مقاله ای درباره کارت های هوشمند

اختراع کارت هوشمند را برای اولین بار فردی فرانسوی به نام رولاند مورنو در سال 1974 به ثبت رساند از آن زمان به بعد شرکت هایی نظیر   motorola ، honey well  ، bull ، در این زمینه به فعالیت پرداختند. و در نتیجه ی فعالیت های آن ها در سال 1979 اولین کارت هوشمند ریزپردازنده ای ساخته شد ، اولین استاندارد برای کارت هوشمند در سال 1986 و با عنوان   ISO789116/1 مطرح شد..

استفاده از کارت هوشمند در سطح ملی برای نخستین بار در فرانسه و در سال 1986 انجام گرفت . در این سال شرکت مخابرات فرانسه برای اولین بار به جای سکه در تلفن های عمومی از کارت هوشمند استفاده کرد . که این اقدام سبب رفع بسیاری از مشکلات استفاده از تلفن های عمومی ، سوء استفاده ها و خرابکاری ها شد . پس از آن از اوایل دهه 90 میلادی ، استفاده از کارت های هوشمند   در کشورهای مختلف رواج پیدا کرد و به تدریج کاربردهای جدیدی برای آن پیدا شد .

دسته بندی کارت های هوشمند :

کارت های هوشمند را بر اساس موارد مختلفی دسته بندی می کنند ، در ادامه به 2 مورد آن می پردازیم :

دسته بندی بر اساس نحوه ارتباط با کارت خوان .

بر اساس این دسته بندی کارت های هوشمند به 3 گروه تقسیم می شوند :

1- کارت هوشمند تماسی .

 برای استفاده از این قبیل کارت ها ، باید اتصال فیزیکی بین کارت و دستگاه کارت خوان برقرار گردد . داده های موجود بر روی کارت ، به صورت سریال به کارت خوان ارسال می شود . و پس از پردازش ، اطلاعات جدید از طریق همان پورت به روی کارت منتقل می شود . به عنوان نمونه ، کارت های تلفن  عمومی جزو این دسته محسوب می شوند . مشکل اصلی این قبیل کارت ها ، خراب شدن کنتاکت های فلزی ( محل های تماس ) بر اثر عوامل خارجی نظیر ضربه و شرایط فیزیکی محیط است .

2- کارت هوشمند غیر تماسی :

در این نوع کارت هوشمند ، ارتباط بین کارت و کارت خوان به صورت فیزیکی برقرار نمی شود بلکه از طریق میدان های الکترومغناطیسی و یا امواج RF  صورت می گیرد.

برای برقراری ارتباط ، آنتن مخصوصی بین تراشه های کارت قرار داده شده است که در فاصله های کم ، تا حدود 50 سانتی متر می تواند ارتباط ایجاد کند . کاربرد اصلی این قبیل کارت ها در مواردی است ، که عملیات مورد نظر باید سریع انجام گیرد . به عنوان نمونه می توان به کارت های مترو اشاره کرد. مزیت اصلی این قبیل کارت ها علاوه بر سهولت استفاده ، عمر طولانی تر و ضریب ایمنی بالاتر آن است زیرا در این نوع کارت ، تراشه به همراه آنتن در میان لایه های تشکیل دهنده ی کارت قرار می گیرد .

3 – کارت هوشمند ترکیبی :

این نوع کارت ترکیبی از کارت های هوشمند تماس و غیر تماسی است که باهر دو نوع دستگاه های کارت خوان سازگار است . از این نوع کارت ها برای ساخت کارت های چند منظوره استفاده می شود .

« دسته بندی بر اساس نوع تراشه به کار رفته در کارت : » ( 2 گروه )

1- کارت حافظه : این نوع کارت شامل واحدهای حافظه است که توسط یک سیستم امنیتی سخت افزاری محافظت می شود .

در واحد حافظه ROM  اطلاعات غیر قابل تغییر ، نظیر شماره کارت و شماره دارنده کارت ذخیره می شود . از واحد حافظه EEPROM نیز برای نگهداری اطلاعاتی در طول زمان یا بر اساس نیاز کاربر تغییر می کنند ، استفاده می شود ، به عنوان مثال اطلاعات مربوط به اعتبار باقیمانده در کارت .

از جمله کاربردهای این نوع کارت ها می توان به کارت تلفن همگانی ، سیستم کنترل و شناسایی و مواردی از این قبیل اشاره کرد .

2- کارت هوشمند میکرپروسسوری :

این نوع کارت ها دارای CPU هستند و قدرت پردازش اطلاعات و انجام محاسبات را دارند .

قیمت این کارت ها از کارت های نوع قبل بیشتر است و کاربرد آن ها برای ساخت کارت های مالی ، کارت های شناسایی و نظایر آن است . در ادامه به نقش هریک از واحدهای حافظه در این نوع کارت اشاره شده است :

ROM: نگهداری سیستم عامل کارت هوشمند.

