ضمانت نامه بانكي 2

 انواع ضمانت نامه‏ها :

     بانكها مى‏توانند در هر مورد كه منع قانونى وجود نداشته باشد، نسبت به صدور ضمانت نامه اقدام كنند. از اين رو ضمانت نامه‏ها براى فعاليتهاى متنوعى صادر مى‏شود كه مهمترين آنها عبارت‏اند از :

 

     ضمانت نامه شركت در مناقصه يا مزايده :

 

     مؤسسات حقوقى اعم از دولتى و خصوصى خريد نيازهاى عمده وفروش وسايل و لوازم مازاد بر احتياج خود و همچنين انجام طرحهاى ساختمانى و ساير موارد مشابه را با درج آگهى رسمى در جرايد كثيرالانتشار و روزنامه‏هاى محلى از طريق مناقصه يا مزايده انجام مى‏دهند تا بتوانند اجراى طرحها و خريد لوازم و اموال خود را با كمترين هزينه و فروش لوازم و اموال مازاد براحتياج خود را با بيشترين قيمت از طريق داوطلبان شركت در مناقصه يا مزايده انجام دهند. لذا اين گونه مؤسسات به منظور جلوگيرى از انصراف داوطلبان در قبول مناقصه يا مزايده از آنان ضمانت نامه بانكى مطالبه مى‏كنند. معمولاً مدت اين نوع ضمانت نامه‏ها محدود بوده و پس از پايان مهلت تعيين شده در آگهى مناقصه يا مزايده و اعلام اسامى برندگان فقط ضمانت نامه صادره به نام شخص برنده مورد استفاده قرار مى‏گيرد و بقيه ضمانت نامه‏ها ابطال مى‏شود. اين قبيل ضمانت نامه‏ها با رعايت حد نصاب‏هاى مقرر براى متقاضيانى كه از حُسن شهرت و پرداخت برخوردار بوده و بتوانند وثايق مطمئن و قابل قبول در اختيار بانك قرار دهند، صادر مى‏شود.

 

     ضمانت نامه حُسن اجراى تعهدات ناشى از قرارداد :

 

 باتوجه به موارد مطرح شده در قسمت ضمانت نامه شركت در مزايده و مناقصه، پس از اين كه برنده مناقصه يا مزايده مشخص شد، براى اجراى طرح و ايفاى تعهدات توسط برنده، قرارداد جديدى بين كارفرما و برنده منعقد مى‏شود كه كارفرما به منظور اطمينان از حُسن جريان كار ضمانت نامه ديگرى كه معمولاً مبلغ آن درصدى از مبلغ پيمان را شامل مى‏شود، از برنده مطالبه مى‏كند.

    از آنجايى كه ضمانت نامه صادره اجراى صحيح مفاد قرارداد از سوى پيمانكار را در مقابل كارفرما تضمين مى‏كند و احتمال دارد به دلايل مختلف برنده مناقصه يا مزايده پيمانكار از عهده اجراى كامل تعهدات برنيايد و بانك ناگزير از پرداخت مبلغ ضمانت نامه در وجه مضمون له (ذى نفع) باشد، لذا قبل از صدور ضمانت نامه بايد وضع مالى، شهرت، طرز پرداخت، امكانات عملى و سوابق براى اجراى طرح و ايفاى تعهدات (درحد معمول) بررسى شود و حتى الامكان سعى شود ضمانت نامه ذكر شده در مقابل وجه نقد، برگ سپرده سرمايه گذارى بلند مدت يا گواهى سپرده سرمايه گذارى مدت‏دار ويژه عام و خاص، موجودى سپرده سرمايه گذارى كوتاه مدت و پس انداز قرض‏الحسنه و يا حسابهاى پس‏انداز قرض الحسنه نزد آن بانك يا حساب سپرده سرمايه گذارى مدت‏دار متقاضى نزد ساير بانكها و يا وثيقه ملكى صادر شود. از اين رو چنانچه متقاضى از هر لحاظ براى شعبه شناخته شده و مورد اطمينان باشد، صدور ضمانت نامه در مقابل سفته‏هاى تضمينى به ضمانت اشخاص مورد وثوق حداكثر به مدت يك سال بلامانع است .

