مفاهیم اولیه بازار بورس
مقدماتی - پیشرفته (به صورت فشرده)
یک
- آشنایی با مفاهیم و ایجاد زیر ساخت
- نحوه آغاز معاملات سهام در بورس
- فلسفه تحلیل تکنیکال
- آشنایی با انواع نمودارهای تحلیل تکنیکال
- ترسیم خطوط روند
دو
- رسم باد بزن با خطوط روند
- شناخت حمایت مقاومت ها
- درصدهای فیبوناچی
- بررسی حجم معاملات , همگرایی و واگرایی
- شناخت RSI و همگرایی واگرایی با قیمت
سه
الگوهای برگشتی :
- سرشانه سقف و کف
- الگوهای دوقلو و سه قلو
- الگوی نعلبکی
- روز برگشتی
چهار
- خطوط میانگین و کاربردشان
- شناخت کانال های قیمت
- شناخت باندهای بولینگر
- بادبزن فیبوناچی چیست ؟
پنچ
الگوهای ادامه دهنده
- شناخت FLAG ها
- کاربرد مثلث ها در تحلیل سهام
- شناخت کنج ها و کاربردشان
شش
- امواج الیوت
- چنگال اندروز
- گپ ها
- شناخت اندیکاتورهای کاربردی در بازار سهام
- Mfi چیست ؟
- MACD چیست و چه کاربردی دارد ؟
هفت
- Candle sticks
- ترکیب الگوهای شمعی
- نظریه پرتفولیو
- چگونگی تشکیل سبد سهام
هشت
- روانشناسی معامله در بورس
- انتخاب صنعت پیشرو
- انتخاب لیدر گروه ها
- درصد نقد شوندگی و ترکیب سهامدارن
- نوع معامله ائتلاف و بزرگان بورس
1.حد نوسان قيمت سهم و حقتقدم
۲.EPS یا سود هر سهم: مخفف Earning per share، این اصطلاح بیانگر سود شرکت در یک دوره مالی مشخص (به عنوان مثال یک سال مالی) به ازای هر سهم است.
۳. نسبت قيمت به درآمد(P/E)
۴. سود تقسيمي (DPS)
اولین کار برای بررسی وضعیت یک سهم باز کردن صفحه روز مربوط به آن در سایت بورس اوراق بهادار از مسیر زیر است :
نماد مورد نظر (مثلا : فولاد ) ----- ریز معاملات ----- TSETMC.COM
بعد از باز شدن صفحه هر نماد به ترتیب آیتم هایی را میبیند که از راست به چپ به ترتیب زیر است :
- قیمت آخرین معامله : آخرین قیمتی که سهم در روز معامله شده .
- قیمت پایانی : میانگین قیمتهای معامله شده سهم در طول روز . قیمت پایانی مبنای شروع معامله در روز آینده خواهد بود و قیمت واقعی سهم در پایان روز قیمت پایانی است .
- تاریخ آخرین معامله
- قمیت دیروز
- بیشترین قیمت : بالاترین قیمت معامله شده در طول ساعات معامله
- کمترین قیمت : کمترین قیمت معامله شده در طول ساعات معامله
- اولین قیمت
- ارزش معامله : حاصلضرب تعداد سهام معامله در قیمت هایی که هریک معامله شده اند . این آیتم در تحلیل سهم مهم است که بعدا توضیح خواهم داد .
- حجم معامله : تعداد سهام معامله شده در روز .
- حجم مبنا : این عدد در مورد هر سهم منحصر به فرد است و به نسبت بزرگی شرکت رقم بالاتری خواهد بود. این آیتم در بازار سهام کشورهای بزرگ وجود ندارد و در کشور ما برای جلوگیری از رشد یا افت ناگهانی سهام شرکت ها این تدبیر اندیشیده شد که باتوجه به جغرافیای بازار بورس ایران به نظر بنده کار سنجیده ای بوده .
