نحوه نگارش رزومه

 

نحوه نگارش رزومه

زهرا رضایی

رزومه چیست و بر چند نوع است؟

شما هنگام انجام کارهای حقوقی یا مثلا ثبت نام در مراکز مختلف آموزشی و اداری، برای شناسایی خود نیاز به شناسنامه یا کارت ملی دارید. یا برای سفر خارجی و انجام کارهای اداری در خارج از مرزهای کشورتان باید برای شناسایی خود پاسپورت همراه داشته باشید. رزومه مدرک شناسایی شما در بازار کار است. تفاوت عمده ‌این مدرک شناسایی با دیگر مدارکی که گفتیم در‌ این است که شما ‌این سند را خودتان تنظیم می کنید و هر زمان که نیاز داشته باشید می توانید آنرا تغییر بدهید.

رزومه در اصل یک کلمه فرانسوی است ودر ادب فارسی کلمات «چکیده» یا «کارنامک» را به عنوان معادل فارسی آن پیشنهاد داده و برخی از اصطلاح «شرح حال» هم استفاده می کنند ولی همچنان استفاده از رزومه رایج تر است.

در رزومه خلاصه ای از مشخصات فردی، سوابق کاری، تحصیلات و مهارت ها و توانایی فرد نوشته می شود و معمولا برای استخدام کاربرد دارد. به جز موارد استخدامی گاهی دانشگاه یا موسسه آموزشی که مایل هستید در آن ادامه تحصیل بدهید نیز ممکن است از شما درخواست رزومه بکند که شما با توجه به اهمیت سوابق تحصیلی و علمی خود رزومه ای به اصطلاح علمی (آکادمیک) تنظیم می کنید
شیوه هاي متفاوتی برای نگارش رزومه متداول و مرسوم است و هر كس به مقتضای سلیقه و هدفی كه از نگارش رزومه دارد ، شیوه خاصی را بر مي گزيند . اما به طور كلي اصول و سر فصل بندي عمومی رزومه ها به شرح زير است.

1- جزئیات شخصی

اغلب رزومه ها با اين بخش آغاز مي شوند . آن چه مي بایست در اين بخش ذکر شود شامل نام ، آدرس ، تاریخ دقیق تولد ,شماره تلفن ، آدرس پست الكترونيك و وبلاگ یا وب سایت خود را ذکر کنید.

اولین بخشی که الزاما در هر رزومه وجود دارد اطلاعات شخصی است. اول از همه باید مشخصات فردی شما همچون نام و نام خانوادگی و راه های تماس با شما قید شود. دقت کنید که به جای نوشتن کلمه رزومه در اولین خط، نام و نام خانوادگی تان را بنویسید. زیر نام و نام خانوادگی، تاریخ تولدتان را بنویسید. بهتر است که به جای صرفا نوشتن سن تان، تاریخ تولدتان را کامل به صورت روز، ماه و سال بنویسید. بدین صورت شکل رسمی تری می گیرد و به راحتی نیز با مدارک شناسایی شما قابل تطابق خواهد بود. پس از آن آدرس پستی و بعد شماره تماس خود اعم از تلفن ثابت و تلفن همراه و ‌ایمیل.

 

 

2- پروفایل شخصی

وارد گردن پروفایل در رزومه امری سلیقه اي است و ضروری محسوب نمي شود . آن چه در پروفایل به نگارش در مي آيد ، تصویری كلي و گویا از شما است كه به طور جزئی تر در ساير بخش هاي رزومه ذكر مي شود.

3- تحصیلات و توانائی هاي علمی

اين بخش شامل تمام سوابق تحصیلی و علمی شما ، از دیپلم دبیرستان و نام دبیرستان گرفته تا آخرین مدرک تحصیلی ، رشته ها و گرايش ها و زمان بندي هر دوره ي تحصیلی خواهد بود. به ياد داشته باشيد  كه حتماً ذكر  كنيد در حال حاضر مشغول گذراندن چه دوره اي هستيد . سایر دوره هاي علمي - كابردي  كه در كنار تحصيل آكادميك گذرانده ايد را هم حتماً بنويسيد.