 

-         ضمانت نامه پيش پرداخت:  

 

 معمولاً پس از امضاى قرارداد اصلى بين كارفرما و پيمانكار (برنده مناقصه) مبلغى به عنوان پيش پرداخت براى شروع كار از سوى كارفرما به پيمانكار داده مى‏شود و در مقابل ضمانت نامه بانكى معادل وجه پرداخت شده از مجرى طرح مطالبه مى‏شود. در اين گونه موارد شعب مى‏توانند با در نظر گرفتن حد نصابهاى مقرر و رعايت مقررات، همانند صدور ضمانت نامه حُسن اجراى تعهدات ناشى از قرارداد، پس از بررسى‏هاى لازم در مورد متقاضى و اخذ وثايق مطمئن نسبت به صدور ضمانت نامه اقدام كنند. مبلغ ضمانت نامه معادل در صد معينى از مبلغ كل پيمان است كه قرار است از سوى كارفرما به پيمانكار پرداخت شود. وجوه پرداخت شده به پيمانكار توسط كارفرما از محل صورت وضعيت‏هاى مراحل مختلف به طريقى كسر مى‏شود كه قبل از آخرين صورت وضعيت موقت مبلغ مذكور مستهلك شده باشد. بديهى است مبلغ ضمانت نامه معادل مبلغ كسر شده براساس اعلام كارفرما در هر نوبت تقليل مى‏يابد و حداكثر تا تاريخ تحويل موقت بايد آزاد شود.

 

    ضمانت نامه استرداد كسور وجه‏الضمان:

 

هر شخص حقيقى و حقوقى پس از برنده شدن در مناقصه قرارداد اجراى پروژه را با كارفرما منعقد و شروع به اجراى طرح مى‏كند كه تا مرحله اتمام طرح و تحويل موقت، ضمانت نامه‏هاى متداولى كه در بندهاى يك تا 3 بيان شد، برحسب مورد و در خواست كارفرما صادر مى‏شود.

    معمولاً به استناد قرارداد اصلى بين كارفرما و پيمانكار، كارفرما مكلف است به تناسب پيشرفت كار و براساس صورت وضعيت ارايه شده در مقاطع مشخص كه در واقع اقلام هزينه‏هاى انجام شده است، وجوهى را به پيمانكار پرداخت كند و كارفرما علاوه بر ضمانت نامه‏هايى كه تا اين مرحله دريافت كرده است، در هر مرحله پرداخت درصد مشخصى از آن را به منظور اطمينان از حُسن اجراى تعهدات كسر و نگهدارى مى‏كند تا درصورت تحويل قطعى و نبود نواقص آن را به پيمانكار مسترد كند. پس از اين كه كار پروژه به پايان رسيد و طرح به طور موقت تحويل كارفرما شد، ممكن است كارفرما علاوه بر مطالبه ضمانت نامه حُسن اجراى تعهدات ناشى از قرارداد، از پيمانكار يك فقره ضمانت نامه استرداد كسورات انجام شده را مطالبه كند تا بتواند وجوه انباشته شده از محل كسوراتى كه در هر مرحله پرداخت، نگهدارى كرده است به پيمانكار پرداخت كند. اين‏گونه ضمانت نامه‏ها را ضمانت نامه استرداد كسور وجه الضمان مى‏گويند.

    شايان ذكر است ممكن است كارفرما به يكى از ضمانت نامه‏هاى حُسن اجراى تعهدات ناشى از قرارداد يا استرداد كسور وجه الضمان اكتفا كند و يا برحسب اقتضاى قرارداد اصلى و مصالح خود هر دو ضمانت نامه را مطالبه كند.

    بنابراين شعب مى‏توانند پس از بررسيهاى لازم و حصول اطمينان از حُسن اجراى تعهدات متقاضى و اخذ وثايق مستحكم و قابل قبول نسبت به صدور ضمانت نامه استرداد كسور وجه الضمان اقدام كنند. بديهى است هريك از انواع وثايق مورد قبول مى‏تواند بر حسب مورد و تشخيص شعبه با رعايت حد نصابهاى مقرر به عنوان تضمين اين نوع ضمانت نامه قرار گيرد. ضمانت نامه‏هاى گمركى (ترخيص كالا و اتومبيل)

 اين نوع ضمانت نامه‏ها براى ترخيص كالاهاى وارداتى از كشورهاى ديگر به نفع گمركهاى كشور و به نام واردكننده كالا صادر مى‏شود و در صورتى كه واردكننده كالا قادر به پرداخت نقدى كليه حقوق و عوارض گمركى متعلق به كالاى وارداتى خود نباشد، به منظور ترخيص كالا با موافقت گمرك مربوطه تقاضاى صدور ضمانت نامه به نفع گمرك مى‏كند تا بتواند در مدت اعتبار ضمانت نامه حقوق و عوارض گمركى را به صورت اقساط يا در سررسيد به گمرك پرداخت كند و در نهايت، پس ازتسويه بدهى خود نسبت به ابطال ضمانت نامه اقدام كند. لذا شعب مى‏توانند در صورت تقاضاى مشتريان واجد شرايط با رعايت مقررات و ضوابط مربوطه و حدنصابهاى تعيين شده اقدام به صدور اين قبيل ضمانت نامه كنند.