- ارزش بازار : این عدد نشانگر ارزش معاملات سهم به نسبت بازار است .
- EPS : مقدار سودی که شرکت در آخرین مجمع خود اعلام کرده که در پایان سال مالی شرکت به آن دست خواهد یافت . این آیتم بسیار در تحلیل یک شرکت مهم محصوب میشود چون EPS نشانگر قدرت یک شرکت در سود دهی به سهامدارانش است .
- P/E : قیمت روز سهم تقسیم بر سود سالانه ( Price/ Eps ) و هرچه این عددکوچکتر باشد سهم ارزنده تر است .
- حداقل قیمت : پایینترین قیمتی که امروز سهم میتواند در آن معامله شود .
- بالاترین قیمت : بالاترین قیمتی که سهم میتواند در آن معامله شود ( یعنی همان قیمت پایانی دیروز ضرب در 4 درصد و بعد بعلاوه قیمت پایانی دیروز و اگر به جای بعلاوه منها کنید حداقل قیمت را بدست خواهید آورد .)
- تعداد سهام : تعداد کل سهام شرکت را بیان میکند .
مواردی که در بالا ذکر شد توضیح ابتدایی ترین موارد در مورد هرسهم بود .
در زیر مواردی را به صورت ساده توضیح میدهم که با حضور بیشتر در بورس بیشتر با آنها سرو کار خواهید داشت .
تحلیل در بورس :
اساسا در بازار های بورس جهان و البته کشور خودمان برای تحلیل شرکتها برای تخمین ارزندگی سهم برای سرمایه گذاری و یا فروش و خروج از سهم از یکی از روش های تحلیل تکنیکال و یا بنیادی ( فاندامنتال ) استفاده میشود . هر چند هردو این روشها عمل و ابزاری است برای موفقیت و کسب سود و جلوگیری از اشتباه در سرمایه گذاری و هدف مشترکی را دنبال میکنند اما هر کدام علمی متفاوت با الفبا – منابع و مختصات خاص خود هستند .
سئوالی که اکثر افراد در شروع فعالیت خود در بورس و تحلیل شرکتها دارند این است که کدام تحلیل بهتر است و زمانی که صرف یادگیری و کسب تجربه در آموختن تحلیل بورسی میکنند بهتر است صرف یادگیری کدام نوع تحلیل شود . بگذریم که معمولا خیلی از افراد بعد از کلی دو دلی و شک و تحقیق در یادگیری تحلیل در نهایت هیچ یک را یاد نمیگیرند و با سئوال از افراد به خرید و فروش سهم اقدام میکنند ( تئوری معروف : بابا ول کن همون روش خودمون بهتره ) حال اینکه کدام روش خدا میداند .
در کل شما باید بدانید برای پیشرفت در بورس باید روشی برای ارزیابی سهم ها برای خود داشته باشید و بتوانید توانایی و دانش خود را نسبت به سال های گذشته مقایسه و ارتقا یافته ببینید .
من در ذیل توضیحی اجمالی از تحلیل تکنیکی و تحلیل بنیادی عرض میکنم .
تحلیل تکنیکی ( تکنیکال ) :
اساس تحلیل تکنیکال قیمت است و تحلیلگر تکنیکی اعتقاد دارد تمامی آیتم هایی که در تحلیل بنیادی مورد ارزیابی و بررسی قرار میگیرد در قیمت روز هر سهم گنجانده شده و اگر ارزش ذاتی سهمی دستخوش نوسان و تغییر شود ناگزیر قیمت آن نیز تغییر خواهد کرد و در نهایت با بررسی قیمت و استفاده از تکنیک های خاص و عمدتا ریاضیاتی این نوع تحلیل می توان تشخیص داد که این سهم برای خرید ارزنده است یا خیر .
