شرایط جدید قانون مهریه و ازدواج موقت سال ۹۲
لایحه حمایت از خانواده تیر ۱۳۸۶ به پیشنهاد قوهقضاییه در جلسه هیات دولت محمود احمدینژاد تصویب و به مجلس ارسال شد اما با ورود این لایحه به صحن علنی مجلس و اعلام جزییات بیشتری از آن در رسانهها، فعالان اجتماعی، حقوقدانان و فعالان حوزه زنان انتقادات گستردهای را متوجه آن کردند و گفتند این لایحه نهتنها در راستای حمایت از خانواده نیست بلکه به فروپاشی بنیان خانواده در ایران هم منجر میشود.
جنجالبرانگیزترین پیشنهاد این لایحه مادهای بود که به مردان اجازه میداد بدون اجازه از همسر اول، همسر دیگری اختیار کنند. در لایحهای که به تایید شورای نگهبان رسیده و اکنون حکم قانون دارد، این بند حذف شده اما بند دیگری جایگزین آن شده است که به گفته وکلا به اینکه این قوانین به ازدواج موقت که همواره در ایران امری پوشیده و غیر رسمی بوده رسمیت میدهد اما از سوی دیگر نمایندگان مجلس معتقدند این قانون و مواد آن درباره ازدواج موقت در راستای حمایت از زنانی است که در اثر ازدواج موقت آسیب می بینند و امکان حمایت از حقوق خود را ندارند.
محمد اسفنانی، سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی، درباره آخرین تغییرات و درواقع قانون حمایت از خانواده که به گفته او تا پایان امسال ابلاغ میشود، گفت: «براساس این قانون در ارتباط با ازدواج موقت زوج مکلف شده ازدواج موقت را ثبت کند، در حالی که تا پیش از این الزامی برای ثبت ازدواج موقت وجود نداشت.
اما در قانون جدید الزام به ثبت ازدواج موقت برای اولینبار پیشبینی شده است. براساس این قانون مرد ملزم به ثبت ازدواج موقت است؛ از جمله اینکه زن باردار شود و اینکه در هنگام ازدواج موقت توافقی بین زوج و زوجه برای ثبت آن وجود داشته باشد و زن بتواند این توافق را ثابت کند. از نگاه ما این حمایت از زنانی است که ممکن است در ازدواج موقت آسیب ببینند.»
براساس قانون جدید، زنان برای دریافت مهریه بیش از ۱۱۰ سکه هم با محدودیتهایی مواجه خواهند شد، اسفنانی در اینباره گفت: «در بحث اعمال ماده ۲ نحوه اجرای محکومیتهای مالی درباره مهریه، شورای نگهبان موافقت کرده برای مطالبه مهریه بالاتر از ۱۱۰ سکه امکان بازداشت زوج وجود ندارد، هرچند که امکان مطالبه آن برای زوجه ممکن است اما کسی به دلیل ناتوانی در پرداخت بیش از ۱۱۰ سکه به زندان نخواهد افتاد.»
او در پاسخ به این پرسش که آیا این قانون عطف به ماسبق و زندانیان مهریه پیش از تصویب این قانون به زندان افتادهاندمی شود، گفت: «بله این قانون مشمول محکومان مهریه ای که الان هم در زندان هستند خواهد شد.»
ماده چالشبرانگیز دیگر در لایحه حمایت از خانواده مادهای بود که به زن اجازه میداد هنگام طلاق هزینههایی را که در خانواده و سالهای زندگی مشترک داشته عینا از زوج مطالبه کند. براساس ماده ۳۰ لایحه حمایت از خانواده اگر زوجه در دوران زندگی مشترک از مال خودش در زندگی شوهر هزینه کرده باشد، از آنجا که نفقه از الزامات شوهر است، زن میتواند در هنگام متارکه و طلاق هزینههایی را که صرف کرده، مطالبه کند.
این ماده که پیش از این مورد اعتراض شورای نگهبان قرار گرفته بود در آخرین دور بررسیها اصلاح شد. شورای نگهبان به ماده ۳۰ دو ایراد گرفت، یکی اینکه اولا اگر مالی از طرف زوجه در زندگی مشترک مصرف شده باید مشخص بشود که با اذن یا فرمان شوهر بوده است یا خیر، زیرا اگر بدون اذن یا فرمان شوهر هزینه شده باشد حقی برای مطالبه وجود ندارد.
