رفع اشکال و پاسخگویی به سوالات درسی شما

در این قسمت می توانید سوالات خود را بپرسید و ما هم سعی می کنیم در سریعترین زمان ممکن جواب بدیم.

همچنین سوالاتی از آزمون ها که نیاز به توضیح بیشتر نیز دارند را نیز می توانید بپرسید.

۲۳- چرا بروز نوترکیبی رو در مرحله ی متافاز یک در نطر میگیریم؟(تخته سیاه)طبق متن کتاب تو این مرحله تتراد ها به وسیله ی رشته های دوک در سطح استوایی ردیف می شوند  NEW

زیست شناسی و آزمایشگاه۲ فصل۸

در مرحله ی پروفاز تتراد ها تشکیل می شوند. در مرحله ی متافاز این تتراد ها باید در سطح استوایی سلول قرار بگیرند. برای مثال فرض کنیم ۴ کروموزوم داریم که دو به دو همتا هستند ( 2n=4؛ کروموزوم A,a و B,b) در نظر بگیرید کروموزوم A و B هنگام در متافاز در سمت چپ قرار میگیرند. در هنگام آنافاز این دو کروموزوم به سمت قطب چپ سلول می روند و در نتیجه پس از سیتوکینز در سلول سمت چپ قرار می گیرند و سلول دیگر در تلوفاز I کروموزوم های a و b دارد. گامت ها نیز که حاصل میوز II این سلول ها می باشند ژنوتیپ AB و ab خواهند داشت. حال اگر در متافاز کروموزوم A و b در سمت چپ قرار می گرفتند ، گامت هایی که به دست می آمدند Ab و aB بودند. امیدواریم با این مثال متوجه شده باشید که چرا نوترکیبی در متافاز رخ می دهد. 

۲۲- افراد مینور همگی کم خون هستند؟معلم ما گفته بود این افراد ممکن است کاملا سالم باشند یا کم خونی ضعیفی داشته باشند اما گاج گفته افراد مینور هم کم خون هستند اما به صورت ضعیف.خوب طبق گفته ی گاج فقط با داشتن یک آلل این بیماری فرد کم خون است و با داشتن دو آلل بیمار یماری تشدید میشود که این با تعریف کتاب درسی از بیماری مغلوب اتوزومی سازگار نیست یعنی طبق کتاب این افراد باید سالم باشندNEW

زیست شناسی و آزمایشگاه۲ فصل۸

افرادی که تالاسمی مینور دارند به طور معمول سالم هستند و مشکلی ندارند اما در برخی از اونا ممکنه کم خونی خفیف هم مشاهده بشه. هرچند به طور کلی در افراد هتروزیگوس علائم ژن مغلوب نمایان نمی شود اما در برخی بیماری ها مانند تالاسمی و کم خونی داسی شکل ممکن است علائم خفیف آن مشاهده شود.

۲۱-معلم مدرسه ی ما گفته همانند سازس DNA در کلروپلاست میتوکندری هم زمان با همانند سازی و مضاعف شدن کروموزم های هسته انجام می شه ولی تخته سیاه به عنوان نکته گفته این اتفاق هم زمان با مضاعف شدن اندامک های سلول هست و هم زمان با مضاعف شدن کروموزم های هست نیست کدوم درسته؟ NEW

زیست شناسی و آزمایشگاه۲ فصل۶

تقسیم کلروپلاست و میتوکندری از طریق تقسیم دوتایی می باشد و همانندسازی DNA این دو اندامک هنگام تقسیم دوتایی آن ها می باشد. در کتاب درسی میخوانیم در مرحله ی دوم رشد چرخه ی سلولی (G2) اندامک ها در سلول تقسیم می شوند. پس به طور کلی همانندسازی کلروپلاست و میتوکندری در مرحله ی G2 میباشد.