تحلیل تکنیکال هم مانند هر علم دیگر نیاز به فراگیری ترتیبی داشته و دارای الفبای خاص خود است و نمیتوانید موضوعات این علم را بدون یادگیری اصول و پیوستگی به صورت مفید فرا بگیرید .
این نوع تحلیل دارای سرعت پیش بینی خوبی است و برای معامله گرانی در یک بازه زمانی تعداد بالایی معامله انجام میدهند و به قولی نوسان گیر هستند گزینه مناسب است .
البته در حال حاضر تحلیل تکنیکال روش اصلی تحلیل بورس وبازار های مالی محسوب میشود .
تحلیل بنیادی ( فاندامنتال ) :
دیدگاه تحلیل بنیادی بررسی قدرت سود دهی یک شرکت به عنوان یک بنگاه اقتصادی است .
تحلیلگر بنیادی با بررسی صورت های مالی و کشف آیتم هایی مانند : بدهی - درآمد - محصولات – سهم بازار شرکت - فروش - قدرت رقابت - چشم انداز شرکت و صنعت مذبور - قدرت رقابت و بسیاری آیتم های دیگر به ارزیابی ارزش ذاتی سهم پرداخته و ارزندگی سهم را برای سرمایه گذاری تعیین میکند .
بازار افزایشی (bull ) :
بازار افزایشی و در حال رشد را بازار bullish میگویند .
بازار کاهشی ( bear ) :
بازار کاهشی و منفی را بازار bearish میگویند .
عرضه اولیه :
سهمی که برای اولین بار در بورس مورد معامله قرار میگیرد . این سهم ها معمولا در روزهای ابتدایی با حمایت دولتی همراه بوده و رشد قیمت را تجربه میکنند .
Stage :
افرادی که فقط در عرضه اولیه ها سرمایه گذاری میکنند را stage می نامند .
افزایش سرمایه :
شرکتها در طول دوره فعالیت خود بر حسب نیاز بازار و توانمندی توسعه فعالیت خود تصمیم به گسترش و سرمایه گذاری مجدد در دارایی های شرکت میکنند که تامین نقدینگی برای این کار راه های گوناگونی وجود دارد که در ادامه توضیح داده میشود .
حق تقدم :
وقتی شرکت افزایش سرمایه میدهد حقی برای سهامداران قدیمی خود قائل می شود که این حق را حق تقدم میگویند و این حق مابه تفاوت قیمت روز سهم منهای قیمت اسمی سهم ( 100 تومان ) است .
DPS :
سود نقدی که شرکت در پایان هر سال مالی در مجمع عمومی به سهامداران به ازای هر سهم اختصاص میدهد را DPS میگویند .
سود انباشته :
گاهی شرکت ها در مجمع سالانه مقداری از EPS اعلام شده را به صورت سود نقدی ( DPS ) به سهامداران پرداخت نکرده و به صورت سود انباشه شرکت لحاظ میکنند که میتواند در آینده منبع مالی افزایش سرمایه – طرح های توسعه باشد و یا در EPS سال آینده سهم لحاظ گردد .
درصد پوشش سود :
معمولا شرکتها هر سه ماه یکبار صورت و بیلان کاری از عملکرد مالی خود ارائه میکنند که در آن درصدی از EPS که در این مدت محقق شده را بیان میکند و میتوانید پیشرفت و عملکرد شرکت در تحقق سودی که اعلام کرده را دریابید .
البته نباید شرکت ها را به صورت کلی از نظر پوشش سود مقایسه کرد چون بسیاری از شرکت ها در ماه های ابتدایی پوشش خوبی ندارند و بلعکس و درک چگونگی پوشش سود صنایع مختلف نیاز به کمی تجربه و شناخت در مورد فصول سود دهی شرکتها دارد .
NAV قیمت :
ارزش بازاری کل سهام شرکت منهای بدهی ها تقسیم بر تعداد کل سهام میشود NAV سهم که بالا بودن این عدد نشان دهنده موفقیت مدیران شرکت در بازار سهام و ارزنده بودن سهام این شرکت است .
