سکته مغزی و درمان

سکته مغزی یک فوریت پزشکی است که در صورت عدم تشخیص و درمان فوری می‌‌تواند باعث آسیب دائمی عصبی، ایجاد عوارض و مرگ شود.

سکته مغزی (stroke)هنگامی رخ می‌دهد که یک لخته خونی باعث انسداد شریان‌ خون‌رسان به مغز می‌شود (سکته مغزی ایسکمیک) یا یک رگ خونی مغز پاره  و خونرسانی به بخشی از مغز متوقف می‌شود (سکته مغزی هموراژیک).

در عرض چند دقیقه پس از این حادثه سلول‌های مغز شروع به مردن می‌کنند.

سکته مغزی ناقص (mini-strokes) یا "حملات گذرای کاهش خونرسانی به مغز" هنگامی رخ می‌‌دهد که جریان خون به مغز به طور موقت مختل می‌شود. در این حالت آسیب دائمی به سلول‌های مغزی وارد نمی‌شود و علائم عصبی در کمتر از 24 ساعت برطرف می‌شود.

علائم سکته مغزی اینها هستند:

  • بی‌حسی با ضعف صورت، دست یا پا (به خصوص در یک طرف بدن).
  • اغتشاش شعور ناگهانی، اشکال در صحبت کردن یا درک گفتار.
  • اشکال ناگهانی در بینایی در یک یا دو چشم.
  • اشکال ناگهانی در راه‌رفتن، سرگیجه یا از دست رفتن تعادل یا هماهنگی عضلات.
  • سردرد شدید ناگهانی بدون علت مشخص.

در برخی از افراد این علائم حاصل از سکته مغزی به طور کامل بهبود پیدا می‌کند، اما در بیش از دوسوم بازماندگان مقداری ناتوانی باقی خواهد ماند.

عوامل خطرساز برای سکته مغزی شامل سن بالا، فشار خون بالا ، سابقه قبلی سکته مغزی، دیابت، کلسترول بالا، سیگار کشیدن، فیبریلاسیون دهلیزی (یک نوع اختلال ریتم قلب)، میگرنی که با اورا (علائم حسی قبل از شروع میگرن) همراه است و گرایش به لخته‌شدن خون می‌شود.

در درمان سکته مغزی در برخی موارد از داروهای حل‌کننده لخته می‌شود، اما به طور کلی درمان آن بر اساس مراقبت‌های حمایتی (فیزیوتراپی و کاردرمانی) و پیشگیری ثانوی با داروهای ضد پلاکتی مانند آسپیرین و دی‌پیریدامول برای جلوگیری از لخته‌شدن مجدد خون در رگهای مغز، کنترل فشار خون، داروهای استاتینی کاهنده کلسترول و در برخی از بیماران داروهای ضدانعقاد خون است.

منبع:همشهری آنلاین

انواع سکته مغزی

سکته مغزی ممکن است بوسیله لخته مسدود کننده جریان خون به مغز (سکته ایسکمیک) و یا در اثر پارگی یک رگ خونی و ترواش خون به مغز (سکته هموراژِک یا خونریزی دهنده) روی دهد.

سکته ایسکمیک :
-در سکته ایسکمیک ، لخته بواسطه باقیمانده های چربی در دیواره رگ ایجاد می شود. این حالت را آرترواسکلروزیس یا انسداد عروق می گویند.
این باقیمانده های چرب یمی توانند باعث ایجاد دو نوع انسداد شوند:
ترومبوز مغزی که به ترومبوس (لخته خون) اشاره می کند که در قسمت مسدود شده رگ ایجاد می شود.
آمبولیسم مغزی که عموما به یک لخته خون که در محل دیگری از سیستم جریان خون و معمولا در قلب و عروق بزرگ فوقانی قفسه سینه و گردن تشکیل می شود ، اشاره می کند.

سکته هموراژِیک :
نوع هموراژیک ، از یک رگ ضعیف شده که پاره شده و به داخل مغز خونریزی می کند ، ناشی می شود. خون تجمع پیدا کرده و بافت مغزی را بهم فشرده می سازد.

