تاثیر اشتغال مادران بر عزت نفس فرزندان دختر (روش تحقیق)
بیان مسا له <?xml:namespace prefix = o />
نقش خطیر و پر اهمیت مادران در تعلیم و تر بیت فرزندان خود و همین طور نقش مهم آن ها در ایجاد احساس ارزشمندی ، درکودکان خود بر کسی پوشیده نیست . با توجه به این مطلب که امروز فعالیت های اجتماعی افراد به خصوص فعالیت های اجتماعی زنان گسترش روز افزونی پیدا کرده است ، بر خی از مادران به دلیل اشتغال در بیرون از منزل ، مدت کمتری را در کنار فرزندان خود سپری می کنند.( بیابانگرد ،۱۳۷۶)
مادران شاغل به دلیل بر خورداری از وضعیت اقتصادی مناسب ، بهتر می توانند نیازهای مادی کودک را بر طرف کنند ، درنتیجه کودک نیز با نیاز مادی اش ،نیاز های دیگری چون احساس تعلق ، احترام و عزت نفس را جستجو می کند و با رفع آن ها عزت نفس بالا تری پیدا می کند.
مسئله ای که این تحقیق قصد دارد به آن بپردازد این است که آیا اشتغال مادران و عدم حضور آن ها در کنار فرزندانشان در ساعاتی از روز بر عزت نفس فرزندان آن ها تاثیر دارد یا خیر؟
● ضرورت تحقیق
بهره مندی از عزت نفس جزئی از سلامت روان محسوب می شود . فردی که احساس خوبی در مورد خودش دارد بهتر می تواند با مشکلات کنار بیاید . روانشناسان معتقدند که فقدان عزت نفس ریشه بسیاری از نا بهنجاری های روانی است. فقدان عزت نفس می تواند به احساس حقارت یا خود بزرگ بینی منجر شود. هر دوی این علائم نشان دهنده ی این وضعیت است که فرد به علت ایجاد اختلال در احساس ارزشمندی قادر به درک واقعیات و واکنش های دیگران نسبت به خود نیست. از این رو لازم است عواملی که در ایجاد و توسعه عزت نفس یا در تخریب و کاهش آن نقش دارند ، شناسایی شوند و با استفاده از راهکارهای مناسب شرایطی فراهم آید تا افراد بتوانند به درجه ی بالایی از عزت نفس دست یابند ، زیرا در این صورت است که جامعه ای آباد و سالم خواهیم داشت . از آن جا که مادران در دوران کودکی نقش مهمی در شکل گیری عزت نفس فرزندانشان دارند این تحقیق به بررسی تاثیر عامل اشتغال مادران بر عزت نفس فرزندانشان می پردازد.
تحقیقاتی در زمینه ی عزت نفس انجام شده است که چند تحقیق مرتبط با این موضوع در این جا بیان شده:
بیرانونند (۱۳۷۶)در بررسی نقش خانواده در میزان اعتماد به نفس دانش آموزان سال اول متوسطه انجام شده است . مدبری (۱۳۸۳) در تحقیق خود تحت عنوان تاثیر شغل والدین بر عزت نفس دانش آموزان دختر پیش دانشگاهی . کربلایی و لالانی (۱۳۸۱) در تحقیق خود تحت عنوان بررسی تاثیرات اشتغال مادران بر عزت نفس کودکان ۹ تا ۱۱ سال .
● اهداف تحقیق :
▪ هدف اصلی :
هدف اصلی این تحقیق بررسی میزان عزت نفس دانش آموزانی است که مادران آن ها شاغل هستند .این تحقیق در نظر دارد تایید اشتغال مادران بر عزت نفس فرزندان آن ها را بررسی کند و با عزت نفس مادران غیر شاغل مقایسه کند.
▪ هدف فرعی :
بررسی تاثیر اشتغال و عدم اشتغال مادران بر عزت نفس دانش آموزان پسر و دختر .
● فرضیه های پژوهشی
▪ فرضیه ی اصلی :
بین عزت نفس دانش آموزان مادران شاغل و دانش آموزان مادران خانه دار تفاوت معنا داری وجود دارد .