RAM: نگهداری موقت داده ها

EEPROM: نگهداری برنامه کاربردی و داده های مرتبط با آن

واحد واسطه ( (Interfaceاین کارت ممکن است به یکی از صورت های تماسی و غیر تماسی و یا ترکیبی باشد ، که وظیفه برقراری ارتباط با محیط خارج از کارت را بر عهده دارد .

کاربردهای کارت هوشمند :

امروزه در بسیاری از کشورها ، از کارت های هوشمند در کاربردهای مختلفی استفاده می شود این کاربردها به طور کلی به 3 دسته طبقه بندی می شوند .

1- کاربردهای شناسایی : از این کارت ها برای شناسایی هویت افراد و صاحبان آن ها استفاده می شود . این کاربردها به طور کلی به 3 دسته طبقه بندی می شود .

2- کاربردهای مالی

2-1- کارت های پیش پرداخته : این کارت ها را کاربر می خرد و با ارایه آن به دستگاه کارت خوان به جای پرداخت پول ، هزینه ی مورد نظر از موجودی کارت کسر می شود مانند کارت تلفن همگانی ، کارت های اتوبوس های شهری .

2-2- کارت های بانکی : این کارت ها را بانک ها به مشتریان خود عرضه می کنند که معرف هویت الکترونیکی مشتری نزد بانک صادرکننده است با ارایه این کارت ها به دستگاه های خود پرداز ، مشتری می تواند از خدمات بانک بهره مند شود .

3- کاربردهای نگهداری اطلاعات : در این قبیل کارت ها ، کد شناسایی و اندکی از اطلاعات شخصی فرد درج شده است که با ارایه به دستگاه کارت خوان ، از این اطلاعات استفاده می شود .

کارت هایی نظیر کارت گواهینامه هوشمند ، کارت های درمان ، کارت های شناسنامه ، کارت دانشجویی ، از این نوع محسوب می شود .

مزایای کارت های هوشمند :

1- اندازه : اندازه این قبیل کارت کوچک است و نیاز به حمل مدارک و پول را برطرف می سازد .      2- امنیت : به دلیل وجود سیستم های حفاظتی روی کارت نظیر رمز نگاری ، از داده های موجود بر روی آن به خوبی محافظت می شود .

3- حجم اطلاعات قابل حمل : کارت های هوشمند قادرند حجم زیادتری از اطلاعات را در مقایسه با کارت های مغناطیسی در خود ذخیره کنند .

کارت هوشمند چند منظوره چیست ؟

توسعه و گسترش کاربرد کارت های هوشمند از جمله الزامات استقرار و تحقق برنامه های دولت الکترونیک محسوب می شود ، بنابراین در دولت الکترونیک هرفرد نیاز به چندین کارت از انواع ذکر شده دارد . اما تعدد کارت ها مشکلاتی به همراه دارد ، از این قبیل :

صرف هزینه جداگانه برای هر کارت :

زحمت بیشتر در حمل کارت های متعدد و در نتیجه کاهش استقبال از آن ها :

بالارفتن مراجعات اداری برای دریافت کارت .

برای حل این مشکل طرح تجمیع کارت های هوشمند راهکار مناسبی است که علاوه بر افزایش ضریب ایمنی ، سبب می شود تعداد کارت های مورد نیاز هرفرد کاهش یابد .

توجیه بیشتر : کارت هوشمند کارتی پلاستیکی با ابعاد کارت های اعتباری ( حدود 5/5 در 5/8 ) سانتی متر است .

تجربه کشور مالزی :

پروژه کارت هوشمند چند منظوره دولت مالزی ، از جمله فعالیت هایی است که در چارچوب برنامه MSC  این کشور اجرا شده است . این پروژه در سال 1999 آغاز شد و هدف اصلی آن ارائه یک کارت هوشمند چند منظوره برای کاربردهای بخش دولتی و خصوصی بود . دولت مالزی از اواخر سال 2001 توزیع این کارت جدید را آغاز کرده است و به تدریج تمامی شهروندان بالای 12 سال در این کشور دارای یک کارت هوشمند چند منظوره دولتی با نام  MY KAD خواهند بود .

دولت مالزی برای اجرای این پروژه با دو چالش اساسی مواجه بود : مشکلات فنی و مسأله فرهنگ سازی و آمادگی مردم برای پذیرش این نوع کارت جدید ، برای غلبه بر اولین چالش ، اجرای این پروژه به کنسر سیومی بین المللی از شرکت های معتبر در این زمینه سپرده شد و دستگاه های دولتی مرتبط نیز موظف به همکاری با این کنسرسیوم شدند . در زمینه فرهنگ سازی نیز دولت مالزی برنامه های آموزشی متعددی را در مورد مزایای کارت هوشمند چند منظوره تهیه کرد و از طریق رسانه های جمعی به آموزش مردم پرداخت .

در مالزی ، کارت MY KAD  به عنوان یک کارت هوشمند چند منظوره در کاربردهای زیر استفاده می شود :

- به عنوان کارت شناسایی ملی و گواهینامه رانندگی .