۲۰- در کتاب مهر و ماه اومده هم یوغی در بعضی یوکاریوت ها هم دیده میشه می شه یه توضیح از علت و چگونگی هم یوغی یوکاریوتی بدین؟NEW

زیست شناسی و آزمایشگاه۲ فصل۵

زیست شناسی پیش دانشگاهی فصل۱۰

در فصل ۱۰ کتاب زیست پیش دانشگاهی خواهید خواند که در جلبک سبز اسپیروژیر تولید مثل از طریق هم یوغی مشاهده می شود و در این حالت هسته ی یک سلول با هسته ی سلول دیگر ادغام می شود و در نهایت با میوز جلبک های سبز جدید به وجود می آیند. ( توضیحات کامل تر در مورد این فرایند را در کتاب پیش دانشگاهی بخوانید و اگر باز هم سوالی داشتید بپرسید)

۱۹- در تخته سیاه گفته شده به n کوروموزم غیر همولوگ یک مجموعه کروموزوم گفته می شود خوب هم درمتن کتاب داریم هم در همین کتاب که سلول دیپلویید دو مجموعه کروموزم دارد بعد در متن کتاب هم دقیقا داریم که کروموزم های انسان از دو مجموعه 23 کروموزمی تشکیل شده که هر جفت همتا هستند و از هر جفت همتا یکی از پدر و یکی از ماد اومده پس باز هم این تعریف از مجموعه کروموزمی درسته؟NEW

زیست شناسی و آزمایشگاه۲ فصل۶

در یک مجموعه کروموزومی تنها کروموزوم های غیر همتا قرار دارند و در واقع محتوای ژنی تکراری در یک مجموعه یافت نمی شود. برای مثال به شکل زیر دقت کنید: 

http://www.uplooder.net/

در این شکل یک سلول ۲n=4 نشان داده شده است. در این سلول می گوییم دو مجموعه کروموزوم داریم زیرا می توانیم از هر ژن دو سری پیدا کنیم. برای مثال اگر در روی کروموزوم بلندتر ژن تولید پروتئین ریبوزومی قرار دارد، در سلول از این ژن دو سری هست: یکی در کروموزوم آبی و دیگری در کرموزوم قرمز. به همین ترتیب برای تمام ژن های دیگر این سلول. حال اگر بخوهیم یک مجموعه کروموزومی را مشخص کنیم، در هر مجموعه یک سری از تمام ژن ها را قرار می دهیم برای مثال فقط کروموزوم های قرمز. بدین ترتیب دو مجموعه کروموزوم خواهیم داشت که در هریک کروموزوم های غیر همتا وجود دارند و چون در هر مجموعه دو کروموزوم وجود دارد، n=2 می باشد. در انسان نیز به همین ترتیب می باشد. از هر کروموزوم یک جفت داریم پس ۲n می باشیم.

۱۸- این تعریف برای آلل صحیح است؟:بر روی قطعات مشابه از کروموزم های همولوگ ژن هایی وجود دارد که با هم در انتقال یک صفت نقش دارند که به آنها آلل گویند.این تعریف تخته سیاه از آلل هست خوب با این حساب در مورد صفات چند ژنی چه طور؟یعنی دو کوروموزم غیر هومولوگ نمی تونن با هم یک صفت رو تعیین کنند؟NEW

زیست شناسی و آزمایشگاه۲ فصل۸

الل ها ژن هایی هستند که در روی کروموزوم های همتا در مکان یکسانی قرار می گیرند و محتوای ژنی یکسان دارند، برای مثال در ارتباط با رنگ چشم می باشند. در صفات چند ژنی وضعیت الل ها برای هر ژن به این ترتیب می باشد و الل های هر ژن بر روی مکان معین قرار گیری آن ژن قرار دارند. درر این مورد، هر ژن الل های خود را دارد و ژن های مختلف نمی توانند با هم الل باشند. دقت داشته باشید کروموزوم های غیرهمتا می توانند در انتقال یک صفت نقش داشته باشد( مثلا در صفات چند ژنی) اما الل ها حتما بر روی کروموزوم های همتا قرار دارند. 

۱۷- جنسه سورفاکتانت چیه؟ 

زیست شناسی و آزمایشگاه۱ فصل۵

این مطلب خارج از کتاب است و هیچ نیازی به دانستن آن ندارید ( صرفاً حها اطلاع بیشتر شما : لیپید )

۱۶- تو کتاب نوشته جانورانی که تنفس پوستی دارند در محیط مرطوب یا اب هستند می شه یه جانور که در ابه و تنفس پوستی داره رو مثال بزنید. 

