عملیات صندوق

فهرست مطالب

 

صفحه

عنوان

1

فصل اول : كليات

1

بخش اول : تعريف عمليات صندوق

 

1

بخش دوم : محل صندوق و روش نگهداري وجوه نقد و اوراق بهادار

 

2

بخش سوم : اركان و عناصر صندوق

 

2

فصل دوم : مجوز پرداخت

2

فصل سوم : عمليات دريافت و پرداخت وجه في مابين اركان صندوق

2

بخش اول : كليات

 

3

بخش دوم : عمليات دريافت و پرداخت وجه في مابين متصديان مستقر در شعبه و صندوقدار

 

4

بخش سوم :  عمليات دريافت و پرداخت وجه في مابين متصديان مستقر در باجه‏ها (واقع در خارج از محل شعبه)  و صندوقدار

 

4

بخش چهارم : تامين وجه دستگاه خودپرداز (ATM)

 

5

فصل چهارم : عمليات دريافت و پرداخت

5

بخش اول : عمليات دريافت وجه از مشتريان

 

5

بخش دوم : عمليات پرداخت وجه به مشتريان

 

6

فصل پنجم : عمليات نگهداري و حفاظت از رمز و كليدهاي صندوق (خزانه)

6

بخش اول : رمز و كليد(هاي) اصلي صندوق (خزانه)

 

7

بخش دوم : كليد (هاي) يدك 

 

8

بخش سوم : تحويل و تحول كليدها

 

8

بخش چهارم : تغيير رمز صندوق

 

9

بخش پنجم : حفاظت از رمز و كليد هاي صندوق ( خزانه)

 

9

بخش ششم : ‌فقدان كليد

 

10

بخش هفتم : تخلفات احتمالي در رابطه با نگهداري و حفاظت از رمز و كليد(هاي) صندوق (خزانه )

 

11

فصل ششم : تهيه و تنظيم صورت وضعيت صندوق (سيتواسيون)

11

فصل هفتم : كسري و فزوني صندوق

11

بخش اول : فزوني صندوق

 

13

بخش دوم : كسري صندوق

 

   

فهرست مطالب

 

صفحه

عنوان

14

فصل هشتم : عمليات نگهداري و فروش (مصرف) انواع تمبر مالياتي

14

بخش اول : دريافت و نگهداري تمبر مالياتي

 

15

بخش دوم : فروش تمبر مالياتي

 

16

فصل نهم : عمليات صندوق در ارتباط با باجه عصر

  

فصل اول – كليات

 ×     بخش اول - تعريف عمليات صندوق

         عمليات صندوق به آن بخش از امور بانكي شعب كه در ارتباط با نگهداري ، كنترل و نظارت بر دريافت و پرداخت و يا نقل و انتقالات وجه نقد انجام مي شود ؛ اطلاق مي گردد . عمليات مذكور قسمت اعظم امور شعب را شامل مي‏شود و غالباً  در رابطه مستقيم با مشتريان جهت ارائه خدماتي مانند افتتاح حساب و واريز / برداشت وجه به / از حسابها مي باشد . ارتباط اكثريت مشتريان با شعب بانك از طريق عمليات صندوق آغاز مي‏گردد ، لذا عمليات صندوق در بانكها بسيار حائز اهميت بوده و از حساسيت ويژه‏اي برخوردارمي‏باشد.

 

×     بخش دوم - محل صندوق و روش نگهداري وجه نقد و اوراق بهادار

 1- كليه شعب مي بايست داراي حداقل يك دستگاه صندوق نسوز رمز دار باشند كه با توجه به حد بيمه اي مشخص شده توسط اداره كل خزانه داري و مبادلات ، نياز شعبه را بابت نگهداري وجه نقد و تمبرهاي مالياتي و اوراق بهادار تامين نمايد.

 

2- صندوق مي‏بايست درداخل شعبه وجاي بسيارامن ومطمئن كه ازضريب ايمني بالا برخوردارباشد قرارداده شود.

1-2- حسب پيشنهاد رئيس شعبه و موافقت سرپرستي ذيربط و مدير امور شعب و با هماهنگي ادارات كل خزانه داري و مبادلات و حراست و در نظر گرفتن نكات ايمني مورد لزوم مي توان نسبت به راه اندازي دستگاههاي خودپرداز ATM به عنوان ماشين هاي تحويلداري اتوماتيك در خارج از محل شعبه اقدام نمود.

 3- صندوق دارجهت نگهداري وجه نقدواوراق بهاداردرصندوق‏شعبه مي‏بايست مواردمشروحه‏ذيل را رعايت نمايد :

1-3- اسكناس‏ها براساس ارزش آنها به صورت تفكيكي وجداگانه (حتي‏الامكان درطبقات جداگانه) قرارداده شود.

        تبصره : كليه اسكناسهاي موجود در صندوق حتماً مي بايست داراي باندهايي با مهر تاريخدار شعبه و مهر تحويلدار مربوط و يا باند خزانه با مهر مربوط (درخصوص اسكناسهاي دريافت شده از خزانه ) باشند .

2-3- درخصوص اسكناسهايي كه از نظر تعداد قابل باندرول كردن نمي باشند (كمتر از 100 قطعه ) نيز ضمن جداسازي از نظر ارزش ، نسبت به نگهداري آنها در مكان معيني از صندوق اقدام گردد.

3-3- مسكوكات نيز مي‏بايست باتوجه به ارزش آنها دركيسه‏هاي‏جداگانه‏ درمحل معين در صندوق نگهداري شوند.

         تبصره : به منظور كنترل تعداد مسكوكات هر كيسه ، نسبت به اختصاص يك فرم صورت وضعيت موجودي كه حاوي تعداد مسكوك هر كيسه مي باشد ، اقدام و آنرا در داخل كيسه جهت كنترل هاي لازم نگهداري ‏نمايد ؛ بديهي است هرگونه برداشت از كيسه مي بايست در فرم مذكور ثبت و سپس مجدداً مانده گيري شود.

