گفتگو با حجت الاسلام والمسلمین حاج احمد شیرین سخن

در گفتگو با حجت‌الاسلام حاج احمد شیرین سخن مدیرعامل سازمان آرامستان‌های کرمانشاه تشریح شد؛

آرامستان کرمانشاه از دیروز تا امروز

اگر در یکی دو سال اخیر گذرتان به «باغ فردوس» افتاده باشد احتمالاً متوجه تغییر و تحولات بسیار این مجموعه شده‌اید، اگر هم گذرتان نیفتاده است و فقط از کنار این گورستان قدیمی شهر رد شده اید با کمی دقت از نمای بیرونی آن می توانید به سطح این تغییر و تحولات پی ببرید.

نامگذاری درب های ورودی و خروجی و نصب تابلوهای احادیث و روایات معصومین بر روی دیواره های بیرونی نشان از همت و ذوقی واسع می دهد. از بدو انتصاب جناب حجت الاسلام و المسلمین حاج احمد شیرین سخن در آبان ماه 89 به عنوان مدیر عامل سازمان آرامستان های کرمانشاه شاهد این تحولات کیفی در مجموعه سازمان آرامستان ها بوده ایم.

واقعیت این است که جدا از ویژگی های ماهیتی قبرستان که غم آلوداست دیگر از آن فضای عبوس، خشک و گرفته در اینجا خبری نیست. گسترش فضای سبز، تزیین و رنگ آمیزی محوطه و بهسازی بخش های مختلف جلوه ای خاص و فضایی آرام را پدید آورده است. این موارد و بسیاری موارد دیگر در کنار تکریم ارباب رجوع و ساماندهی امور کفن و دفن تنها گوشه هایی از فعالیت های صورت گرفته در سازمان تحت مدیریت توانمند حاج احمد شیرین سخن است که بی ادعا و مخلصانه به خدمتگزاری مردم شرافتمند کرمانشاه مشغول است.

در این زمینه و برای آشنایی بیشتر با فعالیت های سازمان آرامستان ها و بررسی زوایا و جزئیات اقدامات صورت گرفته مصاحبه ای با ایشان ترتیب دادیم:

*ضمن تشکر از وقتی که در اختیار ما گذاشتید، ابتدا سراغ تاریخچه تشکیل سازمان آرامستان‌ها برویم. سازمان در چه تاریخی و با چه هدفی تأسیس شده است؟

- سازمان آرامستان های کرمانشاه، سازمانی خدماتی و رفاهی است که در سال 1349 تأسیس گردیده و رسیدگی به امور مراجعین متألم و داغدار و انجام امور درگذشتگان را در مرتبه اول فعالیت های خود قرار داده و در مرتبه دوم به امور فرهنگی و برگزاری مراسم متعدد ملی و مذهبی می پردازد. محل اداری سازمان آرامستان‌ها در کنار قبرستان فعلی شهر واقع شده و مشغول خدمتگزاری و خدمات رسانی به شهروندان عزیز کرمانشاهی هستیم.

*مساحت مکان فعلی آرامستان چقدر است؟

-مکان کنونی آرامستان در ضلع شرقی شهر قرار دارد و حدود 56 هکتار است که کلیه اراضی آن وقفی و موقوفه کرکوکی است. اما با توجه به تکمیل شدن فضای قبرستان کنونی سازمان اقدام به تملک اراضی به صورت وقفی و مالک به وسعت 30 هکتار در ضلع شرقی آرامستان فعلی نموده است که ارتباط بین این دو آرامستان از طریق جاده ای  حدوداً به طول دو کیلومتر صورت گرفته است.

*در این مکان جدید میتی هم دفن شده است؟

- بله، از سال 1381 با توجه به پیش بینی اتمام فضای لازم جهت دفن اموات در مکان فعلی، مراحل اولیه جهت تملک قانونی 30 هکتار از اراضی بریموند آغاز شد که این اراضی به صورت اشتراکی بین مالکین و اداره محترم اوقاف بود که هم اکنون پس از طی روند قانونی در اختیار سازمان آرامستان ها قرار گرفته و تا کنون 1400 میت در آن دفن شده است.