     ضمانت نامه شخص ثالث:

 

 به ضمانت نامه هايى كه مضمون عنه آن شخصى غير از متقاضى ضمانت نامه است و معمولاً به علت نداشتن فعاليت بانكى و يا پرشدن حد اعتبارى مضمون عنه بنابرتقاضاى مشتريان معتبر بانك صادر مى‏شود، ضمانت نامه‏هاى شخص ثالث مى‏گويند.

 

 

  ساير ضمانت نامه‏هاى ريالى:

 علاوه بر انواع ضمانت نامه‏هايى كه به شرح بند يك تا 6 ذكر شد، ضمانت نامه‏هاى ديگرى نيز وجود دارد كه باتوجه به هدفها و منظورهاى مختلف، هريك به نوعى و تحت شرايط خاص صادر مى‏شوند. برخى از اين ضمانت نامه‏ها عبارتند از :

     الف) ضمانت نامه‏ها به نفع سازمانهاى غله و قند و شكر و چاى كشور

 :

     اين نوع ضمانت نامه‏ها با رعايت كليه مقررات مربوط به آيين نامه صدور ضمانت نامه و اطمينان كامل نسبت به معتبر بودن متقاضى و استحكام وثايق از لحاظ تأمين منافع بانك  و بنا به تقاضاى بازرگانان و واردكنندگان مربوطه كه داراى سابقه مراودات و معاملات بانكى هستند، صادر مى‏شود.

 

 ب) صدور ضمانت نامه به نفع اداره وظيفه عمومى:

 در مواردى كه اشخاص براى مسافرت خارج از كشور فرزندانشان تقاضاى صدور ضمانت نامه به نفع اداره وظيفه عمومى كنند، با رعايت كليه شرايط و مقررات مربوطه و با در نظر گرفتن حد نصابهاى تعيين شده براى شعب در مقابل وجه نقد، غيرمنقول، انواع سپرده‏هاى سرمايه گذارى و پس انداز قرض الحسنه يا گواهى سپرده سرمايه گذارى مدت دار ويژه عام و خاص يا حسابهاى پس انداز قرض الحسنه نزد آن بانك يا حساب سپرده سرمايه گذارى مدت دار متقاضى نزد ساير بانكها، صدور ضمانت نامه با استفاده از فرم خاصى كه ارايه مى‏شود، بلامانع است و در هر صورت مدت اين گونه ضمانت نامه‏ها نبايد بيشتر از يك سال باشد.

    شايان ذكر است كه صدور ضمانت نامه براى دانشجويان خارج از كشور كه از بورسهاى تحصيلى استفاده مى‏كنند و يا به نحوى از انحا از كمكهاى دولت براى ادامه تحصيل در خارج بهره‏مند مى‏شود، در صورت درخواست ضمانت نامه به منظور اعزام و مراجعت به كشور به نفع سازمانها و مؤسسات ذى ربط با رعايت كليه دستورها و مقررات موجود به مدت 3 تا 4 سال صدور ضمانت نامه، در قبال وثيقه ملكى حتى به صورت ترهين مازاد (رهن دوم با نظر اداره حقوقى) يا وجه نقد، انواع سپرده‏هاى سرمايه گذارى يا گواهى سپرده سرمايه گذارى مدت دار ويژه عام و خاص يا حسابهاى پس‏انداز قرض الحسنه نزد آن بانك يا حساب سپرده سرمايه گذارى مدت دار متقاضى نزد ساير بانكها و موجودى سپرده پس انداز قرض الحسنه بلامانع خواهد بود.

 

     ج) صدور ضمانت نامه به نفع سازمانهاى ارتش جمهورى اسلامى‏ايران :

     به لحاظ اين كه تسهيلات خاصى براى متقاضيان ضمانت نامه‏هاى بانكى به نفع سازمانهاى ارتش جمهورى اسلامى ايران در نظر گرفته شده‏اند، شعب تهران مى‏توانند اين قبيل متقاضيان را به شعبه مركزى معرفى كنند.

