آنتن های مرکزی
این هم یک مثال در این ضمینه که در این مثال قطعات بکار گرفته شده جهت مجموعا دو واحد مسکونی و تعداد ۱۴ انشعاب میباشد:
۲-۲سیستم آنتن مرکزی استاندارد :از این سیستم معمولا زمانی استفاده میشود که تعداد رسیورها بیشتر از ۴ (و اخیرا ۸ ) عدد باشد .
دراینصورت به ازای هر ماهواره باید از یک ال ان بی با ۴ خروجی مختلف و متفاوت استفاده کرد که این خروجیها عبارتند از :
vertical low
horizontal low
vertical high
horizontal high
بنابراین در حالت استاندارد و معمولی به ازای هر ماهواره نیاز به چهار ورودی مختلف خواهیم داشت که معمولا بر روی مولتی سویچها ورودیهای ذکر شده با یکی از علائم فوق مشخص شده اند :
VL یا V-0khz
HL یا H- 0khz
VH یا V-22khz
HH یا H-22khz
غالبا در مولتی سویچها یک ورودی جهت اتصال سیم آنتن تلویزیون نیز وجود دارد .
در نتیجه معمولا میتوان براحتی با توجه به نکات ذکر شده از مشخصات یک مولتی سویچ آگاه شد. ( برای مثال 5/12 بدین معنی است که این سویچ برای یک ماهواره و ۱۲رسیور است --------و 9/16 بدان معنی خواهد بود که این سویچ برای دو ماهواره و ۱۶ رسیور است.
نکته دیگری که باید بدان نیز اشاره کرداین است که معمولا در سیستمهای آنتن مرکزی درصورتیکه تعداد رسیورها بیش از ۱۶ عدد باشد از مولتی سویچهای ویژه ای استفاده میکنند که تعداد خروجیهای آنها قابل افزایش است.!!!!!!!
قبل از توضیح بیشتر در این ضمینه مقاله ای که حالت ارزانتری از استفاده از آنتن مرکزی در شرائط ویژه ای را توضیح داده است در زیر می بینید. اطلاعاتي درباره دستگاهي های آنتن مرکزي ماهواره اي
--------------------------------------------------------------------------------
دستگاههاي ماهواره ديجيتال مركزي
آيا ديده ايد كه در بعضي مجتمع ها فقط 3 يا 4 ديش در پشت بام وجود دارد و بعد مي فهميد كه تمام ساكنين آن ساختمان داراي ماهواره هستند. اين وضعيت در اماكني وجود دارد كه از سيستمهاي آنتن مركزي ديجيتال استفاده مي كنند. اگر مايل هستيد كه مقداري در مورد سيستمهاي ديجيتال مركزي بدانيد ، مطلب زير را بخوانيد :
كاربران عزيز مي دانيد كه هيچگاه امكان اتصال 2 رسيور به يك LNB وجود ندارد. زيرا هر يك از كانالها روي قطب ها و وضعيت هاي متفاوتي كار مي كنند. يعني تصور كنيد كه يكي از رسيور ها بخواهد كانال VOX را كه در 11054H27500 3/4 است را نگاه كند، و رسيور ديگر بخواهد يك كانال مثل ITN را كه در ۱۱585V27500 3/4 است را نگاه كند. در اين صورت LNB نمي داند كه به كدام وضعيت در آمده و از طريق كدام يك از سوزنهاي خود سيگنال را دريافت كند. چون يكي روي Horizontal و ديگيري روي Vertical است. اصل قضيه اين است كه حتي اگر هر دو رسيور روي كانال باشند نيز ، 2 منبع ولتاژ 18 ولتي به LNB وصل شده و باعث سوختن آن خواهد شد. حتي اگر يك رسيور به LNB وصل شود و ديگري از خروجي LOOP آن استفاده كند ، بايستي هر دو رسيور روي يك كانال هم نام باشند.
وضعيت ديگر اينكه كانالهائي كه داراي فركانس زير 11700 هستند ، اصطلاحا LOW هستند و كانالهاي داراي فركانس بالاتر از 11700 همگي HIGH هستند. پس تا اينجا ما براي يك ترنسپوندر يا فركانس كانال ماهواره اي ، 4 خصيصه را شناسائي كرده ايم. ( Polariztion و High/Low ).