4-3- اوراق بهادار براساس نوع آنها ( تمبر مالياتي ، دسته چكها و ..... )

به صورت جداگانه در محل هاي معين در صندوق نگهداري شوند.

    تبصره : حتي الامكان كليه اوراق بهادار در يك طبقه از صندوق (كه داراي قفل جداگانه اي مي باشد)  نگهداري شوند ,‌به گونه‏اي كه از ساير موجوديهاي صندوق خصوصاً وجه نقد منفك باشند.

 ×     بخش سوم - اركان و عناصر صندوق

      4- عمليات صندوق در هر شعبه توسط عناصر ذيل انجام مي شود :

1- معاون شعبه

2- عضو مقدم

3- رئيس دايره صندوق و حسابجاري

4- متصديان امور بانكي (دريافت و پرداخت)

           تبصره : مسئوليت صندوق (اعم از صندوق شعبه و يا صندوق هاي خودپرداز مستقر در داخل و خارج از شعبه)  و عمليات مربوط طي حكم داخلي توسط رئيس شعبه به يكي از اركان فوق رسماً ابلاغ مي گردد .

 فصل دوم - مجوز پرداخت

5- رئيس شعبه مي بايست نسبت به تعيين حد مجاز پرداخت براي هر يك از اركان صندوق اقدام و مراتب را جهت اطلاع ، كتباً به آنان ابلاغ نمايد.

تبصره : رئيس شعبه موظف است يك نسخه از مجوزهاي پرداخت مذكور را جهت اطلاع به سرپرستي ذيربط ارسال نمايد .

 6- كليه پرداختهاي نقدي شعبه در طي روز مي بايست با رعايت حدمجاز پرداخت صورت پذيرد.

 فصل سوم – عمليات دريافت و پرداخت وجه في مابين اركان صندوق

 ×     بخش اول – كليات

 7- بابت مبادلات نقدي في مابين اركان صندوق رعايت نكات ذيل الزامي است :

1-7- هر انتقال وجهي در داخل شعبه مي بايست با تنظيم و مبادله رسيد موقت فرم نمونه (201) در دو نسخه   ( نسخ اول : مخصوص تحويل دهنده وجه ، نسخه دوم : مخصوص تحويل گيرنده وجه ) صورت پذيرد .

2-7- شعب غير مكانيزه درخصوص مبادلات مذكور در پايان وقت اداري , پس از جمع آوري عمليات روزانه صندوق و تسويه حساب با متصديان ، ثبتهاي حسابداري مربوط را صادر مي نمايند.

3- 7- درصورت مواجه شدن با كمبود يا افزايش نقدينگي در طي روز ، متصديان امور بانكي (دريافت و پرداخت) مي بايست مراتب را جهت تامين به موقع كمبود يا انتقال مازاد نقدينگي به مسئول صندوق اعلام نمايند .

4- 7- حداكثر سقف موجودي نزد هر متصدي , توسط رئيس شعبه تعيين و به اركان صندوق اعلام مي گردد.

 8- مبادلات پولي في مابين كليه واحدها (شعب و باجه هاي مستقر در خارج از محل شعبه) و اداره كل خزانه‏داري و مبادلات ، مي بايست ضمن تنظيم فرم سيتواسيون نمونه (204) مطابق دستورالعمل اجرايي و مالي عمليات نقل و انتقال وجوه صورت پذيرد.

 

×     بخش دوم – عمليات دريافت و پرداخت وجه في ما بين متصديان مستقردر شعبه و صندوقدار

 

9 - متصديان مستقر در شعبه مي بايست ابتداي ساعت كاري هر روز نسبت به اخذ تنخواه اوليه از صندوقدار در قبال سند نمونه (201) اقدام نمايند.

 10- وجه دريافتي از صندوقدار را به صورت منظم در گاوصندوق يا محل مربوط كه بدين منظور پيش بيني گرديده است نگهداري نمايند.

 

11- مسئوليت حفظ و حراست از وجه دريافتي از صندوقدار مستقيماً با متصدي مربوط مي باشد .

 

12- هرگونه نقل و انتقال وجه في ما بين متصديان مستقر در يك شعبه مي بايست ضمن هماهنگي كامل با صندوقدار در قبال صدور سند نمونه (201) انجام پذيرد.

 

13- متصديان مي بايست در پايان وقت اداري هر روز ضمن اعمال كنترلهاي لازم نسبت به بستن حساب اقدام و تتمه موجودي نقدي خويش را به همراه مدارك و مستندات مربوط (شيفريه ، اسناد و مدارك مربوط به دريافتها و پرداختها و ....) به صندوقدار تحويل نمايند.

 

14- صندوقدار شعبه پس از دريافت مدارك و مستندات از متصديان به همراه تتمه وجه نقد نزد آنها مي بايست اقدامات مشروحه ذيل را انجام دهد  :

1-14- ضمن اعمال كنترلهاي لازم و تطبيق مندرجات شيفريه (نوار صندوق) با مدارك و مستندات و وجه نقد تحويلي ، نسبت به تحويل وجه از متصدي اقدام نمايد.

2-14- صندوقدار شعبه روزانه مي بايست صورت ريز وجه نقد و اوراق بهادار (تمبر مالياتي ، اوراق مشاركت ، دسته چكها ، انواع چكهاي بانكي و ..... ) را در فرم صورت وضعيت روزانه موجودي صندوق (سيتواسيون) فرم             نمونه (204) در دو نسخه تنظيم و ضمن اعمال كنترلهاي لازم و اطمينان از تطبيق دقيق موجودي فيزيكي   (عيني ) و شمارش شده وجه نقد و اوراق بهادار نزد صندوق با مندرجات فرم نمونه (204) ، مراتب را پس از امضاء دو نسخه فرم مذكور به رويت و امضاء رئيس يا معاون شعبه برساند.

