فنون پیش بینی در برنامه ریزی شهری آقای جنتی
خلاصه فصل اول
فرایند برنامه ریزی
اهمیت فزاینده روشهای تحلیلی و پیش گویی در تجربه برنامه ریزی بریتانیا , تا حد زیادی , دستاورد کوشش هایی است که پس از توصیه گروه مشاور برنامه ریز (1965) برای ایجاد رهیافتی منطقی تر در برنامه سازی دنبال شد.
بتی و برنی (1978) دو شیوه را مشخص کرده اند که برنامه ریزی در نتیجه آن , منظم تر شده است . نخستین و شاید مهم ترین آن مردود شناختن روش کار نسبتا" ناپیوسته بررسی تحلیل برنامه پاتریک گیدز (1915) بود. نتیجه این امر , تغییر در تمرکز برنامه ریزی از تولید تک محصولی برای دستیابی به ترسیم وضعی آرمانی در آینده ( برنامه ریزی کلان ) به فعالیتی برنامه گرا بود.
مک لوفلین (1965) این رهیافت سیستم ها در برنامه ریزی را به صورت زیر خلاصه کرده است :
برنامه ریزی صرفا" به طراحی ابزار مربوط نمی شود
سیستم همواره برای نشان دادن اثر تصمیمات جدید و چگونگی ارتباط آنها با فعالیت های انجام شده مورد نظارت قرار می گیرد.این فرایند را می توان با آنچه که در ساز و کارهای کنترل موجودات زنده به عنوان بخشی از موضوع علم سیبرنتیک روی می دهد مقایسه کرد.
ویژگی های مشترک :
تعریف هدف ها در رابطه با آرمان های کلی تر
- ارائه راهبردهای دستیابی به آرمان ها و هدف ها و تدوین سیاست ها برای شناسایی مسائل ویژه
– آزمون و ارزشیابی راهبردها و مجموعه سیاست ها- پیاده سازی و نظارت
امروزه برنامه ریزی , در مقایسه با قوانین سرانگشتی غیر رسمی که مشخصه تجربه برنامه ریزی در دوره بلافاصله پس از جنگ بود , بیشتر بر پایه استفاده از روش های تحلیلی رسمی تر در هریک از مراحل موجود در فرایند کلی برنامه ریزی استوار است .در این زمینه همراه با ورود فنون تحلیل مقداری در مطالعه روابط ساختاری در میان متغیرهای موجود در نظام واژگان یا مجموعه ابزار برنامه ریزان به صورتی کاملا" محسوس تغییر کرده است .
مدل ها در برنامه ریزی
ابزارهای تحلیل برنامه ریزی , دامنه گسترده ای از مفاهیم و فنون را در بر می گیرند که به منظور درک و بیان ماهیت شهرها و پیش بینی پیامدهای تغییر آنها توسعه یافته اند.
الگو صرفا" راهی برای ارائه واقعیاتی است که در قالب آن اشیای دنیای واقعی و روابط آنها به صورت فیزیکی یا انتزاعی مرتبط با ویژگی های آنها بیان می شوند .
الگوهای فیزیکی را می توان با نمونه برداری از روی الگوی اصلی در مقیاس های مختلف به وجود آورد.
الگوی ساختاری از توسعه مورد نظر یا برای قیاس مثلا" یک نقشه یا برنامه
الگوهای انتزاعی , نشانگر ویژگی های وابسته الگوی اصلی به زبانی هستند که می توان آنها را به صورت شفاهی و با استفاده از واژه ها و هنجارها یا نشانه ها و معادله های ریاضی بیان کرد.
الگوهای ریاضی به دلیل آنکه دارای بسیاری از مسائل متغیرهای دیگر نیستند, مانند ابهامی که اغلب مشخصه الگوهای مفهومی شفاهی است یا انعطاف ناپذیری الگوی فیزیکی , ساده تر به کار گرفته می شوند.
ویژگی های مدل
منطقه شهری , سیستمی کاملا" پیچیده از فعالیت های درون پیوسته است که برای درک بهتر می توان آن را زیر سیستم ها تقسیم کرد.
چون زیر سیستم های دنیای واقعی بسیار پیچیده هستند , به منظور کارساز کردن مدل ها , باید به میزان شایان توجهی , تصویر ساده شده ای از موضوع مورد نظر ما باشند.
تدوین مدل برنامه ریزی نمونه را می توان در پنج مرحله انجام داد :
گزینش متغیرهایی که باید منظور شوند
- گزینش سطح مناسبی برای جمع بندی و رده بندی
– تصمیم گیری در مورد شیوه برخورد با زمان
– تشخیص مقوله های ویژه
- اندازه گیری درجه ها و نشانه ها ی مدل
گزینش متغیرها
تقریبا" فرض تمام مدل های ریاضی چنین است که تغییر در ارزش متغیر مورد مطالعه در دنیای واقع ( متغیر وابسته ) به گونه ای به مجموعه ای از تغییرات در دیگر متغیرهای دنیای واقع ( متغیر مستقل ) وابسته است .
تمام متغیرهای دارای روابط نیرومند علت و معلولی باید در تدوین مدل منظور شوند.
سطح انبوهش و روش رده بندی
گزینش نوع روش برای رده بندی , از راه هدف مدل , تشخیص داده می شود.
شیوه برخورد با زمان
- شیوه برخورد با زمان در مدل هم به تئوری که مدل بر پایه آن ساخته شده است
– هم به آسانی استفاده از آن برای انجام پیش بینی بستگی دارد .
تقریبا" تمام مدل های عملی برنامه ریزی , مدل های ایستا یا تعادلی نسبتا" ایستا هستند
تشخیص مدل
برای اینکه معادله را برای پیش بینی مورد استفاده قرار دهیم لازم است که تئوری های عمومی مبنی بر وابستگی مقدار A به مقادیر B_C_D را به رابطه ریاضی صوری تری برگردانیم که ماهیت و درجه وابستگی را تعیین کند.ممکن است ماهیت وابستگی مستقیم باشد یعنی افزایش B موجب افزایش A شود یا ممکن است غیر مستقیم باشد یعنی کاهش B افزایش A را در پی داشته باشد.
اندازه گیری درجه های مدل
اندازه گیری , فرایند یافتن ارزشهای عددی ثابتها به منظو ایجاد درجه دقیق وابستگی بین متغیرهاست.
این کار , معمولا" به این صورت انجام می گیرد که مدل را به وضعیتی مشاهده شده که در آن مقادیر تمام متغیرهای وابسته و مستقل مشخص است, برازش می دهیم . بدین ترتیب , مقادیر عدد ثابت و عامل تعادلی به دست می آید.
تحلیل گران , این گونه مدلهای پیش بینی کننده را مدلهای جبری می نامند, زیرا از طریق مجموعه معادله هایی که زیر سیستم مورد مطالعه را تشریح می کند , ستانده مدل کاملا" تعیین می شود .