 

 د) صدور ضمانت نامه براى ارايه به دادگاهها و يا به نفع دادگاه :

  در مواردى كه اشخاص تقاضاى صدور ضمانت نامه براى ارايه به دادگاهها و يا به نفع دادگاهها مى‏كنند، با رعايت شرايطى كه در آيين نامه صدور ضمانت نامه ذكر شده است (بند 7 ساير شرايط صدور ضمانت نامه‏ها)، با انعقاد قرارداد نسبت به صدور ضمانت نامه اقدام كنند.

 

 ه) صدور ضمانت نامه به نفع اداره كار و امور اجتماعى، وزارت دارايى (مالياتها) و...:

 صدور اين گونه ضمانت نامه‏ها منحصراً در قبال وجه نقد و يا انواع سپرده سرمايه گذارى يا گواهى سپرده سرمايه گذارى مدت دار ويژه عام و خاص يا حسابهاى پس‏انداز قرض الحسنه نزد آن بانك يا حساب سپرده سرمايه گذارى مدت‏دار متقاضى نزد ساير بانكها و پس انداز قرض‏الحسنه خواهد بود.

    در خصوص ساير ضمانت نامه‏هاى ريالى توجه به نكات زير ضرورى است :

    - باتوجه به اين كه براى صدور اين گونه ضمانت نامه‏ها قبلاً فرم خاصى تدوين نشده، شعب موظفند قبل از صدور ضمانت نامه، متن پيشنهادى سازمان ذى ربط را براى تأييد به واحد تسهيلات اعطايى متبوعه ارسال و پس از اخذ تأييد آن با استفاده از فرم پيش‏بينى شده خاصى كه ارايه مى‏شود، متن پيشنهادى سازمان مربوطه را در آن درج كرده و سپس نسبت به صدور ضمانت نامه اقدام كنند.

    - واحدهاى تسهيلاتى موظفند درخصوص متن ارايه شده از سوى متقاضى قبلاً نظر اداره حقوقى بانك صادرات ايران و يا واحدهاى حقوقى بانكهاى صادرات استان را كسب و سپس اقدام به تأييد آن كنند.

    بديهى است يك نسخه از فرم تأييد شده از طرف واحدهاى حقوقى مذكور به منظور استفاده در موارد مشابه در آينده در فايل مشخصى در واحدهاى تسهيلاتى نگهدارى مى‏شود.

    در اين زمينه بايد توجه داشت كه هنگام صدور اين نوع ضمانت نامه‏ها كه برخى مبتنى بر فعاليتهاى تجارى و اقتصادى نيست، بايد نهايت دقت و توجه مبذول شود تا به علت انجام نشدن تعهدات مضمون عنه منافع بانك به خطر نيفتد. بنابراين براى صدور اين نوع ضمانت نامه‏ها بايد سعى شود وثايق آنها سهل‏الوصول (ترجيحاً وجه نقد يا سپرده سرمايه‏گذارى بلند مدت) باشد تا در صورت لزوم بانك بتواند در اسرع وقت نسبت به استيفاى حقوق خود اقدام كند.

  صدور ضمانت نامه به نفع بخش خصوصى و يا ساير بانكها

 صدور ضمانت نامه به نفع بخش خصوصى در قبال وثيقه ملكى و يا به پشتوانه سپرده بلندمدت با توجه به حدود اختيارات بلامانع است .

    در مواردى كه صدور ضمانت نامه به نفع بخش خصوصى در قبال ساير وثايق مورد نظر باشد، مى‏بايد موضوع بر حسب مورد در كميته تسهيلات اعطايى بانك مورد بررسى قرار گرفته و پيشنهاد لازم براى اتخاذ  تصميم نهايى به هيأت مديره بانك ارايه شود.

    همچنين صدور ضمانت نامه به نفع ساير بانكها براى تضمين قراردادهاى اجرايى مربوط به آن بانك نظير احداث ساختمان يا تهيه تداركات و نگهدارى تأسيسات و... با رعايت حدود اختيارات بلامانع است .

    علاوه بر اين، صدور ضمانت نامه به نفع شركتهاى بيمه و شركتهاى سرمايه گذارى به منظور استفاده اشخاص حقيقى و حقوقى از اعتبار و يا دريافت تسهيلات اعتبارى از شركتهاى مذكور به هيچ وجه مجاز نيست .