- برای نگهداری اطلاعات گذرنامه ( بدون اینکه جایگزین گذرنامه شود ).

- نگهداری اطلاعات و سوابق پزشکی افراد .

- پرداخت عوارض بزرگراه ها ، هزینه سیستم های حمل و نقل عمومی و غیره .

- انجام تعاملات بانکی ( استفاده از دستگاه های خود پرداز یا ATM ) .

- پرداخت هزینه خرید های مختصر .

جمع بندی : از جمله الزامات تحقق دولت الکترونیک ، تهیه و توزیع کارت های هوشمند برای کاربرد های مختلف است که با توجه به تعدد این کاربردها هرفرد ناگزیر باید کارت های زیادی را به همراه داشته باشد ، این مسأله می تواند مشکلاتی برای مردم ایجاد کند . ایده تجمیع کارت های هوشمند در یک کارت و ایجاد کارت هوشمند چند منظوره بهترین گزینه برای رفع این مشکل است . اما طراحی چنین کارتی نیازمند مطالعه و بررسی نیازهای افراد در دولت الکترونیکی و در نظر گرفتن عوامل مختلف است .

استفاده کارت های هوشمند در موارد مختلف : به بعضی از این موارد در زیر آشنا می شوید :

1-  بکارگیری سیستم RFID در شناسایی خودرو

    استفاده از کارت های هوشمند از جهات مختلف می تواند در شناسایی خودرو موثر واقع گردد. به عنوان مثال امکان سرقت ماشین مجهز به تگ هوشمند بسیار کم است . زیرا شناسایی و رد یابی آن به راحتی ممکن است .  تگ‌خوان ازفاصله دور، علاوه بر شناسايی كد خودرو، محتويات کارت شناسايی الکترونيکی راننده را نيز خوانده و آن را برای كنترلر اصلی ارسال می‌کند. اين مسافت، زمان کافی برای پردازش اطلاعات توسط کنترلرهای امنيتی به منظور صدور اجازه ورود خودرو و آزاد کردن راهـبندها را فراهـم می‌سازد. در اين سيستم تگ مخصوص شناسايی خودرو در حقـيقـت به منزله قـفـل و کارت الکترونيکی راننده يا شناسايی شخصی به منزله كليد برای صدور اجازه عـبور عـمل می‌کنند.  درصورتی که راننده خودرو را ترک کند و يا راننده غـيرمجاز در خودرو باشد، به دليل عـدم ارسال ID راننده، سيستم امنيتی اجازه عـبور را نخواهـد داد. سامانه‌ شناسايی راننده از راه دور، به سرعـت کاربردهای خود را در جاهايی که شناسايی و تأييد هـويت راننده بدون متوقف کردن خودرو ضروری است پيدا كرده‌ است . از جمله اين کاربردها می‌توان به پايگاهـهای نظامی و انتظامی، پليس، آتش نشانی، کمپ‌های دانشگاهی يا صنعتی، ناوگانهای خودرويی حمل ونقـل عـمومی و خدماتی و ساير تأسيساتی که در آن هـر خودروی خاص به راننده خاصی تعلق دارد، اشاره نمود.  در اين  فـناوری کليه خودروهای مورد نظر با تگ‌های مخصوص RFID مجهز می‌شوند. اين تگ‌ها شكلی ساده داشته و عـموماً بصورت يك برجسب بر روی شيشه خودرو نصب می‌شوند. اندازه كوچك اين تگ‌ها مانع از ايجاد هـرگونه مزاحمتی برای ديد راننده می‌شود.

     با شناسايی خودکار خودروی مجهز به تگ، و ثبت محل و   زمانهای ورود و خروج در محدوده مورد نظر، مجموعه   اطلاعات مربوط به خودرو، مبادی و زمانها از طريق   تگ‌خوان‌ها به يک سيستم مرکزی اطلاعات ارسال می‌شود. 

2-  کاربرد  RFIDدر پمپ بنزین :

یکی دیگر از کاربرد های RFID در سوخت رسانی الکترونیکی است .در این روش می توان کارت های هوشمند مجهز به تگ را در اختیار رانندگان اتومبیل قرار داد تا  به این ترتیب  با ورود به پمپ بنزین و استفاده از کارت  ، ماشین  فرد صاحب کارت  شناسایی شده ومقدار سهمیه موجود در کارت وی  مشخص گردد. همچنین می توان تگ را بر روی خودروی فرد نصب کرد تا بدین ترتیب اتومبیل فرد شناسایی گردد.در این روش کارت ها قابلیت انتقال به غیر را نخواهند داشت .  

در هر بار استفاده از بنزین ، تاریخ ، ساعت ، میزان مصرف در کارت حاوی تگ به صورت اطلاعات تعریف شده در سیستم ذخیره می گردد. به این ترتیب هر فرددر هر بار استفاده از اعتبار کارت خویش مطلع است.  این طرح در بهینه سازی مصرف بنزین بسیار موثر خواهد بود.

