38- راهنمای دریافت بورسیه ژاپن

توضیحاتی درباره اقدامات لازم برای ادامه تحصیل در ژاپن

 

          برای استفاده از بورسیه تحصیلی وزارت علوم ژاپن، و ادامه تحصیل در این کشور، شرایط و ضوابطی وجود داره که می تونید اون ها رو از سایت سفارت ژاپن در ایران مطالعه کنید. ضمنا نکاتی که در زیر اشاره می کنم، مسائلی هست که با تجربه به دست میاد و ممکنه که هیچ وقت کسی این ها رو به شما گوشزد نکنه. خیلی خوبه که از پیش از نزدیک شدن زمان آزمون، براش آمادگی داشته باشید. منظورم از آمادگی، این نیست که فقط مواد امتحانی رو خوب خونده باشید؛ در واقع برخی از شرایطی که برای شرکت در آزمون نیاز دارید، از سال های قبل باید مهیا بشه. این موارد رو یکی یکی توضیح می دم.

 

1- شاید عملی ترین کاری که باید از سال های ابتدای تحصیل بهش توجه داشته باشید، نمرات تحصیلی دوره دانشگاه باشه. برای اینکه حتی اجازه شرکت در آزمون بورسیه رو داشته باشید، باید معدل شما در دوره تحصیل بالاتر از 16 باشه.

 

2- از همون روزی که تصمیم به ادامه تحصیل در ژاپن می گیرید، سعی کنید موضوعی برای تحقیق و پژوهش در کشور ژاپن پیدا کنید. موضوعی که اونقدر جالب باشه که بتونید چند سال درباره اش تحقیق کنید. این مهمه که در انتخاب موضوع تحقیق، به پیشینه ی موضوع در تحقیقات قبلی و این که تا چه حد می شه روی موضوع بحث کرد یا گسترش داد و از اینجور مسائل توجه داشته باشید. تنها زمانی می تونید به درستی یک تحقیق رو به سرانجام برسونید، که از راه درست و با مطالعه و بررسی درست اون رو شروع کرده باشید. البته الان جای بحث درباره نحوه انتخاب موضوع تحقیق نیست؛ اما لازمه که در این باره با حساسیت عمل کنید. چرا که یکی از معیارهای انتخاب شما برای بورس، همینه که اصلا موضوعی که انتخاب کرده اید فایده ای خواهد داشت؟ یا تکراری نیست؟ یا اونقدر ارزش داره که اونها رو متقاعد کنه که برای ادامه تحصیل لازم باشه به ژاپن سفر کنید؟ و از اینجور سوالات...

          بنابراین پیشنهاد من اینه که پیشینه تحقیقتون در بین محققان ژاپنی رو هم مطالعه کنید و سعی کنید حتی الامکان یه رابطه ای با ژاپن داشته باشه.

 

3- در ادامه نکته قبل، وقتی که موضوع تحقیق رو پیدا کردید، دست به کار بشید و هرچه که امکان داره درباره اش مطالعه و بررسی کنید و یک طرح تحقیق استاندارد برای کارتون مهیا کنید. این طرح تحقیق باید به زبان ژاپنی و یا انگلیسی آماده بشه و یکی از مهمترین معیارها برای طرف مقابل اینه که چقدر روی موضوع کار کرده اید و چقدر روی اون تسلط دارید. بنابراین هیچ وقت برای شروع نوشتن پروپوزال زود نیست. چه بهتر که از چند سال قبل روی چند تا موضوع به درد بخور و روز دنیا کار کنید و چند تا پروپوزال آماده داشته باشید. قابل توجه این که، وقتی برای بورس فراخوان داده می شه، تمام مدارک مورد نیاز رو باید در خلال یک مهلت 20 روزه آماده کنید و به سفارت ژاپن تحویل بدید. پس قاعدتا زمانی برای تنظیم یه پروپوزال خوب در این مدت کم در اختیار نخواهید داشت.

 

4- این نکته برای شرکت در آزمون ضروری نیست؛ اما به عنوان یکی از موارد مثبت در ارزشیابی شما مورد استفاده قرار خواهد گرفت. داشتن مقاله علمی، ارائه در کنفرانس های معتبر، و یا چاپ کتاب های علمی. در صورتی که امکانش وجود داشته باشه، فرصت رو از دست ندید و از سال های قبل از آزمون، در این حوزه ها هم فعالیت کنید. چرا که می تونید اون ها رو هم به عنوان یک پشتوانه علمی به مدارکتون اضافه کنید. البته اگه بعدا از گرفتن بورسیه هم منصرف شدید، این ها باز به در خواهد خورد و از این حرفا...