ضریب آلفا :
این ضریب نشانه رشد و پتانسیل ذاتی سهم فارق از تاثیر کلیت بازار است .
مثلا اگر ضریب آلفای سهمی 1.5 و یا 2 باشد می توان نتیجه گرفت که قیمت این سهم طی یکسال به ترتیب 50 و یا 100 درصد افزایش خواهد داشت .
ضریب بتا :
این ضریب نشانه ارتباط و تاثیرپذیری سهم از وضعیت کلی بازار است .
مثلا اگر ضریب بتای سهمی 2 و یا 3 باشد میتوان نتیجه گرفت با افزایش کل بازار به میزان 10 درصد سهم مذکور میتواند به ترتیب 20 و یا 30 درصد رشد را در همان زمان تجربه کند.
توضیح ارائه شده در مورد موارد فوق بسیار اجمالی است و هریک از موارد دارای جزئیات بیشتر و تخصصی تری هستند
حد نوسان قيمت سهم و حقتقدم: براساس قوانين بورس اوراق بهادار، حداکثر نوسان قيمت يک سهم از مثبت 4 درصد تا منفي 4 درصد طي يک روز ميتواند باشد و بر همين اساس حداکثر نوسان قيمت حقتقدم يک سهم از مثبت 8 درصد تا منفي 8 درصد ميتواند باشد. البته در روز باز شدن سهم يا حقتقدم، حد نوسان وجود ندارد.
سود پيشبيني شده (EPS): عبارت است از سود شرکت به ازاي هر سهم که توسط شرکت پيشبيني ميگردد. سود پيشبيني شده در قيمت هر سهم تاثير مستقيم دارد.
تعديل EPS: تغييرات EPS طي دوره (مثلا يك سال) را تعديل ميگويند. رشد EPS تعديل مثبت و کاهش EPS تعديل منفي ناميده ميشود.
سه حالت کلی روند تغییرات EPS:
1- روند نزولی EPS: بررسی رفتارهای EPS یک شرکت در بازه های زمانی مورد نظر اعم از گزارشات فصلی و یا تغییرات سالانه نمایانگر روند نزولی آن است، در این حالت قیمت سهم نیز به تبعیت از روند نزولی سود، دچار کاهش می شود. در نتیجه خرید و یا نگهداری چنین سهمیدر سبد سهام غیر منطقی به نظر میرسد.
2- ثبات روند EPS: در حالتی که بررسی روند EPS یک شرکت بیانگر ثبات آن و یا ناچیز بودن دامنه نوسانات آن باشد میتوان ثبات قیمت سهم را نیز محتمل دانست. چنین سهامیبرای سرمایهگذارانی که تمایل به دستیابی به سودهای چشمگیر بازار ندارند و تنها حفظ سرمایه برایشان کفایت میکند میتواند قابل انتخاب باشد.
3- روند صعودی EPS: در این حالت با بررسی وضعیت رشد EPS شرکت در بازه های زمانی مورد بررسی میتوان به شکل معنا داری به شکل روند صعودی قیمت سهم پی برد. در این حالت با در نظر گرفتن روند صعودی EPS و پیش بینی رشد آتی آن در انتهای دوره مورد نظر میتوان در مورد رشد قیمت سهم گمانه زنیهایی انجام داد.
نسبت قيمت به درآمد(P/E):
اين ضريب نشاندهنده سالهاي باقيمانده تا بازگشت اصل سرمايه ميباشد. P/E حاصل قيمت سهم به سود آتي آن ميباشد.