براي برطرف كردن اين مشكل بايستي از آنتن هاي مركزي مخصوص دريافت سيگنالهاي ماهواره اي استفاده كرد كه اصطلاحا به آنها مولتي سوئيچر نيز گفته مي شود. اين نوع سيستمها با استفاده از LNC كار كرده و ديگر استفاده از LNB كاربرد نخواهد داشت. فرق LNC* با LNB در اين است كه در LNC چهار فيش خروجي وجود داشته و هر يك از 4 وضعيت را در خروجي ها خواهيم داشت. اشتباه نكنيد..!!!! شما حتما LNB هاي چند فيش را ديده ايد. اين نوع LNB ها به تعداد خروجي هائي كه دارند مي توانند رسيور را ساپورت كنند. يعني در صورتي كه يك LNB چهار خروجي ديديد ، در واقع يعني 4 LNB روي يك ديش وجود دارد و هر يك به تنهائي مي تواند كار كند. اين LNB مي باشد و با LNC كه ذكر كردم فرق مي كند . در خروجي هاي LNC :
1- Horizontal High
2- Horizontal Low
3- Vertical High
4- Vertical Low
را داشته و هر يك از وضعيت ها را به تفكيك استفاده خواهيم كرد.
مولتي سوئيچر ها انواع مختلفي دارند. بعضي از آنها حداقل 4 ورودي داشته و بعضي از آنها تا 16 ورودي را نيز ساپورت مي كنند. در 4 ورودي فقط مي توان يك LNC را به آن متصل كرد. مثلا LNC هاتبرد. در نوع 16 ورودي مي توان چهار ماهواره را به طور كامل با استفاده از 4 LNC* پشتيباني نمود. مولتي سوئيچر هاي عرف در ايران 8 ورودي دارند. يعني آنها داراي 2 سوئيچ 4 تائي هستند. ميدانيد تقريبا اصلا لازم نيست كه از بيش از 8 ورودي استفاده كرد ، زيرا با استفاده از مولتي سوئيچر هاي 8 ورودي مي توان 4 ماهواره ارزشمند قابل دريافت را ساپورت نمود.
مولتي سوئيچر هاي 8 ورودي در واقع 2 پورت دارند كه هر يك از آنها قابليت دريافت 4 وضعيت LNC را دارا مي باشند. تنها ماهواره اي كه از همه وضعيتهاي يك LNC و پورت مولتي سوئيچر استفاده مي كند ، هاتبرد مي باشد. وقتي ديش هاتبرد را تنظيم نموديم ، با استفاده از چهار كابل كواكسيال آنتن كه ترجيحا بايستي سيمكو باشد ، هر يك از خروجي هاي LNC را به ورودي هاي پورت اول مولتي سوئيچر متصل مي كنيم. يعني :
LNC : خروجي Horizontal High را به ورودي Horizontal High پورت اول مولتي سوئيچر
LNC : خروجي Horizontal Low را به ورودي Horizontal Low پورت اول مولتي سوئيچر
LNC : خروجي Vertical High را به ورودي Vertical High پورت اول مولتي سوئيچر
LNC : خروجي Vertical Low را به ورودي Vertical Low پورت اول مولتي سوئيچر
تا اينجا ما توانسته ايم كه ديش هاتبرد را با تمام كانالهاي آن به ورودي مولتي سوئيچر متصل كنيم. پس از آن بايستي ديش هاي Telstar 12 و Nile Sat 101 و TurckSat1C را تنظيم كنيم. پس براي TurkSat 1C از LNC استفاده كرده ، براي Telstar 12 از LNB استفاده كرده و براي Nile Sat 101 از LNCP استفاده مي كنيم.
پس از آن از خروجي Horizontal High ديش TurkSat 1C ، يك رشته كابل را به ورودي Horizontal High پورت دوم مولتي سوئيچر وصل ميكنيم. از خروجي LNCP كه جهت Nile Sat 101 استفاده كرده بوديم نيز يك رشته كابل به ورودي Vertical High پورت دوم مولتي سوئيچر متصل نموده و خروجي LNB ديش Telstar 12 را نيز به ورودي Vertival Low پورت دوم مولتي سوئيچر متصل مي كنيم. تا اينجا ، 3 ورودي از 4 ورودي پورت دوم را استفاده كرديم. ورودي Horizontal Low پورت دوم خالي مي ماند كه مي توان جهت اينترنت مركزي از آن استفاده كرد. در صورتي كه از ماهواره Eutelsat W3 جهت سرويس اينترنت ماهواره اي استفاده كنيم. موقع خريد سرويس از Provider* ها ، بايستي پولاريته Horizontal را انتخاب كنيم.
براي اينكه بدانيد تا اينجا چه اتفاقي افتاده است ، توضيح زير را بدقت بخوانيد :
1- در ماهواره هاتبرد چون تعداد كانالهاي دريافتي زياد است و سليقه شخصي مصرف كنندگان متنوع مي باشد ، يك پورت كامل را به LNC آن اختصاص داديم. در اين حالت ، هر يك از خروجي هاي مولتي سوئيچر كه به رسيور مصرف كنندگان متصل است ، مي تواند تمامي كانالهاي ماهواره هاتبرد را پوشش دهد.
