از روزنامه انگلیسی ایلوستریتد تایمز: گزارش تصویری از نخستین نبرد انگلیسیها با ایرانیها در بوشهر

تهیه و نوشته: اکبر شیخ زاده-تورنتو.... ژنرال "سر جیمز اوترام" outram،سرفرمانده باتجربه نظامیان انگلیسی اشغال کننده بوشهر در سال ۱۸۵۶ میلادی، با شگفتی از سابقه تاریخی بوشهر چنین میگوید: بوشهر تنها بندری در جهان است که بیشترین بار به آن حمله شده ...  

  

در سال ۱۸۵۶ میلادی انگلیسیها برای فشار به دولت ایران برای بیرون رفتن از هرات ، به بوشهر و خرمشهر حمله دریایی کرده و بوشهر را برای نخستین بار اشغال کردند.

روزنامه مصور "ایلوستریتد تایمز" (روزنامه تایمز تصویری) illustrated times که نخستین روزنامه مصور بریتانیایی بود روزانه دهها عکس و نقاشی خبری از سراسر دنیا را در آن سالها منتشر می کرد که درینجا تصاویر نقاشی شده بوشهر و دشتستان در آن زمان را می بینید. این نقاشیها را گزارشگران نظامی که همسفر و همراه سربازان بریتانیایی در هنگام یورش به سواحل بوشهر بودند برای این روزنامه می فرستادند که همراه بود با گزارشها و یادداشتهای ژنرال های انگلیسی که در این نبردها حضور فعال داشتند. البته لحن و نحوه گزارشهای "شجاعتها و رشادتهای" این فرماندهان هم در بسیاری اوقات طوری بوده که بتوانند برای خود و افراد تحت فرماندهی شان مدال و نشان و رتبه های عالی نظامی از پادشاه انگلیس بگیرند. و کتابها و یادداشتهای زیادی منتشر کردند که همگی در اینترنت هم هست. این تمایل به دریافت مدال چنان بود که بعدها پس از نخستین اشغال بوشهر وقتی که از بمبئی هندوستان به یکی از ژنرال های انگلیسی که خود را به مریضی زده و به لندن رفته بود خواسته شد برای فرماندهی پیشروی های نیروهای انگلیسی به بوشهر برود ایشان ، به روایت یکی از نویسندگان انگلسی، بلافاصله "شفا" یافت و خود را از لندن به بوشهر رساند.     

این تصاویر از سایت انگلیسی "پرشیا وار دات کام" برگرفته شده اند و یکی دو جمله هم از روی منابع تاریخی  اینترنتی استفاده شده. سایر توضیحات را ترجمه کرده ام.  http://www.persiawar.com/war_history.html

   بیرون و داخل کشتی جنگی انگلیسیها در شهر بمبئی هندوستان در حال بارگیری یک اسکادران اسبهای جنگی "پونا و بمبئی" برای عزیمت به سواحل ریشهر برای اشغال بوشهر

دو نقاشی از نبرد انگلیسیها به فرماندهی ژنرال "استاکر" در ساحل ریشهر برای تسخیر قلعه ریشهر...

نیروهای انگلیسی با متفرق کردن نیروهای ایرانی، در ۷ دسامبر ۱۸۵۶ میلادی ساحل هلیله در دو فرسخی بوشهر را گرفتند و دو روز بعد به طرف قلعه بهمنی و ریشهر در یک فرسخی بوشهر روانه شدند که با مقاومت اولیه مدافعین به پیشتازی باقر خان تنگستانی مواجه شدند که بعلت غلبه تجهیزات و نیروها، این قلعه بدست انگلیسی‌ها افتاد و احمد خان تنگستانی با هفتاد نیروی دیگر کشته شدند. ژنرال "استاپ فورد"  Stopford و دو گروهبان : آترسون  Utterson و " وارن" W.B. Warren  انگلیسی هم درین درگیری در بالای تپه شنی کشته شدند. مقاومت نیروهای مدافعین نتوانست مانع تصرف بوشهر شود و شهر بدست نیروهای انگلیسی افتاد. این درگیری برای انگلیسیها چنان مهم بوده که برای نخستین بار کاپیتان "وود" J.A. Wood که هنگام درگیری برای فتح قلعه ریشهر ۵ زخم برداشته بود موفق شد نخستین مدال/نشان جدید جنگی "ویکتوریا کراس" را در بین تمامی نیروهای انگلیسی کمپانی هند شرقی دریافت کند.

 

 

دو نقاشی از ساحل ریشهر در روز نخستین اشغال توسط انگلیسیها

 

نیرد مدافعان ایرانی به رهبری شجاع الملک در نزدیکی برازجان با انگلیسیها ....

