آخرین شعر خداحافظی
از آبشخورهای به کارگیری بیان استعاری، درپرده گویی در موارد لزوم است.امروزه معمولاً محدودیت بیان اندبشمندان اجتماعی آن قدرها نیست . لذا چنانچه بتوانند و بگزینند، می شود از مسائل اجتماعی و جزئیات آنها تحلیل مبسوطی ارائه دهند.اما از عوامل دیگر به کار گیری بیان استعاری، تبعیت آگاه و ناخودآگاه از شیوه های بیان مأنوس شعری (که استفاده از استعاره در آن نقش پررنگ تری نسبت به نثر دارد)؛ توسعه ی زبان و زیبایی آفرینی است .به نظر می رسد نوعی تناقض بنیانی میان بیان گرایی شفاف وتلاش برای انتقال پیام از سویی و تبعیت از شیوه های مأنوس بیان استعاری وجود دارد. اما استعاره نه تنها به کار ِ در پرده گویی که به کار ِ روشن گری معنا نیز می آید. نوری که می تابد، روشن می کند، می گذرد وتاریک می کند .آن چه زوایایی دیگر از فضای رابطه را در شعر تاریک می کند، به ماهیت عمومی شعر (با صرف نظر از بعضی اشعار کلاسیک) باز می گردد که بنا نبوده و نیست استدلال کند مثلا ً استدلال کند: چرا باد ِ کذا چنین است.
اساساً در این شعر و نمونه های مشابه آن، اصطکاک، میان بیان گرایی و تلاش برای انتقال شففاف پیام از سویی وانتقال معنا در سطوح ِ زبان و سطوح ِ واقعیت از طریق استعاره و مجاز، از سویی دیگر، از بزنگاه های افتراق زبان شاعرانه و غیر آن است . استعاره امری استثنائی در کاربرد زبان نیست. زبان به واسطه ی سرشت ِ رابطه ی انتقالیش با واقعیت، اساساً استعاریست. در این قبیل اشعار،تفاوت میان زبان شعر و غیر آن، در درجه است و نه جنس.بداعت اندیشه، بداعت شیوه های بیان اندیشه وارائه ی استعارات زنده، می توانند عوامل هویت بخش وزنده نگاه دارنده ی این قبیل شعرها باشند.
استعاره را به دو نوع زنده و مرده تقسیم کرده اند.استعاره ی مرده به دلیل تداول، معنای استعاریش را از دست داده. دراین شعر از سمبل ها، واژگان استعاری و استعاره های موقعیتی و رویدادی ِ کم و بیش مأنوس استفاده شده:" شب ِ سرد"،" نور" و "سیاهی"، استعاره هایی مرده اند؛ "باد"، در امتداد روایت، معنای استعاری ِ تازه ای یافته؛ قبرها مجاز از مرده هاس زنده نما هستند؛ نشانه هایی چون مورچه ها، لباس خونی و زن اعدامی نیز دارای معانی قابل تفسیرند .بنابراین شیوه ها ی به کارگیری واژگان به هدف تسری معنا را به لحاظ میزان گشودگی به چندمعنایی ، می توان بر روی پیوستاری در نظر گرفت. اما عنصر طنز و بداعت نسبی باهم آیی ها به شعر تازگی بخشیده. مضمون، اجتماعی –سیاسی است اما شاعر قصد تحلیل پیچیدگی ها را ندارد . انتظار معمول نیز از شعر این نیست.شعر بیان گراست.کلان روایتی را ترسیم کرده، آن را با کلان روایتی دیگر، به چالش می کشد. میل ِ بیان گری و هویت یابی و ابراز هویت شاعر، در شعر، با سودمندی ها و آسیب ها یش، روشنی ها و تاریکی هایش، تجلی می یابد.
