دهه ماه محرم در مراغه

شاخسه ى واخسه ى ، علم بندى ، مالیدن گل متبرک بر سر و صورت ، واى عباس ،بستن احرام ، روشن کردن شمع ، آتش کشیدن خیمه ، آذین بندى اسبها با پارچه هاى زیبا و کبوترهاى به خون آغشته از جمله آیین هاى عزادارى در مراغه است .
آیین هاى عزادارى ماه محرم در مراغه با آیین "شاخسه ى واخسه ى " از دهه آخر ذیحجه آغاز مىشود که برپایى این آیین حکایت از فرارسیدن ماه محرم و اعلام آمادگى آنان براى شرکت در عزادارى حسینى است .
مردم عزادار در این شبها با راه اندازى دسته هاى عزادارى در محله هاى شهر مراغه با در دست داشتن چوبهاى بلند و با شعار شاخسه ى واخسه ى که تغییر یافته شاه حسین و واى حسین در زبان محلى است از محله اى به محله دیگر حرکت می کنند.
پیشاپیش این دسته ها تعداد زیادى علم ، بیرق ، کتل ، طوق که با شال و پارچه هاى نقش دار قیمتى ، چراغ و فانوس هاى متعدد زینت یافته قرار دارد.
هیات هاى شاخسه ى واخسه ى محله دروازه ، محله چهل پا و حاجى غفار از قدیمی ترین هیات هاى عزادارى است که در مراغه از دوره صفویه تاکنون فعال هستند.
در آیین عزادارى شاخسه ى واخسه ى در مراغه عزاداران به منظور نشان دادن اتحاد و همبستگى براى مقابله با دشمن ، حمایت از اهل بیت عصمت و زنده نگه داشتن حماسه حسینى به صورت زنجیروار حرکت می کنند.
آیین "علم بندى " یکى از مراسم هاى ویژه این شهرستان در ماه محرم است که از سوم ماه محرم در محله ها به یاد علمدار دشت کربلا حضرت ابوالفضل العباس (س ) برپا می شود.
علم از لوله هاى بلندى در اقطار مختلف تشکیل شده که ارتفاع برخى از آنهابه بیش از۴۵ متر می رسد.
قبل از برپایى علم اقشار مختلف مردم که نذر و حاجتى دارند براى برآورده شدن آن روسرى ، پارچه و شال به علم مىبندند به طورى که تمام طول علم با پارچه هاى رنگارنگ پوشیده می شود.
برپایى علم توسط دو دستگاه جرثقیل انجام می شود و مردم با سردادن یاحسین (ع ) و یاابوالفضل(س ) از خدا مدد خواسته و خواهان برآورده شدن نذر و نیاز در موقع برپایى علم صدها راس گوسفند که براى این روز نذر شده اند در پاى و اطراف علم قربانى می شوند و مردم نیز نذورات خود از جمله آش ، شله زرد
شیر و شربت را بین عزاداران توزیع می کنند.
در طول ایام ماه محرم صبح و عصر آیین هاى عزادارى و شبیه خوانى وقایع خونین دشت کربلا در مساجد وحسینیه هاى این شهرستان برپا بوده و مردم در این مکان ها و منازل خود نذورات خود را بین عزاداران پخش می کنند.
در روز هشتم ماه محرم که در این شهرستان تاسوعاى کوچک نامیده می شود به یاد فداکارىهاى حضرت عباس (س ) عزاداران در گروه هاى۲۰ تا۳۰ نفرى عباس گویان عزادارى کرده و در هنگام نزدیک شدن به تکایا با زنجیر ، چوب و دست بر سر و بدن خود می کوبند.

عصر روز تاسوعا مردم با تهیه شمع در قالب هیات ها و دسته هاى حسینى ازمسجدى به مسجد دیگر حرکت کرده و براى برآورد شدن حاجت هاى خود و شهداى دشت کربلا شمع ها را در این مساجد روشن می کنند.

صبح روز عاشوراعزاداران در مراغه با بستن احرام (حوله هاى سفید) ومالیدن گل بر سر و روى خود با گفتن لبیک لبیک یاحسین و " الله الله حسین  ونیا" یعنى خدایا حسین کجاست به عزادارى و سینه زنى مشغول می شوند.


مطالب مشابه :


آن شهر کجاست؟! این شهر کجاست؟!!!...

مدار و منشور »» احمد ساجدی - آن شهر کجاست؟! مراغه ‌کجاست؟ و چرا با مراغا عوضی افتاده




نحوه ساخت و تولید صابون سنتی مراغه

صابون سنتی مراغه - نحوه ساخت و تولید صابون سنتی مراغه مراغه کجاست




دهه ماه محرم در مراغه

مراغه - دهه ماه با گفتن لبیک لبیک یاحسین و " الله الله حسین ونیا" یعنى خدایا حسین کجاست به




بازاریابی و همکاری برای فروش صابون سنتی مراغه

صابون سنتی مراغه - بازاریابی و همکاری برای فروش صابون سنتی مراغه مراغه کجاست




زیباترین غزلهای اوحدی مراغه ای 3 (غزلیات 84 -134 )

اشعار عرفانی شعرای بزرگ - زیباترین غزلهای اوحدی مراغه ای 3 (غزلیات 84 -134 ) - منتخبی از زیباترین




تعریف صابون و تاریخچه صابون سازی در جهان

صابون سنتی مراغه - تعریف صابون و تاریخچه صابون سازی در جهان مراغه کجاست




تقدیر و تشکر

صابون سنتی مراغه - تقدیر و تشکر - معرفی صابون سنتی مراغه به علاقمندان و کالاهای سنتی ایران




آثار تاریخی و جاذبه های طبیعی مراغه

صابون سنتی مراغه - آثار تاریخی و جاذبه های طبیعی مراغه - معرفی صابون سنتی مراغه به علاقمندان




برچسب :