ناصرالدین شاه لشکری به فرماندهی شجاع الملک به جنوب اعزام کرد و این سپاه خود را به نزدیکی برازجان رساند. قوای انگلیس پیش تاخته و برازجان را گرفتند اما در بازگشتشان به بوشهر در نزدیکی خوشاب در ۳ کیلومتری برازجان مورد هجوم سپاه ایران قرار گرفتند. ولی دست آخر غلبه با نیروهای بریتانیا بود. مجاهدین دشتستانی، دشتی، تنگستان و خشت برای نبرد نهایی هم داستان شدند.  

 

  نبرد سواره نظام انگلیس با ایرانیها در روستای خوشاب (در شرق برازجان، مرکز شهرستان دشتستان در استان بوشهر) ...نگاه کنید به آرایش دفاعی و چیدمان ابزار جنگی....وقتی خبر حمله انگلیس و سقوط بوشهر به تهران رسید، ناصرالدین شاه سپاهی به فرماندهی شجاع الملک، برادرزاده صدراعظم، را راهی بوشهر کرد. این سپاه با نیروهای مردمی و خان های مناطق تنگستان، دشتی و دشتستان برای مبارزه با انگلیس هم دست شد.  نخستین نبرد بین سپاه ایران و نیروهای انگلیس در منطقه خوشاب اتفاق افتاد که نیروی ایران شکست خورد و عقب نشینی کرد و بنا به نوشته ژنرال "هنت" انگلیسی که خود شاهد این جنگ بود: « مقام جنگی ایران از هرجهت سست و غیر قابل اعتماد بود.» این جنگ تلفات جانی و مالی زیادی برای ایران به همراه داشت.
از مهم ترین عوامل شکست سپاه ایران می توان به نداشتن تجهیزات کافی نظامی، نا آشنایی و رعایت نکردن فنون نظامی و فشارهای اقتصادی ناشی از قحطی اشاره کرد.

جالب اینکه ژنرالهای انگلیسی همیشه در یادداشتهای خود(که در اینترنت هم قابل دسترسی هستند) نبرد روستای خوشاب و عقب نشینی شان از نزدیکی های برازجان را از جمله جنگهای بسیار مهم و سخت آن منطقه از کرانه های خلیج فارس برشمرده و جزییات تاکتیکی و آرایش نیروها و جست و خیزهای سربازان خودی و ایرانی را دقیق و ساعت به ساعت توضیح داده اند.    

کلیک کنید: دو گزارش از جنگ هاى ايران و انگليس...در خرمشهر و بوشهر در سال 1273 قمری: گزارش اول در حوالى برازجان، بوشهر و چاكوتاه مربوط به جنگ خوشاب يا به قول راوى خشكاب است. 

راوى اين گزارش ها گويى پزشكى است كه درخدمت نظام و قشون است كه در حين گرفتن عدد و آمار كشتگان و زخمى ها و چگونگى معالجه آنها،گزارش مبسوطى را هم از جنگ ارائه مى دهد

 ----------

بهترین موبایل های اندروید که در سال 2013 می توانید بخرید: راهنمای خرید گوشی های هوشمند(شهریور ماه 92 

 

 

 

 

 


مطالب مشابه :


نتایج لاتاری 2014 / سال 92 (Lottery 2014-DV 2014) اعلام شد

نتایج لاتاری 2014 / سال 92 در رابطه با تحصيل در خارج از كشور و ثبت نام رایگان لاتاری گرین




لاتاری

ثبت نام لاتاری: با توجه به اینکه شما تنها یکبار فرصت ثبت نام دارید و هر سال بیش 92/12/29; 92/11/01




آزمون ورودي دوره هاي دكتري سال 1394

برنامه زماني ثبت نام و برگزاري دكتري Ph.D سال 1393 تاریخ ثبت نام : 92/9/5 لاتاری مراتب علمی




خفن نیمه دوم بهمن ماه

جوک خفن خفن 92-93. با همین ترفند ساده ، صد و چند سال اونوقت میگن چرا نمیری لاتاری ثبت نام




فهرست کنگره ها، همایش ها و سمینارهای داخلی و خارجی آینده

سایت ثبت نام لاتاری مقالات کلینیکال تریال ثبت شده یا در حال




از روزنامه انگلیسی ایلوستریتد تایمز: گزارش تصویری از نخستین نبرد انگلیسیها با ایرانیها در بوشهر

بوشهر در سال ۱۸۵۶ میلادی شهریور ماه 92 ثبت نام آنلاین لاتاری گرین کارت




جوک خنده دار و مطالب روز و داغ

اونوقت میگن چرا نمیری لاتاری ثبت نام ساده ، صد و چند سال زندگى جدید خنده دار 92,




برچسب :