زیست شناسی و آزمایشگاه۱ فصل۵

در خود کتاب درسی مثال زده شده است. کرم های پهن مثل پلاناریا در آب زندگی می کنند. به صفحه ی ۱۰۳ کتاب زیست شناسی و آزمایشگاه ۱ مراجعه کنید. در اونجا میبینید که کرم های پهن مانند پلاناریا آمونیاک دفع می کنند و دفع آمونیاک هم در جانوران آبزی وجود دارد.

۱۵-در کتاب نوشته چینه دان محل نرم کردن مواد غذایی است یعنی گوارش مکانیکی از چینه دان شروع میشه؟ آخه واسه ی دستگاه گوارشی پرندگان نوشته گوارش شیمیایی و مکانیکی غذا ها از معده شروع می شه درصورتی که قبل از معده وارده چینه دان میشه.خب منظور از نرم کردن اینجا چیه؟ 

زیست شناسی و آزمایشگاه۱ فصل۴

اگر در صفحه ی ۵۴ کتاب درسی به تعریف گوارش مکانیکی دقت کنید متوجه می شوید که گوارش مکانیکی به معنای خرد شدن ذرات درشت غذایی می باشد نه نرم شدن آن ها. پس بر این اساس جمله ی کتاب کاملا صحیح می باشد.

۱۴- منظور این جمله چیه:در خون سیاهرگ هایی که از بافت ها بر می گردند هنوز هموگلوبین در حدود 78 درصد توسط اکسیژن اشباعه . یعنی تمام اکسیژن مصرف نمی شه؟ 

زیست شناسی و آزمایشگاه۱ فصل۵

بله ساختار هموگلوبین به صورتی است که تمام اکسیژنی رو که حمل می کنه نمی تونه در بافت تحویل بده.

۱۳- این جمله رو درست بگیریم یا غلط:سلول های پوششی دستگاه گوارش موکوز ترشح می کنند .چون موکوز ترشح نمی کنند در اصل موسینه که با اب می شه موکوز ولی تو فصله 3 گفته موکوز تو فصله 4 کفته موسین . 

زیست شناسی و آزمایشگاه۱ فصل ۳ و ۴

موسین درست هست. همچنین اگر در فصل ۳ دقت کنید می بینید که جایی گفته نشده که غشای موکوزی، موکوز ترشح می کند بلکه نوشته شده است که در سطح غشای موکوزی ماده ای لزج و چسبنده وجود دارد که همان موکوز می باشد که این مطلب صحیح می باشد.

۱۲- حرکت موضعی فقط مخصوص روده است ؟ چون برای تمام قسمت ها به حرکت دودی اشاره کرده ولی برای موضعی فقط اسم روده رو اورده. 

زیست شناسی و آزمایشگاه۱ فصل۴

حرکت موضعی و دودی در تمام طول لوله ی گوارش دیده می شوند.

۱۱- توخیلی سبز دوم یه سوال داده بود :در یک سلول گیاهی فاصله ی بین .....و ....بیشتر است و جواب داده بود تیغه ی میانی و غشای پلاسمایی .یکی از گزینه ها غشا و دیواره ی دومین بود به نظر من این جواب درسته چون توی شکله کتاب قسمتی که پلاسمودسم رد میشه یا قسمت لان غشا به تیغه ی میانی متصله. 

زیست شناسی و آزمایشگاه ۱ فصل ۲

با توجه به موردی که خودتون اشاره کردین میشه به سؤال ایراد گرفت چون در همه جا فاصله ها به یک اندازه نیست. اما با توجه به این که در صورت سؤال اشاره به کلماتی مانند همواره، قطعاً و ... نشده است بهتر است حالتی که کلی تر است و عمومیت بیشتری دارد را در نظر بگیریم. پس بهترین گزینه همان تیغه میانی و غشا می باشد. و همان طور که خودتون گفتید غشا در قسمتی به تیغه میانی متصل می شود اما در قسمت خیلی بیشتری(سطح سیتوپلاسمی دیواره) با دیواره نخستین و یا دومین اتصال دارد. همچنین دقت داشته باشید در سلول های سطحی گیاه ( مانند سطح روپوست برگ) خارجی ترین لایه( به سمت خارج) تیغه میانی و داخلی ترین لایه غشا می باشد ( به قسمت بالای شکل پلاسمودسم در کتاب دقت کنید)