▪ فرضیه های فرعی :
- اشتغال مادر بر عزت نفس دانش آموزان پسر و دختر تاثیر معناداری دارد.
- عدم اشتغال مادر بر عزت نفس دانش آموزان پسر و دختر تاثیر معنا داری دارد.
- بین عزت نفس فرزندان دختر خانواده های شاغل و غیر شاغل تفاوت معناداری وجود دارد.
- بین عزت نفس فرزندان پسر خانواده های شاغل و غیر شاغل تفاوت معناداری وجود دارد.
● تعریف متغیر ها
ویژگیهایی که پژوهشگر مشاهده و اندازه گیری می کند.
▪ تعریف نظری متغیرها :
▪ عزت نفس :
درجه تایید ، تصویب ، پذیرش و ارزشی که شخص نسبت به خود احساس می کند .(بیابانگرد ۷۶)
▪ شاغل بودن :
کار و پیشه ای که شخص را مشغول می کند .(فرهنگ فرسی عمید )
تعریف عملیاتی متغیر ها :
▪ عزت نفس :
نمره ای که فرد از اجرا ی آزمون عزت نفس کوپر اسمیت به دست آورد و درجه عزت نفس فرد را مشخص می کند .
▪ اشتغال مادر :
مشغول بودن مادر به کارهای اجتماعی و عدم حضور او در منزل به مدت ۸ ساعت یا بیشتر.
● انواع متغیرها
▪ متغیر مستقل: (اشتغال مادران) متغیری که از طریق آن متغیر وابسته تعیین یا پیش بینی می شود یا به عبارت دیگر محقق یک عامل را تغییر می دهد و سایر عاملها را ثابت نگه می دارد و اثر تغییرات این عامل بر یک رفتار معین را اندازه بگیرد.
▪ متغیر وابسته : متغیری که مشاهده و اندازه گیری می شود تا تآ ثیر متغیر مستقل بر آن معلوم و مشخص شود.
در این تحقیق اعتماد به نفس فرزندان متغیر وابسته است که فرض می شود تحت تآثیر متغیر مستقل (اشتغال مادران )قرار می گیرد و می توان آن را اندازه گیری کرد .
▪ متغیر کنترل: متغیر ها ویا عواملی که تآثیر آن ها بر متغیر وابسته توسط پژو هشگر خنثی و یا حذف می شود .
در این تحقیق جنس ،سن (محدوده ی سنی ۱۴-۱۲ ) می باشد.
▪ متغیر مزاحم : متغیری که به صورت فرضی ،بر پدیده ی مشاهده تآثیرمی گذارد ولی قابل مشاهده ، اندازه گیری و دستکاری نیست.
متغیر های مزاحمی که می توان برای این پژوهش در نظر گرفت عبارتند از:
روشهای تدریس معلمان ،علایق و انگیزه های دانش آموزان ،نحوه ی مدیریت در آموزشگاه های مختلف و محل بر گزاری آزمون ،امکانات آموزشگاه های متفاوت و...
● ابزار تحقیق
در این پژوهش پر سشنامه و مصاحبه به عنوان ابزار تحقیق به کار برده شده است.
▪ پیشینه وادبیات تحقیق :
می توان نحوه ی شکل گیری نفس را از طریق تفکر در رابطه ی بین ((خود ادراک شده)) و خود ایده آل بیان کرد .خود اراک شده همان خود پنداره است یعنی یک دیدگاه عینی درباره ی مهار صفات و ویژ گی هایی که در یک فرد وجود دارد یا فاقدآن هاست.
مطالعات گذشته نشان می دهد که آگاهی یا برداشت ما از خود بیشتر ناشی از تجربه ها ی اجتماعی ما است.
▪ تحقیقات انجام شده در داخل کشور:
ماریلیارد والویر تا وارس در ایرن در سال ۵۳ تاثیر اشتغال مادر را روی فرزندان بررسی کردوبه این نتیجه رسید که مادران شاغل مورد پژوهش از تعادل عاطفی وسازش اجتماعی کمتری بر خوردارند.
