همه چیز درباره بستنی

احتمالاً آب میوه‌ی سرد شده در بسیاری از کشورهای جهان از جمله چین از ۳۰۰۰ سال پیش شناخته شده را می توان اولین بستنی ها دانست و طبق اطلاعات موجود، رومی‌های قدیم از برف کوه‌ها برای سرد کردن آب میوه استفاده می‌کرده‌اند. از آن تاریخ تا قرن هیجدهم میلادی، مدارک زیادی در دست نیست، تا این که مارکوپولو سیاح مشهور ونیزی در بازگشت از سفر مشهورش به آسیا اطلاعاتی در زمینه‌ی ساخت شیرینی از شیر منجمد(احتمالاً نوعی بستنی میوه‌ای امروزی) را همراه خود از چین آورد.
این روش در ونیز مورد استفاده قرار گرفت و سپس در سرتاسر ایتالیا گسترش یافت. به تدریج کشورهای دیگر اروپایی نیز از این روش برای تهیه بستنی استفاده کردند.
در ایران، بستنی ابتدا به صورت سنتی و دستی با عنوان "بستنی زعفرانی" تهیه می‌شد. این بستنی درون ظرفی(بشکه ای) دو جداره درست می‌شد؛ به این صورت که درون جدار داخلی شیر، خامه، شکر، ثعلب و زعفران، و در جدار بیرونی یخ و نمک ریخته می‌شد؛ سپس بشکه را مرتباً تکان می‌دادند تا بستنی تهیه شود. اما امروزه این صنعت توسعه‌ی فراوان یافته و تقریباً در تمام شهرهای ایران به صورت صنعتی تهیه و مصرف می‌گردد.....
● بستنی در ایران
تهیه بستنی در ایران متداول نبود و در قرن نوزدهم از اروپا به ایران انتقال یافت و متداول شد. در حقیقت از سفر سوم ناصرالدین‌شاه به اروپا، پلومبیر نام محلی ییلاقی در فرانسه است که بستنی خوشمزه‌ای در آنجا تهیه می‌شد و نام پلومبیر یعنی نوعی بستنی که با مخلفاتی همراه است از این شهر منشاء گرفته است. سيف‌الدوله از سفراي ايران در دربار تزار وقتي شبي براي مهمانان پس از صرف شام به عنوان دسر بستني در ظروف نقره‌اي آوردند چون تا آن زمان بستني نديده بود متحير ماند كه از كدام‌يك بردارد. بستني‌ها را به رنگ‌هاي آبي و قرمز و زرد و ليمويي و قهوه‌اي و غيره تهيه كرده بودند كه روي سيني حالت زيبايي داشتند. خان از مترجم سفارت پرسيد: “اين چه چيز است؟” مترجم ايراني گفت: “بستني است بسيار خوشمزه و خنك و جان‌بخش است.” خان پرسيد: “آن را از چه ساخته‌اند؟” مترجم، كه كارمند سفارت ايران در سن‌پترزبورگ بود گفت: “از شير و انواع ميوه‌ها.” خان گفت: “كدامش بهتر است؟”

مترجم كه تزار و تزارين و مهمانان را در انتظار مي‌ديد كه نخست سفير ايران بستني بردارد و سپس نوبت آنان برسد گفت: “اين 24 ظرف مال 24 نفر از مهمانان است اما چون حضرت اقدس والا نماينده و ايلچي قبله عالم ناصرالدين‌شاه و مهمان عاليقدر اعليا‌حضرت تزار هستند ابتدا به اشاره تزار سيني را جلوي حضرتعالي آورده‌اند. يكي را برداريد و بگذاريد اعلي‌حضرت ملكه و اعلي‌حضرت تزار و سفير انگليس و سفير فرانسه و آلمان و صدراعظم و وزير امور خارجه روسيه و وزيران هم بستني خود را بردارند ممكن است آب شود.”

سيف‌الدوله خنده بلندي كرد و گفت: ...” ارواح بابات كور خواندي، خيال كردي من خرم، مي‌خواهي فردا بدهمت صد تركه چوب انار بزنندت.”