3- استفاده از کارت هوشمند (فناوری RFID) در استادیوم های ورزشی

 امروزه اطلاعات به عنوان يكي از مهمترين منابع قدرت در جهان مطرح مي باشد.  برتري جهان پيشرفته بر جهان عقب نگه داشته شده، بيش از آنكه اقتصادي، نظامي و يا فرهنگي و سياسي باشد اطلاعاتي است، به بيان ديگر اولين وجه تمايز كشورهاي توسعه نيافته و حتي كشورهاي در حال توسعه، در ميزان توليد، سازماندهي، و كاربرد اطلاعات است.

برای استفاده هر چه بیشتر از اطلاعات، آمار و ارقام مفید در رابطه با تماشاگران مسابقات ورزشی و همچنین نحوه کنترل بر نحوه فروش بلیط مسابقات اقدام به طراحی بلیط الکترونیک ویژه تماشای مسابقات ورزشی نمودیم.

 مزایای طرح استفاده از کارت بلیط الکترونیک :

1-کنترل ورود افراد به صورت دقیق و جلوگیری از ورود افراد غیر مجاز

2-ایجاد نظم و سهولت تردد تماشاگران

3-امکان ایجاد بلک لیست، شناسایی و جلوگیری از ورود افراد دارای سوء سابقه انظباطی

4-ذخیره اعتبار کارت ها در حساب بانکی ورزشگاه قبل از برگزاری مسابقات و فروش بلیط

5-امکان رزرو بلیط از هر نقطه کشور و پایان دادن به سرگردانی تماشاگران 

6-ثبت اطلاعات و آمار به صورت دقیق

7-امکان گزارشگیری از سیستم به صورت آن لاین مانند تعداد تماشاگران، میانگین سنی تماشاگران،درصد حضور از شهر های مختلف و...

8-امکان مدیریت جامع با توجه به اطلاعات دقیق در دست

9-جلوگیری از جعل بلیط

10- جلوگیری از به وجود آمدن بازار سیاه فروش بلیط مسابقات

11- خرید اعتباری از مراکز فروش در ورزشگاه

12- با توجه به اینکه هویت تمام تماشاگران مشخص است می توان با کسر مبلغی از اعتبار کارت بلیط مادامیکه تماشاگران در ورزشگاه حضور دارند برای آنها بیمه حوادث در نظر گرفته شود.

4- کارت هوشمند  هواداری ویژه طرفداران تیم های ورزشی :

 بدون وجود تماشاگر ورزش و رقابت مدرن وجود نخواهد داشت يكي از مهمترين مسائل تاثيرگذار در رقابت هاي ورزشي تماشاگران ورزش هستند كه تاثيرات مهم و همه جانبه اي بر نتايج بازي، سرمايه گذاري در ورزش، تبليغات ورزش و غيره دارند.

 شايد اگر تماشاچي را از رقابت هاي حرفه اي ورزش حذف كنيم، كسي حاضر به رقابت نباشد و در نتيجه تمام مسائل حاشيه اي آن نيز از بين خواهد رفت. از طرف ديگر تماشاچيان در يك ارتباط تنگاتنگ و عاطفي دو جانبه با تيم ها و ورزشكاران قرار دارند. بسيارند افرادي كه بخاطر شكست تيم مورد علاقه شان دست به اقدامات خطرناک و پرخاشگري زده اند. اين مسئله نقش تاثيرگذار تماشاچيان را بيش از پيش حساس و در خور توجه مي نمايد.

مزایای طرح صدور کارتهوشمند  هواداری :

 1-   برخورداری از حمایت مالی هواداران به نحوی که متقاضی دریافت کارت هواداری باید حداقل کمک مالی که همان بهای دریافت کارت هواداری است را بپردخت کند.

2-    امکان گزارشگیری از تعداد بازی هایی که هر هوادار در ورزشگاه های مختلف حضور داشته و به تشویق تیم مورد علاقه اش پرداخته است.

3-   میزان حمایت مالی هر هوادار از تیم و در نتیجه شناخت هواداران اصلی که کمک های قابل توجهی به تیم مورد علاقه شان می کنند.

4-   امکان شناخت و مدیریت توانمندیهای هواداران تیم و بکارگیری آن در به نتیجه رساندن و بهبود عملکرد تیم مانند کنترل جمعیت تماشاگر و هماهنگ کردن آنها در دادن شعار و تشویق تیم .

5-   با  سازماندهی هواداران تیم های ورزشی می توان در تمام بازی ها و یا در بازی هایی که احتمال حضور هواداران کم است مخصوصا در بازی هایی که خارج از خانه برگزار می شود به تمام هواداران و یا آن دسته از هواداران که محل سکونت آن ها به شهر محل برگزاری مسابقه نزدیک است از طریق سامانه پیام کوتاه و یا کارت دعوت اقدام به دعوت آن ها نمود تا بتوان حداکثر هواداران را برای تشویق در ورزشگاه گرد آوری کرد.

