پرسپکتیو

پرسپکتیو چیست؟ پرسپکتیو صحنه و روابط فضایی اشیا, نکات مهم در پرسپکتیو


پرسپکتیو ( Perspective ) img/daneshnameh_up/4/4e/Perspective1.jpg
 
این واژه در سینما ، ناظر بر شیوه به نمایش در آمدن اشیا و روابط فضایی آنها با یکدیگر در سطح صاف و تخت پرده است ، به این معنی که تماشاگر باید دوری و نزدیکی اشیا و فاصله آنها از یکدیگر را در تصویری که می بیند ، حس کند. از آنجا که در سینما ، تصویر سه بعدی واقعی به تصویری دو بعدی بدل می شود ، فیلم ساز باید برای خلق توهم عمق صحنه و یک فضای سه بعدی ، مراقب پرسپکتیو باشد.

هر بیننده ای که تصویری را بر پرده سینما می بیند ، در ذهن خود برای آن عمق قائل می شود ، چون به این شیوه دیدن عادت کرده است ، اما فیلم ساز علاوه بر آنکه می تواند روی تخیل تماشاگر حساب کند ، در ضمن باید بکوشد که توهم عمق را در صحنه خلق کند و به آن حال و هوای واقعی بدهد.

پرسپکتیو صحنه و روابط فضایی اشیا عمدتا به عوامل زیر بستگی دارد :

فاصله دوربین از صحنه :

با توجه به فاصله دوربین از صحنه ، می توان پرسپکتیو صحنه را کم یا زیاد کرد. از طرفی نیز ، دوربین متحرک در موازات شخصیت ها به صحنه عمق می بخشد و در ضمن مستمرا چشم انداز تصویر و روابط فضایی اشیا را عوض می کند و به این ترتیب نوعی پرسپکتیو تداومی ایجاد می کند.


 
نوع عدسی مورد استفاده :

فاصله کانونی عدسی در پرسپکتیو تصویر بسیار موثر است. معمولا هر چه فاصله کانونی عدسی کمتر باشد ، پرسپکتیو تصویر بیشتر و هر چه فاصله کانونی بیشتر باشد ، پرسپکتیو کمتر می شود. عدسی های با فاصله کانونی کم ، اشیاء نزدیک را بزرگ تر و اشیاء دور را کوچکتر نشان می دهند و این خود بسیار به پرسپکتیو تصویر کمک می کند ، در حالی که عدسی های با فاصله کانونی زیاد ، اشیاء موجود در فاصله های دور را بزرگ تر و لاجرم نزدیک تر نشان می دهند و در عین حال اشیاء نزدیک را به عقب می کشند و به این ترتیب از پرسپکتیو تصویر می کاهند.


« دو نما از فیلم همشهری کین ( 1941- Citizen Kane ) ، ساخته ارسن ولز. در این دو نما از img/daneshnameh_up/3/38/kanec1.jpgعدسی با فاصله کانونی کم استفاده شده و پرسپکتیو تصویر را افزایش داده. »

img/daneshnameh_up/b/b8/kane5.jpg

 

 

 


 

 

 

میزان باز بودن دیافراگم :

بر اثر تجربه ثابت شده است ، هر چه دیافراگم دوربین بسته تر باشد ، پرسپکتیو تصویر بیشتر می شود.


میزان نور :

از آنجا که نور زیاد سبب بسته شدن دیافراگم و درنتیجه افزایش پرسپکتیو می شود ، می توان آن را نیز به نوعی در تغییر پرسپکتیو موثر دانست. از طرفی نوع نورپردازی تصویر ، می تواند به نوعی در فضاسازی سه بعدی اثر بگذارد ، برای مثال نور پشتی سوژه را از پس زمینه جدا می کند و به این ترتیب در سه بعدی بودن تصویر موثر واقع می شود.

 

چند نکته مهم در پرسپکتیو

• هر گاه زاویه تصویر مورد نظر بسته باشد ، یعنی یکی از نماهای کلوزاپ ، مدیوم کلوزاپ یا اکستریم کلوزاپ ، باید پرسپکتیو تصویر را کم کرد. زیرا معمولا دلیل فیلم ساز برای استفاده از این گونه نماها ، جلب توجه بیننده ، تنها به قسمتی از صحنه بوده و پرسپکتیو به این مسئله کمک می کند و سبب برجسته سازی آن بخش می شود.