پیش بینی
برنامه ریزی , فرایندی از تحلیلها و عملیات ضروری برای آینده است .
برنامه ریزی ساخت ماهرانه روش کارها یا فعالیتها به منظور دستیابی به آرمانهاست .
در چنین فرایندی , پیش بینی نقش تعیین کننده ای دارد.
پیش بینی تغییرات آتی و پیامدهای سیاستهای مختلف را میسر می سازد .
در هر مدل ریاضی باید پیش از هر چیز , کیفیت پیش بینی مدل مورد توجه قرار گیرد . به دیگر سخن , دقت آن به عنوان یک ابزار پیش بینی مورد توجه بوده که با شیوه های جا افتاده آماری به آسانی آزمون پذیر است . اما دقت به تنهایی بسنده نیست . بلکه روایی مدل نیز باید مورد توجه قرار گیرد . احتمال زیادی دارد که مدلی که زیر سیستم مورد مطالعه را به خوبی تشریح نمی کند نتایج بسیار دقیقی به دست دهد.اما هنگامی که فرضیه های مدل , نابسنده باشد و نتواند روابط علت و معلولی بین متغیرها را به خوبی برقرار کند , روشن است که پیش بینی های خوب نیز می توانند فوق العاده گمراه کننده باشند و به پیشنهاد سیاستهای پر اشتباهی منجر شوند. مسئله ثبات با مقوله اعتبار مرتبط است.
پیش بینی معمولا" به دو صورت انجام می گیرد .
یکی پیش بینی یک مرحله ای است که مقدار متغیر مورد نظر را در پایان یک تاریخ مثلا" در پایان 20 سال برآورد می کند .
از سوی دیگر تحلیلگران بیشتر پیش بینی ها را دو باره مورد مورد نطر قرار می دهند . برای انجام این کار , دوره پیش بینی را به فواصل کوچکتری تقسیم می کنند .
سوالات فصل یک
کدامیک از مدلها با نمونه برداری از روی الگوی اصلی ساخته می شود؟ مدل های فیزیکی
اولین مرحله تدوین یک مدل برنامه ریزی چیست؟ گزینش متغیرها
کدام مرحله از ساخت مدل هم به تئوری مدل و هم به آسانی استفاده ازآن برای پیش بینی بستگی دارد؟ شیوه برخورد با زمان
در پیش بینی یک مرحله ای , مقدار متغیر مورد نظر در چه زمانی برآورد می شود؟ در پایان یک تاریخ
راهی برای ارائه واقعیاتی که در قالب آن اشیای دنیای واقعی و روابط آنها به صورت فیزیکی یا انتزاعی مرتبط با ویژگیهای آنها بیان می شوند را چه می گویند؟ الگو
فرایند یافتن ارزشهای عددی ثابتها به منظور ایجاد درجه دقیق وابستگی بین متغیرها را چه می نامند؟ اندازه گیری
فرایندی از تحلیل ها و عملیات ضروری برای آینده و ساخت ماهرانه روش کارها یا فعالیتها به منظور دستیابی به آرمانها را چه می گویند؟ پیش بینی
در این روش , فرض بر آن است که نسبت بین افزایش در جمعیت و جمعیت کل , ثابت است , اما مقدار افزایش فزاینده است ؟ روند هندسی یا نمایی
مراحل ساخت یک مدل برنامه ریزی کدامند؟1- گزینش متغیرهایی که باید منظور شوند2- گزینش سطح مناسبی برای جمع بندی و رده بندی 3- تصمیمم گیری در مورد شیوه برخورد با زمان 4- تشخیص مقوله های ویژه 5-اندازه گیری درجه ها و نشانه های مدل
می توان گفت که امروزه برنامه ریزی, در مقایسه با قوانین سرانگشتی غیر رسمی که مشخصه تجربه برنامه ریزی در دوره بلافاصله پس از جنگ بود بیشتر بر پایه استفاده از ................. در هریک از از مراحل موجود در فرایند کلی برنامه ریزی استوار است . روش های تحلیلی رسمی تر
روش هایی که در ارتباط با فرایند گسترده تری هستند از قبیل تولید برنامه و ارزشیابی و نظارت ......... مورد توجه قرار گرفته اند. کمتر
................ دامنه گسترده ای از مفاهیم و فنون را در بر می گیرند که به منظور درک و بیان ماهیت شهرها و پیش بینی پیامدهای تغییر آنها توسعه یافته اند. این دامنه از روش های پایه آماری توصیفی تا ساخت الگوهای پیچیده تر ریاضی را در بر می گیرد. ابزارهای تحلیل آماری
این مدلها , در درون روابطی ریاضی که زیر سیستم را بیان می دارد , عامل احتمال را دخالت می دهند. مدلهای تصادفی
در هر مدل ریاضی باید بیش از هر چیز , ........ مورد توجه قرار گیرد. کیفیت پیش بینی مدل
هنگامی که فرضیه هایی مدل نابسنده باشد و نتواند روابط علت و معلولی بین متغیرها را به خوبی بر قرار کند , روشن است که پیش بینی های خوب نیز می توانند فوالعاده ........... باشند. گمراه کننده
الگوی معتبری که اجزای سیستم را به دقت تشریح می کندد و روابط درونی آنهارا به خوبی تعیین می کند ,تنها در صورتی دقیق خواهد بود که بتوان روابط موجود در زمان حال را در .......... نیز انتظار داشت . آینده
موضوع پیش بینی می تواند به شکل برآورد............ باشد , یعنی یک مقدار مجرد , یا یک دامنه باشد و محدوده ای را تعریف کند که انتظار می رود مقدار واقعی در آن قرار گیرد. یک نقطه
خلاصه فصل دوم – جمعیت
جمعیت
مفروضات مربوط به جمعیت , پایه بیشتر ساستهای مهم برنامه ریزی است .
سطح جمعیت پیش بینی شده داده مهمی برای پیش بینی تقاضای مسکن و در نتیجه زمین مورد نیاز برای ایجاد مسکن است .
پیش بینی جمعیت در رابطه با ایجاد تقاضای محلی برای کالاها و خدمات دارای اهمیت است و به همین دلیل بر سطح فعالیت اقتصادی محلی تاثیر می گذارد.
تقریبا" در تمام موارد , جمعیت معمولی ساکن مورد نظر است .
پیش بینی , مستلزم بررسی یافته های پیشین و تشخیص رابطه بین متغیر یا متغیرهای مستقل مناسب و متغیر وابسته بوده که در این حالت , جمعیت است .
یافته های مربوط به کل جمعیت و ترکیب و پراکنش فضایی آن معمولا" از راه سرشماری های 10 ساله و گزارشهای کلی سالانه ثبتی قابل دستسی و از کیفیت خوبی برخوردار است .