سود تقسيمي (DPS): عبارت است از: سود پس از کسر ماليات به ازاي هر سهم که توسط شرکت پرداخت ميگردد. چونDPS بخشي از EPS ميباشد که سهامداران در مورد تقسيم آن نظر ميدهند معمولا کمتر از EPS ميباشد. البته چنانچه تمام سود تقسيم شود، EPS و DPS برابر ميباشد. در بعضي موارد خاص نيز DPS بيشتر از EPS است که اين مبلغ اضافي معمولا از محل سود انباشته سالهاي قبل تامين ميشود. البته اين وضعيت اکثرا نشاندهنده بيبرنامه بودن شرکت ميباشد، چون سود انباشته همان سود سالهاي گذشته است که توزيع نشده است و معمولا جهت انجام برنامهاي خاص در شرکت باقي مانده است و توزيع آن در سالهاي بعد نشانه خوبي نيست.
شاخص کل: عددي است که نشان دهنده بازدهي بازار است و تغيير آن به منفي يا مثبت نشان دهنده تغيير مثبت يا منفي کل بازار است. براي محاسبه سودآوري بازار مثلا طي ماه گذشته ميتوان درصد رشد شاخص را از ابتدا تا انتهاي ماه در نظر گرفت.
بسته شدن سهام يا توقف نماد: انجام هرگونه تغيير در اساسنامه شرکت همانند محل شرکت، آدرس شرکت، ميزان سرمايه و ساير موارد مشابه تنها در صورتي ممکن است که نماد معاملاتي شرکت بسته شود. يعني معامله بر روي سهام شرکت طي مدت فوقالذکر صورت نميگيرد و بعد از انجام امور يادشده، سهام با قيمتي جديد وارد تابلو خواهد شد. تعديل EPS هم از جمله مواردي است که بسته شدن نماد را در پي دارد. ضمنا در روز اول باز شدن نماد، سهام از قانون حجم مبنا پيروي نميکند و سقف و کف قيمتي نخواهد داشت.
مجمع سالانه: گردهمايي مديران و سهامداران شرکتها است که براي ارائه وضعيت شرکت و تعيين سود حداکثر 4 ماه پس از پايان سال مالي شرکت تشکيل ميگردد. در اين مجمع، معمولا مديرعامل شرکت به نمايندگي از هيات مديره گزارش خود را به سهامداران ارائه ميکند و سهامداران در مورد فعاليت شركت، نحوه تقسيم سود و ميزان آن نظرات خود را بيان ميکنند.
اندوخته: چنانچه DPS کمتر از EPS باشد، ميزان اختلاف به حساب اندوخته منظور ميشود. اين اندوخته ميتواند اندوخته قانوني يا اندوخته سرمايه اي باشد كه براي افزايش سرمايه استفاده ميشود.
اندوخته قانوني: سهمي از سود که طبق قانون بايد در شرکت باقي بماند. طبق قانون شرکتها موظفند هر دوره 5 درصد از سود خود را اندوخته کنند تا زماني که جمع مبالغ اندوخته به 10 درصد سرمايه برسد که پس از آن نيازي به انباشت سود نيست. چون شرکتهاي پذيرفته شده در بورس اوراق بهادار غالبا در حال توسعه ميباشند و پيوسته افزايش سرمايه ميدهند در اغلب موارد اندوخته قانوني به حداکثر خود نميرسد.
افزايش سرمايه: تجهيز منابع مالي از طريق آورده سهامداران يا سود انباشته و منابع اندوخته شده شرکت افزايش سرمايه نام دارد.
افزايش سرمايه به روش جايزه: افزايش سرمايه از محل اندوختههاي شرکت و بدون پرداخت پول ميباشد. همان طور كه پيشتر ذكر شد، هيات مديره ميتواند قسمتي از سود را اندوخته سرمايه اي کند و سپس افزايش سرمايه از محل اندوخته را انجام دهد. در اين روش چون سهامدار پولي پرداخت نميکند به آن افزايش سرمايه به صورت جايزه ميگويند.
افزايش سرمايه از محل آورده و مطالبات: افزايش سرمايهاي است که از محل دريافت قيمت اسمي سهام به ازاي هر سهم از سهامدار (به صورت نقدي يا از محل مطالبات سود سهام سالهاي قبل) صورت ميگيرد.