کارت دانشجویی الکترونیکی :

کارت هوشمند دانشجویی با هدف مکانیزه کردن کلیه خدمات و اطلاعات دانشجویی در شرکت طراحان کنترل شرق با بکارگیری تکنولوژی RFID و با استفاده از کارت های حافظه دار بدون تماس ( Mifare – Contactles ) طراحی و تدوین شده و دارای ویژگی های زیر می باشد .
در این سیستم کلیه خدمات مورد نیاز دانشجو و اطلاعات لازم در یک کارت ثبت شده و به صورت Off-Line قابل خواندن می باشد در این صورت هر بخش ارائه دهنده خدمات در دانشگاه کافیست به یک دستگاه کارت خوان ( Card Reader ) مجهز باشد . بدیهی است در مرحله اول نیازی به ارتباط مستقیم به کامپیوتر وجود ندارد و می توان مشخصات مورد نیاز را در نمایشگر ( LCD ) کارت خوان مشاهده نمود . مزیت این سیستم نسبت به سیستم های On-Line عدم نیاز به یک شبکه ارتباطی متمرکز می باشد. و می تواند در زمینه های زیر کاربرد داشته باشد:
•  کارت شناسایی
•  کارت سلف سرویس(جهت تنظیم برنامه غذایی دانشجو)
•  کارت کتابخانه
•  کارت آزمایشگاه(کارگاه)، سایت کامپیوترو... ( Access Control )
•  کارت آموزش (درج کلیه اطلاعات آزمایشی جهت انتخاب واحد و...)
•  کارت تفریحی( جهت استفاده از امکانات فرهنگی و تفریحی،، سالن ورزشی ، زمین فوتبال و... )
•  کارت بن ( جهت درج سهیمه های و...)
•  کارت اعتباری جهت تامین اعتبار و گردش مالی در مجموعه دانشگاه

تجهیزات مورد نیاز در یک پکیج دانشجویی
•  کارت مایفر با حافظه یک تا چهار کیلو بایت
•  یک دستگاه Writer مایفر،(کارت شارژ)
•  یک دستگاه Reader مایفر(کارت خوان)
•  یک دستگاه Reader/ Writer مایفر (خواندن و نوشتن روی کارت)
•  کابل رابط جهت اتصال با کامپیوتر
•  نرم افزار خواندن و نوشتن اطلاعات
•  نرم افزار مدیریت کارت هوشمند 

 الف : مشخصات کارت
واحد کارت هوشمند شرکت طراحان کنترل شرق افتخار دارد در راستای اهداف عالی دولت جمهوری اسلامی ایران مبنی بر فرهنگ سازی و ارائه خدمات و گسترش خدمات الکترونیکی و ارائه کارت های الکترونیک به عنوان اولین شرکت بخش خصوصی دارنده شرکتنامه با موضوع تکنولوژی مربوطه و کادر اجرایی مورد نیاز کا بر روی سیستم های کارت هوشمند و تکنولوژی
تگ های رادیو فرکانسی که بخش اصلی تکنولوژی ( (RFID می باشد را با بهره گیری از دانش فنی و تکنولوژی ایالات متحده امریکا که در این زمینه دارای برترین تکنولوژی بوده را پی گیری نموده است و به یاری حضرت حق امروز می تواند ادعا نماید در زمینه بهره گیری از این تکنولوژی از کشورهای الگو بردار مانند مالزی ، هنگ کنگ و چین در آسیا که به کپی از تکنولوژی اروپایی اقدام به ارائه پکیج های مقرون به صرفه و کارامدی در این زمینه نموده اند ، پیشی گرفته است . ویژگی های کارت مایفر را به شرح زیر اعلام می نماید:
•  کارت های هوشمند بدون تماس ( کنتاکت لس Mifare Cards ) که با امنیت بسیار بالا و حافظه نگهداری اطلاعات قابل استفاده در انواع پکیج های شناسایی و اعتباری دارای مشخصات زیر می باشند:
• CONTACT LESS
• چیپ از نوع MIFARE
• ظرفیت 1KB – 4KB
• حافظه EEPROM
• فرکانس رادیویی MHZ 13/56
• فاصله شناسایی صفر تا پنج سانتیمتر
• تیپ (جنس) کارت PVC با قابلیت چاپ دو رو چهار رنگ
• باز سازی هوشمند اطلاعات کارت به واسطه ذخیره سازی دو گانه اطلاعات برای باز یافت اضطراری
• عمر خدمات چیپ 100،000 بار (حد اقل پنج سال)
• عمر کارت متا ثر از عوامل فیزیکی
• توانایی شارژ پذیری توسط دستگاه های WRITER مایفر( کارت شارژ )
• برابر سفارش هر 1000 عدد کارت با طرح سفارشی سرویس پذیر
چاپ متون و تصاویر روی کارت به صورت یک رو با طرح و آرم ارایه شده از سوی سرویس پذیر