نکته دیگر این بود که باید ثابت شود زوجه به قصد تبرع دارایی خود را هزینه نکرده است، یعنی قصد این را نداشته که دارایی خود را رایگان مصرف کند بلکه قصد داشته باشد بعدا مابهازایی در مقابل آن دریافت کند، در چنین صورتی زن حق مطالبه اموال مصرفشده خود را داراست، در غیراینصورت حقی بر ذمه شوهر نیست.
رییس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی در این باره گفت: «شورای نگهبان با این ماده قانونی به صورت مشروط موافقت کرده است به این ترتیب که زنان میتوانند این هزینهها را مطالبه کنند مشروط به اینکه زن ثابت کند قصد عدم تبرع داشته یا نمیخواسته رایگان هزینه کند یا اینکه اگر از طرف شوهر اذن داشته برای خرید یا هزینهکردن به این ترتیب میتواند هزینههای صرفشده را مطالبه کند.»
زهرا ارزنی، وکیل و فعال حقوق زنان با توجه به اینکه با تصویب قانون جدید ممکن است بخشی از قوانین پیشین از جمله لایحه حمایت از خانواده مصوب سال ۱۳۵۳ ملغی شده باشند، میگوید: اگر قانون سال ۱۳۵۳ نسخ شده باشد از نظر قانونی هیچ منعی وجود ندارد و مردان میتوانند زن بگیرند.
قبلا براساس آن قانون مرد باید رضایتنامه زن را میداشت و ثابت میکرد چون زن تمکین نمیکند نیاز به ازدواج دوم دارد اما با نسخ این قانون دیگر مانعی وجود ندارد. مقصود ارزنی ماده ۱۶ قانون سال ۱۳۵۳ است که به مردان اجازه ازدواج مجدد بدون رضایت همسر اول را نمیدهد.
فرهاد تجری، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس هشتم، در اینباره گفت: مجلس هشتم این ماده را مستثنا کرده بود یعنی همه قوانین قبلی از آن جمله قانون سال ۱۳۵۳ با تصویب قانون جدید لغو میشدند به استثنای چند ماده که یکی از آنها همین ماده ۱۶ قانون سال ۵۳ بود.
اسفنانی، سخنگوی کمیسیون و حقوقی مجلس، اما در اینباره میگوید: قانون مورد اشاره یعنی قانون سال ۵۳ جزو قوانینی نیست که با تصویب این قانون نسخ شده اند بنابراین یعنی همچنان مردان برای ازدواج مجدد نیازمند کسب اجازه از همسرشان هستند.
مطالب مشابه :
مطالبه مهریه و اعسار از هزینه دادرسی؛ استرداد جهیزیه
موسسه حقوقی - مطالبه مهریه و اعسار از هزینه دادرسی؛ استرداد جهیزیه - سید محمد امین نوربخش
مطالبه مهریه و اعسار از پرداخت مهریه
تخصصی وکالت و حقوق lawyer.com - مطالبه مهریه و اعسار از پرداخت مهریه - وکالت و مشاوره و پاسخگويي
مطالبه مهریه و اعسار از هزینه دادرسی؛ استرداد جهیزیه
دفتر وکالت و مشاوره حقوقی دادنگار تهران - مطالبه مهریه و اعسار از هزینه دادرسی؛ استرداد
دعوای متقابل در مطالبه مهریه
دعوای متقابل در مطالبه مهریه نخستین راه به موجب لایحه یا در جلسه دادگاه امکانپذیر است
شرایط جدید قانون مهریه و ازدواج موقت سال ۹۲
دانش حقوقی - شرایط جدید قانون مهریه و ازدواج موقت سال ۹۲ - اخبار حقوقی و دانشگاهی/ سئوالات
مطالبه مهریه
محمدعلی رضائی،مشاورحقوقی و وکیل دادگستری - مطالبه مهریه - وکالت در امور حقوقی، کیفری، ثبتی
تشریح امکان مطالبه مهریه بعد از بذل در روند یک پرونده طلاق توافقی
وبلاگ رسمی مصطفی پور عباسیان - تشریح امکان مطالبه مهریه بعد از بذل در روند یک پرونده طلاق
چگونگی طرح شکایت برای وصول مهریه
موسسه وکالت و مشاوره حقوقی شه کرم پور - چگونگی طرح شکایت برای وصول مهریه - شماره ثبت : 27781
دعوای متقابل در مطالبه مهریه
پورتال حقوقی متین فر - دعوای متقابل در مطالبه مهریه - تارنمای رسمی محمدرضا متین فر : کارشناس
برچسب :
لایحه مطالبه مهریه