تکنیک مورد استفاده به نوع ناحیه , مقیاس زمانی و سطح تفصیلی مورد نیاز وابسته است .
با وجود اینکه پیچیدگی تکنیکها به میزان زیادی تغییر می کند , اما اغلب آنها زمان را به عنوان متغیر مستقل مورد استفاده قرار می دهند.
روشهای انبوهه :روشهای انبوهه را روشهای ساده یا کلان می نامند که معمولا" آنها را برای پیش بینی کل یا مجموع جمعیت در نواحی بزرگ به کار می گیرند.
انواع روش انبوهه: روشهای خط- روند؛ روشهای مقایسه ای ؛ روشهای نسبت ؛ روش رگرسیون چند متغیره
روشهای خط روند:
زمان به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته می شود.
این روشها را می توان بر پایه الگوی مفروض طبقه بندی کرد:
روند خطی؛ روند هندسی یا نمایی، روند نمایی تغییر یافته، روند منحنی لژستیک
روند خطی: ساده ترین مورد روند خطی است که افزایش جمعیت را در دوره های زمانی مساوی , ثابت فرض می کند .
· روش ریاضی از ترسیم روند خط و برون گیری نموداری آن سریعتر و دقیقتر است مگر آنکه مثالها بسیار ساده باشند.
· با استفاده از روشهای نموداری یا ریاضی می توان خط روند بین هر دو نقطه ای را محاسبه کرد
· خط روند را می توان به کمک چشم رسم کرد
· محاسبه خط رگرسیون با استفاده از روش حداقل مربعات
روند هندسی یا نمایی: در این روش فرض بر آن است که نسبت بین افزایش در جمعیت و جمعیت کل ثابت است اما مقدار افزایش فزاینده است .
روند نمایی تغییر یافته: گونه تغییر یافته منحنی نمایی که در قالب آن اندازه افزایشهای مطلق کاهش می یابد و مقدار حداکثری برای جمعیت وجود دارد اغلب واقعی تر است . خط روند را می توان مانند گذشته پردازش داد . به هر حال چون بیان ریاضی آن پیچیده تر است نمونه پیاده شده ای ارائه نشده است. این روند جمعیت منفی را جایز می شمارد
روند منحنی لژستیک:در این روند رشد آهسته آغاز می شود , اما اندازه افزایش به صورت پیاپی افزایش می یابد تا به نقطه ماکزیمم می رسد و سپس به صورت کاهشی ادامه می یابد . این گونه منحنی های را منحنی های لژستیک می نامند.
روش مقایسه ای: روش مقایسه ای بر پایه این فرض قرار دارد که رشد آینده ناحیه مورد مطالعه , از الگوی رشد ناحیه قدیمی تری پیروی می کند که آن را ناحیه کنترل یا ناحیه الگو می نامیم .
روش های نسبت: به گونه هایی از فنون گفته می شود که جمعیت ناحیه مورد مطالعه را با یک متغیر نسبت در همان زمان مقایسه می کند. این روش متغیر نسبت را پیش بینی کرده و سپس با ضرب آن در یک نسبت , پیش بینی جمعیت ناحیه مورد مطالعه را به دست می دهد.
انواع روشهای نسبت:روش نسبت ناحیه؛ روش نسبت ترکیبی؛ روش نسبت نماینده
روش نسبت ناحیه : در این نوع از روش نسبت , ناحیه مطالعه با ناحیه الگویی مقایسه می شود که خود , بخشی از آن است . برای مثال یک منطقه از یک کشور را می توان با تمام کشور مقایسه کرد.
روش نسبت ترکیبی: در این روش فرض بر این است که بین یکی از اجزای کل جمعیت و کل جمعیت , رابطه ای موجود است .
روش نسبت نماینده: روشهای نسبت نماینده از کالاها یا خدمات مربوط به جمعیت به عنوان پایه استفاده می کنند.برای مثالهای از این دست می توان از تعداد منازل , تعداد تلفن , مشترکان برق یا آب و وسایل نقلیه به ثبت رسیده نام برد.
روش واحد مسکونی رایج ترین و مفید ترین است .مزیت این روش آن است که اطلاعات مربوط به احداث واحد مسکونی یا تخریب آن را معمولا" می توان به آسانی گرد آورد.
روش رگرسیون چند متغیره: تحلیلهای رگرسیون چند متغیره بر اساس این فرضیه است که بین جمعیت و متغیرهای دیگر , رابطه ثابتی وجود دارد . سطح پیچیدگی این گونه الگوها سبب پنهان کردن نقص اساسی تئوریک می شود.
روشهای مرکب: در برنامه ریزی اطلاعات ترکیبی جمعیت ( کلی و جزئی ) مورد نیاز است .
ترکیب جمعیت : تغییرات جمعیتی هر ناحیه را می توان با محاسبه چهار جزء ترکیبی آن یعنی:
تولد - مرگ - مهاجرت درونی و مهاجرت بیرونی محاسبه کرد.
بازماندگی نسلی: روش بازماندگی نسلی با به کارگیری نرخهای ویژه سن و جنس اختلاف های موجود در نرخهای حیاتی را در نطر می گیرد.
روش کار هرم سنی:
اطلاعات مربوط به ساختار سنی و جنسی جمعیت را در سال پایه بدست آورید
نرخهای بازماندگی و تولد را برای هر نسل به دست آورده یا محاسبه کنید.
نرخهای بازماندگی و تولد را در ساختار جمعیتی سال پایه اعمال کنید
تعداد تولدها را با اعمال نسبت جنسی در کل تولدها به مرد و زن تقسیم کنید.
روش ماتریسی بازماندگی نسلی: محاسباتی را که در روش ماتریس بازماندگی نسلی انجام می گیرد , می توان با کاربرد ماتریسها و بردارها خلاصه کرد.
نرخهای حیاتی : مهم ترین بخش روش بازماندگی نسلی , تشخیص نرخ های حیاتی است . معمولا" این نرخ ها را با استفاده از یافته های گذشته یک ناحیه محاسبه می کنند یا از نرخ های ملی بهره می گیرند.نرخ های یاد شده برای دوره پیش بینی , ثابت فرض می شوند . اگر چه این فرض ساده است , اما اغلب پیش بینی های کوتاه مدت معقولی به دست می دهد. اما در پیش بینی های دراز مدت از آنجا که نرخ های حیاتی بی ثبات هستند پذیرفتنی نیست .
نرخ های مرگ و میر: نرخ های مرگ و میر کودکان کمتر از یک سال را نرخهای مرگ و میر نوزادان می نامند.
اختلافهای موجود بر حسب جنس , در بین جمعیت واقع در گروه سنی 45 سال و بیشتر مسئله ای اساسی است .