در تحقیق در دیگر که توسط حسین میرزاجانی در سال ۶۸ صورت گرفت وی به مطالعه ی اختلال رفتاری در فرزندان مادران خانه دار نسبت به فرزندان مادران شاغل پرداخت .نتیجه این تحقیق نشان داد که اختلافهای رفتاری در فرزندان مادران خانه دار (۶۶%) و در مادران شاغل (۳۳%) بوده است.
خادمیان در سال ۷۲ در تحقیقی نشان داد که رابطه ی مثبت و معناداری بین نگرش تربیتی والدین و عزت نفس فرزندانشان وجود دارد.
بیابانگرد در سال ۷۶ معتقد است که در جامعه ای که افراد آن از احساس ارزشمندی (عزت نفس بالا) بر خوردار باشند در مقابل انواع مشکلات زندگی مقاوم و پایدار خواهند بود.
▪ تحقیقات انجام شده در خارج کشور:
در تحقیقی که مودر (۱۹۷۲)انجام داد دریافت که اشتغال مادر به طور تمام وقت در طبقه ی پایین تآثیر مثبت تری روی ساز گاری بچه ها در مقایسه با اشتغال پاره وقت دارد .
در تحقیقات دیگر مک ایوان و بار لینگ (۱۹۸۸) نشان دادند که همواه بین وظیفه ی مادر بودن و کارمند بودن تضاد و تعارض وجود دارد .
فای و هافمن و ولادیس (۱۹۶۳)با استفاده از پژوهش دیگر در کتاب مادران شاغل در آمریکا می نویسند: تحقیقات نشان می دهد که مادرانی که شاغل هستند با توجه به در آمدی که به دست می آورند وبه همسر خود در تهیه ی هزینه های زندگی کمک می کندتنش در خانواده را کاهش می دهند و همچنین در بالا بردن سطح استاندارد خانواده موثر هستند.
باندوچی (۱۹۸۴) و هافمن (۱۹۸۴) طی مطالعات وتحقیقاتی که انجام دادند دریافتند که دختران بیشتر از پسران از داشتن یک مادر شاغل بهره می برند.
● روشهای تحقیق
▪ روش تجربی :
▪ فرضیه:
- تآثیر اشتغال مادران بر عزت نفس فرزندان دختران
- متغیر مستقل = اشتغال مادران
- متغیر وابسته = عزت نفس فرزندان
گروهی از دانش آموزان را به طور تصادفی انتخاب می کنیم (حداقل۳۰ نفر) که مادرانشان غیر شاغل هستند و سپس از آن ها پیش آزمونی به عمل آورده وعزت نفس آن ها را می سنجیم.
سپس با نظر و تمایل خود مادران و با هماهنگی با شرکتهای تولیدی ،خدماتی وخانگی نیمی از مادران آن هارا(حداقل ۱۵ نفر ) به کار گرفته و حقوق و مزایای مناسب پرداخت می کنیم و گروه دیگر رابه عنوان گروه شاهد (گواه) بدون کار و مزد و حقوق در نظر می گیریم و بعد از مدت دو سال که به آنها حقوق پرداخت شد از فرزندان این دو گروه آزمون به عمل می آوریم و با استفاده از آزمون کوپر اسمیت اعتماد به نفس آن ها را می سنجیم و بعد نتایج به دست آمده در پس آزمون را با نمرات به دست آمده در پیش آزمون را با همدیگر مقایسه می کنیم و با استفاده ازآزمون T تجزیه و تحلیل می کنیم، اگر بین نمرات پیش آزمون T و پس آزمون T اختلاف معنی داری وجود داشته باشد همبستگی و رابطه ی معنی داری وجود دارد ،درغیر این صورت هیچ رابطه ی معنی داری وجود ندارد یعنی (۰=r ) است.
● روش شبه تجربی
▪ فرضیه:
- تآثیر اشتغال متغیر مستقل = اشتغال مادران
- متغیر وابسته = عزت نفس فرزندان
- مادران بر عزت نفس فرزندان دختر
در این روش دو گروه از دانش آموزان را به طور واقعی که از هر نظر با هم همگن بوده را انتخاب می کنیم .
۱) گروه اول شامل دانش آموزانی است که مادارن شاغل دارند .
۲) گروه دوم شامل دانش آموزانی است که مادران شاغل ندارند .