     تبصره : نسخه اول فرم نمونه (204) به عنوان سابقه صندوق نزد صندوقدار و نسخه دوم آن به همراه ضمائم به مسئول مربوط تحويل مي گردد.

 

15- متصديان مكلفند قبل از تحويل وجه به صندوقدار شعبه نسبت به شمارش دقيق وجه و تعويض باند اسكناسها و ممهور نمودن آنها با امهار ” تاريخ“ ، ” شعبه “ و ” نام تحويلدار “ با استامپ آبي اقدام و تك‏تك باندها را پاراف نمايند.

    تبصره 1 : جهت تسريع در امر تحويل و تحول وجه در پايان وقت اداري في ما بين متصديان و صندوقدار ، متصديان مي بايست نسبت به انجام موارد مندرج در بند(7) در طي روز اقدام نمايند.

   تبصره 2 : شمارش وجه و باندرول نمودن اسكناس ها مي بايست توسط خود تحويلدار و يا در مواقع خاص (بالا بودن حجم وجوه ) با همكاري صندوقدار انجام شود ، لذا ورود افراد غير به باجه هاي تحويلداري اكيداً ممنوع مي‏باشد .

 

 

×     بخش سوم - عمليات دريافت و پرداخت وجه في مابين متصديان مستقردر باجه ها (واقع در خارج از محل شعبه ) و صندوق دار

 

16-مسئولين شعب موظفند با توجه به حجم و نوع عمليات و ساير پارامترها مثل بعد مسافت باجه ها تا شعبه ، محل استقرار باجه و مسائل امنيتي و بيمه اي آنها و .... نسبت به تعيين حداقل وجه در اختيار باجه هاي تحت نظارت خويش اقدام و مراتب را به باجه ها ابلاغ و به واحدهاي ستادي ذيربط اعلام نمايند.

 

17- مسئول باجه در صورت نياز به تامين وجه ، طي تماس تلفني با صندوقدار شعبه مراتب را به اطلاع شعبه ذيربط مي رساند .

     تبصره : مسئوليت درخواست مازاد بر نياز واقعي باجه به عهده مسئول باجه بوده و شعبه مي بايست بر اساس درخواست تلفني مسئول باجه ضمن تامين نياز آن ، مطابق دستورالعمل اجرايي و مالي عمليات نقل و انتقال وجه كنترلهاي لازم را در اينخصوص معمول نمايد.

 

×     بخش چهارم : تامين وجه دستگاه خودپرداز (ATM)

 

درخصوص تامين / كنترل وجه دستگاه خودپرداز (ATM ) مستقر در شعبه و خارج شعبه مي بايست به شرح ذيل اقدام گردد :

 

18- صندوقدار به محض مشاهده كسري نقدينگي كاست هاي دستگاه از طريق سيستم مي بايست وفق مفاد دستورالعمل مربوط نسبت به تامين كسري كاست ها اقدام و در صورت تامين كسري از محل صندوق شعبه سند نمونه (201) را صادر و آن  را به تائيد اعضاء گروه كاري مربوط برساند.

 

19- صندوقدار در پايان وقت اداري هر روز مطابق مفاد دستورالعمل شماره 1467/1/100/ با مورخ 24/2/84    مي بايست ضمن هماهنگي با ساير اعضاء گروه كاري , به گشايش كاست هاي دستگاه ATM و اخذ شيفريه آن اقدام و ضمن اعمال كنترلهاي لازم نسبت به امضاء صورتجلسه مربوط اقدام نمايند.

 

فصل چهارم - عمليات دريافت و پرداخت

 

      كليه دريافتها و پرداختهاي نقدي مي بايست در سرفصل حساب صندوق ثبت ‏گردد و مانده بدهكار اين حساب نمايانگر موجودي نقد نزد شعبه مي باشد.

 

×     بخش اول- عمليات دريافت وجه از مشتريان

 

20- كليه وجه نقد درچارچوب دستورالعملها و مقررات مي بايست صرفاً توسط متصدي امور بانكي دريافت گردد بدين معني كه مشتري به هنگام مراجعه به بانك جهت دريافت خدمت موردنظر به قسمت مربوط مراجعه و اسناد را تكميل مي نمايد ؛ متصدي ذيربط پس از كنترل و تائيد اسناد همزمان نسبت به دريافت وجه از مشتري اقدام مي نمايد.

 

21- متصدي مي بايست بر اساس اسناد تنظيمي از سوي مشتري نسبت به دريافت وجه اقدام نمايد.

    تبصره 1 : واريزي نقدي به حسابها مي بايست با تكميل فرم واريز نقدي صورت پذيرد. در مورد ساير خدمات نيز مي بايست ، فرم (سند) طراحي شده مربوط توسط متقاضي تكميل و پس از كنترل و تائيد مسئول ذيربط به متصدي تحويل گردد.

   تبصره2 : درخصوص برخي از دريافتها كه نيازي به تكميل فرم (سند) توسط مشتري نمي باشد نظير قبوض مصرفي (آب ، برق، گاز ، تلفن و .....) و نيز اقساط تسهيلات متصدي مجاز است راساً نسبت به دريافت وجه از مشتريان اقدام نمايد و نيازي به تائيد مسئولين ذيربط نمي باشد.

 

22- متصديان موظف مي باشند كليه اسناد دريافتي را ضمن پرفراژ با ماشين تحويلداري / سيستم به مهر ”دريافت شد“ و مهر ” نام متصدي “ ممهور و آنرا امضا نمايند.

