روزه داری و بیماران

افرادي كه دچار ریفلاكس معده هستند، بايد افطار را سبك بخورند، از غذاهاي چرب و سنگين، سرخ‌كردني، پُر‌نمك و سس و ادويه‌ي زياد و مايعات زياد اجتناب كنند و 2 تا 3 ساعت پس از خوردن سحري به رختخواب بروند. همچنین این افراد بهتر است افطار و شام را نیز در 2 وعده‌ي مختلف و با فاصله از یکدیگر مصرف کنند.
 متخصصان تغذیه می‌گويند: «سوء هاضمه در ماه مبارك رمضان شيوع بالایی دارد و با عوارضي چون ترش كردن و سوزش پشت جناغ همراه است. همچنين افرادي كه بعد از افطار دچار حالت ریفلاكس يا بازگشت اسيد معده به مري مي‌شوند، بايد افطار و سحری كمي ميل كنند و بلافاصله بعد از افطار، به حالت درازكش درنيايند. در موقع خواب هم ترجیحاً بالش قطورتری (و یا چند بالش) زیر سر خود بگذارند تا ناراحتیشان کمتر شود.
لازم است این بیماران بعد از افطار سيگار نكشند، زيرا اين عامل باعث تشديد ریفلاكس مي‌شود. همچنین مبتلایان به بیماری ریفلاکس کلاً بايد از خوردن غذاهاي پرچرب و ادويه‌دار، سس و به‌خصوص سس یا آب گوجه‌فرنگی، مركبات، شكلات، ترشي‌ها، قهوه و ... پرهيز كنند.» بیماری ریفلاکس یا برگشت غذا و اسید از معده به مری، یک بیماری گوارشی شایع (به‌خصوص در ماه مبارک رمضان و در میان افراد مستعد) است که معمولاً به دلیل شل شدن عضله‌ي محل اتصال مری به معده ایجاد می‌شود. در حالت طبیعی، این عضله‌ي نگهدارنده (یا اصطلاحاً اسفنکتر) با بستن پایین مری، جلوی برگشت غذا و اسید از معده را می‌گیرد. علت پرهیز‌های غذایی خاص در این بیماران هم آن است که این نوع مواد غذایی با شل کردن بیشتر اسفنکتر پایین مری، باعث تشدید مشکلات بیمار می‌شوند.

یبوست یکی از شایع‌ترین مشکلات گوارشی در ایام روزه‌‌داری است. نوع ویژه‌ي تغذیه در ماه رمضان ممکن است افرادی را که دستگاه گوارش حساسی دارند یا افرادی را که از برخی انواع بیماری‌های گوارشی رنج می‌برند، به یبوست دچار کند. پزشكان توصیه می‌کنند برای پیشگیری از بروز این مشکل و نیز برای درمان آن، دستورات غذایی خاصی را به خاطر بسپارید:
اگر شما از آن روزه‌دارانی هستید که در ماه رمضان دچار يبوست می‌شويد، بهتر است از خورش‌هاي ملين استفاده كنيد؛ مثل خورش آلو و ديگر خورش‌هاي سبزي‌دار. خوردن انواع سبزي‌هاي خام و پخته و ميوه‌هاي خيسانده مانند آلو و انجير نیز به بهبود اين وضعيت كمك مي‌كند. همچنین مصرف روغن زيتون و نوشیدن آب كافي نیز براي رفع يبوست و دفع سموم و مواد زاید بدن و تسهیل انجام واكنش‌هاي بيولوژيكي داخل بدن مفيد است.
اگر در ماه رمضان دچار یبوست می‌شوید، علاوه بر میوه‌ها و خورش‌های ملین، می‌توانید سالاد (بدون پیاز) را نیز مکمل خوبی برای غذاهای ماه مبارک رمضان به شمار ‌آورید.
خوردن بعضی غذاها ممکن است یبوست را تشدید کند و طبیعی است که باید مصرف چنین غذاهایی را به حداقل برسانید. مثلاً افراط در مصرف چاي پررنگ، قهوه و كاكائو موجب يبوست مي‌شود. به همین دلیل، باید از این قبیل نوشيدني‌ها بپرهیزيد.متخصصان گوارش نیز در این زمینه می‌گویند: «یکی از عوارض شایع روزه، به خصوص در 10 روز اول ماه، يبوست است كه به مبتلایان توصيه مي‌كنيم نان سبوس‌دار، ميوه‌ و سبزي‌ تازه، آب فراوان و سالاد با روغن زيتون و نيز كمي چربي را در وعده‌های افطار و سحري فراموش نکنند. البته گاهی اوقات این افراد ممکن است به استفاده از داروهاي ملين نيز مجبور شوند كه در چنین شرایطی بهتر است از ملين‌هاي سبوس‌دار استفاده كنند.»