شرکت در کارگاه های تخصصی – همایش های مربوط به شغل مورد نظر و هر گونه دوره های مهارتی را می توان بعد از سوابق تحصیلی به ترتیب اولویت زمانی- مربوط بودن به شغل مورد نظر- مهم بودن آن تخصص برای کسب پست مورد نظر باید  ذکر شود. 

اگر تازه فارغ التحصیل شده اید ‌این قسمت اهمیت بیشتری پیدا می کند و درست پس از اطلاعات شخصی می آید چون هنوز سابقه کاری کسب نکرده اید. اما اگر سابقه کار پر و پیمانی دارید بهتر است بخش سوابق کاری را ، یک مرحله جلوتر بیاورید و قبل از سپس تحصیلات بنویسید.

یک نکته بسیار مهم که در بخش تحصیلات و سوابق کاری مشترک است، ‌این است که باید از ترتیب زمانی معکوس استفاده کنید. یعنی آخرین و تازه ترین مدرک تحصیلی یا سابقه کاری خود را اول بنویسید و یک به یک از نظر زمانی عقب بروید. به طور مثال اگر آخرین مدرک تحصیلی شما کارشناسی ارشد مدیریت است، ابتدا آن را می نویسید، سپس زیر آن به ترتیب کارشناسی و بعد پیش دانشگاهی و دبیرستان. نیازی به ذکر کردن مقطع راهنمایی و دبستان نیست.

4- سوابق شغلي

در اين بخش بايد كل سوابق شغلي شما ، اعم از تمام وقت يا پاره وقت ، با ذكر نام و تلفن يا آدرس محل كار ، به اضافه تاريخ و دوره اشتغال فهرست شود.

همانطور که در بخش تحصیلات هم اشاره کردیم، از ترتیب زمانی معکوس برای نوشتن سوابق کاری استفاده می کنیم. تفاوت عمده سوابق کاری با تحصیلات این است که اگر شما لیست بلند بالایی از سوابق کاری خود داشته باشید، باید از میان آنها مهمترین ها و مرتبط ترین ها را انتخاب کنید. اگر سابقه کاری شما از ۱۵ سال بیشتر است، سعی کنید در رزومه به بیشتر از ۱۵-۱۰ سال گذشته اشاره نکنید. مگر مورد استثنایی وجود داشته باشد که به شغلی که دارید برایش درخواست می دهید کاملا مرتبط و وابسته باشد و بتواند شانس شما را برای استخدام افزایش دهد. همواره به یاد داشته باشید که شما حداکثر دو صفحه قابل استفاده دارید تا همه اطلاعات را در آن بگنجانید.

برای نوشتن سوابق کاری به ترتیب سمت خود، نام شرکت یا سازمان و بعد از آن تاریخ شروع و خاتمه کار خود را بنویسید، دقت کنید که برای نوشتن تاریخ لازم نیست تاریخ دقیق شامل روز آن را ذکر کنید. در‌ اینجا برخلاف بخش تحصیلات توضیح مختصری درباره وظایف، جایگاه شما (سمت) و همچنین تجربیات کسب شده ضروری است.

5- انتشارات و مقالات.

این بخش بیشتر مربوط به رزومه های علمی و آکادمیک است. برای کسانی که برای تحصیلات تکمیلی یا استخدام در هیئت های علمی و شغل های آکادمیک درخواست می دهند مد نظر قرار می گیرد, فهرست كتب و مقالاتي كه منتشر كرده و يا در كنفرانس ها ارائه نموده ايد به اضافه زمان انتشار را در اين بخش بياوريد. اگر خلاصه مقالات را به رزومه ضمیمه نمائید بهتر است.

 پژوهش ها و مطالب منتشر شده ای را که چه به صورت فردی یا گروهی نوشته اید، در‌ این بخش ذکر کنید. مشخصات هر مطلب به صورت:

نام نویسنده/ نویسنده‌ها، نام مقاله/کتاب، محل چاپ/ارائه و در انتها سال انتشار نوشته می‌شود

اگر مطلب شما به صورت آنلاین موجود است حتما نام وب سایت و لینک مطلب را به همراه تاریخ انتشار اضافه کنید

6- ساير اطلاعات

نگارش اين قسمت ضروری  نیست ، اما چنان چه لازم دانستید توضیحی جانبی روي سوابق تحصیلی و شغلي خود بنويسيد ، مي توانيد اين بخش را اضافه نماييد.