 

 

×     بخش دوم- عمليات پرداخت وجه به مشتريان

 

23- كليه پرداختهاي نقدي در چارچوب دستورالعملها و مقررات مي بايست صرفاً توسط متصدي با اخذ مجوز از مسئولين ذيربط صورت پذيرد.

 

24- متصدي مي بايست با توجه به حد مجاز پرداخت و بر اساس اسناد پرداختي ( چك ، حواله و ساير اسناد) كه  توسط مسئولين ذيربط صادر و ارائه مي گردد ، عمليات پرداخت را انجام دهد.

   تبصره : مسئولين ذيربط پس از دريافت فرم (سند) درخواست مشتري مي بايست ضمن احراز هويت وي و اعمال كنترلهاي لازم نسبت به تائيد آن (صدور مجوز پرداخت) اقدام و آن را جهت پرداخت وجه مستقيماً به متصدي پرداخت تحويل نمايند.

 

25- متصدي پرداخت مي بايست به هنگام پرداخت وجه نقد به مشتري ضمن اخذ دو امضاء در ظهر سند مربوطه از وي و حصول اطمينان از مطابقت آنها با امضاء روي سند نسبت به پرداخت وجه به وي اقدام نمايد.

    تبصره : هرگونه پرداخت وجهي به مشتريان از محل حسابهاي سپرده قرض الحسنه پس انداز و سرمايه گذاري كوتاه مدت آنان مستلزم به همراه داشتن دفترچه و ثبت عمليات در دفترچه مزبور و پاراف و امضاء توسط متصدي ذيربط مي باشد.

 

26- متصدي مي بايست كليه اسناد پرداختي را پس از ثبت ماشيني به مهر ”پرداخت شد“ و مهر ” نام متصدي“ ممهور و آنرا امضاء نمايد.

  فصل پنجم - عمليات نگهداري و حفاظت از رمز و كليدهاي صندوق ( خزانه )

       رمز و كليد صندوق يا خزانه شعبه مي بايست به شرح ذيل در اختيار افراد ذيصلاح شعبه قرار گرفته و از دسترسي سايرين به آنها ممانعت به عمل آيد.

 ×     بخش اول- رمز و كليد(هاي) اصلي صندوق (خزانه)

 27- رمز صندوق (خزانه) مي بايست در اختيار رئيس و معاون شعبه قرار گيرد.

 28- كليد(هاي) اصلي صندوق (خزانه) :

1-28- اگر صندوق داراي يك كليد باشد رئيس شعبه مي بايست آن را در اختيار مسئول صندوق و حسابجاري قرار دهد.

       تبصره : در صورتيكه شعبه فاقد مسئول صندوق و حسابجاري باشد كليد در اختيار يكي از اركان صندوق حسب نظر رئيس شعبه قرار خواهد گرفت.

     2-28- اگر صندوق (خزانه) داراي دو كليد باشد ؛ كليد اول مي بايست تحويل مسئول صندوق و حسابجاري        گردد و كليد دوم حسب نظر رئيس شعبه مي بايست در اختيار يكي از متصديان اموربانكي (دريافت و پرداخت) قرار گيرد.

      تبصره : در صورتيكه شعبه فاقد مسئول صندوق و حسابجاري باشد ، حسب نظر رئيس شعبه كليد اول تحويل يكي از اركان صندوق مي گردد .

 

29- رمز و كليد اصلي دستگاههاي خودپرداز (ATM) :

1-29- رمز دستگاههاي خودپرداز ، مي بايست در اختيار رئيس گروه كاري (معاون شعبه) قرار مي گيرد.

2-29- كليد اصلي دستگاههاي مذكور مي بايست دراختيار صندوقدار ( در صورت نبود صندوقدار در اختيار يكي از اعضاء گروه كاري) قرار گيرد.

 

×     بخش دوم-كليد (هاي) يدك

 

     عموماً صناديق داراي كليد (هاي) يدكي مي باشند . جهت نگهداري و حفظ امنيت كليدهاي يدكي , واحدها مي‏بايست به شرح ذيل اقدام نمايند :

 30- محل نگهداري كليدهاي يدك

 1-30- شعب تحت سرپرستي مناطق شهر تهران مي بايست كليدهاي يدك خويش را طي نامه اداري تحويل سرپرستي ذيربط نمايند.

2-30- شعب مستقر در شهرستان مراكز استانها و كرج مي بايست كليدهاي يدك خويش را تحويل خزانه معين سرپرستي متبوع نمايند.

3-30- شهرستانهاي داراي بيش از يك شعبه :

شعب مستقر در شهرستانهاي مذكور مي بايست كليد(هاي) يدكي خويش را طي نامه اداري تحويل شعبه مركزي شهرستان نمايند.

      ضمناً شعبه مركزي شهرستانها مي بايست كليد (هاي) يدكي خويش را مشابهاً تحويل يكي از شعب پست بانك همان شهرستان نمايد.

4-30- شهرستان هاي داراي يك شعبه :

 شعب شهرستانهاي مذكور مي بايست كليد (هاي) يدكي خويش را طي نامه اداري به خزانه بانك ملي (يا ساير بانكهايي كه نمايندگي خزانه معين شهرستان را دارند ) تحويل نمايند.

 تذكر: درخصوص كليدهاي يدكي دستگاههاي خودپرداز (ATM) نيز همانند كليدهاي يدكي صناديق عمل مي‏گردد.

 31- عمليات حسابداري مربوط به كليدهاي يدك

 1-31- شعب مي بايست كليد(هاي) يدك را داخل پاكت قرارداده و آنرا پس از مهر و موم طي نامه اداري رسماً تحويل مسئول ذيربط واحد تحويل گيرنده نمايند .

2-31- شعب پس از دريافت نامه اداري از واحد تحويل گيرنده مبني بر تحويل كليد (هاي) يدك نسبت به صدور اسناد انتظامي مشروحه ذيل به تعداد كليد (هاي) ارسالي اقدام مي نمايند.