  نحوه صدور ضمانت نامه‏ها

 چنانچه متقاضى براى صدور ضمانت نامه به بانك مراجعه كند، شعب بايد به شرح زير اقدام كنند:

    1- درخواست صدور ضمانت نامه كه در آن مشخصات ذى نفع، شماره قرارداد منعقده بين متقاضى ضمانت نامه و ذى نفع، مدت، نوع و مبلغ ضمانت نامه قيد شده است، توسط متقاضى همراه با مدارك و مستندات مورد نياز به بانك ارايه شود.

    مدارك و مستندات مورد نياز عبارت از همان مدارك و فرمهايى است كه به هنگام اعطاى تسهيلات از متقاضيان اخذ و يا تكميل و به بانك ارايه خواهد شد.

    به فرم درخواست ضمانت نامه پس از موافقت و صدور ضمانت نامه، طبق تعرفه بانك تمبر مالياتى الصاق و باطل خواهد شد.

    همچنين در مورد ضمانت نامه‏هاى پيمانكارى، در صورت لزوم رونوشتى از قرارداد فى مابين متقاضى و ذى نفع اخذ و در پرونده ضبط خواهد شد.

   2-  مسئولان ذى ربط پس از دريافت مدارك و تقاضاى مشترى، به منظور كسب اطلاع از وضعيت مالى و نحوه كار متقاضى، بررسيهاى لازم را اعمال و چنانچه مشترى را واجد صلاحيت تشخيص دادند، پيشنهاد صدور ضمانت نامه را كه حاوى شرايط و نوع وثيقه مورد نظر است در نمونه 217 تنظيمى درج و به اركان اعتبارى ذى‏ربط ارايه خواهند نمود.

  3- اركان اعتبارى موظف است پيشنهاد واصله را بررسى و باتوجه به حدود اختيارات تفويض شده نسبت به پيشنهاد، اتخاذ تصميم كند و موافقت خود را با صدور ضمانت نامه همراه با شرايط و نوع وثايق مورد نظر به عنوان مصوبه به شعبه ذى‏ربط ابلاغ نمايد.

    در صورتى كه اركان اعتبارى به هر دليلى با صدور ضمانت نامه موافقت نداشته باشد، لازم است عدم موافقت خود را با ذكر دلايل و مستندات در برگ پيشنهاد منعكس و پيشنهاد تصويب نشده را به شعبه عودت نمايد.

    بديهى است در صورتى كه با صدور ضمانت نامه توسط كميسيون تسهيلاتى شعبه موافقت نشده باشد، ضمن ذكر موضوع در برگ پيشنهاد، سوابق در شعبه بايگانى خواهد شد.

   4- شعبه پس از دريافت مصوبه چنانچه با صدور ضمانت نامه موافقت شده باشد با استفاده از فرمهاى مخصوص ضمانت نامه‏ها كه ارايه مى‏شود، نسبت به صدور ضمانت نامه مورد نظر اقدام خواهد كرد.

    در صورتى كه متن ضمانت نامه از نوع ضمانت نامه‏هايى است كه نمونه آن قبلاً چاپ و آماده نشده، بايد متن مورد نظر مضمون‏له (ضمانت گير) قبلاً از طرف واحد حقوقى مربوط تأييد شده و اركان اعتبارى ذى‏ربط با صدور ضمانت نامه با متن فوق موافقت نموده باشد.

  5- نحوه تشكيل پرونده تضمينى : در بعضى مواقع ممكن است براى تعدادى از مشتريان كه تقاضاى صدور ضمانت نامه‏هاى متعدد داشته باشند پرونده تضمينى تصويب شود. بنابراين نحوه تشكيل اين نوع پرونده‏ها نيز عيناً مانند پرونده‏هاى تسهيلاتى بوده و براى پيشنهاد ضمن استفاده از نمونه خاصى كه ارايه مى‏شود به شرح زير عمل خواهد شد:

    الف) براى مجموع مبلغ ضمانت نامه‏هاى تعهد دين از قبيل: گمركى، پيش پرداخت، كسور وجه الضمان و... كه در طول سال ممكن است مشترى نياز داشته باشد، يك رقم پيشنهاد گردد.

    ب) براى مجموع مبلغ ساير ضمانت نامه‏ها از قبيل شركت در مناقصه، مزايده، حُسن انجام كار يا تعهد و... نيز مبلغى جداگانه در نظر گرفته شود.

    به اين ترتيب با تشكيل يك پرونده تسهيلات تضمينى با دو رقم به شرح فوق شعب مى‏توانند انواع ضمانت نامه‏هاى مورد نظر متقاضى را تا سقف ارقام تصويب شده بدون اخذ مصوبه جديد و بنابر درخواست كتبى متقاضى و طبق ضوابط و دستورالعملهاى مربوط به صدور ضمانت نامه صادر نمايند.