حملات ایسکمیک موقت :
این حالت شامل حملات ، خفیف اما اخطار دهنده سکته مغزی هستند. در چنین حمله ای حالت های مربوط به یک سکته ایسکمیک وجود دارند و علائم اخطار دهنده سکته مغزی شکل می گیرد اما انسداد (لخته خون) برای زمان کوتاهی صورت می گیرد و خود به خود از طریق مکانیسم های نرمال بر طرف می شود.
با آنکه نشانه ها پس از مدت زمان کوتاهی برطرف می شوند این نوع سکته ، اعلام خطری برای یک سکته مغزی احتمالی که ممکن است شدید هم باشد ، است لذا باید اقداما ت لازم بلافاصله صورت گیرد.

علائم هشدار دهنده

این بیماری راباید هرچه زودتر تشخیص داد چرا که از دست دادن زمان برابر با از دست رفتن بخشی از عملکرد مغز است. علائم هشدار دهنده آن عبارتند از :
- بی حسی یا ضعف ناگهانی صورت ، دست یا پا بویژه در یک سمت بدن
- اغتشاش ناگهانی و مشکل در کلام یا اداراک
- مشکل ناگهانی در دید یک یا هردو چشم
- مشکل ناگهانی در راه رفتن ، سرگیجه ، عدم تعادل
- سردرد شدید ناگهانی بدون دلیل مشخص.

تشخیص

زمانی که شخصی علائم سکته مغزی یا TIA (حمله ایسکمیک موقت) را نشان می دهد ، پزشک اطلاعات مربوط به او را جمع آوری کرده و تشخیص را انجام می دهد.
او ممکن است از آزمایشات زیادی برای تشخیص استفاده کند. در اینجا به برخی از این آزمایشات اشاره شده است:
تست های تشخیصی وضعیت مغز را از لحاظ نحوه عملکرد و دریافت ذخیره خونی بررسی می کند.
به کمک این تست ها می توان ناحیه صدمه دیده مغز را مشخص نمود. در ضمن اکثر این روشها ی تشخیصی بی خطر و بدون درد هستند. تستهای تشخیصی در سه گروه قرار دارند:
- تست های تصویر برداری مانند سی تی اسکن و ام.آر.آی که تصویر مغز را نشان می دهند.
- تست های الکتریکی مانند الکتروانسفالوگرام که ایمپالس های الکتریکی مغز را ثبت می کنند.
- تست های جریان خون مانند تست داپلر و آنژِوگرافی (آرتریوگرافی) که هر گونه مشکل که باعث تغییرات در جریان خون به مغز شود را نشان می دهند.

درمان

بدلیل مکانیسم متفاوت ، درمان انواع سکته مغزی نیز باهم فرق دارد.
سکته ایسکمیک بوسیله حذف انسداد و برقراری مجدد جریان خون به مغز درمان می شود.این روش تحت عنوان درمان حاد نامیده می شود.
روش دیگر برای درمان سکته ایسکمیک روش پیشگیرانه است که خود شامل سه حالت است :
- استفاه از داروهای ضد انعقاد مانند وارفارین و ضد پلاکت مانند آسپرین که با جلوگیری از انعقاد خون نقش مهمی در جلوگیری از سکته دارند.
- برداشتن انتهای آتروم دار سرخرگ کاروتید روش دیگری است که طی آن انسداد رگ خونی با جراحی از سرخرگ کاروتید برداشته می شود.
- روش دیگر آنژیوپلاستی / استنت است که در آن پزشکان از بالن و صفحات فلزی کوچک بنام استنت برای باز کردن رگ استفاده می کنند.
در سکته هموراژیک ، پزشکان به منظور جلوگیری از پارگی رگ و خونریزی آنوریسم ها و بدشکلی های شریانی یک گیره فلزی را در قسمت قاعده بنام گردن آنوریسم قرار می دهند یا رگ ها ی غیر طبیعی در بردارنده ناهنجاری شریانی را حذف می کنند که این روش مستلزم انجام جراحی است.
روش دیگر بنام اندووسکولار تهاجم کمتری دارد و مستلزم وارد کردن کاتاتر از یک رگ بزرگ در پا یا دست است که به سمت آنوریسم هدایت شده و یک عامل مکانیکی مانند فنر برای جلوگیری از پارگی رگ در آنجا قرار داده می شود.

