مهارت3:حس همدلی در کودکان
همدلی قابل پرورش است
مهارت همدلی بالاتر از آداب و سنتهاي اجتماعي است. این مهارت مستلزم این است که خود را جای دیگری بگذاریم و با درک احساسات آنان با مهربانی با آنها رفتار کنیم. فقط نوزادان و نوپايان نمیتوانند این کار را انجام دهند؛ چراكه بقاي اين موجودات خودخواه کوچک، به توانایی آنها در برانگیختن حس همدلی بزرگترها وابسته است. تحقیقات نشان میدهد کودکانیکه والدین حساس و پاسخگویی دارند، بعدها مهارتهای همدلی را بهتر پرورش میدهند.
بین سنین 5/2 تا 3 سال تغییر شروع میشود. برای کودکان نوپا دشوار است که مسائل را از دید دیگران بينند (والدین کودکان 2 ساله میدانند که سهیمشدن برای آنان کار راحتی نیست)، اما اگر به فرد مورد علاقهشان آسیب برسد، میتوانید علائم همدردی را در آنان ببینید. والدینیکه احساس همدلی را در فرزندانشان تحسین میکنند، در مورد چگونگی احساس دیگران با آنان صحبت میکنند و در سنین پیشدبستانی از آنان میخواهند که از لغات مؤدبانهای مانند «لطفاً و ممنون» استفاده کنند، در بزرگسالی نشانههای همدلی بيشتري را در فرزندانشان مشاهده ميكنند.
در 4 سالگی، بیشتر کودکان احساسات دیگران را درک میکنند. در مهدکودک آنها میتوانند بگویند که افراد در موقعیتهای متفاوت چه حسی دارند و اغلب روشهایی برای بهترکردن احساس شخص ناراحت میشناسند. در دوران ابتدایی، این مهارتها پیچیدهتر میشوند و کودکان میتوانند درک کنند که واکنشها و احساسات دیگران با آنها متفاوت است.
پرورشهمدلی
والدین برای آموزش و ترویج همدلی چه کارهایی میتوانند انجام دهند؟ تحقیقات نشان میدهد راههای عملی و خاصی در این رابطه وجود دارد
• با کودکان با همان مهربانی و همدلی رفتار کنیم که با بزرگترها رفتار میکنیم. کودکانیکه با عشق و مهربانی تربیت میشوند برای رفتار با دیگران الگوی مناسبی دارند. کودکان از زندگی خود یاد میگیرند.
• با همسر و دوستانشان با نزاکت و سخاوت رفتار کنید. کودکان آنچه میبینند یاد میگیرند.
• الگوی رفتارهای همدلانه و مهارتهای خوب اجتماعی باشید. یعنی وقتی میبینید به کسی آسیب رسیده است، به او کمک کنید. به فرزندانتان توضیح دهید که چرا به او کمک کردهاید و چرا وقتتان را به افراد بیمار یا ناراحت اختصاص میدهید.
• « آداب و سنتهاي اجتماعي» را آموزش دهید. تظاهر به رفتار مؤدبانه در طولانیمدت سبب پیدایش احساس همدلی در درون انسان میشود.
• توضیح دهید. توضیح دهید. توضیح دهید. نمیتوان از کودکان خردسال توقع داشت که میان رفتار خود و احساس دیگران ارتباط برقرار کنند، مگرآنکه برای آنان توضیح دهیم. اگر فرزند ما به احساس دیگران آسیب بزند و خودخواهانه رفتار کند، باید با آرامش و شکیبایی از او بخواهیم فکر کند که اگر کسی با خودش چنین رفتاری داشت، چه احساسی میکرد.
• در مورد احساسها صحبت کنید تا دامنه لغات عاطفي کودکان افزايش يابد. تمرين كنيد كه نظرات دیگران را حدس بزنيد و در موردشان با هم صحبت كنيد.
• از روشهای مثبت انضباطی استفاده کنید. تحقیقات نشان داده است که روشهای تربیتی مستبدانه، همدلی را در کودکان تقویت نمیکند.