2- در ماهواره ترك ست به دليل اينكه عمده كانالهاي ارزشمند و صاحب نام آن روي پلاريته Horizontal* مي باشد ، از بقيه آنها صرف نظر كرده و فقط همين تعداد كه حدود 50 تا 60 كانال از 120 كانال مي باشد را به رسيور مصرف كنندگان مي فرستيم.
3- در ماهواره نايل ست هم به دليل اينكه عمده كانالهاي خوب و ارزشمند آن روي پلاريته Vertical مي باشد ، از بقيه صرف نظر كرده و همين تعداد 100 كانال از 130 كانال ماهواره فوق را به مصرف كنندگان مي دهيم.
4- در ماهواره تل استار 12 نيز ما فقط 2 ترانسپوندر داشته كه يكي روي Vertical بوده . ديگري روي Horizontal . در ايم ماهواره اكثر كانالهاي معتبر روي پلاريته Vertical سوار شده اند و فقط 2 الي 3 كانال مي باشد كه از آنها صرف نظر مي كنيم. البته كانال VOA در ماهواره هاتبرد نيز بوده كه در تل استار 12 روي پلاريته Horizontal مي باشد. كانال New Channel* فكر نمي كنم در ايران زياد طرفدار داشته باشد. كانال Tamasha نيز مدتها قطع بود و هم اينك در هاتبرد خود نمائي مي كند. پس در ماهواره تل استار 12 چيز زيادي را از دست نمي دهيم.
لازم به ذكر است كه اين گونه طراحي به جهت تقليل هزينه هاي آن مي باشد. زيرا ما مي توانيم از مولتي سوئيچر 4 پورت استفاده كنيم كه 16 ورودي داشته و مي توان از هر يك از LNC هاي آن 4 سيم به ورودي هاي مولتي سوئيچر داد و ديگر نگران هيچ چيزي نباشيد. تمامي كانالهاي قابل دريافت از اين 4 ماهواره به تمام مصرف كنندگان داده شده است . با اين تفاوت كه هزينه آن خيلي بيشتر است.
شايد شما خواننده محترم بگوئيد كه اين چه كاريست...! چرا از LNB هاي چند خروجي استفاده نكنيم. در پاسخ مي توان اينگونه گفت كه :
1- LNB هاي چند خروجي داراي سطح پائين سيگنال در خروجي ها هستند.
2- تقريبا اكثر آنها داراي كيفيت پائين بوده و در پبشتر كانالها فريز و شكستن كانال به وفور ديده مي شود.
3- تعداد خروجي هاي آنها بسيار كم است.
4- از آنها ميتوان در ساختمان هاي تا حداكثر 8 واحد استفاده كرد ( چون بيشتر از 8 خروجي ، منت كه نديدم )
5- تعدد سيم كشي و افت شديد سيگنال
6- اصلا اين قطعه برای اين كار ساخته نشده است
در مدلهايي از مولتي سوئيچر ها يك ورودي براي آنتن محلي نيز وجود دارد. در اين نوع از مولتي سوئيچر ها مي توان آنتن تلويزيون محلي را به آن متصل نمود و در محل مصرف كنندگان ، با استفاده از پريز هاي مخصوصي كه نوعي تقسيم كننده هستند ، خروجي هاي تفكيك شده آنتن ماهواره ، آنتن تلويزيون محلي و راديو را مورد استفاده قرارداد. از اين نوع از سيستمها كه اكثرا محصول كشور آلمان هستند ، در ايران به وفور استفاده مي شود.
در سيم كشي اين نوع از سيستمها بسيار بايستي دقت كرد. حتما بايستي از سيمهائي كه كمترين افت را دارا هستند استفاده نمود. كابل كرمان صادراتي در ايران بصورت عرف جهت سيستمهاي ماهواره استفاده مي شود. ولي من شخصا سيم كارخانه سيمكو را ترجيح مي دهم . چون اين نوع سيم داراي زره بافته شده است و بسيار محكمتر از انواع مشابه است. حتي مي توانيد به اين نوع كابل آويزان شويد. پس ببينيد كه چه فرقي با انواع مشابه دارد. سيم كرمان صادراتي كه اين روزها به شدت از كيفيت آن كاسته شده است . ولي هنوز با همان باور ، مصرف كنندگان به استفاده از آن مبادرت مي ورزند. من سيم كارخانه سيمكو را پيشنهاد مي كنم كه قيمت آن در هر كلاف 23000 تومان است . در حالي كه كرمان صادراتي 23500 تومان و با كيفيت پائين تر...! در سيم هاي كرمان صادراتي هيچگاه نمي توانيد يك نوع F Connector *را براي هميشه استفاده كنيد . زيرا ضخامت همه جاي آن با هم برابر نيست. ولي در سيمكو مي توانيد يك نوع كانكتور براي هميشه استفاده كنيد و خطر كنده شدن كانكتور نيز اصلا وجود ندارد و يا حداقل خيلي كمتر از كرمان صادراتي مي باشد.