سپس از آنها آزمونی به عمل آورده وبا استفاده از آزمون کوپر اسمیت اعتماد به نفس آن ها را در آزمون می سنجیم و نتایج به دست آمده را با آزمون T تجزیه و تحلیل می کنیم.
● روش علی – مقایسه ای
▪ فرضیه:
- تآثیر اشتغال مادران بر عزت نفس فرزندان دختر متغیر مستقل = اشتغال مادران
- متغیر وابسته = عزت نفس فرزندان
دو گروه از دانش آموزان را که از نظر سن ، وضعیت فرهنگی، اجتما عی ،محل سکونت و موقیت جغرافیایی (مانند افراد ساکن یک استان )... با یکدیگر همگن ویکسان باشند . اما یک گروه دارای مادران شاغل وگروه دیگر مادران غیر شاغل دارند را انتخاب می کنیم و از آن ها آزمونی به عمل می آوریم و با استفاده از آزمون کوپر اسمیت اعتماد به نفس آن ها را در آزمون می سنجیم و نتایج به دست آمده را با استفاده از آزمون T تجزیه وتحلیل می کنیم.
● روش زمینه یابی
▪ فر ضیه :
- تآثیر اشتغال مادران بر عزت نفس فرزندان دخترمتغیر مستقل = اشتغال مادران
- متغیر وابسته = عزت نفس فرزندان
پرسشنامه ای در زمینه ی تآثیر اشتغال مادران بر عزت نفس فرزندان تهیه می کنیم و به تعدادی از افراد صاحب نظر از جمله متخصصان علم روانشناسی و همچنین افراد صاحب نظر در تعلیم و تربیت می دهیم و نظرات آن ها در این رابطه بررسی می کنیم و همچنین با افراد صاحب نظر در تعلیم و تربیت (از جمله مشاوران ومدارس ،روانشناسان و...) مصاحبه ای به عمل می آوریم و سپس نتایج به دست آمده در این مصاحبه و پرسشنامه را با استفاده از آزمون T بررسی و تجزیه و تحلیل می کنیم.
● روش همبستگی :
▪ فرضیه:
- تآثیر اشتغال مادران بر عزت نفس فرزندان دختر
- متغیر مستقل = اشتغال مادران
- متغیر وابسته = عزت نفس فرزندان
بررسی رابطه ی بین متغیر وابسته (عزت نفس فرزندان )و متغیر مستقل (اشتغال مادران).
نتایج بررسی های بعمل آمده نشان می دهد که بین عزت نفس فرزندان و اشتغ%
مطالب مشابه :
تحقیق درباره مد گرايي از منظر اسلام تحقیق اینترنتی آماده پرینت (یاهو)
yahoo - تحقیق درباره مد گرايي از منظر اسلام تحقیق اینترنتی آماده پرینت (یاهو) -
مدگرایی
مقلات جامعه شناسی - مدگرایی - مقلات جامعه شناسی درباره هئیت
مد و مدگرایی
جامعه شناسان س و ب - مد و مدگرایی - در طول تاریخ بشری مد هماره وجود داشته و منحصر به عصر حاضر
تحقیق در مورد آراستگی و مدگرایی (1)
یا حضرت معصومه - تحقیق در مورد آراستگی و مدگرایی (1) - - یا حضرت معصومه
تاثیر اشتغال مادران بر عزت نفس فرزندان دختر (روش تحقیق)
در این تحقیق آل بیان کرد .خود اراک شده همان خود پنداره است یعنی یک دیدگاه عینی درباره ی
بررسی پدیده مد و مدگرایی
قشر فرهیخته غرب، اهل علم، اهل مطالعه، اهل تحقیق و درباره مد و مدگرایی بایستی
گرایش به مد و مدگرایی چه اشکالاتی دارد ؟
آیا مدگرایی ، پیشرفت و پویایی و بهره درباره «ایجاد تنوّع و تازگی» نیز باید تحقیق آماده
مد و مدگرایی
موضوع تحقیق. مد و مدگرایی. استاد: دکتر علیرضا مومنی. دانشجو : بهزاد علی نیا. مد و مدگرایی
برچسب :
تحقیق درباره مدگرایی