شهرستان نهاوند
نظريههای مختلفی از پيشينهي تاريخي اين منطقه باستانی باقی مانده است. برخی از مورخين نهاوند را محل پهلو گرفتن کشتی نوح میدانند. به استناد تحقيقات باستانشناسان در تپه گيان (روستايی در 18 كيلومتری جنوب باختری نهاوند ) در حدود 37 قرن قبل از ميلاد مسيح قومی در اين منطقه زندگی میكرد كه تمدنی شبيه تمدن بين النهرين داشت و بعدها به دست اقوام ديگر اروپايی و آسيايی از بين رفت. شهرستان نهاوند از شمال به شهرستان تویسركان، از شمال باختری به شهرستان كنگاور (از استان كرمانشاه)، از خاور به بخش سامن (از شهرستان ملاير)، از جنوب به شهرستان سلسله و دلفان (از استان لرستان) و از باختر به شهرستان كرمانشاه محدود میشود. منطقه نهاوند دارای سراب های زيادی است كه باعث شده اند كشاورزی منطقه از رونق خاصی برخوردار باشد. دامداري و پرورش طيور نيز از ديگر مشاغل اصلي مردمان اين ناحيه است. صنايع دستی نيز در كنار دامداري و كشاورزي از فعاليتهای مهم مردم اين شهرستان به شمار ميآيد. بافت قالی، قاليچه، گليم و گيوه كه بيشتر توسط روستاييان و عشاير انجام می شود. قالی های اين شهرستان با طرح همدان بافته و صادر میشود. شهرستان نهاوند به علت دارا بودن موقعيت جغرافيايی ويژه، آب فراوان و خاك مستعد از نواحی ممتاز استان همدان به شمار میرود و اساس اقتصاد آن بر كشاورزی، دامداری و صنايع دستی استوار است. عمده صادرات اين منطقه را گندم، چغندر قند،انواعميوه، بنشن، خشكبار، قالی، لبنيات، دام زنده و ترهبار تشكيل میدهد. شهرستان نهاوند از مكان هاي ديدني و تاريخي متعددي برخورداراست. سرآبگاماسياب،سرآبملوسان،سرآبفارسبان،سرآبكنگاور،كهنهجنگلوسرآبگيان،خرابههاي قلعه سرسام گبري،كتيبه و ستونهاي معبدلااوديسه، تپه باستاني گيان، حمام حاج آقا تراب، مسجد جامع نهاوند،مقبره شيخ ابوالعباس نهاوندي، مقبره نعمانابن مقرن، شاهزاده محمد و علي، تالاب وسج، تالاب (آببند) رودباري و بوستان جنگلي ابوذر از جمله مكانهاي ديدني و تاريخي اين شهرستان به شمار ميآيند.
مکان های دیدنی و تاریخی
سرآبگاماسياب،سرآبملوسان،سرآبفارسبان،سرآبكنگاور،كهنهجنگلوسرآبگيان،خرابههاي قلعه سرسام گبري،كتيبه و ستونهاي معبدلااوديسه، تپه باستاني گيان، حمام حاج آقا تراب، مسجد جامع نهاوند،مقبره شيخ ابوالعباس نهاوندي، مقبره نعمانابن مقرن، شاهزاده محمد و علي، تالاب وسج، تالاب (آببند) رودباري و بوستان جنگلي ابوذر از جمله مكانهاي ديدني و تاريخي اين شهرستان به شمار ميآيند.
کشاورزی و دام داری
منطقه نهاوند دارای سراب های زيادی است كه باعث شده اند كشاورزی منطقه از رونق خاصی برخوردار باشد. مهم ترين محصولات اين شهرستان عبارتند از گندم، چغندر قند، تره بار مانند خيار و هندوانه، توتون و دانه های روغنی. هم چنين باغداری نيز در شهرستان نهاوند دارای رونق خاصی است و انواع ميوه مانند سيب، آلبالو، گيلاس، گلابی و انگور به حد وفور به عمل می آيد كه بعضی به صورت تازه و بعضی به صورت خشكبار صادر
میشود. دام داری را می توان مهم ترين رشته فعاليت اقتصادی نهاوند و توابع آن دانست كه از دير باز به علت موقعيت خاص منطقه و مراتع مرغوب آن رونق ويژه داشته است. پرورش دام در اين شهرستان بيشتر شامل گوسفند و بز بوده كه توسط روستاييان و عشاير صورت میگيرد. دامداری در اين شهرستان برسه نوع است : دامداری روستايی، دامداری ايلات (متحرك) و دامداری صنعتی كه شامل 86 مرغداری گوشتی، واحدهای توليد تخممرغ و چندين واحد زنبور داری صنعتی با تعداد 25 هزار كندوی مدرن در سطح شهرستان میشود.