7 – علائق

فهرستي از علائق خود در زمينه هاي فوق برنامه مثل ورزش يا هنر را در اين بخش بنويسيد و احياناً اگر سوابق حرفه اي در اين زمينه ها داريد حتما ذكر كنيد.

8 - معرف ها

نام ، رتبه ، درجه تحصيلي ، آدرس يا تلفن و كلاً اطلاعات مربوط به معرفين خود ( كه معمولا اساتيد- کارفرمایان قبلی شما و یا فردی با نفوذ و موثردر آن شرکت یا موسسه هستند ) را در اين بخش بياوريد . اين معرف ها مي بايست همان معرفيني باشند كه توصيه نامه هاي شما را تكميل نموده اند.

9) افتخارات:

اگر در زمینه های مربوطه افتخارات خاصی را کسب کرده اید همراه با ضمیمه کردن گواهی آن به رزومه اضافه کنید.(کسب رتبه های برتر دانشگاهی- دریافت لوح تقدیر از جشنواره های علمی و هنری- کسب مدرک های افتخاری از مراکز علمی و....)

ساير توصيه ها
- پيش از نگارش رزومه ، خوب در مورد سوابق تحصيلي و شغلي خود فكر كنيد تا چيزي را از قلم نياندازيد . سعي كنيد تا حد امكان ، مداركي دال بر سوابقتان آماده كنيد تا ضميمه رزومه نماييد.
- از دروغگويي يا بزرگنمايي جداً پرهيز کنید ، ممكن است برايتان دردسر ساز شود!
- بهتر است رزومه را در 2 روي يك برگ كاغذ تنظيم نماييد. بهترين حجم رزومه در همين حد است اما در صورت داشتن سوابق کاری و علمی بیشتر ممکن است حجم آن بیشتر شود که در صورت رعایت اصل مهم بودن و مرتبط بودن با شغل مورد نظربیشتر شدن حجم رزومه  بلامانع است.
- حتماً چند نسخه اضافه از رزومه براي خودتان نگه داريد تا در صورت لزوم از آن ها استفاده كنيد.
- در مورد نگارش انگليسي ، حتماً درباره متن رزومه با يك مترجم و يا كسي كه انگليسي ادبي را به خوبي مي داند مشورت كنيد.
- رزومه را حتما تايپ كنيد و از ارائه رزومه دست نويس جداً خود داري كنيد.

  رزومه را مختصر و مفید بنویسید.تصور نکنید که هر چه بیشتر بنویسید (بیشتر از دو صفحه)شانس استخدام خود را افزایش می دهید.

بدانید  که دنبال چه کاری می گردید و برای هر جایی و هر شغلی، به خصوص شغلی که نمی دانید چیست، رزومه نفرستید. برای شخصیت حرفه ای خود ارزش قائل باشید و یادتان نرود که رزومه شما ممکن است مدت ها در آرشیو شرکت ها باقی بماند

مدرک جعل نکنید، دروغ نگویید، اغراق نکنید و در عین حال تعارف هم نداشته باشید و شکسته نفسی نکنید. همانی را که هستید تصویر کنید اما سعی کنید به هوشمندانه ترین شکل ممکن این کار را بکنید و نقاط قوت خود را برجسته کنید هر چیزی را که نمی توانید اثبات کنید نباید در رزومه ی خود ذکر کنید.

از کارفرماهای دیگر بد ننویسید، اگر پروژه های قبلی تان شکست خورده آن را قید نکنید. دلیل بیرون آمدن از محل کار قبلی و یا احتمالا اخراج خود را لازم نیست بنویسید.

اگر با زبانی تنها در سطح محاوره آشنایی دارید یا برعکس، تنها می توانید نامه های رسمی را به ‌این زبان بخوانید و بنویسید اما مکالمه به آن زبان برایتان دشوار است، بهتر است در‌این قسمت مشخص کنید.

