بهار با پوست چه ميکند؟
دكتر ناصر عمادي/متخصص پوست و عضو هيات علمي دانشگاه علومپزشكي تهران/رايجترين بيماريهاي پوستي فصل
فصل بهار با وجود تمام زيبايي ها و طراوتهايي که همراه دارد، به دليل شروع کار و فعاليت انسانها و حضور بيشترشان در طبيعت، مشکلاتي را براي آنها به ارمغان خواهد آورد. از جمله اين بيماريها ميتوان به بيماريهاي پوستي اشاره کرد...
بيماريهاي پوستي فصل بهار به 2 گروه كلي تقسيمبندي ميشوند. بخشي از اين بيماريها به دليل تغييرهاي طبيعت رخ ميدهند. اين تغييرها شامل تابش نور خورشيد، حيات مجدد درختان، گلها، گياهان و گردهافشاني آنها و تكثير و زادوولد حشرات و مايتهاست. گروه دوم بيماريهاي پوستي به فعاليت انسانها و تغييرهاي رفتاري آنها در فصل بهار وابسته است و براساس شغل و كاري كه انجام ميدهند متفاوت خواهد بود كه در «کلينيک پوست» اين هفته با آنها آشنا خواهيد شد.
مشکلات پوستي ناشي از فعاليتهاي شغلي در فصل بهار
• بيماريهاي كارگران ساختماني: فصل بهار شروع ساختوساز مجدد ساختمانها و كار و فعاليت كارگران ساختماني است. يك بيماري پوستي بسيار مهم بين كارگران ساختماني درماتيت يا اگزماي سيماني است. كارگراني كه دچار اين مشكل پوستي ميشوند بايد شغلشان را تغيير دهند زيرا اگر كارگري به سيمان حساس باشد و بار اول در تماس با سيمان دچار عارضه شود و رعايت نكند دفعههاي بعد حتي وقتي از كنار ساختمان در حال ساخت عبور و گردوخاك حاصل از آن را در محيط استنشاق ميكند، دچار عارضه اگزماي سيماني خواهد شد. بعضي از افراد هم پس از مراجعه به كلينيكهاي پوست از خارش شديد بدن بهخصوص در فصل بهار و تابستان شكايت ميكنند در حالي كه هيچ مشكل داخلي خاصي ندارند اما در شرححالشان مشخص ميشود در نزديكي محل زندگيشان كار ساختوساز ساختمان انجام ميشود. در واقع استنشاق گردوخاك كار ساختمانسازي كه وارد محيط خانه آنها ميشود از يك طرف و پتانسيل دروني موجود در فرد، باعث ابتلاي او به اگزما ميشود.
پيشگيري: هنگام کار با مواد ساختماني حتما دستکش بپوشيد، ماسک بزنيد يا از کنار ساختمانهاي در حال ساخت عبور نکنيد.
• بيماريهاي دامداران: فصل بهار فصل فعاليت دامداران و شروع جابجايي، ييلاق و قشلاق، تراشيدن موي دامها، مراقبت از زادوولدشان و... است در نتيجه تماس پوستي آنها با حيوانات افزايش مييابد. در نتيجه بيماريهاي قارچي مشترك بين حيوان و انسان بين دامداران بيشتر ديده ميشود. نكته مهم اينكه شدت بيماري قارچهاي حيواني بسيار شديدتر از قارچهاي ساده است و فرد را دچار عفونتهاي وسيع و گسترده ميكند و بيماران بايد علاوه بر مصرف داروهاي ضدقارچ از آنتيبيوتيك استفاده كنند.
پيشگيري: توصيه مهم به همه دامداران اين است كه حتما با پوشش كافي و با دستكش مناسب به سمت دامهايشان بروند و پس از كار حتما دستهايشان را با آب و صابون بشويند و ضدعفوني كنند و از بردن لباسهاي كار به خانه جدا بپرهيزند زيرا ميتوانند به راحتي بيماري را به داخل خانه و خانواده منتقل كنند.
• بيماريهاي ورزشكاران: با توجه به هواي معتدل بهاري فعاليتهاي ورزشي در فصل بهار افزايش پيدا ميكند و افرادي كه تمايل بيشتري به انجام فعاليتهاي بدني و ورزشي دارند بيشتر عرق ميکنند. بيماريهايي كه با تعريق بدن در ارتباط هستند شامل فعاليت قارچهاي سطحي ورسيكالر است که ضايعههايي را در پوست ايجاد ميکند. حتما شنيدهايد بعضي از افراد به دليل ورزش يا پيادهروي در فصل بهار، دچار راشها يا سوختگي كشاله ران ميشوند. علت اين بيماري عرقكردن در ناحيه كشاله ران است. از طرفي پوست اين ناحيه بهم ساييده شده و التهاب و ناراحتي را دوچندان ميکند و فرد هنگام راه رفتن اذيت ميشود. از سوي ديگر مواد موجود در عرق از جمله كلرورسديم باعث ميشود كشاله ران يا زير بغل دچار سوختگي و ناراحتي شود و مشكلاتي را براي افراد ايجاد كند.
