روش کشت فلفل دلمه

روش کشت فلفل دلمه <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

براي اولين بار در سال 1950 در مجارستان گونه شيرين فلفل دلمه اي پرورش داده شد. فلفل دلمه اي گياهيست يكساله كه براي كاشت نياز به خاك رسي سبك با هوموس و كود فراوان و رطوبت كافي دارد. ريشه اين گياه به شعاع 40 سانتيمتري پراكنده و تا عمق 60 سانتيمتري در خاك فرو ميرود.

بهترين دما براي رشد گياه 16 تا 21 درجه سانتيگراد ميباشد و در دماي بالاي32 درجه گلدهي گياه متوقف ميگردد. دوره رشد از هنگام باروري تا برداشت محصول 50 تا 120 روز ميباشد. گلهاي گياه بر روي پايه اي به طول شش سانتيمتر به رنگهاي سفيد و در برخي گونه هاي بنفش ظاهر ميگردد.

محصول فلفل دلمه اي به رنگهاي سبز , زرد , سفيد, بنفش , قهوه اي , بنفش مايل به مشكي و قرمز و نارنجي ميباشد. تكثير گياه فلفل بوسيله بذر و بندرت قلمه صورت مي گيرد . ابتدا بذرها ميبايستي خيسانده شوند و آنگاه در خزانه كاشته و بعداز چند برگه شدن به زمين اصلي انتقال يافته و بصورت خطي و امروزه با بهره گيري از آبياري قطره اي كاشته ميشود. در حال حاضر گونه هاي مختلفي از فلفل اصلاح شده درختچه اي در گلخانه ها در تمامي طول سال پرورش داده ميشود. در گونه فلفل وحشي بذر اين گياه توسط پرندگان تا مسافتهاي بسيار طولاني و اكثرا در زير سايه درختان جنگلي در جايي كه پرندگان بر بالاي درختان شب را سپري ميكنند ميرويد.

فلفل داراي ويتامينهاي آ , ب, ب6 , ث, پروتئين , كاليم , كلسيم, منيزيم, چربي, روغن, فيبر , بتاكاروتن, هيدروكربن, شكر, بيوفلاونيدن, كپساسين و آنتي اكسيدان است كه سبب جلوگيري از سرطان دستگاه گوارشي و پائين آوردن كلسترول خون و افزايش جريان خون ميگردد. فلفل باعث ترشح آنتي باكتريها و جلوگيري از عفونت روده ها ميگردد. فلفل در تسكين و آرامش اعصاب قبل از خواب نقش بسزائي دارد و بدستگاه گوارشي در هضم غذا كمك رساني ميكند.

در نتيجه تحقيقات انجام شده در كره جنوبي در بين 100 زن كه روزانه در سبد غذايي خويش فلفل دلمه اي مصرف مينمودند , ديده شد كه فلفل سبب دفع سلولهاي چربي كه عامل چاقي ميباشند از بدن آنها گرديده .

بدنبال تحقيقات انجام شده ديگر در سال 2006 ميلادي بر روي موشهاي آزمايشگاهي فلفل دلمه اي عامل از بين برنده سرطان پرستات ميباشد.

فلفل در تسكين دندان درد و مداواي آتروز و دردهاي رماتيسمي و سردردهاي ميگرن بسيار موثر است . داروهاي مختلفي از گونه هاي ديگر فلفل چون چسب موضعي آ ب ث براي تسكين درد ساخته ميشود.

برابر آمار سال 2000 ميلادي مقدار 19008861 تن محصول فلفل دلمه اي در دنيا توليد كه از اين ميزان مقدار 8136452 تن به كشور چين و 1826140 تن به كشور مكزيك و 140000 تن به كشور تركيه تعلق دارد. هند بزرگترين صادر كننده پودر فلفل دلمه اي است.

از پودر فلفل دلمه اي كه سرشار از ويتامين ث و آنتي اكسيدان ميباشد براي خوشرنگ نمودن غذا و بهتر نمودن طعم و عطر آن استفاده ميگردد.

گونه هايي از فلفل دلمه اي امروزه جهت تزئين منازل و دفاتر در گلدان پرورش داده ميشود.

در سال 2006 ميلادي عكس فلفل دلمه اي ( پاپريكا) بعد از ذرت, لوبيا, گل آفتابگردان و كدو تمبر جاي خويش را بر روي تمبرهاي پاكت نامه در ايالات متحده آمريكا باز نمود.