اثرات سکته

مغز اندام بسیار پیچیده ای است که اعمال مختلف بدن را کنترل می کند. اگر یک سکته مغزی روی دهد و جریان خون به ناحیه ای که عملکرد خاصی را تنظیم می کند ، قطع شود ، این قسمت دیگر قادر به ادامه عملکرد تنظیمی و کنترلی که پیش از این داشت ، نخواهد بود.
برای مثال اگر سکته در قسمت عقبی مغز رخ دهد ایم احتمال وجود دارد که بخشی از توانایی بینایی از دست برود.
اثرات سکته عمدتا به محل انسداد و وسعت بافت مغزی صدمه دیده بستگی دارد اما بدلیل اینکه یک طرف مغز کنترل اعمال اندام های سمت مخالف را بعهده دارد برای مثال وقوع سکته در قسمت راست منجر به مشکلات نورولوژِیک اندام های سمت چپ بدن (سمت راست صورت) می شود که ممکن است هر یک از حالت های فلج یک سمت بدن ، مشکلات بینایی و از دست دادن حافظه را سبب شود.
اگر سکته در قسمت چپ مغز روی دهد ، سمت راست بدن (و قسمت چپ صورت) تحت تاثیر قرار می گیرد و مشکلاتی همچون فلج قسمت راست بدن ، اختلالات کلامی ، مدل رفتاری کند و زوال حافظه راایجاد می کند.

راهکارهای جلوگیری از سکته مغزی

شناخت عوامل موثر در ایجاد بیماری و کنترل آنچه در دست ماست بهترین دفاع در برابر دچار شدن به سکته مغزی است.
ریسک فاکتورها شامل ویژگی ها و عدات شیوه زندگی است که احتمال بیماری را افزایش می دهد.
مطالعات گسترده نشان داده اند که فاکتورهای متعددی در افزایش این احتمال دخالت دارند که اکثر آنها را می توان اصلاح ، کنترل و یا درمان کرد.
گرچه بیماری قلبی و سکته مغزی عامل اصلی بسیاری از مرگ و میر ها هستند ، می توان با اتخاذ برخی روشهای مفید از خطر احتمالی کاست.
- عادات غذای سالم می تواند به کاهش این احتمال حملات قلب یو سکته مغزی کمک کند. از جمله این ریسک فاکتورها می توان به کلسترول ، فشار خون بالا ، و اضافه وزن اشاره کرد.
یک برنامه غذایی سالم براساس ارائه طریق هایی است که بکار گیری آنها آسان تر از آن است که تصور می شود. در اینجا به مهمترین این دستورالعمل ها اشاره می کنیم :
- روزانه پنج وعده یا بیشتر میوه و سبزی بخورید.
- هر روز شش وعده یا بیشتر محصولات دانه ای شامل غلات مصرف کنید.
- حداقل دو بار درهمفته ماهی بویژه ماهی چرب مانند ساردین ، خال مخالی ، شاه ماهی ، تن ، و سا لمون بخورید.
- از محصولات لبنی بدون چربی یا کم چرب ، بنشن (لوبیا) ، مرغ بدون پوست و گوشت کم چرب استفاده کنید.
- از مصرف روغن جامد بپرهیزید. روغن های مایع حاوی 2 گرم یا کمتر از آن چربی اشباع در هر وعده (یک قاشق غذا خوری) را مصرف کنید. از انواع این روغن ها می توان به روغن کانولا ، زیتون ، ذرت و سویا اشاره کرد.
- مصرف غذاهای سرشار از کالری و فاقد ارزش غذایی شامل غذاهای دارای قند زیاد مانند نوشابه های گاز دارد و شیرینی جات را محدود کنید.
- از مصرف غذاهای سرشار از چربی اشباع ، چربی ترنس و یا حاوی کلسترول اجتناب ورزید.
از این غذاها می توان به محصولات شیری پر چرب ، گوشت های چرب ، روغن های گیاهی که تاحدی هیدروژنه شده اند اشاره کرد. زرده تخم مرغ نیز سرشار از کلسترول است.
- کمتر از 6 گرم یعنی برابر با یک قاشق غذا خوری نمک در روز بخورید.
دنبال کردن این برنامه غذایی به شما کمک می کند از سلامت بیشتری بهره ببرید. عمل کردن به این توصیه ها موجب بهره مندی از وزن مناسب ، سطح مطلوب کلسترول خون و فشار خون طبیعی می شود.
علاوه بر این برای کاهش خطر سکته قلبی یا مغزی هر روز ورزش کنید. سعی کنید بین میزان کالری دریافتی بدن و مقداری که سوازنده می شود تعادل برقرار کنید تا بهترین وزن را داشته باشید.
هر روز حداقل نیم ساعت پیاده روی کنید یا به دیگر فعالیت های ورزشی بپردازید.
برای کاهش وزن روزانه کالری بیشتراز میزان دریافتی را مصرف کنید اما پیش از هر اقدامی با پزشک خود مشورت نمایید.
مسئله دیگر آگاهی از فشار خون است. فشار خون بالا ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد. تنها راه تشخیص آن این است که مرتب آن را کنترل کنید.
اگر بالا باشد می توانید با رژیِم غذایی و ورزش آن را کاهش دهید اما اگر این روش موثر نبود مصرف دارو تحت نظر پزشک ضروری بنظر می رسد.