       الف – صدور عكس سند انتظامي :

 

مبلغ ( ريال )

تفصيل

معين

كل

بس

بد

 

**

**

ـــ

ـــ

ــــ

كليدهاي يدك

طرف حسابهاي انتظامي

حسابهاي انتظامي  

شرح : بابت ارسال تعداد .............. فقره كليد يدك مربوط به صندوق (هاي) با شماره (هاي) اموال ..............

 

تبصره : بديهي است سند انتظامي مربوط به كليد(هاي) يدك مي بايست قبلاً صادر شده باشد.

 

  ب- همزمان سند انتظامي زير به ميزان 1 ريال به ازاي هر پاكت لاك و مهر شده ارسالي را صادر مي نمايد :

 

مبلغ ( ريال )

تفصيل

معين

كل

بس

بد

 

**

**

نام شعبه / بانك

ـــ

كليد مانزد سايرين

ـــ

حسابهاي انتظامي

طرف حسابهاي انتظامي  

شرح : بابت ارسال تعداد ............... فقره كليد يدك مربوط به صندوق (هاي) شماره ................ به شعبه / بانك ........................

 

3-31- واحد تحويل گيرنده كليد(هاي) اماني مي‏بايست ضمن تائيد كتبي دريافت كليدها و اعلام آن از طريق ارسال نامه اداري به شعبه ذيربط سند انتظامي ذيل را به ميزان 1 ريال به ازاي هر پاكت لاك و مهر شده بابت دريافت كليدهاي مذكور صادر نمايد :

 

مبلغ ( ريال )

تفصيل

معين

كل

بس

بد

 

**

**

نام شعبه/ بانك

ـــ

كليدهاي سايرين نزد ما

ـــ

حسابهاي انتظامي

طرف حسابهاي انتظامي  

شرح : بابت دريافت تعداد ................ فقره كليد از شعبه ...................

 

4-31- به هنگام اعاده كليد(هاي) اماني به شعبه ذيربط عكس اسناد فوق صادر مي گردد.

 ×     بخش سوم- تحويل و تحول كليدها

 32- هر نوع تحويل و تحول در مورد كليدهاي صندوق مي بايست با نظارت رئيس شعبه طي صورتجلسه تنظيمي در دو نسخه به امضاء تحويل گيرنده و تحويل دهنده رسيده و يك نسخه از صورتجلسه تحويل و تحول كليدها درسوابق شعبه بايگاني و نسخه ديگر به سرپرستي ذيربط ارسال شود.

 ×     بخش چهارم- تحويل و تحول و تغيير رمز صندوق

 33- با توجه به اينكه رمز صندوق مي بايست همزمان در اختيار رئيس و معاون شعبه قرار گيرد ؛ لذا در صورت تغيير رمز صندوق رئيس شعبه مي بايست طي صورتجلسه اي با درج تاريخ و ساعت , رمز جديد صندوق را به اطلاع معاون شعبه برساند.

 34- در مواردي كه جانشين موقت / دائم به جاي رئيس شعبه تعيين مي گردد لازم است در پايان وقت اداري آخرين روز كاري , رئيس شعبه رمز موجود را بصورت محرمانه پاك نموده و صندوق بدون رمز و كليدتغيير رمز را جهت ايجاد رمز جديد در اختيار جانشين خويش قراردهد.

 35- كليد تغيير رمز صندوق در هر شرايط مي بايست در اختيار رئيس شعبه يا جانشين وي باشد.

 ×     بخش پنجم- حفاظت از رمز و كليدهاي صندوق ( خزانه)

 36- به منظور حفاظت از رمز رعايت موارد ذيل الزامي است :

- از افشاي آن نزد ديگران اكيداً خودداري گردد.

- به هنگام گشايش صندوق به نحوي عمل گردد كه رمز قابل مشاهده توسط سايرين نباشد.

- در مقاطع زماني مختلف با تشخيص رئيس شعبه ، نسبت به تغيير رمز اقدام گردد.

 

37- به منظور حفاظت از كليدهاي صندوق نيز لازم است اقدامات احتياطي به شرح زير انجام پذيرد :

- از تحويل كليد به اشخاص غير خودداري شود .

- از ساخت يدك كليدهاي تحويلي اكيداً خودداري شود.

- در موارد استثنايي چنانچه به هر علت امكان حضور دارنده كليد در ابتداي وقت اداري در شعبه ميسر نباشد، كليد خزانه يا صندوق توسط يكي از اشخاص قابل اعتماد و شناخته شده وي براي شعبه ارسال و به رئيس / معاون شعبه تحويل گردد .

- از قراردادن كليد در روي درب صندوق در طي روز اكيداً خودداري گردد.

- در طي روز كليد صندوق نزد شخص دارنده آن نگهداري و از قراردادن آن در روي ميز يا كشو و يا محلي كه در دسترس ساير همكاران باشد اكيداً خودداري گردد.

- درب صندوق يا خزانه در طي روز بسته نگهداشته شده و در مواقع لزوم ، دارنده كليد شخصاً نسبت به گشايش درب صندوق يا خزانه اقدام و پس از رفع نياز نسبت به بستن (قفل نمودن) آن اقدام نمايد.

 ×     بخش ششم- فقدان كليد

      چنانچه كليدهاي تحويلي به مسئولين مفقود يا سرقت گردد مي بايست بشرح ذيل اقدام شود :

 38- مراتب فقدان / سرقت كليد(ها) , در اسرع وقت توسط مسئول ذيربط كتباً به رئيس شعبه گزارش گردد.

 39- مسئول شعبه بر اساس گزارش دريافتي , درخواست اعاده كليد (هاي) اماني را نمايد.