پيشگيري: بعد از هر فعاليت ورزشي استحمام و خوب خودتان را خشک کنيد و لباسهاي نخي گشاد بپوشيد.
• بيماريهاي كشاورزان: با شروع فصل بهار كشاورزي و تماس با انواع سموم و بهخصوص كار و تلاش زير نور آفتاب شاهد بيماريهاي پوستي مختلفي در بين كشاورزان هستيم.
پيشگيري: هنگام كار از كلاه و لباسهاي مناسب استفاده كنيد تا تماس با نور آفتاب به حداقل برسد. هنگام استفاده از سموم نيز حتما ماسك بزنيد و لباسهاي مناسب و دستكش بپوشيد.
چه موقع به پزشک مراجعه کنيم؟ در صورت وجود هر ضايعهاي روي پوست بايد به پزشک متخصص پوست مراجعه و آن را بررسي و درمان کرد.
بيماريهاي ناشي از احياي دوباره درختان و گياهان
رشد گلها و گياهان و گردهافشاني آنها در فضا به 2 صورت مستقيم و غيرمستقيم روي پوست اثر ميگذارند. يکي از مهمترين بيماريهاي پوستي كه به صورت مستقيم از ترشح گلها و گياهان ايجاد ميشود، بيماري فيتوفتودرماتيت نام دارد. اين بيماري در افرادي كه بيشتر در طبيعت حضور دارند يا در باغداران و باغبانيهايي که در باغها و مزارعشان كار ميكنند و با گلها و گياهان متعددي سروكار دارند ديده ميشود. به اين صورت كه ترشحهاي حاصل از گلها و گياهان روي پوست اين افراد مينشيند و وقتي در معرض آفتاب قرار ميگيرند، شروع به فعاليت كرده و به راحتي در پوست نفوذ ميكنند و باعث ايجاد لكهاي قهوهاي در پوست ميشوند. اين بيماري در فصل بهار كه گرده گلها و گياهان و تابش نور خورشيد افزايش مييابد، شيوع بيشتري دارد.
• اگزماي دست و پا: اين بيماري نيز در اثر تماش مستقيم با گل و گياه ايجاد ميشود. اگر فردي مختصري هم زمينه اگزما داشته باشد به اين بيماري گرفتار خواهد شد. بايد بدانيد اگزما 2 علت دارد؛ يك علت آن وجود عوامل داخلي در بدن فرد است كه او را مستعد بروز اگزما ميكند. علت دوم هم وجود عوامل خارجي است. وقتي فردي پتانسيل ايجاد اگزما را داشته باشد وقتي در معرض عوامل خارجي قرار ميگيرد دچار اگزما ميشود.
• درماتيت آتوپيک: بيماري ديگري است كه از راه غيرمستقيم و جذب عمومي يا راه تنفسي روي پوست ايجاد ميشود. با توجه به اينكه در فصل بهار بيماري آسم بهخصوص در كودكان شيوع بيشتري پيدا ميكند، بيماريهاي آتوپيك درماتيت يا التهاب پوستي ناشي از آلرژي نيز افزايش مييابد. در چنين شرايطي، ممكن است پوست بدن هنگام تماس فرد با مواد آلرژن بهخصوص گرده گلها و... به شدت دچار خارش شود. علت اصلي اين خارشها استنشاق گرده گلها و سپس وارد شدن آنها به خون و اثرگذاري آنها روي پوست است. در اين صورت پوست دچار خشكي، خارش و حتي كهير و آنژيوادم ميشود.
پيشگيري: پوشش بدنتان را كامل كنيد. اگر در برابر گرده گلها و گياهان حساس هستيد حتما ماسك بزنيد و تا حد امكان در باغها يا اماكني كه گرده گلها زياد است نرويد. در صورتي كه فردي به دليل شغلش ناچار است در طبيعت و در تماس با گرده گلها و گياهان باشد و دچار عوارض متعدد پوستي ميشود، ميتواند با نظر پزشك قبل از حضور در محل كار از داروهاي آنتيهيستاميني استفاده كند تا مانع بروز عوارض پوستي شود يا شدت آنها را كمتر كند.