مترجم گفت: “حضرت اقدس والا من كه جسارتي نكردم.” سيف‌الدوله گفت: ...” من تا مزه همه اينها را نچشم هرگز بستني كه نمي‌دانم چيست و شايد زهري در آن به كار برده باشند - نمي‌خورم.” آنگاه در مقابل ديدگان حيرت‌زده تزار و ملكه و مهمانان، سيف‌الدوله انگشت سبابه خود را داخل اولين ظرف بستني كرد. كمي از بستني ليمويي برداشت آن را به دهان برد چشيد و خوشش نيامد. دوباره انگشت را داخل بستني موز كرد، از آن هم خوشش نيامد. باز انگشت به دهان برده و انگشت خيس و شيرين از بستني را داخل بستني پرتقال، سپس آناناس، سپس شكلات كرده و همه را چشيد.

مترجم سفارت كه در حال سكته كردن بود به صداي كوتاه گفت: “خان‌.خان، بس كنيد، آبروي دربار ايران رفت. اين‌قدر بستني‌ها را دهان‌زده نكنيد. اينها خوششان نمي‌آيد، دهان زده شما را بخورند.” خان مجددا انگشت خيس و آغشته به بستني را داخل ظرف بستني پسته كرده آن را هم چشيد. مترجم به صداي كمي بلند‌تر گفت: “خان‌، خان چه مي‌كنيد؟”

خان به صداي بلند جواب داد: ...” فضولي موقوف هي مي‌پرسد خان چه مي‌كنيد؟ جوابت اين است پدر سوخته فضول‌باشي.” خان مي‌چشيد. بالاخره چشيدن خان تمام شد و عاليجناب دو ظرف بستني قهوه و بستني گيلاس را انتخاب كرده با لذت تمام خورد پيشخدمت هم ظروف بستني دهان خورده را به آبدارخانه قصر برگرداند و 22 ظرف بستني ديگر آورد.