ب- فرمت درج اطلاعات بر روی کارت هوشمند دانشجویی
که توسط یک دستگاه Reader/Writer مایفر (خواندن ونوشتن روی کارت) این عملیات بر روی کارت انجام پذیر است
این اطلاعات می تواند به درخواست مشتری تغییر نماید .
صفحه اصلی شامل دو بخش اطلاعات عددی و اطلاعات کاراکتری می باشد . در قسمت اطلاعات عددی اطلاعاتی چون سال ورود ، ترم جاری ، شماره دانشجویی ، معدل ترمها ، شماره تماس ، کد امنیتی و... می باشد . همچنین قسمت اطلاعات کاراکتری شامل مواردی چون نام ، نام خوانوادگی ، نام پدر ، سهمیه می باشد.

ج : نوع عملیات :
دراین قسمت توسط یک دستگاه Reader/ Writer مایفر (خواندن ونوشتن روی کارت) این عملیات بر روی کارت انجام پذیر است:
1- نوشتن اطلاعات
2- خواندن اطلاعات
3- ابطال اطلاعات
با اتصال داده های این نرم افزار با یک نرم افزار مدیریت اطلاعاتی می توان یک بانک اطلاعات الکترو نیکی دانشجویی فراهم آورد که قابلیت نقل و انتقال از طریق کارت را دارد.

5- کاربرد کارت های هوشمند در کتابخانه:

 با گسترش روز افزون جمعیت جامعه بشری ، همگام با آن ، جامعه فرهنگی کشور در یک روند رو به رشد قرار گرفته است . تعداد افراد محصل و تحصیل کرده جامعه امروز با جامعه دیروز اصلا قابل مقایسه نیست. و تفاوت های قابل ملاحضه ای ایجاد شده است. یکی از این تفاوت ها ، استفاده از محیط های کتابخانه ای است که اگر تحولی در آن صورت نمی گرفت ، بی تردید جوابگوی نیاز های امروز این قشر نبود.استفاده از تکنولوژی کارت های هوشمند ، (RFID) در کتابخانه ها یکی از همین تغییرات است که به لحاظ کارکرد بالایی که دارد ، کتابخانه های روز دنیا خود را ملزم به استفاده از آن دانسته اند.

سیستم موجود در کتابخانه های امروزی و کمبود های آن :

گرچه سیستم گردش کتاب به روش سنتی سالهاست که در کتابخانه های دنیا در حال استفاده است ، اما به دلیل کمبود هایی که دارد، بهترین انتخاب نیست. کتابخانه ها همانند دیگر خدمات شهری باید همگام با افزایش جمعیت ، پرسنل و کتابهای خود را افزایش داده و و روش سرویس دهی خود را به کاربران کتابخانه بهبود بخشد. گرچه خرید کتاب و وارد کردن آن به چرخه گردش کتاب کتابخانه کاری دشوار نیست اما انتخاب سیستمی مکانیزه که جوابگوی نیاز کاربران و مراجعه کنندگان باشد ، کاری مشکل است . به همین دلیل در این قسمت تصمیم به معرفی بهترین راهکار در این زمینه نموده ایم.

عمده مشکلات در کتابخانه های امروزی:

  •  صفوف طولانی برای تحویل کتاب
  • حجم بالای جابجایی دستی کتاب ها
  • هزینه های کاری بالا
  • کمبود نیروی متخصص
  • افزایش سرقت در کتابخانه ها
  • عدم دقت در نگهداری اموال کتابخانه
  • عدم سهولت در آمار گیری از کتابهای موجود در کتابخانه

 مزایای اصلی سیستم کتابداری مجهز به تگ های رادیو فرکانسی(RFID):

1-      سهولت کار برای کاربران کتابخانه در گزارش گیری از کتاب های موجود

2-  پیدا نمودن فوری کتاب

3- کاهش خطاهای انسانی در طی انجام کار

4- پیدا نمودن فوری کتاب های جا به جا شده از قفسه ها

5- توانایی در فعال کردن یا غیر فعال کرن تگ برخی از کتاب های انتخابی

6- کاربرد کارت های هوشمند در مدیریت پارکینگ :

در سیستم هوشمند پارکینگ ارائه شده توسط شرکت  طراحان کنترل شرق ،   برای هر خودرو یک کارت تعریف شده است که حاوی یک کد منحصر به  فرد (که این کد بیان کننده ی اطلاعات شخصی راننده ، خودرو و وضعیت خود کارت درسیستم   است) و میزان موجودی کارت می باشد .

در هنگام ورود  به پارکینگ، سیستم بوسیله ی دستگاه کارت خوان، کد منحصر به فرد موجود در کارت را دریافت کرده و از این طریق اطلاعات مورد نیاز از جمله اعتبار کارت و اطلاعات شخصی فرد را در سیستم شناسایی کرده و در صورت معتبر بودن اطلاعات و نیز داشتن حداقل موجودی در کارت، به فرد اجازه ی ورود به سیستم را می دهد .در این سیستم اطلاعات فرد به همراه زمان دقیق ورود و نیز شماره ی اولین جایگاه خالی  موجوددر پارکینگ ، که اکنون به این خودرو اختصاص داده شده است  ثبت میشود.