6- چنانچه با صدور ضمانت نامه موافقت نشده باشد، شعبه بايد مراتب را كتباً به متقاضى اعلام و سوابق را در شعبه نگهدارى كند.

    بايد توجه داشت كليه ضمانت نامه‏ها حتى‏المقدور به وسيله ماشين تحرير يا كامپيوتر تايپ و بدون قلم خوردگى صادر شود.

    به هنگام صدور كليه ضمانت نامه‏ها بايد قرار داد لازم تكميل و به امضاى متقاضى و بانك برسد.

    همچنين در محل نقطه چين سطر دوم تبصره يك ماده دو قرارداد، نرخ وجه التزام (جريمه تأخير) بايد براساس نرخ تسهيلات اعطايى (برحسب نوع و بخش فعاليت اقتصادى مضمون عنه) به اضافه 6 درصد محاسبه و در قرارداد درج گردد.

    شايان ذكر است الصاق تمبر به قرارداد مذكور طبق تعرفه و صدور اسناد انتظامى مربوط الزامى است .

 7- محلهاى خالى در متن ضمانت نامه بايد باتوجه به اسامى مضمون له (ضمانت گير)، مضمون عنه (ضمانت شده)، سررسيد، مبلغ (به حروف و به عدد) تكميل شود. در ضمن باتوجه به قرارداد اخذ شده از متقاضى، شماره قرارداد منعقده بين مضمون له و مضمون عنه  نيز در محل مخصوص درج خواهد شد.

    8- مبلغ ضمانت نامه بايد قبل از برداشتن كاربن از بين نسخ ضمانت نامه، پرفراژ شود. به طورى كه روى كليه نسخ ضمانت نامه مبلغ ماشين شده منعكس باشد.

   9-  كليه ضمانت نامه‏ها بايد با دو امضاى مجاز صادر گردد.

  10- كليه نسخ ضمانت نامه بايد به مهرنام و شماره رديف شعبه و مهر غيرقابل انتقال ممهور گردد.

    11- به استثناى نسخه اول، ساير نسخ ضمانت نامه به مهر «بدون  ارزش» ممهور خواهد شد.

    12- به نسخه اول ضمانت نامه تمبر لازم (طبق تعرفه بانك) الصاق و باطل مى‏گردد.

    13- كليه ضمانت نامه‏ها در 5 نسخه تنظيم و صادر خواهد شد.

    14- ضمانت نامه‏هاى گمركى در 6 نسخه تنظيم و صادر مى‏گردد.

    نكته قابل ذكر اين است كه متن ضمانت نامه‏هاى گمركى باتوجه به محل گمرك مربوط و نحوه پرداخت وجه ضمانت نامه متفاوت است، بنابراين هنگام صدور اين قبيل ضمانت نامه‏ها بايد دقت شود كه مندرجات ضمانت نامه مطابق فرم ارايه شده از سوى گمرك تنظيم شود. در ضمن وجه ضمانت نامه‏هاى گمركى كه معمولاً بانك ملزم به پرداخت جريمه تأخير است، بايد در سررسيد طى چك بانكى كه مشخصات ضمانت نامه (شماره ضمانت نامه، سررسيد، نام و نام خانوادگى مضمون‏عنه ، نام گمرك ذى نفع و شماره حساب و نام بانك دارنده حساب گمرك) در آن قيد شده است به گمرك ذى ربط ارسال شود.

    15- فرمهاى مورد استفاده براى صدور ضمانت نامه‏هاى گمركى عبارتند از :

    - فرم شماره يك، براى صدور ضمانت نامه در شعب يك شهر به نفع گمرك همان شهر كه پرداخت وجه آنها به وسيله چك بانكى صورت مى‏گيرد.

    - فرم شماره دو براى صدور ضمانت نامه در شعب يك شهر به نفع گمرك ساير شهرها كه پرداخت وجه آنها به وسيله ارسال حواله (تلگرافى - تلفنى - ساير انواع حوالجات بين شهرى) به بانك دارنده حساب گمرك مربوط انجام خواهد شد.

