يك روز زندگي با فضانوردان
فكر ميكنيد فضانوردان درفضا چگونه زندگي ميكنند؟ چه ميخورند ؟ چگونه ميخوابند يا چگونه خود را سرگرم ميكنند؟ اگردوست داريد بدانيد فضانوردان درفضا چگونه زندگي ميكنند، آن هم صدها هزاركيلومتردورتراززمين و درمحفظهاي معلق درمدار، بهتراست با ما همراه شويد، چون ميخواهيم با هم سري به يك ايستگاه فضايي (شاتل) بزنيم و يك روزبا فضانوردان زندگي كنيم.
غذا خوردن درفضا
همانطور كه در زمين تغذيه براي ما بسيارمهم و ضروري است درفضا هم تغذيه فضانوردان اهميت زيادي دارد. فضانوردان در فضا هرسه وعده غذايي را دارند و غذاهاي آنها از تنوع زيادي برخورداراست به طوري كه در ليست غذايي آنها تا 300 نوع غذاي مختلف و متنوع وجود دارد، از انواع غذاهاي گياهي و دريايي گرفته تا انواع نوشيدنيها و دسرها. برخي ازغذاها مثل ميوهها وسبزيها درشكل طبيعي خود مصرف ميشوند و برخي ديگر نياز به اضافه كردن آب دارند ولي تقريبا بيشتر غذاهاي فضايي به صورت آماده است. همانگونه كه گفتيم غذاهاي فضايي شبيه به غذاهاي زميني است و بزرگترين تفاوت آنها درنوع بسته بندي و طراحي و نگهداري آنهاست. به علت نبودن جاذبه درفضا، غذاهايي كه درفضا استفاده ميشوند، بايد بسته بندي محكم و مناسبي داشته باشند تا محتواي آنها خارج نشود و درفضاي شاتل شناور نگردد، چرا كه اين خطر وجود دارد كه ذرات غذايي معلق درفضا وارد بيني و ريه فضانوردان شده و براي آنها مشكلات تنفسي و ريوي ايجادكند. اغلب غذاهاي فضايي به صورت خشك و پودرشده و كاملاً استرليزه هستند و از يك تا 3 سال درفضا قابل نگهدارياند. البته در فضا يخچال يا فريزري وجود ندارد و غذاها در مخازن خاصي انبارو نگهداري ميشوند. مثلاً گوشت مورد نياز فضانوردان به دليل اينكه بشدت در معرض آلودگيهاي ميكروبي و باكتريايي قراردارد، ابتدا پخته شده و در فويلهاي خاصي بستهبندي شده و سپس تحت تأثير اشعه گاما و پرتوهاي الكتروني قرار ميگيرند تا امكان رشد هرگونه باكتري و ميكروب درآن ازبين برود. همچنين اغلب نوشيدنيها و آبميوه ها نيز به صورت پودر شده هستند و بايد در زمان مصرف به آنها آب اضافه كرد. برخي غذاها را دهيدراته ميكنند مانند غذاهايي كه براي صبحانه مورد مصرف قرارمي گيرد. ميوهها و سبزيها كه بايد به صورت تازه مصرف شوند دربستههاي نايلوني مخصوصي قرارميگيرند كه ماهها سالم و تازه ميمانند. در هرم غذايي فضانوردان همه گروههاي غذايي مورد نيازبدن، به چشم ميخورد. بيشترين سهم مواد غذايي مربوط به گروه نان و غلات است و بعد ازآن گروه ميوهها و سبزيها قرار دارد و سپس گروه گوشت و لبنيات و در آخر هم گروه روغنها و شيرينيها كه كمترين حجم را دارند. جالب است بدانيد كه نمك و فلفل درفضا به شكل مايع نگهداري ميشوند، چون به دليل نبودن جاذبه فضانوردان نميتوانند نمك و فلفل را روي غذاي خود بپاشند، زيرا ذرات نمك و فلفل درفضا شناورمي شود و ممكن است وارد بيني و گلوي فضانوردان شود. نكته ديگر اين كه در غذاهاي فضايي عنصرآهن زيادي وجود ندارد به اين دليل كه در فضا گلبولهاي قرمز خون در بدن فضانوردان به دليل نبودن جاذبه سرعت عملكرد و فعاليت چنداني ندارند و لذا بدنشان نياز به عنصر آهن چنداني ندارد. نكته آخر اينكه بد نيست بدانيد كه مزه غذاها در فضا بسيار متفاوتتر از زمين است. علت آن است كه چون بخشي از مزه غذا با سيستم بويايي و از طريق بيني حس ميشود، در فضا به دليل نبودن جاذبه، بوي غذاها به بيني فضانوردان كمتر ميرسد و لذا آنها نميتوانند مزه غذاها را بهدرستي درك كنند و شايد به همين دليل است كه ميگويند غذاهاي فضايي بيمزهاند و طعم خوبي ندارند.