*چه اقداماتی در مکان جدید آرامستان صورت گرفته است؟

- از سال 1390 مدیریت سازمان تمام سعی و تلاش خود را جهت ساماندهی مکان جدید به کار گرفت که از جمله این اقدامات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1)تکمیل مخزن تأمین آب 300 هزار لیتری بتونی

2)حفاری و لوله گذاری جهت آبرسانی داخلی به قطعات و رفاه شهروندان به طول 2500 متر

3)محوطه سازی و قطعه بندی در فضایی به وسعت 18 هکتار

4)برق رسانی و نصب تیر و دکل های برق و نصب کنتور

5)حفاری و کابل کشی جهت روشنایی

6)محوطه سازی و آماده سازی پارکینگ عمومی به مساحت 15 هزارمتر مربع

7)زیباسازی، چمن کاری، کاشت نهال و حفظ فضای سبز در مساحتی به وسعت 2 هکتار

8)کاشت گلهای فصلی به تعداد 8 هزار گلدان

*دلیل انتخاب نام «باغ فردوس» چیست؟

- دقیقاً اطلاعات مستندی در این مورد نیست اما احتمالاً به دلیل آنکه این مکان مملو از درخت بوده، این نام انتخاب شده است. همانطور که مشاهده می کنید هنوز هم اینجا پر از درختان کهنسال است که اتفاقاً خیلی هم در زیباسازی به ما کمک کرده و جلوه خاصی به فضای آرامستان داده اند.

*حاج آقا جدا از تعارفات معمول، آنچه که در مجموعه فعلی آرامستان ها شاهدیم تحول کیفی از حیث زیباسازی و نظافت تا خدمات رسانی هستیم، راجع به این تحولات توضیح می دهید؟

- لطف دارید، اما قبل از هر توضیحی در این خصوص باید از شهردار محترم جناب مهندس قربانی کمال تشکر را داشته باشم، ایشان جدا از تلاش مجدانه و خستگی ناپذیری که در تمامی عرصه های مدیریت شهری دارند، عنایت ویژه ای به مجموعه سازمان آرامستان ها دارند که در این فرصت از ایشان نهایت سپاس را دارم. همچنین از ریاست شورای شهر و سایر اعضای محترم شورای شهر و مهندس رحیمی رییس هیئت مدیره سازمان کمال تشکر را دارم.

ضمن تقدیر از تلاش  مدیریت های ادوار گذشته سازمان، ما سعی کردیم نگاه صرفاً خدماتی را تغییر داده و رویه ای فرهنگی و رفاهی را نیز به آن بیفزاییم. امروز همشهریان عزیز با ورود به قبرستان شهر متوجه نظم، سازماندهی و در عین حال فضایی آرام می شوند.نگاه ما این است که خانواده های متألم و داغدار جدا از غم درگذشتگان خود دغدغه دیگری نداشته باشند و به کمک همکاران، تمام تلاش خود را در این زمینه به کار گرفته ایم که از آن جمله می توان به ساخت و نامگذاری دربهای ورودی و خروجی، نوسازی و رنگ آمیزی نرده و دیوارها، تزیین محوطه و زیباسازی، تهیه نقشه  راهنما و پخش آن علی الخصوص در جمعه غریبان و آخر سال، شستشوی قبور مطهر شهدا، بهسازی مبلمان شهری، اسکان گل فروشان، در نظر گرفتن تاکسی های صلواتی برای جابجایی در جمعه غریبان و آخر سال و سایر اقدامات که در این مجال کوتاه نمی گنجد، اشاره کرد. شما اگر در روزهایی که ازدحام جمعیت بالاست به «باغ فردوس» تشریف بیاورید متوجه می شوید که دیگر مثل گذشته از ترافیک و بی نظمی و نابسامانی خبری نیست.

