل آنها به سؤالات جزئی تر نیز برای شما وجود دارد.
سعی کنید همسر انتخابی شما در تمامی زمینه ها با شما هماهنگی کامل را داشته باشد. این بدان معنا نیست که در تمام این پارامترها و معیارها صد درصد و کامل باشد ، بلکه به این معناست که حداقل نمره قبولی را داشته باشد. ( مانند اینکه شما در رشته تحصیلی باید همه دروس را پاس کنید)
فرد مورد نظر شما در کل ، باید معدل قابل قبولی در معیارهای مورد نظر شما کسب کند. یعنی اینکه وقتی نمره هر یک از معیارهای ازدواج را که با هم جمع کردید، او میانگین مطلوب را از نظر شما داشته باشد. ( مانند اینست که در رشته تحصیلی خود علاوه بر قبولی همه دروس ، نباید مشروط شوید)
خلاصه: در تک تک معیارها حداقل نمره را داشته باشد و در جمع کلی همه معیارها، میانگین مطلوب شما را کسب کند. اگرچه ممکن است فرد در یک معیار نمره عالی نداشته باشد و نقطه ضعف وی باشد ، اما در سایر معیارهای اساسی قوی است، در نتیجه معدل خوبی جهت ازدواج دارد.لیکن اگر این فرد مورد نظر با همه معیارهای اساسی و خوبی که دارد و با وجود اینکه معدل بالایی دارد، لیکن در یک معیار اساسی رد شود، آنگاه چنین ازدواجی با ریسک بالایی از طلاق یا نارضایتی در زندگی زناشویی همراه می شود.
لازم است قبل از هر چیز به این نکته اشاره کنم که :
مهمترین شرط برای مفید بودن این پرسش و پاسخها، داشتنصداقت کاملبرای هر دو طرف است. |
چند نکته بسیار مهم:
1_ از آنجا که هر کس مطابق با ذهنیت و تصورات خود به سؤالات جواب می دهد و چه بسا ممکن است برداشت دیگران از یک مفهوم، با برداشت شما مغایرت داشته باشد و عدم توجه به این نکته، در آینده مشکلاتی را برای شما ایجاد نماید، بهتر است در چنین مواردی قبل از طرح سوال مورد نظر، ابتدا از طرف مقابلتان، در مورد اینگونه مفاهیم توضیح خواسته و سپس سؤال اصلی را مطرح کنید.
به عنوان مثال قبل از اینکه سؤال کنید: " نظر شما در مورد قناعت در زندگی چیست؟" بپرسید: " به نظر شما قناعت یعنی چه؟"
۲_ دقت داشته باشید که اصل جوابها و کیفیت آنها، نشان دهنده نوع شخصیت و دیدگاههای طرف مقابل شما و نیز نشان دهنده میزان رشد فکری و عقلی اوست.
3_ بعد از مطالعه سؤالات متوجه خواهید شد که پرسیدن برخی از این سؤالات در جلسه اول خواستگاری ضرورتی ندارد و در صورت نتیجه گیری اولیه، در جلسات بعدی مطرح شوند بهتر است، که تقسیم بندی آن بر عهده خود شما می باشد.
4_ پرسشنامه، تنها یکی از راههای شناخت همسر ، آن هم به صورت تقریبی و نسبی بوده و نمی تواند انسان را از تفکر، مشورت و تحقیق بی نیاز کند.
--------------------------------------------------------------------
این مورد را زیاد جدی نگیرید
سوالات جلسه خواستگاری
سؤالات مربوط به آینده زندگی
1- به نظر شما مهمترین عامل موفقیت در زندگی چیست؟
2- ملاک خوشبختی و موفقیت را در چه می بینید؟
3- افکار مذهبی همسرتان و خانواده او، چقدر برای شما اهمیت دارد؟
4- چه صفاتی را برای همسر آینده خود لازم می بینید؟
5- نظر شما در مورد مراسم عقد و عروسی چیست؟
6- نظر شما در مورد مهریه چیست؟
7- زندگی در شهری دیگر را چگونه می بینید؟
8- آیا آمادگی دارید کمبودهای اقتصادی همسرتان و خانواده او را نادیده بگیرید؟ تا چه حد؟
بخش دوم:
سؤالات مربوط به خانواده همسر
1- از نظر اجتماعی، خانواده شما چه ایده هایی دارند؟(مثلاً در مورد جامعه، مردم، مشکلات و...)