 

40- رئيس شعبه پس از تحويل كليد (هاي) اماني نسبت به تحويل آن (ها) به مسئول ذيربط و اخذ رسيد از وي در ذيل گزارش مربوط اقدام نمايد.

 

41- همزمان مراتب فقدان كليد را به سرپرستي ذيربط اطلاع داده و با هماهنگي سرپرستي نسبت به تعويض سريع قفل درب صندوق يا خزانه اقدامات لازم را معمول نمايد.

 

42- شعبه تحويل گيرنده ، پاكت لاك و مهر شده كليدهاي اماني را درون خزانه يا صندوقهاي خود قرار داده و عكس سند انتظامي مربوط را صادر نمايد.

 

43- تاييديه وصول كليد (ها) را به واحد فرستنده ارسال نمايد.

 

44- شعبه فرستنده پس از دريافت تاييديه وصول كليد (هاي) اماني عكس سند انتظامي مربوط را صادر نمايد.

 

×     بخش هفتم-تخلفات احتمالي در رابطه با نگهداري و حفاظت از رمز و كليد(هاي) صندوق(خزانه)

 

45 – هر گونه فعل يا ترك فعلي كه برخلاف مفاد اين دستورالعمل از طريق مباشرت ، معاونت يا تسبيب موجب وقوع جرمي از قبيل اختلاس ، خيانت در امانت ، سرقت ، كلاهبرداري و ... از سوي كارمند يا كارمندان اعم از رؤسا، معاونان و ماموران شود ؛ به موجب ماده 29 قانون آئين دادرسي دادگاههاي عمومي و انقلاب در‏امور كيفري ،  مسئولين شعب موظفند مطابق سلسله مراتب اداري مراتب را به دفتر حقوقي اعلام تا وفق موازين اقدام قانوني انجام پذيرد .

 

46 – موارد زير چنانچه ناشي از قصور يا تقصير كارمندان بانك باشد تخلف محسوب شده و پرونده متخلف با ذكر دليل به هياتهاي رسيدگي كننده به تخلفات اداري ارسال تا حسب مورد وفق ماده 8 از قانون رسيدگي به تخلفات اداري مصوب 24/9/72 اقدام قانوني صورت پذيرد .

- در دسترس گذاشتن كليد نزد افراد غير مسئول اعم از فعل يا ترك فعل به تسبيب يا به مباشرت.

- عدم رعايت مفاد اين دستورالعمل درخصوص تحويل و تحول كليد به هر نحو اعم از فعل يا ترك فعل به تسبيب يا به مباشرت .

- افشانمودن رمز صندوق / خزانه به هر نحو اعم از فعل يا ترك فعل به تسبيب يا به مباشرت .

- عدم رعايت مفاداين دستورالعمل درخصوص تغيير رمز به هر نحو اعم از فعل يا ترك فعل به تسبيب يا به مباشرت.

- افشاي رمز كه ناشي از سهل انگاري مسئولين مربوطه باشد به هر نحو اعم از فعل يا ترك فعل به تسبيب يا به مباشرت .

- عدم رعايت مفاد بخش پنجم از فصل پنجم اين دستورالعمل موضوع ” حفاظت از رمز و كليدهاي صندوق يا خزانه “ به هر نحو اعم از فعل يا ترك فعل به تسبيب يا به مباشرت .

- عدم رعايت مفاد اين دستورالعمل درخصوص تهيه كليد هاي اضافي به هر نحو اعم از فعل يا ترك فعل به تسبيب يا به مباشرت .

- چنانچه هر يك از كليدهاي تحويلي به مسئولين مفقود يا سرقت و يا به هر علتي از دسترس افراد مسئول خارج و يا موجب ساخت غير قانوني شود و يا نامبرده از اجراي مفاد بندهاي بخش ششم از فصل پنجم اين دستورالعمل موضوع ” فقدان كليد “ به هر نحو اعم از فعل يا ترك فعل به تسبيب يا به مباشرت خودداري نمايد.

  

فصل ششم – تهيه و تنظيم صورت وضعيت صندوق (سيتواسيون)

 

47- شعب مي بايست با توجه به نياز روزانه خود به وجه نقد و سقف هاي مجاز بيمه اي مصوب ، نسبت به نگهداري وجه در صندوق اقدام نمايند.

 

48- مسئوليت حفظ و حراست از صندوق به عهده مسئول صندوق و تحويلدار ( متصدي امور بانكي ) مي باشد .

 

49- در آغاز وقت اداري هر روز پس از گشايش درب صندوق توسط رئيس يا معاون شعبه ، مسئول صندوق مي‏بايست موجودي فيزيكي آن را با سيتواسيون مربوط مطابقت و پس از حصول اطمينان از صحت آن ، نسبت به تامين تنخواه متصديان امور بانكي اقدام نمايد.

   تبصره : در شعبي كه داراي بيش از يك متصدي امور بانكي هستند , تنخواه كلي در اختيار متصدي امور بانكي مسئول يا ارشد (با تشخيص رئيس شعبه) قرار گرفته تا وي با توجه به نياز ساير متصديان و با صدور سند           نمونه (201) نسبت به تحويل وجه به آنان اقدام ‏نمايد.

 

50- كليه نقل و انتقالات وجوه في ما بين صندوق / خزانه شعبه با باجه هاي مستقر در خارج از شعبه ، اداره كل خزانه‏داري و مبادلات / خزانه معين استان مي بايست به تنظيم فرم سيتواسيون نمونه (204) صورت پذيرد.