مشخصات جغرافيايي
شهرستان نهاوند از شمال به شهرستان تویسركان، از شمال باختری به شهرستان كنگاور ( از استان كرمانشاه )، از خاور به بخش سامن ( از شهرستان ملاير )، از جنوب به شهرستان سلسله و دلفان (از استان لرستان) و از باختر به شهرستان كرمانشاه محدود میشود. مركز شهرستان نهاوند در 48 درجه و 22 دقيقه درازای جغرافيايی و 34 درجه و 12 دقيقه پهنای جغرافيايی و بلندی 1660 متری از سطح دريا قرار گرفته است. اين شهرستان از 2 بخش مركزی و خزل تشكيل شده است. رود گاماسياب مهم ترين رودخانه شهرستان نهاوند
است كه پس از عبور از دشت نهاوند با نام سيمره وارد استان لرستان می شود و سپس با نام كرخه به خوزستان سرازير شده و در نهايت به باتلاق هور العظيم در خاك عراق
می ريزد. بر اساس سرشماری سال 1375 جمعيت نهاوند برابر با 184160 نفر بوده است. مردم منطقه به فارسی با گويش لری ( لكی ) سخن می گويند و مسلمان و شيعه مذهبند.
مركز شهرستان نهاوند توسط راه های زير با شهرستان های مجاور مرتبط می شود:
1- راه آسفالت درجه يك نهاوند- بروجرد با جهت جنوب خاور به طول 50 كيلومتر
2- راه آسفالت درجه يك نهاوند - ملاير به طول 55 كيلومتر به سمت خاور
3- راه آسفالت درجه يك نهاوند - كنگاور- اسد آباد - همدان به طول 115 كيلومتر
4- راه آسفالت درجه يك نهاوند- كرمانشاه به طول 120 كيلومتر
5- راه آسفالت فرعی نهاوند - ملاير به طول 50 كيلومتر
وجه تسميه و پيشينه تاريخي
نظريههای مختلفی از پيشينه اين منطقه باستانی باقی مانده است. برخی از مورخين نهاوند را محل پهلو گرفتن کشتی نوح می دانند. به استناد تحقيقات پروفسور گريشمن در تپه گيان (روستايی در 18 كيلومتری جنوب باختری نهاوند ) در حدود 37 قرن قبل از ميلاد مسيح قومی در اين منطقه زندگی می كرد كه تمدنی شبيه تمدن بين النهرين داشت و بعدها به دست اقوام ديگر اروپايی و آسيايی از بين رفت. نهاوند همگام با همدان از شهرهای مهم و آباد دوران مادها و در زمان هخامنشيان يكی از مراكز لشگری و سوق الجيشی خشايار شاه بوده است. نهاوند مقارن انقراض هخامنشيان در حمله اسكندر مورد تاخت و تاز قرار گرفت، اما به كمك دژ و باروهای محكم در امان ماند. سلوكيان نيز به اين شهر حمله كردند و پس از فتح آن مدتی در آنجا اقامت داشتند. وضعيت شهر نهاوند در دوره فرمانروايی اشكانيان به درستی معلوم نيست، اما می دانيم که در دوره ساسانيان، يزدگرد سوم دژ محكمی در آن بنا كرد كه تابستان ها را در آن به سر می برد. در اين زمان نهاوند يكی از هفت اسپهبد نشين ايران بوده از نظر سوق الجيشی از نقاط مهم محسوب می شده است. در حمله اعراب به ايران، نهاوند محل يکی از سخت ترين پایداری های سپاهيان ايران در مقابل اعراب بود. گفته می شود كه مقبره خواجه نظام الملك وزير ملك شاه سلجوقی، كه در بين راه بازديد از نظاميه بغداد به دست يكی از فداييان اسماعيليه به قتل رسيد، در شهر نهاوند است. در دوره قاجار، ناصر الدين شاه ضمن بازديد از اين شهر دستور داد تا قلعه نهاوند را كه اثری تاريخی محسوب می شد، خراب و ويران كنند.
مطالب مشابه :
نقشه نهاوند
سلگی برزولی - نقشه نهاوند - بنیاد اطلاع رسانی شهرستان نهاوند
نقشه شهرستان نهاوند
موقعيت جغرافيائي : شهرستان نهاوند با مساحت 1535 كيلومتر ( 8/7 درصد از كل استان ) در جنوب غربي
شهرستان نهاوند
ایرانگردی-گردشگری-نقشه-ایران نهاوند همگام با همدان از شهرهای مهم و آباد دوران مادها و
راهنماي گردشگري شهر همدان و استان همدان - همراه با نقشه
هکمتانه - راهنماي گردشگري شهر همدان و استان همدان - همراه با نقشه - همدان - اولین پایتخت ایران
نمایندگی سایپا - نهاوند
سلگی برزولی - نمایندگی سایپا - نهاوند - بنیاد اطلاع رسانی شهرستان نقشه نهاوند;
نهاوند
باخبر باشيم - نهاوند - ارائه خبرومطالب نقشه تهران در92
برچسب :
نقشه نهاوند