توصیه دیگر این است که سیگار نکشید. اگر می خواهید برای ترک سیگار انگیزه قوی پیدا کنید کمی در باره ترکیبات سمی موجود درآن مطالعه کنید.
بهر حال در مورد سکته مغزی هم مانند سایر بیماری ها باید گفت پیشگیری بهتر و آسانتر از درمان است.
با اتخاذ شیوه مناسب زندگی ، ورزش کافی ، رژِم غذایی مناسب و اجتناب از استرس تا حد زیادی می توان به پیشگیری از اینگونه مشکلات و بیماری ها کمک کرد.

منبع : جام جم

موسیقی بهبودی از سکته مغزی را تسریع می‌کند

یک دوز روزانه ملودی‌های پاپ، موسیقی کلاسیک یا جاز مورد علاقه یک فرد می‌تواند بهبودی او را از ناتوانی‌های ناشی از سکته مغزی تسریع بخشد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه بر اساس این بررسی که در فنلاند انجام شد هنگامی بیماران دچار سکته مغزی برای چند ساعت در روز به موسیقی گوش کردند، حافظه کلامی و فراخنای توجه آنها به طور قابل‌توجهی نسبت به بیمارانی که یا تحریک موسیقیایی دریافت نکرده بودند یا تنها به خواندن داستان با صدای بلند گوش داده بودند، بهبود پیدا کرد.

همچنین افرادی که به در معرض موسیقی قرار گرفته بودند، نسبت به دو گروه دیگر افسردگی کمتری را تجربه کردند.

دکتر تپو سارکامو، متخصص علوم اعصاب در دانشگاه هلسینکی و سرپرست این تحقیق گفت سه ماه پس از سکته مغزی، حافظه کلامی در گوش‌دهندگان به موسیقی 60 درصد، در گوش‌دهندگان به کتاب‌ صوتی 18 درصد و در افرادی که به چیزی گوش نمی‌دادند 29 درصد تشدید شده بود.

بر اساس نتایج این بررسی که در نشریه Brain منتشر شده است، این تفاوت‌های بین این گروه‌ها پس از شش ماه نیز وجود داشت.

یافته سارکامو و همکارانش تاییدکننده مجموعه فزاینده‌ای از پژوهش‌هاست که منافع موسیقی و موسیقی‌درمانی را برای بیماری‌هایی از جمله اوتیسم، اسکیزوفرنی و زوال عقل (دمانس) نشان داده‌اند.

اما برای اولین بار است که اثرات مثبت موسیقی در مورد مبتلایان به آسیب‌های مغزی مانند سکته مغزی نشان داده می‌شود.