عامل اصلی مبین اختلاف در نرخهای مرگ و میر سن است
نرخهای تولد: نرخ تولد , ناشی از مجموعه ای از عوامل پیچیده و مرتبط است که به گونه ای در هم تنیده قدرت و تاثیر نسبی آنها بر نرخ تولد در طول زمان تغییر می کند . این عوامل در برگیرنده سهم زنان ازدواج کرده , سن ازدواج , فاصله گذاری تولدها , بعد نهایی خانوار , مدت ازدواج , جلوگیری از حاملگی و سقط جنین است .
منظور از بعد نهایی خانوار : تعداد فرزندهایی است که زوج در طول دوره باروری زن خواهند داشت .
بعد نهایی خانوار مهم ترین تاثیر را بر روندهای دراز مدت نرخ تولد بر جا می گذارد.
میانگین بعد نهایی خانوار به صورت معقولی ثابت باقی مانده و تنها فاصله گذاری تولدها تغییر کرده است .
تاثیر بر مهاجرت : مهاجرت به دلایل زیادی صورت می گیرد که از آن میان می توان فرصت های اشتغال , هزینه , کیفیت مسکن و فراهم بودن آن , آموزش , بازنشستگی , ازدواج و تسهیلات اجتماعی و فرهنگی را نام برد.
دسته بندی مهاجرت : مهاجرت کوتاه فاصله – مهاجرت بلند فاصله
مهاجرت کوتاه فاصله : رایج ترین نوع مهاجرت , مهاجرت کوتاه فاصله است که می توان آن را تغییر محل سکونت, بدون گسستن گرههای اجتماعی , مگر با همسایگان خیلی نزدیک , تعریف کرد .
مهاجرت بلند فاصله : این نوع مهاجرت , کمتر رایج است و شکستن پایبندی های اجتماعی را در بر دارد , مهاجرت بلند فاصله نوعا" با تغییر شغل همراه است , در این حالت به جای آنکه تغییر محل سکونت علت حرکت باشد, نتیجه حرکت است .این نوع مهاجرت ها , اغلب از یک مرکز اصلی به مرکز اصلی دیگر صورت می گیرد.
پیش بینی مهاجرت: روش پیش بینی مهاجرت همان روش انبوهه است – تعیین پایه اطلاعاتی برای مهاجرت مشکل است – برای چیرگی بر دشواری داده های مهاجرت را از روش باقیمانده بدست می آورند.
روش های خط – روند: خط روند را می توان به داده های مهاجرت برازش داده و پیش بینی را انجام داد .مهاجرت در مقابل تغییرات اشتغال , مسکن و مانند اینها حساس تر است و زودتر واکنش نشان می دهد و بهترین کار آن است که از برون گیری , تنها برای آزمایش دیگر روشهای پیش بینی مهاجرت استفاده کنیم. . روش های مقایسه ای در پیش بینی مهاجرت , کاربرد محدودی دارد.
روشهای نسبت: مهاجرت را مانند جمعیت می توان با نسبتی ثابت یا متغیر به مهاجرت به یک ناحیه الگوی بزرگتر , به کل تغییرات جمعیت به اشتغال جدید در یک ناحیه و مانند آنها نسبت داد . این گونه روش ها در رابطه با روش های دیگر قابل استفاده هستند.
مدلهای جاذبه: بر پایه این فرضیه قرار دارند که مهاجرت به طور مستقیم با اندازه نیروی جاذبه و به طور مستقیم با فاصله تغییر می کند .اقتضای کاربرد این مدل آن است که نیروی جاذبه مربوط باشد , یعنی نشان دهد که با مهاجرت ارتباط دارد که در نتیجه با فرض معقول ثابت باقی ماندن آن , بتوان آن را در پیش بینی به کار برد.به برآورد بیش از حد مهاجرت کوتاه فاصله گرایش دارند.
نتیجه: پیش بینی نرخ مرگ و میر به علت ثابت و آهسته بودن واکنش آن نسبت به متغیرهای علی , آسان است. نرخ تولد سریع تر تغییر می کند , اما تغییرات فضایی آن بسیار کمتر از تغییرات موقتی است و در نتیجه به منظور پیش بینی در سطح محلی , از ارقام ملی به عنوان پایه می توان استفاده کرد .بر خلاف آن , پیش بینی مهاجرت در مقیاس محلی , بیشترین دشواری را دارد و تحلیل های محلی ضروری است .بهترین روش به هدف پیش بینی , دقت مورد نیاز , اندازه ناحیه و دوره پیش بینی بستگی دارد.
سوالات فصل دوم
در کدامیک از روش های جمعیتی زمان به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته می شود؟ روش های خط روند
در کدامیک از مدل های جمعیتی افزایش جمعیت را در دوره های زمانی مساوی ثابت فرض می کنند؟ روند خطی
اگر شهری در حال حاضر 50000 نفر جمعیت داشته باشد و در عرض 5 سال گذشته سالانه 5000 نفر افزایش یافته باشد مطلوب است جمعیت این شهر را برای 10 سال آینده محاسبه کنید؟
P(x)=50000+(5000*10)=50000+50000=100000
در کدامیک از روشهای جمعیتی فرض بر آنست که نسبت بین افزایش در جمعیت و جمعیت کل ثابت است اما مقدار افزایش فزاینده است ؟ روش هندسی یا نمایی
در کدامیک از مدل های جمعیتی اندازه افزایش به صورت پیاپی افزایش می یابد تا به نقطه ماکزیمم می رسد و سپس به صورت کاهشی ادامه می یابد؟ روند منحنی لژستیک
در کدامیک از روش های نسبت , ناحیه مطالعه با ناحیه الگویی مقایسه می شود که خود بخشی از آن است ؟ روش نسبت ناحیه
در کدام یک از روش های نسبت فرض بر این است که بین یکی از اجزای کل جمعیت و کل جمعیت رابطه ای موجود است ؟ روش نسبت ترکیبی
در کدامیک از روش ها از کالاها و خدمات مربوط به جمعیت به عنوان پایه استفاده می شود؟ روش نسبت نماینده
تعریف نرخ خام تولد چیست ؟ تعداد تولدها در یک دوره زمانی تقسیم بر میانگین جمعیت آغاز و پایان دوره
اگر جمعیت شهری فرضی در سال 1381 برابر با 100000 نفر باشد و نرخ خام تولد 10 ساله برابر با 20/0 و نرخ خام مرگ ومیر 10 ساله برابر 16/0 باشد جمعیت پیش بینی برای سال 1391 چه قدر است ؟
P(1391)=P(1381)+b10p(1381)=100000+(0/20*100000)-(0/16*100000)=104000
سن فرزندزایی در زنان مربوط به چه گروه سنی است ؟ 45-15
مهمترین بخش روش بازماندگی نسلی چیست؟ تشخیص نرخ های حیاتی
نرخ های مرگ و میر نوزادان مربوط به کدام رده سنی است ؟ کودکان کمتر از یک سال
عامل اصلی مبین اختلاف در نرخ های مرگ و میر چیست؟ سن
رایج ترین نوع مهاجرت کدام است ؟ مهاجرت کوتاه فاصله
در این روش فرض بر آن است که نسبت بین افزایش در جمعیت و جمعیت کل ثابت است , اما مقدار افزایش فزاینده است ؟ روند هندسی یا نمایی
در این روش با به کارگیری نرخهای ویژه سن و جنس , اختلافهای موجود در نرخهای حیاتی در نظر گرفته می شود و اطلاعاتی را در زمینه توزیع آینده جمعیت بر حسب سن و جنس ارائه می گردد؟ بازماندگی نسلی
در پیش بینی دراز مدت نرخ های حیاتی , چه روشی مناسب تر است ؟ تحلیل رگرسیون چند متغیره
تعداد فرزندهایی که زوج در طول دوره باروری زن خواهند داشت ومهمترین تاثیر را بر روندهای دراز مدت نرخ تولد بر جا می گذارد چه نامیده می شود؟ بعد نهایی خانوار
این واژه نشان دهنده خواسته های جمعیت با وجود استانداردهای ملی یا توانایی تامین آنهاست و شباهت هایی با نیاز محسوس و نیاز اظهار شده دارد؟ آرزو
یکی از روش های پیش بینی جمعیت روش انبوهه است , این روش برای پیش بینی جمعیت در چه مقیاسی به کار می رود؟ انواع گونه های آن را نام ببرید.روش های انبوهه را روشهای کلان نیز می نامند که معمولا" آنها را برای پیش بینی کل یا مجموع جمعیت در نواحی بزرگ به کار می گیرند. انواع روشهای انبوهه عبارتند از 1- روشهای خط - روند 2- روش های مقایسه ای 3- روش های نسبت 4- روش رگرسیون چند متغیره .