 

5- زبان:

5-1: آشنایی با زبان ژاپنی برای شرکت در آزمون بورسیه الزامی نیست. در هیچ یک از مراحل مصاحبه بعد از اون هم احتیاجی به دونستن زبان ژاپنی ندارید. اما این ها در صورتیه که توانایی زبان انگلیسی شما در حد قابل قبولی باشه. در این حالت مصاحبه شما به زبان انگلیسی برگزار خواهد شد.

 

5-2: در آزمون اولیه بورس، تنها به سوالات زبان پاسخ خواهید داد. یا فقط زبان انگلیسی، و یا انگلیسی و ژاپنی. در این آزمون اگر به سوالات زبان ژاپنی هم (حتی بصورت شانسی) پاسخ بدید، شانس قبولی شما در این مرحله بالا خواهد رفت؛ اما در مصاحبه های بعدی شما، از زبان ژاپنی هم استفاده خواهد شد و باید به میزان لازم با این زبان آشنایی داشته باشید؛ در غیر این صورت با مشکل مواجه خواهید شد.

 

5-3: اگر چند سال تا شرکت در آزمون فاصله دارید، توصیه بنده اینه که اگه براتون ممکنه، حتما سراغ یادگیری و تقویت هر دو زبان برید. قطعا زبان انگلیسی دبیرستان، یا این چند واحد درسی دانشگاه کافی نیست. بنده شنیده ام که گاهی کسانی که مدارک استاندارد زبان مثل تافل یا ... هم داشته اند، نتونسته اند از این مرحله عبور کنند. آزمون در حدی برگزار می شه که شما هر توانایی زبانی هم که داشته باشید، اونجا باید همه اش رو مورد استفاده قرار بدید و اینطوری نسبت به دیگر داوطلبان سنجیده می شید.

          امسال بنده مطلع شدم که متاسفانه آزمون بصورت رقابتی برگزار می شه. بنابراین در آزمون زبان که یکی از مهمترین مراحل پذیرش بورس هست، حتی اگر توانش زبانی بسیار بالایی داشته باشید، باید با داوطلبانی رقابت کنید که اون ها هم انگیزه های بالا و احتمالا توانایی بالایی در زبان انگلیسی یا ژاپنی دارند. این موضوع باعث می شه که توصیه کنم از زمانی که برای گرفتن بورسیه تصمیم می گیرید، مطالعه روزانه زبان انگلیسی رو جدا آغاز کنید.

 

5-4: اما زبان ژاپنی:

          توی اطلاعیه سفارت، اعلام شده که دونستن زبان ژاپنی ضرورتی نداره؛ اما باید توجه داشته باشید که در صورت قبولی در آزمون، و گذشتن از مراحل پذیرش، نهایتا قراره که به کشور ژاپن سفر کنید و اونجا ادامه تحصیل بدید. اگه از همه هفت خان به سلامت عبور کردید، برای یه مدت معین (فکر کنم 6 ماه تا یک سال) فقط به شما زبان ژاپنی تعلیم داده خواهد شد تا برای شروع فعالیت علمی و زندگی در این کشور مشکلی نداشته باشید. مسلما سرعت یادگیری شما، با توجه به اینکه در ژاپن هستید، بسیار بالا خواهد بود؛ اما این رو هم باید بگم که حتی با این وجود، این زمان برای یادگیری درست زبان ژاپنی کافی نخواهد بود.

          به هر حال تصمیم با خودتونه؛ اگه حالش نیست که از الان زبان ژاپنی بخونید، و از خیر تاثیر مثبتش در پذیرش بورسیه هم می گذرید، پس تا می تونید زبان انگلیسیتون رو تقویت کنید و یادگیری زبان ژاپنی رو به بعد از قطعی شدن بورسیه و اون چند ماه آخر در ایران، و دوره ی زبان ژاپنی در کشور ژاپن موکول کنید.