نكته آخر اينكه همكاران ، هميشه هر يك از جهات ماهواره را روي يكي از ورودي هاي سوئيچ متصل مي كنند. و در تنظيم رسيور براي هر يك از ماهواره ها سوئيچ مورد نظر را تعريف مي كنند. در حالي كه مولتي سوئيچر مورد نظر ما ( 2 پورت ) فقط داراي 2 سوئيچ مي باشد. به اين صورت كه در نحوه وايرينگ ذكر شده در قسمتهاي قبل ، وقتي مي خواهيم يك رسيور متصل به سيستم آنتن ديجيتال مركزي را تنظيم كنيم. براي ماهواره هاتبرد كه تمام 4 ورودي پورت اول مولتي سوئيچر را اشغال كرده بود ، سويچ 1 يا A را تعريف نموده و براي ماهواره هاي ترك ست ، نايل ست و تل استار 12 كه هر كدام به يكي از 4 ورودي پورت دوم متصل شده اند هم سوئيچ 2 يا B را تعريف مي نمائيم. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- در تصویر زیر ابتدا ۱۶ خروجی از چهار ال ان بی مختلف به همراه یک ورودی انتن تلویزیون به مولتی سویچ اصلی یا (basic) وارد شده است و از عدد17089NF بر روی این قطعه میتوان پی برد که دارای ۱۷ ورودی و ۸ خروجی است (۸خروجی آن در سمت راست تصویر قرار دارند).در ضمن این قطعه دارای ۴ آمپلیفایر برای تقویت سیگنالهای چهار ماهواره ورودی و همچنین یک آمپلیفایر برای تقویت سیگنال ورودی آنتن تلویزیون است.
قسمت دوم 17089F است که این قسمت نیز همانند قسمت اول ( البته بدون آمپلیفایر ) دارای ۸ خروجی میباشد که این خروجی ها در سمت چپ وراست این قطعه قرار دارند.
قسمت سوم 17169F نیزهمانند قسمت قبلی میباشد با این تفاوت که دارای ۱۶ خروجی است.
در نتیجه با این نمونه نشان داده شده می توان در مجموع چهار ماهواره را برای ۳۶ واحد مجزا نصب کرد( که طبیعتا تعداد خروجی ها با افزایش چنین قطعاتی قابل افزایش خواهد بود.)
در خاتمه ۱۷ خروجی آخرین قسمت این سیستم باید بوسیله مقاومتهای ۷۵ اهم مخصوصی که در سر سیم یا کانکتور F تعبیه شده اند را وصل کرد .
تنها موردی که اصولا در این سیستمها باید بدان توجه کرد این است که همانگونه که قبلا ن
یز توضیح داده شد حتما یکایک خروجی های مختلف ال ان بی ها در محل صحیح به مولتی سویچ اولی وصل گردد .( یعنی مثلا خروجی عمودی رنج پایین ال ان بی اول حتما باید به پورت اول مولتی سویچ و ورودی عمودی رنج پایین این پورت وصل شود . و الی آخر VL= Vertical low )
تصویر زیر هم نمونه دیگری برای دریافت دو ماهواره در ۲۴ واحد.
قطعات بکار برده شده :
۱- SMS 9982 NF
که در این قطعه امکان تقویت یکایک ۹ ورودی و ۸ خروجی وجود دارد.
۲- SMK 99162 F
و تمام ۱۶ خروجی این قطعه نیز جداگانه دارای آمپلی فایر هستند
مطالب مشابه :
آنتن مرکزی
آنتن : سه فاكتور اساسی بايد در انتخاب آنتن در نظر گرفته می شود : 1- نوع آنتن 2- بهره آنتن 3
آموزشی نصب آنتن مرکزی همراه نقشه
باتوجه به موارد ذکر شده راه کار پیشنهادی این است که از یک آنتن برای تمام گیرنده ها استفاده
آنتن مرکزی
امروز می خوام درباره آنتن مرکزی براتون بگم .این درس مربوط به مهارت برق ساختمان سال سوم میشه
سیستمهای آنتن مرکزی
مقالات علمی - سیستمهای آنتن مرکزی - تبدیل آسان فرمت های ویدئویی Bigasoft Total Video Converter 4.2.1.5186
سیستمهای آنتن مرکزی
آلفا - سیستمهای آنتن مرکزی - وبلاگ تخصصی مطالب و مقالات برق و الکترونیک - آلفا
آموزش آنتن مرکزی
آموزش آنتن مرکزی نويسنده: مهندس رضاپور، کارشناسی الکترونیک - سهشنبه 5 آذر ۱۳92
آنتن های مرکزی
تکنولوژی ارتباطات و فنآوری رسانه - آنتن های مرکزی - انعکاس آخرین رویدادهای فنی در زمینه رسانه
برچسب :
آنتن مرکزی