................در رابطه با ایجاد تقاضای محلی برای کالاها و خدمات دارای اهمیت است و به همین دلیل بر سطح فعالیت اقتصادی محل تاثیر می گذارد. پیش بینی جمعیت
مفروضات ........... پایه تصمیم گیری مربوط به سرمایه گذاری در زمینه ایجاد مدارس , بیمارستانها, جاده ها , تسهیلات تفریحی , و تامین نیرو و آب است . جمعیتی
درک .................. مورد استفاده در پیش بینی ها جمعیتی , برای برنامه ریزان دارای اهمیت است . ارزش , محدودیت ها و دقت فنون گوناگون
پیش بینی , مستلزم بررسی یافته های ....................... بوده که در این حالت جمعیت است . پیشین و تشخیص رابطه بین متغیر یا متغیرهای مستقل مناسب و متغیر وابسته
یافته های مربوط به ...................... معمولا" از راه سرشماری های 10 ساله و گزارشهای کلی سالانه ثبتی قابل دسترسی است و از کیفیت خوبی برخوردار است .کل جمعیت و ترکیب و پراکنش فضایی آن
این روشها را روشهای ساده یا کلان نیز می نامند که معمولا" آنها را برای پیش بینی کل یا مجموع جمعیت درنواحی بزرگ به کار می گیرند. روش های انبوهه
این روش ما را مطمئن می سازد که تمام پیش بینی کنندگان , خط روند و پیش بینی یکسانی را ارائه خواهند داد. محاسبه خط رگرسیون با استفاده از روش حداقل مربعات
این روش کمی بیشتر به بررسی الگوهای رشد جمعیت می پردازد تا به علل اساسی رشد جمعیت و از این نظر , همانند روشهای خط – روند است . کاربرد آن در نواحی حومه کلان شهر با موفقیت هایی همراه بوده است . روش مقایسه ای کمی
عبارت................. به گونه هایی از فنون گفته می شود که جمعیت ناحیه مورد مطالعه را با یک متغیر نسبت در همان زمان مقایسه می کند. روش های نسبت
یکی از محدودیتهای اصلی این روش , قابلیت دسترسی این گونه پیش بینی ها است . گذشته از آن بی دقتی و اشتباه در پیش بین ناحیه الگو و, در پیش بینی ناحیه مطالعه نیز آشکار خواهد شد. روش نسبت ناحیه
تحلیل های .................. بر اساس این فرضیه است که بین جمعیت و متغیرهای دیگر رابطه ثابتی وجود دارد. این روش در ساده ترین شکل خود , تنها از یک متغیر مستقل استفاده می کند. رگرسیون چند متغیره
تغییرات جمعیتی هر ناحیه را می توان با محاسبه چهار جزء ترکیبی آن یعنی ....................... محاسبه کرد. تولد- مرگ – مهاجرت درونی و مهاجرت بیرونی
اگر ارقام جمعیتی را برای چند تاریخ در گذشته و تعداد وقایع تولد و مرگ را در یک دوره معین در دست داشته باشیم , می توانیم جمعیت را با استفاده از ................... پیش بینی کنیم. نرخ خام تولد و نرخ خام مرگ و میر
از آنجایی که نرخ های تولد و مرگ به ساختار سنی جمعیت وابسته هستند , استفاده از نرخ های حیاتی خام می تواند به ..................... بینجامد. بی دقتی های اساسی
عوامل نرخ تولد کدامند؟ سهم زنان ازدواج کرده, سن ازدواج , فاصله گذاری تولدها , بعد نهایی خانوار , مدت ازدواج, جلوگیری از حاملگی و سقط جنین
تفاوت بعد نهایی خانوار با میانگین بعد خانوار چیست؟ بعد نهایی خانوار , مهمترین تاثیر را بر روندهای درازمدت نرخ تولد بر جا می گذارد. میانگین بعد نهایی خانوار به صورت معقولی ثابت باقی مانده و تنها فاصله گذاری تولدها تغییرکرده است .
در مقیاس فضایی , در پیش بینی جمعیت یک ناحیه , حرکت هایی که در درون ناحیه صورت می گیرد مورد توجه نیست , بلکه حرکت به ................ مورد نظر است . درون و برون از ناحیه
هرچه دوره بین بررسی ها طولانی تر باشد , تعداد کل مهاجران بین ناحیه ای ............ خواهد بود , اما نرخ مهاجرت در هر دوره زمانی ................. می یابد. بیشتر – کاهش
بررسی های ملی , پایه مناسبی برای پیش بینی نرخ های حیاتی منطقه ای و ملی فراهم می آورند . این موضوع در مورد داده های مهاجرت مصداق .........ندارد
این نوع مهاجرت کمتر رایج است و شکستن پایبندیهای اجتماعی را در بر دارد. در این حالت به جای آنکه تغییر محل سکونت علت حرکت باشد , نتیجه حرکت است . مهاجرت بلند فاصله
دشوارترین جزء تغییرات جمعیتی برای پیش بینی در سطح تشکیلات محلی ........... است . مهاجرت
در محاسبه نرخ های تولد و مرگ , تعداد وقایع تولد و مرگ مهاجران وارد شده .............. نیست و همچنین تعداد وقایع تولد و مرگ مهاجران خارج شده در محاسبه ............. نمی شود. قابل تشخیص- منظور
روش مقایسه ای در پیش بینی مهاجرت , کاربرد ................. دارد. محدودی
خلاصه فصل سوم-مسکن
در حالی که 40 درصد از زمین های شهری به مسکن اختصاص دارد , دو گروه بزرگتر پس از آن یعنی فضای باز و صنعت , هریک به ترتیب , تنها 20 درصد و 10 درصد از زمین ها را در اختیار دارند.