          اما پیشنهاد بنده اینه که اگه برای گرفتن بورس تحصیلی جدی هستید، از همین لحظه اول شروع کنید و آروم آروم این زبان رو (البته در کنار تقویت زبان انگلیسی) هم یاد بگیرید. اگرچه زبان ژاپنی به عنوان یکی از زبان های سخت شناخته می شه، اما با روزانه یک یا چند ساعت وقت گذاشتن، قطعا بعد از دو تا سه سال، حتی می تونید از دانشجوهای این رشته هم جلو بزنید. بنده به عنوان کسی که این راه رو تقریبا طی کرده، عرض می کنم که مهمترین نکته برای یادگیری زبان ژاپنی، حداقل در بین ما ایرانی ها پشتکاره. برای پشتکار  هم که به انگیزه نیازه. هرجا دوستان بنده برای یادگیری زبان ژاپنی انگیزه شون رو از دست داده اند، خیلی راحت افت تحصیلی کرده اند و دانسته های قبلیشون رو هم فراموش کرده اند. حتی نسبت به زبان ژاپنی و ژاپن و هر چی که ژاپن رو به یادشون میاره بدبین شده اند.

          بگذریم؛ بحث تلخ شد.... فقط این که انگیزه و پشتکار داشته باشید.

          اگه از پیش از شروع گزینش بورس یادگیری زبان ژاپنی رو آغاز کنید، در صورتی که اعتماد به نفس و توانایی لازم رو داشته باشید، می تونید در آزمون زبان ژاپنی هم شرکت کنید و در مصاحبه ها هم از این زبان استفاده کنید و نهایتا کلی جلو خواهید افتاد. در ژاپن هم مستقیما کار علمی تون رو آغاز می کنید و در مصرف سرمایه عمر و جوانیتون صرفه جویی کرده اید.

 

6- در مرحله اول اقدام برای بورس، همونطور که پیش تر گفتم، باید در یک مهلت تقریبا 20 روزه، کلی مدرک (تقریبا 1 کیلو کاغذ)  از مراجع مختلف جمع آوری کنید و تحویل سفارت ژاپن بدید. از توصیه نامه ی استاد دانشگاه (یا مدیر گروه) گرفته تا ترجمه رسمی مدارک تحصیلی و کارنامه و معاینه پزشکی و هزار @#$%^& دیگه. پس بهتره که از قبل از آغاز این مهلت، کارهای اداری دانشگاه رو مرتب کنید. مثلا به محض اتمام دوره کارشناسی برای تسویه حساب و گرفتن مدرک تحصیلی (اصل یا گواهی موقت) اقدام کنید و حتی نسبت به گرفتن ترجمه رسمی (یا غیر رسمی) مدرک تحصیلی و کارنامه از دانشگاه اقدام کنید. می دونید که در کشورمون کارهای اداری خیلی کند و اعصاب خورد کن انجام می شه. بنابراین اگه دوست دارید که در این مدت 20 روزه دچار استرس و انواع ناراحتی های عصبی نشید، حتما از قبل آماده باشید که به محض اعلام فراخوان، فقط کارهای خاص این 20 روز (مثلا دریافت توصیه نامه از استاد، که توی فرم مخصوص انجام می شه و یا معاینات پزشکی و...) باقی مونده باشه. از دست دادن حتی یک هفته از این 20 روز براتون خیلی گرون تموم خواهد شد.

 

7- نکته بعدی حفظ سلامته. یکی از فرم هایی که باید پر کنید، تاییدیه وضعیت جسمانی شماست که باید نشون بده که برای مطالعه در ژاپن با مشکل جسمانی خاصی مواجه نخواهید بود. پس بهتره که مواظب اوضاع جسمانی خودتون باشید. این نکته رو از این جهت عرض می کنم که می بینم که متاسفانه جوان های دانشگاهی ما عمدتا با اضطراب و فشارهای روحی و عصبی درگیر هستند و در صورت بی توجهی، با بیماری های مزمن جسمی و روحی خطرناکی روبرو خواهند شد.