*از نگاه فرهنگی صحبت کردید، در این زمینه چه اقداماتی صورت گرفته است؟

- در باغ فردوس دو مجموعه وجود دارد، یکی گنجینه شهدا(موزه شهدا) که وصیت نامه، پلاک شهیدان بزرگوار به صورت موزه درآمده، دومی هم حسینیه شهدا که مراسم ندبه، کمیل و سخنرانی علما به مناسبت های مختلف در آن برگزار می شود. در کنار این ها سازمان آرامستان ها به برگزاری مراسم تعزیه در ماه محرم و صفر، برگزاری مراسم و جشن های مذهبی، حضور در راهپیمایی های 22 بهمن و روز قدس می‌پردازد. سازماندهی قاریان و مداحان، تشکیل تیم های مختلف ورزشی و برگزاری مسابقات ورزشی، طراحی و نصب عکس شهدا و فرماندهان شهید و نیز طراحی و ساخت تابلوی زندگی نامه حضرت آیت الله نجومی از جمله این اقدامات فرهنگی است.

*به حضرت آیت ا... نجومی اشاره کردید، برای مزار ایشان چه اقدامی شده است؟

- با هماهنگی خانواده ایشان مقبره آیت ا... توسط سازمان مسکن و شهرسازی طراحی شد و استانداری نیز کلیه هزینه های مربوط به مزار را تقبل کرد. از آنجایی که آیت‌ا... نجومی از چهره‌های ماندگار هستند ما نیز به سهم خود سعی کرده ایم در این راستا اقداماتی در خور شأن این شخصیت بزرگوار داشته باشیم.

* چه شخصیت های نامی و بزرگ دیگری در اینجا دفن شده اند؟

- علاوه بر ایشان می توان از چهارمین شهید محراب آیت الله اشرفی اصفهانی نام برد. البته باید توضیح دهم که تنها تکه ای از پیکر مطهر ایشان در کرمانشاه است و قسمت اصلی پیکر ایشان در اصفهان دفن شده است. همچنین تمامی شهیدان معزز و بزرگواری که در این مکان دفن شده اند شخصیت های بزرگی هستند که بنده نمی توانم تنها نام چند تن از آنها را ببرم و همگی را افتخار شهر و سازمان خود می دانم که امیدوارم بتوانم در حد بزرگی و شایستگی ایشان به آنها و خانواده هایشان خدمت کنم.

*در مورد آرامگاه هنرمندان چطور؟

- جمعی از هنرمندان و دوستداران فرهنگ در سالهای گذشته و قبل از مدیریت اینجانب مکانی را در مقبره فاضل تونی در نظر گرفته بودند و ظاهراً مجوزهای لازم را در این زمینه اخذ کرده‌اند و مشغول فعالیت هستند و 7 نفر از بزرگان نیز در این مکان دفن شده اند. تمامی امور مربوط به آرامگاه هنرمندان توسط هیئت امنا پیگیری می‌شود.

*حاج آقا، روزانه چند نفر غسل داده و دفن می شوند؟

- به طور میانگین روزانه حداقل 15 نفر برای غسل داریم که 8 تا 9 نفر آنها در باغ فردوس و بقیه در روستاها و شهرستان های اطراف دفن می شوند.

*غسال یا غساله ها استخدامی جدید هستند یا قدیمی؟

- همه این نیروها همان نیروهای شرکتی و قدیمی هستند، در حال حاضر غسال بازنشسته داریم، حتی فوت شده هم داریم.

*آیا پوشش های حمایتی خاصی برای این نیروها(به عنوان یک شغل سخت و خاص) دارید؟

- این نیروها و به طور کل سایر نیروها تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی هستند که بالاترین سطح پوشش را در کشور دارد، همه امکانات و خدمات درمانی برای ایشان در مراجعه به درمانگاه ها و بیمارستان های تحت پوشش تأمین اجتماعی رایگان است. ضمناً با قراردادی که با برخی از پزشکان داریم به صورت دوره ای از کارکنان و خانواده های آنان ویزیت رایگان داریم.

* آیا مشخص است که اولین قبر متعلق به چه کسی است؟

- جدا از استخوان هایی که از آرامگاه قدیمی و خانه خراب جنب بیمارستان امام خمینی فعلی به این مکان منتقل شده است، اولین قبر متعلق به شخصی به نام سبزمراد فرزند علی در بلوک 1 ردیف 1 قبر1 است و متعلق به تاریخ 19/4/51 است.

* چند قبر در آرامستان فعلی ثبت شده است؟

- تا کنون حدود 120 هزار میت ثبت شده که حدود 3475 مورد آن مربوط به شهدا است. 330 میت جانباز دفاع مقدس و حدود 200 میت مربوط به صالحین (والدین شهدا) داریم که همگی تفکیک شده اند.