یادتان باشد که تحصیلات خود را پیش از‌ این به طور کامل شرح داده ‌اید پس ‌اینجا جای فهرست کردن واحدها و دروسی که در دانشگاه خوانده اید نیست. در کنار تحصیلات دانشگاهی بسیار از افراد دوره های کوتاه مدت علمی- کابردی در رشته های مختلف می بینند.

 به طور مثال دوره های ‌ای تی، کار با نرم افزارهای مختلف، زبان های برنامه نویسی و یا دوره های مدیریتی و فنی. علاوه بر آن، لازم نیست برای مهارت های خود حتما گواهینامه معتبری داشته باشید.

 اگرمدرک یا مهارت خاصی دارید آن را با همان ساختار مدرک دانشگاهی یعنی نام مدرک، نام موسسه، محل و سال کسب آن بنویسید. اما اگر‌ این مهارت ها را به صورت خودآموز هم کسب کرده باشید از اهمیت آنها کم نمی کند و باید ذکر شوند. در‌ این قسمت بهتر است راهنمایی مختصری در مورد میزان مهارت و توانایی خود بکنید. مثلا: مسلط به آدوبی فوتوشاپ یا آشنایی کامل با مایکروسافت آفیس.

رزومه را نباید به صورت یک انشاء کسل کننده نوشت. ظاهر یک رزومه باید به صورتی باشد که در موقع خواندن به راحتی بتوان قسمت مورد نظر را پیدا کرد.

البته گاهی اوقات شرکت ها یا موسسه های آموزشی فرم های پذیرش یا استخدام خاص خودشان را دارند و در کنار آن ممکن است رزومه شما را هم به همراه یک نامه درخواست بخواهند.

 مثلا اگر کارفرما بخواهد بداند شما در چه رشته ای تحصیل کرده اید یا آخرین شغلی که داشتید کی و کجا بوده است، نباید مجبور شود یک متن یکسره طولانی را بخواند تا ‌این نکات را پیدا کند. به همین منظور رزومه را به چند بخش کلی تقسیم می کنیم. البته همانطور که پیش تر هم گفتیم ‌این بخش ها براساس خصوصیات هر فرد ممکن است به صورت جزئی تغییر کنند اما اکثرا شامل ‌این قسمت ها هستند

  • اطلاعات شخصی
  • تحصیلات و سوابق کاری
  • مقالات و مطالب منتشر شده
  • مهارت ها
  • زبان های خارجی
  • علاقه مندی ها

چند نكته:

1- ظاهر رزومه بايد تميز و مرتب باشد. از كاغذ خوب استفاده كنيد. رزومه را تايپ كرده و پرينت كنيد يا از فتوكپي هاي با كيفيت استفاده كنيد.

2- از دادن توضيحات مفصل بپرهيزيد- رزومه بايد مختصر و مفيد باشد. اگر لازم است مدارك يا مستنداتي ارائه دهيد آنها را به رزومه پيوست كنيد.

3- هدف شما از نوشتن رزومه اين است كه كارفرما مايل باشد با شما مصاحبه كند. در مصاحبه است كه بايد او را قانع كنيد شما فرد مناسبي براي تصدي شغل مورد نظر هستيد. پس براي ارائه يك رزومۀ تميز و مرتب و مفيد تلاش كنيد و به اندازه كافي وقت صرف كنيد.

4- واقع بين باشيد. نه از خودتان تعريف كنيد و نه شكسته نفسي كنيد. آنچه را كه قادر به انجام آن هستيد بيان كنيد نه بيشتر و نه كمتر.

5- سعي كنيد خود را بجاي كارفرما بگذاريد، اگر شما مي خواستيد كسي را استخدام كنيد به چه نكاتي توجه مي كرديد؟

6- سعي كنيد با مطالعه و تحقيق روشهاي عملي يافتن شغل، تكنيك­هاي رزومه نويسي، مصاحبه هاي استخدامي و غيره را بياموزيد. با اينكار يك قدم از رقباي خود كه بدون مطالعه و آمادگي در جستجوي شغل هستند جلو مي افتيد.