یکی از  قابلیت های مهم سیستم طراحی شده توسط  شرکت طراحان کنترل شرق  ، توانایی اعلام جایگاه خالی موجود در پارکینگ مورد نظر در این مرحله ، یعنی مرحله ی ورود به پارکینگ  ، به راننده ی خودرو می باشد , که توسط  یک برگه ی رسید شامل اطلاعات فرد به همراه شماره ی کارت، تاریخ و ساعت ورود در پارکینگ و جایگاه اختصاص یافته به این خودرو، که به فرد تحویل می شود، انجام می شود . در هنگام خروج از پارکینگ  ، سیستم بوسیله ی دستگاه کارت خوان، کد منحصر به فرد موجود در کارت را دریافت کرده و از طریق آن فرد را شناسایی میکند. بنابراین زمان دقیق خروج از پارکینگ را در سیستم ثبت کرده و متعاقبا هزینه ی زمان حضور در پارکینگ را محاسبه کرده و به دستگاه کارت خوان ارسال می کند ، و دستگاه این هزینه را از مقدار موجودی کارت کسر می کند .   در انتها یگ برگه ی رسید شامل اطلاعات فرد به همراه شماره ی کارت،  تاریخ وساعت ورود وخروج و مقدار هزینه، چاپ و به فرد تحویل می شود . شخصی که کارت هوشمند را دریافت کرده است یک عضو سیستم محسوب می شود و قادر است در هرساعت از شبانه روزبا مراجعه به سایت کارت هوشمند پارکینگ  ، وضعیت کارت ، موجودی کارت و یا یک گزارش کامل از هزینه  و زمان ورود و خروج خود به پارکینگ های مختلف را دریافت کند .  

7- مزایای استفاده از کارت هوشمند در پارکینگ:

  • محاسبه دقیق بهای خدمات پارکینگ
  • تغيير شيوه پرداخت نقدی به الكترونيكي
  • قابلیت ثبت مشخصات کامل خودرو
  • امکان ردیابی خودرو از طریق ارسال و دریافت پیام کوتاه (  SMS)
  • امکان تعریف تعرفه های مختلف، (تا یک ساعت ، روز ، شب و ...)
  • عمر طولانی کارت بر خلاف کارتهای بارکد و مغناطیس
  • ثبت آمار و ارقام در رایانه مرکزی به صورت اتوماتیک و ONLINE
  • امکان گزارش گیری از سیستم در هر لحظه دلخواه
  • مدیریت بهینه پاركينگ ها و امکان پیش بینی و اتخاذ تدابیر لازم

کاربرد RFID  در هوشمند سازی صنادیق پست شخصی و معابر :

آمار و اطلاعات یکی از منابع با ارزش و اصلی مدیران يک سازمان است. همانطور که منابع انسانی، مواد اوليه، و منابع مالی در روند تولید دارای نقش و ارزش خاصی هستند، لکن در عصر اطلاعات و ارتباطات، اطلاعات دارای ارزش ويژه‌ای هستند.

بطوركلي، منبع تمام فعاليتهاي مديريت، اطلاعات است. اطلاعات جريان حياتي و اساس  فرايند تصميم‌گيري و برنامه‌ريزي مي باشد. مديران بدون داشتن اطلاعات كامل در مورد يك موضوع قادر به تصميم‌گيري موثر نخواهند بود. بنابراين، در مديريت نياز به يك سيستم اطلاعاتي جامع می باشیم.

  هوشمند سازی صنادیق پست شخصی:

برای رفاه حال مشترکین صندوق های پست شخصی و حذف سفرهای زائد درون شهری و اطلاع مشترکین از وضعیت صندوق های پستی خودشان از یکسو و جلو گیری از تجمع مرسولات پستی در صندوق ها اقدام به ارائه سیستم هوشمند برای صندوقهای پست شخصی نمودیم.

در این طرح به ازای هر صندوق (tag)هوشمندی درون صندوق نصب شده است. یک دستگاه کارتخوان نیز در اختیار متصدی صندوق ها قرار گرفته شده است در این روش متصدی صندوق ها با قرار دادن مرسولات پستی درون هر صندوق اقدام به خواندن (tag) هوشمند به وسیله کارتخوان می نماید که عملیات خواندن (tag) هوشمند توسط کارتخوان چند ثانیه بیشتر زمان لازم ندارد. بعد از اتمام کار با اتصال دستگاه به رایانه توسط نرم افزار به صورت اتوماتیک برای آن دسته از مشترکین که صندوق آنها حاوی مرسوله باشد پیام کوتاه ارسال می گردد. آن دسته از افرادی که فاقد تلفن همراه می باشند می توانند با استفاده از خدمات تلفن گویا و با تماس به شماره آن از وضعیت صندوق خودشان اطلاع حاصل کنند و با اطمینان از اینکه دارای مرسوله پستی هستند اقدام به مراجعه به اداره پست نمایند .