شرح گیاه

احتمالاً اصل این گیاه از آمریکای استوایی است. قبل از کشفِ امریکا فلفل سبز در اروپا نبود و بنابر عقیده دو کاندول نامی برای این گیاه در زبانهای سانسکریت و چینی و عربی و لاتین و یونانی دیده نشده است. اولین باری که نامی از این گونه گیاه برده شده در 1493 میلادی است که نویسنده می نویسد کریستف کلمب این سبزی را از آمریکا با خود به اروپا آورده است. فلفل سبز گیاهی است یکساله علفی و دارای ساقه بی کرک به ارتفاع 30 تا 60 سانتی متر، دارای برگهای منفرد بیضی، نوک تیز ( در قسمت انتهایی ساقه) و عاری از کرک در قسمتهای تحتانی ساقه است. گلهائی به رنگ سفید یا سفید مایل به زرد دارد. میوه اش سته که دارای تعداد زیادی بذر است و داخل آن از چند حفره یا قسمت تشکیل شده است که ممکنست بین 2 تا 4 و گاهی تا 5 قسمت متغیر باشد. شکل میوه بسیار متغیر است آنها به صورت کشیده، نوک تیز، گرد و کروی مخروطی و یا استوانه ای مشاهده می گردند. رنگ میوه نارس سبز است ولی وقتی که رسید به رنگهای زرد، قرمز، یا قهوه ای ظاهر می شود. تذکر: بطور کلی جنس فلفل Capsicam دارای 5 گونه است که بیشتر ارقام فلفل خوراکی جزء گونه های C. frutescens و C.cannum می باشند. که گونه C .frutescens دارای ارقام زیر می باشد: فلفل آلبالوئی شکل ( گیلاس شکل) C. f. varcerasiform فلفل مخروطی شکل C. f. var consides فلفل خوشه ای C. f. var fascculatum فلفل کشیده و باریک C. f. var Longum و فلفل دلمه ای یا فلفل شیرین C. f. vargrossum

نیازهای اکولوژیکی

 

آب وهوا

 

فلفل سبز سبزی فصل گرم است و فوق العاده به سرما حساس می باشد. مقادیر نامناسب آب و حرارت دو عامل مهم در افتادن گل و میوه آن است. حرارت زیاد و رطوبت کم باعث ریزش گل ومیوه می گردد. در طول دوره رشد دما نباید از 35 درجه سانتی گراد بیشتر شود. و یا از 18 درجه سانتی گراد پائین تر رود. مناسب ترین دما برای رشد فلفل بین 21 تا 29 درجه سانتی گراد است.

خاک

 

خاکهای لوم شنی که رطوبت را تا اندازه ای در خود نگه می دارد برای فلفل مناسب است. فلفل نسبت به کودهای آلی و شیمیایی عکس العمل مثبت نشان می دهد. PH بین 5/6 تا 5/7 برای رشد آن مناسب است. ولی PH کمتر از 5/6 تا 5/5 نیز می تواند بخوبی رشد کند و محصول بدهد. کود

 

فلفل سبز در مقابل کودهای گوگرد دار حساس است کود ازته را به مقدارکم قبل از کاشت واندکی بیشتر در آغاز گل دهی به این گیاه می دهند ازت بیش از اندازه محصول را کاهش می دهد. بنابه نظر Stolz حدود 15 کیلوگرم ازت در سه نوبت و 100 کیلوگرم P2O5 و 300 کیلوگرم K2O (بدون کلر) در یک هکتار برای گیاه در نظر می گیرند. در صورتیکه Krug مقدار 50 کیلوگرم ازت در موقع انتقال نشاء و 50 کیلوگرم P2O5 و K2O را به عنوان کودپایه برای گیاه کافی می داند.