*آیا امور مربوط به قبور شهدا هم در حیطه فعالیت های شماست؟

- کلیه امور شهدا و صالحین(خانواده شهدا) مربوط به بنیاد شهید است، تمامی هزینه های عمرانی و خدماتی در این زمینه نیز توسط بنیاد انجام می گیرد اما ما وظیفه خود می دانیم که همه جوره در خدمت شهدا و خانواده هایشان باشیم.

*جدا از شهدا، قبرهای تفکیک شده دیگری هم دارید مثلاً اعدامی ها یا سیاسی ها؟

خیر، درگذشته بود اما الان دیگر نظر بر این است که تفکیک نشوند. در اینگونه موارد خانواده ایشان مانند سایر شهروندان از حق انتخاب مکان برای قبر برخوردارند. جدا از قبور شهدای معظم و خانواده هایشان دیگر هیچ قبر تفکیک شده ای نداریم.

*آیا با مراجعه به سازمان امکان دسترسی به آدرس قبور هست؟

- بله، با یک شرکت خصوصی قرارداد بستیم و تمام دفاتر را از سال 49 تا 90 در اختیار آنها قرار دادیم که 90 درصد اموات را با آدرس قطعه و بلوک ثبت کردند و 10 درصد باقی مانده نیز متعلق به سال های قبل از 1349 است که اسناد و دفاتری از آنها به جا نمانده است. متذکر می شوم که در حال راه اندازی سامانه جستجوی رایانه ای اموات هستیم که پس از راه اندازی این سامانه، جستجو و دسترسی از سوی مراجعین آسان شده و به زودی به سایت شهرداری نیز وصل می شود تا در اختیار عموم قرار بگیرد.

*در مورد قبور مجهول الهویه چطور؟در صورت مراجعه خانواده های آنها امکان یافتن قبرآنها هست؟

در اینچنین مواردی خانواده ها و صاحبان میت باید به پزشکی قانونی مراجعه کنند زیرا پزشکی قانونی از افراد مجهول الهویه عکس می گیرد و سند تنظیم می کند، سپس جواز دفن آنها را صادر می کند و ما تنها وظیفه دفن آنها را داریم. اگر چه سیمانکاری روی قبور افراد مذکور را در شرایطی که هنوز خانواده و بستگان آنها مشخص نیست در دستور کار قرار داده‌ایم.

*ظاهراً قبرهایی وجود دارد که تنها یک تکه از اعضای بدن در آن دفن شده است؟

بله، بعضاً بیمارانی که مثلاً مبتلا به مرض قند یا بیماری های خاص هستند و در روند بهبود مجبور به قطع عضو هستند، عضو قطع شده را دفن می کنند و الان تعدادی قبر به همین شکل و به نام صاحبان آن موجود است.

*سیستمی دارید که علت مرگ اموات را ثبت کند؟

سیستم ما در این خصوص رایانه ای است و ثبت اموات و کلیه مراحل آن در رایانه ثبت می‌شود، جواز دفنی که برای میت از بیمارستان و پزشکی قانونی صادر می شود نیز در این سیستم ثبت می شود. آمار علت مرگ به صورت نمودار در سیستم رایانه ای سازمان موجود است که بیشترین آمار مربوط به سکته مغزی، سکته قلبی و تصادفات است.

* به مهمترین سؤال می رسیم! چرا قبر اینقدر گران است؟

از سال 1378 سازمان آرامستان های کرمانشاه به عنوان سازمانی مستقل و با چارت سازمانی مشخص اعلام گردید که همین امر به طور طبیعی موجب استقلال بودجه سازمان از مجموعه شهرداری شد. طبق این تصمیم گیری باید سازمان آرامستان ها تمامی هزینه های عمرانی، خدماتی و رفاهی خود را به صورت مستقل و بدون کمک از شهرداری تأمین کند. سازمان آرامستان ها دارای 82 نفر پرسنل اداری و خدماتی است که علاوه بر حقوق و مزایای آن باید سایر هزینه های خود را نیز تأمین کند.