۱۰- اول میتوکندری به وجود آمد یا کلروپلاست؟ چون در کتاب گربه سوالی آمده بود که گفته بود منشا غشای خارجی میتوکندری پروکاریوته یا یوکاریوت و جواب پروکاریوت می شد. خب اگه اول کلروپلاست وارد شده باشه و تبدیل به سلول یوکاریوت شده باشه این جمله همیشه صحیح نیست 

زیست شناسی پیش دانشگاهی فصل ۳

در مورد سوالایی که در ارتباط با این موضوع مطرح می شوند، تنها به شکل کتاب درسی توجه داشته باشید. و با توجه به شکل ابتدا میتوکندری ایجاد شده است. همچنین در پاسخ سوال ۴۴ آزمون بهمن اشاره شده است که سلول های کلروپلاست دار الزاما میتوکندری دارند پس باید ابتدا میتوکندری به وجود آمده باشد

۹- سوال ۳۸ آزمون ۴ بهمن ۱۳۹۲ 

زیست شناسی و آزمایشگاه ۲ فصل ۲+۷+۱۱

همه ی پستانداران مننژ دارند حتی اگر تخم گذار باشند.  جانداران فاقد توانایی میوز یا حاصل تولید مثل غیر جنسی هستند یا بکرزایی(زنبور عسل نر) که در هر دو صورت حاصل تولید مثل تنها یک جاندار هستند. در بین یوکاریوت هایی که جوانه زدن دارند، علاوه بر هیدر میدانیم که مخمر هم جوانه زدن دارد ( با توجه به فعالیت کتاب ) و تک سلولی هم می باشد( در این مورد در فصل ۱۱ پیش دانشگاهی مطالب بیشتری می خوانیم) . در مورد تولید مثل جنسی هم نه تنها در جانوران بلکه در تمام جانداران تقسیم میوز رخ می دهد. حتی در بکرزایی که شکل خاص تولید مثل جنسی هست.

۸- سوال ۳۴ آزمون ۴ بهمن ۱۳۹۲ 

زیست شناسی و آزمایشگاه ۲ فصل۱

با توجه به متن کتاب متوجه می شویم که لنفوسیت های T به سلول های آلوده به ویروس(نه خود ویروس) و سلول های سرطانی حمله می کنند. همچنین هم لنفوسیت های T کشنده و هم پلاسموسیت ها ار تقسیم لنفوسیت های B/T اولیه و  سلول های B/T خاطره می توانند به وجود بیایند. بر خلاف پلاسموسیت ها لنفوسیت های T با حمله به سلول ها آن ها را از بین می برند و در خنثی سازی آنتی ژن نقش ندارند. در مورد گزینه ی ۴ نیز دقت داشته باشید که لنفوسیت های T در ایمنی هومورال نقش ندارند اما در ایمنی درون Humors نقش دارند چرا که در مایعات مختلف بدن حضور دارند.

۷- سوال ۱۲ آزمون ۴ بهمن ۱۳۹۲ 

زیست شناسی و آزمایشگاه ۲ فصل۱۱

 در این سوال علت نادرستی گزینه های ۱ و ۴ را با توجه به متن کتاب و شکل جفت می توانید تشخیص دهید اما در مورد گزینه های ۲ و ۳. در متن کتاب اشاره شده است که پس از لقاح سلول تخم شروع به تقسیم های متوالی میتوزی میکند و به صورت یک توده ی سلولی در می آید : « این توده ی سلولی زمانی که به رحم می رسد به شکل یک توپ توخالی در آمده است و بلاستوسیت نام دارد» . پس از اینجا متوجه می شویم که منظور گزینه ی ۲ بلاستوسیست است. در دو صفحه بعد می خوانیم که همزمان با تشکیل جفت سلول های داخلی بلاستوسیست شروع به تشکیل سه لایه بافت مقدماتی اکتودرم،مزودرم و اندودرم می کنند. با توجه به این سلولهای داخلی بلاستوسیست تمایز پیدا کرده اند پس باید گروهی سلول خارجی هم باشند و بلاستوسیست حداقل دو لایه دارد ( که از لحاظ علمی هم صحیح است). در مورد نخستین تمایز هم به طور مستقیم اشاره شده است که ابتدا سه لایه بافت مقدماتی ساخته شده اند و سپس تشکیل رگ های خونی و روده آغاز می شود. پس نخستین تمایز در هفته ی سوم نیست.