برنامه ریزان معمولا" از راه اتخاذ سیاستهای سکونتگاهی , و به ویژه با تخصیص زمین برای احداث واحدهای مسکونی جدید , بر سیاست مسکن در سطح راهبردی تاثیر می گذارند.
موقعیت مسکن برای مصرف کننده , نه تنها از جهت خود مسکن , بلکه به عنوان وسیله دسترسی به تسهیلات دیگری , از قبیل مدرسه و اشتغال دارای اهمیت است .
تخصیص زمین چه از نظر محاسباتی و چه به صورت فضایی بیش از آنکه فرایندی منطقی و فنی باشند , فرایندی سیاسی و پیچیده ای است .
تعریف ها:
جمعیت: منظور از جمعیت , جمعیت معمولی ساکن است و نهادها, نیروهای مسلح , مالکان خانه های ییلاقی و غالبا" دانشجویان در این شمار نمی آیند.
سرپناه : معمولا" از واژه خانه به جای سرپناه یا سرپناه مسکونی استفاده می شود. در تعریف جدایی , استقلال , خلوت , تداوم و اشغال ملحوظ شده است .
خانوار: این واژه به گونه هایی برای تعریف یک واحد خانه داری , متشکل از افرادی که در تامین هزینه های خانوار سهیم هستند.
هدف های سیاست ها:
هدف سیاست مسکن را می توان به صورتی نسبتا" مبهم , این گونه بیان کرد : فراهم آوردن امکان گزینش مسکن مناسب با قیمت قابل پرداخت برای همه (هرکس)
مراحل پیش بینی مسکن:
پیش بینی جمعیت - پیش بینی تعداد خانوار- پیش بینی سهم منابع موجود در نیازمندیهای آتی - محاسبه کمبود یا مازاد از تفاضل - برآورد نیاز به زمین از رابطه
خانوارها:
روش انبوهه – ساده ترین روش مورد استفاده پیش بینی تعداد خانوار , روش انبوهه است . برای پیش بینی تعداد خانوار, پیش بینی جمعیت p را بر پیش بینی میانگین بعد خانوار H تقسیم می کنیم. در این روش انواع و ابعادئ خانوارها با نیازمندی های متفاوت آنها نادیده گرفته شده اند . همچنین خانوارهای پنهان یا خانوارهای تشکیل شده از گروهی از مردم که مایلند بیش از یک خانوار را تشکیل دهند , نادیده گرفته شده اند.
مزیت این روش سادگی و سرعت محاسبه آن است . ارزش اساسی آن , استفاده از آن به عنوان آزمونی برای فنون دقیق تر دیگر است .
نرخهای سرپرستی : تا کنون این فن گسترده ترین کاربرد را در پیش بینی تعداد خانوارها داشته است .در قالب این روش , جمعیت پیش بینی شده معمولا" بر حسب سن , جنس و وضع ازدواج به چندین گروه تقسیم می شود. در هر گروه جمعیتی , سهم معینی از افراد رئیس خانوار خواهند بود . تعداد خانوارهای تحت سرپرستی نوع ویژه ای از افراد از حاصل ضرب تعداد افراد واقع در یک گروه سنی در سهمی از آنها که رئیس خانوار هستند بدست می آید(نرخ سرپرستی ).
روشهای نرخهای سرپرستی:
محاسبه نرخ سرپرستی با استفاده از جمعیت سال پایه - پیش بینی جمعیت بر حسب تقسیم بندیهای مناسب - پیش بینی نرخهای سرپرستی - محاسبه پیش بینی تعداد خانوارها - محاسبه خانوارهای بالقوه با استفاده از خانوارهای پیش بینی شده
مسائل مربوط به روش سرپرستی:
تنگناهای اطلاعاتی: خطا در آمار مربوط به نرخ های مرگ و میر می تواند اثر زیادی در تعداد افراد مسن و در نتیجه بر تعداد خانوارهای مسن داشته باشدوخطاهای مربوط به موالید , بر خلاف خطاهای مرگ و میر به جای آنکه بر تعداد خانواها اثر بگذارد بر بعد خانوار تاثیر می گذارد , زیرا کودکان تا پیش از رسیدن به حداقل سن 15 سال در تشکیل خانوار منطور نخواهند شد.
دشواری های مدل سازی:
در سال های اخیر , نرخ های سرپرستی گروه های جمعیتی رو به تغییر بوده است و این تغییرات , تاثیر مهمی بر تعداد کل خانواها داشته است .
تقسیم بندی بیشتر به اجزاء مسئله دسترسی یافتن به داده ها را مطرح می سازد و در هر حالت ارزش آن تردید آمیز است . افزون بر آن به جز خانوار سنتی یا مجردها , انواع دیگر خانوارها به حساب آورده نمی شوند.
قابلیت دسترسی مسکن , رشد جمعیت و تشکیل خانوار , اشتغال و عوامل اجتماعی – اقتصادی دیگر از قبیل درآمد به گونه ای پیچیده بر یکدیگر تاثیر می گذارند
جدول های عمر:
کاربرد این روش , مستلزم مدل سازی پیچیده پیشروی تدریجی به خانوار از سال پایه است . خانوارها , بر حسب مرحله آنها در دوره زندگی به اجزایی تقسیم می شوند از قبیل خانواهای رو به گسترش , خانوارهای رو به کاهش یا خانوارهای ثابت .