می‌گویند در سال آخر سلطنت ناصرالدین شاه ساختن بستنی در ایران متداول شد و معروف‌ترین بستنی‌ فروش بعدی تهران یعنی ممدریش بستنی خامه‌دار مخصوصی تهیه می‌کرد که در تهران مردم استقبال زیادی از آن کردند.
این بستنی با ثعلب تهیه می‌شد. یخ و نمک را در بشکه‌ای ریخته داخل بشکه را شیر می‌ریختند و با وسایل مخصوص و تمهیدات زیاد و تکان دادن و چرخاندن ظرف از آن بستنی تهیه می‌کردند. بستنی‌فروشی‌های دوره‌گرد به زودی در تهران پیدا شدند که بستنی را در همان محفظه‌ها می‌گرداندند و با نان مخصوص عرضه می‌کردند.
● بستنی فروشی در دوره قاجار
میرزا رضا کرمانی قاتل ناصرالدین‌شاه در روز پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۲۷۵/۱۶ ذی‌قعده ۱۳۱۳ ه.ق/ در تهران بود و از دکان ممد ریش بستنی خرید و خورد. روز بعد هنگام ظهر ناصرالدین‌شاه را داخل حرم مطهر حضرت عبدالعظیم(ع) ترور کرد.
می‌گویند مامورین نظمیه که سرگرم تحقیق و تفحص درباره ریشه‌های ترور بودند وقتی دانستند یک روز قبل میرزا رضا از ممد ریش بستنی خریده و خورده است به سراغ او رفتند و او را به نظمیه برده زیر اشکلک انداخته و شکنجه‌اش کردند و مرتبا می‌پرسیدند:” پدر سوخته در بستنی چه ریخته بودی که میرزا رضای شال‌فروش فقیر کرمانی را آن‌قدر جرات بخشیده بود که شاه مملکت را بکشد. زودباش بگو و حقیقت را بیان کن.
بیچاره ممد ریش که ترکه انار زیادی کف پایش زده و ضمنا او را به اشکلک بسته بودند هرچه قسم می‌خورد که به پیر، به پیغمبر من دخالت و مشارکتی در طرح ترور اعلی حضرت نداشته‌ام از او نمی‌پذیرفتند. او گریه‌کنان گفت: “من روزی ۱۰۰۰ بستنی می‌فروشم. اگر قرار است هرکس بستنی بخورد آدم بکشد پس چرا تهران پر از تروریست و آدمکش نمی‌شود!؟”
● مظفرالدین شاه
بستنی ممد ریش شهرت زیادی در تهران به دست آورد. بستنی‌فروشی او در جنوب شهر بود و در بهار و تابستان غلغله‌ای در دکان دو نبش او که سه نبش و چهارنبش هم شد بر پا می‌شد او تا حدود سال‌های ۱۳۳۵-۱۳۳۴ زنده بود. بستنی خامه‌ای پر از گلاب و خامه و هل و بسیار مایه‌دار و کش‌آمدنی، کاملا سفید مانند برف لای دو نان مخصوص معروف به حصیری که روزانه چند هزار دانه از آن به فروش می‌رفت.
سال‌ها بستنی به همان سادگی و رنگ شیری عرضه می‌شد تا اینکه در حدود سال ۱۳۲۹ بستنی ماشینی کالیفرنیا به بازار آمد و ذایقه‌ها بدان عادت کرد. بعدها بستنی زعفرانی زرد‌رنگ نیز شهرت یافت .
دیگر بستی فروش مشهوری که شهرتش حتی به شهرهایی مانند لوس آنجلس و پاریس هم رسیده است اکبر مشدی است.
نام واقعی این شخص اکبر مشهدی ملایری بود. وی در ابتدا شکر و چای را شمال می برد و از آنجا هیزم به تهران می آورد.هنگامی که وی ۲۰ ساله بود که با ممد ریش آشنا شد و از طریق آشنایان وی توانست به آشپزخانه دربار مظفرالدین شاه راه پیدا کند و تا آخر دوره قاجاریه در دربار بستنی سرو می کرد.
بعد از انقراض سلسله قاجاریه ،رضا شاه تمامی پرسنل و خدمه دربار ازجمله اکبر مشهدی ملایری را از دربار اخراج کرد . اکبر مشهدی ملایری بعد از این واقعه با پولی که در مدت خدمت در دربار جمع کرده بود توانست مغازه بستنی فروشی خود را در درحوالی میدان راه آهن با نام بستنی فروشی اکبر مشدی افتتاح کند.
وی معتقد بود که بستنی های ایرانی باید کاملا با بستنی های خارجی فرق داشته باشد و ایرانی ها ترجیح می دهند تا در بستنی هایشان خامه ، گلاب و زعفران بیشتر از نگهدارنده ها ی دیگر باشد.
آن زمان هنوز یخچال ساخته نشده بود و وی مجبور بود برای تهیه یخ از یخچال های طبیعی راه های طولانی تا کوه های شمال شهر را طی کند . گاه تا عمق ۶۰ متری در دل یخچال های طبیعی پایین برود.تا ذره ای یخ بدست بیاورد.
به زودی شهرت وی بقدری زیاد شد که رجال مملکتی و سفرای خارجی مقیم تهران نیز به مشتریان پرو پا قرص اکبر مشدی تبدیل شدند. نقل است که فخرالدوله مادر دکتر امینی (نخست وزیر وقت) از اکبر مشدی خواسته بود تا با هزینه وی به فرانسه سفر کند و برای مهمانان وی بستنی سرو کند.
اکبر مشدی در ۹۲ سالگی بر اثر عارضه کلیوی فوت کرد . خبر فوت وی حتی در روزنامه های عراق و پاکستان هم انعکاس یافته بود. یکی از دیپلمات های پاکستانی مقاله ای را برای بزرگداشت اکبر مشدی در روزنامه نوشت.
با گذشت سال ها و افزایش شهر نشینی و بالار فتن مشتریان بستنی ، بستنی به تدریج به صورت لیوان کاغذی عرضه شد اما بستنی‌فروشان سنتی از این کار خودداری کردند (و می‌کنند.) بستنی بلوت که انواع رنگ‌ها را در بستنی توت و شاه‌توت و قهوه و کاکائو و پرتقال و لیمو و آناناس و موز و غیره عرضه می‌داشت زمانی بازار بسیار پررونقی داشت.
اکنون انواع بستنی‌ها در ایران عرضه می‌شود و البته بستنی‌های تهیه شده در کارخانه‌های معروف که پس از تولید در کامیون مجهز به سردخانه به فروشگاه‌ها انتقال یافته و در یخچال فروشگاه‌ها قرار می‌گیرد ، فروش بسیار گسترده‌تری دارد....
● نکات جالبی راجع به بستنی
▪ کودکان بین سنین ۲ تا ۱۲ سال بیشترین دوستداران بستنی هستند و افراد بالای ۴۵ سال هم از خوردن بستنی بیشترین لذت را می‌برند.
▪ برای خوردن یک بستنی قیفی تقریبا باید ۵۰ بار آن را لیس زد.
▪ خوردن بستنی در شهر نیوجرسی آمریکا بعد از ساعت ۶ بعد از ظهر بدون اجازه پزشک ممنوع است.
▪ آمریکا بیشترین مصرف کننده‌ بستنی در جهان است. آمریکا با ساخت بیش از ۱/۵ میلیارد گالن بستنی در رده اول تولید بستنی در جهان است.
▪ ۵۰ درصد آمریکایی ها بستنی را با سگ و گربه خود قسمت می‌کنند.
▪ مردان بیشتر از زنان علاقه به خوردن بستنی به عنوان دسر دارند.
▪ بیشترین مقدار وانیل به‌کار برده شده در بستنی در ماداگاسکار تهیه می‌شود.
▪ شکلات پرطرفدارترین شهد به‌کار رفته روی بستنی است.
▪ تقریبا ۱۳ درصد مردان و ۸ درصد از زنان بعد از اتمام بستنی، ظرف بستنی خود را لیس می‌زنند.
▪ بزرگ‌ترین بستنی در دنیا ۳ متر و ۷۰ سانتی متربلندی دارد و با ۴ هزار و ۶۶۶ گالن بستنی در کالیفرنیا در سال ۱۹۸۵ تهیه شده است. این بستنی ۲۴ هزارو۹۱۰ کیلو گرم وزن دارد. همچنین بزرگ‌ترین کیک بستنی در چین ساخته شد که ۵۰ متر ارتفاع و ۳ متر عرض داشت. این کیک ۳۲ هزار تکه شد.
▪ کوکی جارویس ۳۹ ساله که تقریبا ۴۱۹ کیلوگرم وزن دارد می‌تواند در عرض ۱۲ دقیقه یک گالن که معادل ۲۵۵ گرم بستنی وانیلی است، بخورد.
او در مسابقه خوردن بستنی نفر اول در جهان است.
▪ از شخصیت‌های مشهوری که به خوردن بستنی علاقه‌مند بودند می‌توان به اسکندرکبیر، چارلز دوم، امپراتور روم (نرون)،مارکوپولو، جرج واشنگتن، توماس جفرسون،جیمزماریسون،ناصرالدین شاه، مظفرالدین شاه و رضا خان اشاره کرد.