2- سطح فرهنگی و طرز تفکر خانواده خود را چگونه ارزیابی می کنید؟
3- خانواده شما چقدر مذهبی هستند؟
4- خانواده شما سنتی هستند یا متجدد و یا معمولی؟
5- خانواده شما شاد و پر جنب و جوش هستند یا ساکت و آرام؟
6- خانواده شما مرد سالار است یا زن سالار یا شایسته سالار؟
بخش سوم:
سؤالات مربوط به مسائل اقتصادی
1- انتظارات اقتصادی شما از همسرتان تا چه اندازه است؟
2- نظر شما در مورد کار کردن همسرتان در خارج از منزل چیست؟
3- چه کاری را برای اشتغال انتخاب خواهید کرد؟
4- تصور شما از صرفه جویی چیست؟
5- چقدر معتقد به صرفه جویی و قناعت در منزل هستید؟
6- شما مایلید همسر شما در خرید لوازم زندگی، چه مسائلی را رعایت نماید؟
بخش چهارم:
سوالات مربوط به مسائل فرهنگی
1- تحصیلات شما چقدر است؟
2- آیا قصد ادامه تحصیل دارید یا خیر؟ در چه رشته ای و از چه طریقی و در کجا؟
3- در طول سال چند کتاب غیر درسی مطالعه میکنید؟
4- مطالعات شما اغلب در چه زمینه هایی بوده است؟
5- بهترین کتابهایی که تاکنون خوانده اید را اگر ممکن است نام ببرید؟
6- معمولاً چه نشریاتی را مطالعه می کنید؟
7- اگر ممکن است چند نفر از شخصیتهای مورد نظر و احترامتان[ شخصیتهایفرهنگی، مذهبی، هنری، سیاسی و...] را نام ببرید و دلیل محترم بودن آنهانزد شما چیست؟
بخش پنجم:
سؤالات مربوط به مسائل روحی و عاطفی
1- از چه نوع افرادی احساس انزجار و ناراحتی می کنید؟ چرا؟
2- اجتماعی بودن در نظر شما یعنی چه؟
3- خودتان را تا چه اندازه ای اجتماعی می دانید؟
4- در اصلاح دیگران چگونه عمل می کنید و نوع واکنشهای شما در مقابل مشکلات چگونه است؟
5- چقدر خود را خونسرد می دانید؟
6- منطقی بودن را چه می دانید؟
7- چقدر در زندگی خود را منطقی میدانید؟
8- واقع گرا هستید یا احساساتی؟
9- بیشتر تأثیر گذارید یا تأثیر پذیر؟ به چه میزان؟
10- چه چیزهایی موجب ناراحتی و عصبانیت شما می شود؟
11- در مواقع عصبانیت چه می کنید؟
12- دروغ گفتن را در چه مواردی جایز می دانید؟
13- در چه مسائلی سختگیر هستید؟
14- آیا انتقاد پذیر هستید؟در مقابل انتقاد چه عکس العملی از خود نشان می دهید؟
15- چگونه از دیگران انتقاد می کنید؟
16- در اکثر اوقات شاد هستید یا افسرده؟
17- در زندگی چگونه تصمیم می گیرید؟ تا چه اندازه قدرت تصمیم گیری دارید؟
18- در مسائل اساسی زندگی شخصیتان، خودتان تصمیم می گیرید یا خانواده تان؟
بخش ششم:
سؤالات مربوط به مسائل مذهبی
1- اعتقادتان به خدا چگونه است؟ آیا این اعتقاد توانسته شما را از گناه باز دارد؟
2- آشنایی شما با مسائل و دستورات مذهبی چقدر است؟
3- آیا مایل هستید همسر شما تمایلات مذهبی داشته باشد یا خیر؟
4- رعایت حجاب را تا چه اندازه ضروری می دانید؟ تا چه حد آن را رعایت می کنید؟دلیل آن چیست؟
5- چقدر با قرآن آشنا هستید؟
بخش هفتم:
سؤالات مربوط به روابط خانوادگی
1- میزان دلبستگی شما به پدر و مادرتان تا چه حد است؟
2- پدر و مادر شما چگونه با شما برخورد می کنند؟
3- چقدر در فامیل و خانواده محبوبیت دارید؟ دلیل آن چیست؟
4- عکس العمل والدین شما در مقابل شکستهای شما در زندگی چگونه است؟
بخش هشتم:
اساسی ترین سؤالات خواستگاری
1- چه توقعاتی از زندگی آینده خود دارید؟
2- چه توقعاتی از همسر آینده خود دارید؟
3- آرزوهای بزرگ شما چیست؟
4- مشکلات را چگونه و تا چه حد تحمل می کنید؟
مطالب مشابه :
سوالات جلسه خواستگاری
مددکاری 88 - سوالات جلسه خواستگاری - مددکار اجتماعی / آسیب های اجتماعی
سوالات اساسی که میتونین توجلسه خواستگاری بپرسین
ممکنه یه وقت که میخواین برین خواستگاری یا در جلسه اول خواستگاری سوالات مربوط به
چه سوالاتی در جلسات خواستگاری بپرسیم؟
جمع آسمانی ما - چه سوالاتی در جلسات خواستگاری بپرسیم؟ - تعاونوا علی البر و التقوی
پرسش های جلسه دوم خواستگاری
مشاوره ی وبلاگی - پرسش های جلسه دوم خواستگاری - مشاوره ی وبلاگی پاسخ ما به سوالات
جلسه دوم خواستگاري
ازدواج - جلسه دوم خواستگاري - بحث و تحليل موضوعاتي پيرامون ازدواج . پاسخ به سوالات
سوالات جلسه اول خواستگاری
• در جلسه اول خواستگاری ، بهتر است چه سؤالاتی مطرح شود ؟و چه کسی باید آغاز کننده باشد؟
در جلسه خواستگاری چه سوالاتی بپرسیم؟
آداب ازدواج - در جلسه خواستگاری چه سوالاتی بپرسیم؟ - اين وبلاگ در مورد آداب شرعي عروسي و شب
سوالات اختصاصی دختر از پسر در جلسه اول خواستگاری
هنر زندگی کردن - سوالات اختصاصی دختر از پسر در جلسه اول خواستگاری - اجتماعی و خانوادگی
سوالات جلسه خاستگاری!!!!!!!!!!!!!
سوالات جلسه خاستگاری!!!!! چه سئوالاتی در جلسات آشنایی دختر و پسر جهت خواستگاری و ازدواج باید
برچسب :
سوالات جلسه خواستگاری