در واقع، مجموعه ای خودگردان هستیم و تنها راه درآمد که بتواند جوابگوی هزینه ها باشد فروش قبر است. قیمت قبر نیز با توجه به موقعیت مکانی آن‌ها و هزینه های انجام گرفته جهت حفاری و چیدن قبور و امکانات داخل محوطه به صورت درجه بندی شده و با قیمت های متفاوت وجود دارد که  قیمت ها پس از انجام جلسات کارشناسی تعیین و به تصویب شورای اسلامی شهر می رسد. البته ما در بسیاری موارد نیز دفن اموات بی بضاعت را به صورت رایگان و یا با مبالغی بسیار پایین انجام می دهیم.

*و قبرهای 2 طبقه؟

فرق چندانی با قبرهای معمولی ندارد. به دلیل فضای کم قبرستان فعلی و اصرار خانواده بر دفن میت در این قبرستان، با رضایت خود ایشان قبرهای 2 طبقه را در اختیار آنها قرار می دهیم. از حیث فنی در قبرهای معمولی زمین را با عرض 90 به عمق30/1 حفر می کنیم اما در 2 طبقه 1/80در عرض 90 پایین می رویم. هر 2 میت در قبرهای 2 طبقه از یک خانواده هستند.

*چطور است که خودگردان هستید اما برخی از نیروهایتان از نیروهای شهرداری هستند؟

درست است که سازمان آرامستان ها یک سازمان در زیرمجموعه شهرداری است اما از حیث مسائل مالی و بودجه مستقل است اما یک سازمان در زیرمجموعه شهرداری است و نیروهای سازمان نیز نیروهای شهرداری هستند. به عنوان نمونه ناظر فنی سازمان با ابلاغ شهرداری در سازمان مشغول به کار است.

*آرامگاه های خانوادگی چطور؟ آیا کماکان در اختیار متقاضیان قرار می‌گیرد؟

بله، در همین آرامستان فعلی به صورت محدود برای آرامگاه های خانوادگی جا داریم و در مجموعه بریموند هم یک ضلع را برای مقبره های خانوادگی در نظر گرفته ایم.

*آیا وجود تعدادی قبر آماده برای شرایط اضطراری صحت دارد؟

تعداد 3500 قبر را برای مواقع ضروری و بروز حوادث و سوانح طبیعی و... به صورت آماده داشتیم که با احداث قبرستان جدید در بریموند آنها را واگذار می کنیم زیرا در قبرستان جدید به ساخت این قبرهای آماده جهت دفن اموات ناشی از حوادث غیرمترقبه اقدام کرده ایم که تا کنون 104 حفره آماده دفن می باشد و بقیه نیز در حال حفاری و آماده سازی است.

*معمولاً مردم برای حمل جسد متوفی از محل فوت با مشکل مواجه اند، برای رفع این مشکلات چه راه حلی اندیشیده اید؟

با تلاش و پشتکار همکاران، حمل و نقل متوفیان به بخش خصوصی واگذار شد که علاوه بر اینکه هزینه های جانبی آن از دوش سازمان افتاد مطمئناً بخش خصوصی باسرمایه گذاری بیشتر زمینه را برای رفاه حال شهروندان فراهم می کند.

*در گذشته، مشکلاتی از قبیل سرقت آلومینیوم و وسایل تزئینی نصب شده بر روی قبور و یا مسائلی از این دست وجود داشت، هم اکنون نیز وضع به همان منوال است؟

در مورد این مسائل و به طور خاص در مورد آلومینیوم و سایر تزئینات اینچنینی به طور گسترده اطلاع رسانی کرده ایم و از خانواده ها خواستیم که از این کار پرهیز کنند که بحمدالله این مشکل دیگر وجود ندارد، اما به طور کل درباب مسائل حفاظتی در طی شبانه روز و به طور کامل سیستم حفاظتی و امنیتی در اینجا مستقر است. جدا از نصب دوربین های مدار بسته در بخش هایی از آرامستان، با طراحی درجه و آرم، پرسنل نگهبانی و حفاظتی را سازماندهی کرده ایم.