حقتقدم: فرمي است که بعد از اعمال افزايش سرمايه براي سهامداران قبلي ارسال ميگردد تا در خصوص حقتقدم سهام خود تصميمگيري نمايند. در اين حالت سهامدار مختار است تا قيمت حقتقدم را پرداخت نمايد (100 تومان به ازاي هر سهم جديد) تا صاحب سهام موردنظر گردد. همچنين دارنده حقتقدم ميتواند آن را در بازار بفروشد و چنانچه هيچ کاري در مورد حقتقدم خود انجام ندهد، شرکت اقدام به فروش حقتقدم در بازار نموده و مبلغ آن را به حساب سهامدار واريز ميکند.
قيمت حقتقدم معمولا بيش از 100 تومان کمتر از قيمت سهم در بازار ميباشد. علت آن هم اين است که دارنده حقتقدم بايد 100 تومان به ازاي هر سهم پرداخت کند تا برگه سهم جديد براي او منتشر شود؛ به علاوه پس از واريز مبلغ حقتقدم از سوي سهامدار جديد بايد چند ماه صبر کند تا برگه سهام جديد براي او صادر شود و امکان فروش حقتقدم قبل از تبديل به برگه سهم وجود ندارد (ريسک نقدينگي). بنابراين قيمت حقتقدم کمي بيشتر از 100 تومان کمتر از قيمت سهم است.
براي روشن شدن موضوع يک مثال ميزنيم: فرض کنيد شرکتي که قيمت سهام آن در بازار 300 تومان است اقدام به افزايش سرمايه از محل آورده نقدي مينمايد. چنانچه شما سهامدار اين شرکت باشيد برگه حقتقدم براي شما صادر ميشود و شما ميتوانيد به ازاي هر سهم جديد که به شما تعلق ميگيرد 100 تومان پرداخت و در افزايش سرمايه شرکت کنيد. ولي اگر تمايلي به شرکت در افزايش سرمايه نداشته باشيد ميتوانيد حقتقدم خود را در بورس بفروشيد (مثلا به قيمت 170 تومان) و خريدار جديد موظف به پرداخت 100 تومان براي افزايش سرمايه شركت خواهد بود. چنانچه به هر دليل اطلاعي از افزايش سرمايه شرکت نداشته باشيد يا اقدامي نکنيد شرکت از سوي شما اقدام به فروش حقتقدم ميکند و پس از مهلت قانوني (معمولا دو ماه) وجه آن را به حساب شما واريز ميکند. حال چنانچه شما تاکنون سهامدار اين شرکت نبودهايد و مايل به خريد حقتقدم اين شرکت هستيد، ميتوانيد با خريد حقتقدم اين سهم مثلا به قيمت 170 تومان از سهامداران قبلي اقدام كنيد. (البته بايد مدتي صبر کنيد تا حقتقدم شما به برگه سهم تبديل شود). همچنين بايد مبلغ 100 تومان هم جداگانه به ازاي هر حقتقدم به حساب شركت واريز كنيد تا در افزايش سرمايه مصرف شود. پس در اين حالت شما 170 تومان به سهامدار قبلي براي خريد حقتقدم آن و 100 تومان به شركت (براي سهام جديد) پرداخت كردهايد (در مجموع 270 تومان) . بايد توجه داشت بالا يا پايين رفتن قيمت حقتقدم در بازار براي شركت تاثيري ندارد يعني هر شركت به هر حال همان 100 تومان را بابت هر حقتقدم دريافت ميكند و مابقي مبلغ در حقيقت معامله مستقلي است كه بين شما و سهامدار فعلي شركت انجام ميشود.