 

8- درباره انتخاب استاد راهنمای بورسیه و دانشگاه، تقریبا مشکلی وجود نداره. این کار زمانی انجام می شه که در آزمون کتبی و مصاحبه ها موفق شده باشید و قبولی شما تقریبا قطعی شده. توضیحات در این باره در زمان خودش ارائه می شه و حتی در صورتی که خودتون به هر دلیل نتونید این کار رو انجام بدید، وزارت علوم ژاپن این کار رو (البته با معیارها و تشخیص خودش) برای شما انجام خواهد داد. البته در موقع بررسی پیشینه تحقیقتون، قطعا با اساتید و صاحبنظران مختلف ژاپنی فعال در موضوع علمی خود آشنا خواهید شد. تنها کافیه از راه هایی که توی وبلاگ توضیح داده ام (مطلب شماره ۲۱)، آدرس پست الکترونیکی و دانشگاه های محل فعالیتشون رو پیدا کنید و با ارسال طرح تحقیق و توضیح دادن شرایطتون، از اونها بخواید که کمکتون کنند. معمولا مراحل بعدی به کمک خود اساتید به راحتی طی خواهد شد و لااقل بنده تا الان نشنیده ام که دوستانم مشکل خاصی در این زمینه داشته باشند.

 

9- به عنوان نکته آخر، کمی درباره واقع بینی توضیح می دم. واقعیت اینه که با تمام این آمادگی ها، یکی از احتمالاتی که وجود داره و دوست نداریم درباره اش صحبت کنیم، امکان قبول نشدن در آزمون یا مراحل بعدی گزینشه. متاسفانه، در تمام مراحل پذیرش مدارک، تصحیح آزمون های کتبی و ارزشیابی مصاحبه ها کسی کوچکترین توضیحی درباره نحوه ی ارزشیابی و یا علت قبول نشدن داوطلبان ارائه نمی ده و هیچ کارنامه ای ارائه نمی شه. حتی به کسانی که در آزمون پذیرفته نمی شن، اطلاع داده نمی شه و تنها کسانی که قبول شده اند مورد عنایت سفارت هستند. این رفتار ناامید کننده، اگرچه از ژاپنی ها بعیده، اما باید قبول کنیم که کارکنان سفارت ژاپن در ایران، به هر حال این روش رو بیشتر می پسندند. پس اگر با رفتار سرد کارکنان یا بی مسئولیتی سفارت در اطلاع رسانی روبرو شدید، سرخورده نشید. البته این حالت بیشتر برای کسانی پیش میاد که خیلی عاشق ژاپن و مردم ژاپن هستند و با این بی مهری ها افسردگی می گیرند.

          به جای این که به نوع رفتار این واسطه های اداری بین خود و وزارت علوم ژاپن فکر کنید، سعی کنید برای قبولی تلاش کنید و این مسائل رو تا انشاءالله موفقیت نهایی تحمل کنید. چون هدف شما بالاتر از اینه که با این جور موانع اصطکاک داشته باشید.

          اطلاعات کامل تر درباره بورسیه های تحصیلی ژاپن از سایت سفارت ژاپن در ایران به آدرس زیر قابل دریافته

http://www.ir.emb-japan.go.jp/fa/jicc/jicc_scholarship.html


مطالب مشابه :


معرفی و راهنمایی نحوه پذیرش و گرفتن بورس تحصیلی برای ادامه تحصیل در خارج از کشور برای تحصیلات تکمیلی

معرفی و راهنمایی نحوه پذیرش و گرفتن بورس و گرفتن بورس تحصیلی برای ی اطلاع




اخذ پذیرش و بورس تحصیلی در ژاپن

اخذ پذیرش و بورس تحصیلی در با در نظر گرفتن پیش زمینه ی فعالیت نحوه به نمايش




تحصیل در رشته روانشناسی در آمریکا

جهت اعطای بورس تحصیلی در این توی رشته ی و گرفتن بورس در این




38- راهنمای دریافت بورسیه ژاپن

برای گرفتن بورس تحصیلی جدی حساب و گرفتن مدرک تحصیلی درباره نحوه ی




بررسی رابطه ی بین هوش هیجانی و سلامت روانی در پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشگاه آزاد

روابط پا بر جا نتیجه درک از مردم نحوه ی گرفتن در یک بورس تحصیلی




توضیح در خصوص امریه (طرح خدمت سربازی)

مگر اینکه دانشگاه مذکور شما را بورس ی نحوه ی انجام آنها تحصیلی به آنان * ارائه ی




آئین‌ نامه‌ اعطای‌ بورس‌ تحصیلی‌ واعزام‌ دانشجویان‌ به‌ خارج‌ از کشور...

شرایط گرفتن بورس از یک بیخبرند ویا نحوه استفاده از ان بورسها ی تحصیلی در خواست




آزمون جی آر ای

کسانی که به دنبال گرفتن بورس تحصیلی هستند بهتر است همه ی تلاش خود را در گرفتن تحصیلی




برچسب :