همچنین برای ایجاد امنیت و رفاه مردم قراردادی با نیروی انتظامی بسته ایم که یک پاسگاه دائمی در آرامستان ایجاد شده است که با تماس رادیویی با پاسگاه 18 سجادیه در ارتباط است و در تمام شبانه روز با چهار نفر پرسنل در اینجا مستقر هستند، خود ما نیز دو شیفت نگهبانی داریم که وظیفه امنیت و حراست را برعهده دارند.

*حاج آقا، دیگر شاهد احادیث و آیات قرآنی در قبور جدید نیستیم، در این زمینه توضیح می فرمائید؟

در این خصوص با توجه به گرفتن فتوا از مقام معظم رهبری و مراجع عالیقدر آیت ا... مکارم شیرازی و آیت اله نوری همدانی و آیت ا... علوی گرگانی به دلیل هتک حرمت آیات قرآنی در اثر تماس کفش آلوده، دست آلوده، هرگونه نوشتن و حکاکی آیات قرآنی و احادیث و اسماء متبرکه بر روی سنگ قبر حرام می باشد و ما در همین راستا از این عمل ممانعت به عمل آوردیم و آن را اطلاع رسانی هم کردیم و به سنگتراشان نیز ابلاغ کتبی کردیم. به همین دلیل از اواسط سال 90 سنگ قبری که منقش به آیات قرآنی و احادیث باشد به کار نرفته است.

* صحبت هایی بود مبنی بر به کارگیری غسل مکانیزه، آیا صحت دارد؟

در این خصوص با پیگیری های جناب مهندس قربانی در حال خریداری چند دستگاه تغسیل مکانیزه هستیم که غسالخانه کرمانشاه هم پس از مشهد مقدس به زودی به این امکانات تجهیز شود.  از حیث فنی و شرعی به تأیید متخصصان و مراجع هم رسیده است، تنها در مواردی خاص مانند تصادفات که  جسد دارای خونریزی است ممکن است به طور کامل کارایی نداشته باشد.  در باب حمل جسد از غسالخانه به محل دفن نیز لیفتراک هایی را خریداری کرده ایم که به زودی جایگزین حمل بر روی دست می شود.

*و سخن آخر؟

از نشریه غرب کمال تشکر را دارم و جا دارد مجددا از مهندس قربانی شهردار محترم و جناب مهندس رحیمی ریاست محترم هیئت مدیره سازمان آرامستان‌ها نهایت قدردانی را داشته باشم.


مطالب مشابه :


چارت سازمانی قوه قضائیه

چارت سازمانی ارشد رشته حقوق حقوق خصوصی دانشگاه آزاد واحد علوم وتحقیقات کرمانشاه می




چارت 9ترم رشته شیمی کاربردی دانشگاه پیام نور

چارت 9ترم رشته دانشگاه پیام نور کرمانشاه با مدیریت انجمن شیمی دانشگاه آزاد




برگزاري کارگاه تبيین خدمات دانشگاه آزاد اسلامي در دانشگاه آزاد اسلامی ساري

دانشگاه آزاد فغاني معاون اداري و مالي واحد ساري در ارتباط با ، نحوه اداره ، چارت




چارت سازمانی قوه قضائیه

سایت انجمن مهندسی صنایع دانشگاه آزاد سایت دانشگاه آزاد اسلامی کرمانشاه چارت سازمانی




مراحل اصولی طراحی کارخانه

سایت انجمن مهندسی صنایع دانشگاه آزاد آزاد اسلامی کرمانشاه چارت سازمانی و




دیدگاه سه مدیر گروه کتابداری کشور درباره تغییر نام رشته

نور قم و دانشگاه آزاد اسلامی پیام نور کرمانشاه، دکتر جدید در چارت سازمانی




دیدگاه سه مدیر گروه کتابداری کشور درباره تغییر نام رشته

شناسی دانشگاه آزاد پیام نور کرمانشاه، دکتر جدید در چارت سازمانی




گفتگو با حجت الاسلام والمسلمین حاج احمد شیرین سخن

نهاد رهبری دانشگاه ازاد کرمانشاه کرمانشاه، سازمانی و با چارت سازمانی مشخص




اسامی دانشگاه هایی که مهندسی صنایع در آن ها تدریس می شود

دانشگاه رازی کرمانشاهدانشگاه سمنان مراکز و واحد های دانشگاه آزاد تعالی سازمانی




برچسب :