چارچوب کلی روایت، تقابل قدرت و عشقی است که در اینجا از تنها مظاهر مقاومت در برابر قدرت است. راوی در واکنشی احساساتی، مثل نوجوان های عاصی،تهدید به خیانت می کند:
«من بعدها خیانت می کنم/بعدها در یک روز با چهار نفر قرار می گذارم/وهر چهار نفر عاشقانه/لباس زیرشان را با سلیقه ی من ست می کنند/رنگ های فرعی برای عشق مناسب ترند»
صلبی ِ تقابل عشق و قدرت و مرزهای عشق و خیانت راعنصر طنز به چالش می کشد. طنزی که سبب می شود تقابل ِ سیاهی –سفیدی چندان ساده انگارانه و آرمان گرایانه به نظر نرسیده، پذیرشش آسان تر گردد. لذا راوی نیز کاملاً تبرئه نشده، بی گناه و مقدس تصویر نمی شود.بار زیبایی آفرینی را نیزموقعیت های طنز به دوش می کشند. فحوای عمومی ونهایی شعر، محکوم کردن ساختارها(باد در مقام استعاره) و تبرئه ی راوی- شاعر است.این امر در سطرهایی نمود می یابد که عبارت از کلان روایت هایی اندوه بار ، جدی و عاری از طنزند:
«اینجا همه با مرگ نسبت دارند»
«در یک شب سرد/مورچه ها به قبرها حمله کردند/قبرهایی که عاشقند/قبرهایی که تن ندادند/قبرهایی که گفتند: نه نه»
مطالب مشابه :
خداحافظی غمگینترین شعر جهان است
خداحافظی غمگینترین شعر جهان است. روزی که این وبلاگ و درست کردم با خودم گفتم تا وقتی که بلاگفا باشه منو این وبلاگم هم هستیم.... بابت این وبلاگ خون دل خوردم.
شعر خداحافظی برای ....
بهترین شعرهای عدنان - شعر خداحافظی برای .... - گردآوری اشعار دوست داشتنی که دیدنش خالی از لطف نیست.
شعر+مکه +مدینه+خداحافظی+بقیع
شعر+مکه +مدینه+خداحافظی+بقیع. شکر خدا زيارت پيغمبر آمديم توفيق يار شد که سوي اين در آمديم ما لايق حضور تو هرگز نبوده ايم لطف تو بود اينکه به اين محضر آمديم
خداحافظی ( فاضل نظری )
شعر تنهايي - خداحافظی ( فاضل نظری ) - گلچيني از اشعاري كه در تنهايي مي خوانم.
خداحافظی از مدینه
خداحافظی از مدینه. مدینه، صفا بخش جان و دلم. فراق تو مشکل ترین مشکلم. دریغا که همچون نسیم سحر. مرا زود بگذشت عمر سفر. خداحافظ ای یک جهان باغ گل. خداحافظ ای شهر
آخرین شعر خداحافظی
سنگ های جهنم - آخرین شعر خداحافظی - وبلاگ شعر علی رضا نوری -همدان.
شعر خداحافظی
صدای قلبهای من و تو - شعر خداحافظی - ;کرانی ندارد بیابان ما_-_-_-_-_-_-_-قراری ندارد دل و جان ما - صدای قلبهای من و تو.
زیباترین شعر و متن عاشقانه و جدایی و خداحافظی!
زیباترین شعر و متن عاشقانه و جدایی و خداحافظی! خیلی دلم تنگه برات خیلی هواتو کردم. هوای باشه گفتن و ناز نگاتو کردم. هوای قهر وآشتی و بخشیدنات و کردم.
خداحافظی
فاضل نظری...شعرهای جدید - خداحافظی - با هر بهانه و هوسی عاشقت شده ست - فاضل نظری...شعرهای جدید. ... ویدئوی شعر خوانی فاضل نظری · عکس شعر · دلربایی · رونمایی از
خداحافظی . . .
شعر. خداحافظی . . . سلام دوستان ، دیگه کم کم احساس میکنم سرنوشتم ربطی به دنیای شعر نداره . احساس میکنم علایقم. عوض شده . از چیزایی که دیروز بهشون علاقه داشتم
برچسب :
شعر خداحافظی