كارهاي روزانه فضانوردان
در فضا هم مانند زمين، فضانوردان پس از صرف غذا به سركار ميروند، البته كارشان در شرايطي متفاوت است. بخشي از كار آنها در داخل شاتل و بخش ديگري از كار در خارج از شاتل و در مدار انجام ميشود. مثلاً در داخل ايستگاه محققان فضانورد با كشت انواع گياهان، سعي دارند تا چگونگي رشد گياهان را در فضا بررسي كنند و ميكوشند تا گياهاني سالمتر و مقاومتر را پرورش دهند و دانش آن را به زمين منتقل كنند. همچنين آنها تأثيرات بيوزني بربافتها و اندامهاي بدن را مورد مطالعه قرار ميدهند و بخش ديگر كار در فضا، شامل تحقيق و بررسي و كسب تجربيات علمي است. البته هر شاتل در هر مأموريت مسوول انجام برخي كارها و تحقيقات خاص است. اما از كارهايي كه فضانوردان بايد هر روز انجام دهند، نظارت و كنترل همه دستگاهها و سيستمهاي حفاظتي، امنيتي و ارتباطي مثل رايانه و حسگرهاست. آنها بايد هر روز از سالم بودن اين دستگاهها اطمينان حاصل كنند و بايد با دقت همه اين موارد را زير نظر داشته باشند تا در هنگام بروز كوچكترين اشكال، آن را رفع كنند. آنها همچنين بايد گاهي فيلترها و تجهيزات ايستگاه را تميز كنند. از جمله كارهاي ديگري كه بايد روزانه انجام شود، ارتباط با ايستگاه مبدا در زمين است، آنها همه روزه اطلاعات و نتيجه تحقيقات خودرا به زمين ارسال ميكنند و اين كار را با فرستادن پيام يا از طريق ايميل انجام ميدهند. اما از كارهايي كه در بيرون شاتل انجام ميشود، نظارت و كنترل ماهوارهها در مدار است. يكي ازكارهاي فضانوردان نظارت برتلسكوپ غول پيكر هابل است كه به اين منظور گاهي فضانوردان مجبورند در خارج از ايستگاه قطعاتي از آن را تعويض و جايگزين كنند. آنها براي اين كار از يك بازوي رباتيك استفاده ميكنند. گاهي آنان بايد از تلسكوپ بالا بروند و بخشهاي آن را تحت مطالعه و بررسي قرار دهند و نقايص آن را برطرف كنند.
خواب و استراحت در ايستگاه فضايي
پس از يك كار خستهكننده و طولاني آن هم در شرايط سخت و دشوار در فضا، واقعا هيچ چيز مثل يك خواب آرام شبانه لذتبخش نيست. برعكس ما كه در زمين روي رختخواب ميخوابيم، فضانوردان ميتوانند در هر كجاي شاتل كه بخواهند، بخوابند مثلاً روي ديوار، روي سقف، روي ميز و هرجاي ديگر منتها بايد خود را به آنجا محكم متصل كنند تا در زماني كه خواب هستند، شناور نشوند و به چيزي برخورد نكنند. البته آنها همچنين ميتوانند در كيسههاي خواب نيز بخوابند. در هر ايستگاه چندين اتاق براي خواب و استراحت فضانوردان وجود دارد. هر اتاق داراي چند كيسه خواب و يك پنجره بزرگ است كه ميتوان از آن مناظر بيرون فضا را مشاهده كرد آن هم آسمان را درست دردل ستارگان و در ارتفاع هزاران مايلي از زمين. فضانوردان به طور متوسط به 8 ساعت خواب در شب نياز دارند تا بتوانند براي روز بعد انرژي خود را تأمين كنند. راستي جالب است بدانيد طبق گفته فضانوردان آنها خواب و رويا هم ميبينند.