۶- در یک جمعیت افراد بیمار از نظر ژن مغلوب a در دوران جنینی می‌میرند. اگر در این جمعیت فراوانی الل‌ها برابر باشد در نسل دوم فراوانی الل مغلوب چقدر است؟  

زیست شناسی پیش دانشگاهی فصل ۵

در جمعیت اولیه فراوانی الل های اولیه برابر می باشد: 1/2 = a = A . پس در نسل اول فراوانی AA = A*A = 1/4 , Aa= A*a *2=1/2 و aa= a*a= 1/4 . در این نسل افراد aa میمیرند و فقط افراد AA و Aa زنده می مانند. پس فراوانی ژنوتیپی افراد تغییر می کند : AA= 1/4/(1/4+1/2)=1/3  و افراد Aa=2/3 . در این نسل فراوانی اللی a=1/3 و الل A=2/3. بر این اساس فراوانی ژنوتیپی افراد در نسل دوم را به دست می آوریم: AA=4/9, Aa=4/9 ,aa= 1/9. در این نسل هم افراد aa می میرند و فراوانی ژنوتیپی تغییر می کند: AA=Aa=1/2 . پس در نهایت فراوانی اللی a را به دست می آوریم که مقدار آن 1/4 می شود. 

۵- لیپید ها درشت مولکلول هستند اما پلیمر نیستند، درسته؟ چون من یه جا خوندم که نه درشت مولکول هستند و نه پلیمر. 

زیست شناسی و آزمایشگاه۱ فصل۱۱

از بین لیپیدها تنها موم ها پلیمری از اسیدهای چرب طویل هستند (صفحه ی 7 و 48 زیست شناسی و آزمایشگاه ۱ )

اما در مورد درشت مولکول بودن لیپیدها؛ در صفحه ی ۳ کتاب درسی در قسمتی که درشت مولکول ها معرفی شده اند نامی از لیپیدها برده نشده است. اما در پاراگراف بعدی اشاره شده است که بسیاری از درشت مولکول ها پلی مر هستند و در حقیقت درشت مولکلول هایی که پلی مر نیستند لیپیدها می باشند. پس می توان گفت که بر اساس متن کتاب لیپیدها درشت مولکول هستند هرچند به طور مستقیم به آن ها اشاره نشده است.

در ضمن بهتر است در موارد اینچنینی که موضع کتاب درسی نیز به طور واضحی مشخص نشده است ذهن خودتون رو چندان درگیر نکنید چرا که طراحان کنکور متوجه چنین مطالبی می شوند. اما مطلب اشاره شده را به صورت یک نکته در ذهن داشته باشید که اگر سوالی اینچنینی طرح شد ( که احتمال آن خیلی کم است) با مشکل مواجه نشوید.

4- در جمعیتی از گیاهان شبدر فروانی ژنوتیپی AB=۱/۲  و ‌BC= ۱/۶ می‌باشد. اگر دانه‌ی گرده‌ای بر روی کلاله‌ی گیاهی با ژنوتیپ AB قرار بگیرد، احتمال تشکیل آلبومنی با ژنوتیپ AAC چقدر است؟ ( A، B و C الل‌های ژن خودناسازگاری می‌باشند.) 