 نکات اساسی از حجم متن رزومه:
باید سعی شود که متن رزومه هر چه خلاصه تر باشد. فقط کافی است در آن خلاصه ی کوتاهی از خودتان بدهید، که نباید بیشتر از یک صفحه باشد. اطلاعات نباید به هیچ وجه در رزومه تکرار شوند. این صفحه باید حداکثر از سه پاراگراف به شکل زیر تشکیل شده باشد:
پاراگراف اول: نباید بیش از دو یا سه جمله باشد. در آن مقدمه ی کوتاهی در مورد خودتان و اهداف کاریتان می دهید. همچنین می بایست در مورد طریقه ی اطلاع یافتن شما از آن شرکت توضیحی بدهید، چه روزنامه باشد یا آشنایی در همان شرکت.
پاراگراف دوم: در این پاراگراف باید اطلاعات مربوطه در مورد میزان تحصیلات، مهارتهای تخصصی و توانایی هایتان که برای شرکت مورد نظر مفید خواهد بود را ارائه دهید.
پاراگراف سوم: این پاراگراف آخر باید اطلاعات شخصی شما را به کارفرما ارائه دهد که در صورت نیاز بتوانند با شما تماس بگیرند. حتماً اسم، شماره ی تماس، ایمیل و شماره ی فکستان را ذکر کنید.
آدرس ایمیلتان باید کامل و واضح باشد. مثلاً اگر اسمتان علي اسمیت است، آدرس ایمیلتان باید چیزی مثل ali@email.com باشد.
باید در رزومه اطلاعاتی درج شود که حتماً به کار آن شرکت و پستی که می خواهند برای آن استخدام کنند بیاید. اطلاعات باید واضح و مرتبط باشد.

منابع:

1) نحوه نگارش رزومه و مهارت های مصاحبه- تالیف هشام ناصر

2) نحوه نگارش رزومه ورژن 2011 - طاهر عبدل حامد

3) سری کتابهای هاو تو بوک : رزومه ها و کاور نامه های پرقدرت ویرایش دوم – نرم افزار آموزشی

4)سایت های اطلاعاتی اینترنتی


مطالب مشابه :


نمونه رزومه(نوشتن متن بیوگرافی به زبان انگلیسی)

شيوه هاي مختلفي براي نوشتن رزومه مرسوم است و هر كس به مقتضاي سليقه و هدفي كه از نگارش رزومه




Curriculum Vitae اصول نوشتن CV

باید سعی شود که متن رزومه هر چه خلاصه تر باشد. فقط کافی است در آن خلاصه ی کوتاهی از خودتان




روش نگارش يك رزومه كامل

روش نگارش يك رزومه كامل متن رزومه باید سعی شود که متن رزومه هر چه خلاصه تر باشد.




نحوه نگارش رزومه

نحوه نگارش رزومه. زهرا رضایی. رزومه چیست و بر چند نوع است؟ شما هنگام انجام کارهای حقوقی یا




نحوه نگارش رزومه ( نمونه رزومه )

دنیای الکترونیک و کامپیوتر - نحوه نگارش رزومه ( نمونه رزومه ) - جدیدترین ها و بروز ترین ها در




نمونه رزومه

نمونه رزومه شرکت پخش توان. Tavan-Oil.blogfa.com برای دانلود روی تصویر زیر کلیک نمایید. فرمت: Word




۱۳ قانون طلایی رزومه‌نویسی برای فارغ‌التحصیلان جوان

رزومه‌ای هم که مملو از متن‌های اگر تصمیم گرفتید که از پاراگراف‌ها در متن رزومه‌تان




نحو نگارش رزومه

- در مورد نگارش انگلیسی ، حتماً درباره متن رزومه با یک مترجم و یا کسی که انگلیسی ادبی را به




چگونه یک رزومه بنویسیم ؟

چگونه یک رزومه بنویسیم ؟ شيوه هاي متفاوتي براي نگارش رزومه متداول و مرسوم است و هر كس به




نحوه نگارش رزومه

- در مورد نگارش انگليسي ، حتماً درباره متن رزومه با يک مترجم و يا کسي که انگليسي ادبي را به




برچسب :