مطالب مشابه :


بهترین شیرینی فروشی های تهران

بهترین شیرینی فروشی های تهران و معروف‌ترین‌های تهران دسر خوشمزه شکلاتی یکی




قنادی های مشهور تهران

ترین‌های تهران شیرینی‌فروشیهای معروف تهران شعبه دسر خوشمزه




کافه نادری

کافه نادری نام یکی از کافه های قدیمی تهران است و دسر سرو خوراکی فروشی ها عرضه




بستنی فروشی در دوره قاجار

‌شاه در روز پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۲۷۵/۱۶ ذی‌قعده ۱۳۱۳ ه.ق/ در تهران های ترور بودند دسر




بستنی

بستنی نوعی دسر یخی است بستنی‌فروشیهای دوره‌گرد به زودی در تهران پیدا شدند که بستنی




همه چیز درباره بستنی

شده را می توان اولین بستنی ها دانست و طبق اطلاعات موجود، رومی‌های دسر بستني در تهران




سفر تایلند

که عبارت "پرنس تور" رویش بود به استقبال ما آمده بود البته در تهران فروشی هم برد هر دسر




عکس: غذاهایی که دلتان نمی آید آنها را بخورید(ویژه عید)

پیتزا و اغذیه فروشی های ایران دسر نسکافه; طرز و کافی شاپ های تهران و ایران را به




برچسب :