    چون گمرك ايران در صورت تأخير در وصول وجه الضمان ضمانت نامه مبادرت به اخذ جريمه دير كرد از بانك از زمان سررسيد ضمانت نامه لغايت تاريخ پرداخت وجه (به ازاى هر سه هزار ريال يك ريال) مى‏نمايد، لذا واحدها بايد سررسيد ضمانت نامه‏هاى صادره به نفع گمركات را مورد توجه قرار داده تا در موعد مقرر نسبت به ابطال و عنه الاقتضاء پرداخت وجه ضمانت نامه به گمرك ذى‏ربط اقدام كنند تا مشمول پرداخت خسارت ديركرد نشود.

    از سوى ديگر باتوحه به اين كه ممكن است گمرك ذى نفع ضمانت نامه‏هاى گمركى كه ضمانت نامه به نفع آن صادر شده، قبل از رسيدن نسخه ضمانت نامه و نامه شعبه، تقاضاى تأييد برگ اول ضمانت نامه را كند، كه متصديان واحدهاى تسهيلاتى مربوط به دليل نرسيدن نسخه زيرين ضمانت نامه و نامه شعبه از تأييد آن خوددارى مى‏كند. لذا به منظور جلوگيرى از اتلاف وقت مشتريان لازم است شعب صادركننده ضمانت نامه مراتب صدور ضمانت نامه را تلگرافى، تلفنى و يا به وسيله دورنگار (فاكس) با هزينه مشترى به واحد تسهيلات اعطايى شهرى كه گمرك ذى نفع در آن مستقر است، اعلام كند.

  نحوه تفكيك نسخ ضمانت نامه

     نسخ مختلف ضمانت نامه به شرح زير تفكيك مى‏شود:

    نسخه اول (نسخه اصلى) - مربوط به مضمون‏له (ضمانت گير)

    نسخه دوم - مخصوص مشترى (متقاضى - مضمون عنه)

    نسخه سوم - به منظور ضبط در پرونده ضمانت نامه

    نسخه اول براى ارايه به ذى نفع به همراه نسخه دوم ضمانت نامه‏ها به متقاضى تسليم مى‏شود و روى نسخه سوم با درج جمله «نسخه اصلى و نسخه دوم ضمانت نامه به اينجانب تحويل گرديد «از متقاضى رسيد اخذ خواهد شد.

    نسخه چهارم: براى بايگانى در كلاسور سررسيد ضمانت نامه‏ها به ترتيب سررسيد ضمانت نامه .

    نسخه پنجم: در فايل شماره رديف ضمانت نامه‏ها به ترتيب شماره رديف و تاريخ صدور بايگانى و ضمانت نامه‏هاى صادره هر سال از يكديگر تفكيك و در يك كلاسور نگهدارى شوند.

    نسخه ششم: ضمانت نامه‏هاى گمركى، به عنوان تأييد صدور ضمانت نامه جهت ارسال به واحدهاى تسهيلاتى ذى‏ربط.

    شعب موظفند پس از صدور ضمانت نامه، يك برگ كارت تعهدات مشترى بابت ضمانت نامه براى هر مشترى اختصاص و ضمن درج مشخصات متقاضى و ضمانت نامه صادره در بالاى آن، مانده تعهدات مشترى را در ستون بدهكار درج و مانده‏گيرى نموده و بعد از آن نيز توجه داشته باشند كه هر نوع تغيير در مانده تعهدات ضمانت نامه را در كارت مذكور ثبت كنند. به نحوى كه در هر زمان ميزان تعهدات مشترى بابت ضمانت نامه صادر شده مشخص باشد.

 

 تمديد ضمانت نامه

 

     هريك از ضمانت نامه‏هاى صادره داراى سررسيد معينى است كه در متن ضمانت نامه منعكس و قيد شده و اين تاريح نشان دهنده اعتبار ضمانت نامه است . مضمون له (ذى‏نفع) مى‏تواند هر زمان در طول مدت اعتبار ضمانت نامه آن را تمديد كند يا تقليل دهد يا ابطال كند و يا درخواست ضبط (پرداخت وجه) نمايد.

  ابطال ضمانت نامه

     چنانچه مضمون له (ذى‏نفع) طى نامه‏اى با ارسال نسخ اصلى ضمانت نامه و تمديد نامه يا تقليل نامه‏هاى صادره بانك و يا مضمون عنه (ضمانت شده) با ارايه اصل ضمانت نامه تقاضاى ابطال ضمانت نامه را بنمايند، شعبه پس از دريافت درخواست ابطال و اوراق ضميمه نسبت به ابطال ضمانتنامه اقدام و سپرده نقدى وثايق ضمانت نامه را به متقاضى مسترد مى‏كند.