سارکامو دراین باره گفت: "گوش‌دادن روزانه به موسیقی در  مراحل اولیه بهبودی از سکته مغزی شیوه‌ ارزشمندی برای افزودن به درمان این بیماران است، به خصوص اگر سایر اشکال فعال بازتوانی هنوز در دسترس نباشد."

در این تحقیق شصت بیمار که دچار سکته مغزی در شریان‌های راست یا چپ مغز شده بودند، به سه گروه تقسیم شده بودند: گروهی روزانه دست کم دو ساعت به موسیقی‌هایی که خودشان انتخاب کرده بودند و ترانه ٱنها را می‌فهمیدند گوش می‌دادند، گروهی به کتاب‌های صوتی گوش می‌‌کردند و گروهی به چیزی گوش نمی‌دادند. این افراد سپس مورد آزمون‌های روانشناختی و شناختی قرار گرفته بودند.

سارکامو سه سازو کار احتمالی برای این تاثیر ملودی و ترانه بر مغز را برمی‌شمارد.
یکی تشدید تحریک بخشی از مغز که در احساسات لذت و پاداش دخیل است  و با آزادی دوپامین – یک هورمون و یک ناقل عصبی- تحریک می‌شود. پژوهش‌های قبلی نشان داده‌‌اند که افزایش دوپامین هوشیاری، سرعت پردازش اطلاعات، میزان توجه و حافظه را در انسان‌های سالم تشدید می‌کند.

موسیقی هچنین ممکن است به طور مستقیم مناطق آسیب‌دیده مغز و نیز سازوکارهای کلی‌تر مربوط به "انعطاف‌پذیری مغزی" (brain plasticity) - توانایی مغز برای ترمیم و تجدید شبکه‌های عصبی‌‌اش پس از آسیب - را تحریک کند.

البته سارکامو گوشزد می‌ کند پیش از این که موسیقی به طور نظام‌مند در درمان‌های توانبخشی بیماران سکته مغزی تلفیق شود، این نتایج باید در کارآزمایی‌های بالینی بزرگتر تکرار شود. او می‌افزاید که گوش‌دادن به موسیقی ممکن است برای همه بیماران سکته مغزی موثر نباشد.

نقش كاهش چربي در پيشگيري از سكته مجدد

محققان مي‌گويند اگر كسي يك بار دچار سكته ناقص يا كامل شود و بعد ازآن با مصرف منظم داروهاي گروه استاتين، كلسترول بد خونش را كنترل كند، مي‌تواند احتمال بروز سكته مجدد را تا حد زيادي پايين بياورد.

 به گزارش رويترز، اين حاصل مطالعه محققان بيمارستان دانشگاهي Bichat در پاريس است. آنها مي‌گويند مطالعات پيشين نشان داده بود كه كاهش كلسترول‌بد خون يا همان LDL، مي‌تواند در پيشگيري از بروز سكته مغزي و قلبي نقش مهمي ايفا كند.

اين مطالعه جديد، مي‌گويد حتي بعد از يك بار تجربه سكته هم، اين نقش مؤثر ادامه دارد و كاهش 50 درصدي كلسترول بد خون، مي‌تواند خطر بروز سكته مغزي مجدد را تا 31 درصد و خطر حمله‌هاي قلبي را تا 37 درصد كاهش دهد. نتايج اين مطالعه در شماره دسامبر نشريه علمي Stroke چاپ شده است.