 

51- رئيس صندوق مي بايست روزانه پس از تسويه با متصديان امور بانكي و بستن حساب آنان و اطمينان از صحت عمليات نقدي روزانه شعبه ، نسبت به تهيه و تنظيم فرم سيتواسيون نمونه (204) در سه نسخه اقدام و به امضاء رئيس / معاون شعبه رسانده و نسخه اول آن را به عنوان سابقه نزد خويش نگه داشته و نسخه دوم را به همراه ضمائم به مسئول مربوط تحويل و نسخه سوم را جهت اطلاع به اداره كل خزانه داري و مبادلات / خزانه معين استان ارسال نمايند.

 

فصل هفتم : كسري وفزوني صندوق

     در پايان وقت اداري هر روز رئيس صندوق مي بايست نسبت به جمع آوري كليه اسناد نقدي اعم از دريافتي و پرداختي و كنترل و جمع بندي و توازن آن با نوار ماشين تحويلداري / سيستم اقدام و در صورت مشاهده كسري / فزوني صندوق به شرح ذيل اقدام نمايد:

 ×     بخش اول- فزوني صندوق

    چنانچه پس از اعمال كنترلهاي لازم موجودي عيني صندوق (طبق فرم سيتواسيون ) بيشتر از موجودي  صندوق طبق اسناد و مدارك موجود باشد در اين صورت صندوق با فزوني مواجه شده و به شرح ذيل اقدام        مي گردد.

52- در صورتيكه متصديان امور بانكي ( تحويلداران ) در پايان وقت اداري پس از تطبيق موجودي عيني و مدارك ومستندات با شيفريه صندوق تحويلداري با فزوني صندوق مواجه شوند مي بايست ضمن اعمال كنترلهاي مجدد و اطمينان از فزوني صندوق به هر دليل ( اشتباه در تنظيم اسناد , اضافه پرداختي مشتري و يا كسر پرداخت به مشتري و ... ) , مراتب را به مسئول صندوق / سر تحويلدار اطلاع دهند.

 

53- ضمن اعمال كنترلهاي مجدد توسط مسئول صندوق از فزوني صندوق اطمينان حاصل گردد .

 

54- رئيس صندوق مي بايست فزوني صندوق را كتباً به مسئول شعبه گزارش نمايد.

 

55- مسئول شعبه مي بايست مراتب را كتباً به سرپرستي ذيربط منعكس نمايد.

 

56- به تاريخ وقوع فزوني صندوق سند حسابداري ذيل صادر مي گردد :

 

مبلغ ( ريال )

تفصيل

معين

كل

بس

بد

 

**

**

ـــ

نام متصدي امور بانكي

ـــ

فزوني صندوق

حساب صندوق

حساب بستانكاران موقت  

شرح : بابت فزوني صندوق متصدي امور بانكي آقا / خانم ............................. در تاريخ ........................ 

     تبصره مهم : فزوني صندوق از تاريخ ايجاد تا 6 ماه مي بايست در حساب بستانكاران موقت شعبه با معين و تفصيل مربوط نگهداري شود .

 57- چنانچه مدعي جهت اخذ مبلغ فزوني به شعبه مراجعه نمايد مسئول صندوق مي بايست پس از اخذ مستندات لازم , ضمن هماهنگي با مسئول شعبه و رعايت ضوابط پرداخت وجه ، نسبت به پرداخت آن به وي اقدام نموده و سند حسابداري ذيل صادر گردد :

 

 

مبلغ ( ريال )

تفصيل

معين

كل

بس

بد

 

**

**

نام متصدي  امور بانكي

ـــ

فزوني صندوق

ـــ/شماره حساب

حساب بستانكاران موقت

حساب صندوق / حساب مشتري 

شرح : بابت پرداخت فزوني صندوق مورخ ..................... به آقا / خانم ...................... واريز به حساب ......... شماره .............

 

58- مسئول شعبه مي بايست پيرو گزارش اوليه مراتب مراجعه مشتري و اعاده فزوني صندوق را كتباً به سرپرستي ذيربط اعلام نمايد .

 

59- پس از انقضاء 6 ماه نسبت به انتقال فزوني صندوق به سرپرستي اقدام و‏‏سند حسابداري ذيل صادر مي گردد :

 

 

مبلغ ( ريال )

تفصيل

معين

كل

بس

بد

 

**

**

متصدي امور بانكي

ـــ

فزوني صندوق

با كد سرپرستي ذيربط

حساب بستانكاران موقت

حساب بين واحدها

شرح : بابت انتقال فزوني صندوق ايجاد شده در تاريخ ..................... توسط متصدي امور بانكي آقا / خانم ......................... 

 60- سرپرستي مي بايست پس از دريافت سند بين واحدهاي صادره شعب بابت فزوني صندوق نسبت به ثبت و صدور سند حسابداري ذيل اقدام نمايد :

 

مبلغ ( ريال )

تفصيل

معين

كل

بس

بد

 

**

**

ـــ

شعبه ....

با كد شعبه ذيربط

فزوني صندوق

حساب بين واحدها

حساب بستانكاران موقت

شرح : بابت انتقال فزوني صندوق ايجاد شده شعبه ..................  توسط آقا / خانم ..................

 61- سرپرستيها مي بايست مبلغ فزوني صندوق را از تاريخ انتقال به سرپرستي تا يكسال در سرفصل فوق نگهداري و پس از آن نسبت به انتقال آن به سرفصل حساب مانده هاي مطالبه نشده با معين ” بستانكاران نامشخص“ و تفصيل ” فزوني صندوق “ اقدام نمايند.

 بخش دوم- كسري صندوق

 

   درصورت مشاهده كسري صندوق عمليات زير در شعبه انجام مي پذيرد .

62- پس از اعمال كنترلهاي لازم توسط مسئول صندوق مي بايست نسبت به كسري صندوق اطمينان حاصل گردد .

 

63- مراتب را كتباً به مسئول شعبه گزارش نمايد .

 

64- مسئول شعبه نيز مي بايست مراتب كسري صندوق را كتباً به سرپرستي ذيربط منعكس نمايد .