چه موقع به پزشك مراجعه كنيم؟ اگر ناخواسته وارد محيطهاي طبيعي و با تماس گرده گلها دچار مشكل شديد حتما به پزشك مراجعه و با نظر او از داروهاي آنتيهيستاميني استفاده كنيد. توصيه ميشود نام گياهاني كه در تماس با آنها دچار عارضه ميشويد را يادداشت كنيد تا دوباره در معرض آنها قرار نگيريد.
مشکلات پوستي ناشي از تغييرهاي غذايي در فصل بهار
يكي از سنتهاي ما ايرانيان بهخصوص در ايام نوروز، استفاده از انواع آجيل و شيرينيها براي پذيرايي از ميهمانانمان است. اين مواد به دليل تركيبها و افزودنيهاي مختلفي كه دارند، يكي از دلايل بروز و ايجاد برخي حساسيتهاي پوستي هستند.
پيشگيري: از خوردن موادي که نسبت به آنها آلرژي داريد، بپرهيزيد و در مصرف موادي که خوردنشان را براي اولين بار تجربه ميکنيد زيادهروي نکنيد.
مشکلات پوستي ناشي از زاد و ولد حشرات در فصل بهار
فصل بهار فصل تخمگذاري و ازدياد حشرات است. به همين دليل يكي از دلايل مراجعه افراد به درمانگاههاي پوست ناشي از نيش حشرات است. مهمترين مشخصه نيش حشرات، تورم، قرمزي و يك نقطه سياه در مركز تورم است كه نشاندهنده نيش حشره است. از مهمترين حشرهگزيدگيها، ميتوان به گزش نيش زنبور، گزش ساس بهخصوص در زندانها، اردوگاهها و... اشاره كرد.
پيشگيري:سعي كنيد در طبيعت باز و بيرون از خانه نخوابيد. روي چمنها دراز نكشيد يا اينكه زمين را به طور كامل بپوشانيد و از زيراندازهاي مناسب استفاده كنيد. براي خوابيدن در محيطهاي باز، بهتر است كيسه خواب داشته باشيد.
چه موقع به پزشك مراجعه كنيم؟اگر در اثر تماس يا گزش حشره دچار كهير شديد، سريع به پزشك مراجعه كنيد و شايد لازم باشد از داروهاي تزريقي استفاده كنيد زيرا ممكن است بعضي از حشرهگزيدگيها فرد را وارد شوك كند. بهخصوص گزش زنبورها را جدي بگيريد. در صورتي كه دچار گزشهاي معمولي حشرهها شديد در محل گزش پماد بتامتازون يا يك پماد استروييدي ضدخارش بزنيد و به هيچوجه محل گزش حشره را نخارانيد. زيرا در اثر خارش زياد، پوست آن ناحيه آسيب ميبيند و خودش محلي براي ورود باكتري يا ايجاد عفونت ميشود.
بيماريهاي ناشي از تابش نور آفتاب
در فصل بهار علاوه بر اينكه شدت نور آفتاب افزايش پيدا ميكند و روزها بلندتر ميشوند، تركيب نور آفتابي كه به زمين ميرسد تا اندازهاي متفاوتتر از نورخورشيد در فصلهاي پاييز و زمستان است و UVB بيشتري در فصل بهار به زمين ميرسد. در نتيجه تغييرهاي پوستياي كه با UVB مرتبط است معمولا در اين فصل بيشتر ديده ميشود. مثل شيوع تبخال در فصل بهار، آفتابسوختگي و... از بين بيماريهايي كه با نور آفتاب مرتبط هستند و با افزايش تابش نورآفتاب در فصل بهار افزايش مييابند، ميتوان به لوپوس و بيماري بسيار شايع اين فصل يعني PLE اشاره كرد.
• PLE: به معني بروز ضايعههاي پوستي ناگهاني بهخصوص در قسمتهايي است كه نورآفتاب بيشتري به آنجا ميرسد. اين بيماري عمدتا در قسمتهاي پشتدست، ساعد و در موارد كمتر در پوست صورت، پشت و جلوي گردن ديده ميشود. علت ايجاد اين بيماري برداشته شدن ناگهاني پوشش لباس از روي دستها يا پوشيدن لباسهاي يقه باز در فصل بهار است. در اين فصل به دليل كار و فعاليت و بالازدن آستينها يا پوشيدن لباسهاي آستينكوتاه، پوستي كه حدود 6 ماه بهوسيله لباس پوشيده شده بود به يكباره در معرض تابش نورخورشيد قرار ميگيرد، فوقالعاده حساس ميشود و ضايعههاي PLE در آن بروز ميكند. جالب اينكه اين ضايعهها بيشتر در خانمهاي خانهدار ديده ميشود كه به دليل انجام خانهتكاني آستينها را بالا ميزنند و در حياط منازل به شستن فرش، موكت و... ميپردازند.