منبع:همشهری آنلاین

فشار خون بالا احتمال سکته را افزایش می دهد 


فشار خون بالا مهمترین عامل سکته مغزی است. سکته مغزی سومین عامل مرگ و میر در میان آمریکایی هاست. این بیماری همچنین یکی از عمده ترین عوامل ناتوانی های عضوی طولانی مدت است. بسیاری از افراد به غلط تصور می کنند سکته مغزی مخصوص افراد سالمند است در حالیکه درحال حاضر در افراد زیر 65 سال نیز رخ می دهد.
اما خوشبختانه با آگاهی از ریسک فاکتورها ، کاهش آنها از جمله فشار خون ، شناخت نشانه های هشدار دهنده و اطلاع از اقدامات اولیه در صورت مشاهده اولین نشانه ها می توان تا حد زیاد ی از این خطر جلوگیری کرد.
سکته مغزی نوعی بیماری قلبی عروقی است که عروقی را که واردمغز می شوند را تحت تاثیر قرار می دهد. زمانی سکته روی می دهد که یک رگ خونی که اکسیژن و مواد غذایی را به مغز می رساند بایک لخته یا پارگی مسدود شود. در این حالت خون به بخشی از مغز نمی رسد و بنابراین مرگ سلولهای مغزی در این قسمت روی می دهد.
لخته هایی که یک سرخرگ را مسدود می کنند باعث سکته ایسکمیک می شوند و این شایع ترین نوع سکته مغزی است.
پارگی عروق خونی باعث سکته های مغزی هموراژیک می شود.
زمانی که بخشی از مغز در اثر کاهش جریان خون به آن می میرد ، بخشی از بدن هم که تحت کنترل آن قرار دارد ، تاثیر می پذیرد. سکته مغزی ممکن است منجر به فلجی ، اختلال در تکلم یا بینایی و برخی مشکلات دیگر شود.

منبع:  جام جم آنلاین

داروي جديد ضد فشار خون بالا توليد شد

نسل جديد داروهاي ضد فشار خون بنام «آلوديپين» توليد شد.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران به نقل از منابع اينترنتي، بر اساس آمارهاي اخير بيش از نيمي از همه موارد سكته‌هاي مغزي و حملات قلبي در افراد مبتلا به فشار خون بالا را مي‌توان با تركيبي از داروهاي جديد درمان كرد.

«آلوديپين» با مكانيسم بلوك كردن كانالهاي كلسيم در سلولهاي قلبي اثر خودش را اعمال مي‌كند.

بر پايه اين گزارش، بزرگترين مطالعه كه درباره نحوه درمان بيماري فشار خون بالا در اروپا انجام گرفته است نشان مي‌دهد داروهاي جديد ضد فشار خون نسبت به داروهاي قديمي‌تر بسيار بهتر عمل مي‌كنند و تاثير شگرفي بر سلامت بيماران دارند.

بر اساس اين گزارش اين تاثير زماني دو چندان مي‌شود كه اين داروها با يك قرص كاهنده كلسترول تركيب شود و مصرف گردد.


مطالب مشابه :


علل گزگز و یامورمور ویا سوزن‌سوزن شدن دست و پاها چیست ؟

سوزن‌سوزن شدن، کرختی و بیحسی در انگشتان دیده می‌شود در علت خواب‌رفتگی دست و




مساله33- مردي 42 ساله با شروع ناگهاني بي‌حسي و مورمورشدن دست چپ، اختلال تکلم و درد ناحيه گيجگاهي سمت

مردي 42 ساله پس از شروع ناگهاني بي‌حسي و مورمورشدن دست چپ، اختلال تکلم و درد ناحيه گيجگاهي




علل گزگز و خواب رفتگي انگشتان دست

عدم تشخيص صحيح علت عمده باقي ماندن علايم پس از جراحي است . بی حسی انگشتان دست




درد غير قلبي قفسه سینه

یک علت شایع درد قدام اطراف جناغ چپ لوکالیزه می دهند یک بی حسی موضعی و تزریق




سکته مغزی و درمان

بیحسی با ضعف صورت، دست یا بدون علت مشکلات نورولوژِیک اندام های سمت چپ




گزگز دست و پا(سوال)

سلام.من دوهفته پیش پای چپم بی حس شد بعد در عرض یک هفته دست چپ بی حسی کامل برطرف بی حسی دست




علت سوزن سوزن شدن دست و پا و راه درمان

احساس سوزن سوزن شدن دست و يا پا به علت فشار مستمر بر اعصاب، گاهي مي بی حوصله و کسل




درمان گردن درد: بریس و گردنبند طبی

گردن درد می تواند به علت مختلفی درد شدید، بی حسی یا تغییرات و تغییرات حسی دست و




برچسب :