زیست شناسی پیش دانشگاهی فصل ۵+ زیست شناسی و آزمایشگاه ۲ فصل ۸ و ۹

در گیاهان با ژن خودناسازگاری ، ژنوتیپ هموزیگوت از نظر ژن خودناسازگاری وجود ندارد. پس در جمعیتی که در سوال گفته شده تنها ۳ نوع ژنوتیپ AB و AC‌ و BC ممکن است که جمع آن ها باید یک شود و از این جا می توانیم فراوانی AC را به دست آوریم که مقدار آن 2/6 می شود. همچنین می دانیم که زمانی که ژنوتیپ کلاله AB باشد فقط گرده ای با الل C می تواند آمیزش دهد و از طرفی برای تشکیل آلبومن AAC گامتی که گیاه ماده تولید می کند ( و در نتیجه الل سلول دوهسته ای ) باید A باشد. با محاسبه ی فراوانی الل C در جمعیت مطابق روشی که در کتاب ذکر شده فراوانی الل C را 1/۴ به دست می آوریم و احتمال تولید گامت A در یک گیاه با ژنوتیپ AB نیز برابر ۱/۲ است ( زیرا دو نوع گامت تولید می شود: یکی A و دیگری B ) و از حاصل ضرب این دو مقدار ۱/۸ به دست می آید.

۳- چرا امکان وقوع درون آمیزی در گیاهانی که توانایی خود لقاحی ندارند نیز وجود دارد؟

زیست شناسی پیش دانشگاهی فصل ۵

درون آمیزی به معنای کلی این است که آمیزش بین افراد خویشاوند نزدیک بیش از سایر افراد باشد و برای مثال گیاهانی که در مناطق نزدیک هم می رویند. شدید ترین حالت درون آمیزی خود لقاحی است اما این به این معنا نیست که فقط خود لقاحی درون آمیزی است و همون طور که مثال زدیم به راه های دیگه ای هم میشه. پس گیاهانی که خودلقاحی ندارند هم می تونن درون آمیزی کنن

۲- در یکی از سوالات گفته شد سلول تخم هنگام رسیدن به رحم حداقل دو لایه دارد ولی در کتاب نوشته همزمان با تشکیل جفت سلولهای داخلی بلاستوسیت سه تشکیل میدهند پس زمانی زمانی بلاستوسیت 2 لایه دارد که جفت تشکیل شده باشد نه زمانی که به رحم میرسد

زیست شناسی و آزمایشگاه ۲ فصل ۱۱

دقت کنید که در کتاب گفته شده که همزان با تشکیل جفت سه لایه بافت مقدماتی از سلول های داخلی تشکیل می شوند نه اینکه در این زمان بلاستوسیست دو لایه ای شود و سپس بافت های مقدماتی را بسازد بلکه بلاستوسیست از همان ابتدا دو لایه دارد که این دو لایه شروع به ساختن جفت و بافت های مقدماتی می کنند.

۱- در کتاب زیست دوم گفته شده سلول های ماهیچه ای کلا تقسیم نمی شن. آیا این سلول ها تقسیم نمی شن یا این که تقسیم می شن اما سیتوکینز انجام نمی دن. اگه تقسیم نمی شن پس چجوری چندتا هسته دارن؟

زیست شناسی و آزمایشگاه۱ فصل ۳

 اگر به فصل ۳ کتاب دوم، صفحه ۴۶ دقت کنید متوجه میشید که تعداد سلول های ماهیچه ای پس از تولد افزایش نمی یابد و علت چند هسته ای بودن سلول های ماهیچه ای تقسیم شدن آن ها بدون سیتوکینز در دوران جنینی می باشد.


مطالب مشابه :


دانلود سوالات و پاسخنامه تشریحی آزمون های غیر حضوری گزینه ۲ بهار ۹۱

دانلود سوالات و پاسخنامه تشریحی آزمون های غیر حضوری گزینه ۲ بهار ۹۱ گاج. باشگاه




دانلود سوالات آزمون های 93 گاج

دانلود سوالات آزمون های 93 گاج پرداخت غیر مشاوره حضوری و




طرح طلایی گاج چیست ؟

آموزشی گاج در قالب بسته‌های آزمون بزرگ گاج) به صورت مکاتبه‌ای و غیر حضوری




شرکت در آزمون تیزهوشان دکتر شاکری-نمایندگی اصفهان

شرکت در آزمون تیزهوشان برگزاری آزمون های غیر حضوری جهت تقویت واله کتابهای گاج




رفع اشکال و پاسخگویی به سوالات درسی شما

فایل آزمون های غیر حضوری باشند اما گاج گفته افراد کروموزوم های غیر همتا وجود




کنکوری

است و نرم افزار های آزمون های غیر حضوری قلم چی به همراه گاج کانون قلم چی




برچسب :