• لکهاي پوستي: مشکل پوستي ديگري که در برخي افراد به دليل مصرف برخي داروها ايجاد ميشود، لکهاي پوستي است. مصرف برخي داروها مثل كپسول داكسيسايكلين، كپسول تتراسايكلين، برخي داروهاي اعصاب و روان، داروهاي ضدمالاريا مثل هيدروكسيكلروكين و برخي داروهاي تزريقي ضددرد از راه خون جذب ميشوند و به پوست ميرسند و درست در قسمتهايي كه پوست در معرض آفتاب يا نورهاي فلورسنت قرار ميگيرد، باعث ايجاد لك ميشوند.
• پورفيري جلدي: بيماري ديگري كه با تابش نورآفتاب ايجاد ميشود، بيماري پورفيري جلدي نام دارد. افرادي كه نوعي اختلال ژنتيكي دارند در تماس با نورخورشيد دچار ضايعههاي وزيكولر يا ضايعههاي آبدار و خارشدار در پشت دست ميشوند و در تشخيص افتراقي PLE قرار ميگيرند.
• لکهاي خورشيدي: بيماري ديگري كه در فصل بهار در اثر افزايش تابش نور خورشيد ديده ميشود، زخمهاي كوچكي در حلقه بالايي گوش يا گونه كودكان است که معمولا از خود جوشگاه نيز به جا ميگذارند.
• کهير آفتابي: بيماري شايع بعدي كه بيشتر در خانمها و در فصل بهار ديده ميشود، كهير آفتابي است. اين بيماري بيشتر در سر و صورت رخ ميدهد و به شدت خارشدار است.
پيشگيري:براي پيشگيري از بيماريهاي ناشي از تابش نور خورشيد بهخصوص بيماري PLE بايد لباس آستين بلند بپوشيد و
كرم ضدآفتاب بزنيد. اگر پوست حساسي داريد، دستكش نخي دست كنيد و در ساعتهايي كه نورآفتاب شدت بيشتري دارد از خانه خارج نشويد.
چه موقع به پزشك مراجعه كنيم؟ توجه داشته باشيد با ديدن هر ضايعهاي در پوست حتي يك ضايعه كوچك حتما به پزشك متخصص پوست مراجعه كنيد زيرا تشخيصهاي افتراقي مختلفي براي بيماريهاي پوستي ناشي از نورآفتاب وجود دارد. پس اجازه دهيد براي يك بار هم كه شده ضايعهها به وسيله پزشك معاينه شوند. گاهي ممكن است براي تشخيص دقيق بيماري، آزمايشهاي تكميليتري انجام شود.
مطالب مشابه :
دوره كشوري اسكان اضطراري جمعيت هلال احمر در ساوه آغاز شد
ساوه و ساوجی ها - دوره كشوري اسكان اضطراري جمعيت هلال احمر در ساوه آغاز در ساوه رونمایی
خطر بالقوه بيماريهاي عفوني براي مسافران
شكل كمتر شايع بيماري اوليه بيماري در آنها است در اردوگاههاي
بيماري ارتفاع
تشديد اين بيماريها عموما در اردوگاههاي يک وضعيت شايع ديگر در
بهار با پوست چه ميکند؟
• بيماريهاي گزش ساس بهخصوص در زندانها، اردوگاه بيماري شايع بعدي كه بيشتر
آنفلوآنزا
شديدترين و گستردهترين اپيدمىها را و اردوگاههاى نظامى شايع با بيمارى در
نوپديدي هپاتيت هاي ويروسي 1
ها در بين از بيماري در اردوگاه هاي بستري در بخش بيماري هاي
جنبههاي باليني آنفلوانزاي A
پزشکی بالینی - جنبههاي باليني آنفلوانزاي a - پزشکی بالینی تجهیزات | وبلاگ ها
اصطلاحات آزادگان در اسارت
لقبي بودكه به صدام حسين كافر اختصاص داشت و در صحبتهاي ها شايع شده بود كه در اردوگاه ها
ویروس فلج اطفال
مدارس يا اردوگاه ها يا که بيماري در آنها شايع است روش هاي زير در
نوپديدي هپاتيت E و انچه باید در مورد راههای پیشگیری از هپاتیت E بدانيم
ها در بين از بيماري در اردوگاه هاي بستري در بخش بيماري هاي
برچسب :
بيماري هاي شايع در اردوگاه ها