• هر گاه زاویه تصویر مورد نظر متوسط باشد برای مثال یکی از نماهای مدیوم شات و مدیوم لانگ شات ، باید پرسپکتیو صحنه را نیز متوسط انتخاب کرد تا هم سوژه و هم اندکی از اطراف ان دارای وضوح خوب و روابط فضایی قابل قبول باشند.

• هرگاه زاویه تصویر باز باشد مانند یکی از زوایای لانگ شات و اکستریم لانگ شات ، باید پرسپکتیو تصویر را زیاد کرد ، زیرا فیلم ساز به این دلیل از این نماها استفاده کرده که می خواسته توجه بیننده را به تمام صحنه جلب کند ، بنابراین باید پرسپکتیو را زیاد کرد تا همه عناصر موجود در قاب تصویر دارای وضوح خوب و ارتباط فضایی قابل قبول باشند.  (همچنین ببینید: انواع نما)


منبع: دانشنامه رشد http://daneshnameh.roshd.ir

دانلود: برای دریافت نسخه PDF مطلب و پرینت آن اینجا کلیک کنید.

مطالب مرتبط داخلی:

دیدگاه در کارگردانی

تصویر

ترکیب تصویر

نقد تصویر

صحنه

انواع نما

زاویه دید

حرکت در فیلم

نورپردازی

کمپوزیسیون

زیبایی شناسی

میزانسن

توازن

خط فرضی

اصول فیلمبرداری

هنرهای تجسمی

هنر مفهومی

ویدیو آموزشی نماها و ساخت فیلم


مطالب مشابه :


معماری و پرسپکتیو چیست؟

فقط مقاله - معماری و پرسپکتیو چیست؟ - تو خشنود باشي و ما رستگار...




سیستم های پرسپکتیو نوین

تا به حال در مورد پرسپکتیو های متریک موازی و مرکزی یک نقطه ای و دو نقطه ای و سه نقطه ای مطالبی رو شنیدین و توی این ترم هم کم کم دارین با همه شون آشنا میشین.




آموزش پرسپکتیو یک نقطه ای

اگر دوربین عکاسی را کاملا عمود بر زمین و موازی با ضلع روبرویی یک ساختمان قرار دهیم و یک عکس بگیریم . نتیجه بدست آمده یک تصویر با پرسپکتیو یک نقطه ای




پرسپکتیو

31 مارس 2009 ... با توجه به فاصله دوربین از صحنه ، می توان پرسپکتیو صحنه را کم یا زیاد کرد. از طرفی نیز ، دوربین متحرک در موازات شخصیت ها به صحنه عمق می




دانلود کتاب آموزش پرسپکتیو در معماری

2 سپتامبر 2013 ... پرسپكتيو عبارت است از نشان دادن تصوير يك جسم بر روي يك صفحه بنام صفحه تصوير . پرسپكتيو تنها تصويري است كه چشم انسان آنرا به عنوان




آموزش پرسپکتیو دو نقطه ای

معمار و معماری ... - آموزش پرسپکتیو دو نقطه ای - مطالب علمی و پژوهشی,عکسها,راندوها, دتایل ها,طرح و نقشه های معماری - بنا های مشهور ایران و جهان.




آموزش پرسپکتیو یک نقطه ای

معماری برتر - آموزش پرسپکتیو یک نقطه ای - اطلاعات مرتبط با هنر معماری و آموزش معماری.




آموزش پرسپکتیو (از مقدماتی تا پیشرفته )

درس اول – پرسپکتیو مقدماتی هدف این درس این است که بتوانید نمایی سه بعدی بر روی کاغذ دوبعدی تصور کرده و سپس آنرا به اجرا در آورید 1- ابتدا صفحه کاغذ خود را




پرسپکتیو دو نقطه ای

و در این حالت نوع پرسپکتیو ما دو نقطه ای میشود و دو نقطه گریز پیدا میکند مانند شکل بالا که میتوان پیاده رو سمت راست را محورX و پیاده روی سمت چپ را محور y در نظر




چگونه یک پرسپکتیو رسم کنیم ؟

Architect - چگونه یک پرسپکتیو رسم کنیم ؟ - My nice your eyes is my world.




برچسب :