 

  مفقودى ضمانت نامه

 

     در بعضى مواقع ممكن است اصل ضمانت نامه توسط مضمون له (ذى نفع) يا مضمون عنه (متقاضى) مفقود شود. بنابراين در اين‏گونه موارد شعبه مى‏تواند با رعايت نكات زير نسبت به صدور المثنى ضمانت نامه اقدام نمايد:

    - موضوع فقدان ضمانت نامه لازم است كتباً از طرف مشترى يا ذى نفع به شعبه صادر كننده اعلام شود.

    - چنانچه ضمانت نامه توسط متقاضى مفقود شده باشد، شعبه صادر كننده بايد موضوع را كتباً به ذى‏نفع اعلام و در مورد صدورالمثنى‏

 

 نظريه ذى‏نفع را استعلام كند.

    - شعبه قبل از صدور المثنى موظف است ضمن بررسيهاى لازم مجوز مربوط به صدور المثنى را از واحد تسهيلاتى مناطق و استانهاى ذى ربط كسب كند.

    - پس از اخذ مجوز، تعهد نامه نيز از متقاضى صدورالمثنى (مشترى / ذى نفع) حسب مورد اخذ و در سوابق ضبط خواهد شد.

    - با استفاده از نسخه اول و دوم فرم مخصوص ضمانت نامه‏ها كه ارايه مى‏شود ( در مورد ضمانت نامه‏هايى كه داراى فرم چاپى است) و يا دو برگ فرم سفيد ضميمه (در مورد ضمانت نامه هايى كه متن آن توسط ذى‏نفع به بانك ارايه شده) متن قبلى ضمانت نامه تهيه خواهد شد.

    - در نسخه المثنى، تاريخ صدور، شماره، سررسيد و مبلغ ضمانت نامه اصلى كه در سوابق ضمانت نامه نزد شعبه موجود مى‏باشد درج مى‏گردد.

    - هر دو نسخه ضمانت نامه المثنى به مُهر المثنى، غير قابل انتقال و مهر شعبه ممهور و توسط دارندگان امضاى مجاز امضا مى‏شود.

    - پس از پرفراژ كردن نسخ المثنى ضمانت نامه، نسخه دوم به مهر «بدون ارزش» ممهور و نسخه اول آن طى نامه‏اى در پاسخ دستور دهنده جهت وى ارسال و نسخه دوم همراه با نسخه دوم نامه و ساير مدارك مرتبط در سوابق ضمانت نامه ضبط خواهد شد. ضمناً روى كليه نسخ اصلى ضمانت نامه‏هاى موجود در بانك عبارت «توجه: براى اين ضمانت نامه المثنى صادر شده است» درج خواهد شد.

    - براى صدور المثنى ضمانت نامه علاوه بر وجه تمبر، مبلغ 5000 ريال به عنوان كارمزد از دستور دهنده اخذ خواهد شد. پرداخت وجه (ضبط) ضمانت نامه‏ها      مضمون له (ذى نفع) ضمانت نامه يا قائم مقام قانونى وى مى‏تواند در هر زمان قبل از انقضاى سررسيد ضمانت نامه درخواست پرداخت وجه (ضبط) ضمانت نامه را به بانك كند. در اين صورت شعب موظفند با رعايت حدود اختيارات اقدام به پرداخت وجه ضمانت نامه مورد نظر كنند

ماخذ: وبلاگ saserbank


مطالب مشابه :


ضمانت‌نامه بانکی

ضمانت نامه بانکی زمانی که قصد واردکننده از ورود کالا برگزاری نمايشگاه يا نمونه




ضمانت نامه های بانکی

انواع ضمانت نامه بانکی در برای شرح موضوع و به عنوان نمونه به اقسام ضمانت‌هایی که در




ضمانت های بانکی

ضمانت نامه بانکی زمانی که قصد واردکننده از ورود کالا برگزاری نمايشگاه يا نمونه




ضمانت نامه بانکی

ضمانت نامه بانکی زمانی که قصد واردکننده از ورود کالا برگزاری نمايشگاه يا نمونه




ضمانت نامه بانكي 2

ضمانت نامه در صورتى كه متن ضمانت نامه از نوع ضمانت نامه‏هايى است كه نمونه آن




انتقال ریسک از طریق ضمانت‌نامه

از وی می‌خواهد که با ارائه یک ضمانتنامه بانکی ریسک داخلی نمونه آشکاری از




انواع ضمانت نامه بانکی

ضمانت نامه بانکی زمانی که قصد واردکننده از ورود کالا برگزاری نمایشگاه یا نمونه




برچسب :