بعد خانوار را به گونه های بی شماری می توان در محاسبات منظور کرد: در مرحله پیش بینی –با ثابت فرض کردن سهم ابعاد متفاوت خانوار و استفاده از ارقام سال پایه – استفاده از خطوط روند - رگرسیون چند متغیره
واحدهای مسکونی:
پیش بینی سهمی که واحدهای مسکونی موجود در تامین نیازمندی های آتی دارند:
واحدهای مسکونی زیر استاندارد موجود(-)
واحدهای مسکونی که احتمالا" در طول برنامه از حد استاندارد خارج می شوند(-)
واحدهای مسکونی زیر استاندارد موجود که در طول برنامه اصلاح خواهند شد(+)
واحدهای مسکونی که احتمالا" زیر استاندارد شده , اما در طول برنامه اصلاح خواهند شد(+)
کاهش های دیگر : واحدهای مسکونی تغییر وضع یافته(-+)
واحدهای مسکونی دوم(-)
واحدهای مسکونی خالی (-)
دشواری های فنون محاسباتی:پس از پیش بینی تعداد خانوارها و سهم واحدهای مسکونی موجود در تامین نیازمندی های مسکونی آتی , واحدهای مسکونی جدید مورد نیاز , به آسانی از اختلاف بین این دو رقم به دست می آیند. اگر در حالتی نامحتمل , این رقم منفی شود , پیش بینی , حاکی از مازاد واحدهای مسکونی است . البته احتمال پیش بینی کمبود واحد مسکونی بیشتر است .اندازه , نوع تصرف, کیفیت , نوع و محل خانه ها و قابلیت دسترسی به وسایل تفریح و آسایش و خدمات کمکی در این روش نادیده گرفته می شوند.
مشکل اساسی تری که در مورد این فن وجود دارد , عدم موفقیت عمومی آن در زمینه تخصیص خانوارها به واحدهای مسکونی است .
محاسبه نیازمندی مسکن می تواند به نوعی آینده گویی خود ارضا کننده تبدیل شود .
برآورد عرضه زمین:
تعیین دوره برنامه - تعیین نواحی بازار محلی - محاسبه عرضه زمین تعیین شده - محاسبه عرضه زمین موثر
نواحی بازار محلی : ناحیه بازار محلی , ناحیه است که درون آن , واحدهای مسکونی , جایگزین های معقولی برای یکدیگر به شمار می آیند.یا به دیگر سخن بازاری است که در درون آن خانوارها به صورت معقولانه ای نسبت به محل قرارگرفتن مسکن بی تفاوتند.
عرضه زمین تعیین شده به جایگاه های زیر دسته بندی می شود:
جایگاه هایی که هم اکنون در دست ساختمان بوده و ظرفیت آنها تکمیل نشده است
جایگاه های دارای مجوز برنامه ریزی
جایگاه های پذیرفته شده برای برنامه های محلی که مجوز برنامه ریزی ندارند
جایگاه هایی که با توجه به توافق آباد کنندگان زمین و مسئولان برنامه ریزی , دارای توان توسعه هستند
جایگاه های تخصیص نیافته که از طریق اصلاح برنامه , تصمیم های مربوط به کنترل توسعه یا بر اساس تقاضا , در دسترس قرار خواهند گرفت.
دو نوع دیگر از جایگاه ها را نیز می توان منظور کرد . نخست جایگاه های کوچک که معمولا" منظور از آنها جایگاه های با ظرفیت زیر پنج واحد است . نوع دوم جایگاههای باد آورده است که جایگاه های کاملا" غیر قابل انتظار هستند.
عوامل عرصه زمین موثر:
محدودیت های فیزیکی و زیر بنایی : بازدارنده های مالکیت - بازدارنده های بازار
محدودیت های فیزیکی و زیر بنایی: حتی اگر جایگاه ها, دارای مجوز برنامه ریزی باشند , زمانی که صرف فراهم آوردن زیر بناهای لازم توسط تشکیلات محلی می شود, ممکن است بر قابلیت دسترسی تمام یا بخشی از یک جایگاه در دوره برنامه تاثیر گذارد. انجام عملیات اصلاحی بر جایگاه های بافت درونی که با محدودیت های فیزیکی رو به رو هستند نیز ممکن است اثر مشابهی داشته باشد.
بازدارنده های مالکیت: اگر جایگاه تعیین شده در مالکیت سازنده آن نباشد , ممکن است مثلا" به علت عدم توافق در قیمت گذاری آن , در عرضه زمین موثر تاخیر رخ دهد. همچنین ممکن است سازندگان بزرگ , مقادیر شایان توجهی زمین ذخیره شده را در اختیار داشته باشند.
بازدارنده های بازار: ممکن است سازنده ای ترجیح دهد که به منظور جلوگیری از سرریز شدن بازار و در نتیجه کاهش سودآوری , جایگاه بزرگی را در مدتی کوتاه توسعه ندهد. تخصیص زمین ممکن است به کاهش قیمت زمین منجر شود که این امر به نوبه خود , تقاضا را بالا می برد و به تخصیص بیشتر زمین می انجامد بنا براین واگذاری زمین می تواند تقاضای خود ارضا کننده ای پدید آورد.
نیاز, تقاضا و آرزوها
نیاز: پس از برآورد نیاز , لازم است سهمی از آن را که توسط بخش عمومی تامین می شود تعیین کنیم.حداقل پایه استاندارد نیاز , تاثیر آشکاری بر سطح نیاز دارد. تصمیم های سیاسی در زمینه مصرف و اولویت ها در تخصیص منابع , در هر دو سطوح دولت محلی و دولت مرکزی , بر تهیه مسکن بخش عمومی تاثیر دارند.
روش های محاسبه نیاز: محاسبه کمبود- امکان مالی- فهرست انتظار مسکن دولتی - گروههای نیاز ویژه
محاسبه کمبود: در این روش , بخشی از مسکن مورد نیاز را که ممکن است بخش خصوصی نتواند تهیه کند به عنوان برآوردی از نیازمندی مسکن بخش دولتی قرار می دهند.
امکان مالی : در این روش آنچه را از نظر مالی امکان ساختن آن وجود دارد محاسبه کرده و فرض می کنیم که بخشهای دیگر , بقیه آن را تامین خواهند کرد.البته این روش , پایه ای نابخردانه در پیش بینی نیازهای بخش عمومی است زیرا در قالب آن باید منابع مالی موجود را به نیازها ربط دهیم.
فهرست انتظار مسکن دولتی :
کاستی های فهرست انتظار:
در برگیرنده تعداد زیادی از افرادی است که می توانند مالک واحد مسکونی خود باشند , اما ترجیح می دهند که این کار را نکنند.
در برگیرنده کسانی است که هم اکنون در مسکن مناسبی زندگی می کنند و فقط قصد تغییر مسکن را دارند.
ممکن است در نواحی متصل به یکدیگر , موجب دو باره شماری شود.
همواره قدیمی بوده و کسانی را در بر می گیرد که قبلا" مسکن دوباره گرفته اند
منعکس کننده قابلیت دسترسی به مسکن دولتی است , حتی اگر ذره ای احتمال موفقیت باشد , خانوارها را نامنویس خودداری نمی کنند.
منعکس کننده سیاست دولت برای تامین مسکن است و گروههای عمده نیازمند را در بر نمی گیرد.