 

بيماراني كه كوليت دارند و بیماری آن‌ها با عوارضي چون درد شكم، احساس دفع (مدفوع شل يا سخت و تكه‌تكه) و تغيير در دفعات و قوام اجابت مزاج، نفخ زياد و گاهی با احساس پري همراه است، گرفتن روزه مشكل‌ساز نيست؛ زيرا با شكم خالي راحت‌تر هستند.
همچنین يكي از مهم‌ترين عوامل تشديد كننده‌ي كوليت، استرس عصبي و روحي است كه در اين ماه با ارتقای آرامش روحي به خاطر اعمال و فرایض معنوی (همراه با مصرف دارو) بر اين مسأله غلبه خواهد شد. روزه گرفتن براي كساني كه كوليت و يبوست شديد دارند، بد است.
ديگر اين كه در هنگام روزه، بعضي از افراد (حدود 8 درصد افراد جامعه) دچار زردي چشم مي‌شوند. اين بيماري که به آن «ژيلبرت» می‌گویند، به خاطر یک نقص آنزيمي در کبد است كه طی آن، افراد هنگام ضعف و خستگي، سفيدي چشمانشان زرد مي‌شود و هيچ خطري ندارد. این افراد به راحتی مي‌توانند روزه بگيرند و فقط اگر از نظر ظاهري و زيبايي ناراحت هستند، مي‌توانند از داروي فنوباربيتال برای رفع این زردی استفاده كنند.
در خصوص بیماران هپاتیتی نیز بايد گفت: روزه براي افرادي كه ناقل هپاتيت B هستند، ولي آنزيم‌هايشان بالا نيست، منعي ندارد، اما كساني كه هپاتيت مزمن كبدي (سيروز) دارند، نبايد روزه بگيرند؛ زيرا كبد آن‌ها قادر به ساخت گلوكز از گليكوژن نيست و گرسنگي در اين افراد باعث مي‌شود قند خون شدید‌تر پايين بيايد. در پايان تصريح مي‌كنيم كه: «بيماران قلبي و كليوي و كبدي پيشرفته، نبايد روزه بگيرند و این نکته به خصوص برای كساني كه آسم شديد دارند و كساني كه انسولين مصرف مي‌كنند، صادق است. با این حال همه‌ي اين‌ها بستگي به نظر پزشك معالج و شرایط خاص بیمار دارد.»


مطالب مشابه :


مجافظت از کبد

کلینیک تخصصی کبد کلینیک تخصصی و فوق تخصصی فوق تخصص بیماری‌های گوارش و کبد به




کبد چرب را بيشتر بشناسيم

کلینیک تخصصی کبد کلینیک تخصصی و فوق از خدمات کلينيک طبيعي درماني گوارش و کبد مجموعه




خواص زردچوبه

ریه و گوارش غدد و متابولیسم فشارخون بالا . چربی بالا . کلینیک تخصصی کبد




زرد چوبه

ریه و گوارش غدد و متابولیسم فشارخون بالا . چربی بالا . کلینیک تخصصی کبد




روزه داری و بیماران

ریه و گوارش غدد و متابولیسم فشارخون بالا . چربی بالا . کلینیک تخصصی کبد




برچسب :