از آنجا كه كار فضانوردان در شرايط سخت و دشواري انجام ميشود و استرس و اضطراب زيادي بر آنان وارد ميشود، از اينرو بيش از پيش به استراحت و سرگرمي نياز دارند. آنها زمانهايي از روز و يك روز در هفته را تعطيل كرده و به استراحت ميپردازند. يكي از سادهترين سرگرمي آنان تماشاي مناظر فضاي بيرون از شاتل از طريق پنجرههاست. آنان ميتوانند از آنجا زمين را نيز ببينند كه چون توپي گردان در فضا شناور است. همچنين ديدن مناظر طلوع و غروب خورشيد آن هم از بالاي جو بسيار دلانگيز است. جالب است بدانيد كه فضانوردان ميتوانند هر 45 دقيقه يكبار اين منظره را تماشا كنند. از جمله سرگرميهاي ديگر فضانوردان، تماشاي فيلم، كارت بازي، مطالعه و برقراري ارتباط با زمين و صحبت كردن با خانوادههايشان است. همچنين آنها وسايلي مانند تردميل، دوچرخه و ... را براي ورزش و نرمش در اختيار دارند، چرا كه بدن آنها بايد در بهترين شكل و در بهترين شرايط فيزيكي باشد. اين هم يك سفر در اوج صدها هزار كيلومتري زمين و زندگي با فضانوردان. اميدوارم كه از اين سفر لذت برده باشيد و به برخي از سوالات شما پاسخ داده شده باشد. همه ما كم و بيش دوست داريم تا اين تجربه را داشته باشيم. ميتوانيم به شما نويد بدهيم كه در آيندهاي نه چندان دور شايد با فراهم شدن امكانات و رونق سفرهاي فضايي بتوانيم به اين سفررويايي برويم و ازنزديك اين سفرجالب را تجربه كنيم.
مطالب مشابه :
تعرفه wimax
14 rows · خدمات اینترنتی شاتل نت شارژ آنلاین کاربران ADSL. (کم مصرف) R41. 128Kbps. 4GB.
برترین شرکت های ارائه دهنده Adsl در سال 92
شارژ آنلاین در تمامی ساعات روز شرکت شاتل پرسرعتترین خدمات را در ریز مصرف
مسائل مرتبط با شارژ و تمدید سرویس
خدمات اینترنتی آسیاتک - مسائل مرتبط با شارژ و تمدید سرویس - فروش سرویس اینترنت پرسرعت
تعرفه ها وایمکس ایرانسل
adsl - تعرفه ها وایمکس ایرانسل - خدمات adsl شاتل و مخابرات & wimax مبین نت و ایرانسل
آموزش تصویری تمدید سرویس ADSl
- گزارش ریز مصرف » مسائل مرتبط با شارژ و سابق نبش خیابان شهید بهشتی خدمات اینترنتی شاتل
شيوه نامه اجراي تست شاتل ران
آزمون شاتل ران ايجاد نمودند كه اين آزمون مصرف مکملها در افراد سالم می خرید شارژ.
جشنواره اینترنت + مودم رایگان
» مسائل مرتبط با شارژ و گزارش ریز مصرف; سابق نبش خیابان شهید بهشتی خدمات اینترنتی شاتل
آموزش ویدیویی راه اندازی اینترنت سیم کارت در اندروید
» مسائل مرتبط با شارژ و گزارش ریز مصرف; سابق نبش خیابان شهید بهشتی خدمات اینترنتی شاتل
يك روز زندگي با فضانوردان
شارژ رایتل هوپا (شاتل) بزنيم و يك ميوهها و سبزيها كه بايد به صورت تازه مصرف شوند
برچسب :
مصرف شارژ شاتل