گروههای نیاز: برخی از مطالعات مسکن , به جای بیان نیاز کل به عنوان یک اولویت , روی گروههای نیاز ویژه تمرکز دارند. در مواردی که نیازهای ویژه مورد نظر است , لازم است که دسترسی به زمین و تخصیص زمین را مورد توجه قرار دهیم که این امر خود متضمن اولویت بندی در سیاست واگذاری زمین است .
تقاضا : تقاضا حاکی از علاقمندی و توانایی خرید واحد مسکونی است و نباید با نیاز یا آرزوها اشتباه شود.
چرا تقاضا را در نظر بگیریم ؟ بررسی دقیق تقاضا در بنیانی ترین سطح , ضرورت دارد , زیرا آن گاه که نیاز را تعیین کنیم , تفاوت بین آن و تقاضا , می تواند پایه ای را برای تامین مسکن بخش عمومی فراهم آورد.در سطح ملی , پیش بینی های تقاضای مسکن به صورت داده ای در الگوهای اقتصاد کلان نظام اقتصادی , کاربرد دارد.
بازار مسکن : به دلایل بی شماری , بازار مسکن با بازار آرمانی نئوکلاسیک ها تناسب خوبی ندارد. کالای مورد فروش یا خرید از یک جنس نیست .دشوار است که برای اندازه گیری تقاضا, به جای تعدادی واحد مسکونی , یک واحد مسکونی را قرار داد. ضرورت دارد که به جای پذیرفتن یک بازار منفرد , بازارهای فرعی را بر حسب قیمت , محل و مانند آنها مورد توجه قرار دهیم.تغییر قیمتها باید زیاد باشد و برای مدتی ادامه یابد تابتواند موجب احداث ساختمان های جدید خارج از سطوح موجود شود.جنبه نهایی و آشکاری که ارزش یادآوری دارد , دخالت اساسی دولت در تعیین استاندارد , تامین مالی و تنظیم کاربری زمین است .
الگوهای تقاضا:الگوهای تقاضای مسکن , در سطح ملی ارائه شده اند اما برای برنامه ریزان در سطح محلی استفاده اندکی دارد.الگوهای ملی را برای نشان دادن روابط اصلی مطرح می کنیم , اما الگوهای محلی را برای نمایش محدودیت ها و نیز چگونگی امکان توسعه آنها ارائه می دهیم.
الگوهای ملی : تهیه این الگو , مستلزم پیش بینی های رشد اقتصادی , پراکنش درآمد , هزینه های مسکن , سیاست هایی همچون کاهش مالیات و کنترل اجاره ومانند آنهاست.روش مورد نظر مطالعه کشش درآمد یا تغییرات در تقاضا ا , ناشی از تغییرات درآمد است.
روش های نشان دادن عدم تجانس خانه ها: رهیافت خدمات واحد مسکونی - رهیافت لذت جویانه
رهیافت لذت جویانه : در این رهیافت فرض بر آن است که مصرف کنندگان بیشتر از آنکه از خود کالا لذت ببرند از ویژگی های گوناگون در برگیرنده کالا لذت می برند. این روش با مشکلات بی شماری روبه روست مانند تعریف درآمد-بین بازارهای فرعی و بین تعمیر و خرید جدید , مسائل کشش تقاطعی تقاضا وجود دارد. این گونه الگوها در سطح محلی بی ارزش هستند.
الگوهای محلی - نرخ های گذشته - زمین تفکیک شده - ارزیابی سازندگان - مطالعات محلی
نرخ های گذشته: نوعی فن رایج , اما محدود , اعمال خطوط روند به نرخهای گذشته ساختمان سازی است . این فن تمام متغیرهای علی و موضوع هایی از قبیل مهاجرت و تقاضای مبتنی بر عرضه را نادیده می گیرد. همچنین خطوط روند , مطابق با سطح انبوهش فضایی تغییر می کند . سطوح بالای انبوهش می تواند به آسانی موجب برآورد بیش از حد یا کمتر از حد نواحی کوچک تر شود.
آرزوها : آرزوها صرف نظر از تقاضا و عرضه , نشان دهنده خواسته ها هستند . اغلب آرزوها بعد ذهنی تامین مسکن بوده و به صورتی پیچیده با تقاضا و نیاز کنش متقابل دارند.آرزوها در خلاء ایجاد نمی شوند بلکه به صوت فرهنگی و اجتماعی شکل می گیرند.
راههای تشخیص آرزوها: اشراق عقلی ومنطقی - پرسشنامه - ویژه - فشار عمومی
تحلیل جامع:روش جامع در زمینه سیاست مسکن در سطح محلی , در عمل به ندرت وجود داشته و روش شناسی آن نیز کاملا" ارائه نشده است .
روش تحلیل جامع از نظر مایتر
تعریف عوامل فرایند ( تقاضا کنندگان – عرضه کنندگان)
گروه بندی به گروههای مشابه کلیه با رفتارهای قابل پیش بینی
تعریف روابط تقاضا- عرضه, هدفها , فعالیتها , ظرفیت های عمل در بازارسیاستهای تخصیص زمین , امور مالی و مانند آنها
تدوین فرضیه هایی براساس رفتار جاری و آتی
تعریف منابع اطلاعاتی برای آزمون فرضیه ها
مطالب مشابه :
آشنایی با رشته مدیریت خدمات بهداشتی در مانی
و درمانی و بیمارستانها آشنا باشد و در بخشی در زمینه روابط درون بخشي و برون
اهم وظایف سازمان اتش نشانی
سازمان و آموزش برون سازمان در آگاهی بخشی ، ارتباطات و آموزشی ، بیمارستانها و
ده مشکل و ده راهکار برای نظام سلامت ایران
تیمی درون و برون سازمان ، در صدد در بیمارستانها ، مراکز و محوری و بین بخشی
10 چالش در نظام سلامت و راهكار هاي آن
تیمی درون و برون سازمان ، در صدد در بیمارستانها ، مراکز و محوری و بین بخشی
معرفی رشته مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی
بیمارستان و در انگلستان بیمارستانها و واحدهای روابط درون بخشي و برون
ده مشکل و ده راهکار برای نظام سلامت ایران
تیمی درون و برون سازمان ، در صدد در بیمارستانها ، مراکز و محوری و بین بخشی
نقشه مدیریت و کاهش خطر بلایا در نظام سلامت جمهوري اسلامی ایران
هماهنگی بین بخشی در هماهنگیهاي درون وزارتی نیز و بیمارستانها
فنون پیش بینی در برنامه ریزی شهری آقای جنتی
در درون روابطی می کندد و روابط درونی آنهارا خط و برون گیری نموداری
فلسفه حجاب در قرآن
نوع زندگیها و روابط و تلویزیون، بیمارستانها و مراکز برون تراود که در
برچسب :
روابط درون بخشی و برون بخشی در بیمارستانها