 

65- متصدي امور بانكي مربوط موظف است كسري صندوق يا خزانه را تا آخر وقت اداري همان روز تامين و واريز نمايد . در صورتيكه متصدي مربوط قادر به تامين وجه در همان روز نباشد ؛ بابت كسري صندوق سند حسابداري ذيل صادر مي گردد :

 

 

مبلغ ( ريال )

تفصيل

معين

كل

بس

بد

 

**

**

نام متصدي امور بانكي

ـــ

كسري صندوق

ـــ

حساب بدهكاران موقت

حساب صندوق 

شرح : بابت كسري صندوق متصدي امور بانكي آقا / خانم .......................... در تاريخ .....................

 

    تبصره : كسري فوق مي بايست نهايتاً تا 48 ساعت پس از ايجاد ، توسط متصدي امور بانكي ذيربط تامين گردد و مراتب كتباً به سرپرستي مربوط منعكس شود . چنانچه در ظرف مدت تعيين شده كسري صندوق تامين نگردد ، پرونده اي تنظيم و از طريق سرپرستي به اداره بازرسي بانك ارسال مي گردد.

 

66- بابت تامين كسري صندوق سند حسابداري ذيل صادر مي گردد :

 

مبلغ ( ريال )

تفصيل

معين

كل

بس

بد

 

**

**

ـــ

نام متصدي امور بانكي

ـــ

كسري صندوق

حساب صندوق

حساب بدهكاران موقت  

شرح : بابت تامين كسري صندوق توسط آقا / خانم .................... مورخ ....................... 

 

فصل هشتم : عمليات نگهداري و فروش (مصرف ) انواع تمبر مالياتي

 

×     بخش اول - دريافت و نگهداري تمبر مالياتي

 

67- تمبرهاي مورد نياز شعبه شامل انواع ذيل مي باشد :

- دسته چكها (چكهاي حسابجاري ، چكهاي بانكي ، چكهاي مسافرتي و ايران چك)

-  تمبر مالياتي ده هزار ريالي

-  اوراق واخواستي

- اظهارنامه

 

68- مسئول صندوق مي بايست تمبرهاي مورد نياز شعبه را از سرپرستي ذيربط طي صورتجلسه اخذ و فقط تحت نظارت خود در صندوق نگهداري نمايد.

    تبصره 1 : شعب شهرستانها مي توانند نسبت به تهيه تمبر مالياتي 10.000 ريالي‏/ اوراق واخواستي‏/ اظهارنامه هاي مورد نياز از اداره دارايي يا بانك ملي شهرستان ذيربط اقدام نمايند.

    تبصره 2 : شعب تابعه سرپرستي هاي سه گانه شمال ، جنوب و مركز تهران تمبرهاي مورد نياز خويش را از طريق اداره كل خزانه داري و مبادلات تامين مي نمايند.

   تبصره 3 : نقل و انتقال ايران چك در كليه واحدهاي بانك مي بايست از طريق ماموران پولرساني و مطابق مفاد دستورالعمل اجرايي و مالي ايران چك صورت پذيرد.

 

69- مسئول صندوق مي بايست جهت نگهداري دقيق آمار تمبرهاي مالياتي (به جز ايران چك) ضمن اختصاص يك دفتر انديكاتور, تمامي ورود و خروجهاي تمبرهاي مالياتي را در اين دفتر به تفكيك معين هاي مربوطه ثبت نمايد.

   تبصره : كليه ورود و خروجهاي تمبرهاي مالياتي مي بايست از طريق صدور اسناد مربوطه صورت پذيرد.

 

70- سرپرستي ها مي بايست به هنگام تحويل تمبرهاي مالياتي به شعب تحت سرپرستي خويش ضمن صدور سند بين واحدها با كد شعبه ذيربط نسبت به صدور سند حسابداري ذيل اقدام نمايند:

 

 

مبلغ ( ريال )

تفصيل

معين

كل

بس

بد

 

**

**

ـــ

با تفصيل مربوط

با كد شعبه‏ذيربط

مطالب مشابه :


اطلاعیه مهم دبیرخانه کارگروه استانی در خصوص انتقال پروانه

دفتر پیشخوان خدمات و افراد در خصوص خرید و فروش پروانه دفاتر خرید مجوز دفتر




چگونه دفتر پیشخوان دولت تاسیس نمایم.آیین نامه ایجاد دفاتر پیشخوان خدمات دولت بخش عمومی وغیر عمومی کش

چگونه دفتر پیشخوان دولت تاسیس نمایم.آیین مجوز اعطا شده به دارنده (نقطه فروش)




خدمات

دفتر پیشخوان خدمات بين شهري و بين الملل و فروش كارت و خصوصی درصورت اخذ مجوز




سخنگوی اتحادیه دستگاه های مخابراتی

دفتر پیشخوان خدمات ارائه مجوز فروش گوشی به اتحادیه نوشته شده توسط دفتر خدمات




عملیات صندوق

دفتر پیشخوان خدمات دولتی برزکار72111135 مجوز پرداخت : 2. عمليات نگهداري و فروش




نحوه صدور پروانه دفاترپیشخوان خدمات دولت اعلام شد

دفتر پیشخوان خدمات وی در پایان از توقف صدور مجوز ارائه خدمات نماینده رسمی فروش سیم




فراخوان شناسایی دفاتر پیشخوان سراسر کشورجهت فروش بلیط هواپیما

فراخوان شناسایی دفاتر پیشخوان سراسر کشورجهت فروش صاحب مجوز دفتر پیشخوان




« شرايط متقاضيان دريافت مجوز بند ب دفاتر و شركتهاي خدمات مسافرتي و جهانگردي»

مشاوره و آموزش بازاریابی و فروش مجوز بند ب نوبت اعطاي مجوز تاسيس دفتر




برچسب :