کاشت

 

بذر فلفل در مجاورت دمای 25 درجه سانتی گراد طی مدت دو هفته جوانه می زند مدت زمان پرورش نشا بستگی به میزان دما و تنک کردن در خزانه دارد. این زمان پرورش طی زمستان با استفاده از نور مصنوعی حدود یک سوم کوتاهتر می شود. با اولین نشانه ظهور غنچه گل یعنی نشاها به اندازه کافی رشد کرده اند و می توانند به زمین اصلی منتقل شوند. چنانچه نشاها مدت زیادی در خزانه نگهداری شوند کلاهک ریشه که در حالت معمولی سفید است به رنگ قهوه ای در می آید که این خود باعث کندی رشد گیاه در زمین اصلی و دیررس شدن محصول می شود. دمای خزانه تا هنگام جوانه زدن حدود 25 درجه و پس از آن بین 16 تا 18 درجه سانتی گراد است نشاها تا آغاز تشکیل اولین غنچه گل در خزانه باقی می مانند. معمولاً برای کشتهای مکانیزه از گلدانهای توربی استفاده می شود. فواصل کاشت در زمین اصلی 40 در 50 و یا 50 در 50 سانتی متر است. پس از کاشت در زمین اصلی و بلافاصله پس از رشد اندک، به علت رشد رویشی بهتر و قوی تر اولین گل آن ( شاه گل) کنده می شود نشاها را برای تقویت و مقاوم کردن قبل از انتقال با محلول 5/. درصد سولفات پتاسیم محلول پاشی می کنند. داشت

 

پس از انتقال فلفل به زمین اصلی باید نسبت به آبیاری آن اقدام نمود و به مرور وجین کردن علفهای هرز، دادن کود سرک و خاک دادن پای بوته ها از جمله مراقبتهای زراعی لازم برای گیاه را انجام داد. در فلفل دلمه معمولاً 2 تا 3 شاخه را نگهداری و بقیه را هرس می کنند. از آفات مهم فلفل می توان از شته ها، تریپس، کرم شب پره زمستانه، ککهای گیاهی و انواع مختلف نماتدها را نام برد از بیماریهای مهم فلفل آنتراکنوز، پژمردگی باکتریایی، لکه برگی، پوسیدگی میوه، سفیدک حقیقی، بیماری بوته میری فیتوترایی فلفل و بیماریهای ویروسی را نام برد.

برداشت

 

چگونگی برداشت فلفل به نوع فلفل و طرز مصرف آن بستگی دارد عمل برداشت با دست انجام می شود. معمولاً برای تهیه ترشی فلفل موقعی که میوه هنوز کاملاً نرسیده و رنگ آن سبز است آنرا جمع آوری می کنند ولی برای تهیه ادویه باید میوه کاملاً رسیده و رنگ آن قرمز شده باشد. بنابراین برای منظور اخیر موقع برداشت فلفل تند اواخر تابستان شروع می شود در صورتیکه فلفل ترشی یعنی سبز ونارس آنرا از اواسط تابستان می توان برداشت کرد. موقع برداشت فلفل دلمه ای نیز نسبت به اینکه سبز و یا قرمز مورد تقاضا باشد از اواسط تابستان تا اواسط پائیز بطول می انجامد. ارقام فلفل شیرین را وقتی برداشت می کنند. که میوه های آنها هنوز سبز هستند ولی باید به رشد کاملشان رسیده باشند. فلفل سبز را می توان در کیسه های بلند پلاستیکی در دمای 8 تا 10 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 85 درصد برای مدت 4 هفته نگهداری کرد. دامنه انتشار

 

در نقاط مختلف کشور پرورش می دهند.

 

 

 

 

 

 

منبع: مرکز مقالات کشاورزی AKE( بزرگترین وبلاگ کشاورزی ایران )

 


مطالب مشابه :


پاورپوینت آفات تیپیک فلفل دلمه ای گلخانه ای

دانش کشاورزی - پاورپوینت آفات تیپیک فلفل دلمه ای گلخانه ای - - دانش کشاورزی




کشت فلفل دلمه ای

کاشت فلفل در گلخانه. فلفل : از خانواده Solanacea و هم گروه بادمجان و گوجه فرنگی است . فلفل دلمه




روش کشت فلفل دلمه

بزرگترین وبلاگ مقاله کشاورزی ایران - روش کشت فلفل دلمه تارنمای تخصصی آفات




همه چیزدرباره فلفل

باغداری - همه چیزدرباره فلفل - وبلاگی برای علاقه مندان باغ و باغداری - باغداری




مطالب درباره فلفل سبز

گياه شناسي فلفل فلفل سبز دلمه‌اي متعلق به تيره سريع ميوه روي گياه و آفات و




فلفل

گیاه شناسی فلفل. فلفل سبز دلمه بالا ، نورکم ، تنش خشکی ، رشد سریع میوه روی گیاه و آفات




برچسب :