هوشمند سازی صنادیق پستی معابر

 یکی از مشکلات اداره پست در صنادیق پستی معابر عدم کنترل نحوه و زمان جمع آوری مرسولات از صنادیق پستی است برای مکانیزه کردن و کنترل تخلیه صنادیق پستی معابر اقدام به ارائه طرح هوشمند سازی صنادیق پستی معابر نمودیم.

در این روش در هر صندوق پستی یک(tag) هوشمند نصب می شود. در اختیار هر تخلیه گر نیز یک عدد دستگاه کارتخوان  قرار می گیرد. زمانی که تخلیه گر به صندوق پست مراجعه می کند کافی است با دستگاه کارتخوان (tag) صندوق مربوطه را نیز بخواند بعد از این کار تعداد پاکت های داخل صندوق را در دستگاه وارد می نماید گزینه بعدی و ضعیت صندوق از لحاظ نظافت، نصب آگهی، ایراد در قفل، نیاز به تغییر محل و نیاز به رنگ آمیزی را وارد می نماید. گزینه آخر تعداد پست یافته های صندوق است که در صورت وجود تعداد آنها را نیز وارد می کند پس از اتمام تخلیه صندوق ها و مراجعه تخلیه گر به اداره پست مسئول مربوطه با دریافت دستگاه کارتخوان و اتصال آن به رایانه و با استفاده از نرم افزار مخصوص  جمع آوری صنادیق پستی گزارش کار مامور تخلیه را مشاهده می نماید. و در حافظه سیستم ذخیره می شود . این گزارشات به این شرح است :

1-      زمان و تاریخ تخلیه صندوق ها

2-      وضعیت صندوق ها

3-      تعداد مرسولات هر صندوق

4-      تعداد پست یافته ها در هر صندوق

5-      تعداد صندوق ها و کد صندوق هایی که تخلیه گر آن ها را تخلیه نکرده است

6-      تهیه گزارشات متنوع

7-      طبقه بندی اطلاعات صنادیق

با استفاده از این گزارشات می توان روند تخلیه صنادیق پستی معابر را بهبود بخشید و نظارت بیشتری بر عملکرد پرسنل این بخش داشت.

8-  گذرنامه الکترونیکی :

این گذرنامه‌ها دارای ضریب بالای امنیتی هستند و اطلاعات افراد بر روی   تراشه های امنیتی ذخیره میگردداین اطلاعات روی نمایشگرها قابل مشاهده خواهد بود .با توجه به اهميت اين ‌موضوع و درخواست ايكائو از كشورهاي جهان براي بيومتريك كردن گذرنامه‌هاي خود تا سال ‪. ۲۰۰۷  جمهوري اسلامي ايران نسبت به اين امر اقدام كرد.

جمهوري اسلامي ايران دومين كشور اسلامي پس از مالزي است كه اقدام به صدور گذرنامه‌هاي بيومتريك مي کند. برنامه ريزي براي اجراي اين روش از سال ‪ ۱۳۸۱ شروع گرديد و ابتدا


مطالب مشابه :


صدور کارت شناسایی

نگهبان دفاتر اسناد رسمی کماکان مرجع تنظیم اسناد نقل و انتقال خودرو صدور کارت شناسایی .




مقاله ای درباره کارت های هوشمند

- به عنوان کارت شناسایی ملی و گواهینامه رانندگی . 1- بکارگیری سیستم rfid در شناسایی خودرو




مقاله ای درباره کارت های هوشمند

- به عنوان کارت شناسایی ملی و گواهینامه رانندگی . 1- بکارگیری سیستم rfid در شناسایی خودرو




شرایط خرید و واردات خودرو های ارس

شرایط خرید و واردات خودرو از نصب پلاک و صدور کارت شناسایی برای خودرو مراتب را به




لیست قیمت خدمات و خرید و فروش (تاسیس ، پروانه بهره برداری ، گواهی صنعتی ، کارت شناسایی)

مهندس موظف -----> 02155033754 ٍ 1 : خرید و فروش گواهی صنعتی ، کارت شناسایی کارگاه ،پروانه بهره برداری




شماره شناسایی خودرو (VIN) چیست؟

car insurance - شماره شناسایی خودرو (vin) چیست؟ - - car insurance




شهدادی ها می توانند از تمام نقط کشور،عوارض سالیانه خودروی خود را به حساب شهرداری شهداد واریز نمایند

به گفته مصطفی رجبی ، مالک می تواند با دردست داشتن کارت شناسایی خودرو به شهرداری شهداد




شیوه نامه اجرایی ورود خودرو در منطقه ی آزاد ارس

واحد راهنمایی و رانندگی مستقر در منطقه پس از نصب پلاک و صدور کارت شناسایی برای خودرو مراتب




برچسب :