افزايش سرمايه از محل صرف سهام: افزايش سرمايهاي است که از محل دريافت قيمت بازار سهم به طريق پذيرهنويسي از سهامدار جديد صورت ميگيرد. منافع سهامدار قديمي از مابهالتفاوت قيمت اسمي (100 تومان) و قيمت بازار به صورت سهام جايزه تامين ميشود.
حجم مبنا: حداقل تعداد سهامي است که بايد مورد معامله قرار گيرد تا نوسان قيمت سهم در پايان روز به ثبت برسد. حجم مبنا براي کنترل رشد بيرويه قيمت سهام در سال 1382 تصويب شد. در ابتداي وضع اين قانون اساس بر اين بود که 15 درصد از کل سهام يک شرکت طي يکسال مورد معامله قرار گيرد و روزهاي کاري سال 250 روز فرض شده بود که بر آن اساس حجم مبناي روزانه يک سهم 0006/0 (ششدههزارم)کل سهام شرکت ميشد. اما در سال 1383 نحوه محاسبه تغيير کرد و از 15 درصد به 20 درصد افزايش يافت و حجم مبنا به 0008/0(هشتدههزارم) کل سهام افزايش يافت. به عنوان مثال چنانچه تعداد سهام شرکتي 200 ميليون باشد حجم مبناي آن 160 هزار سهم خواهد بود. حال اگر حداقل 160 هزار سهم شرکت معامله شود، قيمت پاياني سهم برابر با ميانگين موزون قيمتهاي معاملات خواهد بود و اگر کمتر از 160 هزار سهم معامله شود قيمت پاياني با استفاده از نسبت حجم مبنا پوشش داده شده محاسبه ميشود. مثلا اگر ميانگين موزون قيمت سهام نسبت به روز قبل 40 تومان افزايش يافته است و ميزان سهام معاملهشده 80 هزار سهم است، قيمت پاياني (بسته شدن) سهم 20 تومان افزايش خواهد يافت.
عرضه و تقاضا: به درخواستهايي که براي خريد وارد سامانه بورس ميشوند تقاضا و به درخواستهايي که براي فروش وارد ميشوند عرضه گفته ميشود. عرضه و تقاضاي يک سهم تعيينکننده قيمت معاملاتي آن است.
شرکتهاي سرمايهگذاري: شرکتهايي هستند که در ساير شرکتهاي بورسي و يا شرکتهاي غيربورسي سرمايهگذاري کرده و از محل درآمد سرمايهگذاريهاي خود به سهامدارانشان سود پرداخت ميکنند. چنانچه فردي قصد سرمايهگذاري حرفهاي در بورس را نداشته باشد چندان مقرون به صرفه نيست که تمام شرکتهاي حاضر در بورس يا صنايع مختلف را بررسي کند. در اين حالت خريد سهام شرکتهاي سرمايهگذاري توصيهميشود. مزيت ديگر خريد سهام شرکتهاي سرمايهگذاري تشکيل سبد سهام است که ريسک سرمايهگذاري را کاهش ميدهد. البته طبيعي است که بازده اين سهام نيز کمتر است.
يک شرکت سرمايهگذاري براساس پرتفوليوي خود ارزيابي ميشود. پرتفوليوي شرکتهاي سرمايهگذاري در ايران معمولا از دو قسمت بورسي و غيربورسي تشکيل شده است
مطالب مشابه :
25 در صد سود
بورس3 آدان تحلیل راتین
نحوه داد وستد سهام دربورس
بورس3 آدان تحلیل راتین
روایت 26 آبان 92
15. بورس3 ماهانه 20
روایت 15 اسفند 92
تالار بورس، آموزه ها، تجربه ها، سودها - روایت 15 اسفند 92 - نگارش تجربه های خرید و فروش سهام
سوالات متداول معاملات آنلاین
15. بورس3 ماهانه 20
بررسی وضعیت 100 سهم (7)
15. بورس3 ماهانه 20
مفاهیم اولیه بازار بورس
15. بورس3 ماهانه 20
برچسب :
بورس3