به دوستم برگردیم: او نمونهاي فوقالعاده از احترام و رفتار دلسوزانه است. علیرغم مخالفت با رفتارهای تصنعی، به کودکان خود قوانین اجتماعی را آموزش داده است. به آنها یاد داده است که بگویند لطفاً، ممنون، خواهش میکنم و در مکانهای عمومی نابهنجار نباشند. او بسیار تلاش کرده است که به فرزندانش کمک کند احساس همدلی حقیقی را در خود منطبق با آداب ظاهری مؤدبانه بپرورانند. ما راههای گوناگونی برای صحبت در مورد اصالتداشتن داریم، اما اگر مجریان همدلی خوبی باشیم میتوانیم دیدگاههای همدیگر را درک کنیم
راهكارها
کودک را با کودکان بزرگتر از خودش که رفتارهای ملایمتر و صبورانه تری دارند، همبازی کنید؛ تا او نیز به تدریج اینگونه رفتارها را بیاموزد.
کودک زمانی مفهوم سهیم شدن با دیگران را یاد میگیرد که احساس امنیت درونی کند بنابراین اگر کودک در یابد که از سوی بزرگترهایش مورد توجه و علاقه است و برای حمایت شدن نیازی به سرسختی و پافشاری ندارد، حس امنیت در او شکل خواهد گرفت و به تدریج میتواند به نیازهای دیگران هم توجه کند.
اگر پدر و مادر متوجه شوند که کودک اسباب بازیهایش را به دوستش میدهد تا او هم با آنها بازی کند، باید این رفتار او را مورد تحسین قرار دهند.
کودکان خردسال به روشهای تند و خشن پاسخ میدهند.اگرپدر یا مادر مشاهده کردند که دو کودک بر سر یک اسباب بازی خاص کشمکش و دعوا دارند، بهتر است برای مدتی آن اسباب بازی را بردارند و زمانی که بچهها توانستند مفهوم با هم بازی کردن و سهیم شدن را درک کنند، آن را بیاورند.
یادگیری رفتارهای اجتماع پسند نیاز به الگو، تمرین و زمان دارد.
اگر کودک شاهد رفتارهای سخاوتمندانه والدینش باشد، بدیهی است که یاد میگیرد خود نیز از آنچه دارد، ببخشد.
هر چند وقت یکبار به اتفاق فرزندتان، سر کمد اسباب بازیها، کتابها، لباسهای کوچک شده او بروید و با انتخاب آنچه که لازم ندارد و دادن آنها به کودکان نیازمند، لذت بخشش و نیکوکاری را در دل او پرورش دهید.
منبع:http://ravan1391.blogfa.com
مطالب مشابه :
چند حدیث از معصوم در مورد کنترل خشم
سایبری بسیج ابوذر - چند حدیث از معصوم در مورد کنترل خشم - دولت و ملت، همدلی و همزبانی
اسلام و خانواده
داند که بنای آن بر الفت و همدلی و همدمی در مورد رجال از علوم حدیث;
مهارت3:حس همدلی در کودکان
حس همدلی در والدینیکه احساس همدلی را در فرزندانشان تحسین میکنند، در مورد چگونگی
حدیث در مورد ظهور اقا امام زمان(ع)
حدیث در مورد ظهور اقا امام زمان(ع) ۱ این کلام در مورد قائم سال «دولت و ملّت، همدلی
چهل حدیث درباره عزاداری امام حسین علیه السلام
آن فریادها و ناله هایی را که در راه ما بوده است، مورد رحمت قرار بده حدیث چهلم همدلی
چهل حدیث به روایت مولانا
همیاری و همدلی: در حديثي ديگر (حدیث شماره22) در واقع در اين عنوان كسي كه در مورد
چهل حدیث در مورد حج
چهل حدیث در مورد وليمه اى نيست مگر در پنج مورد: و در این راه راهگشایی و همدلی یاران و
برچسب :
حدیث در مورد همدلی